събота, 9 май 2009 г.

Маркетингът на бъдещето е: Накарай клиента да се влюби!

Стандарт - 33 стр.
Маркетингът на бъдещето е: Накарай клиента да се влюби!

Радослава ГРИГОРОВА

Годината е 2020. По улицата на града върви човек, чийто смартфон е засипан от съобщения: "Елате в заведението зад ъгъла да изпиете любимия си коктейл!", "Завийте надясно, купете си дреха във вашия стил!" и т. н. функцията може да се изключи, но защо? Много потребители харесват подобни неща - маркетинг и развлечение в едно.
В бъдеще хората ще бъдат още по-информирани. И сега те пишат в блогове и пускат клипове в YouTube, но много скоро смартфоните ще превърнат живота в риалити. Ще снимаме интересни стоки, места и събития и ще ги изпращаме на познати и приятели. Ако човек е недоволен от продукта на даден бренд, ще изпрати до съответната фирсъобщение. Така обществото ще контролира качеството на стоките и услугите, прогнозира Томас Гед, един от най-известните маркетингови гуру и основател на компанията Brandflight. 57-годишният Томас Гед и сам е бранд. Навремето той измисли за Nokia слогана Connecting people, а сега продължава да твори успеха за други фирми. Според неговите професионални прогнози в бъдеще големите марки няма да престанат да съществуват, защото хората са нерационални същества
Например една тениска може да бъде купена за 10 долара. Но ако на нея има лого на известна фирма, цената достига 100 и повече долара. При това купувачът не се чувства измамен, за него това е в реда на нещата - да плаща за определена марка. Брендът дава смисъл на неговата дреха. Това е възможност да се отличи от другите и да визуализира определен начин на живот.
Повечето от глобалните марки обаче остават на ниво "продавачи". Те предлагат своите продукти без никакъв емоционален контекст. Точно те ще изчезнат след 10-20 години, уверен е създателят на Brandflight. Ще ги заменят брендовете-отношения. "Те може да харчат по-малко пари за реклама, но влагат повече душа", казва Гед. "Ще успеят те-
зи, които предлагат не просто стока, а нещо, което има емоционална стойност за купувача
Процесът вече е започнал. Например компанията IKEA развива своята програма IKEA Family. Същността й не са баналните вече отстъпки, а пълноценен фенклуб. Неговите членове могат да си ходят на гости - да обменят опит как са обзавели домовете си. Имат възможност да посещават безплатни семинари по дизайн и да купуват уникални неща - например специални продукти за пътешествие IKEA, които не се предлагат в магазините.
Или да вземем компанията за камиони на Scania, продължава Гед. Всяка година тя организира олимпиада за млади шофьори. Победителят получава камион на стойност 150 000 долара, а значи и възможност да започне бизнес. Други производители не се интересуват от това кой кара техните камиони. Те са свикнали да имат работа с тези, които плащат. Scania обаче печели репутация, което е по-добра инвестиция за бъдещето.

450 млрд. долара за реклама

Стандарт - 33 стр.
450 млрд. долара за реклама



Днес 60% от най-скъпите марки са американски. В бъдеще според Гед ще ги притеснят брендове от Китай, Индия, Русия. Това вече се случва. Китайската Lenovo се превръща в глобален бренд. Индийската Tata Motors не само купи легендарната Jaguar, но и разработи сензационната Indica. Ще се променят и начините за популяризиране на марките, прогнозира Гед. Някога масовото производство създаде и средствата за масова информация, чрез които се разви маркетингът. Но днес традиционните медии губят ефективността си. 450 млрд. долара е сумата, която компаниите ежегодно харчат за реклама. Понякога напразно. Все повече хора получават информация от интернет и чрез телефоните си. Тук трябва да се насочи популяризирането на брендовете. В бъдеще в интернет ще има специални услуги, чрез които ще се информираме за много неща. Голяма роля ще играят блоговете като източници на информация. "Преди време собствениците на големи фирми смятаха хората за стадо, което е достатъчно да се залее с голямо количество реклама, за да стане послушен клиент", коментира Гед. "Сега всичко се промени - не потребителят отива при бренда, а брендът трябва да отиде при потребителя. Да отчита предпочитанията на всеки клиент и да му предлага нещо ново и неочаквано, само за него.

Блоговете на политиците - стенвестници в интернет

Труд - 8 стр.
Блоговете на политиците - стенвестници в интернет

Албена БЪЧВАРОВА

Опитвали ли сте скоро да напишете „простак" във вездесъщата търсачка Google. Там като първа възможност ви се появява сайтът на Соломон Паси, с който рекламираше неуспялата си кандидатура за генерален секретар на НАТО. Така връзката I Google „Паси- простак0 става пряка. И не чак толкова приятна и ласкателна за бившия външен министър. Това беше отмъщението към него на български блогъри.
Паси го отнесе, защото недоволен от писания в интернет непремерено нарече блогърите „простаци". Каквото повикало, такова отговорило. Те бързо се организираха и спретнаха една „гугъл-бомба" (това е повишаване на индексирането на дадена страница в интернет, така че тя да се показва на по-предна или най-предна позиция в резултатите на търсачката) на младоженеца Соломон Паси. Царистът не е единственият, който си е навличал неодобрението на блогърите. Преди месеци сайтът на българското правителство също беше поразен от бомба. За известно време при търсенето на думата „провал" на първо място в резултатите излизаше точно официалната страница на българското правителство. Акцията копираше американско хрумване от 2003 г., когато словосъчетанието „жалък провал" се свърза със сайта на Белия дом.
Подобни „заигравки" с наближаването на изборните вълнения ще стават все повече. Те са само пример, че блогърите не биват да бъдат подценявани. И че този тип комуникация има голям потенциал в предизборните кампании. Кой и как ще я използва е друг въпрос.
Досега се наблюдава една закономерност - дойдат ли смутните предизборни времена, и блоговете на политиците избуяват в интернет като гъби след дъжд Отмине ли зорът и те лека-полека залиняват и изчезват. Най-пресният пример е с кметския вот в София през 2007 г. Оттогава само Мартин Заимов като общински съветник продължава да списва интернет дневника си. И сега, катосепосглоб-ят партийните листи, устремно ще настане ново блоготворчество. Да не говорим за мажоритарните кандидати, които ще наводнят интернет пространството с мисли (техни и най-вече на техните пиари).
За да бъдем коректни, трябва да направим разлика между блогове на политици и политически блогове (които се списват от хора със сериозни интереси към политиката, но с други занимания).
И разграничението не е формално. Защото блоговете на политиците често са донякъде менте и повече приличат на стенвестници и място за автореклама. Кой знае каква плодотворна комуникация обаче не протича през тях. Много често въобще я няма обратната връзка. Министрите също не са особено активни - дипломат №1 Ивайло Калфин съвсем се е занемарил, колежката му Гергана Паси е с една идея по-редовна, а блогът на здравния министър Евгений Желев е от периода му на старозагорски кмет.
Основно блоговете на политиците ни изпълняват няколко функции: в тях те нападат противниците си; критикуват властта; хвалят се със собствените си добри дела; рекламират едно към едно себе си и партията си.
Въобще блоговете са малки пропагандни машини, които, ако се използватумело, могат да свършат чудеса. Очаквано и подобаващо място в интернет дневниците на поли-
тиците заемат препратки или изцяло публикуване на техни интервюта, статии и други изяви из печатните медии. Удоволствието от автоцитирането явно е огромно. Нововремецът Мирослав Севлиевски направо ползва блога си за партийна реклама - с клипове и слотове на „Новото време", желаещите могат да послушат даже химна на таралежите.
Особена форма на критика към властта са намерили блогьрстващите политици от НДСВ. Минчо Спасов, Атанас Щерев и Борислав Цекое са сред най-редовните, усърдни и задълбочени притежатели на политически блогове. Текстовете им често громят различни решения на властта, част от която е и тяхната партия. Така те последователно играят малко нещо аутсайдери, въобще дисидентстват из интернет; пространството, което по дефиниция минава за по-разкрепостено, арена на бунтари и инакомислещи.
Разбираемо по тази логика там много са десните. Макар че напоследък те са по-заети да се оплюват и атакуват помежду си. „Пак ли някой друг ще е виновен" е последният постинг от 5 май на Пламен Юруков. На 8 май Мартин Димитров в открито писмо се възмущава от правосъдието в България. И т.н. Въобще войните вдясно се вихрят с пълна сила в интернет и заемат голяма част от дискусиите там. И в това няма нищо странно.
Донякъде обяснимо е защо и политиците на власт (БСП и ДПС) досега не са обръщали особено внимание на блогърстването (ако следваме логиката с елемента на дисидентство в това начинание). Защо обаче ГЕРБ е така слабо представена (не броим блоговете, посветени на Бойко Борисов, които внимателно хроникират и анализират неласкаво действията му)? Столичният
кмет може да бъде разбран защо пренебрегва блогосферата - той винаги е държал на пряката комуникация, там му е силата (да щипне някого по бузата, да размаха кирка). Следовниците му пък го копират. Може вече да размислят. И да се възползват от предимствата на блоговете.
А работата с политиката в тях става все по-сериозна. В интернет може да бъде открит ценоразпис за „мръсни" услуги в блогове (на неполитици). Доколко е достоверен е друг въпрос, но дава насоки. Според него 100 лв. струва споменаване извън контекст в статиите (на някой политик, партия). 300 лв. - писане на статии за успехите на партията. 400 лв. - писане на лъжи за противниците на партията. 800 лв. - активно участие в т.нар. flame wars (словеснипрестрепки, вкоито pace защитава определена теза) в други блогове и форуми. Така че предизборните войни в блоговете тепърва предстоят.

Веско Топалов е лице на кампанията "Светът е наш. Ти си на ход"

БГНЕС - България
Веско Топалов е лице на кампанията "Светът е наш. Ти си на ход"



Бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов е лице на Глобалната кампания на Червения кръст и Червения полумесец "Светът е наш. Ти си на ход”, предаде репортер на БГНЕС.
Стартът на кампанията бе даден пред дипломати, журналисти и гости, а гросмайстор Топалов направи своя първи ход. "С това начинание изиграх един от най-агресивните ходове в живота си и се надявам тази благородна кампания да има голям успех", заяви Топалов. Водачът в световната ранглиста пристигна в България вчера, за да вземе участие в поредното, четвърто издание на супертурнира по шахмат "М-тел Мастърс 2009". Кампанията "Светът е наш. Ти си на ход" се появява като общ призив за действие от страна на Международната федерация на червения кръст и Червения полумесец, на Международния комитет на Червения кръст и на цялото червенокръстко движение. Целта на кампанията е да ангажира в най-голяма степен обществото в подкрепа и подобряване на живота на уязвимите хора. Това е възможност за Движението да обедини силите си около водещите хуманитарни предизвикателства на съвремието и да насърчи всеки човек да направи добро дело, да "даде своя ход", за да стане светът едно по-добро място за живеене. Кампанията ще припомни, че червенокръсткото движение е нещо повече от сбор от национални дружества и управляващи органи и е необходимо Червеният кръст да затвърди ролята си на партньор на обществото и социалните структури. Настоящата кампания също така има за цел да популяризира културата на превенцията и да се даде възможност на хората сами да защитават своите семейства и своето бъдеще.
Ключовите послания на кампанията са:
- Всеки може да допринесе, за да направим света по-добър
- Червеният кръст е движение с мрежа от милиони доброволци
- Едно движение може да промени света
- Червеният кръст е в готовност
- Малки действия - големи промени;
На днешната пресконференция Информационна агенция БГНЕС и още 13 национални медии и журналисти получиха награди за дългогодишно ползотворно сътрудничество с БЧК. БГНЕС получи и диплом за активното отразяване на дейността и проявите на БЧК през 2008 г. /БГНЕС

Реклами "втора ръка"

Поглед - 17 стр.
Реклами "втора ръка"



След дрехите, автомобилите и машините, дойде реда и на рекламите secondhand. По принцип second-hand-a е надеждно средство за борба със собствената бедност. Ограничените средства мотат да накарат всеки да икономисва от дрехи, да остави „за после" недопушена цигара, да купи преремонтирани коли и оборудване. Видимо е, че точно предчувствието за бедност тласка бизнесмените да използват приьомите на рекламния second-hand. Производителите на този тип реклами се ръководят от принципа „и я - тоже" (и аз също - б.р.). Общовалидни примери за този тип мислене са продуктите на „Кока-кола" и „Пепси". Формата на израза „и я -тоже" може да бъде най-разнообразна, започвайки от съдържанието и завършвайки с цветовата гама и опаковката. Като правило, използването на този принцип се дължи на добрите продажби на аналогичните продукти на конкурента. За ръководителите на много компании, които се страхуват да взимат самостоятелни противодействащи решения, това е основният показател в полза на решението „за" копирането на реклами. Оттук следва и реакцията на изпълнителите, които отказват да влизат в спор с шефовете и абсолютно не разбират, че всъщност са били наети като специалисти по рекламата. Такива „мениджъри" оправдават неудачните си рекламни кампании с действията на конкурентите и на проверените на пазара рекламни съобщения. Затова и преди Новата 2009 година всички компании раздаваха подаръци под надслова „(Еди коя си компания) подарява подаръци!"
Използването на рекламния second-hand (забранено от закона за авторското право) днес, е активно възприето от руските рекламисти. А създаването на качествена реклама не е така сложно, както изглежда -виждаш продукта, опознаваш го, влюбваш се в него и след това раждаш творческа идея за рекламно послание.
Трябва да се отбележи, че в нито една европейска страна този прийом не се използва стихийно. Разбира се, по принцип европейците са хора с гражданска отговорност и съмосъзнателност. За руските специалисти, в повечето случаи нито едното, нито другото има някакво значение.
Само в Русия при създаването на всеки творчески продукт стои въпросът „Кое е първичното - яйцето или кокошката?! Европейците съвсем точно знаят кой и за кого рекламира и само ние не можем да отговорим на въпроса: кой все пак е длъжен да стимулира потреблението на обществото: рекламистът, потребителят или човекът, който прибира парите?!

