събота, 18 април 2009 г.

Магардич Халваджан, режисьор: Медиите сами си измислят новините

Поглед - 18 стр.
Магардич Халваджан, режисьор: Медиите сами си измислят новините

Евелина СТРАХИЛОВА

- Маги. защо набедиха „Страх" за нелепия инцидент с 13-годишното момче, което се обеси в Козлодуй, след като подобна игра има и в предаването „Форт Бояр"?
- Никой в нищо не ни е обвинил. Медиите раздуха цялата тази история. И това е типично, защото в момент на криза, когато няма и новини, медиите си ги измислят, за да могат да съществуват. Много години съм в този бизнес и нищо не може да ме учуди.
- Значи това бе изцяло медиен шум?
- Да, един нелеп инцидент, раздут от медиите, се превърна в някакъв балон. Когато бяхме с ръководството на Нова тв на среща със СЕМ, самата председателка на надзорниците г-жа Маргарита Пешева каза, че при тях няма нито едно гражданско обаждане. Всичко идва от медиите, които непрекъснато звънят и се интересуват какво става. И дори тя даде пример със случая с кеча преди години, когато са били залети от факсове, имейли и телефонни обаждания от възмутени родители. И това е нормално, защото в кеча има едни озверели хора, които се млатят, чупят си кокалите. Да, театър е, но как да обясниш на децата, че всъщност това не се случва наистина. А „Страх" е игра, в която се набляга на положителните емоции. Някакви хора се мъчат да се справят със страха си. Като „Бързи, смели, сръчни", но по-екстремно. Зрителите не са глупави, така че когато няма обществена реакция, означава, че няма виновник. Просто жестока съдба.
- Въпреки голямата трагедия, може ли да се каже, че инцидентът бе и реклама за „Страх"?
- Цинично звучи, но наистина се вдигна много шум. Вече не знам какво да кажа, толкова криво ми стана от тази история. Не може колеги да обвиняват предаването, дори скочиха срещу цялата медия - Нова тв. Това е пълна глупост - всички телевизии имат такива предавания, като минеш през „Форт Бояр", „Бяство към победата", „Сървайвър" и т.н.
- В крайна сметка какво реши СЕМ?
- „Страх" ще продължи да се излъчва. Имаме още 10 епизода и чакаме да свърши „ВИП брадър", за ги пуснем. При прекъсванията за реклами ще има надпис „Предупреждение за родителски контрол за деца под 12 години". Родителите не трябва да си измиват ръцете с такива предавания, а да се научат, че когато децата гледат телевизия, трябва да им се обяснява. Това се отнася и за филмите, и за всички тв продукции. Затова са и тези точки, които предупреждават, че даден формат не е подходящ за определена възраст.
- Ти си президент на Асоциацията на телевизионните продуценти (АТП). Какво се случва с дейността й?
- Ще дадем пресконференция и ще кажем за какво точно се борим. А главното е оцеляването на нашия бизнес, и то на ниво закони. Имаме нужда от това ние продуцентите реално да сме
партньори на телевизиите, а не да бъдем техни служители. Защото често се получава това неразбиране. Телевизиите се поу-насят понякога и на нас това не ни харесва. Решихме, че трябва да се обединим, за да можем донякъде да контролираме поло-
жението. Като сме поотделно, те могат да правят каквото си искат. Това, разбира се, не пречи да сме конкуренти. Има си правила обаче, които трябва да се спазват от всички. Това ще е и по-полезно за зрителите, защото голяма част от телевизиите, не визирам националните, изобщо не изпълняват предписанието на закона - а именно да има 10% собствена продукция. Е, това го няма! Оказва се, че 90% от телевизиите в България са в нарушение на закона и никой не ги санкционира. Ние, продуцентите, пък нямаме работа по малките телевизии, които не спазват закона.
- Асоциацията наистина ли обедини продуцентската гилдия?
- Със сигурност. На нашите събрания е много забавно. Такова нещо не бях виждал, откакто се занимавам с телевизия -10-12 години. На една маса Евтим Мило-шев, Иван и Андрей, Нико Тупа-рев, Митака Митовски, аз. Допреди няколко месеца това беше немислимо. А сега сме заедно и тече голям купон. И телевизиите ги е страх от това. Разбраха, че принципът „Разделяй и владей", който вършеше много работа дълги години, вече не е в сила. Тези игри свършиха. И няма как, срещаме се, говорим и всичко ни е ясно.
- И за зрителите е осезаемо - ти си чест гост на Нико Тупарев във „ВИП брадър".
- Именно. И това се случва точно поради тази причина. Осъзнахме, че конкуренцията си остава, но трябва да си говорим. Мисля, че много неща ще се променят в тоя бизнес поради факта Асоциация на телевизионните продуценти. Един от основните проблеми е, че ние още не можем да решим какво значи външен и какво независим продуцент. Законът също не го тълкува както трябва. И това е една от точките, с които ще се занимаем. Битката ще е тежка, но толкова години сме го правили и ще продължаваме да се борим.
- Слави Трифонов още ли се дърпа от асоциацията?
- В действителност само той остана извън нея. Неговата позиция пред нас беше, че иска първо да се увери, че АТП ще работи. Той се съмняваше, че всички продуценти ще се съберат на едно място и ще направят нещо. Но при положение че виждам, че заедно можем да работим, а скоро ще стане видно и за всички, смятам, че и Слави ще се присъедини рано или късно.
- Миналата година обяви един много амбициозен проект - тв академия. Отказа ли се от него?
- Напротив, стигнали сме много напред в разработката. В желанието си да обединя гилдията, подарих тази моя идея на АТП. Наградите ще се правят от нея и така ще покажем, че работим заедно. Гилдията ни ще впрегне целия си ресурс. Едно е да се боря сам, друго е 15 компании, на които това им е работата. Най-важното е, че асоциацията успя да извоюва наградите да се излъчват по трите национални телевизии едновременно. Което е и една малка стъпка на самите телевизии да покажат, че това е техният празник. Времето на разделението на продуцентите свърши, при телевизиите - също, с това решение. Телевизиите и хората, които работят в тях, имат нужда от тв академията. Не може всички да имат награди, само тези хора да нямат.
- В събота (18 април) тръгва „Пълна лудница" по Нова тв. Смяташ ли, че смехът привлича най-голяма тв аудитория?
- Отдавна имаме концепция за такъв тип предаване. Експериментирахме с „Дискусионно студио „Страх" точно преди старта на „Страх" и получихме добър отзвук. Сигурно вече има над 100 000 тегления на тази серия в ин-тернет. Това за пореден път доказва, че българинът иска да се забавлява, да се надсмива над проблемите и нелепиците, които ни заобикалят. „Пълна лудница" наистина е много смешно. Първият ни снимачен ден беше 16 часа. Всички се умориха много, но интересното беше, че не си пролича, защото когато искрено се забавляваш, забравяш за всичко.

Роберто Дзангранди ще журира „PR Приз 2009"

Поглед - 16 стр.
Роберто Дзангранди ще журира „PR Приз 2009"



Президентът на европейската PR конфедерация (CERP) Роберто Дзангранди потвърди участието си в журито на деветото издание на „PR Приз". Сред оценяващите тази година са и Колин Фарингтън, председател на Global Alliance, генерален секретар на CERP и представител на британската PR конфедерация, и д-р Сера Гьорпе, финансов инспектор в CERP и член на борда на Турската PR Асоциация.От българска страна в журито участват проф. Любомир Стойков, председател на
Българска академична асоциация по комуникации (БААК); Даниела Петкова - главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие", Ема Нейкова - ръководител Външни комуникации „М-ТеГ; проф. Христо Кафтанджиев - преподавател в СУ „Св. Климент Охридски", и др. Председател на журито за „PR Приз 2009" ще бъде Милена Атанасова, председател на Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО). Проектите за участие 6 конкурса трябва да бъдат изпратени до 24 април включително.

