събота, 13 юни 2009 г.

Арто Ниеминен, президент на финландския съюз на журналистите: Медиите държат живи демократичните системи

Поглед - 13 стр.
Арто Ниеминен, президент на финландския съюз на журналистите: Медиите държат живи демократичните системи

Уляна ПЕТРОВА

- Господин Ниеминен, какви са признаците на световната медийни криза, която обсъди на годишната си среща във Варна Европейската федерация на журналистите?
- Основните признаци са намалените тиражи и съкращенията на журналисти. В Съединените щати те са огромни. В Европа положението не е толкова лошо - въпреки че кризата вече ни стигна. Финландия е страна, в която хората четат вестници. Мисля, че при нас е рекордът по брой на читателите. Печатните медии имат огромна роля в страната ни. Наистина интернет промени малко нещата, но във Финландия най-големите уеб сай-тове са базирани на медийни компании. „Санома нюз" е една от най-големите, Ем Ти Ви 3 - която е комерсиална телевизия е втората, както и третата - държавен канал. Така че виждате, че у нас е по-различно от други държави. Наистина тиражът на печатните медии спада непрекъснато, но не в толкова големи размери както например в САЩ или Великобритания.
- А има ли и други - но-различни, проявления на кризата във Вашата страна?
- Оказва се, че сега бързината има решаващо значение - с възможността да се качва в интернет събитието, което току що е станало. Но в този случай няма възможност за осигуряване на достоверност и правдоподоб-ност. Така доверието в медиите е застрашено - това е изключително важен глобален проблем, който чувстваме и във Финландия. Аз твърдо вярвам в бъдещето на печатните медии - ако те намерят начин да бъдат по-различни от информацията в интернет. И най-важното е да са достоверни - достоверността за мен е всичко.
- Какви са осповоите приоритети на вашия съюз?
- Ние сме професионален
съюз и в сегашната криза нашите приоритети са заплатите, работното време и условията на работа. Смятаме, че трябва да положим повече
усилия за обучението на журналистите. В момента във Финландия журналистическата професия е изключително популярна. Обаче хората, които навлизат в нея, не са обучени, защото те идват от пазара на труда след като са били уволнени от други места. Те заместват по-старите колеги, които също са съкращавани, защото заради стажа си изкарват повече пари. Досега сме загубили повече от 100 журналистически места. На други 1 200 души са намалени заплатите. Нашият съюз има 15 хиляди члена -почти всеки, който работи за медии, е в нашата организация.
- Какво е значението на медиите за демократичните системи?
- То е огромно. Вярвам, че политиците даже не си представят реално колко голямо е влиянието на медиите. Вижте примера с изборите за Европейски парламент. Във Финландия те не са популярни -казват, че и в България е така. Къде трябва да се говори по проблемите на обединена Европа? Кой трябва да дискутира решенията им? Това са медиите. Дебатът е в медиите - те го започват, те са критични. Затова те поддържат демократичните системи „живи".
***
Авторски права за фрилансърите
Изключителни авторски права върху създадените от тях журналистически материали искат журналистите на свободна практика, които работят за една от най-големите издателски компании В Европа - „Санома груп". Те настояват да могат да разполагат със своите публикации и да ги продават и на други медийни собственици. Европейската федерация на журналистите изпрати остро писмо да финландския министър на образованието през юли миналата година. ЕФЖ осъди намеренията на правителството да лиши фрилансърите от авторски права.

„Мюзик айдъл 3" спорен, но запомнящ се

Поглед - 7 стр.
„Мюзик айдъл 3" спорен, но запомнящ се



Само с 9 % пред македонеца Боян Стойков, българката Магдалена Джава-нарова стана новият „Мюзик айдъл". Финалът на шоуто, излъчен по bTV, отбеляза среден рейтинг 18,3% и среден дял 53,8%. Шоуто, което продължи повече от 3 часа, са гледали средно 1 335 000 зрители, сочат данните на TV Plan/TNS.
Пикът на зрителския интерес е между 22:30 - 22:45 ч., когато предаването е гледано от близо 1 700 000 зрители, а над 70% от цялата тв аудитория в понеделник е видяла обявяването на името на новия музикален идол Магдалена Джанава-рова след 23.00 часа. Най-активната таргет група е Жени 25-54 с близо 19 % среден рейтинг.
Третият сезон на музикалното шоу и втори за продуценти-
те Иван Христов и Андрей Арнаудов бе най-критикуваният, най-обсъжданият, не най-гледаният, но категорично най-запомнящият се. Спорното журито, скандалните кастинги, музикалната битка между България и Македония, драмата на сляпата Виктория и пренасите-ното с политици пространство около младите таланти показа ясно, че има балкански синдром и в лицензираните риалити формати.
„Мюзик айдъл 3" бе и най-гледаното риалити за първата половина на 2009 г. Изненадващо за анализаторите обаче, средният му рейтинг е малко над 13 %. Пред шоуто зрителите предпочитаха комидейната програма на bTV „Комиците" и bTV репортерите. Запад форматите след третия сезон, форматите започват да се изчерпват", категорични са част от медийните наблюдатели. Други обаче смятат, че генезисът на проблема е още в самото създаване на лицензи-онните риалити формати. „При внасянето на тези формати имаше надежда, че прекопи-рането им ще свърши изцяло работа и ще могат от само себе си да се възпроизведат в българските условия. Оказа се, че това не е така и че нашата публичност има собствени специ-фики и деформации, които диктуват твърде силното модифициране на форматите", смятат привържениците на тази теза. Повече са плюсовете отколкото минусите за третия сезон на най-популярното шоу за млади музикални таланти у нас. Иван и Андрей направиха големия си удар като вкараха и Македония в българската версия на „Айдъла". Ководещата Саня Николич бе сладка и естествена и допринесе изключително за сближаването с македонците. Съседите показаха и изключителни гласове, певци с дарба, която може да разруши много стени. Борбата на финала обаче бе не между талантите, а между България и Македония. Магдалена изпревари македонеца Боян само с 9 %, като се има предвид, че той бе един от най-силните певци в цялото шоу и тотален любимец на цялата публика. Въпреки това накрая надделя патриотизма на зрителите пред музикалната дарба. Забележителни бяха и участниците - интелигентни, забавни и изключително талантливи. Продуцентите обаче прекалиха в няколко аспекта, което допринесе много повече за срива на гледаемостта, отколкото умората от риалити шоутата у нас.
„Политическите и икономическите елити в ценностен план не будят доверие и симпатия, а артистичния елит е много силно доминиран от чалгата. Чалга изпълнителите действително са много популярни, но не са уважавани", обясняват медийни експерти. И това, според тях, създава нагласи, които даже могат да бъдат наречени издевателски по отношение на показваното на екрана, но в никакъв случай не предизвикват симпатия към риалити героите. Първата грешка на Иван и Андрей бе поканата към Мара Отварачката за член на журито в третия сезон. Глория и Есил Дю-ран също са си истински чалга звезда, но поне не изглеждаха нелепо в компанията на хора като Йорданка Христова и Вили Каза-сян. Мария обаче изглеждаше като карикатура само на фона на Фънки и Дони. Визията й е толкова изкуствана, че думите, които изричаше застиваха над нея като в балонче от комикс. Заради
нея, всички решения на журито, колкото и да бяха основателни, бяха оспорвани от зрителите ревносттно, та чак на моменти и яростно. Лоша преценка на продуцентите бе и заиграването с политици- те. Прекалено натрапчива бе включването на Бойко Борисов, Даниел Вълчев, Васил Иванов -Лучано и т.н. Особено на фона на изборите за евро и национален парламент. Една от най-отблъскващата зрителите прояви на продуцентите и журито обаче бе гаврата с кандидати, които видимо бяха с проблеми. Успехът на Данчо „шестте кокошки" и на Валентина Хасан с „Кен ли", предизвика Иван и Андрей да експлоатират тази ниша докрай. Обаче прекалиха. Зрителите заеха страната на ощетените и се обърнаха срещу продуцентите и журито. Доброволното участие на кандидатите не можеше да бъде оправдание. „Хората се смеят на всеки, който не само че не може да пее правилно, но и си няма и понятие от езика, на който пее. Конкретен случай е момче от Несебър, което се явява пред журито с известна чалга песен. Още в първите няколко секунди по жестовете и начина на поведение на момчето се вижда, че има психични проблеми и отклонения. Журито стои и му се подиграва в рамките на близо 5 минути ефирно време + единия от водещите Андрей, който си позволи дори да даде надежда на момчето, че ще премине напред. Това изключително опасно за здравето на момчето действие е допуснато от хората, които са били жури в предишните кръгове", възмущават се фенове на „Мю-зик айдъл" в интернет. В американските издания на „Мюзик Айдъл" също се гъбар-кат с кандидатите за слава, но го правят елегантно и без обиди. „Цитирате общества, в които човешките права са много високо в ценностната система, в която много трудно се пристъпват и почти никой не си го позволява. При нас правата от най-различно естество, включително и правото на неприкосновеност, е с много съмнително влияние върху нагласите на хората", заяви преди време доц. Георги Лозанов. Спорен него обществената нагласа, която се диктува до голяма степен и от властта е на пренебрежение към човешките права, а оттам и към човешката личност. Тези формати отразяват тези нагласи и се превръщат в нагласи на масовата аудитория.
Англосаксонците не позволяват да се стига до накърняване на личността, дори когато се смеят на някого. Южняците, и най-вече народите от Балканския полуост ров, са подигравчи и. За България е изключително характерно грубото навлизане в личния живот, фриволността в отношенията, която често стига до грубост.
Изключително преекспонира-на и много неприятна бе и историята със сляпата Виктория. Във всеки един момент - от първата й поява на кастинга до решението й да напусне предаването - личеше някакъв вид режисура. Колкото и да ни убеждаваха от екрана, че такава няма. В крайна сметка, за да бъдат избегнати съмненията, продуцентите, а и bTV можеха да дадат думата и на другата страна. Обвиненият в системен побой ба-рабанист Димитър Симеонов е бил избран за рекламно лице на американската компания за поръчкови барабани С&С CustOM Dtiims California. Поради здравословни причини и престой в болница, губи ценно време и дава повод на злите езици да говорят, че с кариерата му е свършено, твърдяха приятелите му в други медии. От екрана на телевизията на Мърдок Иван и Андрей публично обявиха, че „започват да се занимават с него" и обявиха кампания срещу домашното насилие. Същевременно така толерираха Виктория, че от момиче с хубав глас за зрителите тя се превърна в „сляпата, която bTV лансира". На финала на „Мюзик айдъл 3" бе обявена и сумата, събрана в подкрепа на продължаване на музикалното образование на Виктория Димитрова. Приходите от гласуването, от които bTV се отказва, възлизат на 38 000 лв., а сумата която М-Tel предоставя е 10 000 лв. С тези едва 48 000 лв. Ви-ки ще има възможността да специализира в продължение на 1 година в една от най-престижните световни музикални академии в Холандия. Най-вероятно действията на продуцентите наистина са продиктувани от добри намерения, но остава усещането за нескопосана пнар акция.
12.06

Доход с рекламна окраска

Капитал - 62 стр.
Доход с рекламна окраска

Мария ИВАНОВА

Слънце, пясък, море и летни флиртове – със затоплянето на времето сякаш всичко наоколо става особено съблазнително. Маркетинг отделите на банките, изглежда, усещат промяната в настроението и също се опитват всячески да ви изкушат. Вероятно обаче хората, които работят там, не обичат особено този сезон, защото, докато в търсене на свежи средства българските финансови институции вдигат лихвите, за рекламистите остава да измислят все по-причудливи форми, в които да опаковат новите продукти.
Нестандартни сме
През последните няколко седмици финансовите институции сякаш си обявиха състезание по изобретателност и в резултат голяма част от новите оферти повече или по-малко се отдалечиха от традиционната представа за класически банков продукт. Едно от алтернативните предложения е например овърнайт депозитът на МКБ Юнионбанк, който всъщност представлява смес от разплащателна сметка и депозит. Идеята е, че през деня средствата, които влагате в банката, са в разплащателна сметка, така че да можете спокойно да оперирате с тях. При откриването на депозита обаче имате възможност да прецените каква част от парите ви да се прехвърлят за през нощта в овърнайт депозитна сметка. Идеята е, че в този период средствата ви ще ви донесат по-висока доходност – 4% за левове, 3% за евро и 2% за долари.
Друго не съвсем стандартно предложение на МКБ Юнионбанк е 12-месечният депозит "Изгодна сделка". Особеното при него е, че ако не го прекратите преди падежа, ще получите като бонус лихва за още два месеца. На клиентите, които изтеглят парите си по-рано, обаче ще бъде начислена лихва за два месеца по-малко.
Алтернативната оферта на Райфайзенбанк е тримесечният "Депозит Топ 3", който ви гарантира една от трите най-високи лихви на пазара. За целта всяка седмица банката следи предложенията на конкуренцията и актуализира лихвения си бюлетин по продукта. Добре е да помните обаче, че след като веднъж сключите този депозит, лихвата ви е фиксирана до края на периода му.
В групата на нестандартните влиза и Уникредит Булбанк. След като в края на 2008 г. банката пусна депозита с филмова закачка за "9 седмици и половина", сега допълни колекцията си със срок от "9 месеца и половина" (285 дни). Лихвата по него е 9% за депозити в левове под 20 хил. лв. и до 9.5% за по-голяма сума. Вложенията до 10 хил. евро се олихвяват с 6.5%, а тези над – с до 7% на годишна база.
По-дълго, по-доходно
Всъщност именно при сроковете на спестовните продукти се забелязва и една нова тенденция – изместването на фокуса от популярните напоследък тримесечни депозити към такива за по 6, 9 и 12 месеца. Най-често този срок се разделя на няколко по-малки, като обикновено лихвата нараства стъпаловидно за всеки следващ период. С шестмесечния стъпаловиден депозит на Българо-американската кредитна банка например лихвата за вложенията в левове е 6% на годишна база за първите два месеца, 9% за вторите и 12% за последният период. До 12% доходност в левове предлага и новият 12-месечен "Прогресивен" депозит на Alpha bank – клон България, който е разделен на четири 3-месечни периода.
Постепенно растящата лихва дава на клиентите стимул да оставят парите за по-дълго време в дадената банка. Същевременно при необходимост могат да изтеглят средствата си и по-рано, като все пак получат по-високата (в сравнение със стандартните безсрочни влогове) доходност за периода, за който те са били в банката.
Самите лихви все още остават високи както за тримесечните, така и за депозитите с по-дълъг срок. Статистиката на БНБ показва, че след отчетения лек месечен спад в нивата им през февруари, през март и април ефективните годишни проценти отново постепенно се покачват (виж графиката).
Зеленото е модерно
Сред новите "любимци" на българските банки напоследък се нареждат и депозитите в щатски долари. При някои от финансовите институции увеличаването на лихвите по доларовите депозити е част от цялостна промоционална кампания. Други пък обявиха специални промоции за американската валута. Сред тях е например Първа инвестиционна банка, която предлага тримесечен доларов депозит с годишна лихва 5.5%. Уникредит Булбанк поднови набирането на 18-месечен депозит "Интеграл", чиято доходност е 6.5% на годишна база за първите 6 месеца и до 7% за останалия период. В крак с новата модна тенденция влезе и Пощенска банка, която вече предлага стандартната си спестовна сметка "Супер Мега" и в долари с лихва до 3.5% годишно.