Защо медиите ни са като под индиго

Поглед - 16 стр.
Защо медиите ни са като под индиго



Еднообразието на телевизионните програми води до отлив на зрители, показва изследване на „Алфа рисърч".Еднообразието на печатните медии води до отлив на читатели. Нараства обаче потреблението на интернет (вече до 38 % от населението) заради многообразието от теми в мрежата и различните гледни точки, смятат социолозите.
Вече е традиция щом се появи успешно предаване в ефира, конкурентна медия веднага да го клонира. Последният пример е с „Церете на комедията" по Нова тв, които са копие под индиго на супер успешното шоу на bTV „Комиците".
„Продуцентите се ръководят от телевизионните маркетинг специалисти. А маркетингът е на принципа - щом това се харчи и ще го предлагаме, докато се харчи. Нещо като вафла „Мура". Докато се яде тази вафла, няма да предлагаме друга", категоричен е Иво Драганов.
Информацията е подложена на натиска на пазара, тъй като се сблъсква с една трета сила, когато приема да дефинира йерархия на информацията, обусловена от законите на зрителския интерес, тоест, на вербуването и леснината. Третата сила наречена „търговски натиск".
Първо, това е натиск, предназначен да удовлетвори предполагаемото търсене от страна на публиката. И който понякога и дори често подтиква към редица прояви като преправяне на изолирани факти от хрониката във „факти с обществено значение"; посвещаване на все повече време на спортните новини; интерес към „светските" събития и превръщане на видните участници в социалния и международния живот в „светски" личности и най-вече, подчиняване на законите на зрителския интерес, което води до пренебрегване на медийното развитие в световен мащаб. Или до третирането му под формата на приказка, в която винаги има „добри" и „лоши", които винаги са лесни за разпознаване.
„Не чета вестници и не гледам телевизия. Пълно е с интерпретации на фактите, но самите факти липсват. Смятам, че имам достатъчно акъл
в главата си, за да разбирам сам какво се случва, а не някой да ми го обяснява. Дайте ми само факти", гневи се апамоН" в интернет форум. Неговото мнение споделят обаче все по- вече интернет потребители, а това води до все по-нисък праг на доверие в българските медии.
В резолюцията относно концентрациите и медийния плурализъм в Европейския съюз (2007 /2253 (INI)) се подчертава, че концентрацията на собственост в медийната система създава среда, подкрепяща монополизацията на пазара за рекламна дейност, въвежда бариери за навлизането на нови участници на пазара и също така води до еднообразие по отношение на медийното съдържание.
ЕС задължава и България, като член на съюза да следва предписанията на резолюцията, но реално се получава точно обратното. Откакто страната ни е в ЕС се наблюдава все по-плътна концентрация на медийния пазар. Тенденцията е големи групировки да изкупуват малкото останали независими медии у нас и по този начин да ликвидират всяка разлика в съдържанието на различните печатни издания или телевизии.
Като по поръчка българските вестници публикуват еднотипни снимки, отразяват едни и същи събития (макар понякога да ги интерпретират по различен начин) и интервюират едни и същи хора, вече известни в обществото като „медийни герои". Телевизиите пък копират една от друга или от по-напредналата цивилизация от маниера на водене на новини до цели формати на шоупрограми.
„Много е трудно да измислим топлата вода отново. В чужбина има страшно големи екипи, които седят и мислят само за тези формати. Колкото пъти в България съм видял някой да мисли на собствена глава нещо, което уж е оригинална идея, то не е имало успех. Медиите са свикнали да вземат нещо сигурно, формат-но, нещо, което със сигурност е вървяло в чужбина и според данните и рейтингите е имало успех. Така те са спокойни, имат гаранция за успех", заяви преди време продуцентът Джуди Халваджияя.
Според него телевизиите не обичат да рискуват, когато им се предлага оригинална идея: „Те винаги си имат едно наум, честно казано. У нас на никого не му се губи време да измисля ново предаване, или ако случайно някой реши да го направи, ще загуби толкова време, колкото е необходимо за съответната телевизия да реши дали да го реализира или не."
От 2000-а година насам пък вестниците ни като че ли фалираха откъм новаторски идеи. И продължават да предлагат една и съща формула, която работеше през 90-те, но не работи в ерата на интернет. Легенди се разказват за вечната конкуренция на ниво съдържание между „24 часа" и „Труд". Главните редактори стриктно следят „конкурентите" и ако забележат пропуск вдигат мерника на провинилия се репортер или редактор: „Това защо го има там, а ние го нямаме".
Колкото и медийни специалисти и експерти да обясняват, че новата преса трябва да дава на читателя това, което той не може да намери в интернет или да чуе по телевизията, българските издатели сякаш са глухи за нови идеи. И тук обяснението е просто и досущ като при телевизиите. Новото струва по-скъпо. А издателите не обичат да рискуват, точно като телевизионните собственици.
Медийният пазар вече изглежда като богата софра, на която са се настанили удобно няколко големи играчи. Доволно нахранени те не се уморяват да ни продават една и съща вафла „Мура" и да ни лишават от естественото право на избор.
***
Все по-малко хора гледат БНТ
Спад В аудиторията на трите национални телевизии показва проучване на „Алфа рисърч" за първите месеци на 2009 г. Докато при bTV и Нова тв, той е основно за сметка на периферната им аудитория, то при БНТ 1 е налице сериозно отдръпване и сред хората, редовно следящи програмата на телевизията.
От друга страна, телевизиите от групата на Диема Вижън (Диема, Диема 2 и Диема Фемили) са заявили категорично присъствието си на медийния пазар, задържайки се непосредствено след трите национални телевизии по обща аудитория. И трите канала бележат покачване на броя зрители, предпочитащи програмите им, като най-голям ръст има при Диема фемили. Ръст в аудиторията си спрямо януари 2008 година бележи и ТВ2 -четвъртата национална телевизия. Той обаче е преди всичко за сметка на хората, гледащи телевизията само от време на време. Броят на тези, които редовно следят програмата й, намалява. Това означава, че телевизията 8се още не е успяла да се позиционира сред строго определен сегмент от зрители.

Онлайн рекламата скача с 18 %

Поглед - 13 стр.
Онлайн рекламата скача с 18 %



Разходите за онлайн реклама В Европа се очаква да нараснат с 18 % през 2009 г., с 21 % през 2010 г. и с 15 % през 2011 г., прогнозират маркето-лозите от European Interactive Advertising Association (EIAA). Проучване на eMarketer показва, че 71 % от рекламиращите в интернет ще увеличат разходите си за интернет
реклама през 2009 г. 64% казват, че ще увеличат разходите си за реклама при търсене, а малко под 50% ще акцентират Върху имейл маркетинг. 41 % пък ще заложат на банер рекламата. Онлайн Видеорекламата ще е предпочитаната маркетингова стратегия за 35% от запитаните. За повечето маркетолози, целта на онлайн рекламата ще е комбинация от директна реклама и брандинг. Изводът от проучването е, че финансовата криза няма да засегне интренет пространството и рекламата В мрежата ще продължи да изземва дела на традиционните рекламни канали в бюджетите на компаниите.

За идеите, които работят

Капитал - 38 стр.
За идеите, които работят



Идеи, които работят. Така простичко може да се обясни смисълът на вторите награди за ефективност на рекламата, които ще се проведат в София на 20 май. Конкурсът Effie България ще оценява рекламните кампании според резултатите, които са постигнали, и се явява отговор на прастария конфликт в рекламата между креативността и ефективността.
В световен мащаб наградите Effie се провеждат от 1968 г., а от 2007 г. насам - и в България, когато Асоциацията на рекламните агенции (АРА) получи правата за провеждането на конкурса от Американската маркетингова асоциация. Първото издание на наградите за ефективност в София беше през декември 2007. Тогава в състезанието бяха отличени общо шест рекламни агенции, като с най-много статуетки си тръгнаха от New Moment, New Ideas - три бронзови и една сребърна. Ogilvy пък спечелиха две златни награди.
По информация на организаторите от АРА тази година заявките за участие са били 48, което е с девет повече от първото издание на фестивала. Документи са подали общо 22 компании, от които 20 са рекламни агенции, а 2 са рекламодатели. Най-много са заявките в категорията "Стоки" - там се състезават 23 кампании. Следват "Услуги" с 15 заявки, "Корпоративни комуникации" с шест и "Социална, медийна или политическа кампания" с четири. Всъщност в рамките на Асоциацията на рекламните агенции е била обсъдена възможността за провеждането на семинар, който да популяризира добри практики за участие във фестивала и да подобри нивото на участващите заявки. Защото в крайна сметка наличието и участието на подобни конкурси е добра възможност и за подобряване на стандарта на предлаганите рекламни услуги на пазара. А кои агенции са се възползвали от нея ще стане ясно на 20 май, когато е и официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса.

