петък, 10 юли 2009 г.

Най-накрая по-ниски такси за интернет радиата

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
Най-накрая по-ниски такси за интернет радиата

Асен ГЕОРГИЕВ

Две години и половина бяха необходими за изготвянето на поносими тарифи за авторски права за онлайн радиата в САЩ
Може би вече не си спомняте меломанския онлайн оазис Pandora.com. Причината за това не се крие в късата ви памет, а във факта, че повече от година достъпът до сайта извън САЩ и Великобритания е блокиран. Интересът на милиони потребители към тази онлайн дестинация се крие в основната услуга, която предоставя - подбира музика, съобразена с вашите вкусове, и я изстрелва право към слушалките или тонколоните, свързани с компютъра ви. Причината Pandora да ограничи достъпа на географски принцип е свързана с авторските права - в повечето държави не е разработен механизъм, по който правоносителите да получават дивиденти за излъчваното по интернет съдържание.
Непосилна тежест
Въпреки че в САЩ има такъв механизъм - компанията SoundExchange, създадена от Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA) с цел да събира таксите за авторски права, през последните две години представители на онлайн радиата зад океана непрестанно сигнализираха, че таксите, които се събират, са прекалено високи. Те са в сила от средата на 2007 г. Приети са чрез закон, предложен от Комисията за таксите за авторски права на САЩ (CRB). Тя прие стъпаловидна схема, според която през 2010 г. собствениците на интернет радиа трябваше да плащат по 0.19 цента за излъчване на песен (началната е 0.8 цента за 2006 г.). Под излъчване се има предвид стриймване на една песен към един слушател, така че станция с 500 потребители има едновременно 500 „излъчвания“.
Разумна постъпка
Споразумението между група собственици на онлайн радиа и SoundExchange дойде във вторник. То замества приетите през 2007 г. от CRB такси за излъчване на песни онлайн и ще помогне на много радиостанции да продължат да съществуват. Новите такси започват от 0.8 цента за слушател за тази година и стигат до 0.14 цента за слушател през 2015 г. (предишните предвиждаха 0.19 цента за слушател още през 2010 г). Освен това е договорена възможност за плащане на между 10 и 25% от приходите на уеб базираните радиа, което може да се окаже много подходящо за голяма част от тях - тези, които все още не генерират много приходи, пише в. „Лос Анджелис таймс“. „Ако нивото на таксите не беше променено, ние бяхме загубени. Така че това е голямо облекчение“, коментира Тим Уестергрийн, един от създателите на Pandora. Компанията предвижда 40 млн. долара приходи за 2009 г. и излизане на печалба през следващата година. Тя печели предимно от платената си услуга Pandora One и реклами, позиционирани на сайта. Под новото споразумение големите радиа като Pandora ще заплащат по-голямата от двете възможни такси - тази за излъчване на отделна песен или процента от приходите. По-малките комерсиални уебстанции (тези с по-малко от 1.25 млн. приходи за година) ще плащат между 10 и 14% от приходите им, пише още „Лос Анджелис таймс“. „Това е значимо намаляване на таксите за излъчване - основният проблем, който стоеше пред нас“, смята Уестергрийн, който през последните две години е „лицето“ на съпротивата против високите такси. Въпреки че предишните цени за излъчване бяха приети от Комисията за таксите за авторски права на САЩ, тя позволи на SoundExchange да преговаря от името на музикантите и звукозаписните компании, чийто представител е тя по принцип. Самият документ, приет от Конгреса, позволява условията, договорени с едно онлайн радио, да бъдат приложени към всяко друго, което поиска. Във вторник „сделка“ беше сключена с три онлайн радиа - AccuRadio, Radio IO и Digitalli Imported, разказва Джон Симсън, изпълнителен директор на SoundExchange.
Нови възможности
Новото споразумение създава известна сигурност за потенциалните рекламодатели и инвеститори, които до момента поставяха под въпрос работата с онлайн радиата именно поради неяснотата относно тяхното бъдеще. Въпреки това дори и новите такси, които ще позволят на повечето интернет радиа да съществуват, са в пъти по високи от сумите, които сателитните и наземните АМ и FM радиа заплащат. Сателитните станции в САЩ са длъжни да споделят 6.5% от годишните си приходи с музикалните компании и артистите, а AM и FM радиата не плащат нищо. Аргументите на звукозаписните компании се състоят в това, че според тях онлайн радиата предоставят дигитална платформа за излъчване на съдържание, което може сравнително лесно да бъде „присвоено“ от трети лица. Това обаче не е съвсем вярно, защото „записът“ на стриймната музика води до ниско качество, а и е далеч по-лесно несъвестните потребители да свалят желаните песни от сайтовете за свободно споделяне на съдържание, като ThePirateBay. org например.
***
Плащаш, за да слушаш
Идеята за безплатни сайтове, където всеки може да слуша музика, да чете интересна информация за любимите си артисти и да говори с приятели, се приема много добре. Въпросът обаче е склонни ли са хората да плащат минимални суми за това удоволствие. След като веднъж вече се отказа от налагането на такси на своите потребители, Pandora ще прибегне отново до този подход. Съвсем скоро всички меломани, слушащи по повече от 40 часа музика в сайта, ще трябва да заплатят 1 долар, за да си осигурят неограничен достъп до края на календарния месец. Другият вариант е да се регистрират за платената услуга Pandora One. Преди броени месеци пък другият образцов музикален сайт - Last.fm, направи същия ход. Неговите посетители имат право да се възползват от услугите му за кратко, преди механизирано съобщение да ги подкани да платят месечна такса от 3 долара.

Д-р Десислава Бошнакова, преподавател по pr и собственик на roi communication: Трябва да похарчиш много думи, за да продадеш нещо

Класа - 11 стр.
Д-р Десислава Бошнакова, преподавател по pr и собственик на roi communication:
Трябва да похарчиш много думи, за да продадеш нещо
Инна ВАСИЛЕВА

- Защо написахте книгата "PRоговорки", г-жо Бошнакова?
- Вече 10 години преподавам PR и понякога много очевидни неща в теорията са трудни за обяснение. Дадох си сметка, че неволно 6 такива случаи правя аналогия между теорията и българските поговорки. Така започнах да си събирам народните мъдрости, които ми вършат работа. После реших, че трябва да видя дали няма и други, които да ми вършат работа, изчетох сборници с пословици и поговорки и разбрах, че PR^m такъв, какъвто го описват в чисто теоретичния му аспект, има за цел да изгради взаимноизгодни отношения. А това е нещо, към което човек се стреми, откакто съществува. Другата причина беше, че ми е омръзнало да слушам за PR-a за нещо мръсно, измама, трик, манипулация. Опитах да покажа, че истинският PR е нещо съвсем различно.
- Как подбрахте пословиците и поговорките? Само български ли са включени?
- Последната глава е и с чужди, не устоях на изкушението. Оратори и философи от древна Гърция например също са ползвали пословици и поговорки в своите речи, защото те са еманация на народо-психологията и са най-добрият начин да те сближат с този, на когото говориш. Затова много често българите си разбираме нашите поговорки, а ни е трудно да разберем чуждите, защото възприятието им на
живота е друго. В последната глава съм тръгнала от моята любима Италия, през средиземноморските страни, Унгария, Португалия, франция и съм стигнала до Япония. Оказа се, че колкото и да сме различни, във всяка от тези страни можем да намерим основните поговорки, върху които се базира общуването. Вярно, казани по различен начин, но смисълът е един и същ. За мен това и основата на разбирането за PR - да общуваш така, че да уважаваш другия, а не да манипулираш. Но въпреки че книгата съдържа поговорки, в нея има изключително много теория на PR-a. Опитала съм се да я разкажа с нормални думи, защото сложните теоретични термини много често карат хората изобщо да не слушат и да не четат.
- Научихте ли нещо ново от народните мъдрости?
- Философският подход към живота на унгарците - една от любимите ми
техни поговорки е: "Ако патето не може да плува, трябва да потърсим вината в морето". Това е важна част и от същността на PR-a. Ключово за добрата комуникация е да потърсиш вината в себе си, да се научиш да слушаш, което всички народи казват по много начини. Японските поговорки пък винаги са по-дълбоки с отношението към света - всеки път например започва от първата крачка. И много български мъдрости чух за първи път като: "Ако човек иска да продаде нещо, трябва да похарчи много думи". Във всички учебници no PR пише, че единственото, с което разполага PR-ът, са думите. Вярно, днес ги разбираме и като образи и визия, имаме по-богат арсенал от изразни средства, но в крайна сметка това са думи. А нашият народ го е казал много отдавна, т.е. PR-ът е естествена част от човешките взаимоотношения и това обезсмисля всякакви опи-
ти да се каже, че целта му е да измами хората.
- Как иде коментирате предизборните кампании, имаше ли попадения сред посланията?
- Не знам кога хората ще се научат, че негативната кампания не води до нищо добро. Ако си спомняте, кампанията с черепите от зората на демокрацията изигра изключително лоша шега на инициаторите си - тогава Петър Стоянов от абсолютен победител преди изборите загуби доверието за втори мандат. Българинът е уморен от негативизъм.
- Според вас високият резултат на ГЕРБ на добра кампания ли се дължи?
- От гледна точка на PR комуникациите ГЕРБ имаха умерена, ненатрап-чива и недосадна кампания, а и разполагат с лидер, който печели сърцата на хората, което освен PR, е и дарба.
- Има ли комуникационни
ситуации, в които е допустимо да се използва черният PR?
- Масовата употреба на това що е "черен PR" е различен от теорията. Силата на черния PR се крие в това, че източникът на очернянето не е явен. Когато изляза и кажа: "Този не е прав", това вече не е PR, a мнение. Когато обаче шведнъж, незнайно откъде много хора заговорят за това, тогава нещата са различни. Следователно не бих казала, че преди изборите имаше черен PR. Всяко обвинение си имаше източник - когато той не ти е симпатичен, изобщо не го слушаш, а обратното - още повече те настройва против себе си. Това, което видяхме, беше типична агресивна кампания, насочена към разобличаване на някого -нищо черно няма в това, че партията X признава, че води кампания срещу партията У.
- Каква е разликата в посланията по време на криза и тези, отправени в нормални пазарни условия?
- В България тепърва ще започва да се говори за криза. Но когато се комуникира с хора, подложени на стрес е нормално да се комуникира по-внимателно и пестеливо.
- Какъв трябва да бъде добрият кризисен PR?
- Формула няма, защото всяка криза е различна. Но в кризата е много важно да се научиш да слушаш, да отговаряш и да предприемаш действията, които си обещал да направиш, както и да се знае кой носи отговорността.
***
Визитка
Д-р Десислава Бошнакова е преподавател no PR в Нов български университет от 2001 г. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в НБУ, а след това защитава и докторска степен. През 1998 г. създава фирма ROI Communication, която предлага PR услуги и издава на български език специализирана литература. Била е редактор в сп. "Ме-диа свят", автор е в сп. "Мениджър". На I юли Бошнакова представи книгата си "PRoгoвopku".

Kpymu мерки срещу онлайн рекламата?

сп. BusinessWeek - 64 стр.
Kpymu мерки срещу онлайн рекламата?



Широкообхбатни проблеми разбъркват законодателния списък на Америка днес - подход на компенсаторна търговия с въглеродни емисии, цялостно обновление на здравеопазването и прочее. Но вниманието на една ключова подгрупа рекламни и медийни директори е насочено другаде. Те се притесняват от закона за защита на личните данни онлайн или някоя подобна федерална норма, която би застрашила бизнеса им. Едно законово условие, от което се страхуват, би позволило на сърфираиште да "се включат", преди компаниите да проследят онлайн поведението им из множество сайтове чрез т.нар. бисквитки на трети страни - частици от компютърен код, който сайтовете могат да прикачват към компютъра ви, за да събират данни за навиците ви. (Бисквитките на "първа страна", които няма да пострадат, събират информация за вас от ползването на определен сайт. Именно чрез тях Amazon.com захранва препоръките си.) По-доброто познаване какво харесват или не сърфираиште позволява разпространението на по-добре таргетирани реклами, които носят на уеб компаниите по-високи рекламни тарифи. Без тези реклами какво има нетът? Законопроект все още не е представен, въпреки че в средата на юни се проведоха конгресни заседания на високо ниво. "Повечето експерти, които реално следят Вашингтон, казват, че се готвят някакви регулации", твърди Дейв Морган, дал изявления пред конгресните заседания миналия месец. Морган е бившият главен изпълнителен директор на Tacoda - онлайн рекламна мрежа, купена от AOL през 2007. Тя използвала бисквитки на трети страни, за да трасира потребителите чрез "поведенческо таргетиране". Виждате несметни таргетирани реклами, докато сърфирате всеки ден. Този бизнес ще се сблъска със значителни предизвикателства, ако подобна законова разпоредба влезе в сила и ефектите ще се разнесат из цялата мрежа. "Повечето сайтове използват рекламни мрежи и предлагат допълнително поведенческо таргетиране", отбелязва фернандо Руарте, съосновател на рекламната мрежа Glam Media, която също използва донякъде похвата. "Една система за приемане или за отказ ще осакати нета, защото потребителите могат да бъдат питани дали приемат всяка таргетирана реклама на дадена страница", уточнява Руарте.
Предполага се, че системата за избор на реклами ще работи не така тромаво. Но на един онлайн рекламен свят без данни ще му липсва почти всичко, правещо нета интересен за рекламодателите. (Прозрение: преимущество за традиционните медии в една печална рекламна среда.) Таргетираните чрез данните реклами ще изчезнат, както и информацията за потребителите, която рекламодателите са свикнали да получават от онлайн кампаниите. Парадоксалното е, че някои играчи могат да извлекат полза от това. Рекламите в търсачката на Google, донесли две трети от приходите им от $21.8 млрд. миналата година, няма да пострадат - когато компаниите искат да поместят тематично свързани реклами до резултатите от търсенето, не се използват бисквитки. "Ако нямате бисквитки и данни, това по много начини ще направи търсачките по-ценни и евентуално ще направи Google още по-стойностна", казва Ри-шад Тобакоуала, главен изпълнителен директор на чикагската маркетингова консултантска агенция Denuo. Други предимства ще се паднат на компаниите, които вече са натрупали данни за настоящите си и потенциални клиенти. Това включва централни рекламодатели като Procter & Gamble и онлайн гиганти от калибъра на Yahoo! u Microsoft. В свят със забранени бисквитки за новаците на пазара ще е трудно да изградят или да купят внушителни бази данни. В опит да изпреварят регулаторите и под натиска на времето няколко медийни и рекламни групи изготвяха нови разпоредби, регулиращи използването на данни, които да влязат в сила в началото на 2010. А журналистът Питър Кафка от All Things Digital предложи да се дава на потребителите нещо за това, че позволяват на рекламодателите да събират данни за тях - може би "точки за лични данни", които да се заменят за малки награди...

