петък, 19 юни 2009 г.

Авторски права за новината

Поглед - 10 стр.
Авторски права за новината

Уляна ПЕТРОВА

Как се печели от новина? Ако някой друг я препечата - и плати за това Но за това информацията трябва да е защитена с авторско право.
Оказва се, че по никое законодателства по света новината не е защитена от използването й от други медии - освен тази, която я е „създала". А пък тя е платила пари на своите журналисти, фотожурналисти и технически екипи, за да бъде първа в информационното пространство. Но ако за всички новини се плаща, тогава ще бъдат нарушени правата на гражданите да ги получават свободно, казват опонентите.
Дилемата е световен проблем -само едната й страна са парите. Другата - също толкова важна, е качеството на журналистиката. Това, което изключва нареченото на професионален жаргон „copy-paste".
Руската информационна агенция „Новости" - РИА „Новости", поиска с внасянето на законопроект авторски права за новините - като за стока, чието право на използване може да бъде ограничено от създателя й. Тя нарече проекта си „Проверено: плагиат". За кражбите на информациите на агенцията и некоректното им цитиране от интернет сайтове се следи всеки ден. Агенцията кани всеки читател или журналист да съобщава за новинарски кражби или неправилното им използване. РИА „Новости" търси сътрудничество и с други медии, които са първоизточник на информация.
„Всеки ден от нас препечатват или цитират десетки и стотици новини - и ние сме беззащитни срещу това", казва Леонид Бурмистров, заместник главен редактор. Според него причината е липсата на права върху техния собствен информационен продукт. Както навсякъде по света, и в Русия, авторският знак се отнася единствено до статиите и коментарите в медиите.
Засега законопроектът е само на първо четене. Критиците му казват, че е формулиран доста неясно. Местни юристи пък твърдят, че достъпът до информация може да се ограничи с други федерални закони. Според тях проектът е едностранчив.
Но от агенцията са категорични за загубите си от мултиплициране на техните новини. Към нея се присъединяват и други „първоизточници" на новини. „Интернет сайтовете, прикривайки се зад изискването за общодостъпна информация, просто вземат нашите текстове, пускат ги, така привличат читателска аудитория и самите те получават от това пари", твърди Алексей Гореславский, ръководител на интернет проектите на
„Интерфакс". Това е първата независима агенция след разпадането на Съветския съюз, която е създадена още през 1989 година.
Колко са крадците отговаря Антона Ворнхалова, анализатор в компанията iKS-Consulting. Според нея в руското уеб пространство - ру. нет, съществуват най-малко хиляда информационни сайта, които при това печелят и от реклама. Но фирмата все още не може да каже точните загуби на новинарските агенции от кражбите на техния труд. Пред „Ведомости" Леонид Бурмистров твърди, че става дума за около 2 500 рубли нереализиран доход при всяко цитиране на техен продукт без да се споменава РИА „Новости". По сегашния курс това са около 80 щатски долара. Той смята, че използването на новините трябва да става само по договор.

Продадоха и телевизия „Европа"

Поглед - 7 стр.
Продадоха и телевизия „Европа"

Надежда НЕНОВА

Карл фон Хабсбург взе 50 % от медията и сайта
Ааристократ Карл фон Хабсбург-Лотринген придоби 50 % от тв „Европа" и интернет сайта на медията, съобщиха от новинарската телевизия в четвъртък. Австрийската медийна компания STEVIA CoMMunications, чийто представител е фон Хабсбург е част от европейската медийна група Altelys, фокусирана в медийните инвестиции в Източна Европа. В България групата притежава няколко радиостанции. Основният партньор на фон Хабсбург в Altelys е Христо Грозев.
Председател на Съвета на директорите ще бъде Хабсбург, а Емил Стоянов ще остане акционер в медията. Стоянов заяви, че ще концентрира вниманието си в дейността си на евродепутат. Телевизията ще има двама изпълнителни директори, които да представляват интересите на двете страни - Любомир Попов и Мартин Минчев.
Задачата, която си поставя новото ръководство, е в рамките на 24 месеца да бъдат удвоени оборотът, печалбата и рейтингът на телевизия „Европа". Първата българска новинарска Тв „Европа" ще запази досегашния си формат на новинарска телевизия. Христо Грозев съобщи, че инвестиционните планове на компанията включват и пускане на втори телевизионен канал, който да бъде с по-развлекателно съдържание. По думите на Грозев идеята е новият канал да стартира след 2-3 месеца, ако не възникне проблем с регулаторната система. Избраният за евродепутат от ГЕРБ Емил Стоянов информира, че от септември телевизия „Европа" ще предава информация и от Брюксел, а кореспондент от там ще бъде лицето на информационната медия Маргарита Ралчева.
Инвестиционните планове на STEVIA CoMMunications включват нова техника за втория канал, която да подпомогне визуализирането на новините, нови средства за комуникация и инвестиции в графичен дизайн.
Новите съсобственици на телевизията подчертаха, че са избрали да купят точно „Европа" заради независимостта на електронната медия и обещаха да я съхранят.

Продуктите на Adobe стават платени

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Продуктите на Adobe стават платени

Калина КАЛЧЕВА

Аcrobat.com, сайт на Adobe с онлайн функционалности за създаване и редактиране на PDF файлове, премина в началото на седмицата от бета етап във финална пазарна версия. За едногодишния си тестови период уеб базираните услуги на Adobe привлякоха 5 млн. регистрирани потребители. Финалната версия на Acrobat.com предлага повече възможности за споделяне на документите, които обаче ще са платени. Потребителите могат да избират между два месечни абонамента - Premium Basic и Premium Plus, с месечни такси съответно 14.99 и 39 долара. Безплатната версия на приложенията ще е със силно ограничена функционалност (ще конвертиране на 5 документа месечно в PDF). Потребителите, използващи Premium Basic план, ще могат да трансформират 10 файла и да провеждат онлайн конферентни срещи с максимум 5 участници. Premium Plus абонаментът пък позволява конвертиране на неограничен брой нови PDF документи и сътрудничество с до 20 души.
Adobe предлага и допълнителни офис приложения като онлайн базирана текстообработваща програма - Adobe Buzzword, и бета версия на софтуер за създаване на таблици Adobe Tables. Фокус на Acrobat.com е по-добрата комуникация и съвместна работа в реално време на няколко потребители. Те могат да общуват помежду си чрез видео- и аудиоконференции, кратки съобщения или да споделят файлове (Adobe Connect Now). Полезна функция е „проследяването“ на редакциите, които се правят от няколко потребители едновременно. Чрез новия сайт Adobe се опитва да разшири портфолиото си от услуги и да създаде онлайн базиран офис пакет на базата на популярната програма Acrobat. През 2008 г. две трети от приходите (3.6 млрд. долара) на компанията идваха от професионален софтуер за дизайн и обработка на изображения като Photoshop и Illustrator. Цикличният живот на тези продукти обаче води до периодичност в продажбите, което затруднява Adobe. Проблемите пред компанията обаче стават все по-сериозни. По-тежките икономически условия доведоха и до спад в търсенето на нови версии на продуктите й. За второто тримесечие на 2009 г. Adobe отбелязва спад от 40% в нетната си печалба и „стопяване“ на чистата печалба от всеки продукт до 33.7%.

„Фейсбук" стана номер 1 и в САЩ

Труд - 30 стр.
„Фейсбук" стана номер 1 и в САЩ



„ Фейсбук" стана най-популярният социален сайт в САЩ, след като достигна 70,278 млн. уникални посетители през май. Това е с 97% повече спрямо същия месец на м.г. Уникалните посетители на доскорошния лидер „МайСпейс" (MySpace), който сега е на второ място, намаляха с 5% за периода. В момента те са 70,255 млн., показват данни на компанията за интернет
пазарни анализи comScore. Вероятно именно спадът на потребителите е причината „МайСпейс" да съкрати 30% от персонала си. Компанията все още изпреварва „Фейсбук" в един важен аспект - рекламата, коментират анализаторите. Посетителите на„МайСпейс" са кликали върху 31,8 млн. реклами през април 2009 г., което съставлява близо 47 на сто от общия
рекламен обхват в социалните мрежи. На второ място е „Фейсбук" с близо 25 млн. клика, които представляват пазарен дял от около 27%.
По отношение на приходите „МайСпейс" отново е на челна позиция, като се очаква те да достигнат 495 млн. долара през 2009 г. със 115% повече от приходите на нейния основен конкурент. Тази разлика обаче може скоро да се стопи. Предстоят промени в рекламното споразумение между „МайСпейс" и
топтърсачката „Гугъл". През 2006 г. двете компании са сключили договор, съгласно който социалната мрежа ще получава по около 300 млн. долара годишно до края на юни 2010 г. Според неофициална информация при ново споразумение парите от реклама за „МайСпейс" ще намалеят от 50 до 70 млн. долара годишно. Маркетолозите вече категорично залагат на „фейсбук", докато значението на „МайСпейс" рязко намалява, категорични са експертите.

четвъртък, 18 юни 2009 г.

Наплив за конкурса "Български награди за уеб 2009"

Монитор - 18 стр.
Наплив за конкурса "Български награди за уеб 2009"



Приключи регистрацията за наградите "Уеб 2009" - конкурс за уебсайтове, социални медии, онлайн услуги и реклама, организиран от Българската уебасоциация. В състезанието ще участват над 61 сайта. Тези дни ще бъде обявена и семинарната програма на конкурса, която ще се проведе под мотото "Да се върнем към основите!". По време на семинара най-известните експерти от българския уеббизнес ще споделят опит в планирането, създаването, поддържането и управлението на модерни и печеливши сайтове и услуги. Регламентът позволява да участват сайтове, които са публикували текущата си версия за първи път след 30 май 2008 г. Категориите, в които се класират, са 15, като ще има 4 специални награди.