Годината на печалните рекорди

Капитал - 52 стр.
Годината на печалните рекорди



През април 2007 г., по време на абсолютния икономически бум, списание Fortune отбеляза: "За съжаление възходът няма да продължи." Авторитетното издание тъкмо беше представило традиционната си годишна класация на най-големите американски компании по приходи – Fortune 500, и за мнозина анализатори песимизмът беше неоправдан. Все пак това беше златна ера, през която печалбите на корпорациите достигнаха невиждан връх, а индексът Dow Jones "биеше рекорди" всеки ден.
Две години по-късно данните наистина са печални, след като компаниите в класацията отчетоха най-големия двегодишен спад на печалбите си в 55-годишната история на Fortune 500. Спадът е с умопомрачителните 84.7% до 98.9 млрд. долара. Трагедията щеше да е пълна, ако цената на нефта в средата на 2008 г. не беше надхвърлила 140 долара на барел, което позволи на Exxon Mobil и Chevron да отчетат страхотно високи приходи. Ако обаче тези две компании се изключат от класацията, общата печалба на най-големите американски компании щеше да е нищо и никаквите 30 млрд. долара спрямо 645 млрд. долара през 2007 г. и 785 млрд. долара през 2006 г.
"Никога не сме виждали толкова внезапен и пълен срив на печалбите", заяви пред Fortune главният икономист на Moody’s Investor Service Джон Лонски.
Други "печални" рекорди също паднаха. Пазарната капитализация на фирмите в класацията се понижи с 4.1 трлн. долара, или 37% спрямо 2008 г. и с 43% в сравнение с 2007 г. И за да стане купонът пълен - единадесет от най-големите 25 корпоративни загуби в историята на САЩ бяха отчетени през изминалата година.
Тази година от Fortune 500 изчезнаха 38 традиционни участници в нея – някои като Bear Stearns и Lehman Brothers останаха в историята, други като Merrill Lynch, Anheuser Busch и Wrigley’s бяха погълнати от по-големи конкуренти.
И победителят е...
Очаквано на фона на скъпия петрол през първата половина на 2008 г. Exxon Mobil зае първото място в класацията за 2008 г. с приходи от 443 млрд. долара (виж таблицата). Тексаският колос е и най-печелившата група в подреждането с 45.2 млрд. долара. Номер едно през предишните две години – Wal-Mart, е на второ място. Веригата магазини всъщност печели от рецесията, след като потребителите все по-често избират евтините й магазини. Така продажбите нараснаха със 7% до над 406 млрд. долара.
Фиаското на банките
Сривът удари всички индустрии, но безспорно най-пострадалият сектор е финансовият. Банките и инвестиционните фондове бяха едни от най-големите победители по време на бума – през 2006 г. печалбите им бяха 257 млрд. долара, или над 30% от общите сума по този показател. Финансовите институции, които през последните години бяха заложили на имотния пазар, отчетоха големи загуби, а токсичните активи в балансите им продължават да тежат. И така през миналата година индустрията отчете пет от най-големите загуби през последните 15 години: AIG (-99 млрд. долара), Fannie Mae (-58.7 млрд. долара), Freddie Mac (-50.1 млрд. долара), Citigroup (-27.7 млрд. долара) и Merrill Lynch (-27.6 млрд. долара).
Други тежко ударени сектори са строителството, автомобилната индустрия, хотелиерският бизнес, хазартът.
Има и други печеливши
Повечето потребители не намалиха разходите за здравето си и по тази причина фармацевтичните производители са в по-добро състояние от други сектори. Друга индустрия, която маневрира успешно по време на криза, е технологичната. Приходите и печалбите й все още продължават да растат, макар и по-бавно. Клиентите на Microsoft, Cisco, Oracle, Google и Apple продължават да осигуряват на гигантите стабилен източник на приходи.
Според Fortune най-важният урок за корпорациите е, че дисциплинираните компании издържат на "всякакви сезони и климати". Пример за това е IBM, която винаги търси начини да развие бизнеса си и отбелязва растеж на продажбите. Друг "отличник" е Johnson & Johnson. Компанията, която обикновено разпределя енергията си в дългосрочен план, постигна средната годишна възвращаемост на акциите си от 17.1% от излизането й на борсата през 1944 г.
"Надяваме се, че американският бизнес си е направил изводите от играта с огъня. През следващите години щатските компании трябва да приложат извлечените поуки от 2008", коментира Fortune. Единствената полза от кризата е, че тя ще доведе до по-стабилен и отговорен корпоративен сектор. Промените ще са невиждани...

Apple в страната на силиция

Капитал - 39 стр.
Apple в страната на силиция



Продуктовите премиери на Apple винаги са представяни oт компанията като следващото голямо събитие в света на технологиите. С тази фраза бе маркетиран mp3 плеърът iPod, a през 2007 г. - и тъчскрийн смартфонът iPhone, който според Apple зададе тенденцията в дизайна на мобилните телефони за няколко години напред (някои критично настроени хора се питат как иначе може да изглежда телефон, който по същество е един голям дисплей). Следващата "голяма" промяна, която Apple ще се опита да наложи, изглежда, ще е при чиповете. Компанията разработва дизайна на собствени микропроцесори за мобилни устройства. Защо са й обаче на Apple собствени чипове?
Звездна подготовка
Още през април 2008 г. стана ясно, че Стив Джобс планира да навлезе на пазара на микропроцесори. Тогава Apple купи PA Semi - малка компания, специализирана в проектирането на енергоефективни чипове. Самият Стив Джобс заяви пред вестник New York Times, че в бъдеще планира създаването и на собствени микроконтролери (system-on-a-chip SoC). Подобни по-прости и бавни в работата си компоненти се вграждат например в битова техника. Изпълнителният директор на Apple добавя, че те ще бъдат използвани в новите модели на iPhone и iPod.
През последните месеци Apple усилено набира специалисти с опит в разработката на процесори. Според Wall Street Journal над 100 инженерни експерти с опит, работили за производители на чипове като Samsung, Qualcomm и AMD, в момента са на нови позиции в "ябълковата компания". Ръководните постове в новия хардуерен екип вече също са заети. В края на 2008 г. към Apple се присъедини Марк Пейпърмастър от IBM. Той е един от създателите на чиповете, използвани в старото поколение Macintosh. В момента Пейпърмастър ръководи новосформирания дизайнерски екип, към които се присъединиха известни имена в бранша като Раджа Кодури и Боб Дерби. Двамата последователно са заемали една и съща позиция в хардуерния гигант AMD - главен технически директор.
Привличането на добри специалисти за каузата на Apple продължава и в момента. Търсят се експерти в областта на енергоефективните процесори, както и софтуерни разработчици за програми за разчитане на ръкописен текст.
Именно това привличане на ценен човешки ресурс накара анализаторите да прогнозират съвсем скорошна поява на собствени дизайнерски SoC чипове с марка Apple. Моментът за подобен ход е подходящ, защото iPhone вече е наложен продукт, който има нужда от еволюционни подобрения. Можем да очакваме, че скоро Apple ще направи промени в търговската политика на смартфона си. Причината е, че за първото тримесечие на годината в САЩ лидер в сегмента е BlackBerry Curve, a не iPhone. Това се дължи донякъде на по-агресивната маркетингова политика, на предлаганите промоции и на повечето мобилни оператори, които предлагат продуктите на RIM.
Уникалност или провал
Apple oт своя стана работят само с един телеком (AT&T) и за стимулиране на продажбите разчитат най-вече на имиджа си, че предлагат различен, иновационен (и красив) продукт. Така че нищо чудно до края на годината или най-късно в началото на 2010 г. да видим новите iPhone устройства със специални чипове.
Според някои спекулации ориентирането към разработка на собствени процесори цели да ограничи копията на смартфона. В момента в Китай процъфтява бизнес на, меко казано, "вдъхновени" от iPhone евтини апарати. Aнализаторската компания Gartner е изчислила, че делът на shanzhai телефоните, както се наричат подобни копия, достига 20% от общия мобилен пазар в Поднебесната империя. Apple от своя страна все още не е навлязъл официално в Китай, който е най-големият мобилен пазар в света. Тази теория обаче не е съвсем аргументирана, защото в крайна сметка и SoC микроконтролерите могат да бъдат копирани, а и Apple ще продължи да делегира самото производство на чипове на големите производителни предприятия в Югоизточна Азия.
Всъщност и в момента Apple работи с SoC чипове, но с дизайн на AMD. Работата по иновативни решения при микроконтролерите най-вероятно е опит за подобряване на съществуващите продукти и обогатяване на гамата от пазарни предложения. Apple ще се опита да подобри и графичното представяне на SoC чиповете. Това би дало на компанията сериозна преднина на пазара чрез хибриден продукт, интегриращ функционалности на преносима игрова конзола, на четец за книги (и конкурент на Kindle) и на мултифункционално видеоустройство. Това е съвсем логично, при положение че около смартфона възникна голям и печеливш субпазар от приложения като мобилни игри.
Въпреки че Apple рядко коментира потребителски критики за продуктите си, със сигурност се работи в посока разрешаване на съществуващите проблеми. Основен недостатък на iPhone е относително краткият живот на батерията, а с навлизането на все по-сложни и "тежки" приложения оплакванията се увеличават. Да не говорим, че WiFi интернет достъпът буквално източва живота от батерията на апарата. Основна цел пред новосформирания инженерен екип е създаване на енергоефективни чипове с по-добро работно представяне.
Силата на устройствата с марка Apple е тяхната уникалност или поне възприемането им от потребителите като такива. Преди 2 години дизайнът на iPhone бе достатъчен, за да го разграничи от останалите телефони и да накара много хора да гледат на клавишите за набиране като останка от праисторията. Сега обаче големият тъчскрийн екран е почти задължителна характеристика на умните телефони и Apple вероятно се насочва към нова уникална черта, която да маркетира успешно. След като софтуерните и дизайнерските ходове са на изчерпване, iPhone може да бъде различен посредством хардуера си.
Малко вероятно е обаче останалите производители на мобилни телефони отново да последват примера на Apple. Компаниите, които в момента могат да си позволят привличането на подобни хардуерни специалисти и производствени мощности, не са толкова много.

Медии назаем

Капитал - 36 стр.
Медии назаем



Андон Балтаков е заместник-директор на отдел "Стратегическо планиране" на агенция Associated Press в Ню Йорк. Той има повече от 12 години международен опит в областта на новинарската индустрия. Стартира кариерата си като редактор и водещ-новини в Българското национално радио, специализира новинарско продуциране в БиБиСи в Лондон. Бил е стратегически консултант на Метрорадио във Финландия. Андон има магистърска степен по бизнес администрация от Йейлския университет и висше икономическо образование от УНСС в София.
Наскоро Белият дом изрази тревога от трудностите, пред които е изправен американският печат, но ясно даде да се разбере, че няма да има спасителен план за американските вестници.
"Не виждам какво може да направи правителството по въпроса", каза говорителят на Белия дом Робърт Гибс. "Разбира се, президентът Обама смята, че САЩ се нуждаят от свободна и силна преса и мисля, че има повод за известно безпокойство и за тъга, когато човек вижда как цели градове и региони губят вестниците си", каза Гибс.
Американските вестници отчитат спад в приходите от реклама и отлив на читатели, които предпочитат да четат изданията онлайн пред хартиените им варианти. Неотдавна американски сенатор представи проектозакон за подпомагане на американския печат. Текстът предвижда вестниците да получат данъчни облекчения подобно на организациите с нестопанска цел, приходите от рекламата и абонамента, както и даренията да бъдат освободени от данъчно облагане.
Сериозен смут за вестникарския бизнес предизвика новината, че Associated Press (AP) ще предприеме законосъобразни мерки и може да лобира за законодателни инициативи срещу хаотичната практика на предлагане на новини от онлайн медии, които нямат лиценз за публикуването им. Новината буквално разтърси хиперактивната интернет oбщност в САЩ. Възгледите "за" и "против" последния проект на AP и нейните членове запълват целия спектър от мнения - от "новините не се произвеждат безплатно" до "фактите не са собственост на AP".
Мнозинството от блогърите, които нелицензирано използват журналистически творби, за да градят свои коментари, анализи или обобщения (и съответно рекламни приходи) побързаха да заявят, че AP обявява война на интернет. Подобно твърдение обаче е твърде далече от истината: 16% от приходите на компанията (над 110 млн. долара) идват от интернет индустрията, а стратегическата програма на агенцията е изцяло фокусирана в превръщането на AP в глобална новинарска дигитална мрежа.
Всъщност това, което AP иска, е да помогне на новинарските организации в САЩ да установят по-голям контрол върху собственото си съдържание и да трансформират приходните си модели в устойчиви дигитални бизнеси. Всичко това се случва в условията на безпрецедентна криза в новинарската индустрия, породена от дълбоката рецесия на американската икономика и безвъзвратните промени в потреблението на новини.
Вестникарска криза
Американската вестникарска индустрия е в процес на пълен колапс - емблематични за журналистиката издания като Chicago Tribune и Philadelphia Inquirer са на ръба на оцеляването си. Множество по-малки издания уволниха огромна част от репортерите си, превръщайки вестникарския си продукт в онлайн проект, а трети напълно затвориха редакционните си операции и поставиха точка на бизнеси, успели да оцелеят след навлизането на телеграфа, радиото и телевизията.
Факторите за сегашната криза, която като пандемия не подмина нито един вестник в САЩ, са няколко, но основният може би е заемоориентираната капиталова структура на американските вестници. Към края на 2008 г. над 85% от пасивите в баланса на три от най-големите вестникарски компании в САЩ бяха в задължения към банки: NYTimes - 85.2% от пасивите (2.9 млрд. долара), Gannet - 86.5% от пасивите (6.7 млрд. долара), McClatchy - 98.5% от пасивите (3.5 млрд. долара).
Подобна капиталова структура не би била проблематична, ако вестниците имаха достатъчно ликвидни активи да покриват плащанията по заемите си. Но експлозивната еволюция на интернет средата след масовизирането на широколентовия достъп до мрежата катализира необратими промени в медийната екосистема, която промени и баланса между читател, издател и рекламодател.
Въпреки притока на бърз и свеж капитал до 2008 г. повечето издатели не успяха да променят капиталоемкия печатарски бизнес, не инвестираха достатъчно в нови технологии и не стимулираха журналистите да усвоят интернет техниките на журналистическия разказ (повече визуални елементи в новината, друг тип редактиране, уебпродуциране и т.н.).
За последните три години американската вестникарска индустрия изгуби около 40% от икономическата си стойност - близо 20 млрд. долара. Само за 2008 г. американските вестници генерираха 38 млрд. долара от традиционна и онлайн реклама, с около 8 млрд. долара по-малко от 2007 г. Интернет приходите за цялата индустрия едва надхвърлиха 3 млрд. долара, т.е. по-малко от 10% от общите средства.
В макроикономически план картината е не по-малко смущаваща. През 2009 г. рекламните постъпления в медиите се очаква да бъдат около 189 млрд. долара, с 23 млрд. по-малко от постъпленията през 2007 г. - най-добрата рекламна година с постъпления от над 212 млрд. долара (виж графиката).
За част от липсващите долари икономистите дават обяснение с рецесията. Но голямата част от медийното богатство изчезна поради продължаващата с години дефлация на цената на единица аудитория, породена от свръхпредлагането на рекламни площи в интернет. Потребителите
Същевременно аудиторията на новини в интернет расте и през март 2009 г. броят посетители на уебстраниците, които попадат в категория "Новини и информация" на Nielsen, надхвърли 130 млн. души, от които над 90 млн. са на възраст над 35 години. За сравнение, общият делничен тираж на американските всекидневници е под 45 милиона броя.
Повечето американци обичат да са информирани и според най-авторитетния в САЩ Център за изследване на общественото мнение Pew около 2/3 от анкетираните граждани казват, че имат време да следят новините. Въпреки това месечно средностатистическият потребител прекарва само 5% от времето си в интернет в четене на новини (виж таблицата).
Логично е да се зададе въпросът защо американските вестници не могат да установят устойчив бизнес модел в интернет.
Първоначално медиите се впуснаха да гонят количество. Акумулирайки неангажирана многопластова аудитория, която трудно би могла да бъде продадена скъпо на рекламодател, повечето вестници не могат пълноценно да монетизират голяма част от онлайн трафика си.
В сляпото преследване на "обем аудитория" издателите сами отприщиха няколко предпазни бента: пренатовариха интернет пространството с новини, позволиха на търсачки и други агрегатори на творчески продукти да станат "входове" към новинарското пространство, започнаха да се конкурират за рекламни долари със същите тези агрегатори и съдействаха за превръщането на значима част от "ангажираните и активни читатели" в "пасивни зяпачи".
Решението: Съзидателно разрушаване*
Преди ерата на интернет благодарение на простия си бизнес модел вестниците успяха да изградят сравнително постоянни и хомогенни аудитории с много общи интереси, които като агрегирана маса бяха привлекателни за рекламодателите. А и читателите имаха полза от релевантната местна реклама във вестниците. Така между рекламодател, издател и читател бе установена неделима връзка на взаимозависимост.
Навлизането на интернет търсачките и агрегаторите на новини доведе до еманципацията на рекламодателя и читателя и остави издателя да търси начини за възраждане на връзката.
Единственото нещо, което издателите направиха, е да отприщят бента на новини. В опит да си възвърнат загубената аудитория издателите разрешиха на търсачките да публикуват заглавията и първите параграфи на статиите в замяна на трафик.
С течение на времето много онлайн медии успяха да изградят бранд и читателско доверие, което бе последвано от миграция на рекламодателите към новите обществени форуми - Google, Yahoo, Microsoft и AOL.
Но изтичането на рекламни долари от вестникарския бизнес към интернет индустрията е по-малкото зло. Проблемът фактически е в т.нар. свръхразпостранение на новини (hyper-syndication of news), тъй като то доведе до мултиплициране на свободната рекламна площ, а с това и до обезценяване стойността на единица реклама в интернет.
Новинарската индустрия няма много възможности за коригиране на проблема. В основата стоят две задачи: стабилизиране на стойността на новинарската продукция в интернет и съживяване на връзката между издателите и читателите.
Ще успеят ли американските издатели да приключат процеса на трансформация и да възстановят своето място в медийната екосистема? Отговорът зависи от готовността на вестниците да рискуват губещите капиталоемки бизнес модели в името на по-обещаващите гъвкави модели, които да могат да монетизират и традиционното и дигиталното потребление на новини.