Растящата стойност на безплатното

сп. BusinessWeek - 63 стр.
Растящата стойност на безплатното



"Безплатно" е мръсна дума в бизнеса. Няма печалба от безплатните неща. Безплатните мостри привличат хора в пекарната или ги карат да пробват най-новата енергийна напитка, но днес са загуба на пари, които утре могат да доведат, но и да не доведат плащащи клиенти. Обвиняват и безплатната музика, че срива звукозаписната индустрия, а безплатните новини в нета пък понасят хули за сгромолясването на вестникарския сектор. Но Крие Андерсън казва, че е време да преосмислим тази нагласа. В провокативната си книга главният редактор на Wired твърди, че концепцията за гратиса еволюира по важни, макар и трудно доловими начини. Вече не само хлапетата в Си-ликоновата долина измислят начини как да градят бизнес около нещата даром. Идеята за безплатното прониква в почти всеки сектор, а лидерите, които игнорират този преход, остават извън борда. "Хората правят пари, като не взимат нищо -пише Андерсън. Не нищо за всичко, а нищо за достатъчно, че да сме създали в същината си икономика колкото на средно голяма държава срещу около $0.00%."
Защо се случва това? Заради развитието на икономиката: нещата, които ценим, все по-често се проявяват под формата на битове отколкото на атоми. Помислете за софтуера и кинофилмите спрямо пластмасата и стоманата. А копирането и разпространяването на битове не струва почти нищо. Може би ще е най-смисленото нещо в света компаниите да подаряват много дребни частици, за да взимат пари за свързани с тях неща - да речем услуги, реклама или първокласни елементи. Общността на Linux разпространява операционната си система безплатно, но компании като Red Hat u IBM правят тлъсти печалби, като я индивидуализират и поддържат. Google позволява на всекиго да търси данни безплатно, но печели милиарди от рекламодатели. Безплатното не свършва в света на технологиите. Както обяснява Андерсън, стратегията даром се разпростира във всички сектори. Webkinz са популярни до голяма степен, защото децата могат да влязат в интернет и да си играят с дигитал-ни версии на плюшените им играчки. Онлайн играта е безплатна; платнените животинки струват пари. В музикалната индустрия Radiohead показаха как се правят пари в изобилстващи с пирати води. Бандата позволи на феновете да свалят албума й In Rainbows за колкото преценят, че струва. Мнозина не платиха и пукната пара, но средната продажна цена на диска бе $6 и свалянето му от интернет донесе на групата повече пари отколкото който и да е от предишните им записи. След това
феновете отидоха да си купят 100 000 луксозни издания по $80, а последващото турне бе най-печелившото на Radiohead до този момент.
Книгата на Андерсън е най-силна в свързването на различните нишки на безплатното. Той нагазва в света на онлайн игрите, където безплатното е стандартна стратегия за изграждане на аудитории. Често всеки играе безплатно и след това си купува виртуални стоки. Андерсън се рови и в историята. Един ранен пример: кампанията, която направи желирания десерт Jell-О основен продукт във всеки американски дом. В началото на XX век никой не знаеше как да го ползва, затова Genesee Pure Food изпрати търговци да подаряват книги с рецепти от врата на врата -ход, изпратил домакините в магазините, за да си купят стоката.
Андерсън свежда тези случаи до принципи. Един от тях: ако нещо е дигитално, в крайна сметка ще бъде безплатно. Друг е, че това не може да се спре със закони срещу пиратството и кодирането. Може би най-обезпокоително е убеждението на автора, че всички сектори трябва да се конкурират с безплатното рано или късно. "Дали чрез кръстосани субсидии, или чрез софтуер, все някой в твоя бизнес ще открие начин да подарява това, което ти продаваш", пише той.

Microsoft отвръща на удара

сп. BusinessWeek - 34 стр.
Microsoft отвръща на удара

Питър БЪРОУЗ

Когато В края на 2008 търговец на Microsoft наминал край ИТ консултантската фирма Westcon Group В Таритаун да преговаря, главният директор по информационните технологии Уилям Хърли решил, че това вече е прекалено. „Писна ми - отсякъл той на търговския представител, оплаквайки се от високите разходи по купуването и поддръжката на широкото портфолио на Microsoft от бизнес софтуер. - Слагам точка."
Но за голяма изненада на Хърли търговецът предложил алтернативи. И след няколко седмици Хърли получил нова версия на Exchange - вътреш-нофирменият софтуер, който подкарва корпоративните имейл системи срещу месечна такса, като Microsoft поддържа огромната програма и данните на собствените си сървъри. Сделката обещавала да спести на компанията стотици хиляди долари годишно за хардуер, софтуер и разходи за ИТ персонал. „Microsoft е много различен от това, което бе преди две-три години", подчертава Хърли. Това е сигурно. Интернет преви дори могъщия Microsoft. Неспособен вече да налага волята си в компютърния свят, софтуерният колос от Редмънд, Вашингтон, се бори да догони всички промени, които нетът налага. Последните години главният изпълнителен директор Стивън Балмър стигна до две заключения за бъдещето. За да се конкурира с евтините или безплатни уеб алтернативи, Microsoft трябва първо да спре да продава софтуер и да започне да го дава под наем. След което да обнови програмите си, за да задоволи желанията на клиентите за повече интернет-базирано сътрудничество. Сега Microsoft вкарва тези идеи в действие, като изцяло усъвършенства това, което прави u начините да го доставя. Авангардът на новия Microsoft е силно печелившото му бизнес поделение. Групата включва пакета приложения Office (Word, Excel, PowerPoint u програмата Outlook, позволяваща на потребителите да четат и пишат имейли), софтуера за сътрудничество SharePoint и програмата за мейл-сървъри Exchange. От миналия ноември Microsoft вече предлага Exchange u SharePoint като уеб услуги срещу месечна такса. За клиенти, уморени от поддържането на тези огромни програми на собствените си сървъри, промяната е добре дошла: в крайна сметка те плащат по-малко, за да се абонират, отколкото за да купят софтуера. А и Microsoft драстично обнови Office приложенията си. Планиран да излезе до средата на следващата година, Microsoft Office 2010 е радикално късане с миналото. За първи път колосът ще предложи безплатна версия на Office c ограничена функционалност за клиенти, нежелаещи да плащат за целия пакет. Освен това безплатната версия, която ще се издържа отчасти от онлайн реклама, ще дава достъп до всеки Word или Excel документ през мобилен телефон или уеб сайт. Платената версия ще позволява на екипи служители да създават документи, таблици и презентации като група в реално време, да откриват други хора с едно кликване и да ги канят да се присъединят. Тя е натъпкана и с по-широк набор шрифтове и опции за форматиране, както и с много по-голяма изчислителна мощ от безплатната версия. „Като се концентрираме по-малко върху компютрите и повече върху хората, които ги използват в различните организации, ние опитваме да предефинираме понятието си за производителност", казва служителят на компанията Аика Юксел, който демонстрира софтуера за BusinessWeek през юни. Засега Microsoft не е склонен да предлага Office 2010 като месечна абонаментна услуга, както направи с Exchange и SharePoint. Вместо това компанията ще получава нормалната стартова цена, а фирмите ще поддържат програмите на собствените си сървъри. Но анализаторите предвиждат, че рано или късно и Office ще поеме по пътя на абонамента. Microsoft залага, че абонаментният модел ще генерира по-тлъсти приходи - и така би трябвало да бъде. Колосът може да получава от големите корпоративни клиенти значително повече пари, отколкото ако само купят програмите му. Скритата бомба е В разходите: Microsoft не знае със сигурност колко ще му струва да поеме натоварването по поддръжката. Отговорът ще определи дали компанията ще си позволи да пусне скоро Office или други програми чрез абонамент. Нормално: връзването на баланса е сред най-великите машини за печалби на всички времена. Въпреки че абонаментният ход може да е рискован, Microsoft има малко алтернативи. Ерата на превъзходството на компютрите отминава, клиенти и служители изместват компютърните си задачи към зашеметяваща гама устройства като iPhone, BlackBerrys, нетбукове или четеца Kindle на Amazon. По-дръзките могат да получат софтуер подобен на Office безплатно през онлайн магазините Google Apps u Symphony на IBM. Докато клиентите претеглят достойнствата на тези алтернативи, Microsoft оряза цените на Windows u Office пакета, за да са конкурентни. „Голямата опасност за Microsoft е, че софтуерът му се превръща в стока - казва Майкъл Кусумано, преподавател в Масачузетския технологичен институт. - И това се случва днес, сега." Анализаторите очакват, че в края на юли, когато Microsoft отчете резултатите за фискалната 2009, годишните приходи ще са спаднали за първи път, откакто компанията се листва на борсата през 1986. Е, Microsoft си остава един от най-печелившите играчи в света с очаквани нетни приходи от $15.2 млрд. за финансовата година, приключваща на 30 юни, при приходи от $59.9 млрд. Да не забравяме и рекламната шумотевица около новата му търсачка Bing, представена през май, и очакваната съвсем скоро операционна система Windows 7. Нищо обаче не вдига апатичните акции на компанията -те се търгуват на същата цена от 1998, Въпреки отчетените почти четири пъти по-високи печалби. Анализаторите вече не нашепват, че славните дни на Microsoft са отминали, те го казват открито. „Римската империя е останала много добро място за живеене 400 години след възхода на Рим - казва дългогодишният ИТ анализатор Робърт Кей. -Но империята на Microsoft е в упадък."
Балмър обаче излъчва увереност. „Мисля, че хората просто ще кажат:, Е направиха го отново", обяснява той предстоящото пускане на Office.
СЛОЖНО УХАЖВАНЕ
Ключов партньор В новия Microsoft е Стивън Елъп (45), аутсайдер от Силиконовата долина, доведен миналата година от Балмър да преобрази бизнес поделението. Ветеранът от Adobe Systems u Juniper Networks Елъп настъпва агресивно. Роденият в Канада баща на пет деца е известен с резкия си подход и работохолизъм. Шест години той пътувал всеки ден от Торонто до Силиконовата долина и все още му се случва да работи по цяла нощ. Макар и високо уважаван за опита си в оперативните дейности и продажбите, Ельп е противоречив избор. Преди да пристигне в Редмънд, най-голямата компания, която е управлявал, била производителят на интернет софтуер Macromedia, чиито продажби от $440 млн. по онова време били по-малко от 3% от размера на бизнес поделението на Microsoft. Ухажването на Елъп повдига още съмнения. В края на 2007 той заемал втория най-висок пост в производителя на рутъри Juniper, след като се присъединил към компанията преди по-малко от година с личната гаранция на тогавашния главен изпълнителен директор Скот Крийнс. С наближаването на края на годината Балмър отлетял до Торонто и прекарал часове в дома на Елъп, обсъждайки с него работата no Office, засипвайки с комплименти жена му Нанси. Прессъобщението, обявяващо назначението на Елъп за нов главен изпълнителен директор на Jumper, вече било написано, когато Елъп заявил на Крийнс няколко дни след Коледа, че се мести в Microsoft. Елъп признава, че 10-минутният телефонен разговор бил тежък, а ходът му „най-трудното лично решение".
Елъп постъпва в Microsoft през януари 2008 с мандат да реорганизира бизнес поделението. Първият му приоритет е да използва интернет по-агресивно като начин да доставя и да подобрява възможностите на Office.
ОГЛЕДАЛНА СТЕНА
Балмър стартирал процеса през 2004, след като се върнал от търговска обиколка, при която клиентите се оплаквали от претоварването и главоболията, свързани с ползването на софтуер на Microsoft. Той наредил на Рон Маркезич, вицепрезидента, отговарящ за собствените технологични системи на Microsoft, да намери как да подкара мейл софтуера Exchange и програмата за сътрудничество SharePoint за няколко тестови клиента, които да ги ползват през нета. А Маркезич открил, че Microsoft може и да спести на клиентите пари.
Скоро след като пристигнал в Редмънд, Елъп показал бляскав клип с футуристични визии как Office може да увеличи производителността на хората. Една от идеите: „огледална стена", която позволява на хората от различни държави да комуникират сякаш са заедно - с превод в реално време, ако говорят различни езици, и показване на пълен архив на имейли и свързани документи. Елъп удвоил и персонала на Office Labs - екипът, създал клипа, натоварен с изковаването на нови проекти. Това е огромна промяна за поделение с репутацията на свръхсъзнателната бойскаутска дружина на Microsoft, която не пропуска краен срок или подава на пазара пълен с бъгове код, като събратята си 6 групата на Windows. Вместо разточителните лъскави партита с рок звезди, идеята на екипа за празнуване след пускане на продукт е 10-минутно подскачане във фонтан пред сграда 36 в Редмънд. И бира в ограничени количества. „Не сме най-колоритната група -признава Джеф Тепър, авторът на SharePoint. - Предпочитаме резултатите да говорят за себе си." Елъп променя и начина, по който поделението разглежда инвестициите си., ДЦе правим по-малко, но по-големи залози", казва той. И увеличава двойно инвестициите в SharePoint, която компаниите използват, за да дадат възможност на служителите си да споделят документи и да си сътрудничат на редактируеми wiki-сайтове. Елъп допълва, че е направил това, след като посетил клиенти по целия свят. „Когато нещо се сгорещи, полей го с бензин", подчертава той. В резултат деветгодишното поделение SharePoint е сред най-бързо растящите в Microsoft c продажби, скачащи с двуцифрени проценти дори в слаба икономика. Най-важното е, че Елъп прокара хода към „облака", тоест клиентите могат да получават софтуер на Microsoft от ги гантските му центрове за данни вместо от собствените си сървъри. Елъп ускори и пускането на абонаментните услуги за Exchange и SharePoint и други онлайн програми, които 6 момента се предлагат 8 19 държави. Стотици компании - от Westcon и GlaxoSmithKline go Coca-Cola Enterprises - са се абонирали за това, което Microsoft нарича Онлайн стандартен пакет за бизнес производителност. Инго Елферинг, вицепрезидент по ИТ стратегии във фармацевтичната компания GlaxoSmithKline, казва, че сега технологичният му екип може да се концентрира върху по-важни проекти от поддръжката на компютрите.
Докато Microsoft се боричка с механизмите за доставка, по-съществено е дали клиентите ще плащат за продуктите му във време на евтини уеб алтернативи. Колосът се надява, че Office 2010 ще ги убеди да бръкнат по-дълбоко в портфейлите си. Очаква се на 13 юли Елъп да разкрие детайли за програмата, проектирана със сериозен поглед към Twitter-поколението. Една основна промяна е т. нар. сьадторство. Вместо един човек да създава документ или PowerPoint презентация и да я праща по мейла на всички останали, екипите ще работят по един проект едновременно. Член от групата може да вземе определен параграф или слайд и да си поиграе с него. След като промените се запазят, останалите ще могат да видят и да претеглят тази част от съдържанието.
ПО НЕТА
Друг елемент на Office 2010 се нарича „унифицирани комуникации". Когато потребител движи курсора над името на колега, пада прозорче, показващо дали този човек е онлайн - и предлага опции за пращане на имейл, обаждане или уреждане на среща. Програмата предлага и нови възможности за социални връзки и за издирване на сътрудници със специфични умения. Някои корпоративни клиенти виждат мощен потенциал в смесването на софтуера на Microsoft с обхвата на интернет. Елферинг от GlaxoSmithKline казва, че иска Microsoft да започнат да предоставят платената версия на Office 2010 като уеб услуга още сега. Да започнем с първото. Преди да разгъне абонаментната услуга за Office, колосът трябва да се научи как да доставя изгодно Exchange и SharePoint. И как да подсили кол-центровете си, да намали бъговете в програмите си и така да се огъне, че да поддържа клиентите си доволни. В крайна сметка, ако софтуерът не работи, на Microsoft няма да му плащат. Тези радикални ходове не са се зародили спонтанно. Предвид огромния успех на компанията през годините Балмър признава, че му отнело известно време да приеме новия път на Microsoft. Сега е убеден, че обратът ще се изплати.