Рекламният блок - от диария през вафла и превръзки

Монитор - 17 стр.
Рекламният блок - от диария през вафла и превръзки

ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА

Когато производител плати рекламата му да бъде излъчена в праймтайма на някоя телевизия, той знае за кой часови пояс се отнася, но не може да знае в компанията на кои други реклами ще бъде нареден. И най-вкусната вафла не е особено сладка, когато е "закачена" за щастливата новина, че микробите в клозета ще умират с милиарди. И веднага след нея следва привлекателно съобщение за копринено-меки дамски тампони, които попиват два пъти повече. И тъй като рекламните блокове са дългички, следва изкусително предложение за сладолед. Комбинациите между диария, сухи бебешки дупета на отлична цена, бонбони, слабителни хапчета и превръзки може да смути стомаха и на най-безразличния към рекламни съобщения случаен зрител. Вестникарските реклами обаче не са много по-назад в абсурдната подредба. Популярна напитка се предлага с надписа "Когато сме най-зле, така да сме". На същата страница обаче могат да бъдат прочетени следните заглавия: "Старица изнасилена от рецидивист"; "Взривиха джипа на Пешо Кривогледия", "Четирима изгарят в кола след удар в дърво", "Кон побесня, стъпка стопанина си". И докато погледът се плъзга по заглавията, уплашен да се спре и на съдържанието, следва и "Когато сме най-зле, така да сме!". Ами така сме - шега в това няма! Преди година на подобна страница грейна реклама с лика на министъра на културата Стефан Данаилов по повод 24 май. От заглавията на страницата буквално се вдигаше дим и бе попиляна разпръсната плът, а над усмихнатото лице на министъра пишеше: "Най-светлият ден за всички българи."Подредбата на рекламите в електронните медии е въпрос, над който сякаш рекламодателите не разсъждават много. Докато едни до други звучат (или се виждат) "безболезнено отстраняване на хемороиди" и две секунди по-късно някой изкусително отхапва от десерта си, никой не печели симпатии. Нито една социологическа агенция у нас не е направила проучване чрез фокус групи как се отразява на възприятията подредбата на рекламните съобщения. За да е пълна кашата, в последно време в от отделително-хранителните послания се добавиха и тези на кандидат-депутатите. Така става още по-емоционално, ароматно и…цветно. Едни след други се подреждат диария и битката с нея; милиарди микроби ще загинат; политик, който иска да спре нещата и после да рестартира; мека тоалетна хартия с 20% повече късове.Дори в политическите реклами, изречението "Купуването и продаването на гласове е престъпление" доби различно звучене. У едни то е тържествено, бавно и сякаш по-значимо от самото клипче. Други партии са ускорили това изречение и то изпищява "кпувнетоипрдвнетонаглсвеепрстплние". Почти същото е като "прдиупотрбапрочттелиствкта". И в двата случая остава усещането, че човек трябва да преглътне нещо…неприятно. Обикновеният потребител би помислил, че който дава пари за реклама, би проявил и малко любопитство по какъв начин тя ще бъде приета от аудиторията. В крайна сметка качествено изготвените послания се сливат с водопада от безумия, заради които зрителите сменят канала за времето на рекламния блок.Навлизането на цифровата телевизия разреши драмата на хората, които мразят да им прекъсват предаванията, сериалите, мачовете и всички приятни неща с ненужни картинки и послания - те просто прехвърлят рекламните блокове. Най-големите рекламни дивотии. Кутийка за превръзки. Някому е хрумнала добрата идея, че хигиенният продукт може да бъде съхраняван на отделно място. От появата на кутийката по магазините особено тийнейджърките масово си я взеха, защото е удобна. Откак тръгна масираната тв реклама за нея обаче, девойките също така масово я изхвърлиха. "Трябва да си безпределно тъп, за да кажеш на целия свят, че всяко момиче с цветна кутийка в ръка всъщност отива в тоалетната да си смени "памперса"." Това гневно каза десетокласничка, чиито съученици също гледат телевизия и са започнали да подвикват след всяко момиче с кутийка в ръка. Майките на девойките постъпиха по същия начин.Търговецът, решил да промотира с фанфари продукт, който предполага дискретност, го утрепа чрез серия реклами. Пиво за бунтари. "Тази реклама са я правили много стари и лоши хора, защото татковците не са такива." Коментарът е на 9-годишно момиченце по повод изключително нелепото послание към любителите на определена марка пиво. Много мъже унищожават цветята на балкона, ритат кучето, трошат посудата, късат прането и защо - защото всичките зли жени в живота им не са им давали мира. И с огромен митинг те вдигат наздравица за постигнатата свобода. В случая не става дума за бунт срещу нещо, за противопоставяне на половете, а за откровена глупост. Като такава я приемат на първо място мъжете. Вафла за разрушители Лятото сякаш размекна мозъците на рекламните създатели. Онези, дето се разхлаждат с напитка, откриха, че жените са им криви. А другите, които биха искали да хапнат "фафличка", се оказаха вандали, които трошат компютри, офиси, коли, витрини, нападат и накрая… отхапват от вафла. Салта в каданс ала "Матрицата", истерични звуци и всичко е в името на някакъв десерт.Идеята за младежкия бунт е изкривена до абсурд и рекламата буди звукова досада и пълно недоумение. За слабителното - в черно. Две засукани моми, стилно облечени почти в еднакви траурни тоалети, излизат от тоалетни. Едната е "успяла", другата се е опитвала. Оказва се, че първата познава слабителното, другата - не. Накрая си отдъхваме, защото и втората ще го опознае.

***
СНИМКА sveja-idea.com
Подредбата на рекламите в електронните медии е въпрос, над който сякаш рекламодателите не разсъждават много.

1789 г. срещу 1984 г.

Дневник - 11 стр.
1789 г. срещу 1984 г.

Татяна ВАКСБЕРГ

Списъкът на човешките права от няколко дни е увеличен с още едно: достъпа до интернет. Решението принадлежи на френския конституционен съд, но ще се отрази на повечето жители на европейския континент. С него ще трябва да се съобразяват международните съдилища, а това ще го извади от националните граници на френската юрисдикция. Уникалното в това решение не е толкова самото схващане, колкото фактът, че схващането е положено на хартия и превърнато в норма. Досега има и други решения, основани на презумпцията, че достъпът на гражданите до интернет не може да бъде ограничаван, но сега този достъп е посочен изрично като елемент от основните човешки права, описани в член 11 на Декларацията за правата на човека и гражданина от 1789 г.
Преди два века в този текст е записано, че „всеки гражданин може свободно да говори, пише и печата“ и че това е „едно от най-съкровените човешки права“. Страната, създала този текст, през миналата седмица внесе допълнение към него: „Предвид общото развитие на услугите за онлайн комуникация с публиката и предвид важността, която тези услуги са придобили за участието в демократичния живот и за изразяването на идеи и мнения, (посоченото по-горе) право предполага свобода на достъп до тези услуги.“ Тази разширена интерпретация на основното право на изразяване не доби популярност на момента, защото решението съдържаше преди всичко друг, по-впечатляващ елемент. С него се отменяха части от френския рестриктивен закон, наказващ пиратството в интернет с изключване на пирата от мрежата. Този закон замалко да материализира „1984“ на Оруел с това, че разрешаваше на административен орган да следи целия трафик, сам да преценява кой е нарушител и да получава личните му данни, а после и да го наказва, без да отнася въпроса до съда. Законът не мина. Просто го победи Декларацията от 1789 г. За много европейци, окрилени от успеха на шведската Пиратска партия на изборите за европейски парламент, Франция е добавила своя дял в провъзгласяването на свободата в интернет, тъй като с един удар е издигнала пиратското знаме и е обявила интернет за човешко право. Не е точно така. В решението на Конституционния съд не се долавя толкова симпатия към пиратската дейност, колкото антипатия към всичко, което би могло да ограничи свободата на изразяване. Това е заявка, че както и да се пренапише този закон, през каквито и вратички да мине една бъдеща рестрикция, има принцип, който няма да й бъде позволено да наруши или заобиколи. Въпреки всички революционни елементи, с които е натоварено, решението съдържа и неясноти, които неизбежно биха изисквали нови тълкувания. А те на свой ред биха натоварили мрежата с риск от прекомерна регулация. Не е ясно например как следва да се гледа на жителите на по-изостанали райони, в които няма провайдъри. Ако самият достъп до интернет услуги е обявен за човешко право, то дали и доколко битово обусловената липса на услуга е също толкова нарушение, колкото и административният отказ на достъп до нея? Отговорът изглежда очевиден и без допълнителни уточнения, но такъв не е случаят с едно правораздаване, свикнало с максимална кодификация и изрично упоменаване на различни хипотези и изключения. Но това са твърде далеч отиващи подозрения. Днешната тема е друга - че свободата все пак бележи триумф, колкото и авторитетни да са институциите, които посягат да я ограничат.
Татяна Ваксберг е журналистка и експерт по институционални изследвания във фондация „РискМонитор“. Автор е на книгата „Милошевич и трибуналът“ и на филма „Технология на злото“ за насилствената асимилация на българските турци. Била е кореспондент на радио „Свободна Европа“ в Хага и Вашингтон. Има три национални награди за разследваща и аналитична журналистика.

сряда, 17 юни 2009 г.