Facebook въведе платежна система

Банкер - Акаунт - 5 стр.
Facebook въведе платежна система



Facebook започна въвеждането на вътрешна система за разплаща-ния, която трябва да повиши приходите на мрежата за социални контакти и да я направи по-независима от рекламодателите. В началния си етап системата ще позволява на потребителите да поръчват "креди-
ти", с които да закупуват виртуални стоки от самия Facebook или от други апликации, които го ползват. Като компанията, която осигурява тази платежна система, Facebook ще прибира процент от всяка транзакция. В момента външните разработчици на софтуер, които ползват негова-
та платформа, печелят над половин милиард долара годишно - повече от самия Facebook. Междувременно сайтът си намери нов голям инвеститор - руската Digital Sky Technologies на милиардера Алишер Усманов, която ще вложи в компанията 200 млн. щ. долара.

Цифровата телевизия тръгва от Нова година

Банкер - 19 стр.
Цифровата телевизия тръгва от Нова година



ЗРИТЕЛИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ С ДИСТАНЦИОННОТО
До края на 2009-а жителите на София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново вече ще могат да гледат цифрова ефирна телевизия в домовете си. Това обеща в сряда (10 юни) Наньо Манев, изпълнителен директор на „Тауърком България" ЕАД. Дружеството бе избрано от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за победител в конкурса за първия етап от изграждането на мрежата за наземно цифрово радиоразпръскване. През юни 2010-а от услугата ще могат да се възползват и хората в останалите no-големи градове на страната.
От компанията победител не пожелаха да разкрият размера на инвестицията, която ще направят, но по думите на Манев сумата щяла да е достатъчно голяма за българския пазар. Според условията на КРС „Тауърком" ще трябва да изгради два цифрови мултиплекса (устройство, позволяващо едновременното излъчване на няколко канала в една честота), сигналът от които ще покрива само територията на отделните селища. Свързаността на предавателите ще се осъществява чрез сателитно радиоразпръскване. За да постигне това обаче, е необходимо компанията да се договори с подразделението на БТК - „Национално управление радио-и телевизионни системи" (НУРСТ), което е собственик на всички предавателни кули. Разговорите ще започнат още през следващата седмица, отбеляза Манев, и ако не се постигне съгласие, ще се търси съдействието на някой от мобилните оператори, чиято комуникационна инфраструктура също може да се използва. Директорът на „Тауърком България" подчерта също, че при изграждането на цифровата
мрежа няма да се използват съответните устройства на БТК или GSM-фир-мите, а ще се прибегне до изцяло нови технологии. Самите мултиплекси ще използват системата за цифрово наземно видеоразпръскване DVB-T(Digital Video Broadcasting - Terrestrial), която от десетина години работи в много от държавите в Европейския съюз. Технологията за разпространение на сигнала е аналогична с тази при безжичния ИНТЕР-НЕТ (Wi-Fi), като скоростта за пренос на данни ще е около 20 мегабита. По тази начин от един мултиплекс ще могат да се излъчват седем или осем програми в зависимост от качеството им. „Представете си мултиплекса като тръба с ограничен капацитет, по която се разпространява сигналът. Ако качеството на телевизионните канали е по-високо, те ще заемат повече пространство в тръбата и съответно броят им ще е по-малък. Оптималният вариант между качество и количество е именно седем-осем програми", обясни Роман Фишър, член на управителния съвет на компанията майка „Тауърком Словакия" (Towercom Sk). Каква ще е таксата, която собствениците на телевизионни програми ще плащат за разпространението, не уточни никой. Експерти обаче твърдят, че цената на цифровото предаване е с около 30% по-ниска в сравнение с тази при аналоговото, която сега се плаща на „Национално управление радио- и телевизионни системи". Всъщност, всичко зависи от капацитета, който ще си закупят отделните телевизии. Според Фишър е възможно една да плати за половината или две трети от трафика на данни, по който да пусне една, две или три свои програми. „Това е свободен пазар. Всичко е въпрос на търсене. Ако някой е готов да си плати, ние няма защо да му откажем", изтъкна той. На този етап е ясно, че право на разпространение задължително ще получат сегашните национални телевизии - БНТ1, БНТ Сат, bTV, Nova и ТВ2. Останалият свободен капацитет ще бъде разпределен с одобрението на Съвета за електронни медии.
Цифровият сигнал от мултиплексите ще се приема по два начина - посредством вграден в телевизора DVB-Т тунер, какъвто имат по-новите уреди, или чрез специално устройство (Set Top Box), което потребителите трябва да си закупят. Цените на такива приемници започват от 50 и достигат 600 евро в зависимост от екстрите. Хората, които имат подобни устройства за гледане на цифрова кабелна телевизия, няма да могат
да ги ползват, тъй като форматът на излъчване ще е различен.
При сигурните разходи за домакинствата съвсем резонно възниква въпросът дали си струва преминаването от аналогова към цифрова телевизия? Истината е, че след 2012-а те няма да имат избор, тъй като тогава ще бъде преустановено аналоговото излъчване. А що се отнася до ползите от цифровата телевизия - те не са никак малко. На първо място е качеството на програмите, които не би трябвало да се влияят от атмосферните условия. Освен това цифровизацията ще осигури и съвсем нови услуги за зрителите. Най-популярната от тях е мултимедийната платформа МНР (Multimedia Home Platform). Посредством тази система потребителите ще могат да плащат сметки, да изпращат и получават кратки съобщения (SMS), да пазаруват в онлайн магазини, да участват в различни игри и много други.
Благодарение на системата EPG пък хората ще получават допълнителна информация за съответния телевизионен канал, за предаванията и филмите. Справочникът може да се настрои така, че да запише дадена програма, когато човек не си е вкъщи, и да я излъчи при желание.
Друго преимущество на цифровата телевизия е получаването на видео по заявка - Pay Per View (плати, за да гледаш). В случая потребителят си поръчва конкретен филм или предаване и срещу определено заплащане го получава в удобно за него време. Част от тази услуга е и покупката на определено телевизионно събитие като спортна среща, например. Реално се получава така, че зрителят ще може сам да подреди програмата, която иска да гледа.
***
„Тауърком България" участва и в конкурса на Комисията за регулиране на съобщенията за Втория етап от цифровизацията, резултатите от който ще станат известни в близките седмици. Според условията в него победителят ще трябва да изгради още три мултиплекса до края на 2012 година.
„Тауърком България" в 100% собственост на „Тауърком Чехия" (Towercom CR), което отговаря за международното развитие на словашката компания майка „Тауърком Словакия".

„Майкрософт" вади „Екеплорър" от новата версия на „Уиндоус"

24 Часа - 39 стр.
„Майкрософт" вади „Екеплорър" от новата версия на „Уиндоус"



Майкрософт" ще продава в страните от Европейския съюз новата си операционна система „Уиндоус 7" (Windows 7) без браузъра „Интернет екеплорър" (Internet Explorer), предадоха световните агенции. Решението на „Майкрософт" е взето в отговор на критиките на регулаторните органи от ЕС. Те започнаха разследване, за да разберат дали прибавянето на браузъра към операционната система нарушава европейското антимонополно законодателство. .Предвид висящата съдебна процедура ние решихме, вместо да включим „Интернет екеплорър" в „Уиндоус 7" в Европа, да го предлагаме отделно и с улеснено инсталиране както за производителите, така и за потребителите", се посочва в съобщение на „Майкрософт". „Това означава, че компютърните производители и потребители ще имат свободата да инсталират „Интернет екеплорър" на „Уиндоус 7" или да не го правят, както предпочитат", се допълва в съобщението.
Очаква се „Уиндоус 7" да бъде на пазара на 22 октомври. По ирония на съдбата „Майкрософт" прави тези промени, докато конкурентните компании „Файърфокс" (Ffrefox), „Епъл сафари" (Apple Safari) и „Гугъл кроум" (Google Chrome) подкопават някога неоспоримото ли-дерство на „Интернет екеплорър", отбелязва ДПА,
Европейската комисия реагира хладно на решението на „Майкрософт" да извади „Интернет екеплорър" от новата версия на „Уиндоус". която ще се продава в Европа. Според комисията това предоставя по-малък избор на потребителите, а не по-голям.

петък, 12 юни 2009 г.

Забраняват голите жени в рекламата

Експрес - 4 стр.
Забраняват голите жени в рекламата



Силиконовите бюстове да не рекламират алхоколни напитки, предвижда Европейската харта за отговорна консумация, която нашата страна е подкрепила. До 2010 г. и ние ще трябва да я изпълняваме, което никак няма да ни е лесно. Защото документът, който вече се прилага 95% в ЕС, забранява рекламирането на пиячка с голи жени, а сексуалните стереотипи са почти задължителни за рекламите, правени у нас. Българите приемат с охота сексуални закачки, твърдят рекламистите. Заради това мониторингът на Европейската асамблея на алкохолната индустрия, която ще се събере другата седмица в столицата, е пълен с нашия лош пример. Според Ели Гюрганова, шеф на Комитета по саморегулация в рекламата, освен от голите жени ще трябва да се откажем от свързването на социалния успех с напитките и препоръчването им на деца и младежи. В ЕС вече усилено се обсъжда прибавянето на лого, което по подобие на цигарите да предупреждава за вредата от алкохола. Но все още съгласието не е постигнато.

14% пo-малко разходи за реклама в САЩ

Класа - 11 стр.
14% пo-малко разходи за реклама в САЩ



Най-лошото в сектора предстои, прогнозират експерти
Разходите за реклама в САЩ през първото тримесечие на годината са намалели с 14%, сочат данни на TNS Media Intelligence, цитирани от investor.bg. Това е най-големият спад от 2000 г., когато компанията за проучвания 6 сектора започва да води статистика. През четвъртото тримесечие на 2008 г. понижението на разходите за реклама в Щатите беше с 9 на сто. Данни на Nielsen Media, публикувани по-рано тази
седмица, показаха спад на разходите през първото тримесечие с 12 на сто.
Взети заедно, анализите на двете компании показват по-лош от очакваното спад в рекламния сектор и сигнализират, че възстановяването на бранша в САЩ може да се забави. Цифрите подсказват подобна тенденция, коментират от TNS Media Intelligence.
Ако прогнозите се сбъднат, това ще опровергае твърденията на експерти,
че най-лошото в сектора е приключило. Много шефове на медийни компании, включително изпълнителните директори на Viacom филип Дауман и на CBS Corp Лес Мунвес, доскоро твърдяха, че настроенията в рекламния бранш се подобряват. Една от главните пречки пред възстановяването на рекламния бизнес до края на тази година е фалитът на General Motors u Chrysler, чиито бюджети за реклама в момента са под въпрос.
През първото тримесечие рекламните разходи в автомобилния сектор са редуцирани с 28% на годишна база. Рязко са се понижили разходите и във финансовия сектор, както и в компаниите за продажби на дребно - с по 18 на сто.
През тримесечието Procter & Gamble остава най-големият рекламодател в страната, въпреки че компанията е намалила разходите си за реклама с 18% до 674 млн. долара. На второ
място се нарежда Verizon Communications c 577 млн. долара (увеличение с 3%), следвана от AT&T Inc c 459 млн. долара (спад от 1,2%). По-слабо засегнат от низходящата тенденция е секторът на интернет рекламата, в който приходите през първото тримесечие в САЩ се изчисляват на 5,5 млрд. долара, или спад от 5%, според публикувано преди дни проучване на Interactive Advertising Bureau и Pri-cewaterhouseCoopers.