четвъртък, 9 юли 2009 г.

Безплатното издание "Печатният блог" фалира

Класа - 11 стр.
Безплатното издание "Печатният блог" фалира



Последният опит за превземане на американския медиен пазар се провали, след като вестник "Печатният блог" затвори врати, предаде АфП, цитиран от БГНЕС. "Печатният блог" (The Printed Blog) бе no новия бизнес модел на хиперлокализираните безплатни издания, които предлагаха на бизнеса същия вид евтина и насочена реклама, продавана онлайн. Той се появи по улиците на Чикаго и Сан С)ранциско в края на януари. Публикуването му е спряло "поради липсата на външни инвестиционни капитали", обясни основателят Джошуа Карп в блога на медията. "Това беше трудно решение за нас, но финансовата реалност на ситуацията изискваше да спрем публикуването незабавно и завинаги", добави той. Карп призна, че създаването на нов вид печатна медия от нулата било невероятен опит, както и включването му в глобалната дискусия за бъдещето на журналистиката и печатните медии. Чикагското издание на "Печатният блог" е публикувало 16 броя и е раздало 80 хиляди броя за шестте месеца, откакто съществува. Други 100 хиляди броя са били изтеглени от мрежата за същото Време.

Microsoft предупреди за опасна уязвимост в IE

Expert.bg - Международни
Microsoft предупреди за опасна уязвимост в IE



Потребителите на браузъра Internet Explorer са изложени на заплаха от неоторозиран достъп до компютрите им. Microsoft съобщи за критична уязвимост в модула за управление на ActiveX в най-популярния браузър в света.
Използвайки уязвимостта, злонамерени лица могат да получат контрол над потребителските компютри. Вече дори са засечени подобни опити, пише TechNews.
Microsoft препоръчва на потребителите на Windows XP и Windows Server 2003 да изключат ActiveX в браузърите си.
Компютрите под управление на Vista и Windows Server 2008 не са изложени на опасността. Въпреки това, за предотвратяване на евентуални проблеми в бъдеще Microsoft съветва и тези потребители да изключат ActiveX в своите браузъри.
Наскоро излязоха данни за негативна тенденция в популярността на Internet Explorer. Дялът на браузъра е намалял чувствително за последните шест месеца, както в света, така и в САЩ.
Пазарният дял на Internet Explorer, който продължава да бъде най-популярният браузър в света, е намалял от 65,4% до 59,5% за последните 6 месеца. В същото време Firefox бележи ръст от 27% до 30,3% в глобален мащаб. IE 7 отчита спад на световния пазар от 41,4% до 30%. Версия 3 на Firefox пък е увеличила популярността си от 22,6% до 37,8%. Браузърът IE 8 заема 8,9% дял в света.

„Майкрософт“ е близо до споразумение с ЕС

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
„Майкрософт“ е близо до споразумение с ЕС



Софтуерният гигант „Майкрософт“, който беше глобен от Европейската комисия с 1.68 млрд. евро по антитръстови обвинения, води предварителни преговори с Брюксел за споразумение по нови казуси, предаде агенция „Блумбърг“. Те могат да бъдат финализирани, преди европейският комисар по въпросите на конкуренцията Нели Крус да напусне своя пост. Споразумението между компанията и ЕС ще бъде по разследването за интернет браузъра на „Майкрософт“, коментираха запознати. Европейската комисия предложи на управляваната от Стив Балмър компания да предостави възможност на потребителите си да избират между различни браузъри в операционната си система. В отговор „Майкрософт“ заяви, че няма да включва „Интернет експлорър“ в Winwows 7. Според нюйоркския професор по право Николас Економидес тази стъпка ще затрудни комисията при налагане на нова глоба по конкретния случай. „Компанията съумя да намери решение на проблема“, каза той. „В интерес на софтуерния
гигант е да постигне споразумение, преди ЕС да е наложил санкции“, заяви Мат Рософ, анализатор за Kirkland. „По този начин „Майкрософт“ ще има поне малък контрол върху действията, които ще бъдат предприети“, допълни той. Целта на компанията е да постигне исканите споразумения до края на годината, когато Крус ще напусне поста си. По-рано тя заяви, че желае да приключи случая с „Майкрософт“ до края на мандата си. Говорители на компанията на Бил Гейтс и на ЕК отказаха коментар. Друго обвинение, по което работи комисията, е, че компанията ограничава съвместимостта между своя пакет „Майкрософт офис“ и продукти на други производители. | ДНЕВНИК

Wall Street влезе в поредна негативна серия

Пари - 16 стр.
Wall Street влезе в поредна негативна серия

Магдалена ИВАНОВА

Най-много пострада технологичният Nasdaq, който заличи 2.3% от стойността си до 1746.17 пункта
Wall Street записа поредната негативна борсова сесия в историята си. И трите основни индекса инкасираха загуби, но най-много пострада технологичният Nasdaq, който заличи 2.3% от стойността си и затвори на ниво от 1746.17 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също го последва в негативния тренд, като отчете понижение от 1.94% до 8163.6 базисни точки. Широкият индикатор S&P 500 се върна с 2% назад в стойността си до 881.03 пункта, което е най-слабото му постижение от 1 май насам.
сектори
Технологичните компании понесоха индексите на Wall Street надолу по склона. С над 2.8% от стойността на книжата си се разделиха Microsoft и Google заради негативната прогноза на Gartner за 6% спад на потребителските разходи за информационни технологии през тази година. От представителите на финансовия сектор най-големи загуби понесе Discover Financial Services, която стопи цели 11% от цената си, след като обяви, че планира продажбата на акции на стойност 500 млн. USD. Книжата на най-голямата рафинерия в САЩ Valero Energy пък поевтиняха с 4.7%.
Причини
Причината за спада е, че цената на петрола падна от осеммесечния максимум през миналата седмица поради опасения, че слабата икономика ще намали търсенето на енергийни продукти. очаквания
Според финансови анализатори негативизмът, обзел фондовата борса в Ню Йорк, се дължи на разочароващите икономически новини от последните няколко седмици. Силно влияние на инвеститорите оказа и докладът за заетостта през юни в САЩ. Данните показваха, че възстановяването на американската икономика е още далеч.
В края на тази седмица и началото на следващата играчите на Wall Street са в очакване на отчетите на публичните компании. Инвестиционните консултанти залагат на прогнозата, че печалбите на дружествата ще скочат заради силно свитите разходи за дейността на фирмите напоследък.

Интернет гиганти създадоха кодекс за саморегулация

Класа - 11 стр.
Интернет гиганти създадоха кодекс за саморегулация



Според новите правила потребителите ще знаят кой и за какво събира информация и ще избират дали да участват в проучванията
Интернет гигантите Google, Yahoo, Microsoft u AOL заедно с рекламни агенции и асоциации на рекламодатели предприеха стъпка, за да докажат на американското правителството, че могат да се саморегулират, пише "Ад ейдж". Заради събирането на данни в интернет за целта на таргетираната реклама гилдията изработи свои собствени правила с надеждата те да спрат регулиране от страна на Конгреса. За няколко месеца голяма група от рекламодатели, портали, издатели и рекламни мрежи, представени от различни организации като Интерактивното рекламното бюро (IAB), Американската асоциация на рекламните агенции (АААА), Асоциацията за директен маркетинг (DMA) и Асоциацията на националните рекламодатели (ANA), работят по саморегулаторните принципи. Кодексът изисква от сайтовете да разкриват кой събира информацията и да предоставят възможността да се избира дали да се участва в проучването или не. Принципите включват още да се уведомяват при промени в политиката на поверителност на сайта, както и да се предлагат специални защити за данни, свързани със здравето, фи- нансовото състояние или децата. От индустрията искат да се направи ясно разграничение между компании от рода на Google и Yahoo и интернет доставчиците, някои от които бяха заловени миналото лято, че следят потребителите си. Според гилдията доставчиците трябва да спазват по-стриктни стандарти спрямо сайтовете и рекламните мрежи. Според адвоката Стюард Ингис, представляващ интересите на онлайн рекламната индустрия, принципите са алтернатива на законовата регулация. "Имаме документ, който ще се прилага по-бързо, отколкото всеки закон", коментира Ингис. "Зконодателите отразяват това, което чуват от избирателите. Ако ние предложим допълнителна прозрачност и избора, който хората искат да имат, това ще ни е от полза, независимо дали се прилага чрез закон или не", добави той. Някои от интернет гигантите, автори на кодекса, като Google u Microsoft, изискват и законова регламентация, макар и не толкова строга, за каквато настояват защитниците на личните данни. Тези групи не вярват, че индустрията е способна да се саморегулира. "Онлайн рекламодателите знаят, че бихейвиористично-таргетираната система, която са създали, е много сложна и обединява външни бази данни и различни проследяващи приложения", обясни Джеф Честър, изпълнителен директор на Центъра за цифрова демокрация. "Трябва да има пълно разкриване на обхвата таргетиращи техники, ползвани от даден уебсайт, и възможност потребителите да ги контролират от самото начало", допълни той. Според Стюард Ингис обаче индустрията има по-голям стимул да се справи с регулацията сама, защото рискува много, ако не успее.
***
Онлайн радиата и музикалната индустрия се споразумяха - няма да плащат за всяка песен Група от интернет компании 6 САШ постигна споразумение относно заплащането за излъчване на музика онлайн със SoundExchange - организация, която събира таксите за авторските права на музиканти и звукозаписни компании. Това съобщи Los Angeles Times, цитиран от investor.bg. Примирието слага край на двугодишен спор, принудил онлайн станции да преустановят дейността заради натрупването на огромни дългове. Крайната договорка позволява на онлайн радиата да избегнат плащането на авторски права за всяка песен. При новите условия те могат да изберат между два начина за плащане - по-ниски такси за всяко излъчено парче до 2015 г. или 25 на сто от приходите си. По-големите доставчици ще плащат това, което е по-високо - таксата за излъчена песен или процента от приходите. По-малките компании, с под 1,25 млн. долара приходи, ще отделят или между 10% и 14% от продажбите си, или 7% от разходите си. "Редукцията в таксата за излъчване на песен е значителна и това беше в основата на нашите проблеми", казва една от компаниите, активно участващи в спора. Споразумението се прилага само за доставчиците, които излъчват музика и реклами.