Google ще гледа под лупа търсачката на Microsoft

InfoBulgaria.info - България
Google ще гледа под лупа търсачката на Microsoft



Група специалисти от Google ще изследва под лупа новата търсачка Bing на Microsoft. Лично Сергей Брин, един от основателите на Google, е формирал и управлява екипа, съобщи Ню Йорк Поуст.
Ангажиментът на шеф от такъв ранг в Google е необичаен. Брин рядко се занимава с оперативни задачи в интернет компанията, отбелязват наблюдателите на пазара.
Целта на спец групата е да въведе час по-скоро обновление в търсещата машина на Google, според осведомени вътрешни източници, на които се позовава Ню Йорк Поуст.
Брин ръководи екип от специалисти по интернет търсене, които анализират щателно Bing, за да установят силните страни на нейния алгоритъм. Много нови търсачки се появиха и изчезнаха в последните десет години. Но Bing явно е по-различна и опасна за Google, след като провокира спешни действия от интернет гиганта.
Засега Google не е потвърдила официално информацията за създаване на спец група, посветена на Bing. От компанията посочват единствено, че винаги са имали екип, който работи по подобряване на търсенето.
"Отделяме на търсенето повече време, отколкото на всичко останало, и го подобряваме непрекъснато", гласи изявление на интернет гиганта.
Наскоро Ерик Шмид, който е съосновател и изпълнителен директор на Google, коментира, че появата на Bing не го вълнува особено. "Не за първи път Microsoft се опитва да създаде сериозна търсеща машина, те правят това всяка година", казва Шмид.
CEO-то на Google не очаква Bing да повлияе на неговата търсачка. "Съсредоточени сме в подобряване на качествата на търсенето и в иновациите", допълва Шмид.
Целта на Google е да получи колкото е възможно повече информация и да я организира. Yahoo има друга стратегия, може да се очаква, че Bing също ще следва своя стратегия, лаконичен е Ерик Шмид.
Microsoft пусна Bing преди две седмици. Бюджетът на съпровождащата рекламна кампания е 80-100 милиона долара, според различни източници. Новата търсачка засега се радва на добър прием от анализаторите, медиите и потребителите.
Първите статистически данни сочат, че Bing е увеличила дела на Microsoft на пазара за търсене в САЩ с 2%, като софтуерният гигант вече държи 11%. Bing дори успя да се задържи пред Yahoo, втората по популярност търсачка, в продължение на един ден.

ООН се бори срещу речта на омразата онлайн

Дарик интернет новини - Свят
ООН се бори срещу речта на омразата онлайн

Биляна Гавазова

ООН призова родителите, интернет-индустрията и политиците да се обединят, за да изкоренят речта на омразата от киберпространството, съобщи АФП. След целодневен семинар, озаглавен "Отучване от нетолерантност", посветен на опасностите на "киберомразата", генералният секретар на ООН Бан Ки Мун похвали ползите от интернет, но изрази съжаление, че "има такива, които използват информационните технологии, за да подсилват стереотипи, да разпространяват дезинформация и да пропагандират омраза".
"Някои от най-новите технологии се използват, за да разгласяват някои от най-старите страхове", предупреди Бан Ки Мун, отхвърляйки това, което той нарече "дигитална демонизация... нападенията над невинни заради вярата, расата, етноса или социалната им ориентация".
Според генералния секретар интернет-индустрията "може да помогне да се гарантира, че речта на омразата не се разпространява онлайн" и призова политиците "да се вгледат внимателно в този проблем и да работят, за да предпазват хората, като балансират базовите свободи и човешки права". Той подчерта също, че родителите носят отговорност да научат децата си да сърфират безопасно в интернет. Серията от семинари "Отучване от насилието" започна през 2004 г с форум за антисемитизма и ислямофобията и оттогава продължава с лекции и семинари.

вторник, 16 юни 2009 г.

vpr Advertising поема рекламното обслужване на „Брамак“

Дневник - Компании&Финанси - III стр.
vpr Advertising поема рекламното обслужване на „Брамак“



Агенция vpr Advertising спечели конкурс за разработването и реализирането на кампания за австрийската компания за покривни системи „Брамак“. Кампанията включва стратегическо планиране, преса, външна реклама, PR обслужване, поддържане на връзки с медиите, медия планиране, използване на нови и нетрадиционни канали и директен маркетинг. Тя ще бъде свързана с промотирането на новата услуга на компанията „Ремонтирай с Брамак“.

Контрол върху алкохолната реклама

Пари - 20 стр.
Контрол върху алкохолната реклама



Европейската харта за отговорна консумация, която България подкрепя до 2010 г., налага нови правила в рекламите на алкохол. Документът, който вече се прилага в 95% от страните в Европейския съюз, забранява рекламирането на алкохол с голи жени. Според Ели Герганова, шеф на Комитета по саморегулация в рекламата, освен от голите жени ще трябва да се откажем и от свързването на социалния успех с напитките, както и препоръчването им на деца и младежи. В Европейския съюз вече усилено се обсъжда прибавянето на лого, което по подобие на цигарите да предупреждава за вредата от алкохола. Но все още съгласие не е постигнато.

За качествените списания винаги ще има пазар

Пари - 20 стр.
За качествените списания винаги ще има пазар



Glamour се стреми към лидерската позиция в сектора
От кризата ще излезем, ако сме активни. Това каза за в. Пари Ани Младенова. Поводът е стартът на новото женско лайфстайл списание Glamour. Много хора не намираха за правилно решението да започнем нов проект точно по време на криза, но тя рано или късно ще приключи. Не можем да се скрием от света и да не правим нищо. За качествените списания винаги има пазар, допълни тя. Ако сега излезеш с качествен продукт, ще имаш много по-голям шанс за успех откогато и да било. Това е моментът, в който най-лесно може да спечелиш пазарен дял. В периоди на криза пазарът се изчиства от некачествените продукти и услуги. Това е характерно не само за медийния бизнес, а и за всички останали сфери. Застрашени са не само малките играчи, но и някои сериозни западни списания. Всички издания, които нямат ясна концепция и целева аудитория, постепенно ще започнат да изчезват. Тенденциите, които се наблюдават на международните пазари, може да се пренесат и в нашата действителност, но в по-малка степен. Това лято е периодът, в който ще настъпват промени.
Профил
Характерно за списанието е, че то се появява в съответните държави, когато
пазарът вече е разпределен. Много често са му предричали неуспех поради закъснението, но Glamour се е доказвал благодарение на качеството си, коментира Младенова. Примери за това са държави като Великобритания и Русия.
В България също се стремим към лидерската позиция, защото полагаме много усилия по отношение на качеството, имаме добра подготовка за това какво очаква от нас целевата ни аудитория. Основният таргет на списанието са жени на възраст от 25 до 35 години - активните градски жени. Обсъждаме важните за една дама теми, но погледнати отстрани. Без да даваме съвети как да живеят и без да имаме менторски тон, казва Ани Младенова. Тиражът, към който нейният екип се стреми, е 50 хил. бройки месечно. Това беше тиражът на първия брой и смятам, че ще успеем да го поддържаме, коментира Младенова.
Прогнози
На пазара у нас има още незаети ниши - никой не прави списание за жените над 40 години, няма достатъчно добри списания за градини, кулинария. Най-луксозните лайфстайл издания също не са добре представени. Такова списание е Vogue и ние ще го доведем в България, когато пазарът бъде готов. По отношение на рекламодателите може да се каже, че те все още са предпазливи и по-сдържани, но реални трусове към момента не сме усетили. За добрите списания няма да има трудности през тази година.
***
Визитка
- Ани Младенова е главен редактор на списание Glamour.
- Завършила е английска филология, още по време на следването си е работила в икономическо издание. Тогава разбира, че предпочита по-артистична професия, и се насочва към списанията. - В края на 2003 г. печели конкурса за главен редактор на Cosmopolitan за България. - След 5 години в Cosmopolitan Младенова приема предложението за главен редактор на Glamour.
***
Фирмено CV
- Женското лайфстайл списание Glamour се ражда през 1939 г. в САЩ. - Днес то се издава в над 15 държави по света. - През май 2009 г. е премиерата му в България. - Glamour излиза у нас благодарение на Либерис Медия Груп България. Компанията е част от Liberis Media Group, създадена през 1981 г. в Гърция. Медийният гигант издава над 35 списания. - В Гърция, Румъния и България Glamour и Liberis Media Group партнират на издателството Conde Nast International, които държат правата за Vogue, Vanity Fair, GQ и др.