Apple плаща $19 млн. за нарушаване на патент

Сега - 46 стр.
Apple плаща $19 млн. за нарушаване на патент



Американският IT лидер Apple бе осъден да плати $19 млн. на компанията OPTi, съобщиха агенциите. Солидната сума е компенсация за доказано нарушение на патент за технология, свързана с предаването на данни между процесора, паметта и други устройства.
Компанията OPTi е получила патент за иновацията си през юни 2002 година. Съдебният спор с Apple започна в началото на януари 2007-а, като преди това за същото нещо OPTi се конфронтираха и с AMD и
Nvidia, a от последните спечелиха $7 млн. Apple се оказаха поредните опарили се в опит да оспорят легал-ността на патента за технологията.
OPTi са от Калифорния, през 90-те години на миналия век са един от големите доставчици на чипсе-ти за персонални компютри, но Intel ги изтласква от пазара. В момента OPTi има един служител и се занимава само с лицензиране на своята интелектуална собственост и водене на дела за обезщетения.

Google усъвършенства търсенето

Сега - 46 стр.
Google усъвършенства търсенето



Глобалният лидер в търсенето Google добави две нови опции за търсене в мрежата, наречени Google Similar Images (http://similar-images.google-labs.com/) и Google News Time Line(http://newstimeline.google-labs.com/). Услугите обогатяват възможностите на потребителите да получат улеснен достъп до информацията, от която се интересуват, както и вида, в който да им бъде предоставена. Нововъведенията са още в експериментална фаза, но са вече достатъчно ефикасни, за да променят навиците на потребителите. А това е цел, която Microsoft, Yahoo и други гиганти не успяват да постигнат от години насам.
С помощта на Google Similar Images (т.е. сходни изображения) се въвежда коренна промяна в търсенето на изображения. Досега изписването на ключова дума довеждаше до хаотичен набор от нужни и ненужни картинки, което принуждаваше потребителите да се прехвърлят през няколко страници, за да намерят точно това изображение, което им е нужно. Сега вече са налице нови опции за по-точно селектиране на търсения резултат. Освен по големина, картинките могат да се прецизират според това дали идват от новинарски източник, има ли наличие на лица на тях, отделно
се търсят само рисувани цветни или графични изображения, а също могат да се обособят само снимки без хора на тях. Великолепна добавка е и отсяването на снимки според
преобладаващия цвят в тях, с което търсенето на добавки за статии в уеб страници според цветовата им гама е по-лесно отвсякога. Google News Time Line (новинарска линия) пък внася ред в хаоса от новини, подреждайки стройни списъци със статии, снимки и клипове, систематизирани в хронологичен ред. Това улеснява потребителя да проследи развитието на събитието, което го интересува. Добавени са и удобни опции за ограничаване на търсенето до конкретни източници на информация - новинарски сайтове, сканирани списания, архиви на вестници, блогове и т.н. Освен това потребителите могат да търсят само информация от определен ден, седмица, месец, дори десетилетие. Според Ар Джей Питман, един от продуктовите мениджъри на Google, търсенето по ключови думи ще остане най-популярният метод и в близкото бъдеще. Според него калифорнийската компания търси начини да отговаря на нарасналите нужди за бързо и адекватно търсене в реално време. Питман уточни, че не очаква новите продукти да променят коренно търсенето, но че те имат потенциал да бъдат следващата крачка в развитието на търсачките.

GSM операторите на бунт срещу Рединг

Труд - 8 стр.
GSM операторите на бунт срещу Рединг



Световната GSM асоциация оспори предлаганото от еврокомисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг изравняване на цените за терминиране на трафик във всички европейски държави. В Брюксел просто не са наясно с различията на отделните пазари, смятат от организацията.
Не могат да се сравняват разходите за прехвърляне на обаждане във фиксирана мрежа с тези в мобилна. Освен това цената не може да бъде една и при различно използване на мрежите в различните държави, смятат от GSM асоциацията.
Междувременно стана ясно, че БСП и ДПС са твърдо решени да сложат ръка върху Комисията за регулиране на съобщенията. Идния вторник ще бъдат гласувани законодателни промени, с които ще бъде гарантирано мнозинство на цвете партии в регулатора, който би трябвало да е независим.

петък, 8 май 2009 г.

Двойно по-малка печалбата за Unilever

Money.bg - MR. Икономика
Двойно по-малка печалбата за Unilever



Един от най-големите произовдители на потребителски стоки - Unilever, отчете спад от 45% в печалбата си за първото тримесечие до 973 млн. долара. Причината е в пониженото търсене в ключови световни пазари. Групата, която произвежда широко познати марки като Dove, Lipton, Knorr, Rexona, Domestos и Omo, усеща ефектите на кризата, а процесите по преструктуриране и оптимизиране на дейността дават своите резултати върху финансовите отчети за периода, коментира Ройтерс, цитирани от Дневник.
Ниските разходи за реклама и нарасналите продажби на развиващите се пазари обаче ограничават спада в печалбата на компанията.
Резултатите са стабилни на фона на настоящите пазарни условия, коментира главният изпълнителен директор на дружеството Пол Полман. Мениджърът визира постоянните нива на продажбите на компанията, които остават почти непроменени със спад от само 1% на годишна база.
В настоящите тежки условия компанията е принудена значително да намали маржовете на печалба, с което се обяснява и рязкото свиване на резултата. По данни на Асошиейтед прес акциите на дружеството са увеличили своята стойност със 7.8% до 16.735 евро на борсата в Амстердам Въпреки този ръст обезценката на годишна база се равнява на 20%.

Норвежка метъл банда ще зарадва феновете в Каварна

Дума - 29 стр.
Норвежка метъл банда ще зарадва феновете в Каварна



Четвъртото издание на единствения екстремен рок и метъл фестивал в България - "Trash Till Death", тази година ще се проведе на 15 август в Каварна. Oрганизаторите от община Каварна и "Жокер медиа" са поканили една от най-мощните dark и black metal банди - "DIMMU BORGIR", които ще стъпят за първи път в страната ни. Норвежките метъли ще зарадват максимално феновете на тежката музика у нас, а гостуването им ще бъде в рамките на европейското им турне. Скоро ще обявят и съпорт бандите на групата, научи ДУМА от Радост Пенева.
"DIMMU BORGIR" е сред най-добрите метъл банди с номинация за тазгодишните "Golden Gods Award" - награди на авторитетното английско рок списание "Metal Hammer". Очакваме бандата в Каварна в познатия, последен състав: Shagrath - вокал, Silenoz - китара, Galder - китара, I.C.S. Vortex - бас, Mustis - кийборд, Daray - барабани. "DIMMU BORGIR" без съмнение ще са най-екстремните участници от всички досегашни в "Thrash Till Death". А на 15 август ще има истинска метъл буря край морския бряг.
Билетите за феста вече са в продажаба с цена 40 лв. В деня на събитието пропускът ще струва 50 лв. Местата, на които могат да бъдат закупени, са билетен център в НДК, мрежата на Ticketstream.bg и Eventim.bg.

Финалът - мечта за маркетинговите акули

Класа - 30 стр.
Финалът - мечта за маркетинговите акули



По отношение на интерес и продажби УЕфА и спонсорите не можеха да искат по-добър финал. Това твърди най-престижният английски вестник "Таймс". Мегасблъсъкът "Барселона" срещу "Манчестър Юнайтед" е двубой, за който хората от рекламния бизнес мечтаят. Маркетинговите акули се радват на многомилионната аудитория на предстоящия на 27 май футболен спектакъл в Рим. Марката е важна, когато става дума за рейтинги, и в момента никой друг не се доближава до предстоящия сблъсък. За да бъде сравняван по отношение на двубой между два отбора с подобен статут, вероятно трябва да се върнем до 1994 г., когато оригиналият Дрийм тийм на Йохан Кройф се изправи срещу "Милан" на фабио Капело в сезон, в който и двата отбора доминираха на домашна сцена. Предстоящото зрелище е в Рим на 27 май между два от четирите най-подкрепяни отбора в света, най-вероятните шампиони на Испания и Англия. Тези два тима притежават и двамата най-добри футболисти в света - Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Също толкова важно - това са два отбора, които привличат забавлението, най-резултатните тимове в турнира. Предстоящият мач има и доста допълнителни нюанси, предизвикващи интерес. "Барселона" е воден от треньор, за когото това е дебютен сезон, а "Юнайтед" е воден от мениджър, който е в професията от 35 години, 23 от които в "Манчестър Юнайтед". Когато Пеп Гуардиола прави дебюта си като футболист, Сър Алекс фьргюсън вече води "червените дяволи" за четвърти сезон. Битката между водещите играчи - Кристиано Роналдо срещу Лионел Меси, предава усещането, че носителят на "Златната топка" за 2009 г. може да бъде определен на "Олимпико". Двата клуба споделят завиден ентусиазъм по отношение на юношите си. Снощи в групата на "Барселона" от 18 играчи за мача с "Челси" осем са минали през школата на каталунците, "Юнайтед" имаше шест. В момента обаче при двата клуба има основни, дълбоки разлики във философията им. "Юнайтед" е притежаван от един човек милионер от Флорида, чиято покупка на клуба предизвика яростни протести. Бизнес моделът на "Барселона" е коренно противоположен - той е публичен тръст, "притежаван" от неговите 156 000 членове, които избират президент веднъж на всеки четири години. Спонсорът на екипите на "Манчестър Юнайтед" е изпадналата в банкрут застрахователна компания AIG, която олицетворява корпоративната алчност и безотговорност, докато на екипите на "Барселона" стои УНИЦЕф u вместо да плаща на клуба, получава пари от него. Вглеждайки се в статистиката, двата тима са играли 9 пъти в европейските клубни турнири. "Барселона" има 2 победи, докато "Манчестър Юнайтед" има 3 успеха, а 4 двубоя са завършвали при равен резултат. Каталунците имат леко предимство в отбелязаните голове -15:14.