„Гугъл" тръгва срещу „Уиндоус"

Труд - 28 стр.
„Гугъл" тръгва срещу „Уиндоус"



ЛОНДОН - Електронният гигант „Гугъл" пуска собствена операционна система за персонални компютри, съобщи Би Би Си. По този начин компанията цели да конкурира лидера на пазара „Май-крософт" и неговата „Уиндоус".
Продуктът на „Гугъл" се нарича „Хром Оу Ес" и е базиран на браузъра „Хром", който пожъна небивал успех след появата си. Системата ще бъде съвместима с всички видове персонални компютри. Очаква се тя да излезе на пазара през втората половина на 2010 година.
Компанията обеща, че новият софтуер, който е безплатен, ще реши много от проблемите, срещани при „Уиндоус". Скоростта, опростеността и сигурността са ключови моменти на „Хром Оу Ес", посочва „Гугъл" в официалния си сайт.
Потребителите желаят компютрите им да работят така, както при тяхното закупуване, посочват от компанията. На никого не му е приятно да прекарва часове в настройване на системата за работа с всеки нов хардуер или пък да мисли за подновяване на софтуера си, допълват оттам.
Напоследък „Гугъл" предприе стъпки за конкуриране на „Майкрософт". Пусна редица онлайн приложения, представи операционната система за мобилни телефони „Андроид".
***
текст под снимка
Логото на браузъра „Хром" на „Гу-гъл", който пожъна голям успех след появата си.

сряда, 8 юли 2009 г.

Глобалната реклама започва леко да се възстановява през 2010 г.

Класа - 11 стр.
Глобалната реклама започва леко да се възстановява през 2010 г.



Анализаторите прогнозират 10,1 % ръст на интернет търговските послания за 2009 г.
Спадът в глобалната реклама приближава най-ниската си точка и след понижение от 8,5% през 2009 г. би трябвало индустрията да отбележи слабо възстановяване през 2010 г. Това прогнозира ZenithOptimedia, цитирана от investor.bg. От медийната агенция са ревизирали предишната си прогноза за 6,9% спад за настоящата година, след като първото тримесечие на се оказа по-лошо от очакванията. Вторите три месеца обаче не бяха толкова трудни както първите три, затова запазваме предвижданията си за останалата част от годината без промяна, твърдят анализаторите. Те предвиждат за 2010 г. възстановяване и ръст от 1,6%. "По региони тези, които първи усетиха спад в рекламата, ще пострадат най-много и ще излязат от нея последни. Очакваме търговските послания в Северна Америка да се свият с още 2,4% през 2010 г., след 3,7%-ния спад, отчетен за 2008 г. и очакваното за 2009 г. свиване от 10,3%", пише още в доклада. През юни агенцията GroupM на рекламата група WPP предрече, че очаква глобалната реклама да намалее с 5,5% тази година преди слабото възстановяване, което се очаква през 2010 г. Изпълнителният директор на Publicis Groupe Морис Леви пък каза, че е възможен годишен спад от 8% за 2009 г. "Изправени пред крайна несигурност, рекламодателите в повечето сектори се подготвиха за най-лошото и намалиха разходите си в очакване на рязък спад на приходите", пише в доклада на Zenith, цитиран от Ройтерс. Интернет е единствената среда, която се очаква да отбележи ръст още тази година. В същото време телевизията, киното и външната реклама ще регистрират по-малък спад спрямо общия пазар. Рекламодателите твърдят, че използването на глобалната мрежа позволява на марките да бъдат гъвкави и да следят реакциите на потребителите, което е изключително важно в условията на рецесия. От ZenithOptimedia прогнозират още, че разходите за интернет реклама ще нараснат с 10,1% през 2009 г. и очакват медията да формира пазарен дял от 15,1% от всички рекламни разходи до 2011 г. спрямо 10,5% през 2008 г. По-голямата част от този ръст ще дойде от платени резултати при търсене в глобалната мрежа. В САЩ се очаква рекламата в търсачките да скочи с 20% през 2009 г., докато традиционната банер реклама ще постигне увеличение от 3%>, а рекламните обяви - едва 1,8%. Заради пренасочването на парите от печатните издания към онлайн сектора е засегната вестникарската индустрия. Очаква се рекламата в пресата да се свие с 14,7%, докато пред списанията се очертава още потрудно време заради отдръпването на луксозните рекламодатели.

Лора и Милен в отпуск, заместват ги две дами

Труд - 23 стр.
Лора и Милен в отпуск, заместват ги две дами



Две дами ще изземат местата на титулярните водещи на сутрешния блок „Здравей, България" по Нова тв Милен Цветков и Лора Крумова. В жегата вместо тях рано ще става Мира Иванова. Тя е редакторка напредаването „На 4 очи", а зрителите са я виждали на екран, когато е замествала титулярката Цветанка Ризова. Между 8 и 9 ч сутринта „на гости" на Нова тв ще бъде токшоуто на радио „Дарик" „Челюсти" с Диана Найденова. Лора и Милен ще почиват между 20 юли и 29 август. „Ще ходя на къмпинг „Градина" и в Лозенец", призна пред „Труд" вчера Цветков. За Лора още не е ясно.Н!

„Гугъл“ ще привлича клиенти с хитър маркетингов трик

Дневник - Компании&Финанси - I стр.
„Гугъл“ ще привлича клиенти с хитър маркетингов трик



„Гугъл“ ще махне думичката бета от името на голяма част от своите продукти, включително и популярната услуга за електронна поща Gmail. С този ход компанията се надява да привлече нови бизнес клиенти. Програмистите обикновено наричат бета-версия онези софтуерни продукти, които още не са завършени и често функционират с грешки. Това е хитра маркетингова стъпка, с която компанията ще се опита да открадне част от потребителите на конкурента „Майкрософт“, коментират пред „Блумбърг“ анализатори.

вторник, 7 юли 2009 г.

ФАРА ще отличи рекламните агенции

Пари - 19 стр.
ФАРА ще отличи рекламните агенции

Боряна НИКОЛАЕВА

Фестивалът ще се състои от 2 до 5 септември в курортен комплекс Албена
Най-добрите постижения в българската реклама през 2008 и 2009 г. ще бъдат отличени по време на Фестивала на асоциацията на рекламните агенции
(ФАРА). Престижният форум се организира за десети път от АРА България. Категориите, в които ще бъдат раздадени статуетки, са 14. По традиция събитието се радва на засилен интерес от страна на рекламните специалисти в България. Във фестивала може да участват всички реклами и рекламни кампании, публикувани, излъчвани, организирани в периода 1.01.2008-30.06.2009 г. и неучаствали в предишни издания на форума. Всички рекламни форми трябва да бъдат заявени най-късно до 24.07.2009 г.
Жури
Председател на организационния комитет е Красимир Гергов, а директор на фестивала - Мариана Брашнарова. Журито е разделено на творческо и медийно и в него попадат едни от водещите специалисти в сферата на рекламата. В творческото жури личат имена като Мария Тодорова (творчески директор на Ogilvy&Mather), Йордан Жечев (творчески директор на DDB Sofia), Марсел Леви (творчески директор - Noble Graphics Creative Studio) и др. Част от медийното жури са Боряна Несторова (управляващ директор на Media Direction), Десислава Стоянова (медия директор на ЗенитОптимедия/Публисис) и др.
Ретроспекция
Рекламиада 2008 беше насловът, под който преминаха рекламните олимпийски игри миналата година. Над 500 заявки от 62 агенции бяха допуснати до участие, а над 1000 бяха акредитираните участници. Publicis MARC Group стана медийна агенция на годината, след като натрупа най-много точки в трите дисциплини - Креативно използване на традиционна медия, Нови комуникационни канали и Медийна кампания. Ogilvy&Mather Sofa пък беше избрана за рекламна агенция на годината, а WWF - за рекламодател на 2008 г.
***
Кои ще бъдат отличените тази година
- 1. Тв реклама и кинореклама
- 2. Радиореклама
- 3. Прес реклама
- 4. Out Of Home - външна, вътрешна, транспортна реклама, плакати и free cards
- 5. Дизайн - календар, материали за директен маркетинг, брошури, стикери, листовки, продуктови каталози и др.
- 6. Корпоративна идентичност – годишни отчети, лого, тотал дизайн
- 7. Опаковки и етикети
- 8. Интернет реклама
- 9. Автореклама
- 10. Събития
- 11. Рекламна кампания
- 12. Креативно използване на традиционна медия (телевизия, преса, радио, външна и вътрешна реклама, интернет)
- 13. Нови комуникационни канали
- 14. Медийна кампания

Рекламният пазар се свива с 8.5% тази година

Пари - 10 стр.
Рекламният пазар се свива с 8.5% тази година



Интернет е единствената медия, която ще отчете 10.1% ръст на приходите от реклама
Рекламата в световен мащаб ще отчете 8.5% спад пред 2009 г. Предварителните прогнози на медийната
агенция ZenithOptimedia бяха за 6.9% понижение. Леко възстановяване на пазара се очаква да започне през 2010 г., когато ще бъде отчетен 1.6% ръст.
Единствено интернет ще отчете ръст в рекламите от 10.1%. С това делът му ще достигне 15.1% от всички разходи за реклама до 2011 г. при 10.5% през миналата година. Рекламодателите обясняват предпочитанията си към онлайн средата с това, че тя дава повече гъвкавост на марките и възможност за следене на реакциите на потребителите.
Основна роля за ръста на интернет рекламирането се очаква да имат платените резултати при търсене, които ще скочат с 20% през тази година. По-скромен ще е ръстът при традиционните банери - 3%, и при обявите - едва 1.8%.
Разходите за реклама в печатните издания се оча ква да се свият с 14.7%. Още по-тежки времена предрича агенцията за списанията, чиито рекламодатели са основно от бизнеса с луксозни стоки. Телевизионната, кинорекламата и външната реклама ще отбележат по-малък спад в сравнение с общия пазар.
BoA N 1 по управление на активи
Bank of America успя да измести швейцарската UBS от първото място като най-голямата банка в света по управление на активи, показва класацията на Scorpio Partnership. В края на миналата година американският трезор е управлявал 1.5 трлн. USD активи, а под ръководството на втория в света са били 1.39 трлн. USD. Класацията е изготвена на база резултатите от проучване сред 248 финансови институции в целия свят. Citigroup Inc. оформя челната тройка в листата. До почетното четвърто място е успяла да се изкачи Wells Fargo&Co. след придобиването й от Wachovia Corp. Настъпилата икономическа криза сви размера на управляваните активи в света със 17% през миналата година. Общо 14.5 трлн. USD са управлявали през 2008 г. банките и инвестиционните дружества, показват данните на Scorpio.