Само 50 % от „ВИП брадър" за благотворителност

Поглед - 13 стр.
Само 50 % от „ВИП брадър" за благотворителност

Евелина ВАЛЕНТИНОВА

лаготворителният „ВИП Брадър" стана център на поредния медиен скандал нрез седмицата. 46 неправител-ствени организации обвиниха организаторите на шоуто, че са направили пропуски, които могат да рефлектират негативно върху избраните каузи. В официално становище, те призоваха продуцентите от „Олд скуул" и Нова телевизия да изработят механизъм за отчетност към дарителите и обществото, а участниците в риалитито да дарят хонорарите си за благотворителни каузи. Сред организациите са Българският хелзинкски комитет, Движение на българските майки, Националната мрежа за децата, Американска фондация за България, Център за икономическо развитие. За да сложи край на спекулациите относно благотворителността на шоуто, ръководството на Нова телевизия в лицето на председателя на борда на директорите Силва Зур-лева, изпълнителния директор Якоб Андерсон и програмната шефка Олга Лозанова, даде пресконференция, на която отговори на всички обвинения.
„Няма да призоваваме участниците да връщат хонорарите. Някои от тях вече дариха част тях, но не искат това да се обявява публично. Единствено Емил Кошлуков каза в ефир, че се отказва от половината сума. Но това си е негов личен избор", каза Олга Лозанова. И допълни: „Продуцентите от „Олд скуул", лицензодателят „Ендемол" и Нова телевизия се отказаха от своята печалба. Един sms за „ВИП Брадър" струва 1,20 лв. След калкулирането на ДДС и разходите на мобилните операторите сумата, която постъпва за благотворителност от един есемес, е 0.60 лв. Накрая всички събрани пари ще бъдат разделени по равно за осемте избрани каузи". За модел на разпределянето на средствата е взета инициативата Българската Коледа, на която две поредни години
Нова телевизия бе медиен партньор. За да бъде информирано обществото как са похарчени средствата, всичко ще бъде отразявано в новинарската емисия "Календар" и в други предавания на Нова тв.

Държавата пак взе медиите

Поглед - 17 стр.
Държавата пак взе медиите

Тома ИВАНОВ

С направените наскоро промени в Закона за радиото и телевизията и Закона за електронните съобщения управляващата тройна коалиция се стреми да утвърди доминиращите си позиции в медийната регулация и в годините, след като загуби властта си на следващите парламентарни избори. По мнението на всички непредубедени специалисти (доц. Нели Огнянова, Радомир Чолаков, неправи-телствени организации като АБРО или поточно над шейдесет независими тв и радиооператора, дори проправителствения СЕМ), проектите за изменението на законите за пореден път са изготвени на тъмно, без да има каквато и да е дискусия по тяхното съдържание, текстовете противоречат на Европейската регулаторна рамка и на редица директиви на Европейската общност и ще доведат до сериозни заплахи за правната сигурност, предвидимост и стабилност на медийния сектор и ще попречат на неговото нормално развитие. Чрез промените в тези закони се случи следно:
- Сложи се край на обвързаното лицензиране, т.е. спря се т.нар. предимство на съдържание на програмите пред начина на разпространение (така се обезсмисля съществуването на СЕМ).
- Реши се, абсолютно необосновано, мандатът на председателя на КРС, който се назначава от министър-председателя, да бъде увеличен на шест години.
- За двете национални цифрови мрежи (т.нар. първа фаза) КРС ще издава едно разрешително. С това действие, противоречащо на европейската антиминополна практика, се цели назначеният от управляващите председател на КРС да определи „правилното" предприятие.
- Не е определен еднозначно регламентът за издаване на разрешителното - търг, конкурс или нещо друго.
- От своя страна собственикът на цифровите мрежи ще решава субективно кои тв програми при какви условия и цени ще разпространява.
- По никакъв начин не е уточнено кой и как ще финансира закупуването на цифровите устройства към тв приемниците, поне за най-бедната част от населението.
В резултат на всичко това България е изправена пред опасността за пореден път да бъде наказана от Европейските институции поради сигурното забавяне на задължителната цифровизация на наземяото тв разпространение.
Цели се само и единствено в годините след излизане от изпълнителната власт тройната коалиция да трансформира част от натрупаните по корупционен път капитали в пряко управление и влияние над електронните медии.

Ярек Зиебински оглави Leo Burnett

Поглед - 13 стр.
Ярек Зиебински оглави Leo Burnett



Ярек Зиебински, който досега заемаше длъжността председател и главен изпълнителен директор на Leo Burnett за Централна и Източна Европа (включително и за българския пазар), ще бъде назначен от юни тази година за президент на Leo Burnett за Азия и Тихоокеанс-кия регион със седалище В Сингапур. Ярек Зиебински ще замени Мишел Кристула-Грийн, която ще оглави международния отдел „Връзки с обществеността" в централата на Leo Burnett в Чикаго. Новият директор на агенцията за Централна и Източна Европа ще бъде назначен на по-късна дата. Компаниите на Leo Burnett В Централна и Източна Европа, ръководени от Зиебински, спечелиха титлата „Агенция на годината" 42 пъти 6 съответните пазари. Те спечелиха и 13 награди „Златен лъв" на фестивала в Кан. В Полша Зиебински бе отличен с наградите „Рекламист на годината" и „Рекламист на десетилетието".

Медийният експерт Дан Гилмор: Дигиталният формат ще победи

Капитал - 44 стр.
Медийният експерт Дан Гилмор: Дигиталният формат ще победи



Трябва ли печатните медии да променят своя бизнес модел?
- Да, нямат избор.
Как ще стане това?
- Дори сега има повече от един бизнес модел, в бъдеще ще има все повече. Някои от настоящите все още ще работят. Не мога точно да кажа кой ще бъде най-успешен, ще бъдат няколко нови модела.
Кои са новите модели?
- Рекламата няма да изчезне. Тя обаче ще работи само за медии, които са много добре таргетирани. Най-общо там, където журналистиката е уместна за рекламодателя. Заради това технологичните издания вече са почти напълно в интернет. Това важи и за тесни теми, в които хората искат да говорят за идеи и политика. Вероятно няма да видим същата норма на печалба като от едно време. Абонаментът все още работи на някои места, но не както преди. Някои вестници продават консултантски услуги. Например някои журналисти могат да говорят на конференции. Това е добър бизнес. Разбира се, има и журналисти, които са готови да пишат, ако някой им плати.
Трябва ли правителството да финансира губещите вестници?
- Не. Държавите отдавна помагат на някои медии по директен и недиректен начин. Правителството на САЩ влияе много върху публикуването на статии, но това не е толкова очевидно. Има две неща - Първата поправка на конституцията, а другото е, че дълги години много ниските пощенски такси са субсидирали независимостта на изданията. Така държавата е искала да бъде сигурна, че новините ще достигнат хората навсякъде. Сега по-скоро бих предпочел парите на данъкоплатците да отидат за национална фиброоптична мрежа за високоскоростен интернет за всички.
Каква е рецептата за успеха на онлайн изданията? Там рекламата все още не носи достатъчно приходи.
- Няма една такава.
Дали вестниците трябва да променят съдържанието си? Например да го направят по-субективно или графично?
- До, но това няма да е достатъчно. Сега хората правят страшно много иновативни неща в посока визуализация. Но това не стига. Трябва да има още много експерименти, за да проверим кое работи.
Какво мислите за медиите, които публикуват новини, изпратени от хората?
- Те са част от бъдещето. Традиционните медии трябва да разберат, че сега новините са общуване. Аудиторията е част от процеса, но и конкурент. Но е неприемливо само да очакваш хората да изпращат новини. Те могат само да помогнат с репортажи и сътрудничество. Или пък да блогват.
Ще започнат ли вестниците да работят като неправителствени организации?
- Да, някои от тях. Очаквам техният брой да расте. Повечето ще действат като уеб базирани организации.
Какво ще се случи с разследващите репортери?
- Те винаги ще имат работа. И то такава, която не разчита на приходи от реклама. Регионалните разследващи репортери обаче срещат повече проблеми.
Смятате ли, че седмичните издания имат по-голям шанс да оцелеят от ежедневниците?
- Не, това разделение няма никакъв смисъл. Не става въпрос кой вестник ще оцелее, а коя новинарска организация ще оцелее. Пазарът се движи твърде бързо. Надявам се, че "Гардиън", "Уолстрийт джърнъл", "Ню Йорк таймс" ще оцелеят. Тиражът на "The Economist" например е доста стабилен. Оптимист съм за бъдещето на журналистиката. Дигиталният формат ще победи. Все още сме много рано в този преход. Ще бъде много смущаващо, че ще загубим някои неща, но и ще спечелим нови.