СЕМ има приходи от 1,309 млн. лева, не спазва Етичен кодекс

Класа - 11 стр.
СЕМ има приходи от 1,309 млн. лева, не спазва Етичен кодекс



1 309 млн. лева са приходите на СЕМ от 1 януари 2008 г. до 30.09.2008 г. Това сочи доклад на Сметната палата от извършен одит на финансовото управление на бюджета на регулатора. Разходите за същия период са 1, 816 млн. лева, в това число за възнаграждения на персонал и осигурителни вноски върху тях - 942 000 лева, разходи за текуща издръжка - 702 000 лева, членски внос в международни организации 4 000 лева и капиталови разходи - 219 000 лева. Бюджетната субсидия е в размер на 1,226 млн. лева. По бюджета на СЕМ са отчетени приходи от такси в размер на 1,204 млн. лева при планирани 604 000 лева. Преизпълнението се дължи на факта, че през периода са предвидени годишни регистрационни и лицензионни такси от операторите, дължими за 2006 и 2007 г. Приходите от тях са 1,127 млн. лева, в това число и такси, дължими за 2006 г. - 216 000 лева, за 2007 г. - 403 000 лева, и за 2008 г. - 508 000 лева. Неизплатените годишни регистрационни такси за миналата година са 728 000 лева. Според одита в СЕМ не са разработени вътрешни правила, които да регламентират реда и процедурата за взаимодействие между дирекция "финансова" и "Лицензиране". В СЕМ не се прилага Етичен кодекс или Кодекс за поведението на служителите, няма правила за подбор и назначаване на служителите, както и планове за обучение на работещите в регулаторния орган, е констатирано още в одитния доклад.

Нетната печалба на News Corp. се увеличи с 1%

Класа - 11 стр.
Нетната печалба на News Corp. се увеличи с 1%



Рекламният пазар започва да се стабилизира, твърди медийният магнат Рупърт Мърдок
Корпорацията News Corp. на медийния магнат Рупърт Мърдок отчете годишен ръст на печалбата от 1% за първото тримесечие, предаде Bloomberg, цитирано от incestor.bg. Повишението е регистрирано благодарение на еднократните приходи, които успяват да компенсират значителното свиване на постъпленията от реклама. Нетната печалба на корпорацията е $2,73 млрд., или $1,04 на акция, В сравнение с $2,69 млрд., или 91 цента на акция преди една година. Като се изключат данъчните приходи, продажбите на активи и разходите за преструктуриране на издателския и вестникарския отдел, печалбата на една акция е 16 цента, което оправда пазарните очаквания. Същевременно приходите от продажби намаляват с 16% на годишна база до 7,37 млрд. долара за разглежданото тримесечие, което се оказа по-малко от пазарните прогнози. Постъпленията от търговски послания на звеното Fox Interactive Media, което включва социалната мрежа MySpace, намаляват с 16% на годишна база, а оперативната печалба спада с 11 на сто. Върху финансовия резултат натежават и разходите, свързани със съвместния проект на MySpace със звукозаписни компании. Председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на компанията Рупърт Мърдок заяви, че назначаването на нов управленски екип на MySpace ще сти- мулира растежа на социалната мрежа. Екипът включва опитни експерти, работили във Facebook, MTV Networks u AOL. Вестникарската група на News Corp показа 35% спад на приходите от реклама на вестника "Уол стрийт джърнъл". Посетителите на онлайн версията на печатната медия обаче се увеличават близо два пъти спрямо същото тримесечие на миналата година. Рупърт Мърдок загатна, че ще направи платен достъпа до "най-добрия източник на новини в света" - онлайн изданието на "Уол стрийт джърнъл". Според него в икономиката, и в частност в рекламния пазар, вече се забелязват признаци на подобрение, след като компаниите рязко съкратиха разходите си за реклама през октомври миналата година. Приходите от търговски послания на телевизионните канали на News Corp. са намалели с 30% през първото тримесечие, а тези на "Уол стрийт джърнъл" - с 33%. Според Рупърт Мърдок клиентите обаче вече са започнали да се завръщат, а рекламните приходи - да се стабилизират. Акциите на News Corp поскъпнаха с 42 цента до $9,45 в края на вчерашната борсова сесия на Nasdaq. От началото на годината те. са поскъпнали с 4%.

Студентка по PR спечели “Големият избор”

Монитор - 24 стр.
Студентка по PR спечели “Големият избор”



Ангелина Атанасова спечели близо 32% от одобрението на журито в "Големият избор" по БНТ 1. Студентката по PR в СУ бе и единствената дама, оцеляла сред 12-те участници до четворката във финалното издание навръх Гергьовден. Ораторското й майсторство и ярко изразена социална позиция ще бъдат възнаградени с информационно посещение в институциите на Европейския съюз в Брюксел и Люксембург, където ще има възможност да сподели идеите си са развитието на страната ни като членка. Държавната телевизия стартира политическото риалити с канадски корен на 15 април с идеята да открие бъдещите лидери на страната сред кандидати между 18- и 25-годишна възраст. От 55 явили се на кастинг медията селектира 12 (4 момичета и 8 момчета) за снимките на живите студиа. Вяра Анкова и Бойко Василев им разкриха тънкостите на поведението пред камера, а политологът Иван Кръстев и социологът Андрей Райчев - какво да говорят и какво да избягват по време на дискусиите. Със съвети относно бъдещата им кариера на общественици се включиха действащи лидери като Иван Костов, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Стефан Данаилов, Мартин Димитров, Красимир Каракачанов, Симеон Сакскобургготски и др. ***

В очакване на новия Google

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
В очакване на новия Google



До броени дни се очаква официалният старт на уебинструмент, който може да промени начина, по който използваме интернет. Това са думи на създателя на услугата за онлайн търсене Wolfram Alpha - Стивън Волфрам. Той е професор по физика в „Харвард“ и миналата седмица официално обяви своя софтуер, базиран на т.нар. двигател за изчисление на познание (computational knowledge engine). Технологията ще бъде достъпна на www. wolframalpha.com до броени дни и ще позволява търсенето на конкретна информация. Безплатната програма ще се опитва да отговаря на въпроси директно, а не показвайки линкове към страници, където евентуално се съдържа търсената информация. „Целта ни е да направим специализираното знание достъпно за всеки навсякъде по всяко време“, казва доктор Волфрам на демонстрация, проведена през почивните дни в центъра за изследване на интернет и обществеността в „Харвард“. Софтуерният инструмент, който все още е в тестов период, обработва огромно количество публично достъпна информация, лицензирани бази данни, прогнози за времето и борсовия пазар. На базата на цялата тази информация програмата е способна да отговаря на конкретни въпроси, твърдят създателите й. Хората ще могат да използват услугата, за да проверяват бързо и лесно прости факти, като например височината на връх Еверест, разстоянието между София и Будапеща и други подобни. Новата търсачка ще може да „мисли“ и върху сложни математически уравнения, да скицира научни фигури или да подрежда природни явления. Поради тази причина повечето от информацията в базата данни на програмата е научна, но има и ограничено количество културно, филмово и музикално знание. Доктор Волфрам обяснява как „трилион парчета информация“ са били въведени в системата от експерти на Wolfram Research, които са се погрижили всичкото това знание да бъде разбираемо за софтуера. Все още е рано да се прогнозира доколко новата услуга за търсене ще бъде успешна. Тя ще заработи най-късно до средата на май по думите на нейния създател, цитиран от bbc.co.uk. През последната година обаче на онлайн сцената се появиха няколко подобни проекта, които успяха да привлекат за кратко обществения интерес, а след това да потънат безславно в недрата на глобалната мрежа. Cuil, True Knowledge и Kosmix са малка част от проектите, реализирани в сферата на семантичното търсене през последната година. И трите начинания стартираха с гръмки планове за „промяна на начина, по който хората използват информацията в интернет“ и скоро след това изчезваха от медийното полезрение. В групата на интелигентните търсачки попада и появилата се през май 2008 Powerset услугата, създадена от Барни Пел, който риторично попита при стартирането й „защо трябва да търсим като неандерталци“, прокарвайки идеята, че неговият софтуер ще разбира „ежедневен английски“. Успехът и на този проект е по-скоро спорен, поне година след началото му. Все още най-бързият и сигурен начин да намерите дадена информация в интернет остават трите големи търсачки - Google, Yahoo и AOL, ако говорим за Европа и САЩ. В Китай най-голяма част от онлайн жителите се доверяват на местната Baidu. Въпреки това идеята за софтуер, способен да генерира конкретни отговори, става все по-примамлива, а опитите в сферата - все повече. Компанията, която стои в основата на новата търсачка Wolfram Alpha, се казва Wolfram Research. Любопитен факт е, че тя не е създадена специално за разработването на „убиец на Google“, а има повече от 20-годишна история. Неин основател е доктор Стивън Волфрам, който едва 20-годишен защитава докторската си степен в сферата на теоретичната физика, а през 1987 създава Wolfram Research.

BlackBerry задмина iPhone по продажби в САЩ

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
BlackBerry задмина iPhone по продажби в САЩ

Калина КАЛЧЕВА

Разработеният от Google G1 влезе в петицата
Култовият смартфон на Apple е загубил лидерската си позиция при смартфоните, сочи доклад на анализаторската компания NPG. В САЩ за първото тримесечие на 2009 г. най-добри продажби отчита RIM (Research in Motion) с моделите от серията Curve. На трето място в класацията е друг телефонен апарат на компанията - първият без типичната QWERTY клавиатура - Storm. Първият смартфон с разработваната от Google операционна система Android G1, е на пето място по продажби зад океана. В началото на 2009 г. на пазара се появи нов модел на класическия BlackBerry Curve със серия 8900. По същото време Verizon, един от мобилните доставчици, разпространяващи устройства на RIM, предприе агресивна маркетингова промоция за увеличаване на продажбите - за всеки закупен телефон потребителите получаваха още един безплатно. Според анализатори именно това е една от причините за доброто представяне на смартфона. Освен това RIM разпространява телефоните си в мрежите на 4 мобилни оператора, което стимулира повече клиенти да си купят апарата заедно с изгоден за тях тарифен договор. Apple пък заложи на ексклузивно партньорство с AT&T за субсидиране на iPhone. По всяка вероятност става въпрос за моментно разместване на позициите. Продажбите на iPhone обаче могат да се задържат пониски и през следващите месецир при условие че слуховете за скорошна нова версия на смартфона бъдат потвърдени. Що се отнася до G1, произвежданият от T-Mobile смартфон с операционна система Android, неговото присъствие сред топ 5 е приписвано най-вече на увеличаването на целия сегмент в САЩ. Като цяло категорията на смартфоните отчита процентен ръст в общите продажби на мобилни телефони. През първото тримесечие на 2008 г. пазарният им дял е бил 17%, докато в началото на тази година вече е 23%. Рос Рубин, анализатор от NPG, коментира, че дори и в сегашната икономическа ситуация потребителите мигрират към устройства, поддържащи лесен интернет достъп.