Свалиха от ефир узото на Зорбас

Стандарт - 1 стр.
Свалиха от ефир узото на Зорбас



Да спре рекламата на напитката "Узаки Зорбас", разпореди Комисията за защита на конкуренцията. Определението на антимонополистите е от 2 юли, но беше оповестено вчера. Разпространението на рекламата е спряно във всички нейни форми и подлежи на незабавно изпълнение, гласи съобщението на КЗК. Причината е, че клиповете насочвали към популярното и у нас гръцко питие узо. Продуктът обаче е български - на "СИС Индустрийз" ООД.Подведени от рекламното послание, в което сюжетът е изграден изцяло върху елементи от гръцката култура, език и самобитност, потребителите биха закупили напитката "Узаки Зорбас" с впечатлението, че купуват разновидност на гръцката напитка узо, гласят мотивите на антимонополистите. Комисията счита, че създаването на погрешно впечатление у потребителите може да доведе до пренасочване на тяхното търсене в резултат на създадената заблуда. Това пък води до увреждане и на интересите на конкурентите на българския пазар, които произвеждат известната българска анасонова напитка мастика, както и на търговците, които внасят и продават на българския пазар различни марки узо. Мярката е временна и се налага до произнасяне на Комисията с окончателно решение по преписката.ВестиЦената на петрола падна с $3по време на вчерашната европейска електронна търговия на Нюйоркската търговска борса, след като съобщенията за безработицата в Европа и САЩ опровергаха надеждите за възстановяване на световната икономика. Така американският лек суров петрол се търгуваше за 63,76 долара за барел. Лондонският сорт Брент пък се продаваше за 63,89 долара. Така само за 10-ина дни цената на черното злато падна с около 8 долара.34 хил. лв. са изтеглени през миналатаседмица от Топ 5 на взаимните фондове, търгувани на Българската фондова борса, сочат данните от проучване на Investor.bg. За сравнение за периода от 19 до 26 юни нетните тегления от Топ 5 на взаимните фондове възлизаха на над 104 хил. лв.Брюксел прие промените в правилатаза процедурите за подготовка и оценка на проекти във водния сектор, които ще се финансират от Оперативната програма "Околна среда", съобщиха от екоминистерството.130 години се навършватднес от създаването на българските митници. По случай юбилея Агенция "Митници" издава книга за своята история и развитието на институцията от създаването й до наши дни. Също така е обогатена и постоянната изложба в сградата на агенцията с много лични снимки, архивни документи, плакети, награди, дарени от митнически служители и техни наследници.

Онлаин шопингът завладява с над 70% отстъпки

24 Часа - Бургас - 5 стр.
Онлаин шопингът завладява с над 70% отстъпки

***

Какво можем да си купим?
От интернет можем да си купим на практика всичко - от най-елементарното поръчване на храна за дома, през книги, дрехи, обувки и бижута, та чак до всякакъв вид техника. Козметика, хранителни добавки и витамини също са достъпни из магазините в мрежата.
Музика, филми, игри идват в дома ви
директно от производителя. Телефони, компютри и каквато друга джаджа можете да си представите, дори и автомобили. Самолетни билети до всяка дестилация предлагат сайтовете на много авиокомпании.
Просто си намислете какво търсите -интернет магазините със сигурност ще ви го дадат.
***
Предимствата на онлайн шопинга
значително време в обикаляне на магазини. Някои хора, колкото и да обичат това занимание, нямат време често да му се посвещават.
Почти винаги получавате отстъпки. В зависимост от големината на поръчката, от това дали пазарувате за първи път или вече сте редовни. В много случаи след определена сума дори и доставката ви се поема от продавача. Всички онлайн магазини дават тази опция. Причината е много проста - опитът им да ви насърчат в онлайн пазаруването е свързан със спестяването от работен персонал и наемане на помещение за техния магазин. Освен това купуването директно от производителя винаги намаля пазарната стойност на артикула.
Можете да пазарувате по всяко време на денонощието. Дори не е нужно да ставате от любимия си стол.
Друго много важно предимство при онлайн маркови дрешки или аромати, знаете, че те наистина са такива - всички известни лейбъли имат сайтове и дават възможност за онлайн поръчки. Така можете да сте сигурни, че няма да получите некачествено менте, както може да стане, ако си го вземете от някой магазин.
Имате възможност да поръчвате от новите колекции, които често в България идват след края на сезона, или не идват изобщо.
Да платите пълна цена за нещо от минала колекция в някой магазин у нас или да си го поръчате на " 50% off" след като са излезли новите модели ... Вие решавате.
Когато плащате през PayPal или еРау, вашата поръчка е застрахована от евентуални повреди или загуба.
***
Недостатъците
Основният недостатък на пазаруването през интернет е невъзмож- ността да получите стоката си веднага.
Когато купувате дрехи или обувки винаги съществува опасност да не си улучите номера или като облечете дрешката, тя да не ви стои така, както сте си представяли - в общи линии не е като да излезете от пробната с мечтания тоалет.
Дори и при бижутата има риск да не уцелите размера на пръстите си или обиколката на ръката.
Има риск, макар и много малък, фирмата доставчик да увреди по някакъв начин поръчката
ви, а фирмата производител да откаже замяна с оправданието, че не носи отговорност.
Ако поръчката ви пристига по пощата, а не с фирма доставчик има вероятност тя да се изгуби. Най-лошото в тази ситуация е да сте платили предварително.
Много често при пазаруването онлайн не взимате предвид пощенските разходи, опаковки или плащането на мито, ако поръчката ви идва от чужбина. Така на финала може да се изненадате от дължимата сума.
Има случаи, когато поръчката се бави повече от указания срок. Някои сайтове особено от чуждите не поемат точен ангажимент за датата на доставката.
Друг недостатък на онлайн шопинга е липсата на опция за наложен платеж в някои е-магазини. В тези случаи задължително трябва да заплатите стоката си предварително и най-често има изискване това да стане през кредитна карта. Така сай-тът без да иска губи евентуалните клиенти, които разполагат само с дебитна.
***
Българските сайтове
Един хит най-пълните български онлайн магазини е shopping.bg. Оттам можете да си напазарувате както парфюм, бижута и очила, така и GSM апарати и аксесоари, аудио и видео техника компютри и авто принадлежности.
Все повече набират популярност obuvki.bg и parfumi.bg. Онлайн поръчки предлагат и много български книжарници и издателски къщи - bard.bg, helikon.bg и book.store.bg са често посещавани.
***
Страници от Европа и САЩ
Най-популярният сред българите сайт за дрехи, обувки, козметика и аксесоари е френският laredoute.fr. Отделно от факта, че повечето от артикулите са на приемливи цени, сайтът често предлага и големи намаления. В момента там върви страхотната
оферта - 75 % тстъпка в някои от секциите.
Веднага след него се нареждат американският gojane.com и
strawberry.net - специализиран в продажбата на декоративна и бяла козметика и аромати.
Heels.com е мястото, I където всяка жена се чувства на седмото небе заради разнообразието от елегантни дамски обувки.
В thinkpinkblue2.com пък можете да намерите невероятни чудеса за децата си, като започнете от дрехи и достигнете до аксесоари за стаята на малкия човек.
Титан в чуждите сайтове е amazon.com. Там продават почти всичко - техника, книги, музика, филми, игри... списъкът е изключително дълъг.
Dress-fbr-less.com пък е мястото, от където дамите могат да се снабдят срокля за официален повод или парти при това не на безбожно висока цена.
***
От какво да се пазим
Най-важното, от което трябва да се пазим, е неразумното харчене. Когато поръчвате от нета, може да не успеете да си направите правилна преценка. Едно е да излезеш с конкретна сума в джоба и да обикаляш магазините за перфектните обувки и съвсем различно е
да поръчваш като обезумял чифт след чифт, които трябва да платиш чак след седмица-две.
Вероятността за това не е много голяма, но все пак внимавайте да не попаднете на сайт-фантом. Най-доброто средство да се предпазите е да поръчвате от вече проверени странички. На местата, за които чувате за първи път, задължително изберете опцията за наложен платеж. Ако пък няма такава, по-добре пасувайте - може би ще намерите желания продукт другаде. За всеки случай пора-зровете се из форумите -там сигурно ще намерите оплаквания, ако сайтът е нередовен. Решите ли все пак да рискувате - не правете голяма поръчка първия път. По-добре "опипайте почвата" снещо дребно, дори да се наложи да му платите и доставката.

Калина Петрова и Йордан Кумчев, Агенция Публисис Диалог : В криза общуването между марките и клиентите е честно

Пари - 21 стр.
Калина Петрова и Йордан Кумчев, Агенция Публисис Диалог : В криза общуването между марките и клиентите е честно

Боряна НИКОЛАЕВА

- Какви са причините ,които доведоха до сливането на агенциите Марксман и Евентис, за да се роди Публисис Диалог?
- Йордан Кумчев: Основните причини за сливането са чисто стратегически. Услугите, които предлагат двете агенции, се допълват доста добре и преценихме, че би било ефективно за нашите клиенти да обединим усилията си в един общ бизнес. Агенцията Публисис Диалог се занимава най-общо с активности “под чертата”, в които попадат директният, промоционален, събитиен и дигитален маркетинг.
- Калина Петрова: През последните години търговските компании все по-често разчитат на интегрирани дейности под чертата (BTL), както и на цялостни решения за лоялност и задържане на потребителя (CRM, CLV). Тези дейности позволяват по-добро таргетиране на потребителите, директен контакт с тях и оптимизиран разход за една кампания. Силно тяхно предимство е измеримостта на резултатите и съпоставянето им с изразходваните бюджети. Освен това позволяват обратната връзка с клиента да бъде стабилна. Според мен не кризата обуславя появата на подобни услуги - това е тенденция, която се появи преди около десет години. В нейната основа стоят отчетност, връзка с потребителя и гъвкавост на комуникацията с него. Дейностите под и през чертата предлагат всичко това. Основната цел, която Публисис Диалог си поставя, е да общува с потребителя и това общуване да доведе до покупка.
- Как си представяте диалога между вас и потребителя?
- Й.К.: Отличителният белег на всичко, което правим, е това, че караме потребителите да бъдат активни. Традиционните медии показват на потенциалните си клиенти послания - те ги виждат и евентуално реагират. Ние по-скоро стимулираме потребителя да бъде активен, нашият подход го мотивира да реагира - да попълни анкетна карта, да използва талон за отстъпка, да изпрати sms и т.н. Точно тези негови действия показват колко успешна е била една кампания; ние можем да ги анализираме, да ги променяме и да ги усъвършенстваме. По време на кампанията можем да тестваме влиянието на различни медии или подходи и след като тя приключи, да кажем на клиента кое работи и кое - не.
- К.П.: Днес комуникационният бизнес много се вълнува от поведението на потребителя. Той се опитва да го следи навсякъде, където е възможно. По този начин компанията знае какъв е потребителският профил на хората, от които има нужда. От това се интересува и нашата агенция - за да може услугите ни да променят нагласата и настроението на купувача. Например, ако в последните години тенденцията е лоялността на потребителите към марките да пада, Публисис Диалог може чрез програми за лоялност да повлияе на този тренд.
- Има ли някакъв риск потребителят да не реагира добре на услуга, която следи поведението му и го обсипва с предложения?
- Й.К.: В първия момент една CRM програма може да прозвучи параноично, защото в нейната основа стои голяма база данни, тя следи и описва навиците на потребителя - какво харесва и купува, колко често, от каква информация има нужда и т.н. Но истината е, че всяка система се стреми към усъвършенстване. Това важи и за нас, които се занимаваме с маркетингови услуги. Според големите маркетолози потребителите се делят на два вида по отношение на марката - едни се интересуват от нея, други не се интересуват. Една от основните ни задачи е да разберем кой потребител какво го вълнува. И тогава да му предложим именно този продукт или услуга. Това е в основата на персонализирания подход към него, който нашата агенция предлага. Потребителите са склонни доброволно да търсят и дори да получават редовно информация, която ги вълнува.
- К.П.: Това е интелигентно създаване на потребителски профил. То има за цел да прецени доколко релевантна би била една информация точно в този момент, точно към този потребител. Той би се подразнил да получава съобщения за неща, които не го интересуват.
- Как кризата променя комуникационния бизнес?
- К.П.: Хубавото на кризата е, че тя направи общуването между потребителя и производителя много по-честно. Търговската марка става много по-прозрачна за клиентите си, те стават много по-важни за нея. Днес скъп е не продуктът, а потребителят. Факт е, че Публисис Диалог се появява в момент, когато предприемачеството среща сериозни предизвикателства. Ние вярваме, че подходът ни е правилен, и желанието ни е да наложим на българския пазар интегрирани решения за директен и личен контакт с потребителя.
***
В името на Диалога
- Публисис Диалог е най-новата агенция в семейството на Публисис Груп. Тя стъпва на българския пазар през юни. Тя се управлява от Калина Петрова и Йордан Кумчев. Публисис Диалог е първата у нас интегрирана агенция за директен, промоционален,
събитиен и директен маркетинг. Нейната поява е резултат от сливането на две от агенциите в комуникационния холдинг Публисис Марк Груп - Евентис и Марксман. Публисис Диалог България е базирана в София и има регионално представителство в Пловдив. Сред клиентите на агенцията са и Nestle, Craft, Readers Digest, Cisco, BTC и Vivatel, Visa и др.
***
Кой е Йордан Кумчев
- Маркетинговата кариера на Йордан Кумчев стартира преди 11 години в М.а.R.C.
- Започва да се занимава с дизайн, две години по-късно се преориентира в директния маркетинг като управител на агенция Марксман. - Междувременно агенция М.а.R.C. се превръща в комуникационен холдинг Публисис М.а.р.К. Груп, към който принадлежат различни специализирани агенции за комуникация, сред които и най-новата -Публисис Диалог. - Йордан Кумчев е един от основателите и председател на Българската асоциация по директен маркетинг.
***
Коя е Калина Петрова
- Калина Петрова се присъединява към екипа на Публисис М.а.р.К Груп във връзка с появата на Публисис Диалог. - През последните 3 години оглавява екипа на New Moment PR. Преди това е работила като мениджър за връзки с клиентите в криейтив студио Clamer Design.
- Кариерата й започва в Българската музикална компания, където в продължение на няколко години се занимава с рR и изпълнително продуцентство. образованието й е хуманитарно. - Завършила е класическа филология. Това не й пречи да се превърне в експерт по връзки с обществеността, с опит в тази сфера от близо 8 години.