Пазар на системи

Капитал - 40 стр.
Пазар на системи



Външната реклама бе ударена изключително тежко от стагнацията в България
Едва ли може да се намери по-обруган пазар в страната от този на външна реклама
След дългите години на хаос и беззаконие, довели до понякога абсурдния вид на столицата, и при първите опити за обединение на бизнеса и въвеждане на ред от страна на общинските власти сега икономическата стагнация е на път да изтрие външната реклама от лицето не само на София, но и на цялата страна.
Краят на годишните договори
"В момента пазарът е между 20% и 40% надолу в сравнение с миналата година. За 20% говорим в София, в провинцията ситуацията е по-зле", обобщава последните пет месеца Георги Ненков, съсобственик на "Булмедиа" и председател на Камарата за визуална комуникация и защита на околната среда.
Теодора Ъндърууд, управляващ директор на една от най-големите агенции за външна реклама в страната, News Outdoor Bulgaria, описва настоящото състояние на пазара: "Имаме 30% спад спрямо същия период миналата година. Нямаме годишни договори. Рекламодателите планират месец за месец. Има клиенти, които се обаждат в последния момент преди да се сменят визиите. Нямаме приходи, с които да покрием текущите разходи."
"През ноември 2007 г. имахме 60-70% продадени съоръжения с годишни договори за цялата 2008 г. През ноември 2008 г. те бяха едва 5-10%", разказва Георги Ненков.
Нели Луски, управител на агенция Metropolis Outdoor Media Group, разказва обаче, че са изпратили 2008 по-скоро със спокойствие и оптимизъм, но още с първите дни януари клиентите им са започнали да се обаждат, за да коригират заложените суми. "При компаниите, чиито централи са в САЩ, се наблюдават най-големите съкращения в бюджетите", коментира тя, като обяснява, че при много от тях свиването си дължи на големи сделки, сключвани през миналата година. "Но за момента имаме по-скоро предпазливост и изчакване от страна на рекламодателите, отколкото реални проблеми на нашия пазар", обобщава Луски.
Една от причините за оттеглянето на големи бюджети от външната реклама е, че тя е един от най-трудно измеримите канали. Агенциите не могат да предложат конкретни числа на рекламодателите, с които да им гарантират постигането на ефективност. Независимо че редица компании са инвестирали крупни суми в закупуването на софтуер и провеждането на проучвания за измерване на комуникативността на определени локации, те се сблъскват с липсата на публични данни за трафика по пътищата. Такива не предоставят нито общините, нито от национална агенция "Пътна инфраструктура".
Голяма част от играчите на пазара са категорични, че са предвиждали икономическите затруднения още в края на миналата година, тъй като последните три месеца на 2008 също са били слаби откъм рекламна активност в сектора. Един от факторите, които издават проблемите още тогава, е слабата заетост на рекламните позиции в зимните курорти.
Има обаче и компании, които все пак инвестират във външна реклама и дори са увеличили бюджетите си в това перо. Според агенциите това са предимно рекламодатели от сектора с бързооборотни стоки, както и малки фармацевтични и козметични компании, които се опитват да завземат от пазарния дял на по-големите си конкуренти.
"В момента работим с клиенти, които не са били активни досега", обяснява Андрей Иванов, акционер в Metropolis Outdoor Media Group и зам.-председател на управителния съвет на Камарата за визуална комуникация и защита на околната среда. "Това са средни компании с възможности и вяра в рекламата, които насочват капитали към завземане на пазарен дял", уточнява той.
Рекламни пирати
Някои предвиждат, че икономическите трудности ще окажат отрезвяващ и оздравяващ ефект върху пазара, тъй като ще разчистят сектора от малките, непрофесионални играчи, които атакуват рекламодателите с пъти по-ниски цени, без да предлагат цялостното обслужване на специализираните агенции. "Сега всеки, който има познат железар, решава, че може да си направи билборд и да го продава. Те отиват при клиентите и им дават една трета от нашите цени, но не им предлагат никаква услуга", обяснява проблема Нели Луски от Metropolis. Според нея обаче "пиратите", които следват непазарно поведение, ще отпаднат естествено и твърди, че вече има фалирали такива.
Калин Генчев, председател на борда на директорите на "Билборд" АД, компания, която се занимава предимно с печата на рекламните съоръжения във външната реклама, е на мнение, че пазарът ще се окрупни, но не предвижда фалити на агенции. Той разказва, че при него са постъпвали оферти от "пирати" за закупуване на локации, но той е отклонявал тези предложения. "Нашият бизнес изисква инвестиции, поддръжка и сериозно отношение. Всичко друго е кражба от пазара", обобщава той.
Други играчи са категорични обаче, че в тези трудни времена рекламното "пиратство" ще процъфтява и дори може да доведе до дъмпинг на цените. Теодора Ъндърууд предвижда фалити на агенции за външна реклама, ако общината не свали цените за наемите на рекламните съоръжения. Още повече, че междуфирмената задлъжнялост е сериозен проблем и в този бранш.
Антикризисни мерки
Повечето агенции обаче са предприели мерки за неутрализиране на ефектите от свиването на рекламния пазар. Играчите на пазара твърдят, че са имали два сценария за развитие на кризата и въпреки че засега се случва по-лошият, те са преразгледали разходите и начините, по които комуникират с клиентите си и могат да предложат адекватни решения.
Димитър Манджуков, управител на фирма "Ритъм 3", която държи около 400 рекламни съоръжения в републиканската пътна мрежа и по Черноморието, обяснява, че са оптимизирали най-вече инвестиционните си разходи, както и самата си мрежа от билбордове и мегабордове. "Проучванията ни показаха, че има райони, в които няма необходимост да се поддържат пет билборда, при положение че през последните три години сме продали само два", обяснява логиката на тази антикризисна мярка той. И уточнява, че или продават неатрактивните точки за реклама, или ги демонтират и изваждат от схемата си.
Освен чрез съкращаване на инвестициите агенциите за външна реклама реагират и със специални бонус програми и антикризисни пакети за рекламодателите. Някои са намалили значително цените, други са насочили усилията си в изготвянето на индивидуални оферти в зависимост от потребностите и възможностите на клиентите. Но играчите на пазара твърдят, че ценовата борба е толкова жестока, че понякога избива в нелоялно поведение на някои компании, които продават на над 70% по-ниски цени. Което не е здравомислеща мярка според повечето в бранша.
Прогнозите
Агенциите за външна реклама се надяват второто тримесечие на 2009 г. да бъде по-успешно за тях, защото техният бизнес по принцип е по-силен през летния сезон. Някои от тях очакват слабо раздвижване и покрай предизборната кампания, която макар и кратка като активност, все пак ще е източник на свежи капитали. Те са предпазливи в прогнозите обаче, защото смятат, че все още не сме видели лошото лице на кризата.
"В момента пазарът в София се крепи на няколко банки, чиито кампании представляват 20% от пазара. Ако нещата продължават така, до края на годината може спадът да се удвои", описва нерадостната картина Георги Ненков.
***
Частни интереси
Ако бизнес кашата не е достатъчна, то заради частни интереси най-големият пазар на външна реклама - софийския, отново се превърна в разграден двор. Въпреки одобрените от общинския съвет в началото на годината промени в наредбата за рекламната дейност на територията на столицата тя в момента не действа заради жалба на областния управител Тодор Модев, зад която според играчи на пазара се крият интересите на "няколко човека". Така от административна в икономическа и отново в административна криза, бъдещето на бизнеса с рекламни съоръжения не изглежда никак розово. Диалогът, който камарата и общинските органи, основно в лицето на дирекция "Архитектура и градоустройство", водят, е една малка стъпка напред. Но без действаща нормативна база дори и без свиването на рекламните инвестиции бизнесът е в достатъчно трудно положение.