ЛИЛЯНА СЛАВОВА, ПРОГРАМЕН ДИРЕКТОР НА TV2: Новинарски сутрешен блок тръгва no TV2 на 6 юли

Класа - 11 стр.
ЛИЛЯНА СЛАВОВА, ПРОГРАМЕН ДИРЕКТОР НА TV2: Новинарски сутрешен блок тръгва no TV2 на 6 юли

Андриана МИХАЙЛОВА

TV2 от 4 юли ще се преименува на PRO.BG. Какви ще са програмните промени, г-жо Славова? От 4 юли официално сме под ново име - PRO.BG, и започваме рилоундж на целия канал с активна програмна схема. За разлика от другите телевизии, които през лятото имат главно повторения на предавания и филми, при нас програмата ще бъде изцяло нова. Не е ли рисковано точно в разгара на лятото, при това във време на рецесия, за генерални промени? Избрахме лятото точно заради това - да сме поразлични и когато няма разнообразие в ефира, ние да предоставим нещо различно на аудиторията. Наистина е много рисковано, но това е част от стратегията ни. Може би щяхме да стартираме обновлението по-рано, но кризата ни позабави. В България обаче СМЕ има друга стратегия, защото пазарът е малък, но и много конкурентен - тук все още се инвестира. В моменти на криза се гледа повече телевизия. За разлика от повечето европейски страни, които предпочитат новите медии, у нас телевизията още е медийният лидер. Подготвяте сутрешен блок, какъв ще е неговият профил, кога ще дебютира в ефир? Сутрешният блок ще тръгне в първия работен ден след парламентарните избори на 6 юли и ще бъде новинарски. Ще върви от 7 до 8,30 часа с тенденцията да бъде удължен. След него предвиждаме половинчасово културно предаване, което също може да се удължи във времето. А конкуренцията на ЬТ V и Нова тв в сутрешния блок? Те са коренно различни от нашия, нямаме допирни точки, предлагаме алтернатива. Кои ще се водещите? Още текат проби, вариантите са няколко, но засега няма да ги обявяваме. Ще има и известни лица и наши, защото има 5-6 тв водещи, които обикалят всички телевизии. Амбицията ни е да създадем нови лица. Това е и една от стратегиите на групата на СМЕ - да развива т.нар. talent managment, което е ново за България. Какво ще правят ловците на таланти? Ще търсят нови лица - не само в НАТФИЗ, но u на всички други места, където могат да се срещнат бъдещите телевизионери. След това ще ги привлекат на работа при нас и ще ги обучаваме. Така практикува СМЕ във всички държави, в които има медии. Групата има огромни изисквания. Процесът на одобрение е бавен, защото много хора взимат решенията. Докъде стигна проектът за следобеден блок? Ще тръгне през есента преди праймтайма. Ще бъде насочен към градската фамилна аудитория, която е таргетът на тв канала. Промените стават постепенно. Подготвяме и втория сезон на "Размяна на съпруги". Ще бъде още по-интересен, ще има повече двойки, може би и повече ВИП участници. Правим всичко с вътрешен ресурс, което е и изискване на СМЕ - пак ще си сътрудничим с външни продуценти, но основните проекти ще ги реализираме сами. Проучваме и други риалити формати и игри Спрели сме се на два формата и ще ги планираме в праймтайма. Анализите на аудиторията ви какво показват? Новини, филми и риалита. Това е характерното за България, докато тенденцията в Западна Европа е да се инвестира в локални теленовели и сериали. Пред финализирането сме на няколко сделки за филмовата ни програма, а в топбрандовете ни са и Шампионската лига, и българската футболна А група, от която имаме право на първи избор върху най-добрите мачове. Защо пазарът ни се различава? Защото нямаме добри сценаристи, не е изградена телевизионна дивизия, която да произвежда подобни формати и заради това още вървят риалити програмите. След 2 години и у нас ще има бум на сериали и теленовели. В момента са хит турските. Защо? И "Забранена любов" се гледа, но само защото е направена в България, а турските са успешни, защото са различни от латиноамериканските, които преди години заляха пазара. Публиката се измори от тях. Освен това турските са снимани кинаджийски, с големи бюджети. PRO.BG има ли афинитет към подобни продукции? Искаме да сме различни Нова тв купи турска сапунка, bTV - направи същото. Заради това ние взехме румънска, която е произведена от СМЕ и е изключително успешна. Тя е алтернатива на всички заглавия на пазара. От есента пускате в праймтайма Шампионска лига. Какво ще се случи с "Шоуто на Азис"? Преговаряме с екипа на Азис, защото вторник и сряда има Шампионска лига. Още не сме решили дали то ще бъде два или три пъти седмично, дали няма да го изместим през уикенда. Сигурно е обаче, че ще го има - с нова концепция и формат. Дискутираме различни варианти, може промените да са много големи, а може би - съвсем малки. През юли, когато Азис почива, ще излъчваме най-доброто от шоуто. Защо спряхте "Пирамида"? Нямаше голяма гледае. мост, а пък и договорът на предаването изтече.
***
ВИЗИТКА
Магистър е no театър, филми и масмедии, романистика и германистика. Завършила е в Германия и САШ. Кариерата си започва в Германия, където работи за RTL, медийни и рекламни агенции. В България се връща през 2005 г. и започва работа в bTV. Има стаж още и в Diema Vision MTG Group. От декември 2008 г. е програмен директор на TV2, която стана част от медийната група на Central European Media Enterprises Group, която има 22 канала в страни от Централна и Източна Европа.

MySpace планира драстични съкращения

Класа - 11 стр.

MySpace планира драстични съкращения

Социалната мрежа MySpace планира да съкрати драстично своя персонал, пише сайтът prkernel.com. Според вътрешни източници, на които се позовава TechCrunch, между 300 и 500 човека ще загубят работата си. В момента за компанията работят 1600 души. MySpace е собственост на Fox Interactive Media, която е в състава на News Corp. и разполага с 2900 служители. Не е изключено част от тях също да бъдат съкратени. През лятото на миналата година MySpace освободи 5% от своя персонал, като по-рано беше уволнила други 45 служители. News Corp. придоби MySpace през октомври 2005 г. за $580 млн. По това време MySpace беше най-популярната социална мрежа в света. Миналата година Facebook изпревари по посещаемост MySpace. Към момента мрежата има над 100 милиона потребители.
FM+ дава билети за U2 В Милано
Последните два билета за концерта на U2 в Милано през юли ще получат слушатели на радио FM+, съобщиха от медията. От вчера в ефира на музикалната радиостанция тече кампанията "Звездно лято". Всеки ден водещите представят "Звездата на деня" - Мадона, "Роксет", Джордж Майкъл, Майкъл Ажексън, U2. Деветият слушател, който се обади в ефир, щом чуе песента на съответния изпълнител, получава награда. В края на кампанията пък ще бъдат избрани и двама, които ще спечелят билетите за концерта на U2 в Милано. Кампанията "Звездно лято" се провежда за четвърта поредна година.

"Инвестор.БГ“

Дневник - Компании&Финанси - XVI стр.
"Инвестор.БГ“

(4IN)

Инвестор.БГ“ е типичен пример за дружество, което остава стабилно в трудни времена. Компанията развива бизнеса си най-вече чрез интернет страницата си -Investor.bg, като разчита на продажбата на рекламни банери на нея. Основната дейност на интернет медийния портал е предоставяне на финансова информация под формата на новини, анализи и бази данни за финансовите резултати на дружествата, чиито ценни книжа се търгуват на Българската фондова борса, за съществени корпоративни събития относно тези дружества и за сделките, сключвани с акциите и облигациите им, както и предоставянето информационни и други интернет услуги. Наред с основния сайт компанията поддържа още няколко специализирани страници в онлайн пространството -уебкаталога Start.bg, лайфстайл изданието Tialoto.bg, новинарския сайт Dnes.bg, Snimka.bg и други.
„Инвестор. БГ“ е и първата компания, осъществила първично публично предлагане (IPO) на българския капиталов пазар. Тя развива дейност в силно перспективен сектор, като финансовите й резултати през последните години показват, че бизнесът й се управлява добре. Показателите й за рентабилност растат непрекъснато. Към края на миналата година за всеки вложен лев в собствен капитал собствениците на „Инвестор БГ“ получават по 24 стотинки печалба, което говори, че инвестициите в нея се изплащат и я нарежда сред най-доходоносните дейности в страната. Към това трябва да се отбележи и относително високата скорост, с която компанията расте. Като цяло кризата не се отразява на продажбите на дружеството, като и през първото тримесечие те продължават да растат. Високият ръст на разходите за външни услуги за същия период обаче сви печалбата на годишна база с над 60 на сто.
Високата ликвидност на дружеството - показател с критично значение в годините на рецесия, му гарантира, че може да изплаща своите задължения в срок и да подържа непрекъсната дейност. „Инвестор.БГ“ разчита изключително на собствени капитали, което го прави кредитоспособно и финансово независимо, с възможност за привличане на заемни средства и теглене на кредити в случай на нужда. Атрактивността на бизнеса на интернет компанията не убягна от погледите на инвестиционните фондове, и то във време на една от най-големите суши в сделките по сливания и придобивания -първата четвърт на годината. В началото на февруари около 200 хил. акции, или близо 17% от капитала на „Инвестор.БГ“, бяха придобити от фонда за рискови инвестиции 3TS Cisco Growth Fund, зад който стоят инвеститори като Cisco Systems и 3TS Capital Partners. Цената на сделката беше 2.5 млн. лв., като продавачи на акциите бяха десет физически лица акционери. Съпоставка на цената, постигната на публичното предлагане на компанията през 2004 г., и цената, по която 3TS Cisco Growth Fund закупиха книжата си (12.40 лв.), показва, че въпросните акционери са си възвърнали инвестицията повече от три пъти. „Инвестор.БГ“ е и едно от двете единствени дружества на Българската фондова борса, които все още не са паднали под IPO цената си независимо от кризата на капиталовия пазар.
Бъдещето на компанията изглежда перспективно. „Онлайн медийният сектор в България притежава голям потенциал за развитие“, каза веднага след обявяването на сделката Йозеф Кьовер, директор инвестиции на 3TS Capital Partners. По думите му секторът ще продължи да се развива с високи темпове, които се очаква да се забавят само през тази година заради кризата. „Инвестицията ни е дългосрочна. Не сме краткосрочен спекулант“, каза още тогава Кьовер. Неотдавна „Нетинфо“ прогнозира, че за първи път през 2009 г. онлайн рекламата може да надмине радиорекламата. Очакванията за развитието на пазара в България се базират на данни на BBSS Gallup/ TNS, според които делът на рекламните разходи в интернет в страната ще продължи да се повишава с постоянни темпове и може да достигне 50 млн. лв. през настоящата година.
***
Тамара Бечева, финансов анализатор, „Елана трейдинг“
Рекламният сектор също е чувствителен на кризата. Компанията отчете спад в нетната печалба за тримесечието с около 61.5% на годишна база, главно поради постоянно растящите разходи. Приходите от продажби отбеляз-
ват ръст от 18.7% спрямо година назад, като е твърде вероятно през второто тримесечие да се запази тенденцията за по-силен ръст. Още повече настоящите избори за евродепутати и парламент ще допринесат за интереса към интернет медиите. Паричните средства на компанията са достатъчни за покриване на общите й задължения от 420 хил. лв. и към момента дружеството е в стабилно финансово състояние. Позицията е сред слабо ликвидните на пазара и изгуби около 12.6% от началото на годината.
***
Александър Пеев, финансов анализатор, „Прайм пропърти БГ“
Неликвидността на акциите и ниската степен на финансов ливъридж спомогна за по-слабото понижаване на книжата въпреки цикличността на отрасъла. „Инвестор.БГ“ умело успява да се възползва от инвестиционния PR
за разликата от повечето публични компании и не случайно е сред лидерите за добро корпоративно управление. Продажбата на 17% от капитала на фонд за рискови инвестиции на Cisco Systems е изгодна за акционерите заради стабилността на акциите. По отношение на финансовите съотношения P/E, P/S, P/CF, оперативен маржин, рентабилност и ръст на приходите медийната група е абсолютен бенчмарк, като напълно съответства на осреднените показатели на публични компании в ЦИЕ.
Коментарите имат аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.
***
SWOT АНАЛИЗ
Плюсове
• Перспективен отрасъл с нарастването на рекламата в интернет
• Запазване висок темп на растеж и по време на криза
• Голям обем свободно търгуеми акции
• Стабилно финансово състояние
Минуси
• Все още нисък дял на рекламата и търговията в интернет в страната
• Малък пазарен дял и зависимост на компанията от рекламния пазар
• Силна зависимост на компанията от човешкия фактор
Опасности
• Нарастване на конкуренцията в сектора
• Забавяне темповете на развитие на компанията
• Свиване на рекламния пазар заради кризата
Възможности
• Развитие на пазара на интернет рекламата
• Нарастване на пазарния дял на компанията
• Нарастване на процента на ползващите интернет като източник на информация
• Разработване на нови интернет страници и проекти, свързани с интернет