понеделник, 6 юли 2009 г.

За 1/3 тв рекламите са полезни, половината игнорират банерите в нета

Класа - 11 стр.
За 1/3 тв рекламите са полезни, половината игнорират банерите в нета



Според 37% от американците телевизионните реклами са по-полезни за тях при избора на покупка. Половината обаче са категорични, че игнорират рекламните банери в интернет. Това сочи проучване на Американската асоциация на онлайн издателите (ОРА). Тя обяви, че 37 от членовете й, сред които New York Times, Forbes, ESPN, CNN и MSNBC.com, ще излъчват нови, по-големи рекламни единици.
С марки като Bank of America и MercedesrBenz, които достигат до около 68% от общата интернет аудитория на САЩ, форматите на реклама имат строго установени позиции. Бяха наименувани и фиксирани като размер три онлайн рекламни единици:
фиксиран панел (336x700 пиксела) - остава видим, докато потребителят скрол-ва. Кутия XXL (468x648) -екстраширока страна на сайта, която се разширява до 936x648 пиксела и включва способност за видео. The Pushdown (Събаряне 970x418 пиксела) - отваря се в голям размер, за да покаже рекламата, и след 7 секунди се набива към върха на страницата (свивайки се до 970x66 пиксела).
Президентът на ОРА Пам Хорън заяви, че реалната мотивация за това е била да се предостави възможност на маркетинговите специалисти и агенциите да доставят бранд стратегиите си директно на тези страници, които са с много богато съдържание, предаде PR Kernel.

PRO.BG "открадна" репортери на Нова тв и RE:TV

Класа - 11 стр.
PRO.BG "открадна" репортери на Нова тв и RE:TV



PRO.BG привлече в екипа си четирима нови репортери, които досега се изявяваха в Нова телевизия и в Re:TV, съобщиха от четвъртата национална телевизия. До 4 юли тя беше позната като TV2.
Сред новите попълнения в PRO.BG е Мариета Николаева. От 11 години тя се занимава с криминална журналистика, а от 2002 г. работи в Нова тв. Репортажите й за борбата срещу наркомашште и за безопасността на пътя са били награждавани. Разследвания-
та й за корупционните схеми в КАТ пък й носят през 2006 г. отличието "Достойните българи". Александра Кръстева, Елица Попова и Вяра Деянова са се разделили с RE:TV, за да се присъединят към PRO.BG. В новинарската медия Кръстева се е занимавала със Столична община, образование и ПП ГЕРБ, Попова е била водеща на новините, а Деянова освен като репортер е била и водещ на сутрешния блок и на новинарските информационни емисии.

Инвестициите в медиите и шоубизнеса ще достигнат $1,6 трилиона

Класа - 11 стр.
Инвестициите в медиите и шоубизнеса ще достигнат $1,6 трилиона



Дигиталните технологии ще бъдат основни за бизнеса, прогнозират експертите
Инвестициите в медиите и развлекателната индустрия в глобален мащаб ще нараснат до $1,6 трилиона до 2013 г., като основната заслуга за това ще имат дигиталните медии. Това сочи 6 годишния си доклад Pri-cewaterhouseCoopers (PwC), предаде Utalkmarketing, цитиран от prkemel.com. Анализаторите предвиждат, че глобалният пазар в двата сектора ще скочи с 2,7% в периода 2009 г. - 2013 г. Настоящата година най-вероятно ще отчете спад от 3,9%, а 2010 г. - 0,4 на сто увеличение. Предвижданият ръст за 2013 г. е най-голям - 7,1%
Отчетът 'Тлобални перспективи пред медиите и развлекателната индустрия 2009-2013" разкрива, че през следващите 5 г. "дигиталните технологии ще присъстват все по-осезаемо във всички сегменти на бизнеса, забавленията и медиите. Освен това е сигурно, че дигиталната миграция ще продължи да се разширява".
Според PwC сегашният икономически спад е засегнал виртуално всеки сектор от медиите и шоубизнеса, като в същото време е ускорил и мигрирането към дигиталната сфера и при потребителите, и при
доставчиците на съдържание. След като потребителите търсят повече реклами чрез дигшпални и мобилни платформи, от PWC вярват, че рекламодателите ще отделят все повече ресурси за разширяване на тяхното присъствие на рекламния пазар.
19% ръст на мобилната и интернет реклама
Очаква се още, че рекламата в интернет и на мобилните телефони ще нарасне с
около 19% до 2013 г. "Това, за което сме сигурни, е, че тази рецесия ще продължи повече от предиишата", коментират от PwC. Експертите са категорични, че това се дължи на по-трудното съвземане и на факта, че ударът върху разходите на аудиторията ще бъде по-сериозен, отколкото в миналото. Потребителските разходи в медиите и развлекателната индустрия например ще спаднат с около 1,2% през 2009 г., ще останат слаби през 2010 г., а още година по-късно се предвижда да нараснат с около 3,2%. Икономическата криза все пак не промени основни-
те движещи сили за дигиталната миграция и, изглежда, че no-скоро ще затвърди важността на цифровия сектор и ще съкрати времето за промяна на ме-дийния бизнес, сочи още изследването. Компаниите, които сграбчат тези възможности и са способни да адаптират техните бизнес модели, ще могат да извлекат пълно предимство.
Нови потребителски навици
Дигиталната миграция
създава и нови навици сред потребителите, които търсят най-добрата възможност да инвестират средствата си.
"В предишни години говорехме за "интернет поколението" и как неговите нужди водят индустрията към нови бизнес модели", обясни Марк фенец от PwC.
"Интересното е, че в момента това младо поколение оказва влияние върху по-старите генерации. В замяна на това те засилват интереса си към новите платформи", добави експертът от уважаваната компания.

Андреас Майерхофер, изпълнителен директор на „Мобилтел“: Разчитаме на интернет и стационарните телефони

Дневник - 12 стр.
Андреас Майерхофер, изпълнителен директор на „Мобилтел“: Разчитаме на интернет и стационарните телефони

Андриан ГЕОРГИЕВ

От 1 юли „Мобилтел“ е с нов изпълнителен директор - Андреас Майерхофер. Той наследява Йозеф Винацер, който се оттегля в Австрия след пет години начело на българската компания. Майерхофер ще съвместява и поста маркетинг мениджър в „Мобилтел“, на който работеше две години. Преди това ръководи словенския Si.mobil, част от „Телеком Аустрия“, собственик на „Мобилтел“. Разговаряме с Майерхофер за ситуацията в телекомуникационната индустрия, новите възможности за бизнес и регулаторната среда.
От броени дни ръководите най-големия мобилен оператор в България, как оценявате ситуацията, в която поемате „Мобилтел“?
- Сега ситуацията в телекомуникационния бизнес е много вълнуваща. Преди мениджърите бяха разглезени, защото всичко растеше нагоре като брой клиенти, изговорени минути и приходи. Макроикономическото развитие в Югоизточна Европа беше отлично. Сега обаче трябва да се научим да работим при по-нисък ръст. Не искам да кажа, че има спад, но ръстът на гласовата телефония е значително по-малък в сравнение с преди. Работя от 15 години в тази индустрия и за пръв път ни се налага да се научим да се справяме с тази по-различна ситуация.
- Няколко висши мениджъри смениха позиции в Telecom Austria Group (собственикът на „Мобилтел“). Защо има преструктуриране в групата?
- Първо, нашият изпълнителен директор Борис Немшич реши да търси нови предизвикателства и оглави Vimpelcom Group в Русия. След неговото напускане Ханес Амертсрайтер стана новият изпълнителен директор на Telecom Austria Group. Той има 15-годишен опит в компанията, така че не бих казал, че това е голяма промяна, а естествена приемственост.
- Означава ли това, че компанията централизира властта и ще се фокусира
повече върху продажбите?
- Търсим правилните синергии в областта на продуктите и услугите и покупателната сила. Целта е да запазим подхода на местния мениджмънт върху отделните страни, тъй като всеки пазар е различен сам за себе си. В групата се ръководим от следното мото: „Мисли глобално, действай локално”.
- Напускането на Йозеф Винацер част ли е от това преструктуриране?
- Не. Това е лично решение и аз напълно го разбирам. Йозеф Винацер работи извън Австрия вече седем-осем години. След толкова много време в чужбина той реши да се върне в Австрия. Много се радвам, че работихме заедно повече от 10 години.
- Има ли спад в приходите на „Мобилтел“ от началото на годината?
- Не бих казал, че има значителен спад, но определено икономическата рецесия повлия - не толкова на ръста в броя клиенти, колкото на потреблението. Хората спестяват пари, защото ситуацията в България и навсякъде в Югоизточна Европа е трудна. Затова те харчат по-малко за комуникации и говорят по-малко по телефона. Това важи особено за бизнес сегмента, където тенденцията във всички индустрии е надолу. Знаете, че има сериозно намаление в брутния вътрешен продукт. Целта е да запазим рентабилност.
- Как ще се борите с предизвикателствата на рецесията?
- Както казах вече, ръстът не е същият както преди. Гласовата телефония беше основният бизнес, но разпространението на SIM карти сред хората в България надмина 130% и затова не очакваме сериозен растеж тук. Идеята е да компенсираме с приходи от пренос на данни и най-вече от доставяне на високоскоростен интернет през мобилни устройства. Ще продължаваме да инвестираме все повече в безжичния интернет. Преди няколко месеца започнахме бизнес със стационарни телефони. Очаквам преносимостта на фиксираните номера да разклати монополното положение на БТК, най-вече в бизнес сегмента. Това са двата основни източника на приходи. Кабелната телевизия Quarto също е нов бизнес за нас.
- Колко абонати привлече Quarto?
- Пуснахме Quarto преди месец в четири града. Доволни сме от броя на новите клиенти. До края на годината ще пуснем услугата в цялата страна.
- Други нови източници на приходи?
- Индустрията трябва да разбере, че вече няма големи източници на приходи. Трябва да се научим да работим в микросегменти - видеонаблюдение, навигационни услуги и т.н.
- Значи фокусът ще е върху повече услуги?
- Определено. В последните две години предложи-
хме много нови услуги. Затова ще налагаме много, но по-тесни услуги.
- Липсата на iPhone в каталога на „Мобилтел“ отразява ли се по някакъв начин на телекома?
- iPhone има алтернативи на пазара. Мисля, че нашето предложение Blackberry Storm се продава по-добре от смартфона на Apple. Чрез нашето сътрудничество с Vodafone ще доведем още нови телефони. Подходите на Google и Microsoft са реални алтернативи на подхода на Apple например.
- Регулаторният натиск върху цените на едро и роуминга се увеличава. Как ще промените бизнес модела на „Мобилтел“?
- Аз съм против всякаква политическа и регулаторна намеса, особено върху цените на роуминга, тъй като именно свободният пазар е този, който регулира цените най-добре. Има обективни причини за досегашните роуминг тарифи. Не забравяйте, че
инвестираме много в инфраструктура. Регулациите на Европейската комисия се отразиха сериозно на нашите инвестиции. Това е мислене в краткосрочен план, което ние не разбираме.
- Тоест според вас не трябва да има регулация на роуминга?
- Странното е, че цените на разговорите падат, а не виждаме да има висок ръст в потреблението. От Европейската комисия смятаха, че щом повикванията в роуминг поевтиняват, това ще доведе до много повече обаждания. Това не се случи. Губим много пари, не само „Мобилтел“, а и индустрията като цяло. Това трябва да се компенсира по някакъв начин.
- Как?
- Мислим два пъти, преди да инвестираме някъде. Отново - икономическият спад затруднява всички нас още повече.
- Кога ще започне „Мобилтел“ да регистрира свои-
те предплатени абонати, както изискват промените в Закона за електронни съобщения?
- Чакаме по-подробни указания от държавата. Обявено е, че това трябва да се случи до 1 януари 2010 г. Изискват се огромни усилия от операторите. Надявам се, че регистрацията ще обхване само новите предплатени клиенти. Иначе записването на вече съществуващите абонати на ваучер ще бъде изключително трудно.
- Смятате ли, че регистрацията е необходима?
- Не знам. Досега хората можеха да купят предплатени карти за разговори от магазин напълно анонимно. Като маркетинг специалист нямам проблеми с това да знам повече за своите клиенти. Надявам се, че регистрацията ще е лесна.
- Как оценявате като оператор увеличението на състава на Комисията за регулиране на съобщенията с още четирима членове, нужно ли беше това?
- Не знам. Очаквам от регулатора да има ясна визия за пазара. Той трябва да е прозрачен, когато налага мерки. Регулаторът се фокусира твърде много върху мобилната индустрия, докато в същото време БТК оперира в условията на монопол. На пазара на стационарните телефони няма конкуренция. Няколко малки компании се борят да оцелеят в тази среда и регулаторът трябва да направи нещо, за да промени това статукво.