Между PRecama u PRaвumeлcmвomo

Капитал - 66 стр.
Между PRecama u PRaвumeлcmвomo



Има известен проблем в словосъчетанието Федерален резерв, тъй като той никога не е била федерален.
От създаването й преди близо 100 години централната банка на САЩ е частна корпорация и по закон не се контролира от държавата. Президентът и Конгресът единствено назначават седемте му управители (в това число и председателя). Те заедно с дванайсетте президенти на резервните банки (които съставят Федералния резерв) са отговорни за паричната политика, но практически не се отчитат на никого.
Все по-трудно обаче може да се приеме и че Федералният резерв е резерв. От 1971 г. зад американския долар не стои никаква резервна валута или запас от злато или други стоки. Така че постоянно разрастващият се баланс на централната банка заради финансирането на поредния спасителен план по-скоро прилича на трупане на дълг. И тъй като този дълг е за сметка на данъкоплатците, сред американските конгресмени и сенатори започнаха да се чуват гласове за повече (а ако може и пълна) отчетност. В опит да парира посегателството към независимостта си Фед склони да стане малко по-прозрачен. Или поне да вкара в дейността си. Във вторник представител на резерва заяви, че се обсъжда институцията да започне да дава „редовни пресконференции, за да помогне по-добре да се разберат необичайните мерки, предприемани от Фед във времена на криза". И това е само една от идеите, които са били дискутирани. Друг ход от миналата седмица беше да се публикуват откъси от речта на председателя на Федералния резерв Бен Бърнанке в масовия вестник USA Today Всъщност и без това
PR активността на централната банка в последно време се засили неимоверно. Бърнанке наскоро участва в едночасово телевизионно интервю - нещо, което никой от предшествениците му не е правил. Освен това напоследък той показва и готовност да отговаря на въпроси на репортери след своите изказвания. А на новия си уебсайт Фед предоставя доста повече детайли от баланса си, който и досега беше публично достъпен. Това са и почти единствените числа, които Федералният резерв оповестява(естествено, ако не се броят лихвеният процент и периодичните прогнози за развитие на американската икономика).
Затова и повечето икономисти и медии в САЩ прозряха зад по-отвореното поведение на Фед
т.е. да се разкриват колкото се може по-малко реални данни.
Политическият натиск е основно да се даде възможността Сенатът да одитира баланса на Фед. Председателят на правителствената служба за отчетност към Конгреса Джийн Додаро се оплака пред The Economist, че следенето на федералната подкрепа за финансовата система е спънато от невъзможността да се проверяват както паричната политика, така и кредитните операции на Фед. По-мекият вариант, който предлагат приятелите на Фед, е да се „оценява" всяка от резервните банки, чиито брой и разположение не са променяни от създаването на Фед през 1913 г. И ако тогава от тях е имало смисъл (те са оперирали като клирингови къщи за чекове и така са осигурявали разплащането в банковата система), сега те са малко или повече ненужни.
Другото искане е да се задължи централната банка да разкрива всеки, на когото дава пари. Това е и идеята, срещу която Фед се съпротивлява най-активно. Според централните банкери това ще е един вид стигма за всички, които са прибягнали до помощта им, и това ще разклати допълнително пазарите. В началото на април Сенатът прие необвързващо решение, с което приканва Фед да назове получателите на заемите. За да стане това задължително, са нужни законови промени, каквито засега не се очертават, а Фед едва ли ще склони на дружеските призиви.
Въпреки това Фед може би ще трябва да направи някои отстъпки. В плановете на банката влиза в скоро време да емитира облигации и с тях да попие част от ликвидност-та, с която напои пазара в последната година. Това обаче изисква законови промени, като алтернативата е правителството да пласира дълг от името на Фед. И в двата случая е нужна подкрепата на държавата и тя си има своята цена. Все пак едва ли администрацията на Обама ще иска да остане в историята с това, че е дала на Федералния резерв безконтролно да взима заеми и после да ги плаща с пари, които сама може да си напечата в неограничени количества.
А каква ще е цената на контрола върху Фед? На пръв поглед тя ще се измерва в контрол върху отпусканите заеми, което не изглежда толкова опасно -все пак основната идея на всяка централна банка е да има независима парична политика, а не фискална. Проблемът е, че след като Фед изчерпи традиционните си оръжия, той сам разми границите между паричната и фискалната политика, като започна да изкупува държавни и корпоративни облигации (т.нар. quantitative easing). И докато доскоро тази стъпка изглеждаше като логично продължение на стимулиращата политика на централната банка, сега може да коства независимостта й. Защото всяко правителство би искало да овладее магията на Фед да харчи на воля, като превръща дълговете си в резерв и без да се съобразява с такива тривиални неща като бюджетни дефицити.

Гонзо открива своя PR агенция

Експрес - 48 стр.
Гонзо открива своя PR агенция



Звездата на "Левски" Георги Иванов подготвя откриване на собствена PR агенция, съобщи БЛИЦ.
Проектът на Гонзо вече е напълно готов и се очаква до месец официално да бъде оповестен. Известният футболист ще е собственик на агенцията, която ще подпише договори с други популярни спортисти с цел защита на техния обществен и медиен образ, както и да подобри комуникацията им със средствата за масова информация.
Човекът, който ще се нагърби със задачата да води PR кампанията, пък е настоящият пресаташе на "сините" - Александър Касабов. Според запознати договор с агенцията на Гонзо вече има националът Благой Георгиев.

За и против знаменитостите в рекламата

Frognews.bg - Новини
За и против знаменитостите в рекламата

Миряна ЦВЕТАНОВА*

Не е уместно рекламно лице на парфюм да бъде Христо Стоичков или Антонио Бандерас да убеждава потребителя да си купи пералня. Друго си е обаче Никол Кидмън да позира от билбордите със сребърен часовник на нежната си китка. Рекламата. За едни тя е работа, дни и месеци, прекарани в труд за създаване на перфектния начин да привлечеш потребителите от съответния пазарен сегмент. За други тя е само досадно прекъсване по време на любимото предаване, точно на развръзката на филма. Независимо от коя страна ще застанем, обаче, трябва да признаем, че рекламата е от изключителна важност за съвременното общество. В света, в който живеем, свят на глобализация, рекламата е най-бързият и най-ефективният метод на комуникация между производител и потребител. Тя изпълва нашето ежедневие, заобикаля ни и ни информира независимо от начина, по който това става – чрез дипляни, билбордове, по телевизията, радиото, вестника, интернет или дори чрез съобщения по телефона. Различните форми на рекламата, обаче, не са прецендент за нейната ефективност. Това, което силно въздейства на потребителите и което трябва да се вземе предвид при изготвянето на всяка реклама, е нейната оригиналност, начин на поднасяне и интерфейс. Широко разпространен метод за успешна реклама е използването на знаменитости, които подчертават уникалността на продукта и подтикват обикновения потребител да се възползва от предложената му стока, като по този начин ще се доближи до “звездния” начин на живот. Доколко това се харесва на потребителите и наистина ли е печелившо за компаниите? Използването на известните личности е оригинален начин за привличане на купувачите и придава значимост на рекламирания продукт, но рискът да бъдат отблъснати клиентите винаги съществува. Въпреки това подходящият избор на рекламно лице от елита и правилната рекламна стратегия най-често довеждат до огромен успех и значителни финансови постъпления. Рекламата прилича на любовта. Тя е изкусителна, привлекателна, съвършена и приканваща, но в същото време може да е просто една лъжа, измама. Рекламата е сложна шевица от изкуство, психология и предприемачески умения. Тя трябва да подчертава качествата на продукта, да отразява истината, да убеждава. Защото веднъж излъган, потребителят лесно губи доверие в дадена търговска марка, а и в рекламата като цяло. Кой тогава е способен да убеди, да докаже достоверността на предлагания продукт? На кого да вярва потребителят? На политиците – не. Знаменитостите са тези, които имат излъчването на хора, които живеят перфектния живот и преодоляват всякакви трудности почти безпроблемно. Благодарение на медиите те успяват да изградят своя съвършен образ и да спечелят симпатиите и доверието на хората. И това е нормално. Ние ги виждаме почти всеки ден по телевизията, слушаме ги по радиото, четем за тях по вестници и списания. Така навлизаме в техния свят, но неусетно и те успяват да навлязат в нашия. Имайки чувството, че ги познаваме отлично, ние, обикновените потребители, сме склонни да им вярваме в много по-голяма степен. Използването на известни личности е не само ефективен начин да се достигне до съответната аудитория, но и възможност да се засили емоционалната връзка на потребителя със съответната марка. Всеки от нас малко или много копнее да живее като знаменитостите – да има тяхната съвършена фигура, кола, къща, почивка и какво ли още не. В ролята си на психолзи добрите търговци успяват да доловят правилно желанията на потребителите, да намерят силната черта, необикновената характеристика на своята стока – тази, която хората най-силно желаят. А какъв по-добър начин да я представят на големия пазар от любимия на всички актьор или певец? Често не е нужно предлаганият продукт да е уникален, неповторим. Напротив – той може да е нещо най-обикновено – дезодорант, парфюм, дори шоколадови бонбони. Тогава именно звездата изиграва своята важна роля, като поднася продукта на потребителя така, че от нещо ежедневно го превръща в нещо реномирано, притежаващо високо качество и ефективност. За успешната реклама трябва да се вземат предвид няколко фактора. От особено значение е изборът на известната личност, която ще представя рекламирания продукт. Той трябва да е съобразен с възрастовите, половите различия на избраната от нас аудитория, с нейните разбирания, предпочитания и интереси. Също така е важно каква визия, какво излъчване е изградила съответната звезда. Ако тя е тепърва изгряваща, самата рекламна агенция може да създаде имиджа на рекламното лице. Но, ако е с многогодишен опит, трябва да се проследи какво впечатление е оставила звездата в съответната група от хора, към която е насочен нашият продукт. Така например не е уместно рекламно лице на парфюм да бъде Христо Стоичков или Антонио Бандерас да убеждава потребителя да си купи пералня. Но оставаме възхитени от изтънчеността и елегантността на Никол Кидмън, която позира от билбордите със сребърен часовник на нежната си китка. Рекламата, както и продуктът, трябва да бъдат съобразени със статута на известната личност в обществото. От друга страна съществува огромният риск от пренасищане на потребителския интерес. Така според мен се получи с Иван и Андрей от шоуто “Сблъсък”. Млади и талантливи, с рядкото за своето време умение да импровизират, Иван и Андрей бързо заплениха публиката. С чувството си за хумор и начина, по който двамата се допълват, те отвориха вратите на предавания като “Това го знае всяко хлапе” и “Мюзик айдъл”. Доказвайки умението си на водещи, те лесно навлязоха и в рекламата. Заемайки толкова много позиции в телевизионното пространство и то по приблизително едно и също време, обаче, зрителите се наситиха на тяхната визия и излъчване. Двамата водещи станаха предсказуеми и се сляха с ежедневието. Участието на известни личности в рекламата доста често довежда потребителя до съмнения относно подбудите на производителя. Това се случва често и когато се използват така наречените “скрити” реклами. В тях известни личности се “хващат” в употребата на дадена марка дрехи, козметика, храна и др. Много важно за този тип реклами е създаването им така, че самата реклама да изглежда по-скоро като достоверна случайност, отколкото като явен рекламен апел. Защото винаги съществува психологическият момент, в който зрителят може да си помисли: ”Тук се опитват да ми пробутат нещо.” Филмовата реклама също е много силна. Един филм, подбран с подходящите актьори, може да донесе големи приходи както на производителите, така и на продуцентите. Така филмът Evolution (Еволюция) с перфектната игра на Дейвид Духовни и хумористично–фантастичния си сюжет направи уникална реклама на шампоаните от популярна серия. Филмът стана хит, а шампоаните добиха голяма известност. Уместно и морално ли е участието на известни личности в рекламата? Да, дотолкова, доколкото това е интересно на зрителя, доколкото привлича мигновено неговия интерес и го провокира да търси рекламирания продукт, доверявайки се на мнението на звездата. Не, ако усмивката на медийната личност лансира продукт с лоши и дори вредни качества, ако единствено жаждата за бърза печалба на производителя и търговеца води до съзнателно заблуждаване и подвеждане на предоверилия им се потребител. * Авторката е студентка в УНСС, а с текста е участвала в конкурс за есе на Publicis MARC Group