Марки, които имат значение

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Марки, които имат значение

Зорница СТОИЛОВА

Според глобално проучване Google, Microsoft и Coca-Cola са брандовете с най-голяма стойност
арките имат значение. Особено по време на рецесия. Защото, докато борсите и пазарите се сриват, силните марки запазват своята стойност и лоялни потребители. Силните брандове помагат на корпорациите да предпазят бизнеса си от риск и да ги подготвят за бъдещ растеж. Това е един от основните изводи в изследването на консултантската компания Millward Brown Optimor по поръчка на глобалния комуникационен холдинг WPP, което подрежда 100-те марки с най-голяма стойност в света. Според проучването най-стойностният глобален бранд за 2009 е Google. Веднага след него идва друга технологична марка - Microsoft, а на трето място е вечният победител в подобни класации Coca-Cola.
Четвъртият поред BrandZ Top 100 включва брандове от почти всяка индустрия, подредени в 17 категории -облекло, бира, бутилирана вода, коли, кафе, бързо хранене, финансови институции, застраховане, луксозни стоки, мобилни оператори, автомобилно гориво, лична грижа, търговия на дребно, безалкохолни напитки, алкохол, технологии. А от тази година за пръв път се включват и игри.
Подбрани са над 1000 марки от 30 страни
Подборът на над хиляда марки от 30 страни и подреждането им според стойността им се базира, от една страна, на задълбочени интервюта с над милион потребители по целия свят, а от друга - на задълбочен финансов анализ, изготвен по информация на Bloomberg, Datamonitor и други водещи източници за финансовите пазари. Използвани са и прогнозите на Международния валутен фонд, за да се потвърдят финансовите оценки. А оценката се формира според това каква част от приходите на компанията са генерирани под шапката на бранда, колко от тези приходи се дължат на връзката на марката с потребителите и какъв е потенциалът за растеж на тези приходи. Изследването обаче включва само марките, които директно генерират приходи от продажбата на стоки и услуги на потребителите. Корпоративни брандове като Procter & Gamble, Unilever и Nestle не са включени в класацията. Изследването BrandZ Top 100 не е просто класация на марки. Защото тяхното подреждане и разместване улавя тенденциите в потребителското поведение, които се оформиха от и по време на рецесията. Може и да се намираме в икономическа стагнация, но потребителите не спряха да дишат все пак, казват от Millward Brand Optimor. Те просто адаптират начина си на справяне, но продължават да си купуват онези марки, които допринасят за качеството на живота, сигурността и развлечението им.
Консуматорите в никакъв случай не са се отказали от качеството, но са станали по-хитри и внимателни по отношение на цената, която са готови да платят за това качество. Така например германската дискаунт верига от супермаркети ALDI е повишила стойността си като бранд с 49% спрямо 2008 г. А най-голямата ритейл компания в света Wal-Mart заема 11-о място в подреждането на най-стойностните марки.
Хората прекарват повече време в дома
Изследването BrandZ тop 100 отчита и факта, че хората са разредили излизанията си и прекарват повече време в дома си заедно със своите семейства и приятели. Изглежда, че една от категориите, които печелят най-много от това, са видеоигрите. Една от най-популярните марки в категорията Nintendo за пръв път влиза в класацията тази година, но се нарежда директно на 32-ро място. Производителите на кафе също усещат положителен ефект от прекарването на повече време вкъщи - стойността на сектора се е увеличила с 18% на годишна база. Същото би могло да се каже за категорията на спиртните напитки и бирите. Johnnie
Walker например е най-добре развиващият се алкохолен бранд за 2009 г. с 42% ръст на стойността и попада в топ 10 на възходящите марки. Повишаването на стойността на марките в категории като кафе, цигари, бира и бързо хранене обаче предполага и друга тенденция - дори във време на рецесия хората не се отказват от малките си обичайни пороци.
Вън от дома си потребителите търсят покупки, които им носят забавление или удоволствие, но на по-достъпна цена. Така например малките луксозни вещи като слънчеви очила или червила ще продължават да се продават добре. Хората се опитват да контролират онова, което могат, и стават много по-внимателни кога и къде пазаруват. Използват дебитни карти в опит да намалят дълговете си от кредитни карти, а онлайн пазаруването става много по-предпочитано от разходката до близкия мол. Онлайн търговецът Amazon има 85% ръст в стойността през 2009 г. и се изкачва с 35 места до 26-а позиция в подреждането. Умереността измества разточителното потребление в почти всички категории. В сектора лична грижа например изследването улавя ясна тенденция на насочване към брандовете от средния клас. А тези, които могат да си позволят да си купят от най-скъпите продукти, не са склонни да парадират с това. Грижата за личното здраве не е нова тенденция, забелязва изследването, но пък се оказва, че това се дължи и на финансова предвидливост. Хората харчат повече за продукти за устна хигиена, за да си спестят много по-високите разходи за зъболекар. Фактът, че всички популярни ресторанти за бързо хранене вече предлагат и здравословно меню, както и достъпността на цените обясняват и повишаването на стойността на марките от тази категория.
Технологиите са най-атрактивната категория в BrandZ тop 100, тъй като хората ще продължават да разчитат на тях да им помагат да организират, опростяват и да добавят нови способности към техния живот. Категорията на мобилните оператори е най-бързо развиващата се в класацията, а седем от топ 10 марките са от категориите на мобилните оператори и технологиите. Бъдете адекватни, слушайте внимателно и комуникирайте ефективно, правете бързи промени и останете позитивни, съветват съставителите на проучването на стоте най-стойностни марки в света. Във време на рецесия силните марки са не само признак на стабилност на един бизнес, в тях се крият и неоткритите възможности за неговия растеж.

Николай Неделчев, изпълнителен директор на Публисис МАРК Груп: Рекламният пазар ще тръгне нагоре едва през 2010 г.

Пари - 21 стр.
Николай Неделчев, изпълнителен директор на Публисис МАРК Груп: Рекламният пазар ще тръгне нагоре едва през 2010 г.