Publicis MARC е новата агенция на "БТК Груп"

Капитал - 35 стр.
Publicis MARC е новата агенция на "БТК Груп"

Борислав КАНДОВ

Телекомът запазва и Leo Burnett, но се раздели с MediaS SMV
всички статии от този автор
БТК обяви конкурс за избор на рекламна агенция
Няколко месеца преди най-голямата промяна в маркетинговото си съществуване "БТК груп" смени обслужващите си агенции.
От 1 юли Publicis MARC поеха всички задължения по креативното представяне на телекомуникационната компания, сменяйки Leo Burnett Sofia, които спечелиха обявения през 2008 г. конкурс. Договорът на Publicis е за една година. Leo Burnett пък получават ангажиментите да бъдат медиа планираща и купуваща агенция на "БТК груп". Досега тази дейност се извършваше от MediaS SMV.
Главният търговски директор на компанията Александър Димитров подчерта, че промяната не е в резултат на лоша работа от страна на Leo Burnett. "Доволни сме от тях, те ще продължат да работят за нас като медиа агенция", каза той.
За да обясни избора на Publicis, Димитров обърна внимание на предстоящото ребрандиране и сливане на двете основни марки на "БТК груп" - БТК и vivatel. "В конкурса, който бяхме обявили преди година, имаше въпрос, касаещ ребрандинга. Тогава Publicis предложиха точно това, което искахме. Задачата е да бъде завършен преходът ни към клиентски ориентирана компания. Искаме да променим имиджа си и потребителите да знаят, че ние предлагаме цялостно комуникационно обслужване", обяснява Димитров.
Така Publicis ще създадат новото име, лого и корпоративна идентичност на обединените марки БТК и vivatel. "БТК груп" придоби наскоро веригата магазини 2be, като те също ще бъдат ребрандирани с новата марка. В момента тече преходен период, през който те ще бъдат под логото на БТК. Александър Димитров каза, че на 1 юли в Благоевград е бил отворен първият магазин с променено име.
Запитан дали очаква, че съкратените бюджети на преките конкуренти на "БТК груп", както и на почти всички останали рекламодатели няма да им помогне в налагането на новата марка, Димитров казва: "Не мога да преценя, тъй като не знам какви бюджети ще отделят конкурентите ни", но не отхвърли вероятността това да им бъде от полза.
Макар и понастоящем да е един от най-големите рекламодатели в България (3.9 млн. лева са брутните им инвестиции в телевизионна и печатна реклама за първите пет месеца на 2009 г.), бившият държавен телеком има доста кратка маркетингова история. Първият конкурс за избор на рекламна агенция датира от 2004 г. Той бе спечелен от New Moment New Ideas, които създадоха дебюта на компанията на рекламния пазар и обслужваха марката БТК до миналата година. През 2005 г. телекомът избра Leo Burnett и РА "Крес" за обслужващи агенции на мобилния си оператор vivatel. След началото на процеса по сливането на двата бранда - БТК и vivatel, Leo Burnett останаха единствена креативна агенция на "БТК груп". Те по думите на Александър Димитров са изнесли междинния период по обединяването на двете марки.
Загубата на толкова голям клиент със сигурност ще се отрази на Leo Burnett и агенцията най-вероятно ще трябва да освободи част от креативния си екип. Все пак някаква утеха е, че те ще поемат медиа планирането и купуването за компанията.
На обратния полюс пък е Publicis MARC. Привличането на "БТК груп" е поредният успех за маркетинговата компания, която бележи стремглав възход през последните две години. Те са четвърти в последната класация на "Капитал", подреждаща рекламните компании по приходи (данните са за 2007 г.). Агенцията се представя и все по-убедително на рекламните фестивали, като от международния Creative Summit се върнаха с шест награди.
Благодарение на планираното от "БТК Ггуп" ребрандиране със сигурност ни очаква интересна маркетингова есен независимо от икономическата криза и свитите рекламни бюджети. В подобни тежки времена отговорността върху Publicis да изнесе подобна кампания е още по-голяма. Защото въпреки потенциално намалената активност на конкурентите агенцията ще трябва да се справя и с предпазливото отношение на потребителите към разходите им в несигурните месеци към края на годината.
***
Текст под снимка
Следващите месеци ще бъдат ключови за "БТК груп"

И все пак те се сляха

Капитал - 47 стр.
И все пак те се сляха

Весислава АНТОНОВА

"Евроком кабел" и "Кейбълтел" ще бъдат купени от инвестиционния фонд EQT V
всички статии от този автор
Новината, че двата най-големи кабелни оператора в страната "Евроком" и "Кейбълтел" се сливат, може и да ви звучи познато. Тя е от миналата година, когато собственикът на "Евроком" се договори да купи българския си конкурент. Сделката пропадна. Сега новината е същата, но главният герой е друг - фондът EQT V планира да придобие двата оператора. Инвеститорът първо се договори да придобие "Кейбълтел", а тази седмица поиска да купи и "Евроком".
Кабел по кабел
След провала на миналогодишната сделка собствениците на "Кейбълтел" продължиха да търсят купувач. Така се появи и финансовият инвеститор EQT (виж карето), който през април поиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешение да придобие оператора. Получи го бързо. В същото време в България се заговори, че чуждестранни купувачи посещават и "Евроком". Агенция "Блумбърг" пък съобщи в края на март, че собственикът на оператора - фондът Warburg Pincus, иска да продаде собствеността си в България. Така само за два-три месеца преговорите явно са приключили и предпочетеният купувач е точно EQT.
Сега вече двете сделки са пакетирани. Всички детайли по договора с "Кейбълтел" са договорени, но остават замразени, за да се приключат едновременно двете придобивания, каза източник, близък до преговорите. В най-оптимистичния вариант това означава началото на септември. Първо, КЗК трябва да се произнесе до месец. Никой на пазара не очаква пречки пред сделката с "Евроком", тъй като комисията вече е разрешавала преди година сливането на двата оператора. После ще започне да тече двуседмичен срок за обжалване. Ако никой не се възпротиви в съда, инвеститорът вече ще може да организира плащането на цената по двете сделки.
Забавянето едва ли ще зарадва собствениците на "Кейбълтел" (фонда "Рамфорд алайанс", зад който вероятно стоят интересите на управителите - американците Роналд Финли и Джин Филипс), които разчитаха на бърза сделка. Затова пък акционерът в "Евроком" може да се радва на неочаквано скоростна продажба. EQT отказаха да дадат коментар преди финализирането на сделките.
Цената и на двете сделки е търговска тайна. В случая с "Евроком" тя може и още да не е договорена окончателно. За "Кейбълтел" пък неофициалната информация е, че тя е с 30-40% по-ниска от договорената с Warburg Pincus отпреди световната криза. Тогава източници от консултантските среди твърдяха, че е близо до 100 млн. евро. По принцип цената на кабелните оператори се определя по 320-360 евро на абонат. При по-големи сделки като тези за "Кейбълтел" и "Евроком" обаче основно значение има печалбата. Естествено под внимание се вземат и други важни фактори, като например имат ли дружествата задължения. "Кейбълтел" има дълг от 40 млн. евро към австрийска банка.
Един за всички
Сделката има две страни - за потребителите тя означава много по-малка конкуренция. За купувача обаче обединението изглежда смислено - той може да постигне икономия от мащаба и да спести оперативни разходи и средства за инвестиции в мрежа.
Сегашната ситуация със сливането на двете кабелни компании под шапката на EQT V само потвърждава отдавна правените прогнози в сектора, че на пазара ще има един основен кабелен оператор, както е на някои европейски пазари. "Моето мнение винаги е било, че рано или късно двете компании ще се слеят, защото такова е бъдещето на пазара и тази сделка ще е ключова за консолидацията на кабелния пазар", коментира Петьо Стайков, председател на борда на "Евроком".
По данни от пазара в момента общият пазарен дял на "Евроком" и "Кейбълтел" на територията на София достига близо 80% от общия брой на абонатите на кабелна телевизия. Конкурентите на двете дружества твърдят, че "Кейбълтел" има около 300 хил. абоната, а "Евроком" - над 200 хил. Според изпълнителния директор на "Булсатком" Пламен Генчев "в България абонатите на кабелна телевизия са не повече от 1.9 милиона като доминиращо присъствие двата обединяващи се кабелни оператора имат в София, Пловдив, Сливен, Хасково, Димитровград, Кърджали и т.н. В тях е възможно да се постигне ситуация, близка до монопола", каза той пред "Капитал". Според него обаче "сделката няма да се отрази съществено на пазара и да доведе до монопол на кабелна телевизионна услуга", коментира Генчев.
По данни от двете компании "Кейбълтел" държи 13% от пазара, а "Евроком" има 12%. Преди година конкурентите им твърдяха пред антимонополния регулатор, че двата лидера контролират 80%. КЗК обаче явно не видя проблем и тогава разреши сливането.
Обединението на двата най-големи играча на пазара на кабелна телевизия съвсем скоро ще бъде факт и така ще се реализира прогнозата, че секторът ще се окрупни. Любопитно е дали след обединението на двата оператора ще има промяна на цената и качеството на услугата кабелна телевизия и дали ще има преливане на абонати от портфейла на кабелните оператори към сателитните като "Булсатком" и ITV Partner.
Сделката ще се усети основно на пазара на платена телевизия, докато при интернет доставчиците все още има значителна конкуренция. "Евроком" и "Кейбълтел" отскоро предлагат и фиксирани телефонни услуги, но присъствието им там е слабо. Затова пък телекомите и интернет доставчиците все по-често поглеждат към пазара на кабелните оператори. Клиентите остава да разчитат на бързото развитие на нови конкуренти, ако искат да получават добра услуга на приятна цена.
***
Кои са EQT V
Фондът EQT V инвестира предимно в Северна Европа и няма дъщерни предприятия в страната, а генерира приходи чрез своите международни дружества Санитек и Кимбриа.
EQT e група от 12 фонда за дялови инвестиции, които имат операции в Европа, САЩ и Азия и са регистрирани в офшорната зона Гърнси. Общият консултант на тези фондове е EQT Partners, създаден през 1994 г. от влиятелната шведска фамилия Валенберг, чиято холдингова компания Investor AB и до днес има различно по размер финансово участие във фондовете. Инвеститори в EQT през годините са шведски и датски пенсионни фондове, германския застрахователен гигант Allianz, основателят на Microsoft Бил Гейтс и др.
Според официалните данни на EQT групата досега е набрала 13 млрд. евро за капиталовлажения в компании от най-различни сектори - от търговия на дребно до медицинско оборудване. Фондовете на EQT през последните 14 години са инвестирали в над 70 компании в Европа. Данните на EQT показват, че средното годишно увеличение на продажбите на тези компании е 13% след навлизането на фондовете в тях. Най-големият фонд в групата е EQT V, чиито капитал е 4.25 млрд. евро. През есента на 2008 г. EQT отвори офис във Варшава, с който да започне навлизане на пазарите в Централна и Източна Европа. Тогава представители на групата обявиха, че експанзията е планирана от дълго време и няма да бъде повлияна от финансовата криза.
EQT има опит в придобиването на кабелни оператори. През 2003 г. купи от скандинавския телеком Telia Sonera компанията Com Hem, която след мащабни инвестиции се превърна във водещия доставчик в страната на тройна пакетна услуга. Цената на сделката беше около 300 млн. долара. В края на 2005 г. операторът беше продаден на други два фонда - Carlyle Group и Providence Equity Partners. Стойността на сделката не беше обявена, но Financial Times тогава обяви, че е около 1.2 млрд. долара.
През 2006 г. ЕQT придоби германския кабелен оператор Kabel BW от американския фонд за дялови инвестиции Blackstone.
***
Текст под снимка
Изпълнителните директори на "Кейбълтел" - Димитър Радев (в дясно) и "Евроком кабел" - Петьо Стайков вместо конкуренти ще станат партньори ако запазят позициите си в компаниите след като EQT V ги придобие.

Задава ли се буря над пиратския залив*?

Капитал - 38 стр.
Задава ли се буря над пиратския залив*?