Лу, спасителят на Microsoft

сп. BusinessWeek - 43 стр.
Лу, спасителят на Microsoft



Бившият технически гений на Yahoo предвижда, че Bing ще сломи Google. Залозите са високи
На Чи Лу му втръсна да губи от Google. От десетилетие специалистът разработваше технологията за интернет търсене на Yahoo! и отчиташе как Google засенчва компанията му, превръщайки се в най-ярката звезда. Затова и миналия август напусна с неясни планове за собствен бизнес или да се върне в родния Китай. Тогава главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър му предложи да поеме онлайн операциите и отново да оглави атаката срещу Google. Балмър обеща, че компанията е готова да вложи огромни ресурси, дори и да са нужни години, за да се изплати инвестицията. „Колкото повече мислех, толкова повече ми изглеждаше като дълг - разказва Лу в централата на гиганта в Редмънд, Вашингтон. - Защото има реален шанс да направим картината при търсачките много по-конкурентна и здравословна."
Чи Лу е сред малцината, които вярват в това. Но Microsoft го подкрепя както никой друг досега. На 28 май компанията представи амбициозното предложение за търсене Bing. Вместо да намира обещаващи линкове, сайтът е проектиран да улеснява потребителите при взимане на сложни решения - каква кола да купят, къде да почиват. Целта е да се създаде база лоялни фенове, които рутинно да използват Bing за определени запитвания, вместо да задават по подразбиране Google. За да подкрепи пускането на услугата, Microsoft подготви най-голямата си маркетингова атака, която може би ще стигне $100 млн. „Ще покажем на потребителите, че тези, които наистина искат да ви помогнат с навигацията из интернет, сме ние и Google -отсича Балмър. - За първи път ще заявим, че не сме просто онлайн играч, а играч в интернет търсенето."
Залозите са високи. Microsoft осъзна важността на търсенето, започвайки да изгражда собствена технология едва през 2003. Оттогава начинанието донесе кофи червено мастило в счетоводните отчети на компанията, включително над $3.5 млрд. загуби последните три години. Microsoft отстъпи със своя Live Search, свивайки дела си до едва 8% от търсенията ft САЩ, докато Google нарасна до 64%. Microsoft пропусна милиарди потенциални приходи, които можеха да подсилят акциите й, спрели на нивото, достигнато през 1998. A Google използва надмощието си в търсенето, за да атакува най-доходните бизнеси на Microsoft - включително
операционната система Windows и бизнес софтуера Office Suite.
Повечето експерти са убедени, че Лу ще се бори докрай срещу Google. факирът на търсачките постоянно усъвършенства собствената си технология, а данните, които събира от обработването на почти две трети от запитванията на хората, анализират реакциите им на различни алтернативи за търсене. „Microsoft прави хубави промени, но не и такива, които променят играта - смята Дани Съли-ван, главен редактор на блога Search Engine Land, от който бе поискано мнение за новия сайт на Microsoft. -Microsoft наистина не осъзнава колко е далеч зад Google."
Лу и други мениджъри от Microsoft контрират, че имат ниша, която малцина специалисти виждат. Обширното изследване на компанията разкрива изненадващо слабо място на Google: докато сърфиращите уж казват, че са доволни от технологията за търсене, данните показват, че почти в половината от случаите те не намират търсеното. И Microsoft проектира новото предложение за търсене така, че да премахне пречките. Пример: изследователите установили, че 25% от кликванията върху страница на търсачка включват връщане към предната страница, което предполага неудовлетворено търсене. Затова и Microsoft разработва функция за избягване на напразните усилия: когато потребителите минат през линк, без да го натискат, компютрите на Microsoft генерират изскачащо резюме на линка.
Лу и екипът му са проектирали и панел в лявата една трета от страницата, генериращ „съдържание" за всеки резултат от търсене. Въвеждането на „U2" генерира категории „песни", „билети" и „биография", а търсене на „Honda Accord" често ви води до „употребявани", „рецензии" и „спецификации". „За всичко отвъд намирането на сайт - да кажем намирането на човек, покупка на продукт, намиране на връзка - днешните търсачки не предлагат неустоимо преживяване", уверява Лу.
Маркетинговата кампания ще засегне подобна струна. В тв реклама Microsoft осмива Google, като сравнява търсенето й с лоша връзка, в която любимият ви се бави твърде много с реакциите, а после дава грешни отговори всеки три от четири пъти. Microsoft похарчи и стотици милиони за сделки за разпространение, които ще направят Bing търсачка по подразбиране за компютрите на Hewlett-Packard u Dell и телефоните на Verizon.
РАБОТОХОЛИКЪТ
В отговор Google прибави през последните месеци ред нови функции на собствената си търсачка. А на 12 май представи възможност да се отвори нов панел вляво, на-
помнящ технологията на Microsoft. Мариса Майер, вицепрезидент по продуктите за уеб търсене, отказа коментар, но заяви: „Търсенето е в кърмаческите си години. Едва започваме."
47-годишният Лу участва колкото всеки друг в историята на технологията. След кратък престой в IBM той помогна за интегрирането на три придобивания на Yahoo, за да се стартира първата услуга за търсене в края на 90-те години, и по-късно ръководеше развитието на технологията, която позволява на Yahoo да реализира печалба, разполагайки реклами до резултатите от търсенето. Лу си спечели репутация на човек с технически умения и неуморими навици. Буди се в три сутринта, бяга 8 км и работи до 10 вечерта. „Не ми изглежда много, защото харесвам всеки свой ден", признава Лу, който е женен и има две деца. Заради тези качества той е като институция в Yahoo - непрестанно притиска мениджмънта да налее още долари в изграждането на технологична инфраструктура, но най-накрая губи вяра в компанията. Бившият инженер от Yahoo Амит Кумар отбелязва, че Лу е бил доста харесван и на прощалното му парти били раздавани тениски с надпис: „Аз работих с Чи. А ти?"
СЪДБОВНА СРЕЩА
Лу познава трудните избори избор от малък. Заплашени от преследване през Културната революция, родителите му го изпращат на четири часа път от Шанхай при дядо му в провинция Дзянсу. Там живее без електричество и течаща вода, месото е лукс веднъж годишно. Първите му възможности да избегне бедността са обречени: слабото телосложение не му позволява да покрие държавните стандарти за работа в корабостроенето, а зрението му
е твърде слабо, за да вземе изпитите и да стане физик. Остава изчислителната техника, която Лу се надява да му помогне за място в радиозавод. Вместо това, след като получава магистърска степен, го назначават да преподава срещу $10 на месец във Fudan University в Шанхай. Един уикенд буря осуетява пътуването с колело до дома, за да види родителите си. Лу е в стаята си в общежитието, когато нахълтва студент с молба да посети лекция на проф. Едмънд Кларк от Carnegie Mellon, понеже присъстващите студенти се броят на пръсти. Впечатлен от въпросите на Лу, Кларк иска разработките му и му предлага стипендия за докторска степен.
Дори почитателите му се съмняват дали той притежава бизнес нюха, за да бъде спасителят на Microsoft. Бивш мениджър на Yahoo счита, че Лу ще е идеалният човек, който би интегрирал дейностите на Yahoo в уеб търсенето, ако Балмър някога успее да поеме контрол над компанията, както опита да направи миналата година. „Чи е тук, защото е най-добрият на планетата, който управлява бизнеса с търсене в интернет", признава Балмър.
Като президент на подразделението Онлайн услуги на Microsoft, Лу наследява отдел, планирал офанзивата си в средата на 2007. По това време Балмър моли Сюзън Атли, млад икономист от Харвард, изучаващ аукционите, да помогне в преразглеждането на начинанието в интернет търсенето. На първоначалната сесия в Редмънд Атли потиска страховете си, че може да няма място за втори играч в бизнеса, ако Microsoft не стане много по-голяма и ако не се научи да прави нововъведения много по-бързо. Просто купувайки Yahoo не би било достатъчно. Наета по-късно като главен икономист в Microsoft, Атли оглавява инициативата в уеб търсенето, която разкрила честите проблеми на потребителите при ползване на услугата. „Няма причина Microsoft да не настигне Google", убедена е тя.
Приоритетите на Лу са да определи дългосрочна стратегия и да затегне операциите. Една от мантрите му гласи: „Дръжте главата си над облаците, но останете здраво стъпили на земята." Той пристига на срещи с купища документи, много от които изпъстрени с бележки в полетата, и иска след това писмено обобщение. Лу е убеден, че Microsoft ще спечели предимство пред Google. Ето как. Групата на Лу работи по-тясно с Microsoft Research, така че новите технологии да бъдат интегрирани в услугата за търсене. Скоро хората с мобилни телефони ще изговарят думите за търсене вместо да ги изписват. Накрая търсените отговори ще могат да надхвърлят рамките на няколко думи, написани в правоъгълно поле. „Това е първата стъпка на едно дълго пътуване", категоричен е Чи Лу

„Хюлет - Пакард“ е в напреднали тестове на мобилна социална мрежа

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
„Хюлет - Пакард“ е в напреднали тестове на мобилна социална мрежа

Калина КАЛЧЕВА

Friendlee, както се казва мобилната социална мрежа на „Хюлет - Пакард“ (HP), беше спомената за пръв път без детайли по време на конференцията WES (Wireless Enterprise Symposium) през май. Тогава беше обявено, че приложението се разработва за смартфона BlackBerry. Taзи седмица станаха ясни и подробности относно новия проект на компютърния производител. Friendlee ще дебютира официално по време на Mobile HCI конференцията в Бон в средата на септември.
Мобилната социална мрежа е „интелигентно“ средство за комуникация с най-близките приятели.
Програмата анализира обажданията и SMS-ите ви и на тяхна база определя популярността на познатите ви. Хората, с които поддържате ежедневна връзка, са подредени в началото на списъка ви с контакти, така че по-лесно да достигате до тях.
Този подход е контрапункт на безкрайните списъци с „приятели“ в големи уеббазирани социални мрежи като Facebook или Twitter. Според изследователския екип на HP, който е анализирал поведението на потребителите в подобни сайтове, много от връзките в Facebook и Twitter са безсмислени от гледна точка на взаимодействие. Професор Бернардо Хуберман, който оглавява проекта, обяснява, че целта е да се създаде контактна мрежа, обхващаща само реално значимите и близки познати, които комуникират често един с друг. Friendlee разполага с функционалности, типични за социалните мрежи - промяна в статуса на потребителите, режим на достъпност, включително и оповестяване дали отсрещният абонат е превключил телефона си на вибрация и т.н.
Подобно на разработката на Google - Latitude, приложението на HP ще следи и местоположението на приятелите ви, както и ще ви известява за познати в близост до вас. Допълнително ще можете да видите информация за местното време или метеорологичните условия. Friendlee ще събира и препоръки на познатите ви за заведения, магазини и услуги, както и кариерни и бизнес съвети и оценки. HP разработва социалната си мрежа за някои от най-разпространените мобилни операционни системи - Windows Mobile и разработваната от Google Аndroid. Социалните мрежи все по-често използват допълнителна информация, събрана чрез GPS навигационна система или акселерометър. Подобни проекти, съчетаващи социална мрежа с картографски функции, са WikiCity, разработван от екип на MIT, и приложението за iPhone и BlackBerry - CitySense. С нарасналите възможности на смартфоните скоро чрез мобилните социални мрежи ще получаваме детайлна картина за близките хора, обекти и събития.

сряда, 10 юни 2009 г.

Кризата не подмина и безплатните вестници

Класа - 11 стр.
Кризата не подмина и безплатните вестници



Още един балон се спука за една година - този на безплатните вестници. Тяхната вълна заля света през последните 10 г., а индустрията се отличи със завидни темпове на растеж. В края на 2008 г. световният тираж на безплатните издания надхвърли 40 млн. дневно, пише New York Tunes, цитиран от investor.bg. Със задълбочаването на икономическата криза издателите на безплатните вестници обаче изпаднаха в тежко състояние. Тиражът в Европа, който представлява около две трети от световния тираж, отчита спад над 10%, а редица заглавия изчезнаха от пазара. пострадаха драматично от кризата, защото разчитат изцяло на приходите от реклама, които са изключително непостоянни в момент на рецесия. В същото време платените всекидневници и седмичници могат да си набавят приходи не само чрез реклама, но и чрез продажби и абонаменти.
Според анализатори приходите на безплатните вестници са намалели с над една трета през последните няколко месеца спрямо продажбите отпреди година. В отговор на това издателите бяха принудени да съкращават значително своите разходи и дори да закриват издания. Преди месец Metro International, която присъства в над 100 града по целия свят със своето безплатно издание Metro, продаде вестниците си във Филаделфия и Ню Йорк и 51% от капитала на изданието в Бостън.
Компанията търси купувач и за безплатните ежедневници в Италия и Португалия, след като се изтегли от Испания, където бизнесът процъфтяваше през последните години.
борят за малкото оставащи приходи. Metro International се опитва да оптимизира своите разходи чрез преструктуриране и се надява да привлече нов паричен ресурс чрез фондовите пазари. Компанията продава или закрива свои издания в развитите икономики, но в същото време навлиза на нови пазари като Русия, Латинска Америка и Азия. Пазарът там все още предлага възможности, за разлика от този в Западна Европа. Издателите на безплатни вестници имат много различен подход към ин-тернет - част от тях са на мнение, че електронните версии са излишни, защото няма да успеят да привлекат нужните приходи, докато други залагат на добри онлайн версии. Кои обаче ще оцелеят на този конкурентен и труден пазар предстои да видим.

Bing изпревари Yahoo за един ден

Insurance.bg - Новини
Bing изпревари Yahoo за един ден



Новата търсачка на Microsoft успя да изпревари за един ден по популярност втората в света – Yahoo.
По данни на StatCounter, на 4 юни Bing е имала 5,56% дял от световния пазар на търсене. Същия ден Google е имал 87,66%, а Yahoo – 5,17%.
На американския пазар Bing е достигнала 13,39% процента, докато двамата основни конкурента са имали съответно 75,82% и 9,05%.
Едно денонощие по-късно обаче Yahoo отново си е върнала второто място, заемайки дял от 5,17% в световното интернет търсене и 9,27% на американския пазар. В същото време делът на Bing е намалял до 8,72% в САЩ и до 3,86% на световния пазар, предаде TechNews.
Търсачката Bing замени Live Search и поддържа няколко десетки езика. Microsoft набляга на нейните възможности да предоставя по-пълноценни резултати при търсене.