Apple готви нов модел iPhone

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Apple готви нов модел iPhone



Apple дава всички основания да очакваме нов модел iPhone до края на 2009 г. или в началото на 2010 г. В последно време компанията усилено наема хардуерни експерти най-вероятно за разработването на собствени процесори за мобилните си устройства. В края на 2008 г. бяха привлечени няколко експерти от висшия мениджмънт на големи хардуерни производители, сред които и Марк Пейпърмастър от IBM, сега лидер на новосформирания инженерен екип. Преди година Apple купи производителя на чипове PA Semi. Тогава Стив Джобс, изпълнителен директор на Apple, призна, че целта на придобиването е да бъдат разработени мощни микроконтролери - един чип, които съчетава функциите на няколко системи (system-on-a-chip - SoC). В момента iPhone използва SoC процесор по дизайн на ARM. При успех новите чипове биха могли да осигурят по-добро графично представяне на устройствата, което би дало преднина на iPhone или други нови устройства като платформа за компютърни игри, видео или електронни книги. Освен това Apple опитва да подобри и енергоефективността на процесорите, които използва, и в момента една от основните забележки към смартфона е животът на батерията му, а с появата на все по-сложни приложения този проблем се задълбочава. Нищо чудно скоро Apple да представи нов революционен продукт, като този път наложи тенденцията не по отношение на дизайна, а на хардуера на телефона.

Студент се изгаври с Уикипедия

Новинар - 29 стр.
Студент се изгаври с Уикипедия

Аглика ГЕОРГИЕВА

Ирландският студент Шейн Фиджералд отново постави под съмнение достоверността на най-големия справочник в света „Уикипедия” като вмени своя реплика на наскоро починалия френски композитор Морис Жар. Младокът, който провеждал свой експеримент в рамките на проучване за процеса на глобализация, добавил думите: „Когато умирам, в главата ми ще има последен валс, който само аз ще мога да чуя”.
Всички големи вестници, начело с британските „Гардиан” и „Индипендънт” захапали псевдо цитата и подобаващо го тиражирали. Шегаджията също останал шокиран от резултата, оправдавайки се, че така е наредил думите, че да не се осквернява паметта на композитора. „Мислех, че ще открия цитата в блогове и сайтове, но не и в сериозни медии”, хванал се за главата студентът по социология и икономика.

Разминахме се с пиратския списък на САЩ

24 Часа - 9 стр.
Разминахме се с пиратския списък на САЩ

Вяра ИВАНОВА

Въпреки опасността да попадне отново в списъка на държавите пирати, които не защитават интелектуалната собственост, страната ни не е включена в него, съобщи вчера зам.икономическият министър Явор Куюмджиев. Черният списък се изготвя всяка година от правителството на САЩ. През тази е публикуван на 1 май и в него са 8 страни от ЕС, сред които Италия, Испания и Румъния. Преди изготвянето му към страната ни е имало забележки заради интернет пиратството, нелегалния софтуер (50% от използвания от бизнеса бил такъв) и лошата комуникация между правителството и асоциациите за защита на интелектуалната собственост. След критиките бил изготвен списък със 150 мерки. Сред тези, които се обмислят, .е възможността за достъп до личните данни на хората, които теглят филми и музика от интернет. В САЩ това е възможно, но в ЕС директиви го забраняват, каза Куюмджиев. Оглеждали се различни модели. френският например е с агенция, която има достъп до тези данни и преценява кога да се дадат. Обмисля се и увеличаване на контрола върху звукозаписните устройства. Такива били и мобилните телефони, а идеята е да са в регистър. От индийска страна има интерес към произведени у нас безпилотни самолети, каза още Куюмджиев след българо-индийски комитет за сътрудничество в отбраната. Компания от Словакия пък планира да инвестира 600 млн. евро в производство на кръвна плазма.

четвъртък, 7 май 2009 г.

„Ню Йорк Таймс" поскъпва заради по-малко реклами

Труд - 28 стр.
„Ню Йорк Таймс" поскъпва заради по-малко реклами



Американският всекидневник „Ню Йорк Таймс" увеличава цената си с 33% от 1 юни, което е третото поскъпване на печатното издание за по-малко от две години в резултат на спада на приходите от реклами и пренасочването на читателите му към интернет, съобщи АП. Цената на всекидневника ще нарасне от 1,5 до 2 долара, което е двойно повече спрямо цената му през юли 2007 г.
Неделното издание ще поскъпне от 4 на 5 долара в Ню Йорк и до 6 долара в останалата част от Съединените щати.
Ръководството на вестника изразява съжаление за необходимостта от повишаване на цената, но посочва, че това е един от начините „да се гарантират основните качества на вестника, които се ценят от читателите". Издателската група „Ню Йорк Таймс" изпитва затруднения заради икономическата криза и понесе загуба от 74,5 млн. долара за първото тримесечие заради спад на приходите от реклама с близо 30%.

Windows 7 може да се окаже глътка въздух за компютърния гигант Microsoft

Пари - 21 стр.
Windows 7 може да се окаже глътка въздух за компютърния гигант Microsoft

Христо ЛАСКОВ

Кризата може да доведе новата операционна система по-рано от очакваното
Втората половина на 2009 г. трябва да бъде белязана от дебюта на Windows Mobile 6.5 на Microsoft. Това стана ясно още през февруари на провелия се в Барселона Mobile World Congress. Точна дата, нито смартфон, на който ще дебютира устройството, тогава не бяха оповестени. Според представители на компанията обаче НТС ще бъде първата марка, на която ще се появи Windows Mobile 6.5, a дебютът му ще бъде някъде през лятото. Точни дати засега няма. Компютър Подобна е ситуацията и около големия му брат Windows 7, който обаче е предназначен за компютри. За него се говори от началото на 2007 г., когато дебютира предшественикът Windows Vista. Той въпреки рекордните си продажби (използван е от около 200 млн. души в началото на 2009 г, а към април пазарният му дял е 62.21%), не беше особено добре възприет от потребителите. Друга е ситуацията със седмия поред Windows. Впечатления Първите отзиви за новата операционна система на редмъндската компания са доста ласкави от потребители, критици и анализатори. Ако съдим от мненията, получени от бета тестерите, които се възползваха от опцията да свалят бета версията на Windows 7 от сайта ни, това е на път да се превърне в най-добре планираната и най-добра версия на операционната ни система някога, коментира говорителят на Microsoft Британи Робинс пред Newsfactor Network. Сега на дневен ред са IT професионалистите и ентусиастите, които също трябва да дадат своята оценка, но за подобрения Release Candidate на Windows 7. Това е последната модификация преди официалното пускане на пазара на операционната система. Кандидат финалната версия ще бъде валидна до 1 март 2010 г., след което ще се изключва сама на всеки два часа работа до изтичане на срока й -1 юни. Дебют Бързото развитие на Windows 7 (бета версията беше представена в началото на годината) накара американските медии и блогове да спекулират за по-ранен дебют на операционната система на Microsoft. По план и според изявленията на представителите на компанията официалната поява на операционната система трябва да стане факт не по-късно от 30 януари 2010 г. - три години след дебюта на Vista. Според някои спекулации обаче седмата версия ще се продава още преди Коледа, а според други - че Microsoft няма да изчака и края на третото тримесечие, за да представи новата си операционна система. Слухове Според последната презентация на третия по големина производител на компютри в света Acer на 23 октомври ще бъде представен all-in-one моделът PC на компанията, озаглавен Z5600. Най-значимата новост в системата обаче е фактът, че тя е проектирана за работа с новата операционна система на Microsoft. Z5600 ще се появи по магазините с Windows Vista, но потребителите ще имат на разположение 30-дневен период, през който могат да си направят безплатен ъпгрейд към Windows 7, е официалната информация. Това кара спекулантите да твърдят, че новата операционна система ще тръгне от Редмънд към потребителите още преди края на октомври. Други коментари обаче предричат още по-ранно представяне на Windows 7. Американският Сошputerworld припомня, че разликата между представянето на Release Candidate на Windows XP и официалния дебют на операционната система беше 115 дни, а при Vista тя беше 138 дни. Тоест, Windows 7 може да се появи още в края на август. Стратегия Именно представянето на новата операционна система може да бъде един от ключовите моменти в развитието на Microsoft през тежката 2009 г. Въпреки твърденията на компанията, че диверсификацията на бизнеса й ще я спаси от негативни влияния от страна на икономическата стагнация, реалността се оказа различна. Софтуерният гигант отчете 6% спад в приходите си за първото тримесечие на 2009 г. Това се случва за пръв път в историята на компанията, откакто тя е публична от 1986 г. насам.
***
Новости
Новата операционна система на Microsoft определено не е по-грозна като визия от предшественика си, но е доста по-лека и невзискателна откъм системни ресурси спрямо Vista. Сред подобренията е добавената поддръжка на сензорни дисплеи, които вече навлизат и на пазара на PC (например Touchsmart IQ500, представен от HP преди година). Преди няколко години Microsoft отнесе солидна глоба от над 600 млн. EUR от Европейската комисия заради антимонополни регулации, свързани с Media Player, вграден в операционната система. Наскоро норвежката компания Opera, автор на едноименния браузър, се оплака от наличието на вграден Internet Explorer в Windows. Той вече не е там, освен ако потребителят не го поиска. Това са само част от новостите в Windows 7, повече очаквайте в ревюто на Release Candidate на операционната система на pari.bg

Максим Минчев, генерален директор на БТА: Оцеляването на българските медии зад граница е национален въпрос

Класа - 11 стр.
Максим Минчев, генерален директор на БТА: Оцеляването на българските медии зад граница е национален въпрос