Боряна НИКОЛАЕВА

- Господин Неделчев, какво е състоянието на рекламния пазар у нас? Какви са очакванията ви за следващите няколко месеца?
- Състоянието на рекламния пазар е огледало и на цялата икономика. Рекламата е функция на бизнеса, ние следваме логиката на икономическите събития. По мои наблюдения през първите месеци на годината се наблюдава спад на рекламния пазар от порядъка на 25%. Това се обяснява с факта, че много от рекламодателите заемат изчаквателна позиция, наблюдават ситуацията и преценяват какво да направят с бюджетите. През второто тримесечие се наблюдават признаци на съживяване. Като цяло годината ще бъде тежка. Очаквам оживление и ръст на пазара едва през 2010 г. През следващата година ситуацията отново ще бъде трудна. Това, което ще се случи сред малките агенции тази година, е в две насоки - фалит на малките играчи или окрупняване. Факт е, че има агенции, които съществуват благодарение на един или два клиента. Както каза и изпълнителният директор на Saachi&Saachi Кевин Робъртс, следващата година ще бъде също толкова тежка. Аз също споделям мнението му, че тази ситуация е много сериозен тест за това кои компании са гъвкави и иновативни, кои бързо реагират на твърдите условия и успяват да се адаптират лесно. Както се казва - оцелява не най-силният, а най-гъвкавият. Успех ще имат тези агенции, които дават добавена стойност на клиентите си, които умеят да поемат премерени рискове.
- Удачно ли е в момента компаниите да правят промени в начина си на комуникация и в имиджа си?
- Това, което се случва в България в момента, е нещо, което е ставало много пъти на Запад. Други държави са минали през подобни ситуации и както обичам да казвам - този филм вече са го гледали. Дори и след най-силния дъжд изгрява слънце, няма значение колко дълго вали, бурите винаги преминават. Проучванията, правени по време на криза, показват, че компаниите действат по два възможни сценария. Първият е да намалят значително маркетинг бюджетите си. Другият, доказано по-добър вариант е да инвестират в реклама. Данните показват, че това е най-сигурният начин да спечелиш пазарен дял и след като рецесията приключи, да излезеш от нея като победител. В добрите времена една компания увеличава маркетинг бюджетите си и веднага конкурентът й прави същото.
В условията на криза обаче единият от тях може много по-осезаемо да дръпне напред. Ако продължиш да комуникираш по време на криза, това, което ще спечелиш, е пазарен дял. Това се разбира в момента, в който рецесията приключи и пазарът започне да расте. Нормална реакция на бизнеса е да свие парите отделяни за реклама. Това е като с инжекциите - знаеш, че са за добро, но те е страх и не ги искаш. На подобни смели стъпки обикновено се решават големи компании, които вече са минали по този път.
- До каква степен е възможно една компания да съкрати маркетинговите си бюджети? Може ли да си позволи да спре да рекламира или да прекъсне комуникацията с клиентите си?
- В ситуации като сегашната много от фирмите трябва да преосмислят бизнес стратегиите си. Историята помни марки, които са се наложили и без реклама. Например Starbucks – има ли някой, който да не ги познава? А те започнаха да се рекламират едва преди три години. Неизползването на реклама не означава компанията да спре да комуникира. Даже напротив, тук с особена сила изпъква ролята на PR и на алтернативните форми на комуникация.
Рекламата най-бързо създава бранд ефекта. Нещо, което може да стане за десет години, тя го прави за една. Комуникацията с потребителя и качеството на продукта са много важни в условията на криза.
- Кои медии са най-засегнати от кризата и за кои тя ще мине с най-малко поражения?
- В момента пресата е в най-деликатна ситуация. Наскоро говорих с мой приятел, който живее в Унгария. Оказва се, че там средният бизнес не може да си позволи телевизионна реклама, защото тя е най-скъпа. Тогава той прибягва го пресата като алтернативен вариант. А какво се случва у нас? Телевизиите драстично намалиха цените и вече компании, които не са си и помисляли, че могат да попаднат там, сега купуват рекламно време. Според мен ще има и ръст на рекламата в интернет, но на фона на миналите години той ще е много по-малък.
В последните няколко години ставахме свидетели на ръст от порядъка на 80%, а сега той ще е максимум 10-15%. Продължавам да защитавам тезата, че телефонът е следващото бойно поле на маркетинга. Но мобилният маркетинг тепърва прохожда у нас. В следващите 3-5 години той ще се развива с пълна сила.
***
Профил на агенцията
- Публисис МАРК Груп e наследник на създадената през 1995 г. от Николай Неделчев агенция М.А.Р.К. От 2002 г. до началото на 2009 г. тя беше франчайз партньор на Publicis Worldwide в България, след което глобалната комуникационна верига Publicis Groupe придоби мажоритарен дял от своя български партньор. - Подразделенията на
Publicis Groupe, представени в България чрез Публисис МАРК Груп, са: рекламна верига Publicis Worldwide; Saatchi&Saatchi; водещите агенции за медиа планиране, медиа купуване и интерактивен маркетинг ZenithOptimedia и ZedDigital; мрежата от ПР агенции Publicis Consultants и агенцията за корпоративен дизайн Carre Noir. - Част от Публисис МАРК Груп са и специализираните местни агенции за директен маркетинг - Марксман, за специални събития - Евентис.
***
Кой е Николай Неделчев
- Николай Неделчев е роден в Пловдив през 1967 г.
- Завършва английска гимназия в Града под тепетата, има и магистърска степен по международни отношения. - Кариерата му започва през 1992 г. като маркетинг мениджър на представителството на Apple България. - През 1995 г. създава компанията MАRC, чиято основна сфера на дейност са маркетинговите комуникации.

понеделник, 15 юни 2009 г.

US списания измерват аудиторията с нови методи

Класа - 11 стр.
US списания измерват аудиторията с нови методи



Проучват се и тези читатели, които са "заели" изданието, без да го купят
Нови методи за измерване на аудиторията на списанията предлагат две от основните изследователски къщи в САЩ, пише "Ню Йорк таймс". Mediamark Research and Intelligence (M.R.I.) и Affinity са принудени да ренови-рат методиката си, след като рекламодателите се оттеглят от списанията, заради неточните профили на читателите. По данни на ZenithOptimedia дяльт на списанията според рекламните разходи, вложени 6 тях, е спаднал с 0,6% през миналата година. Много из-
датели посочват като причина за това липсата на прецизни данни, които другите типове медии осигуряват.
Скоро M.R.I. ще оповести изследвания, които посочват каква аудитория е видяла дадена реклама. Компанията проучва и колко читатели има изданието, като включва и тези, които не са
го купили, а са го "заели" от приятел или са го разлистили на обществено място. M.R.I. профилира аудиторията и според приходите и потребителските й навици. фирмата разделя страната на представителни квартали и изпраща 8 тях анкетьо-ри, които провеждат на място 45-минутни интервюта с 26 000 души годишно. Сред въпросите има такива за това кои списания са чели през последните шест месеца, както и какви тв предавания предпочитат, какви продукти използват, какви
социални навици имат. Affinity пък ще прибави проучвания за големината на аудиторията, за да може да определи достигането на търговските послания до цялото население на САЩ.
Въпреки че много издатели разчитат на M.R.I., подходът на анализаторите има и слаби страни. Скот Мак-доналд, старши вицепрезидент на маркетингови
проучвания в Conde Nast например коментира, че има опасения към системата на M.R.I. "Изследователите карат хората да си спомнят какви списания са чели, но само на спомени не може да се разчита", обясни той. Според Макдоналд друг проблем е, че броят на читателите на популярните списания е стабилен, докато данните за по-малките издания са по-редки и се базират на много малък брой отговора За недостатък е посочено още, че данните на M.R.I. не винаги съвпадат с други проучва-
ния. При последното изследване е установено, че читателите на Elle Decor са се увеличили с 50% на годишна база, докато според Одит бюрото по тиражите, абонатите и ръчните продажби на същото издание са само с 1% повече. "С тези методи всички сме имали ситуации, в които една година сме с 20% нагоре, на следващата имаме 20% спад, а реално нищо при нас не се е променило", коментира Кейт фокс, президент на "Бизнес уийк". Според него тази методика е неефективна.

Благодарение на кризата интересът към бизнес комуникацията през интернет расте

IT Forum - 6 стр.
Благодарение на кризата интересът към бизнес комуникацията през интернет расте