Утрешният вестник

Капитал - 43 стр.
Утрешният вестник



Печатните медии търсят модела, който да промени нереалните читателски очаквания към онлайн-медиите
"Паразити във вътрешността на интернет." Така Робърт Томсън, управляващ редактор на Wall Street Journal, нарече сайтовете - агрегатори на чуждо онлайн съдържание, в интервю за The Australian. Всъщност изданието му е едно от малкото, чийто тираж се увеличава дори на фона на икономическата криза. Ден по-рано Уилям Дийн Сингълтън, председател на борда на директорите на една от най-уважаваните информационни агенции, Associated Press, обяви, че ще бъдат предприети мерки за ограничаване на нелицензираното разпространяване на авторските материали. "Не можем да стоим и да гледаме как друг използва продукта ни заради криворазбрани правни теории", заяви той по време на годишния конгрес на американските издатели в Сан Диего. Сингълтън намекваше за практиката на много сайтове агрегатори да публикуват заглавие и кратък откъс от даден текст заедно с линка към целия материал, като се позовават на доктрината за свободно ползване.
Цар Реклама
По време на форума Уилям Дийн Сингълтън на практика започна битка с всички – с читателските нагласи, с посредниците на съдържание, с откровените плагиати... Проблемът е, че най-разпространеният в момента бизнес модел в интернет пространството е този на безплатното съдържание, което разчита на рекламните приходи. Toва не означава директно, че става дума за онлайн реклама. Приходите от нея все още не могат да се сравняват с тези от принт реклама (и средно възлизат на около 10% от общите постъпления), най-вече поради драстичната разлика в цената им. Най-разпространеното потребителско схващане пък е, че съдържанието трябва да е абсолютно свободно.
Стогодишната Associated Press ще вземе конкретни мерки, за да защити новинарското си съдържание от неправомерно използване в интернет. Първата от тях е понижаване на таксите за изданията, които искат да работят с агенцията. В момента AP има 1500 лицензирани партньора. Информационната агенция ще използва и технологични решения, за да противодейства на хилядите онлайн клонинги на цели нейни материали или части от тях. Специална система ще следи къде и как се използва текстове на АP. Нарушителите в лицето на агрегаторите на съдържание ще понесат съответните съдебни мерки. Досега няма печатно издание, което да е отнесло доктрината за свободно ползване до съд, така че евентуални подобни действия от страна на AP ще създадат прецедент. Мерките, предприети от AP, са лoгични, защото да се създава информационно съдържание е твърде скъпо, за да се "подарява" с лека ръка. Единственият шанс AP да постигнат успех обаче е голям брой от изданията, които все още имат финансов ресурс, да се включат в инициативата.
Естествено компаниите посредници между информацията и потребителите имат единствено полза да поддържат тази парадигма. По време на същата годишна среща в Сан Диего изпълнителният директор на Google - най-голямата онлайн търсачка (и враг номер едно на вестниците според мнозина), Ерик Шмид определи онлайн настоящето като доминирано от онлайн рекламата. Осемдесет и шест процента от приходите на компанията са от рекламите, позиционирани до резултатите от търсене. Интересното в случая е, че Google има подписан договор за партньорство с AP. Ежемесечно търсачката генерира над 1 милиард посещения към вестникарски сайтове. Google разполага и с механизъм, чрез които вестниците могат да ограничат индексирането на съдържанието си. Само че малко могат да си го позволят, защото за много потребители това, което е извън картографираната от Google територия, не съществува. Показателно е, че над половината от директните посетители на вестникарски сайтове са на възраст над 45 години, пише в блога си Алън Мутър, бивш редактор на San Francisco Chronicle, като цитира данни на Harmon. С други думи, това са потребители с навик да четат вестници, а не част от новите интернет поколения.
В опита си да заобиколят Google като вход към информацията някои медии пробват да се превърнат на свои ред в широки платформи за агрегиране на съдържание. AP например планира да основе собствена търсачка, която да работи само с оторизирани линкове. Целта е поне част от онлайн читателите да използват нея, а не хоризонтални търсачки от рода на Google. Вероятно за някои потребители подобна релевантна платформа е подходяща, но това в никакъв случай няма да промени навиците на широката група интернет потребители. Друг е въпросът, че зад най-популярната търсачка в света се крие огромен технологичен, финансов и човешки ресурс. Анализатори пък смятат, че процесът е дотолкова необратим, че най-доброто за редица вестници е да създадат партньорство с Google, в което да осигуряват само най-доброто си съдържание. Управлението на евентуалната платформа, отново издържаща се от реклама, пък трябва да се остави на онлайн компаниите.
Голямата осъзната опасност за вестниците е именно размиването на марката, която притежават. Все повече от посещенията в онлайн версиите им са на случайни потребители, привлечени от някои агрегатор или търсачка. "Google насърчава промискуитет (безразборност), [...] и следователно значителна част от техните потребители не асоциират съдържанието с автора му", отбелязва и Робърт Томсън от WSJ.
Качество или количество
Силните издания с фокус върху анализ и прогноза в крайна сметка са най-защитени от интернет обезличаване. Wall Street Journal е един от тези вестници, които имат работещ модел, базиран на абонамент за достъп (с около един милион абонати). Тhe Financial Times, друго престижно издание, също събира такса за част от съдържанието си. Нов платен проект на вестника - China Confidential, е тясно таргетиран географски и като премиум съдържание за инвеститори и анализатори.
В дискусия за спасителните стратегии на вестниците, организирана от New York Times, Стивън Брил, основател на сп. American Lawyer, защити именно тезата, че вестниците трябва да обърнат наложилото се погрешно схващане, че в интернет всичко е безплатно. "Вестниците се хванаха за идеята, че онлайн съдържанието трябва да е безплатно, или първоначално решиха, че то е само добавка, за да се привлекат читатели", смята той. Всички издания, които са ценни било то с локални новини или с анализи, все още имат шанс да наложат подобна такса за част от съдържанието си. Най-важното е да се намери уникален фокус, който да се "изтъргува".
Свободен полет
Други вестници предприемат коренно различен подход - освобождаване на съдържанието. Преди няколко месеца английският вестник The Guardian създаде отворена платформа, която позволява да се използва, преправя и копира съдържание от богатата база данни и анализи на вестника. Моделът е комерсиален и би трябвало да се издържа чрез реклама. Подобно на affiliate мрежа The Guardian ще поставя рекламни банери в рамките на партньорските сайтове в замяна на съдържание.
Всъщност комуникацията между вестника и неговите читатели се е променила безвъзвратно. Интернет потребителите искат да участват в създаването на интерактивно съдържание, да се изразяват и да осъществяват т.нар. гражданска журналистика. Не случайно социалната мрежа за микроблогове Twitter се радва на такава популярност, а блогърите често вече получават журналистически акредитации. Много онлайн евангелисти пропагандират именно такова превръщане на вестниците в средище на социална комуникация. Други виждат модел за "изплуване" на част от вестниците, като се ограничат разходите им чрез партньорство с неправителствени организации (като ProPublica.org) за набиране на част от съдържанието.
Настоящата година ще се запомни като последна за много печатни издания. Chicago Tribune и Sun-Times обявиха банкрут, Boston Globe и San Francisco Chronicle също са на път да бъдат затворени. Тези, които оцелеят обаче, ще са уникални по своята стойност за читателите – или чрез силно съдържание, или като платформа за комуникация, социално преживяване и обмен. Единственото, което е сигурно в момента, е, че няма един модел за оцеляване.