Две български компании са сред най-добрите работодатели в региона

Дневник - Компании&Финанси - III стр.
Две български компании са сред най-добрите работодатели в региона



Българската фирма за маркетинг и дистрибуция на бързооборотни стоки „Авенди“ и „Макдоналдс България“ се наредиха в челото на изследването „Най-добрите работодатели за Централна и Източна Европа“ 2008/2009 г. на международната организация за консултантски услуги в областта на човешките ресурси Hewitt Associates в категорията за големи компании. Класацията е направена след проучване на мнението на 160 хил. служители, 4 хил. мениджъри от над 700 компании от 11 страни в региона. И в двете категории - за големи и за малки и средни компании, на първо място са съответно турските фирми Ceva Logistics и Ritz
Carlton. Пет компании заслужиха специално отличие на регионално ниво. „Майкрософт“, „Хилти“, Ди Ейч Ел, „Макдоналдс“ и „ГлаксоСмит - Клайн“ са класирани като най-добри работодатели в най-малко три страни.
Изследването на Hewitt показва, че в 31% от компаниите броят на ангажираните служители спада. Като тревожен сигнал за понижаване на мотивацията на кадрите специалистите отчитат, че едва 19 на сто от служителите смятат, че висшето ръководство не ги възприема като ценна част от екипа, а 14% критикуват мениджърите, че не отчитат мнението им при критични решения.
***
Мнението на служителите е решаващо
Проучването изследва качеството на работната среда в компании с над 50 работещи на пълен работен ден и поне две години дейност в съответната държава. 60% от финалния резултат при класирането се определя от мнението на служителите, а 40% - от т.нар. индекс на съпостависмост. Той показва съответствието между гледната точка на топ мениджмънта, нуждите ба служителите и практиките по управление на хората.

Аpple с агресивна ценова политика и по-бърз iPhone

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Аpple с агресивна ценова политика и по-бърз iPhone

Калина КАЛЧЕВА

Цената за iPhone 3G ще падне под психологическата граница от 100 долара и Apple пуска нова модификация на смартфона - 3GS. Това съобщи Филип Шилер, вицепрезидент и маркетингов директор на Apple, по време на годишната конференция на компанията -Worldwide Developer’s Conference. Откриването й мина без революционно нов продукт. За сметка на това Шилер представи нова модификация нa „ябълковия“ смартфон и по-ниска цена на iPhone 3G версията му. Дебютиралият модел се казва iPhone 3GS и разполага с 32 гигабайта памет. Шилер акцентира на по-бързия процесор на модела, който ще подобри осезаемо скоростта за извършване на всекидневни задачи. Подобренията включват 3-мегапикселова камера с възможност за запис на видео и автофокус. От Apple са се погрижили и за по-добра батерия, която ще позволи 9 часа онлайн сърфиране или 5 часа разговори между две зареждания. Смартфонът може да се ползва и като модем за достъп до интернет на други устройства.
Интересна софтуерна новост е възможността за проследяване на местоположението на загубен телефон (Find My Phone), а новият модел ще поддържа и гласов контрол. iPhone 3GS ще се появи на пазара на 19 юни, като цената му ще бъде 199 долара (за 16-гигабайтов модел), точно толкова колкото струваше предшественикът му.
Досегашният актуален модел - iPhone 3G, ще се продава за 99 долара, или под психологическата бариера от 100 долара. Така Apple се надява да разшири обхвата от потенциални клиенти. По-агресивното ценово позициониране е логично през първото тримесечие на годината iPhone временно загуби лидерската позиция по продажби в сегмента, а в същото време всички производители на телефони представиха свои разработки. Според Джийн Мюнстер от анализаторската компания Piper Jaffrаy агресивната ценова политика на Apple значително ще подобри продажбите. След ревизирането на цената на iPhone (с 50% по-ниска) за едно тримесечие бяха продадени 3 пъти повече телефони, отколкото общо за предходните 9 месеца.
Понижаването на цената цели и затрудняване на конкурентите. Нищо чудно iPhone 3G да задмине по продажби новата, подобрена но и по-скъпа „скоростна“, версия iPhone 3GS.

вторник, 9 юни 2009 г.

Алберта Алкалай, управител на Имидж Едвъртайзинг ЕООД: Кризата ще подреди пазара на PR услугите

Пари - 1 стр.
Алберта Алкалай, управител на Имидж Едвъртайзинг ЕООД: Кризата ще подреди пазара на PR услугите



Бизнесът ще потърси по-добрите специалисти, твърди Алберта Алкалай
-Госпожо Алкалай, отрази ли се вече кризата на PR бизнеса?
- Да, кризата вече започна да се отразява и в нашия сектор. Заради нея изгубихме клиенти, особено в областта на строителството и продажбата на строителни материали. Но някои от фирмите са провокирани точно от кризата и търсят различни начини да рекламират определена своя продукция, услуга или себе си. Те започват да искат по-различни, иновативни подходи и се обръщат все повече към PR услугите. Кризата ще изиграе положителна роля по отношение на нашия бизнес. Повечето от фирмите намаляват бюджетите си за реклама и PR, затова ще започнат да търсят наистина добри специалисти, с по-интересни идеи, с по-устойчиви стратегически решения. Така пазарът ще бъде селектиран, ще се даде преимущество на подобрите.
-Как бизнесът разпределя бюджетите си за PR и за реклама в условията на криза?
- Бизнесът вече осъзнава, че отделеният за PR бюджет е нещо като профилактика на здравето - ако си инвестирал правилно, няма да се налага да даваш излишни пари за реклама на нов продукт или за кризисен PR, който да те изведе от някакъв проблем.
Сега част от големите фирми категорично заявиха, че са в труден момент и вече не може да си позволят средства за реклама и PR. Но други искат да използват кризата, за да стъпят на пазара и да наложат името си. Ние вече имаме договори с дружества, които по тази причина започнаха да търсят услугите ни. Всичко е въпрос на личен подход, мениджърски поглед и визия за бъдещо развитие, но също така и на възможности. Считам, че PR услугите са за едрия бизнес. Средният може да си позволи определена услуга „на парче” по някакъв повод. Въпреки предупреждението ни, че ефектът няма да е толкова добър, средният бизнес не може да си позволи целогодишни договори с нас. Клиенти от дребния бизнес нямаме. Досега само веднъж към нас се обърнаха собственици на козметичен салон да организираме откриването му, което ние направихме доста шумно. Но спряха дотук.
-Какво поведение има конкуренцията на PR пазара?
- Има конкуренция и това е здравословно. Но тя не е в онзи чист вид, в който бихме искали да бъде. В България все още нямаме условия за реален бизнес. Има фирми, които са в сивата икономика, преливат се пари от политиката в бизнеса, има сблъсък на интереси и всичко това ни се отразява. Това, което продаваме, се възприема като партийни поръчки. Повечето от PR агенциите са обвързани с определени партии. В това няма нищо лошо, но едно е да си на пазара съвсем сам и да те избират заради качеството на услугата, а съвсем друго е партията, към която принадлежиш, да ти изпрати за клиенти някои от своите фирми. Процесът трябва да бъде обратен. У нас не е така и затова казвам, че реална конкуренция по компетенции няма. На PR пазара има и много журналисти, които са на трудов договор към дадена медия, но обслужват
и партии, предприятия и корпорации. Много медии се превръщат в PR агенции на своите рекламодатели и в известен смисъл те също н и кон кури рат. Това са трудностите в развитието на нашия пазар. За съжаление всички ние все още не сме стигнали нивото, при което да можем да кажем: Аз ще работя само корпоративен PR. Това е моето голямо желание, но в момента не мога да го осъществя. Партиите имат нужда от PR, а ние не можем да си позволим лукса да им откажем.
- Как Имидж Едвъртайзинг успя да се докаже на пазара?
- На пазара сме едва от две години и половина. В началото имахме трудности, докато научат името ни. Смятам, че вече всички знаят кои сме и ни възприемат насериозно. Вероятно защото наред с професионализма на първо място в работата си поставяме почтеността и взаимното доверие с клиентите. Помогна ни и това, че се включихме в PR кампаниите за опазване на Природен парк Странджа и за освобождаване на медицинските ни сестри от затвора в Либия. И в двата случая нямахме клиенти, клиент ни беше нашата съвест. В подпомагането на нашите медицински сестри станахме инициатор за подписване на петиция, която бе внесена в Европейския парламент и може би подкрепи създаването на обществена готовност във Франция, довела до освобождаването им.
- Как споредвасвлияят Избори 2009 на рекламния и PR бизнес у нас?
- Ангажиментите ни по тях не са така активни, както бяха по време на местните избори. Имаме определени дейности, но повечето от мероприятията се провеждат в София, залага се на националните медии.
Не е редно аз да го казвам, но смятам, че парите, които се дават за предизборни кампании, са безсмислени. Не можем за 20 дни да убедим избирателя, че това е добрата кауза. За толкова кратко време ние предаваме послания, а не каузи. А хората се отегчиха и не могат да бъдат убедени с билбордове, плакати и рекламни телевизионни клипове. Усеща се необходимостта от нов подход, нови идеи. Тях трябва да ги създадем ние, но сме само консултанти и ако клиентът не приеме идеята, нищо не можем да направим. Затова аз смятам, че през тази година на първите избори се хвърлиха безсмислени усилия, а на следващите ще се хвърлят безсмислени пари.
***
Визитка
-Алберта Алкалай е родена в Бургас. Завършила е Международни икономически отношения и веднага след това става един от журналистите във фондацията на Стивън Спилбърг - Шуа.
- Провежда над 100 интервюта, оформени в документални филми с продължителност 4-5 часа. По-късно постъпва на работа в Промет стийл Дебелт като специалист по човешки ресурси. PR практиката й започва в критична ситуация - когато около металургичния комбинат се вихрят скандали по изясняване на собствеността и източване на средства, Алкалай става завеждащ Връзки с обществеността. Опитът й дава увереност да излезе на свободния пазар, а това съвпада с намеренията на американската Айдиъс фор Янг Имидж ООД, специализирана в консултации, PR и реклама, да стъпи на българския пазар. Не е трудно собствениците на дружеството да бъдат убедени, че точното място е Бургас.
- Така е учредено Имидж Едвъртайзинг ЕООД, на което вече две години и половина управител е Алкалай. За това време агенцията е обслужила 20 клиента. Сред тях са община Несебър, Топлофикация-Бургас, Мина Черно море, Топливо и др. Тук работят 6 специалисти.

Тиражите на печатните медии нарастват

Пари - 20 стр.
Тиражите на печатните медии нарастват



Докладът на Световната прес асоциация извежда оптимистични тенденции за индустрията
Пресата е жива! Въпреки финансовата криза, обхванала международните пазари, тиражите на вестниците отбелязват ръст от 1.3% през 2008 г. Това показват данните на Световната прес асоциация. Думите на нейния председател Гавин О’Райли идват тъкмо навреме, за да опровергаят мрачните доклади за приближаващата смърт на вестниците. Неоспорим факт е, че аудиторията на печатните издания по цял свят се увеличава, допълва О’Райли, който е и главен изпълнителен директор на Independent News and Media.
Тенденциите
Увеличаването на тиражите на вестниците е тенденция, която се забелязва основно на развиващите се пазари. Нещата съвсем не стоят по същия начин в развитите държави, където тиражите на пресата се движат в низходяща посока. До известна степен това се дължи на факта, че печатните медии в тези страни залагат много повече на обвързването с интернет, за да подобрят информираността на потребителите си. По думите на О’Райли предричането на края на пресата е най-странният случай на „самоосакатяване” на индустрията, който той помни.
Тиражите
Нарастването на тиражите на вестниците в световен мащаб е от порядъка на 1.3% за 2008 г. Ако разглеждаме периода, обхващащ последните 5 години, увеличението е с 8.8%. Ако към платените издания се прибавят и безплатните вестници, скокът ще стане още по-забележим. Увеличението за 2008 г. е 1.62%, а за последните 5 години -13%. Данните на Световната прес асоциация показват, че Европа е мястото, където безплатната преса жъне най-големи успехи - 23% от всички разпространявани вестници на територията на континента за 2008 г. са били безплатни.
По света
Повишаването на тиражите е най-осезаемо за Азия, Южна Америка и Африка. В държавите от Европа, Северна Америка и региона на Австралия и Океания се забелязва спад на разпространението. Това не бива да е сериозен повод за притеснение според О’Райли, защото пресата достига до повече от 70% от населението на Стария континент. В Япония покрива около 91% от хората, а в Северна Америка - 62%. Въпреки че приходите от реклама за вестниците намаляват с 5%, печатните медии все още държат около 37% от общите рекламни постъпления. От друга страна, това явление не е характерно само за развиващите се пазари, каквито са Китай и Индия - 38% от страните съобщават за по-високи тиражи през 2008 г.
интернет
Една от най-големите промени през последните няколко години е глобалното влияние на интернет над медийния пазар. Не бива да забравяме, че то е различно в отделните държави, коментира О’Райли. Великобритания и САЩ са най-сериозно повлияни от интернет експанзията. Обединеното кралство генерира около 38% от приходите от интернет реклама за Европа.

Радиорекламата в САЩ спада

Пари - 20 стр.
Радиорекламата в САЩ спада



С 14 млрд. USD се очаква да намалеят приходите от реклама в радиата в САЩ. Тази прогноза направи консултантската компания BIA Advisory Services. Предишните очаквания бяха за годишно намаление от 10.6%. По данни на Radio Advertising Bureau понижението на рекламните приходи на американските радиостанции за цялата минала година възлиза на 9%. Като полезен ефект от кризата се посочва появата на нови формати, например с изцяло новинарско съдържание, разпространение в интернет и чрез мобилния телефон.