Александър ГЛАВЧЕВ

Нуждата от качествено решение за комуникация нараства експоненционално с разширяването на бизнеса. В стремежа си да се доближат до своите клиенти много фирми откриват малки офиси, приемни и клонове, където персоналът трябва постоянно да бъде във връзка с някое по-централно звено, за да може да върши адекватно работата си. Класическият метод - по телефона, определено се е доказал във времето. Неудобствата на този модел обаче са повече от ясни. На първо място, разбира се, стои цената, особено ако се разчита на мобилни телефони. Ограниченията от страна на функционалността също може да се окажат проблем при комуникацията.
SKYPE ЗА БИЗНЕСА Продължавайки разсъжденията си, всеки съвременен човек, имащ ежедневен досег с компютър, няма как да не е осъзнал, че Мрежата предоставя големи възможности, що се отнася до комуникацията. Дори познатият на всички Skype и подобните на него VoIP (Voice over IP) решения съвсем адекватно биха могли да свършат работа, поне в началото. Всъщност противно на очакванията на повечето хора проблемът на Skype, бидейки безплатен, не е по отношение на сигурността. Дори напротив. В средата на февруари т.г. италианската полиция обяви, че мафиотите в страната все по-често прибягват до интернет комуникация, и най-вече Skype, за да не бъдат прихванати разговорите им. По-късно подобна информация се дочу и за талибаните и други определяни като терористични групировки. Смартфоните с интернет възможности дори правят начинанието още по-лесно. Абонатът просто стартира Skype на апарата и чрез него осъществява нужния разговор, като фактически той не се провежда през GSM мрежата, а чрез IP телефонията на безплатната услуга. Причината за нарастващия интерес към Skype се крие в качественото криптиране, което компанията засега отказва да предостави на когото и да било. Всъщност това е основната причина фирмата разработчик да е регистрирана в Люксембург, а не в САЩ, където действат особено строги закони, изискващи при всеки вид комуникация да съществуват начини за подслушване на разговорите. В края на март от популярната система за онлайн гласова комуникация, принадлежаща понастоящем на eBay, обявиха, че стартират нова бизнес услуга, благодарение на която компаниите ще могат да съкратят своите разходи за телефон. Услугата се казва Skype For SIP и позволява на организациите да използват съществуващите си телефонни системи, за да провеждат разговори, без да са им необходими за целта компютри. Единственото условие е споменатите телефонни системи да поддържат отворения стандарт SIP (Session Initiation Protocol). Според представители от Skype, благодарение на кризата интересът към VoIP услугата от страна на компаниите е нараснал значително. Към момента почти една трета от общия брой потребители (които са повече от 400 млн.) вече я използват за бизнес комуникации. По-голямата част от тази бройка са от малки или средни по големина организации, които по този начин се стремят да редуцират разходите си. "Ние виждаме съвсем нови възможности при корпоративните услуги. Компании, които по-рано изобщо не се интересуваха от Skype, сега идват при нас и искат подходящо за нуждите им решение", е мнението на Скот Дърчслаг, изпълнителен директор в Skype. Струва си да се отбележи, че по-рано от компанията вече са предлагали специални решения за бизнеса. През 2006 година бе представен Skype for Business, предназначен за малки компании, нямащи ресурса да изградят своя собствена телефонна мрежа. Новата услуга Skype For SIP е насочена към по-едри организации, които вече са вложили пари в решения на базата на SIP. По мнението на анализатори обаче, за Skype, колкото и да е популярен сред обикновените потребители, ще е доста трудно да пробие на корпоративната сцена, където вече работят конкуренти като Cisco (WebEx), IBM Lotus (Sametime) и др. Но ръководителите на гласовата услуга се надяват в начинанието да им помогне огромната маса потребители, използващи я за лични цели. Специалисти изказват съмнения и по повод безопасността, която може да не съответства на изискванията на големите компании. МАЙКРОСОФТ НАВЛИЗА ВСЕ ПО-РЕШИТЕЛНО ПРИ БИЗНЕС КОМУНИКАЦИИТЕ Софтуерният гигант Майкрософт също поглежда с апетит към все още разкриващия пълния си потенциал пазар на бизнес комуникации. В средата на 2007-а заедно с Interoute, собственик на развита мрежа за пренос на глас и данни в Европа, беше стартирана корпоративна услуга, наречена Interoute One. Като продължение на споменатата договореност през изминалата седмица бе оповестено, че Майкрософт сертифицира Interoute като първия европейски доставчик на SIP trunking за Microsoft Office, чрез което на практика се създава пряк конкурент на Skype за корпоративни клиенти. Служители на фирми могат да използват Interoute One и да говорят безплатно от компютър към компютър или значително по-евтино от което и да е друго средство за комуникация - стационарен или мобилен телефон. Също така може да се избегнат и таксите за роуминг върху всички други разговори и да осъществят международните си комуникации на цена, която е само незначителна част от цената на традиционната телефония.Като свързват Microsoft Office Communicator Server към паневропейската мрежа на Interoute чрез SIP trunking, фирмите, които ползват Interoute One, могат да преминат директно към обединяване на комуникациите си и VoIP, без да се налага да „зарязват" предишните си инвестиции в РВХ платформи или да се впускат в скъпи миграционни проекти. Доставчикът на свързаност пусна в Европа своята сигурна услуга „Skype без кошмарите на Skype" преди три години и беше първата компания, която интегрира VoIP c Microsoft Live и Microsoft Office Communication Servers, и предложи директно телефонно избиране в 47 държави. В момента всеки месец паневропейската мрежа на Interoute поддържа 500 милиона минути VoIP разговори за телеком доставчиците на едро и фирмите. Виктор Шмединг, директор направление "Комуникации" в Microsoft, сподели: „Съчетанието на Interoute One c Microsoft Office Communicator Server (OSC) R2 е ново мощно средство за използване на OSC като решение за външната телефония. Interoute внася добавена стойност към комуникациите между фирмите, като свързва бизнеса по-добре с хора, информация и процеси." Сертифицирането на Interoute One от Майкрософт позволява на клиентите на Interoute да се възползват от пълна OSC R2 поддръжка. Гарет Уилямс, главен изпълнителен директор на Interoute, споделя: „Сертифицирането от Microsoft на Interoute One е ясно доказателство за способностите на компанията да предоставя на фирмите сигурна услуга по подобие на Skype. C тази стъпка Microsoft отваря широко вратите към предприятия, които искат усъвършенствана телефонна система на цена, значително по-ниска от тази на традиционните системи." ОБЕДИНЕНИ КОМУНИКАЦИИ СЛЕД ОБЕДИНЕНИ УСИЛИЯ Междувременно бе обявен стартът на още една международна инициатива с участието на компанията от Редмънд, но този път с подкрепата на HP. Двете компании разкриха намерението си да доставят решения за унифицирани комуникации (UC), колаборация и виртуализация. Със стартирането на това партньорство те ще доставят на глобалните си корпоративни клиенти пълен асортимент от решения за обединени комуникации, съвместна работа и виртуализация, изградени върху отворени софтуерни платформи и работещи с приложения и системи, които са познати и използвани от хората днес. Комплексните решения, които ще се предлагат, включват софтуер, хардуер, мрежова архитектура и услуги, което ще позволи на клиентите да оптимизират ресурсите си, да повишат производителността си и да намалят оперативните разходи за командировки, телекомуникации и ИТ. Това ще бъде постигнато чрез оптимизация и рационална организация на комуникациите за обмен на съобщения, видео и глас със свързани приложения и устройства. Като част от глобалната инициатива българските представителства на HP и Майкрософт се договориха за сътрудничество при доставяне на решения за унифицирани комуникации, съвместна работа и виртуализация и на българския пазар. Двете компании ще разработват и реализират корпоративни решения, базирани на HP хардуер, Microsoft Office SharePoint Server, Microsoft Exchange Server и Microsoft Office Communications Server. Договореността ще им позволи още да разширят предлаганите от тях услуги, включвайки фундаментални решения за бизнес продуктивност, фокусирани върху изпращането на съобщения, съвместна работа и координация чрез унифицирани и свързани корпоративни решения, които интегрират ефект на присъствие, глас, данни, видео и развита мрежова архитектура. „Чрез управление на проектите на клиентите с общите ни решения в областта Unified Communications, Business Intelligence, Collaboration, Virtualization, SQL Server и Core Infrastructure нашите компании - HP и Майкрософт, демонстрират забележителни резултати в технологичната интеграция, предоставяне на знания, добри практики и цялостна подкрепа на клиентите. Сътрудничеството ни дава възможност да предоставим завършена и цялостна услуга на нашите клиенти и партньори, което е допълнителна гаранция за качеството на услугите, които предлагаме", каза Ираван Хира, генерален директор на HP България. „Стратегическото партньорство между Microsoft и HP съществува повече от 25 години. Настоящата глобална инициатива само ще допринесе за неговото задълбочаване и най-вече надграждане в полза на нашите клиенти и партньори. Те ще бъдат тези, които ще се възползват от обединените опит, ноу-хау и технологични решения на две водещи ИТ компании, за да намалят разходите си и да работят по-ефективно", сподели Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България. Партньорството на Майкрософт с водещата компания в света в областта на мрежовите и професионални услуги HP е сериозна стъпка напред в развитието на стратегията ни за доставяне на решения, променящи начина, по който клиентите на компанията управляват бизнеса си. Инициативата е продължение на 25-годишната партньорска програма Frontline Partnership за предлагане на интегрирани решения с увеличени инвестиции в областта на унифицираните комуникации и решенията за колаборация(Exchange Server, SharePoint Server u Office Communications Server), изследователска и развойна дейност, консултантски услуги, продажби и маркетинг.