Асен ГЕОРГИЕВ

Продажбата на Pirate Bay може да го завлече към дъното, ако новите собственици направят дори и един грешен ход
Pirate Bay има нов собственик. Тази новина обиколи света, броени часове, след като беше обявена във вторник, 30 юни. Разнесе се с невиждана скорост по форуми, блогове, новинарски сайтове, социални мрежи и дори офлайн - от уста на уста.
Изненадата беше голяма. "Това не може да бъде истина. Вероятно някой се шегува", написа в интернет учуден поддръжник на пиратското движение. Към него се присъединиха стотици други, също невярващи, че един от символите на пиратското движение загърбва идеологията си заради пари. Животът на слуховете обаче не беше дълъг и официалното потвърждение от страна на Pirate Bay не закъсня. Представители на компанията обявиха пред шведската преса, както и в блога на сайта си, че Global Gaming Factory X (шведска компания, която притежава верига компютърни клубове и разработва софтуер) придобива Pirate Bay за сумата от 7.8 млн. долара.
Флагманът на пиратската флотилия
Безспорно първите реакции около новината бяха предимно емоционални. Особено тези на поддръжниците на свободното споделяне на файлове чрез p2p (peer to peer) технологията, както и на представителите на музикалната и филмовата индустрия, които явно не са много наясно какво точно се случва, но вече заявиха задоволство. Първосигналните реакции доведоха до вълна от отписващи се потребители на сайта. По-голямата част от хората обаче очакват с интерес какво ще се случи и как сайтът ще бъде променен от новия собственик.
Онлайн обществото реагира остро на новината, защото Pirate Bay се възприема от много хора като свободно пространство в мрежата, където живее идеята за "свободен интернет". За петте години, в които съществува, Pirate Bay целенасочено затвърждава тази гледна точка. Регистрираните потребители са близо 4 млн., а повече от 20 млн. интернет жители посещават "онлайн залива" всеки месец. Pirate Bay беше и все още е (към този момент) "флагманът на пиратската флотилия". Плътно зад него през последните години плава цяла армада от по-малки пиратски кораби. Част от тях се чувстват предадени и наричат четиримата основатели на пиратския залив "продажници". Други прозират хитър ход, чрез който създателите на торент тракера ще могат да продължат да се борят за пиратската кауза, само че ще свалят прожекторите от себе си и ще подплатят идеите си с необходимите финансови средства. Трети пък заподозряха конспирация и заключиха, че "музикалната индустрия уби интернет".
Макар и пресилено, последното твърдение не лежи върху кухи предположения. За момента дългата ръка на защитниците на авторски права все още не е официално замесена в схемата. Всеизвестни са обаче негативните "чувства", които развлекателната индустрия таи към Pirate Bay и подобните нему сайтове. Голямото количество съдържание с неуредени авторски права (около 90%) , което се разменя в p2p мрежите на пиратския залив, отдавна предизвика гнева на музикалните и филмовите компании. Това доведе до съдебно решение (от средата на април), според което Фредерик Ней, Готфрид Свартхолм, Петер Сунде, Карл Лундстром са осъдени на по 1 година затвор и общо 3.6 млн. долара глоба. Разбира се, в момента това решение се обжалва, а делото може да се проточи с години, така че още сме далеч от появата на съдебен прецедент и трайна съдебна практика по въпроса.
Посланието, което изпращат новите собственици на сайта е, че имат идея да го превърнат в Напълно легално място
Всъщност не е тайна, че те вероятно се интересуват от точно три неща: името на домейна, потребителите и парите, в които те могат да бъдат трансформирани. "Бихме искали да въведем модели, които ще ни позволят да се плаща на доставчиците на съдържание и на правоносителите за защитеното съдържание, което се сваля чрез сайта", коментира изпълнителният директор на GGF Ханс Пандея. Това изявление дойде като закъснял коледен подарък за музикалната индустрия. Дори Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) реагира светкавично и още на следващия ден разпространи съобщение, в което изказва задоволството си от сделката и намеренията на новите собственици.
Междувременно прави впечатление, че в обявените планове на GGF никъде не се говори за ползите на потребителя. На преден план излиза желанието на компанията да представи легална услуга, коректна към доставчици, създатели и разпространители на съдържание, но не е съвсем ясно как това ще бъде поднесено по атрактивен начин на потенциалните клиенти. В интервю пред списание Businessweek Ханс Пандея споделя, че има намерение да плаща на хората, които споделят файлове. Те ще получават пари, защото Пандея смята да използва капацитета на свързаните в p2p мрежа компютри, за да го продава обратно на доставчиците на интернет. Около този подход има множество въпросителни. Не е ясно дали не противоречи на записани в общите условия на доставчиците правила, коментират юристи, цитирани от Businessweek.
Пандея очаква да печели и от реклама. Сметките му показват, че сайтът би могъл да генерира около 600 млн. долара годишно, което е, меко казано, фантастична сума. Дори социалната мрежа Facebook, който има далеч по-голяма посещаемост и потребителска база, за момента не успява да генерира такива приходи (според eMarketer за 2008 сайтът е събрал 256 млн. долара от продажба на реклами). Да не говорим, че в социалната мрежа хората стоят с часове, а тези, които посещават Pirate Bay, обикновено се задържат за съвсем малко време - колкото да си харесат нещо за сваляне.
При всички положения обаче, ако новите собственици искат да са на ти със законите, те ще трябва да се разделят с голяма част от съдържанието на сайта. Поне на първо време. Ако това се случи и то намалее драстично, богатството на пиратския залив - неговите потребители, вероятно бързо ще акостира на нечий друг онлайн бряг.
Не можем да продължим сами
"Работим по този проект от много години. Дойде време да поканим още хора да се присъединят по начин, който е сигурен и безопасен за всички. Имаме нужда от това, защото в противен случай сайтът ще умре." Така коментират случката четиримата създатели на Pirate Bay. Според тях към момента нямат нито необходимите средства, нито човешки потенциал за развитие на проекта, съобщава шведската информационна агенция ТТ. От друга страна, GGF има и двете. Доказателство за това е скорошното придобиване на друга шведска софуерна компания - Peerialism AB, която разработва усъвършенстван код за p2p трансфер. Той ще бъде в основата на новия бизнес модел на Pirate Bay, който все още не е публично уточнен.
Сумата, която GGF ще заплати, за да установи контрол над пиратския залив, е 7.8 млн. долара. Половината ще бъдат изплатени в брой, а другите под формата на акции. Средствата от продажбата ще отиват във фондация, която ще работи за защитата на свободата на словото, свободата на достъп до информация и отвореността на интернет. Останалите т.нар. сестрински сайтове като http://suprbay.org/, http://sharereactor.com/, http://thevideobay.org/, http://pastebay.com/, http://bayimg.com/, http://slopsbox.com/, http://baywords.com/, http://suprnova.org/ не попадат в обхвата на сделката и продължават да работят.
Очаква се GGF да поеме руля на пиратския флагман през месец август. Това обаче не означава, че тогава ще настъпи краят на свободното споделяне на файлове. Дори и новите собственици да свалят всичкото съдържание с неуредени авторски права от сървърите си, което най-вероятно ще се случи, има десетки алтернативи, които с удоволствие биха приели жадните за мултимедия потребители. Мениджърите от GGF трябва да бъдат много внимателно в действията си по отношение на сайта, защото неговата аудитория, макар и многобройна, е изградена предимно от лоялни фенове, които вероятно ще изтрият акаунтите си при най-малкия неправилен от тяхна гледна точка ход.
*Pirate Bay - пиратски залив (превод от англ. език).

Windows за народа

Капитал - 37 стр.
Windows за народа

Калина КАЛЧЕВА

Новата операционна система се радва на популярност, но пък разпали война между Microsoft и хардуерните производители
Въпросът кой е по-важен - хардуерът или софтуерът, прилича на дилемата за яйцето и кокошката. Новата операционна система на Microsoft, наречена Windows 7, обаче възроди този спор. "Седмицата", по всичко личи, достойно ще измести сегашният XP от екраните и сърцата на потребителите. Цената на новия софтуер обаче не е толкова народна, или поне така смятат компютърните производители, които в последните седмици водят почти открита битка с Microsoft. Спорът е жизненоважен въпрос и за двете страни заради променени пазарни условия и свитите печалби, които са пряко следствие от сътресенията в световната икономика. Истински победител в тази война най-вероятно няма да има.
В очакване на "добрия"
Windows 7 се появи в бета-вариант в началото на годината и получи изключително положителните отзиви, за разлика от актуалната операционна система Windows Vista. Това накара Microsoft да побърза с премиерата на крайния продукт, който ще е в магазините още на 22 октомври тази година, навреме за коледния пазарен сезон. Компютърните производители се надяват, че новата операционна система ще стимулира слабия хардуерен пазар. Тези очаквания обаче са по-скоро сламката, за която давещият се сграбчва.
Според последната прогноза на анализаторската компания Gartner Windows 7 няма да повлияе значително на пазара. Обяснението на анализаторите е, че крайните потребители няма да променят поведението си при закупуването на нови компютри само заради софтуерно подобрение. Корпоративните клиенти пък най-вероятно ще изчакат поне година при прехода към "седмицата", за да се уверят, че всички софтуерни приложения са съвместими с новата операционна система. И все пак прогнозата на Gartner е относително добра - само 6% спад на продажбите за 2009 г. на годишна база в сравнение с очакваните по-рано 9.2% и положителни стойности за следващата година.
За компютърните производители обаче предстоят още тежки месеци. Всъщност е по-коректно да кажем, че следващите години ще са тежки, и то не от гледна точка на обем продажби, а като чисти приходи от единична покупка. Тази тенденция не е нова, но за сметка на това в момента е много опасна за бранша.
Печалба, която се топи като сняг
Цените на компютрите в последната една година падат драстично. Средната машина в момента струва 788 долара, докато преди 5 години е била 1420 долара, по данни на IDC. Лаптопите станаха по-популярни от десктоп компютрите, а вече са и на конкурентни цени. Прогнозите са тази година мобилните компютри да отбележат 4.1% увеличение като брой продажби, но годината да завърши с 12.8% по-малко приходи. Причината е, че ултрапреносимите нетбук устройства, както и евтините лаптопи, силно подкопават средната цена на един компютър. Така една пета от всички продажби са на машини под 400 долара. Естествено чистата печалба, която принципно не е висока в бранша, също се свива. Например големи компютърни производители като Acer и HP получават по около 20 долара от нетбук на цена до 400 долара. С други думи, всеки допълнителен разход е сериозен удар за тях.
До момента производителите вграждаха в нетбук компютрите най-базовата версия на по-старата операционна система XP (която изисква по-малко хардуерни ресурси в сравнение с Vista) на цена 25 и 30 долара. Въпреки че не е официално оповестена, цената на Windows 7 за компютри с монитор под 10 инча т.е. нетбук устройства, ще е между 45 и 55 долара. Това на практика може да остави производителите без почти никаква печалба, освен ако не вдигнат цените на сегашните си продукти. Нещо, което никой в технологичния бранш не е склонен да направи в момента. Да не забравяме, че дори Apple, известна със скъпите си продукти, наскоро намали цените на смартфоните от поредицата iPhone.
Хардуерна подложка
"Изглежда, че Microsoft обръща повече внимание на собствените си печалби, вместо на това как да увеличи пазара", нападна Джанфранко Ланци, изпълнителен директор на Acer. При нетбук машините изходът от ценовото напрежение сякаш е предизвестен. Делът на ултрапреносимите лаптопи с операционна система на Microsoft ще намалее от сегашните близо 65%. Вероятно някои производителите ще се насочат към операционната система на Google – Android, която наскоро еволюира от платформа за мобилни телефони към такава за нетбук устройства. Засега Acer подготвя подобни модели, които трябва да са на пазара до края на лятото. Други ще предпочетат Linux дистрибуции. Все повече хардуерни производители ще се опитват да създадат собствени модификации на базовия софтуер, за да оптимизират разходите си и да избягат от зависимост с други компании.
Дали същото ще наблюдаваме и при по-мощните и големи лаптопи и десктоп компютри? Microsoft прогнозира, че две от общо 5 версии на Windows 7 (Home Premium и Professional) ще генерират 80% от всички продажби. Цените им за потребители съответно са 199 и 299 долара, което предвид средната цена на компютър в момента е много. Въпреки че не са официално оповестени, цените за компютърните компании най-вероятно ще са много по-ниски. В момента Windows Vista на едро се търгува за около 150 долара. Дали обаче това ще бъде достатъчно изгодно за хардуерния бранш?
Хардуерните производители са особено недоволни от цената на домашната версия на новата операционна система. При Windows Vista съществуват две модификации на домашния софтуер – Premium и Basic. Това дава възможност на компаниите да предлагат компютри на ниски цени с по-евтиния софтуерен вариант. При Windows 7 обаче ще има само една версия – Home Premium. Тя е хибрид между "домашните" предшествeници - по-скъпа от Vista Basic, но с по-богата функционалност от нея. За потребителите обаче често само крайната цена е от значение.
Microsoft от своя страна не е склонна на сериозен компромис с производителите на компютри. Реверанс, който софтуерният гигант направи, бе решението технологичните компании да не таксуват по програмата за безплатен ъпгрейд на някои потребители на Vista, закупили наскоро компютри, към Windows 7. Стратегията не е нова и би трябвало да смекчи спада в продажбите, който предхожда всяка нова версия на операционна система.
"Средната ни продажна цена също намалява. Не е като да сме стояли с еднакви цени в последните 5 години", защитава ценовата политика на компанията си Бил Вети от Microsoft. За съжаление Вети е прав. Microsoft е компания, която инвестира 8 милиарда долара годишно в изследвания на нови технологии и трябва да защити печалбата си. Лошо ценово позициониране обаче вероятно ще отблъсне много от сегашните партньори и ще доведе до нашествие на други по-евтини или безплатни софтуерни решения.
***
Промоционален интерес
Версиите за настоящи потребители (ъпгрейти) на Windows 7 Home Premium и Professional са със 100 долара по-евтини от пълния инсталационнен пакет. В Европа подобен ъпгрейд не се предлага заради изискването на Европейската комисия в операционната система да няма предварително инсталиран браузер. Потребителите могат да получат на същата цена пълната версия на софтуера.
Миналия петък започна промоционална предварителна продажба на новата операционна система на намалени цени – 49 долара за домашната версия и 99 долара за Professional пакета. Срокът на промоцията е до 11 юли или до изчерпване на количествата, но... в Япония едва 3 дни след началото на промоцията тези количества бяха изчерпани. Windows 7 се радва на такъв интерес, че Home Premium версията оглави класацията на големия онлайн магазин Amazon за най-продаван не само софтуерен, но и електронен продукт. Professional модификацията пък бе на второ място по интерес.