Андриана МИХАЙЛОВА

- Докъде стигна подготовката на Петата световна среща на българските медии, на която БТА е домакин, г-н Минчев? Защо иде бъде в три града? - Юбилейната световна среща на българските медии ще е в България, но подготовката е много сложна, защото я правим в три точки - София, Бургас и Варна. Решихме, че след като ще говорим за информационни технологии и туризъм, да разширим географията, а пък и не всичко хубаво се случва на жълтите павета. Интересътикъм темите, и към дискусиите е огромен. Завидна е и активността на колегите ни от чужбина. До момента имаме потвърждение от 40 участника от 21 страни. Между тях са известни имена като Александър Андреев, главен редактор на българската секция на "Дойче Веле", Евгени Веселинов от вестник "Обзор", Лос Анджелис, Богдана Мараджийска, главен редактор на вестник "Нова дума", Испания.
- Разширява ли се географията на българските медии по света?
- Да, за разлика от други години, появиха се български медии в Израел и Швеция и те също ще присъстват на срещата. Разбира се, най много са колегите ни от САЩ, където медийното ни присъствие е голямо. Очакваме и журналисти от Канада, Австралия, Великобритания, Холандия, Италия, Германия, Чехия, представители на банатските българи, на малцинствата, които издават вестници в Унгария, Украйна, Молдова, Западните покрайнини. За първи път ще пристигнат и колеги от Хърватия. Доволни сме, че тази година категорично ще имаме най-много участници от която и да е друга среша. Ще присъстват и почти всички български медии, разпространявани на територията на страната - основните столични, както и регионалните.
- Основните теми ще бъдат туризма и ИТ през погледа на медиите. Какво по-точно предвижда програмата? - Идеята е да предизвикаме обществен дебат за тези възлови за българската икономика отрасли. Петата световна среща на българските медии ще бъде открита на 17 май в 11 часа 8 аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Надяваме се и на най-високо държавно присъствие. Много посланици и интелектуалци също са потвърдили, че ще дойдат. След това основната група делегати ще замине за Бургас, където до 19 май ще се състои първата част на форума, свързана с туризма. Ще направим нещо като вътрешна международна конференция, чиято голяма тема е 'Туризъм на отворените пространства". Сред дискусиите са "Медии и туризъм: реклама, маркетинг, медии и ПР", "Туризъм по бреме на криза и иновации", "Образът на България пред света -добрите световни практики и как идват те при нас". В тях ще участват представители на ЕС, на медиите, министри, които имат пряко отношение към туризма, а също така и основните играчи в бранша - Агенцията по туризма, Националният борд по туризма. Надяваме се да се получи качествен дебат, който да помогне на държавата, да стане така, че повечето българи да използват страната като място за почивка и да подкрепим този печеливш отрасъл, който носи и най-голям процент от брутния вътрешен продукт.
- Какъв ще бъде акцентът на форума във Варна?
- Там ще поговорим повече за га.нар. нови медии. Електронните медии все повече настъпват, променят се отношенията между медиите и потребителя, появяват се социални мрежи и т.н. Ще обсъдим наболели проблеми като цифровизацията, особеностите на медийното оцеляване и как колегите ни от чужбина се справят с икономическата криза. Ще анализираме и промяната в инфраструктурата на нашия бизнес. Най-важното е още веднъж да стимулираме медиите извън пределите на страната, които поддържат българщината и помагат на позитивните процеси.
- Как се развиха бг медиите между първата и петата световна среща. С какво този журналистически конгрес помогна на медийната среда у нас и на тази зад граница?
- Трудно ми е да говоря за медийната среда у нас, нашата задача е да поддържаме доброто качество и оцеляването, колкото и да е грозна тази дума, на българските медии. Тези срещи помогнаха на колегите зад граница да знаят, че не са сами. Разбира се, възможностите за помощ от такива
страни като нашата са малки, но си мисля, че по този начин активираме и държавата, и бизнеса българските издания в чужбина да не спират. Отчитаме, че те обслужват интересите на голяма част от сънародниците ни навън, а те са между 1 и 2 милиона. Помогнахме на много от колегите да направят направят жива връзка - да си осигурят нови кореспонденти, да се обменя информация.
- До колко ги е засегнала икономическата криза? Има ли вече индикации?
- На този етап не мога да преценя, засега индикациите са, че повечето медии минават от хартиен на електронен носител. Разбира се, запазват и хартиения си вариант. Не може кризата да не им влияе, но нека да ги чуем и ако има нещо, с което държавата и ние можем да им помогнем, този път наистина да го идентифицираме и организираме. Говорим за прословутото създаване на единен информационен сайт. Ще го обсъдим във Варна - има няколко предложения за него, но нека да се изкаже и колегията. Да видим дали е възможно да направим ползотворен и действащ механизъм. Въпросът за оцеляването и развитието на българските медии в чужбина е национален въпрос.
- Миналата година, на срещата в Мадрид, имаше и брожения сред участниците... - Само сред колегите от "Парижки вести", които поискаха по-голяма политизация на форума. Не отричам, че предложените от тях теми са важни и интересни, но касаят само медийния живот в България. Не засягат основната - българските медии в чужбина, която ни събира. Колегите от всички страни скочиха срещу това, защото не се събираме да коментираме неща, които се случват само у нас. Колегите от чужбина искат да говорим за други неща -как се справят с кризата, например. Това е болната тема.
- Възможно ли е кризата да обедини медиите?
- Надяваме се. Да не забравяме, че в някои източни народи йероглифът за криза и за възможност е един и същ Вярно, че това вече е изтъркана теза, но ми се иска кризата, да помогне и за пречистване, и за поправяне на някои несправедливости в света. Нека тя да изиграе в световен мащаб положителна роля, а в регионален - да ни пречисти на фронта на четвъртата власт.
- Има ли промяна във финансирането на форума заради икономическата ситуация?
- В условията на тежката икономическа криза беше неморално да се търсят големи спонсори и суми, затова заложихме основно на български фирми, които да дадат малко, но от сърце. Така събираме парите за срещата, която има солиден бюджет.
***
Максим Минчев е роден през 1953 г. в София. Завършил е журналистика в Лвов, Украйна, педагогика във ВА "Г..С. Раковски", стипендиант на НАТО в Брюксел. Бил е член на УС и пресдиректор на Атлантическия клуб 6 България. Работил е като зам. главен редактор в "Христо Ботев", като редактор и водещ в "Свободна Европа", както и като редактор в различни вестници и списания - сп. "Български воин", "Народна младеж", "Диалог", "Темпо". От пет години е генерален директор на БТА По традиция в навечерието на 24-ти май от петилетка насам агенцията организира световна среща на българските медии. Максим Минчев разказа подробно за предстоящото издание на форума след десетина дни.

Максим Минчев, шеф на БТА: Криза е, но наши медии се появиха в още 5 държави

24 Часа - 23 стр.
Максим Минчев, шеф на БТА: Криза е, но наши медии се появиха в още 5 държави

Паола ХЮСЕИН

- Г-н Минчев, БТА организира за пети път международната медийна среща и вече всички участници се познават. Каква ще е изненадата?
- Новите български медии, появили се в чужбина от миналогодишната среща досега - електронен сайт в Швеция, списания в Хърватска и Словакия. Имаме информация, че се правят български медии в Катар и Португалия, но не можахме да влезем във връзка с тях. Разширява се географията, а още по-интересно е, че се разширява и промяната в самите медии. Това може би се дължи на кризата. Някои вестници се отказват от хартиения вариант и минават на електронен, други се създават изцяло в интернет. Има бум и на сайтовете, като много от тях са доста качествени. Например шведският. Имаме и нов участник от Израел -Хани Берлер, която е и наш кореспондент. Тя издава електронния вестник "Глобус репортер". Освен новите медии тази година се увеличи и броят на желаещите да участват в срещата. Третата новина е, че ще направим дебат как българските медии, независимо къде са, преодоляват кризата. Това е желанието на колегите ни от чужбина - 99% от тях поискаха да говорим как да се справим с предизвикателствата на кризата.
- Заради кризата има ли затворени наши медии в чужбина?
- До този момент не знаем. От досегашните участници няма нито един фалирал, но е факт, че има трудности. Струва ми се несериозно в другите държави да има фалирали огромни гиганти вестници и големи компании в медиите, а да оцелеят наши малки издания. Но се надявам, че такива хора като Богдана Мараджийска - прекрасен мениджър, която миналата година бе в основата на организирането на срещата в Мадрид, Максим Божилов от Канада, Евгени Веселинов от САЩ, колегите ни от Гърция ще дадат много примери за това какво правят и от какво имат нужда. Затова накрая последната тема за обсъждане ще е
създаването на български световен информационен пул с обсъждането на всички техники и възможности.
- Къде ще бъде този пул, в сградата на БТА ли?
- Нямам амбицията БТА да ръководи подобно нещо. Този пул не може и без участието на „24 часа", както и на основните български медии. Когато се съберат 100-ина глави журналисти, това ще даде по-добър резултат. Спомням си едно момче - Пламен Калинов от Австралия, и Борислав Николов от Канада - още на първата среща имаха авангардни идеи. Нека всички се съберем и да решим как ще стане и къде. Колегите ни наистина имат нужда от връзка с актуалната информация, която се излъчва от Бъл-
гария.
- Каква ще е целта на петата среща?
- На тази среща трябва да потърсим по-голям коефициент на полезно действие. Ако направим една ретроспекция, миналата година основният акцент в Мадрид беше износът на българска култура. Имахме премиери на филми, открихме изложби, имаше концерти, преведохме книги. По-миналата в Рим каузата беше спасяването на българските медици, а дискусиите - за влизането ни в ЕС. Втората среща в Чикаго беше интелектуално предизвикателство -след като сме направили първата в София, можем ли да отидем при българските общности. Сега вече е назрял моментът да поговорим за нещата, които да помогнат на българските медии да продължат своя живот. Длъжни сме, защото, ако настъпи някаква стагнация на българския медиен пазар в чужбина, като цяло ще пострада българската диаспора.
- БТА ще ангажира ли държавата за медийната среща?
- Миналата година за първи път се появи
упрек защо българските политици вземат участие
на тази среща. Всъщност те участват само в откриването. А е добре да са още по-ангажирани, защото много от посланията, които имаме да отправим, са именно към политическата класа, независимо кой е на власт.
През първите два дни ще обсъдим въпроса за българския туризъм, но през призмата на медиите и как ние можем да помогнем. Ще представим уникалните неща у нас, които могат да извадят напред туризма ни. С количеството минерални води България е на второ място в света. Заради културните ни ценности сме трети в Европа след Италия и Гърция според класация на ЮНЕСКО.
На тази среща вече потвърдиха участието си Меглена Кунева, Джевдет Чакъров, Асен Гагау-зов, Петър Мутафчиев, Ивайло Калфин. Това са все хора, които кореспондират с проблемите на туризма, и ще са там, за да им задаваме въпроси. Какво е туризмът, ако не можем да говорим за пътищата, летищата, таксите? В Турция и Гърция примерно държавата се намеси, като отмени летищните такси. Поканен е и Даниел Вълчев, тъй като образователният министър също има отношение към българската диаспора.
- Какво вълнува колегите ни от чужбина, какво искат те да обсъдят?
- Вече ви казах, че основната тема е кризата. В Испания например, където живеят много българи, според официалните източници кризата е най-голяма и
има 17% безработица
Едва ли лошите икономически условия нямат пряко отношение към нашенците или към българския вестник там. В. „Нова дума" излиза в тираж 10 хил. броя. Дали все още е така, ще разберем от представителите му тук.
Другите им предложения са свързани с делови въпроси. Вероятно в навечерието на изборите отново ще поставят някои неясноти, които срещат при изборната процедура в чужбина. Колегите ни от Гърция и Испания имат предложения за българския туризъм на базата на опита, който са видели.
Втората част от срещата е свързана с медиите и информационните технологии. Извършва се промяна в инфраструктурата на медиите в световен мащаб, все повече сероятсайтове-те, увеличават се електронните вестници, предстои ци-фровизация.
- БТА как ще се променя?
- Много внимателно следим динамиката на пазара. Конкуренцията вече не е дали ще се появи Друга агенция, а в електронното пространство. Парадоксално е, но увеличаваме абонатите си с подобни на нас играчи, такива, каквито са информационните сайтове и електронните вестници. Наскоро имахме и кадрови промени, които целят да се увеличава бързината и точността на информацията. Пуснахме нов сайт - "Водещите новини", вече предаваме и пресконференциите в БТА на живо в интернет.

вторник, 5 май 2009 г.

Среща в защита на свободата на словото с "Репортери без граници"

КАФЕНЕ - Новини
Среща в защита на свободата на словото с "Репортери без граници"



Български журналисти съобщиха, че организират среща в защита на свободата на словото в страната.
Тя ще се проведе на 26 май в Червена къща в София, като гости ще бъдат представители на правозащитната фернска организация "Репортери без граници".
В програмата на срещата е включено представяне на специалния доклад на "Репортери без граници" за България.
Ще бъдат обсъдени механизмите и методите за потискане на свободното слово - свидетелства от притискани и пострадали колеги.
Наред с това в програмата влиза и обсъждане на тема, озаглавена "Как България стана най-малко свободната страна в Европа? Въпроси към прокуратурата, службите и политиците".
По време на кръгла маса в рамките на срещата ще се проведе дебат за това, какво е бъдещето на медиите в страната.
Според годишния доклад на "Репортери без Граници" за 2008 България се намира на 59-то място в класацията за свободата на пресата, след страни като Мавритания, Того и Мавриций.
В специален доклад, организацията прави подробен анализ на проблемите и препоръчва европейски натиск за постигане на минималните стандарти на медийна свобода за една правова държава, каквато България очевидно не е.
Подобни изводи прави и американската организация "Фрийдъм Хаус", според която България е сред страните с частична медийна свобода. От страните членки на ЕС частично свободни са единствено Италия, Румъния и България.
В България съдът налага многократно по-високи глоби за набеждаване, отколкото за пране на пари. Многобройни са случаите, когато след публикация на материали, разкриващи корупция и злоупотреби, издателите са притискани чрез съда за клевета, вместо прокуратурата да се самосезира и да разследва изнесените факти.
Съвсем наскоро директорът на проучвания на "Фрийдъм Хаус" Кристофър Уокър заяви за Кафене.нет, че е "удивен от безнаказаността, с която се подтиска свободата на словото в България".

понеделник, 4 май 2009 г.

Македонските медии протестират

БНТ интернет новини - Новини
Македонските медии протестират



Точно в 12 без пет местно време в Македония за пет минути ще прекъснат своите емисии всички медии в страната в знак на протест против състоянието на новинарството в държавата. Паузата в излъчванията македонските журналисти нарекоха „пет минути гръмогласна тишина". Протестът е част от проявите, които в Македония се организират по повод Световния ден на свободата на медиите, който колегите от цял свят отбелязват днес. За утре на обяд е насрочен и протест пред правителството, организиран от Сдружението на журналистите в Скопие.
Протестът на журналистите обаче не е само солидарност с борбата на колегите им от света за по-голяма професионална свобода, а знак на остър протест против състоянието, в което се намират медиите в страната. Журналистите са недоволни от състоянието на професията, от ежедневния натиск, на който са подложени в работата си от страна на политици, бизнес кръгове и правителствени служители. Повечето собственици на електронни и печатни медии са лидери на политически партии, някои от тях са депутати от управляващата коалиция. Обществените македонски радио и телевизия са в агония и само дотациите от кабинета ги спасяват от пълен фалит. Правителството е най-големият рекламодател в страната и чрез избирателната си рекламна политика корумпира медиите и журналистите. За последните две години в съдилищата се водят над 160 дела срещу журналисти за клевета, а общата стойност на наложените глоби надхвърля 250 000 евро. Като сериозен проблем се очертава ниският професионализъм и сериозната липса на лична и обществена позиция на журналистите. В последното изследване на авторитетната неправителствена организация „Фридъм хаус" Македония е оценена като държава, в която медиите са „частично свободни". Това й отрежда последното място сред нейните балкански съседи.