eBay затвори телефона на Skype

Капитал - 55 стр.
eBay затвори телефона на Skype

Константин НИКОЛОВ

Четиристотин милиона потребители и 8% от всички международни разговори в цял свят - звучи като компания мечта.
Но не такова е мнението на ръководството на сайта за онлайн търговия eBay - те смятат да продадат дъщерното дружество Skype чрез листване на борсата. Публичното предлагане, което е предвидено за началото на 2010 г., ще сложи край на странния брак между двете компании, които така и не намериха общ език. ЕЬау купи Skype
през 2005 г., като плати 2.6 млрд. долара на създателите на компанията - скандинавците Никлас Зенстрьом и Янус Фриис. Идеята беше да вгради в своя бизнес платформата за безплатни интернет разговори. Тогавашният изпълнителен директор Мег Уитман смяташе, че услугата ще позволява на купувачи и продавачи в сайта за онлайн аукциони по-лесно да уговарят сделките помежду си. Предвижданията й така и не се сбъднаха, тъй като клиентите на eBay продължиха основно да комуникират чрез имейл. През 2007 г. eBay намали балансовата стойност на Skype с 1.4 млрд. долара, с което призна, че платената цена е била твърде висока. Уитман загуби работата си, а наследилият я Джон Донахю започна да се чуди какво да прави с подразделението.
Неумението да се постигнат някакви синергии между двете дейности не попречи на Skype да продължи да се развива самостоятелно. В края на 2008 г. компанията вече имаше 405 млн. потребители, с 50% повече от предишната година, а приходите й достигнаха 551 млн. долара, въпреки че все още не носи голяма печалба. „Skype е страхотен бизнес, но няма много допирни точки с eBay. Вярваме, че ще разкрие най-добре потенциала си като самостоятелна публична компания ,„ заяви Донахю в официално изявление. Преди да обяви бъдещото листване, Донахю преговаряше за продажба на Skype c бившите собственици Зенстрьом и Фриис, които искаха да си върнат компанията. Те предлагаха около 2 млрд. долара и имаха подкрепата на фондове за дялови инвестиции.
Но eBay се надява публичното предлагане да набере повече пари - между 3 и 5 млрд. долара за цялата компания. Тази прогноза е доста оптимистична, като се има предвид състоянието на фондовия пазар в момента. Досега през това тримесечие само едно листване в цял свят е привлякло над 800 млн. долара в сравнение с 20 през същия период на миналата година. „Пазарните условия в момента не позволяват излизане на борсата на Skype, а 2010 г. също остава под въпрос", коментира пред Reuters Грегъри Люндберг от Commresearch.
Skype позволява на потребителите да говорят безплатно през интернет и да се обаждат на стационарни и мобилни телефона на по-ниски тарифи от тези на традиционните телекоми. Създаденият от естонски програмисти софтуер взриви технологичната общност в Северна Америка и Европа при излизането си през 2003 г. и стана много популярен най-вече сред студенти и постоянно пътуващи бизнесмени. Именно известността на Skype като предимно безплатна платформа е и най-голямата й слабост. Клиентите на услугата харчат за нея средно по 11.3 цента на месец, докато традиционните абонати на мобилните оператори в САЩ отделят средно по 50 долара. eBay прогнозира, че приходите на Skype ще се удвоят до над 1 млрд. долара до 2011 г. Но подобен растеж изисква сериозни инвестиции, а тази перспектива може да попари ентусиазма на някои купувачи. Друг проблем е новината, че фирмата Joltid, която държи правата върху технологията на Skype за разговори, се опитва да анулира лицензионното си споразумение с eBay Тя е собственост на Зенстрьом и Фриис, които ще се опитат чрез нея да окажат влияние върху бъдещата продажба на Skype.
Но все пак има и и тя е, че наближава следващата еволюция на Skype. Производителят пуска нови версии на софтуера си за мобилни телефони. Само за първите 36 часа след дебюта му над един милион потребители свалиха версията за iPhone. Подготвят се варианти и за BlackBerry и други мобилни телефони. Миграцията на Skype към тези устройства притесни традиционните оператори, които се страхуват, че програмата може да „изяде" част от приходите им. Не е изключено eBay да продължи да търси купувачи на Skype, макар вече да обяви плановете си за листване на борсата. Microsoft се интересува от години от компанията, a Google активно навлиза в комуникациите. Стотиците милиони клиенти на Skype ще дадат сериозна преднина на който и да е играч в сектора. А някои наблюдатели вече говорят за идеалното партньорство: Apple и Skype. „Skype има невероятна общност от последователи и потребители, а Apple има готините продукти. Ако се обединят, двете компании ще създадат истински телеком", коментира пред Dow Jones анализаторът Джон Арнолд, който дори е измислил име на обединената група - Skapple.
С продажбата на Skype eBay ще се опита да стабилизира основния си бизнес - онлайн търговията, след изоставането напоследък от най-големия си конкурент. През последните три години Amazon Inc. привлече повече клиенти, като заложи на по-лесното пазаруване в интернет. В същото време eBay продължи с модела си на онлайн аукцион въпреки отлива на потребители. Сега компанията обяви редица промени, с които да подобри обслужването. Сайтът все още е най-посещаваният онлайн търговец и това е добра база за бъдещето на eBay Бъдеще, което за радост на инвеститорите в компанията не включва Skype.

Всеки 12-и разговор е през Skype

Сега - 46 стр.
Всеки 12-и разговор е през Skype



8% от международните телефонни разговори през 2008 г. са проведени чрез услугите на един от световните лидери в областта на интернет комуникациите „Скайп", става ясно от проучване на компанията за изследване на телекомуникациите „Теледжиографи". Според доклада през 2008 г. трафикът на международните разговори по Skype се е увеличил с 41% спрямо 2007 г. Едва пет години след появата си на пазара компанията се превърна в най-големия доставчик на трансгранична гласова комуникация в света, отбелязва анализаторът от „Теледжиографи'' Щефан Бекерт. „Скайп" е собственост на „Ибей". Около 384 млрд. минути са изговорени от потребители на Skype през 2008 г. - с 12 на сто повече от предходната година, но приходите остават същите заради поевтиняването на разговорите. „Скайп", традиционно възприеман като враг от телекомуникационните компании, които се опасяват, че ще понесат още загуби заради разговорите по интернет, напоследък изгражда партньорства с компании като "3", подразделение на „Хътчисън Уампоа" във Великобритания. Мобилните оператори нямат особени основания да се страхуват от загуби, тъй като броят на частните международни разговори от мобилни телефони през системата Skype е доста малък. Около 8.4 млрд. минути са изговорени през 2008 г. с платената услуга Skype Out, която позволява на потребителите да се свързват със стационарни телефони, от които телекомуникационните компании печелят пари. Това е около 1/4 от всички международни разговори през Skype.

Google продължава със съкращенията

Сега - 46 стр.
Google продължава със съкращенията

Освен това от шест месеца гигантът не купува

Технологичният гигант Google ще остави на улицата 200 души от маркетинга и продажбите в изпълнение на втората част от плана за съкращаване на разходите заради световната финансова и икономическа криза, информира BBC В процентно изражение това е само 1 на сто от повече от 20-те хиляди служители, които работят за компанията в САЩ. По-рано тази година от Google съкратиха други 100 работни места. Все пак ръководството обеща, че ще даде време на засегнатите от мярката да си намерят друга работа, преди да си тръгнат. Гугьл се разрасна прекалено бързо за кратко време. С такива темпове на развитие нещата не винаги се правят правилно, както и стана, коментират от технологичния гигант. Оказа се, че освен съкращенията от Google не са закупили нито една компания в последните шест месеца. „Диетата" е принудителна заради все още високите цени. Компанията обаче не е изоставила плановете си за разширяване при настъпването на подобри икономически времена и продължава да си набелязва потенциални кандидати за закупуване От шест месеца гигантът в онлайн търсенето Google не е обявявал изкупуване на компании. Това е значително забавяне, като се има предвид колекцията от повече от 30 сделки от 2005 г. досега. Главният изпълнителен директор на Google потвърди този факт в началото на месеца, когато на една конференция с инвеститори каза, че цените все още са доста по-високи, отколкото те биха желали, и че усилията на компанията за сливания и изкупуване са „доста инертни", съобщава агенция Ройтерс, цитирана от TechNews. Но някои наблюдатели смятат, че Google, която притежава близо 16 млрд. долара в кеш и в ценни книжа, няма да остане за дълго извън пазара на сделки. В един силно конкурентен свят, какъвто е този на интернет софтуера, компании като Google трябва да се оглеждат извън своя периметър за нови технологии и възможности за растеж. Наскоро се появиха слухове, че Google поглежда към социалната мрежа Twitter и онлайн агенцията за пътувания Expedia. От компанията не коментират тези слухове, а анализаторите са раздвоени относно вероятността за осъществяване на сделки в тази комбинация. Expedia би била силно отклонение от традициите на Google за придобиване на компании и цялостната й стратегия, насочена към търсенето, докато Twitter предлага някои интригуващи възможности.