Санди Чешко, съсобственик и изпълнителен директор на "Студио Модерна": Пускаме канал за тв продажби и в България

Класа - 11 стр.
Санди Чешко, съсобственик и изпълнителен директор на "Студио Модерна": Пускаме канал за тв продажби и в България

Анриана МИХАЙЛОВА

"Студио Модерна" е лидер В директните маркетингови услуги и е единственото дружество, присъстващо на пазарите в 20 страни от Централна и Източна ЕВропа. То предлага център за връзки с клиенти, логистика, директни продажби по телевизията, маркетингови и творчески решения, фирмата осигурява достъп до 320 милиона потребители. Със сВоите 80 часа ефирно Време по всички големи тв канали Топ Шоп на "Студио Модерна" е номер едно в директните тв продажби в региона Предлага над 300 продукта - от кухненски продукти до "направи си сам" и видео. Санди Чешко, съсобственик и изпълнителен директор на "Студио Модерна", бе гост на конгреса на медийния фестивал в Албена Mediamixx '09. Пред "Класа" словенецът разказа за старта на компанията през 1992 г., след като приятел от Сърбия го убедил да продава "Космодиск". В началото му се сторило несериозно, но от 199б г. започнали продажбата на други продукти чрез телешопинг. След това дошло и голямото разширяване в Източна Европа
- Медиите напоследък се развиват по ноВ бизнесмодел. Защо загина старият, г-н Чешко?
- Анализите 6 САЩ показват, че доскоро имаше две-три работещи медии. Те държаха между 70 и 90% от пазарния дял и контролираха пазара. Нямаше как да избягаш от тях. Вече има нова тенденция - размножаването и появяването на нови и
ноби медии. Ако погледнем САЩ, там водещите тв мрежи притежават общо 30% пазарен дял. Така потребителите вече могат да избират между огромно количество комуникационни канали и на практика да са част от една нова власт. Излиза, че класическите медии са детронирани - те вече не са толкова залепващи за аудиторията, вече са с те-флоново покритие. Другата голяма трансформация е интернет.
- Как се променя рекламата в тези условия?
- Моделът на рекламиране се променя така - ако рекламата в класическите медии е своеобразен натиск, защото тв програмата се прекъсва, за да бъде бомбардирана с информация, то сега в условията на интернет рекламата е вид изтегляне.
- Каква е разликата за рекламодателя?
- Според стария модел, ако търсиш нова кола например, то тя ще бъде представена изключително лъскаво в рекламата. В новите медии не очакваш да видиш бляскава кола с красиви момичета около нея, а актуална информация за възможностите и характеристиките на модела. Прекрасно е, ако
това се пакетира по забавен начин. Ето това е голяма трансформация. Не мога да не спомена най-големият провал в историята на рекламата, дело на Сержо Зиман, маркетниг директор на "Кока-кола". Той влезе в учебниците с това, че причини най-мащабния провал на компанията, когато през 1985 г. пусна на пазара нов бранд - new coke и той не се получи, въпреки силната кампания. Излезе, че се опитаха да променят рецептата на напитката. Ръководството на "Кока-кола" се оказа неподготвено да се изправи срещу носталгията на американците към традиционната "Кока-кола". Сформираха се дори граждански групи като "Американските пиячи на старата кола", които бойкотираха фирмата с протести. Били направени проучвания за настроенията на потребителите във фокус групи и те били настроени положително, но явно е пропуснат един основен въпрос: "Бихте ли си купили този продукт?". И сега основното послание е да дадеш достатъчно основания на потребителите да си купят нещо.
- Забавната опаковка ли е единственият начин за поднасяне на информация?
- Рекламите трябва да обясняват продукта, да просвещават и да предават емоции по нов начин. Само така те са актуални, а ако се сложат и в за-
бавна форма, е прекрасно. Творческият подход тук не е самоцелен, защото рекламните агенции напоследък се насочват само към креативността. Затова и признанието за успех е колко награди са взели от фестивали за креа-тивност, а не каква е реакцията на потребителите. Нещата обаче се променят, защото рекламите трябва да бъдат по-лесно измерими и да имат по-голяма отчетност. Големите рекламодатели, като "Кока-кола", не разчитат на наградите от фестивали.
- "Студио Модерна" е най-голямата компания В директната тв продажба в Източна Европа. Какъв комуникационен модел използвате за телешопа? - Основният ни пазар е в Източна Европа, където сме най-добре развитата компания в директния маркетинг. По отношение на телешопа сме по-големи от всички наши конкуренти, взети заедно. Източна Европа е място, в което фирмите действат като подизпълнители на западните марки. "Студио Модерна" обаче променя този модел. Например основахме нова марка - нов вид матраци -"Дормео", които се произвеждат в най-големите фирми в Италия. Следователно западните фирми са наши подизпълнители. Така, "Дормео", който се произвежда в Италия, се продава там обратно чрез най-голямата тв станция
на Силвио Берлускони. Това е силата на нашия комуникационен модел.
- Този тип тв реклама е известен със своята продължителност. Не е ли поостарял вече?
- Наистина всичко трябва да се променя в наше време. Ние продаваме чрез телевизията матраци, козметика, а скоро и мебели, които са предназначени за различен тип хора. Има такива, които искат да научат от екрана нещата за продукта, който ще купят. Затова е този половинчасов формат на тв реклама, той е образователен. В рекламните ни филмчета на практика се научава как да ползваш новия миксер или "Космодиск". От друга страна, това е забавно за потребителите. В някои държави има канали за 24-часов шопинг, които понякога имат по-голяма аудитория от останалите телевизии. Според пий-пълметрията нашите филмчета привличат повече зрители, отколкото някои сериали.
- Предвиждате ли проект за канал с хоуммшошшг и 8 България?
- Да, обмисляме стартирането на такава кабелна телевизия. Надяваме се да я реализираме до края на годината или в началото на следващата, зависи от преговорите. Вече пуснахме хоумшопинг канали в Русия, В Унгария, Сърбия, предстои да открием и в Полша.

Идва ли краят на класическия вестник

Монитор - 18 стр.
Идва ли краят на класическия вестник

МОНИТОР

Интернет убива вестниците и ражда нов вид новинарски бизнес, твърди сп. “Икономист”. Надпреварата е напрегната, но Сан Франциско има голям шанс да стане първият американски град без всекидневник, отбелязва изданието в статия, публикувана неотдавна.Основаният през 1865 г. “Сан Франсиско кроникъл” съкращава и без това намаления си персонал, опитвайки се да избегне закриване. “Хората под 30-годишна възраст няма и да забележат”, казва кметът на града Гевин Нюсъм.Повечето отрасли от икономиката днес са в тежко положение, но само няколко са толкова надолу като новинарския бизнес, изтъква “Икономист”. Най-зле е ситуацията в Америка, където много вестници дълго време се радваха на спокоен живот като местни монополисти. От началото на 2008 г. обаче и във Великобритания вече спряха около 70 местни издания. При тези, които оцеляха, рекламите намаляват, редакционните статии стават по-кратки, журналисти остават без работа. Кризата е най-дълбока в англосаксонските страни, но е засегнала целия богат свят: влиянието на интернет, подсилено от рязкото намаляване на рекламите, съсипва класическия всекидневник. Технологичните промени унищожиха популярни навремето продукти. Но новината не е просто продукт: пресата е четвъртата власт, стожер на системата на управление. Журналистите разследват и критикуват управниците и с това помагат на гласоподавателите да решат дали да ги оставят на власт, или да ги свалят. Дали смъртта на вестниците - главния източник на информация за повечето образовани хора, съвестта на нациите - ще навреди на демокрацията?Като съдържание вестникът е пакет - политика, спорт, борсова информация, времето и т.н., който съществува, за да привлича погледа към рекламите. За нещастие на вестниците интернет е по-добър в доставката на някои от тези продукти.Новините и борсовата информация може по-често да се осъвременяват, прогнозата за времето може да бъде по-прецизирана за всяка точка на планетата, така че и читателите мигрират натам. И в резултат пакетът се разпада. Упадъкът на вестниците е едновременно и причина, и последица от тревожните констатации на центъра за проучване на общественото мнение “Пю”, че през последните десет години броят на американците на възраст между 18 и 40 години, до които всеки ден е стигала някаква информация, е спаднал от 34 процента на 25 процента. Всъщност може би тези данни не са толкова тревожни, колкото изглежда. Тъй като вестниците предлагат в един пакет всякакъв вид различно съдържание, мнозина от тези, които в миналото са казвали, че са видели някоя новина, вероятно са го направили само за няколко секунди, преди да прелистят страниците, за да стигнат до спортните. Толкова повърхностно запознаване с новините май не е голяма загуба за обществото. Изследванията на “Пю” за общата осведоменост показват, че младите хора са също толкова добре (или зле) информирани, колкото са били и някога.СВЕТЛИНА В ТУНЕЛАМъките на вестникарските компании не предвещават задължително смъртта на новинарския бизнес, защото те произтичат отчасти от бурния и скъп преход от хартия към електронен продукт. Новинарските компании днес имат два вида разходи - за печатане и разпространение на продукта им за стария свят и за осигуряване на дигитална версия за новия - макар че тепърва трябва да намерят бизнес модел, който да работи онлайн. Досега повечето предлагат съдържанието си онлайн безплатно, но така не могат да се издържат, защото няма достатъчно онлайн реклами. Така че или обемът на новия продукт трябва да се свие, или читателите трябва да плащат повече. Някои вестници, като “Файненшъл таймс” и “Уолстрийт джърнъл”, които имат над един милион абонати на своите онлайн издания и които неотдавна обещаха да разработят система за микроплащания за отделни статии, вече вземат пари за достъп до публикациите си. Ще ги последват и други - Рупърт Мърдок, собственикът на “Уолстрийт джърнъл”, очаква и другите му издания да станат платени. След като в Google и Yahoo има безплатни новини, читателите може да не са готови да плащат за по-задълбочена и специализирана информация; но след като го правят в света на класическите вестници, където съжителстват безплатни добавки и платени публикации, май няма причина да не го правят и за онлайн изданията.Единственото сигурно нещо за бъдещето на новините е, че ще е различно от миналото. То няма да е доминирано от няколко големи вестника, чиито първи страници определяха новината на деня. Общественото мнение ще се формира по-скоро от хиляди различни гласове, със също толкова различни фокуса и гледни точки.

ТВ 2 става PRO.BG

Монитор - 18 стр.
ТВ 2 става PRO.BG



След като миналата седмица спортната Ринг ТВ бе прекръстена на RING.BG, а радио Мила вече e PRO FM, дойде ред на промените и в титулярната медия на CME (Central European Media Enterprises) ТВ 2. От вчера на екран се появи новото лого, но от 4 юли достояние ще стане цялата визуална метаморфоза на канала към PRO.BG.Рокадата в съдържанието ще настъпи от есента със старта на сутрешен блок, следобедно токшоу и втория сезон на “Размяна на съпруги”. В процес на разработка са концепциите за още няколко риалити формата и игри. За реализацията на проектите мениджмънтът ще залага предимно на криейтива на собствения си екип, но няма да спре работа и с външните продуценти. “Вечерното шоу на Азис” и “Градски легенди” ще останат част от програмата, но дните и часовете на излъчване ще подлежат на промяна заради мачовете от Шампионска лига.CME закупи ТВ 2 и Ринг в средата на миналото лято. Компанията стопанисва 22 медии в 7 държави в Централна и Източна Европа, като общата им аудитория е близо 97 милиона зрители. Заедно с PRO.BG на 4 юли ще стартира и новият уебсайт на телевизията www.probg.bg.

Ерик Кеселс, рекламен агент: Важно е да се забавляваш, докато работиш

Дневник - 17 стр.
Ерик Кеселс, рекламен агент: Важно е да се забавляваш, докато работиш

- Как се представяте?

- Наричаме се комуникационна агенция, което включва много неща. Аз правя реклами, но и телевизионно предаване за деца, занимавам се с проекти за изкуство във външна среда, куратор съм на изложби и публикувам книги.
- Рекламите ви са често много провокативни? Какво провокира вас самия?
- Когато видя нещо хубаво, направено от дизайнер, артист или друга рекламна агенция, нещо ме погъделичква. Това е опит да се правят нещата различно. Има една голяма магистрала, по която всички карат, и понякога е много хубаво да се отклониш по съседните, малки улички. Ако хората го виждат като провокативно - добре. Но понякога е също много хубаво да си искрен и човечен, а то понякога също изглежда провокативно. Например ние винаги използваме в рекламите си истински, реални хора. Не с „Дизел“, защото там трябват хора с идеални пропорции, но с останалите клиенти се опитваме да използваме реални хора. Това е нещото, което мразя в рекламите - винаги използват „перфектни“ хора и никога няма човек с голямо петно на бузата, да речем.
- Има ли книга или филм, които са ви погъделичкали наскоро?
- Да, книгата Outliers на американския писател Малкълм Гладуел. Наистина много ми хареса, защото там отново става въпрос за хора и обстоятелства, които са извън матрицата. А филмът е Man on wire на режисьора Джеймс Марш. Това е документален филм, който спечели и „Оскар“. През 70-те години един човек решава да мине по въже, което свързва двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк. След филма имаш чувството, че всичко е възможно и постижимо.
- Когато създавате реклами - кое е по-важното: вие да се забавлявате или рекламата да продава?
- Двете неща вървят заедно. Работил съм 7-8 години за други шефове в рекламния бизнес и ми е познато усещането за напрегнатост там. Това беше и една от причините с Йохан Крамер да основем собствена компания. Но в Холандия, когато започнахме през 1996, бяхме първата агенция, която започна с двама „криейтив“ човека. Обикновено единият винаги идва от бизнеса. Така още в началото избрахме какво бихме правили и какво не бихме. Понякога сме отказвали на клиент, въпреки че са ни трябвали парите.
За мен е много важно да се забавляваш, докато работиш. Не казвам, че винаги е лесно. Напротив, понякога е истинска борба, но хубавото е, че в края на деня, когато си тръгваш, си щастлив. Много е важно също така с кого работиш - хората в офиса, клиентите. Вече 12 години мисля, че не съм правил компромис в работата си, а по някакъв начин рекламата е пълна с компромиси. Ако правехме компромиси, ние бихме могли да бъдем много по-големи. Не че 35 души са малко, но в сравнение с другите не сме голям екип.
- Как е възможно в рекламата на Hans Brinker Budget Hotel да се казва, че има кучешко лайно на входа, и това да продава?
- Хотелите обикновено имат много привлекателни брошури и уебсайтове, но като пристигнеш на място, виждаш, че е пълен боклук. А аз не искам да правя подобни неща. Другият подход е - да го направиш с усмивка, с ирония. И без това този хотел не е за хора, които могат да си позволят да харчат повече пари или които си лягат в 10 часа, а е за студенти. Изборът им се свежда до няколко места, като цената е от значение. А когато има закачка - това оказва положително въздействие. Така че искреност и ирония са единственият лукс на този хотел.
- Има ли нещо, което ви прави особено впечатление в България?
- В събота сутрин отидох до битака. Много ми хареса смесицата от хора, които ходят там. По този начин може да видиш истинския живот. Хората бяха много дружелюбни, обядвахме и имаше музиканти в ресторанта. Иначе по улиците в София, както в много големи градове, има сблъсък между новото и старото, който не е много приятен. И още нещо, което се вижда незабавно, е как повечето момичета, които срещаш, се обличат по един определен начин, някак провокативно в лошия смисъл, все едно спазват код, наложен от медиите, как трябва да се обличат и държат. А това е жалко, защото, ако се обличаха, използвайки фантазията си, щеше да е много по-добре. Жените в Западна Европа се обличат спрямо това как се чувстват.