неделя, 3 май 2009 г.

Един журналист в Европа

сп. Мениджър - 118 стр.
Един журналист в Европа

Георги ГОТЕВ

Той разказва за новата си работа в една брюкселска медия, където всеки знае заплатите на другите. А с премиите може да си купи нова кола среден клас
ВИНАГИ СЪМ СЕ СМЯТАЛ за журналист, не за мениджър. Но напоследък съм принуден да се занимавам и с въпроси на управлението на фирмата, след като преди близо година започнах работа в една брюкселска медия. "Еурактив" е
в челната тройка на десетината специализирани медии, които следят пулса на европейските институции. Частна фирма, създадена точно преди десет години от французин, тогава служител в Ев-рокомисията. Макар че не е журналист, идеята му била да направи първата интернет медия (тогава интернет беше ново явление) по европейски въпроси.
Като български журналист от години следя "Еурактив" като източник на информация и затова винаги казвам, че неслучайно попаднах тук.
Първото нещо, което ме изненада, е, че за разлика от родината, тук ценят опита и старшинството. След цяла серия от интервюта (може би десетина часа общо) ми предложиха по-висока длъжност от тази, за която кандидатствах. В един момент интервютата се пренесоха в дома на собственика на медията под формата на вечеря с ключовите лица във фирмата и моята и техните съпруги.
Всъщност собственикът бе по-
искал да се увери, че чрез мен медията ще може да има достъп до по-високопоставени източници, да има по-авторитетно лице за външни изяви, а също учител за по-младите журналисти. Действително, колегите ми са по-млади от мен, а аз получих длъжност "старши редактор".
Като си помисля само, че в родината шефовете ми точно от това се страхуваха – че мога да бъда лице на медията и, не дай си боже, да ги засенча... Другото нещо, което доста ме впечатли, е, че още на втория месец ми бе предложено да стана акционер във фирмата. Сумата, която трябваше да вложа, не бе голяма. Но очевидно ставаше въпрос за две неща - първо, да се отбележи бързото ми интегриране, и второ, по този начин да бъда много по-добре запознат с финансовото състояние и съпричастен с управленските решения.
Разбира се, сред мотивацията на шефа ми е и да ме задържи. Брюксел е място, където човек с богато CV сравнително лесно ще си намери работа. Казвам го, защото за девет месеца два пъти си намирах работа. Кандидатствал съм на десетина места, две от десет не е лошо попадение. Чувал съм за млади хора, които са пращали по сто молби, без да стигнат дори до интервю.
Още нещо, което доста ме учуди, е, че шефът ми, макар че продължава да е мажоритарен собственик и може на практика сам да взема всякакви решения, си е сложил борд над себе си. Той следи за развитието на фирмата и два пъти в годината дава мнение по всички управленски въпроси.
Бордът се състои от авторитетни хора, които по една или друга причина познават медията и й желаят доброто. Решенията на борда са препоръчителни, но не ми е известно управлението на фирмата да се е отклонявало от тях.
Второто ниво на формиране на решения е вътрешното, на така нареченото ядро на управлението на фирмата, състоящо се от тесен кръг ключови лица. Третото е по-широко, включващо, грубо казано, една трета от работещите.
Всеки понеделник в 12,30 ч. всички служители се събират на общо заседание, на което всяко звено докладва за извършеното. От своя страна ръководството докладва за такива важни въпроси като финансовото състояние - тема, не без значение в условията на глобална криза.
Прозрачността на приходите и разходите е до такава степен пълна, че дори размерът на заплащането на служителите не е тайна. Спомням си добре, че в България нямаше по-строго пазена тайна от това кои каква заплата е успял да договори с ръководството. Впрочем затова заплащането бе и крайно несправедливо.
Скоро си дадох сметка, че добрата работа се заплаща наистина добре. Четири пъти в годината всеки служител преминава през система на самооценка и оценка, в резултат на която премиите, които получава, могат да достигнат впечатляващи размери. Грубо казано, достатъчни за купуване на нова кола от среден или висок клас. Другото нещо, което трябваше бързо да прихвана, е да насочвам усилията си в подкрепа на бизнес модела на фирмата, а не напосоки, както съм правил досега в България. Грубо казано, нашата медия е уникална с няколко неща: тя е напълно безплатна, включително богатият архив. Многоезична - основният продукт е преведен от английски на френски и немски, а локални
издания по системата на фран-чайз излизат във Франция, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и Турция. Публикува оригиналните документи, становищата не само на институциите, но и на бизнеса, на неправителстве-ния сектор, на засегнатите страни. Като дошъл от България но-винар бях свикнал да вървя след събитията, а също нямах особено систематичен подход за обясняване на бекграунда. Не ми беше трудно да се нагодя и от днешна гледна точка излизащата в България информация в повечето случаи ми се струва доста бедна на перспектива.
Често колеги от родината са ме питали защо не си подписваме публикациите. Обяснявам, че това е част от бизнес модела. В списание "Икономист" авторите също не се подписват. Нашите информации имат определена
структура, която не позволява особена волност, присъща на авторската журналистика. Например ние никога не изразяваме мнение, само цитираме мнението на основните фактори.

Чужди срещу български списания? Не, добри срещу още по-добри

сп. Мениджър - 100 стр.
Чужди срещу български списания? Не, добри срещу още по-добри



Появата на лицензните издания бе много полезна за пазара, защото го направи по-разнообразен, по-професионален. Помогна на големите и сериозни родни марки да станат по-добри и по-конкурентни
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПЪСТЪР стана българският списаниен пазар в последните години. На будките за продажба редом до родните известни и утвърдени марки застанаха наши варианти на популярни чужди заглавия. Те донесоха
ноу-хау и нова култура на стайлинг и снимане. И безспорно обогатиха медийния пейзаж. В същото време се разбра, че само известното заглавие, чуждият опит, снимки и текстове не стигат, за да се спечелят умът и сърцето на читателя. Трябват още много други неща и съвсем не на последно място - и
качествена журналистика. Защото читателят не прави своя избор по това кое издание е чуждо и кое българско. А по това какво ще прочете в него. В този смисъл няма разделение на български и чужди заглавия. А на добри и още по-добри.
Появата на лицензните списания бе много полезна за пазара, защото го направи по-разнообразен, по-професионален. Помогна на големите и сериозни български марки да станат по-добри и по-конкурентни.
През последните години почти няма месец, в който да не стартира български вариант на чуждо списание. Големите световни издателства се стремят
да разширят територията си, за да
компенсират загубите от икономическата криза. Лицензиантите им на местна почва пък разчитат на
известния бранд, за да овладеят по-бързо празните ниши на рекламния пазар.
"Много по-лесно е да се работи с вече утвърден и познат бранд, отколкото тепърва да се създава нов. Въпросът е, че за да се наложи една марка на пазара, освен да е позната, трябва и да е добре ме-нажирана", казва управителят на "Вестникарска група България" Пламен Тенев. "Допреди няколко години само марката бе достатъчна. Тогава много неща липсваха на пазара. Сега е много по-трудно
да се постигне успех само с името", продължава той. "формулата е: известна марка + добър продукт + сериозна инвестиция", смята директорът "Издания" в "Санома Блясък България" Николай Караджов. Чуждите издания имат
не само успехи в България. Преди години спря да излиза италианското лицензно списание Guliver, a бизнес издания като американското Business Week и ВМ (в което се публикуваха статии от "Икономист") и футболното Don Ballon не успяха да се наложат на пазара.
"В България се вземат лицензи на килограм, без да се прави сметка дали тези марки могат реално да бъдат наложени на пазара, без да се държи сметка за пазарната реализация, обяснява Пламен Тенев.
"Българският медиен пазар е напълно лишен от логика - смята изпълнителният директор на "Иконо-медиа" Бисер Боев. - Това вероятно е и причината някои издатели да залагат на лицензни проекти, вместо да хвърлят сили и средства за създаването и налагането на съвършено нов продукт."
Последното чуждо издание, което се появи, е руското списание "Вокруг света", което попада
в конкурентната ниша на GEO и
National Geographic. Тиражът му на български е 8000 бройки. Съдържанието е 70% преводно и 30% авторско. Същото съотношение на преведени към оригинални български текстове ще има и безплатното, с ъндърграунд профил списание Vice,
чийто старт бе обявен за май.
С интерес пазарът очаква появата на списание Forbes. Българската версия ще е част от портфо-лиото на "Атика медия". "Forbes е легенда. Но за да се наложи една марка, колкото и легендарна да е тя, от изключително значение е издателят. Той е човекът, който намира и дава парите. Зад "Атика медия", чрез гръцкия собственик "Атикес Екдосис", стои Силвио Берлускони, което е достатъчна гаранция за успех", казва главният редактор на Playboy Христо Кьосев.
"За да се адаптира едно американско бизнес издание към пазара, трябва преди всичко много
добре да се познава американската бизнес култура, която пък е твърде различна от европейската. Затова е и много трудно да се прогнозира дали издание като Forbes, ако следва твърде строга дефиниция, може да има успех в България", обяснява бившият главен редактор на Busi-
ness Week България Валери Ценков.
"Навлизането на първите лицензни женски списания у нас през 2002-2003 г. беше тежък период за нас. В този момент тиражът ни падна с 3000-4000 бройки, което е много за издание с 22 000 тираж -спомня си главният редактор на EVA Милена Попова. - Много бързо обаче нашето списание се върна на челното място на пазара. Причината за това е, че EVA е много българско издание."
Въпреки експанзията на чужди списания българските сериозни марки EVA, "Мениджър", "Жената днес", "Идеален дом", "Наш дом" продължават да са добре приети от пазара и да оглавяват челните места на рейтинговите агенции.
"За една 64-годишна марка като "Жената днес" не е трудно да има лоялна аудитория. Още повече че това е списание за четене, не за прелистване, а такива няма много на нашия пазар", обяснява главният редактор на "Жената днес" Мира Баджева.
Пламен Тенев, управител на „Вестникарска група България
Има още много свободни ниши
В КОНКУРЕНЦИЯТА с лицензните издания на българските им е по-трудно. Има прекалено много издания с една и съща целева аудитория. Създават се или се купуват медии без оглед на резултата. Когато във "Вестникарска група България" вземем лиценз за едно издание, го правим след предварително проучване как то ще бъде прието. И след подробен разчет как да му изкараме парите за година, година и половина. Наложените марки определено привличат публика и рекламодатели и са много влиятелни. Но зависи и как се управляват. Лошото управление води до пренасищане с издания. В същото време липсват тясно профилираните списания. Има огромни празни ниши на пазара. Изданията за градини, домашни любимци или техника са още в детски пелени. Тези, които в момента съществуват на пазара, приличат повече на рекламни каталози, отколкото на модерни списания.
Христо Кьосев, главен редактор на Playboy
Появи се глад за интересни чужди материали
ПОНЕ 70% от успеха на Playboy се дължи на бранда. Както е с "Кока-кола", "Пепси" и "Макдоналдс". В Playboy съотношението е 90% български текстове и 10% преводни. Това са предимно интервюта с някоя голяма звезда като Джак Никълсън например. Смятам, че печелившата формула на нашия пазар досега беше известен бранд плюс българско съдържание. Сега според мен се наблюдава една нова тенденция - има глад за интересни чужди материали. Сякаш читателят е презадо-волен от българско съдържание и търси качествени чужди текстове. Като че ли отново наблюдаваме ефекта "Паралели" от 80-те години на миналия век - огромен интерес към добре написана стойностна преводна журналистика.
Николай Караджов, директор „Издания" в „Санома Блясък България
Издаваме и български, и чужди марки
ИЗВЕСТНАТА МАРКА е само едната страна на нещата. Сама по себе си тя не гарантира качествен продукт. Необходими са доказване на местния пазар и много сериозни усилия. Заради името човек може да си вземе списанието веднъж, но повече да не повтори.
В портфолиото на компанията ни имаме и български, и чужди марки.
Най-успешното ни издание е "Журнал за жената". То е в този формат от 2005 г. И сякаш попадна в точния момент на точното място, защото още през 2006 г. стигна тираж 125 хил. броя.