Подаряват апарат за нов телефон

24 Часа - 8 стр.
Подаряват апарат за нов телефон



БТК ще подарява телефони на абонатите си, които си открият пост, съобщиха от телекома. Всеки нов домашен абонат, който сключи договор за една или две години, получава безжичен апарат. Настоящите клиенти на БТК също могат да се възползват от предложението, ако минат на по-висок абонамент или пък преподпишат договор.
За бизнеса пък от телекома ще подаряват безжичен телефон и мултифункционално офис устройство, което включва принтер, скенер и копирна машина. Условията съ същите - да се открие нов телефон пост, или договор за офис тарифни планове.

91 % от децата са всеки ден в интернет

Труд - 4 стр.
91 % от децата са всеки ден в интернет

Красина КРЪСТЕВА

10 на сто от малките - обект на лоши намерения, след контакт 6 мрежата
Деветдесет и едно на сто от децата между 12 и 18 г. в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, ползват всеки ден интернет. 10% от непълнолетните се срещат с непознати чрез мрежата, които в по-голямата си част са имали лоши намерения към тях. Това сочи проучване на НЦИОМ, проведено в края на март сред 800 интервюирани и огласено вчера. То е представително за целевите групи в големите градове, обясни шефката а НЦИОМ Лидия Йорданова. В сравнение с м.г. ползването на световната мрежа от деца се е увеличило от 61 на 91 %, сочат данните. Повечето анкетирани деца прекарвали по три часа дневно пред компютъра, а през почивните дни и ваканцията - по шест часа. Най-често това било времето от 17 ч до полунощ. 58% от децата са попадали на порно сайтове. 51 на сто заявяват, че познатите им от мрежата са ги канили на среща, 15% са я осъществили. Данните бяха представени във връзка със старта на кампания за безопасен интернет „Ти избираш дали да бъдеш жертва онлайн". Програмата се подпомага от Партията на европейските социалисти и от европейските либерали, казаха евродепутатките Илияна Йотова и филиз Хюсменова. 55 млн. евро отпуска Европейският съюз по различни програми за безопасност в интернет. Кампанията за безопасен интернет в България стартира вчера, след празниците на 10 места в столицата ще бъдат поставени билбордове, а по БНТ ще се излъчи специален клип. Негов автор е 17-годишният Калоян Генков от Националната математическа гимназия, а във филмчето като актьор се изявява 11-годишният му брат Пресиян.

Затвор за създателите на сайта „Пайрът бей"

Труд - 38 стр.
Затвор за създателите на сайта „Пайрът бей"



Швеция осъди на по година затвор за нарушения на закона за авторските права създателите на сайта за размяна на файлове -т.нар. торент тракер „Пайрът бей" (thepiratebay.org) Петер Зунде, фредерик Ней, Готфрид Свартхолм Вари и Карл Лундстрьом, съобщи Ройтерс вчера. Освен това заедно те ще трябва да платят и обезщетения от 2,7 млн. евро на издателските компании „Уорнър Брадърс", „Сони Мюзик", И Ем Ай, „Калъмбия Пикчърс" и „Туентиет Сенчъри фокс". Четиримата създават сайта през 2003 г., като в момента той има над 22 млн. потребители по цял свят. „Присъдата е странна", коментира на пресконференция Петер Зунде. „Не можем да платим исканите пари, а дори да ги имах, щях да ги изгоря, вместо да ги дам", добавя той. И четиримата са категорични, че ще обжалват присъдата. Санкцията не спря работата на „Пайрът бей" вчера.

петък, 17 април 2009 г.

„Ню Йорк Таймс": Ансамбъл „Българе" -залепени усмивки, прекалено силна музика

Гласове - 6 стр.
„Ню Йорк Таймс": Ансамбъл „Българе" -залепени усмивки, прекалено силна музика



„Петнадесет години след като Майкъл флетли избухна на международната сцена в Евровизия, българският отговор на „Ривърданс" стигна до американския бряг.
Щастлива съм да напиша, че в композицията „Това е България", която бе представена в „Симфъни Спейс" в събота, имаше много по-малко машини за изкуствени облаци в сравнение с ирландския еквивалент. „Но за съжаление в останалите аспекти имаше много сходство: смешно опростените и превъзнасяни исторически забележителности, залепените усмивки, прекалено силната музика...", пише авторката Клаудия ла Роко. „Българе" може да е трупа за фолклорни танци, но подходът бе да се заложи на спектакъла, а не на изкуството. В препълнената предимно с българи зала разпоредителите подканяха хората да си залепят „телевизионните лица" заради присъстващия операторски екип. Целта на представлението бе потвърдена от избора на „разказвача" - Тери Медисън, наперена телевизионна водеща, която е живяла 17 години в България и която - по нейните думи - се надява да умре там. Гласът на г-жа Медисън, който обхващаше целия диапазон от сантименталност до прекален възторг, съпътстваше филмовите картини, които показваха районите на България и нейните специалитети, „В това число местните ритми и бактерии". Ритмите, научихме ние, са дар от Бога. „За бактериите не казаха нищо", посочва авторката. „Сложни и с богати вариации, тези ритми са наистина впечатляващи, както и танците, при които танцьорите, облечени в традиционни пъстроцветни носии се носеха по сцената като един гигантски организъм. Точно като при Марк Морис: той е изучавал българските народни танци и те продължават да оказват влияние върху неговата хореография.
За съжаление „Това е България" не показа възбуждащата първичност и радостта от танците толкова добре, колкото би трябвало, като за сметка на това се разчиташе на консервирани реакции на консервирана музика. Две изключения показаха колко много наистина пропуснахме: изключително жизнерадостното и закачливо изпълнение на универсалния инструменталист Веселин Кузмов и соловото изпълнение на продуцента, директор и хореограф на „Българе", Христо Димитров, чието очарователно и чувствено изпълнение като че ли извираше от дълбините на тялото му. Това наистина бе една България, достойна за шумната реклама - ако имахме възможност да видим повече от нея", пише „Ню Йорк Таймс