понеделник, 8 юни 2009 г.

Bing - поредният Google убиец

Монитор - 15 стр.
Bing - поредният Google убиец



Microsoft - Bing е поредната търсачка, която се изправя срещу Google.
Новата търсачка на Microsoft - Bing, излезе официално и вече е сочена от критици за "новия убиец на Google". Според разработчиците тя ще обърне на 180 градуса начина, по-който използваме интернет.
Кодът на Bing е доста познат на софтуерните специалисти. Новата търсачка, също като пуснатата наскоро Wolfram, ще чете мисли. Тя сама ще организира резултатите от търсенето и едва ли не няма да има нужда от човек, който да работи с нея. Разработчиците на Bing отбелязват, че тяхната търсачка ще се отличава от сегашните аналози по това, че ще помага на потребителите да вземат важни решения. В Microsoft са уверени, че в интернет потребителите се интересуват не толкова от информацията, колкото от това как да направят нещо, например да си купят билет за самолет, да направят резервация в хотел или да си поръчат дадена стока.
Идеята на Bing е да организира резултатите по категории - ревюта, шопинг, пътуване и т.н. Именно по този начин те би трябвало да бъдат по-достъпни и по-приятни за използване. Търсачката ще създава графики с промените в цените, ще намира най-добрите такива или ще ви предлага маршрути за пътуване. Както е модерно в новите машини за търсене, системата ще използва интернет, а няма да ви препраща към страниците в него, както всъщност се държи Google.
Все още обаче не е ясно дали Bing ще бъде достатъчно стабилен. Все пак при програми, свързани с Microsoft, почти винаги се появяват някакви проблеми, свързани с устойчивостта на софтуера.
***
Търсачката с реклама при конкурентите
Най-учудващото около пускането на Bing обаче е това, че реклама за търсачката се появи в страниците на конкурентните Google и Yahoo. Преди седмици от Microsoft бяха категорични, че ще похарчат до 100 милиона долара за реклама на новото си отроче, и явно са изпълнили заканата си. Не се знае обаче колко от тях ще отидат за популяризиране на Bing след пускането му. Освен в интернет, корпорацията смята да започне голяма рекламна кампания и в пресата, по радиото и телевизията..

Джи Лий, криейтив директор на Google Creative Lab: Да се работи за Google означава силна концентрация и свобода

Дневник - 18 стр.
Джи Лий, криейтив директор на Google Creative Lab: Да се работи за Google означава силна концентрация и свобода



Sofia Design Week - първият фестивал за дизайн в България, организиран от списание "1", е в разгара си. Събитието събра в София едни от най-авангардните имена в съвременния продуктов, комуникационен, интерактивен и графичен дизайн по време на тридневния панел Next Identity Forum (5-7 юни). Сред тях са Джи Лий - криейтив директор на Google Creative Lab, Ерик Кеселс - гуруто на алтернативния маркетинг, Марти Гиксе - създателят на графичната идентичност на Camper, Руди Баур - легендата на обществено полезния дизайн и дизайнер на летището Кьолн-Бон, Крис Кабел - носителят на наградата за продуктов дизайн Red Dot. 22-те изложби, които текат междувременно, могат да бъдат видени от 12 юни.
- Как се представяте - дизайнер, артист?
- Не мога да кажа, че аз съм само дизайнер или артист. Правя по малко от много неща. Така че аз съм Джи Лий.
- Има ли нещо, което ви прави особено впечатление в България?
- Не съм видял много, но първото ми впечатление е, че се чувствам като вкъщи. Малко ми напомня на Сао Пауло, защото има много хаос, нещата не са добре организирани. На мен този хаос ми допада. Бил съм в много страни в Европа: Амстердам, Цюрих, Осло, но там всичко е много подредено. Красиви са, но аз лично предпочитам да съм на хаотично място. Има повече живот и повече възможности в хаоса. Усещам хората тук отворени и дружелюбни, гледат те в очите и се усмихват.
- Кое ви се струва хаотично тук?
- Навсякъде срещам хора, които пият алкохол, електрически кабели висят отвсякъде, нещата обикновено не са подредени, а са разпръснати, това ми се струва хаотично. Хаосът е и много вдъхновяващ за мен.
- В хаоса извън матрицата ли сме, за която вие говорите и която искате да разрушите?
- Да. Матрицата това е ред, структура. А така има по-малко подреденост, нещата се движат повече.
- Каква роля играе образованието за разкриването на таланта?
- Има различни начини да станеш креативен и успешен. Някои хора учат, други - не. В моя случай образованието беше важно за мен, защото научих специфични техники за типографията, средства, чрез които да изразявам креативността си.
- Кои са най-важните уроци, които научихте от работата си в рекламната индустрия?
- Едно от нещата, които са много важни, е винаги да се поставям на мястото на зрителя. Когато създаваме реклама, имаме склонност да си останем в кутията и да направим реклама от позицията на дизайнер или арт директор, без изобщо да се опитаме да застанем на мястото на аудиторията. Много пъти в рекламната индустрия се създават реклами, за да се спечели награда с тях. И това да помогне на кариерата ти, но не и задължително да свърши същото за продукта или марката. Не вярвам в тази система. Мисля, че когато създаваш нещо за клиента си, трябва да му помогнеш.
Във време, когато хората се социализират в интернет, вие правите проекти в "офлайн" света и те също са много интерактивни.
- Да, аз създавам проекти в "офлайн" пространството, но винаги се опитвам да ги върна в онлайн света, винаги правя връзка помежду им.
- Как започнахте работата си в Google?
- Бях поканен да се присъединя към Google. Познавах шефа си от много време. Но това, което ми помогна, беше, че бях развил мои лични проекти платформи - какъвто е Bubble projеct. А Google се занимава с изграждането на много платформи. И сега създавам платформи за Google.
- Предлага ли свобода Google като работно място?
- Много свободно място е по отношение на работата, на средата. Хората са млади, навсякъде има неща, с които може да се заиграеш. Свободата е голяма, но в същото време има и много конкретни цели, които трябва да постигнеш. Има голям контраст в това да си силно концентриран в задачата, но в условията на свобода.
- Какво точно е креативната лаборатория на Google?
- Toва е вътрешната маркетингова и рекламна агенция в самия Google. На две години е, а целта ни е да промотираме марката Google и нейните продукти. По интересен начин да направим global scale projects.

Двама мъже в колата

сп. Мениджър - 95 стр.
Двама мъже в колата



Един разговор между Бранд мениджър и Директор „Връзки с клиенти" за продажбите, рекламите и отстъпките в автомобилния бранш
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ДОЙДЕ не¬очаквано и от самото начало ми се стори леко странно - да погледна на автомобилния маркетинг с очите на човек, който е бил от "двете страни на бариерата" - Бранд мени¬джър на автомобилна марка и Ди¬ректор "Връзки с клиенти" в рек¬ламната агенция на същата авто¬мобилна марка. Първото, за което се сетих, е да разгледам темата хро¬нологично, дори написах две стра¬ници по тази схема. Стори ми се скучновато, а реших, че
това не е честно... Бранд мениджъ¬рът и Директорът "Връзки с кли¬енти" трябваше да бъдат равнопос-тавени, да имат възможност да об¬съждат, да водят разговор, а не да се изказват един след друг, без въз¬можност за реплика и дуплика. Разговор в реално време?! Ооо, да! Щеше да е забавно да срещна себе си на 25 със себе си, но вече на 34, и да ги оставя тези двамата да си побъбрят на тема автомобили. Сложих лаптопа в скута ей, обър¬нах се към един от най-добрите и сигурни посредници за подобни срещи - Macallan Elegancia 12 YO, и реших да дам начало на разгово¬ра, небрежно подхвърляйки: "Гос¬пода, 51% спад в продажбите за първите три месеца на 2009 г.! Ко¬ментари?".
бранд мениджърът (БМ): „Аз си мислех, че традицията е да посре-
щаш гостите с хляб и сол, а не със сол в раната... Да ти призная, още от есента на миналата години си говорим за тревожни тенденции. Не може август да е по-силен от септември и октомври. Това не се е случвало никога! И още нещо - в края на годината продажбите
вмнаги тръгват нагоре - закон. A mo какво - ноември и декелшри се ока¬заха по-слаби дори от януари и фев¬руари. Какво ни донесе Дядо Коле¬да? Само 2% ръст за цяла година и коли, цели складове, пълни с коли".
Младокът изглеждаше леко из¬нервен и доста изморен. За първи път от десет години пазарът върве¬ше надолу и никой не знаеше къде е дъното. От него обаче очакваха прогнози, по възможност оптимис¬тични. За последните месеци беше направил поне 20.
Директорът "връзки с клиенти" (ДВК): „А бяхте добри и послушни, много активни и не на последно място щедри - по данни на TV Plan TNS всички в категорията сте из¬харчили
33% повече за реклама е сравнение с 2007 г.".
Силна нотка на носталгия про¬лича в тона му. 2008 г. беше много добра за рекламните агенции.
БМ: „Да, но какъв беше резулта-
тът? Над 10 млн. лева увеличение в брутните рекламни разходи срещу ръст от 1800 автомобила в про¬дажбите. Не става без инвестиции, но растежът не може да струва толкова скъпо. Сега сме на нивата отпреди две години. Тогава индуст¬рията беше изхарчила грубо 8,8 млн. лева за първите три месеца, сега са към 8,3".
ДВК: „Ти се радвай, че тази драс¬тична пролшна не заглуши особено шума от автомобили в рекламния ефир. Основни медии намалиха та¬рифите си с над 20%, а и доста рек¬ламодатели се покриха,
стреснати от кризата. Вие бяхте ед¬на от малкото индустрии, които „атакуваха" още в началото на яну¬ари. Почти всички бяхте в ежеднев¬ниците, някои и по радиото, а „Да-чия", „Опел", БМВ, „Тойота" и „Мицубиши" се възползваха от отс¬тъпките в телевизиите".
Поредният абзац, събрал двете ми любими думи напоследък -"криза" и "отстъпки". С това ли ще ни пълните рекламните блокове през тази година?
ДВК: „Криза - ъъъ, депресираща дума. На японски звучи по-добре. Чуй само - „възможност". Японско е да мислиш за кризата като за възможност. И от Toyota така мислят*. Японците са прави за доста неща - най-вероятно са пра¬ви и в отношението си към трудни¬те времена".
БМ: „ Трудни времена като Volk¬swagen Times** ли имаш предвид? Виж колко интересно. Две марки почти едновременно стигнаха до идеята да брендират кризата. Да превърнат кризата в собствена те¬ритория. Когато е трудно, те се чувстват най-добре. Като Аертон Сена, лека му пръст, на дъжд".
ДВК: „След като „Тойота" и „Фолксваген" окупираха кризата, за другите останаха отстъпките. Просто отстъпки, ей така, без много обяснения и думи. Кола, отс¬тъпка и прилагателно, което
да ПОДСИЛИ отстъпката. Да не вземе някой случайно да я изпусне".
БМ:„Виж какво, много добре зна¬еш колко жертви, колко преговори и обещания ни е коствало да осигу¬рим тези отстъпки. Не можеш да ги скриеш в една фашичка, за да не ти загрозяват дизайна". Разгово¬рът май леко загрубя. „Днес хората нямат нужда толкова от творчес¬ки хрумки, а от ясно показани ра¬ционални ползи. В крайна сметка имат почти 20-годишен опит в по-купко-продажбата на нови автомо¬били. Много бързо разбират какво им предлагаш, лесно могат да го оценят и да решат дали е за тях или не".
ДВК: „Като конкретна отстъп¬ка в проценти или като абсолютна стойност?".
БМ: „Ми да! Върни се назад. Кога си виждал толкова засилена кому¬никация на отстъпки в автомо¬билния бранш? Преди години дори думата „отстъпка" беше табу. Ни¬кога не я споменавахме и винаги я „обличахме" в нещо -
климатик през лятото, гуми през зимата, специален пакет от оп¬ции, безплатно автокаско. Само по време на автосалон и по Коле¬да сме си позволявали да спомена¬ваме отстъпка в проценти или абсолютна стойност. И то за отделни модели или коли на склад...".
ДВК: „Да, и когато трябваше да се спомене, това трябваше да ста¬не така, че... да не се спомене. Пис¬нало ми е да мислим за синоними на „отстъпка" - бонус от X лева, ценово предимство от Y лева, със Z лева по-близо до вас... Бяха години, когато автомобилът беше на пре¬ден план".
Спомените по добрите времена
върнаха нормалния тон на разго¬вора.
БМ: „ Тогава беше друго. Хората нямаха опит. Купуваха първите си нови западни автомобили. Купува¬ха ги повече със сърцата си, откол¬кото с главите си. А в началото на 90-те е било направо сюрреалис-тично. Слушай истински случай. Влиза клиент в автосалона и каз¬ва: „Искам
червена фиеста!". „ Свършиха - от¬говаря търговецът. - И от ескор¬тите няма червени. Има обаче ед¬на червена сиера." „Купувам я!", казва купувачът и трескаво започ¬ва да трупа купчинка двулевки и пе¬толевки на бюрото пред себе си. Да купи два пъти по-голяма и два пъти по-скъпа кола само заради цвета?!?".
Ей, вие двамата. Нещо против да се върнете в настоящето? Днес и жена не би купила кола само за¬ради цвета й. А и за какво са ти от¬стъпки, когато нямаш кеш?
ДВК: „Прав си, но някои бързо се усетиха за проблема с достъпа до финансиране и веднага взеха мерки. Кредитните условия за „Форд", „Волво" и „Ленд Роувър" са толко¬ва добри, че почти засенчват отс¬тъпките от цената. В „Пежо" съ¬що са „заковали" лихвата и гаран¬тират, че няма да я мръднат".
БМ: „Повечето от големите иг¬рачи имат собствени лизингови компании или кредитни линии и подобни тактики са напълно в ре¬да на нещата. Едни от първите битки преди години бяха именно в полето на финансовия лизинг. Ка¬жи ми обаче какво мислиш за иде¬ята на „Мицубиши"
ла подарява малък градски авто¬мобил при покупка на голям джип?".
ДВК: „Със смесени чувства съм. Комбопакетите са популярни при бързооборотните стоки и според мен идеята твърде директно е за¬ета оттам. Това е все едно да ко¬пираш 1:1 бирена промоция и да я развиеш под формата на: всеки, ку¬пил нов автомобил, пуска кода под капака на кратък номер ХХХХ и може да спечели нещо си. Трябва¬ше да я адаптират поне малко.