Да брандираш регион, а защо не и цяла държава

Класа - 22 стр.
Да брандираш регион, а защо не и цяла държава

Диана ЙОСИФОВА

Розата, която в момента играе ролята на лого на страната, далеч не е първото нещо, което един посетител среща у нас, и дори има шанс и да не я види през целия си престой
Троян е на път да се превърне в първия брандиран регион у нас. За този проект и защо България все още не е брандирана, както u какви са ползите от подобна инициатива, в. "Класа" откри компанията, която се е захванала с проекта - BBRAND.
"На първо място, ползите в този процес се определят в истинските ценности на региона, върху които се строи бранд платформата. Това ражда ясна концепция за бъдещото развитие, посланията, които се излъчват, и целевите аудитории, с които комуникира. Вследствие той ще стане по-популярен, по-разпознаваем и съответно по-посещаем", споделиха от BBRAND.
На второ място, един силен бранд ще се яви като защита и гарант за качеството на местната продукция, което е пряка помощ за предприемачите от региона. На трето, но не на последно място, брандьт се превръща за общината в силен инструмент за комуникация както с други институции, така и с потенциални инвеститори и европейските програми. При прилагането на бранда общината ще има конкретни програми, по които ще може да кандидатства за финансиране по европрограмите, като например пълна навигационна система за туристите вътре в региона.
'Тегионалният брандинг е едно съвсем ново течение в глобалния маркетинг. В днешно време, за да може един град, регион или държава да се отличи от "конкурентите си", следва да приеме методите и стила на комуникация на успешните търговски марки.
В България тази практика не е въведена нито по отношение на градове, региони, а за огромно съжаление дори и към самата държава. Ние считаме, че поради липса на отговорен подход към държавния бранд държавата ни все още няма ясно позициониране, липсват отчетливи послания, няма фокус върху конкретни целеви аудитории", разказаха още от BBRAND. Погледнато от друга страна, успешното регионално брандиране ще изведе на преден план истинските ценности на България по региони, което от своя страна ще спомогне и облекчи създаването на бъдещ национален бранд, смятат специалистите.
В случая с Троян BBRAND вече са приключили с първия етап от проекта, а именно анализа. Той се базира на многобройни интервюта с представители на всички сектори в региона, известни личности, бизнесмени и творци.
"Изненадващо за нас повечето от отговорите на въпросите се припокриха. Всички интервюирани определиха бъдещето тясно свързано с туризма, природата, местните занаяти и развитието на биоземеделие и животновъдство. В момента сме на етап разработване на бранд платформата. Очакваме да приключим в рамките на десет дена, след ко-
ето ще я презентираме пред работната група от страна на общината. След това ще преминем към определяне на архитектурата на бранда на регион Троян, а именно ясна и разбираема система от бранд и подбрандове, както и продукти и услуги, произлизащи от региона. После ще преминем към разработването на няколко дизайн концепции и съответно избор на една от тях, отново съвместно с работната група", разказва Петко Цочев, управляващ съдружник в BBRAND.
Следват етапите документиране на бранда, вътрешно пускане С цел да запознае местното население с новия бранд и официалното лансиране на бранда, което засега сме планирали за 14 октомври - официалния празник на града.
"Добрата новина е, че срещаме много позитивно отношение от общината. Това е от изключително значение, тъй като създаването на бранда е абсолютно безсмислено, ако след това не последва грижовно и системно управление. От страна на общината получаваме пълна подкрепа 6 логистичен и информационен план, а от местния бизнес ще очакваме поддръжка при пускането на бранда както в материален, така и в нематериален план", сподели Цочев.
На въпрос на "Класа" за бранди-рането на България Цочев отговаря: "По отношение на България липсата на системно изграден бранд води до колебливи туристически потоци, неразпознавае-мост и недоверие към държавата и продуктите, произлизащи от
нея. Крайно време е да се отнесем сериозно към този въпрос и да определим преди всичко за нас самите кои сме ние, какво предлагаме, кои са нашите целеви аудитории. За изграждането на един силен бранд най-важното нещо освен фокуса и системното управление е спазването на обещанията, които даваме чрез нашата комуникация.
В това отношение, ако вземем розата, която в момента играе ролята на лого и евентуално се опитва да внуши, че България е Страната на розите, то веднага можем да видим неспазеното обещание.
Основните туристически потоци в България са по крайбрежието и в ски курортите, съответно розата далеч не е първото нещо, което един посетител среща при пристигането си в България, да не кажем, че има шанс и да не види роза през целия си престой."
Сред най-добрите примери за брандинг на цяла държава от BBRAND посочват Словения. Имайки предвид с каква конкуренция трябва да се бори в лицето на Австрия и Италия в зимния туризъм и Италия и Хърватин в летния, става ясно, че словенците успяват доста добре да се позиционират и да се отличат от съседите. Тяхното позициониране е като романтична дестинация, свързана с любовта.
Обещание = изпълнение
Друг удачен пример в тази област е Австралия. Брандьт Австралия заема първо място 8 рейтинга на регионалните брандове според класацията на Futu-rebrand. Аналитиците считат, че това се дължи не толкова на
интересната и ярка комуникация, а no-скоро на това, че брандьт обещава само това, което туристът или бизнес партньорът получава наистина. Много страни правят грешката да рисуват чудна приказка, която няма и най-малка прилика с действителността, докато при Австралия е тъкмо обратното.
В Бахрейн например брандьт се позиционира около уважението към бизнеса - както местния, така и чуждия. Основната цел на Бахрейн е да вдъхне увереност и прозрачност на икономиката, който се е ориентирал към Залива. Те залагат на стабилна финансова система, последователност и липса на корупция с цел да се позиционират като бизнес центъра на Близкия изток и Персийския залив.
Карлови Вари е ярък пример за това, как един регион от бившия соц. лагер успя да се превърне в световен бранд в сферата на туристическия и СПА бизнеса, както и в културния календар на Европа. В основата на успеха е систематичното налагане на традиционните предимства на региона. Карлови Вари успя да създаде своите предани посетители и туристи, както и да утвърди такива брандове като горчивката BECHEROV-КА и ежегодния кинофестивал.
***
ФИРМЕН ПРОФИЛ
BBRAND е създадена да отговори на растящата необходимост от професионален подход при решаване на проблемите и предизвикателствата при създаването, налагането, обновяването или управлението на бранда.
ПЕТКО UOWEB, STRATEGY UNIT LEADER, MBA УПРАВЛЯВАШ СЪДРУЖНИК
Петко е завършил специалност международни икономически отношения, магистърска степен в УНСС, София, а също така MBA B Marketing Management към City University of Seatle. Има богат опит по навлизане на нови пазари в страни от Източна Европа, Западна Африка и Близкия изток В областта на инвестиционните стоки. Съосновател и управител на една от успешно работещите на руския пазар консултантски компании 6 недВижимите имоти.
АНТОН ЧИТАНА, CONCEPT UNIT LEADER, УПРАВЛЯВАШ СЪДРУЖНИК
Антон е дизайнер и бранд консултант с над десетгодишен опит 6 областта на корпоративните комуникации и бранд консултирането. Антон е автор на бранд технологията CUPS™, специалист по нулевия цикъл на брандинга - brief-to-launch solution, автор и водещ на тренинговата програма "1-2-3 Branding". В портфолиото му има изпълнени проекти за Тазпром", Samsung, Puma, J&Co, Sony Ericsson, правителството на Москва, олимпиадата в Сочи 2014 и др.

Терънс Билинг, изпълнителен вицепрезидент на Hill & Knowlton: Банкрутите увеличиха ръста на кризисния PR

Класа - 11 стр.
Терънс Билинг, изпълнителен вицепрезидент на Hill & Knowlton: Банкрутите увеличиха ръста на кризисния PR

Инна ВАСИЛЕВА

- Г-н Билинг, защо се съгласихте да дойдете за представянето на книгата "111 правила във Facebook" на Максим Бехар?
- ИдВам 8 България два или три пъти годишно, понякога и по-често, а тази моя визита случайно съвпадна с представянето на книгата на Максим Бехар. Щастлив съм, когато посещенията ми се съвместяват с подобни интересни събития. С Максим Бехар се познаваме от 10 г., неговата компания МЗ Communications Group e част от НШ & Knowlton.
- Каква е ролята на интер-нет в PR-a днес?
- Интернет е най-големият източник на информация в света. Въпреки че съм от четящото поколение и предпочитам вестници и списания, имам нужда от незабавна информация. Най-важният човек в моя офис е сътрудникът по проучванията. Той е на разположение по 24 часа, защото, когато клиентите искат дадена информация, те изискват да я получат веднага. Дори докато бях на представянето на книгата, ми се обадиха във връзка със създала се ситуация в Полша. Трябваше да се измъкна, да се свържа в 9 ч вечерта със сътрудника си по проучванията в неговия дом в Германия и чрез смартфона си контактувахме до полунощ В миналото това беше невъзможно. Интернет изцяло промени бизнес комуникациите.
- Как се отразява икономическата криза на PR индустрията?
- Сделките се сключват много трудно. Мисля, че ние имаме най-мащабен поглед над пазарите в це-
лия свят, тъй като сме част от WPP Group, която е най-голямата група за маркетингови комуникации в света.
- Много изследователи прогнозираха, че 6 тежката икономическа ситуация маркетинговите бюджети ще се насочат повече към PR-a отколкото към рекламата. Забелязвате ли такава тенденция? - Не мога да говоря общо, но не съм забелязал подобни неща. Може би има ръст в кризисния PR, тъй като има повече банкрути и много компании са в затруднение.
- Има ли разлики между кампаниите, които се правят в период на криза, спрямо тези в нормални условия? Залага ли се повече на черния PR? - Винаги ще има черен пиар. Справянето с конкуренцията е традиция и бизнес. Никога не е имало раз-
бирателство например между Coca-Cola u Pepsi. Бизнес средата винаги е била безпощадна. Независимо дали пазарът се развива възходящо или низходящо, винаги ще има черна овца - конкуренцията в бизнеса продължава Рецесията, която в момента се случва, не е нещо катастрофално, тя е част от бизнес цикъла. А и сега някои индустрии продължават да функционират нормално - хората все още трябва да се хранят, дори и да залагат на по-евтини брандове. Като цяло не виждам разлика в тактиката на таргетиране и рекламиране.
- Какви са трудностите, пред които са изправени PR специалистите в рецесията?
- Най-големият проблем е, че трябва да се работи с по-малки бюджети. Акционерите очакват възвръщане на инвестициите, а
бюджетите продължават да намаляват. Голям проблем е и загубата на квалифицирани кадри, които не се заменят. Важно е, когато кризата свърши, дадена компания все още да разполага с квалифицирани специалисти.
- Имате ли наблюдения над българския пазар и над този в Източна Европа. Как се развиват те в сравнение с останалия свят? Има ли забавяне? - Някои от новобъзниква-щите пазари през последните 50 г. регистрират забележителен ръст. За този период в Европа има повече новопоявили се пазари, отколкото в целия свят. През последните 2-3 години някои от тях се развиха повече и темповете им на ръст са малко или много еднакви с тези на традиционните пазари. Дали рецесията настъпва по-бавно тук могат да ви кажат цифрите. Прочетох в пресата, че България официално навлиза в рецесия сега, докато в други страни това се случи през последното тримесечие на 2008 г. Но не мисля, че в нашия бизнес има такова закъснение, защото значителна част от клиентите ни са глобални и техните разходи в различните страни се синхронизират.
- Занимавате с кризисен PR Има ли формула за успешно комуникационно поведение по време на криза?
- Всеки случай е различен, няма определена формула. Най-важното може би е да се изправиш лице в лице с реалността, да кажеш цялата истината. Винаги има решение на ситуацията, дори това да е закриването на компанията. Много фирми банкрутираха, но това е пътят напред. Това е бизнесът
Работи 6 Hill & Knowlton от 25 г. В момента е изпълнителен вицепрезидент. Hill & Knowlton е водеща международна комуникационна компания, която обслужва местни, мултинационални и глобални клиенти, фирмата има 74 офиса в 42 страни, а неин сътрудник в България е МЗ Communications Group. Терънс Билинг бе специален гост на представянето на книгата на Максим Бехар "III правила във Facebook" в края на миналата седмица.