Управление чрез кожата

сп. Мениджър - 74 стр.
Управление чрез кожата



Как да усетим пулса на пазара и да вземаме решения в турбулентни времена
ЕИЗВЕСТНОСТ, не¬сигурност, къде явен, къде прикрит страх и турбуленция е това, което всички усещаме. В България и във всяко кътче на планетата. Днес май повече отвся-кога разбираме какво е имал пред¬вид древногръцкият философ Хе-раклит, като е казал "Панта рей", или "Всичко тече, всичко се проме¬ня". Да се чуди човек, че 2500 годи¬ни по-късно още се изненадваме и даже съпротивляваме на промяна¬та. Истината е, че несигурността е абсолютно побъркваща за рацио¬налния ни ум и той
като слепец, попаднал в лабиринт, започва да почуква с пръчка по сте¬ните, за да се опре. Но при несигур¬ност и при промяна стени на лаби¬ринта няма! Единственото сигурно е "панта рей".
"Въпреки че не знаем какъв ще е новият свят, може да сме сигурни, че няма да изглежда както преди. Въобще не е под въпрос, че вие или компанията ще сте различни след две години. Ако не ви се вярва, об¬ричате фирмата си да стане на куп¬чинка пепел." Това пише Рам Чаран, изтъкнат консултант и ментор на изпълнителни директори на компа¬нии от класацията Fortune в най-но¬вата си книга "Лидерство във време¬на на икономическа несигурност", излязла през януари тази година. И продължава: "Ако не се подготвите за най-лошото, ще изложите и фир¬мата, и кариерата си на риск".
Всичко това вероятно го знаете и вече сте го чували. Даже и да не сте, може би смътно или доста силно го усещате. Въпросът обаче не е да нагнетяваме още напрежение, а как да се подготвим и да управляваме в турбулентни времена? Айнщайн бе¬ше казал, че "проблемите не могат
да бъдат решени на същото ниво на мислене, на което са създадени". За¬това в редовете по-долу ви предла¬гам един по-различен ъгъл и някол¬ко примера, илюстриращи принци¬пите за действие в несигурност и промяна. В турбулентни времена животоспасяващо е
да предусещаме слабите сигнали, да синхронизираме екипа и да действа¬ме като ракета с насочващо се дейс¬твие към постоянно движещата се вече цел. Тези три принципа са из¬влечени от живата бизнес практи¬ка. Какво обаче значат те? Не бих могла да го напиша по-добре от из¬пълнителния директор на "Дружба -стъкларски заводи" Николаос Геор-гопулос. Той казва за "Мениджър": "Точно сега е от особена важност да усещаш пулса на пазара, да пред¬виждаш насоката, да се възползваш максимално от всяка възможност". За целите на статията ще разгле¬даме първия от ключовите принци¬пи - предусещането в бизнеса. То не значи да предскажем бъдещето, а като сърфиста да сме нащрек, да усетим къде се надига
голямата вълна и да сме готови да се спуснем в стихията на 10-метровата водна маса. Та компаниите, които искат да предусещат, се нуждаят първо от сензорни системи за улавя¬не на слабите ранни предупредител¬ни сигнали за ключови пазарни тен¬денции. "Това, което ме шокира, е, че имаше ранни предупредителни сигнали. И толкова много хора зна¬еха какво се случва, но не искаха да го признаят, (фирмите) пропускат сигнали, които им казват, че трябва да се променят, сигнали за наближа¬ващата криза", казва за сегашната криза Ян Митроф, специалист по кризисен мениджмънт, в миналия брой на "Мениджър".
Кои са принципите за улавяне и на най-слабите сигнали за възможнос¬ти и заплахи
Те са най-видими в работата на ултразвуковата сензорна система на прилепа, която смайва и най-наче¬тените инженери. Прилепът излъч¬ва нискочестотни сигнали с 10 им¬пулса в секунда, а като засече пляч¬ка, хищник или препятствие, ги ус¬корява до 200 на секунда. Ехото, от¬разено от препятствие на 17 м раз¬стояние, се връща при прилепа след 0,1 секунда. Така
той засича дори предмети с диаме¬тър от 0,1 мм, различава бръмчене¬то на комара между 2000 пъти по-силни звуци и дори изключва и включва слуха си по 50 пъти в се¬кунда, за да улавя и ниско-, и висо¬кочестотните сигнали. Жабата пък отлита на оня свят от глад, дори да я сложите в буркан с умрели мухи. Причината е, че за нейната сензор¬на система е нужно плячката или хищникът да се движат, за да реаги¬ра. И понеже мухите са мъртви и не мърдат, тя не отчита, че под носа й има прясна манджа. Какъв е ефек¬тът от тези две сензорни системи? Жабата живее 2-3 години, а приле¬път - до 40-50, доста по-дълго от който и да е бозайник. Е, прилепът определено не е животно, което ни се ще да разцелуваме. Но реалност¬та е същата. И в бизнеса сензорите на фирмата дават преднина само ако улавят слабите сигнали още ко¬гато са мъждукащи и двойствени, а не като станат очеизбодно-оглушителни.
Как да засечем слабите сигнали за възможностите и заплахите
Първо, на лично ниво. Няма как да уловим слабите сигнали, ако сме със свити и сковани рамене, спрял дъх или нервно люлеещи се крака под бюрото. Това са все знаци, по¬казващи, че сме в стратегия за оце¬ляване и стрес.
Вместо това ни е нужно да сме наблюдателни и с детско любопит¬ство. Едно прохождащо дете е като попивателна и неуморен изследова¬тел на всеки и на всичко. Простич¬ко, нали? Та, за да усетите слабите сигнали, когато говорите с клиент, колега или партньор, може да си ка¬жете: "Ако гледам през очите на мо¬ето дете, племенник или внуче, как¬во бих искал/а да попитам?".
Второ, в екипа. Като слушате и чувате служителите. Може да за¬почнете от следващата среща на екипа - чуйте най-словоохотливи¬те, но питайте и тези, които рядко изказват мнение. За да улавяте слабите сигнали, пробвайте да за¬мените "Това няма да работи, за¬щото..." с "Кажи ми повече..."; "Не, това е грешно... Ти много добре знаеш, че..." с "Това е интересно, кажи ми повече..."; "Това вече го обсъдихме..." с "Не мислех, че това е случаят. Защо нещата са се про-
менили?". "Цифрите сигурно са сбъркани..." и "Кой е стъкмил тези цифри?" с "Тази информация ме изненадва. Какво значи тя?" и "Ин¬тересно. Как стигнахте до тези данни?" "Хайдеее,
Иван пак запя своята песен" (знак за всички да се смеят) с "Иване, оче¬видно това е важно за теб. На какво базираш гледната си точка...". Забе¬лежете има ли разлика от предишни разговори и дискусии.
Как да разпознаем слабите сигнали от клиента и пазара
Като сърфиста, който усеща въл¬ната с кожата си и всичките си сети¬ва, той е приятел с нея, гали я, опи¬ра се на нея и се пързаля заедно с нейното движение, а не чака някой от брега да го подсети накъде да ка¬ра. "Управление чрез кожата" е по¬нятие и в бизнеса. А "кожата" сте вие самите и вашите служители -всички и най-вече тези в пряк кон¬такт с клиента. Регионалните мени¬джъри в Wal-Mart например първи¬те три дни от всяка седмица обика-
ляли магазините на веригата и на конкурентите. Задавали въпроси на персонала, на клиентите, гледали цените, промоциите, поведението на клиентите - събирали най-разнород¬ни сигнали. В четвъртък докладва¬ли откритията и прозренията си на най-висшите мениджъри от логис-тиката, рекламата и търговията, ко¬ито на място решавали какво да правят със стоката, поръчките и промоциите. Улавянето и на най-ценните сигнали
не струва пукната пара без процеса за обработката им. А може да пре¬дусещате и като Юрген Томас - ба¬ща на най-големия пътнически са¬молет Airbus A380-Superjumbo. Ко¬гато оглавява проекта за разработ¬ката му през 1996 г., никой никога не е правил самолет за 853 души. Всичко е несигурно. Томас започва лични срещи с клиентите, за да усе¬ти с кожата си какво мислят и склонни ли са да го купят: "Пропъ¬тувах половината свят, за да спече¬ля авиолинии като клиенти. Не бях¬ме сигурни дали ще можем да го направим .
Слабите сигнали може да тръг¬нат и от нещо дребно, и от болката. Като при Нобеловия лауреат за мир за 2006 г. Мухамад Юнус, съз¬дал микрокредитирането и банката на бедните Grameen след сърдечен човешки
разговор с плетачка на бамбукови столове в Бангладеш. Тя му казала, че печели само два американски цента дневно, защото нямала пари да купи суровина и доставчикът я принуждавал да плете за него. По-къртен от историята, Юнус прави списък от 42-ма души, на които да¬ва в заем 27 долара от джоба си. Но на Юнус хич не му се занимава да кредитира бедните и всячески се опитва да убеди банките да го пра¬вят. Те отказват с хиляди мотиви, в чиято основа е вярването, че бедни¬те са ненадеждни и не връщат дъл¬гове. Юнус гарантира заемите и взема кредити, които после раздава на бедните. Те ги връщат, но бан¬ките отново не искат да чуят. Нак¬рая Юнус подава документи и след 2-годишно убеждаване на властите регистрира Grameen, която днес от¬пуска половин милиард долара го¬дишно (кредити от по 10-15 долара и повече) на бедните и дори на про¬сяци, за да започнат бизнес и да из-
лязат от просията.
Защо понякога проспиваме промя¬ната
Защото, за да направим като Wal-Mart, Томас и Юнус, понякога е нужно да излезем от комфортния си офис и автомобил, да усетим грижата и даже болката на хората, да я видим, пипнем, помиришем. И да чуем това, което ушите ни може би не искат да чуват. А камо ли да предусетим вълната на промяната. Пресен пример за систематично пропускане на слаби и даже на сил¬ни сигнали са трите американски автомобилни гиганта - Chrysler, GM и Ford. Първо, не забелязват слабите сигнали и пазарният им дял в САЩ започна да се свива и падна от 70 на 53% за 10 години.
Не забелязват
И продължават да бълват два пъ¬ти повече от 9-те милиона коли, ко¬ито се купуват на година в кризата. За капак - 55% от продукцията са джипове и пикапи, които американ¬ците бойкотираха, когато бензинът удари 4 долара за галон. Не уловиха и задаващата се "зелена" вълна в ав¬томобилостроенето, нито пък въл¬ната на промяната на Обама.
Ако има нещо, което сегашната криза показа недвусмислено, то е,
че колкото и да не ни се иска, в 21. век хората, организациите и нации¬те сме като навързани един за друг сърфисти, които се спускат по буча¬щата вълна на промяната. Това ни прави взаимозависими и уязвими. И начинът да оцелеем е не като изпа¬даме поединично мълчаливо, а като си сътрудничим.
"Най-важното в сърфирането по големи вълни е, че изисква съвмес¬тна работа, в екип*. Това не е соло мисия. Не можеш да го направиш сам. Трябва ти подкрепа" - твърди Леърд Хамилтън, най-добрият сър-фист на гигантски, над 15-метрови вълни в света, който е сърфирал Тийхапуу, или галено наричана Чо-пу - най-опасната и тежка вълна в света в Таити. Но какъв е по-дълбо¬кият смисъл за него от всичко то¬ва? "За мен сърфирането е средство за изразяване - да правя нещата както искам да ги правя. Помага ми да виждам ясно, да съм по-добър баща, съпруг, приятел и по-добър човек."
Кой е начинът за всеки от нас?
* Става дума за тоуин сърфинг -буквално „сърфинг на буксир", при който един пилот на малка мо¬торна лодка засилва сърфиста да посрещне вълната.

BGbusiness - 40 стр.
„Денят на Филип Котлър в България”

продължава от миналия брой

Настоявам за следното: Настоявам да има баланс между приноса на търговците към съставянето на маркетингов план и приноса на маркетинг специалистите към процеса на продажби. Тогава ще кажем, че двата отдела се сработват добре. Другият проблем на маркетинг специалистите е - според мен маркетинг специалистите мислят, че тяхната работа е приключила с изграждането на търговската марка. Когато създадат добър имидж на марката. Но как ще обясните следния проблем? Един вероятен клиент влиза в магазин да си купи фотоапарат. И избира марката Sony. Виждал е реклами на тази марка и има добро мнение за нея. Което означава, че хората в маркетинг отдела на Sony са си свършили добре работата. Трябва добре да са я свършили, след като клиент, който иска да си купи фотоапарат, влиза в магазина с намерението да си купи апарат на Sony. Ho как става така, че същият човек излиза от магазина с апарат на Canon? Какво се случва в магазина, което маркетолозите не са очаквали и което подтиква клиента да избере Canon? Това означава, че работата на маркетинг специалистите не приключва с изграждането на бранда. Маркетинг специалистите са длъжни да се грижат за управлението на случващото се в магазина. Какво означава управление на случващото се в магазина? Това означава да се поставят рекламни дисплеи на местата на покупка, да се обучават търговците в големите магазини, за да се изгради у тях доверие към марката Sony. C други думи, работата ви не свършва с изграждането на бранда, защото още много може да очаква. Позицията на рафтовете. На кой рафт са стоките ви? Рекламни материали на местата на покупка. Маркетолозите трябва да обхванат целия процес на покупка от момента, в който реша, че искам да си купя фотоапарат до момента, в който реша, че трябва да е Sony, go момента, когато съм в магазина, разглеждам различни апарати и купувам Sony. Това трябва да се поеме от маркетинг специалистите - целия процес на покупка. Ако искате да научете повече за тази изключително важна взаимовръзка, може да прочетете статията Да сложим край на войната между маркетинга и продажбите в Harvard Business Review, която написах преди около година. В нея има 20 въпроса, които ще ви помогнат да разберете дали има война между отделите по маркетинг и продажби в компанията ви. Приложени са и 8 начина да подобрите взаимодействието между тези две звена. Няма да се впускам в подробности. Нека преминем на следващия голям проблем и той е - как да намерим нови идеи? Маркетингът днес е, както аз го наричам, ПДБ, П - е позициониране, Д е диференциране и Б е брандинг. Първата ви задача е да заявите вашата позиция, да кажете кой сте ако примерно сте Globul и продавате мобилни телефони. Каква е позицията ви? Защо трябва да си купя услуга от Globul, a не от другите два оператора? Това е позициониране. След като позиционирате продукта си, с какво сте различни от конкурентите си? Това е диференциране. Третата стъпка е изграждането на търговската марка, която носи емоции и може би изразява дори гражданско самосъзнание. Брандингът е общата идея, която обхваща в себе си позиционирането и диференцирането на продукта. ОК. След като вече ви дадох някои буквени съкращения, отново ще използвам съкращение, за да обясня какво разбирам под маркетинг. Запишете следните букви: С, Р, П, С, Ц, П. СРПСЦП. Това наричам маркетингова мантра. Буквите означават следното: Създай, Разпространи и Предоставяй, С е стойност на целеви пазар Ц при печалба П. С други думи, защо се прави маркетинг - за да се създаде, разпространи и предостави определена стойност на целеви пазар при определена печалба. А какъв е методът за постигане на това? Това е целта на маркетинга. СРПСЦП е целта. Методът започва с П, което е проучване - всеки добър маркетинг започва с проучване на пазара. След това се информирате за пазара, извършвате сегментиране, тар-гетинг и позициониране. СТП, П е близо до СТП. Това означава, че пазарът е съвкупност от сегменти -трябва да изберете към кой сегмент да се насочите и как да заявите позицията си. След като преминете от П към СТП, попадате в ММ, маркетинговия микс. Четирите П-та. Защото имате комплекс от продукт, пласмент, цена и комуникация. След това преминавате на И, което означава имплементиране на 4-те П. Имплементиране. И накрая стигате до К, което е контрол. Защото искате да сте сигурни, че сте постигнали резултатите. Проверявате пазарния дял на компанията, печалбите, които трупате, и внасяте промени, ако резултатите не са добри. Така процесът преминава през П, което води до СТП, което води до ММ, което води до доброто имплементиране и накрая контрола, и ако сте разочаровани от резултатите се връщате отначало. Дали сме направили пропуски в имплементирането? Дали проблемът е в маркетинговия план или в маркетинговия микс? Или в сегментирането, таргетинга или позиционирането? Или проучването на пазара? Маркетингът се движи напред и назад и това се нарича контрол върху обратния процес. Последните три букви, които дават същността на маркетинга, са КЕШ. КЕШ. И с това ви се напомня, че клиентът е шефът. Клиентът е шефът. Как да убедим хората в компанията, които не работят 6 маркетинга и продажбите, че клиентът е шеф? Когато В компанията General Electric изпращат чековете с месечните заплати, в плика слагат бележка, на която пише „предоставен от вашия клиент". Не е ли странно? Мислех, че се предоставят от General Electric - аз получавам заплата от тях - а те твърдят: Не, чекът е предоставен от клиента. Ако няма клиенти, няма заплати. Виждате, има различни начини да накарате хората да се грижат за клиента. ОК. Достатъчно съкращения. Мога да ви продиктувам още букви, но нека да продължим нататък. Откриване на нови възможности. Нека ви покажа какво правят някои компании. Мисля, че Whirlpool работят и в България? Ето някои от начините, които компанията използва, за да събира нови идеи. Избират няколко служители, които са по-творчески настроени и развиват техните креативните умения по време на обучение. Процесът се нарича генериране на идеи. Генерирането на идеи е процес на събиране на нови идеи. Броят на участниците в процеса може да достигне 400. И резултатът е следният: в миналото, Whirlpool са имали може би по 3 или 4 идеи за нови продукти на година, докато днес имат десетки. Навлизат в нови сфери на бизнес. Изумително е, че една от новите области, в които работят, няма нищо общо с пералните машини: проектиране на гаражи. Ако имате гараж за кола - а някои хора имат и по няколко гаража - в него вечно цари хаос. Ако имате вкъщи килер, често го подреждате така, че да изглежда по-добре, да има повече рафтове и да събира повече дрехи. Whirlpool се занимава с проектирането на гаражи, и се опитва да внесе ред. Оказва се, че има нещо, което никой досега не е правил - проектиране на гаражи, в които да има място за рафтовете и специални места за лопатите за чистене на снега, метлите и така нататък. Втората компания, която вече споменах, е Shell, която приветства нови идеи и предоставя по 10 минути на всеки, който иска да ги представи. Третата компания е Samsung. Samsung се справи чудесно за компания, която беше заплашена от фалит преди 10 години и сега е сериозен конкурент на Sony. Sony, която се радва на особен респект, е наистина загрижена заради Samsung. Samsung предлага много добри клетъчни телефони и телевизори, телевизори с чудесен екран. Те се превърнаха в сила на пазара и са разработили метод за създаване на нови идеи. Имат програма за изменение на стойността на продукта и хора, които работят върху нови идеи, и дават награди на онези, които представят най-добрите идеи. Нека ви покажа как можете да съберете нови идеи. Има 8 начина да черпите идеи от клиентите си. Защото нови идеи могат да се генерират от разработчиците, от каналите за дистрибуция, търговците, дистрибуторите, клиентите. Първият начин е да наблюдавате как клиентите използват продукта ви. С други думи, една от най-известните истории е със содата за хляб. Содата за хляб се предлага в кутийка. Това е прах, който обикновено се използва за печене. Компанията-производител се казва Arm & Hammer Baking Soda. Техният продукт има 100 годишна история, но в един момент продажбите започнали да намаляват. И някои се запитали - кой купува още сода? Защо продължават да я купуват след като няма никаква нужда от нея? И установили две неща. Някои купувачи разбрали, че содата имала свойството да абсорбира лошите миризми в хладилника, които идват от развалени зеленчуци и т.н. И какъв бил директният отговор на компанията? Да разпространи реклами: Купувайте сода за хляб, слагайте я в хладилника и ще се отървете от лошите миризми. Открили също, че други клиенти слагали содата близо до готварската печка и ако областта около котлона се възпламени, изсипвали сода, за да потушат пламъците. И това научват, когато се допитат до клиентите, когато наблюдават тяхното поведение. Ще кажете, че това е обичайна фирмена практика, но нека ви дам един много показателен пример. Компанията Becton Dickinson произвежда хирургически инструменти. По време на операция докторите използват най-различни инструменти. Ето какво ми разказаха: дошъл един търговец, наблюдавал някаква операция и бил от компания-та-производител на инструментите. Това е ключът: да наблюдавате как използват продукта ви. Търговецът наблюдавал някаква отворена операция и забелязал хирургът да изпуска по невнимание един от инструментите на земята. Би тряб-
вало да го Вземе u ga omuge ga го измие, нали? Да го стерилизира. Но нямате толкова бреме. Пациентът е отворен, трябва да грабнете инструмента и да продължите. Каква идея хрумнала на търговеца след тази случка? - да подобри продукта. Да направи инструмент, който да не се изпуска. Да сложи гумена дръжка. Сещате се - да не бъде толкова хлъзгав. Наблюденията върху докторите, които са вашите клиенти, ще ви помогнат да откриете начини да подобрите използваните от тях продукти. Второто нещо, което трябва да направите, е да питате клиентите си дали имат проблеми с използването на продукта ви. Наскоро си купих компютър, беше ми трудно да отворя опаковката, не знаех къде да поставя кабелите. Инструкциите за сглобяване на компютъра бяха много сложно обяснени. Затова, питайте клиентите. Чувал съм, че Hewlett-Packard изпращат някой инженер или маркетинг специалист да достави поръчания компютър, който да наблюдава как клиентът сглобява частите и да отбележи проблемите, които възникват. Това е нещо като антропология. Антропологията е наука, изучаваща племената и поведението на хората. Най-новата практика сред бизнесите се нарича етнография. Етнографията е начин да се изучава определена група. Procter & Gamble е получила разрешение от няколко домакинства да инсталира камера в дома им и да записва как домакинята приготвя храната и почиства дрехите. Да заснема. И дори да проследява какво прави семейството по време на вечеря. След това филмът се показва на фирменото ръководство и те си набелязват какво може да се подобри с по-добро обслужване, с по-добър продукт. Етнографията започва да разкрива възможности, за които преди не се е подозирало. Може да попитате клиентите си - как би изглеждал за вас идеалният продукт? Какъв е вашият продукт-мечта? Добре. Зададохме към някои жени въпроса какво биха променили в съвременния автомобил. Най-често срещаният отговор беше да се постави огледало на шофьорското място, а не само на мястото на пътника отпред, където обикновено се поставя огледалото, заради старото схващане, че жената обикновено е пътник, а мъжът - шофьор. Затова огледалото се поставяше от страната на пътника. Сега трябва да се поставя и от двете страни. Освен това, жените поискаха шофьорската седалка да се върти, да се завърта, когато те са зад волана. Така е по-елегантно да се излиза от колата. Една от интервюираните си пожела да има място, където да скрие пистолета си. Най-вероятно маршрутът й минава през опасен квартал и тя има пистолет, който иска да скрие някъде, но досега никой не е предвидил място за това. Важното е да събирате нови идеи като питате хората кой е техният продукт-мечта. Аз например си мечтая да ходя на работа не с кола, а с хеликоптер, прикачен към гърба ми. Един малък мотор с две крила и вече няма да се налага да минавам през уличното движение. Да летиш до работа е физически постижимо днес. Разбира се, възможни са катастрофи. Ако двамата със съседа ми потеглим по едно и също време може да стане катастрофа ... но какви са другите начини да черпим нови идеи? На четвърто място бих препоръчал на компаниите да имат съветниче-ски борд, съставен от типични клиенти, питате десет от вашите клиенти искате ли да участвате в съветнически борд? Казвате им, че веднъж на няколко седмици ще ги помолите да застанат пред компютъра си, ще им посочите час и адрес, където да влязат, и ще им покажете своя нов продукт или реклама. Тяхното мнение ви е нужно, за да продължите напред. Те са ваши клиенти и искате да видите реакцията им, което е същото като да провеждате фокус група чрез техните компютри. Лесно е - не им се налага да ходят до някоя сграда, да седят и да ядат понички. Могат да участват и от вкъщи. Другата група, която бих препоръчал да направите, не се състои от типични потребители, а от ентусиасти, от хора, които наистина ви обичат. Защото именно те ще ви помогнат да станете по-добри. Познавате компанията Lego от Дания? Знаете ли, че при тях има борд от ентусиасти, които конструират най-новите Lego модели, хора, които обичат компанията. Понякога клиентите ни искат да променят нещата, които продаваме, да ги направят по-добри, без непременно да имат разрешение от нас. Това се случи и с планинските велосипеди. Знаете, всеки купува велосипеди. Някои от купувачите обаче решават да променят велосипеда, който продавате, и да го направят по-добър и по-бърз. Това са т.нар. водещи потребители. Те са много взискателни. Дори Intel имат водещи потребители, които чувстват, че могат да направят чиповете им още по-добри и по-бързи. Затова намерете онези ентусиасти, които наистина изискват повече, защото те са хората, които ще ви изведат до следващия етап в развитието на продукта ви. Да кажем, че произвеждате зърнена закуска. Изслушвайте клиентите си, които ви кажат: Харесвам закуската ви, но защо не направите нещо по-различно? Искам да има повече стафиди, друг вид ядки и това и онова. ОК. Между другото, окуражавайте клиентите си, подтиквайте ги да подобрят продукта. Проведете дори конкурс: Отворете интернет страницата ни, кажете ни какви са идеите ви за подобрения и ще наградим най-доброто предложение. Или: Ако някой от вас може да направи софтуерна програма с тези и тези функции, ние ще я закупим от него. Говоря за това, че трябва да бъдете по-близо до клиентите си, да ги използвате като платформа за .... между другото, черпенето на идеи от клиентите и включването им в съветнически бордове повишава интереса им към вашата компания.