Рекламата полегна на шагренова кожа

Икономически живот - 17 стр.
Рекламата полегна на шагренова кожа

Спас СТАМБОЛСКИ

Прогнозите за пренасочване към интернет не се оправдаха, а пазарът отбелязва спад с около 25% за първите три месеца на годината
Приходите от реклама в интернет не постъпват така, както прогнозираха анализатори в края на миналата година. Не се сбъдна и предвиждането, че те има пренасочване на парични потоци от другите печатни и електронни медии към уеб пространството. Все пак на фона на общото свиване на рекламния пазар през първите три месеца на годината с близо 25% интернет си остава с относително стабилни позиции, сравними с тези от същия период на 2008 г. Оптимизмът на анализаторите обаче не пресъхва. От базираната в Париж изследователска къща ZenithOptimedia очакват през 2010 г. приходите от реклама в целия свят да се увеличат с 1.5%, а през 2011 г. с 4.5% спрямо 2009 г.
В началото на февруари тази година на форума „Интернет 2009 г. - въпроси и отговори", организиран от Nielsen и NetAge, анализатори на интернет прогнозираха, че приходите от реклама в мрежата ще нараснат с 30% до 50%. Въпреки че това на годишна база все още да е теоретично възможно, данните, предоставени на „Икономически живот" от някои от водещите рекламни агенции в България, показват спад между 20% и 50%, или в по-добрия случай запазване на миналогодишните нива за периода януари-март 2009 г.
„Оптимистичните прогнози от края на миналата година и началото на тази, че единствено интернет ще бъде добре в условия на криза, не отговарят на истината. На тримесечна база въз основа на предварителни разчети отчитаме поне 50% спад спрямо първите три месеца на миналата година", обобщи Иван Иванов, управител на Zed digital Cybermark -компания, специализирана в онлайн рекламата. Той отчита и намаления обем, който видимо се забелязва в интернет страниците. По думите му маркетинг мениджърите на компаниите все още предпочитат традиционно телевизията за платформа на своите реклами. Те имат някакви бюджети, които искат да вложат там. На този етап обаче все още не се забелязва рязко намаляване на бюджетите на компаниите за реклама, което да ги накара да се отклонят от познатия коловоз и да пренасочат средства към интернет. Според Иванов все още не може да се каже, че е дошло времето, в което би могло да се окаже, че онлайн рекламата напредва за сметка на телевизията или на другите медии.
„Интернет в момента е подценен, към края на годината може да очакваме някакъв ръст, дори и минимален, но темповете от предишните години няма как да бъдат достигнати, като още от 2008 г. забелязваме забавяне на нарастването на разходите за интернет реклама", уточни Иванов. Той изрази надежда, че през април и май компаниите ще заделят повече средства за реклама, което означава, че и за интернет ще има повече пари.
Управителят на агенция Httpool Венцислав Костов също очаква 2009 г. да приключи с ръст, макар на този етап конкретни прогнози да не могат да се правят, заради силната динамика на пазара. „През първите три месеца компанията ни отчита, че търсенето спрямо миналата година е приблизително на същите нива при съпоставка с данните от същия период на 2008 г. Забелязва се, че в различни сфери с различни типове едни рекламодатели са намалили бюджетите си, а другите са ги увеличили", каза Костов. По думите му периодът януари-март се характеризира с непостоянство и през последните години се наблюдава разнопосочно движение, но това не означава, че настоящите данни трябва да се подценяват.
Положителна тенденция
от началото на годината е, че компаниите опипват новата почва за тях и все повече се информират за офертите и възможностите на интернет рекламата. Очакванията на Httpool са, че през втората четвърт на годината приходите за реклама към онлайн изданията ще нараснат спрямо съответния период на миналата година.
Две от големите рекламни агенции у нас, които обхващат целия медиен пазар –Media Help и „Аргент2002", отчетоха, че като цяло разходите на рекламодателите са се свили между 20% и 30% за първите три месеца на настоящата година. Оt Mindshare, част от Ogilvy group, заявиха, че по този показател отчитат стабилност. Припомняме, че председателят на Асоциацията на рекламните агенции Красимир Гергов обяви наскоро, че спадът на рекламния пазар у нас ще бъде около 25% през 2009 г.
Отливът е от печатните издания отбеляза Симона Тенчева, медия директор в „Аргент 2002". Според нея почти всички рекламодатели са задържали бюджетите си и са останали в изчаквателна позиция. „Очевидно очакват да усетят с пълна сила какво ще се случи и доколко ги засяга кризата, което респективно е довело до този спад", уточни Тенчева. Единствено в телевизията горе-долу нивата са като тези от миналата година. Там не се забелязва много сериозен отлив, но е рано все още да се прогнозира в рамките на годината какво ще се случи. От „Аргент 2002" поясниха, че се забелязва преразпределение на част от рекламните бюджети към радиостанциите, които компенсират до известна степен намалените разходи за другите видове медии. „Що се отнася до интернет, положението е приблизително на същото ниво от 2008 г., макар очакванията за този сегмент да бяха значителни", уточни Тенчева.
Понижение от 25% на рекламния пазар констатира и Милена Димова, изпълнителен директор на Media Help. Това се отнася за всички медии - печатните и електронните. Сравнително стабилни са позициите на компаниите, които предлагат бързо оборотни стоки. Голяма част от вносителите и производителите на перилни препарати започнаха годината с по-умерени стъпки, но в момента увеличават разходите си.
Лили Георгиева, изпълнителен директор на медийна агенция Mindshare, която е част от международната група Ogilvy, заяви, че разходите на техните клиенти са съизмерими с тези от началото на 2008 г. „Това се дължи главно на привличане на нови компании в портфолиото на рекламната агенция", поясни Георгиева. По думите й би могло да се отчете спад, ако се вземат данни от по-старите рекламодатели.
Нови стратегии
Георгиева смята, че в момента се забелязва интензивен ръст на разработването на няколко рекламни стратегии - основна и резервни (с намалени разходи спрямо миналата година). И при двата вида годината е започнала с понижени разходи за реклама. В зависимост от текущото финансово състояние на самите компании-рекламодатели през останалата част от 2009 г. ще стане ясно дали ще продължат по резервната или ще освободят задържаните средства и ще увеличат рекламния си натиск.
Разходите за реклама за последните 29 години в световен мащаб ще бъдат най-малко през 2009 г. Тази констатация се съдържа в доклад на базираната в Париж изследователска къща ZenithOptimedia, цитиран от Bloomberg. Обемът на пазара ще спадне с 6.9%, до $453.2 млрд. Въпреки свиването като шагренова кожа на рекламния пазар от ZenithOptimedia очакват интернет компаниите да бъдат единствените медии, които ще отчетат повишаване на приходите. Това ще се дължи основно на интернет търсачките при заявка по ключови думи и друг форми за привличане вниманието на потребителите. Общо в света тази част от рекламния пазар ще нарасне с 8.6% спрямо 2008 г. В САЩ асоциираните с търсенето рекламни приходи ще нараснат с 9%, докато тези от банери ще намалеят с 1.8%.
Двоен ръст на броя на сайтовете
От изследователската къща отбелязват, че през последните няколко години броят на интернет сайтовете се е увеличил почти двойно, което се е отразило и на приходите от онлайн реклама. От страната на губещите застават телевизионните компании и издателите на вестници и списания. Приходите на първите ще се свият с 5.5%, но пазарният дял на този тип реклама ще нарасне от 38.1% до 38.6%. Това се свързва с прогнозите, че хората ще имат повече време да седят вкъщи заради нарастващата безработица.
Вестниците ще регистрирате 12% по-малко постъпления, до $107 млрд. през тази година, а списанията ще отчетат спад от 11%, до $49 млрд.
Въпреки декемврийските прогнози на Zenith Optimedia за ръст на пазарите в Русия и Бразилия със съответно 5% и 30%, три месеца по-късно анализаторите на изследователската къща са категорични, че постъпленията от реклама рязко ще намалеят. В Сингапур и Южна Корея например ще има спад съответно със 17% и 20%. Азиатските гиганти Китай и Индия няма да успеят да постигнат прогнозирания по-рано ръст от съответно 9% и 13%. В най-добрия случай ще постигнат ръст от съответно 5.4% и 6.4%.
МАЛКО, НО НАГОРЕ
Само 9% е ръстът на рекламния пазар през 2008 г. спрямо 25% през 2007 г. Данните бяха представени по време годишния форум на Асоциацията на рекламните агенции (АРА) от председателя й Красимир Гергов в края на март тази година. Той обясни спада в обема на пазара със световната икономическа криза, която започнала да се усеща в България след август, писа Money.bg, като се позовава на вестник "Дневник". Прогнозата за 2009 г. е, че може да се очаква спад на пазара между 20 и 25%. Гергов не изключва той да достигне дори 30% в зависимост от това кога кризата ще се усети в пълна сила у нас. Общият обем на рекламните инвестиции за 2008 г. е 518 805 816 лв., сочат данни на АРА. От тях близо 21 млн. лв. са насочени в интернет реклама, което представлява ръст от 62% спрямо 2007 г. Тогава ръстът на рекламата в мрежата е бил 89%, а обемът на пазара е бил близо 13 млн. лв.
Текст под снимка
Инвестициите в интернет реклама през 2008 г. са за близо 21 млн. лв., което представлява ръст от 62% спрямо 2007 г., отчитат от АРА.

Брюксел предприема съдебни мерки срещу рекламната система Phorm

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
Брюксел предприема съдебни мерки срещу рекламната система Phorm

Калина КАЛЧЕВА

Европейската комисия изиска от Великобритания детайли относно използването на поведенческата рекламна система Phorm. Технологията е базирана на DPI (Deep Package Intersection) за проследяване на потребителското поведение в мрежата на интернет доставчиците. Получените резултати (посетени сайтове, теми на интерес и т.н.) изграждат анонимен индивидуален профил, който се „облъчва“ с таргетирана реклама. Това е първата технология, която разчита на данни не от посетените сайтове, а от самите интернет доставчици. През 2008 г. стана ясно, че Phorm е бил тестван от „Бритиш телеком“. Информацията е била събирана в периода 2006-2007 г. без знанието на потребителите. Тогава въ-
преки вълната от обществени протести британските власти - лондонската полиция и националният ИТ регулатор, решиха, че технологията спазва законовата рамка на страната. Официалното становище гласеше, че използването на Phorm, макар и без категорично съгласие на потребителите, по-скоро може да им донесе полза, отколкото вреда.
Вивиан Рединг, еврокомисар по информационното общество и медиите, заяви, че случаят се наблюдава от края на 2008 г. и това е третото официално запитване към Великобритания. Ако до два месеца страната не проведе задоволително разследване относно рекламната технология, може да бъде призована пред Европейския съд и в крайна сметка принудена да промени законодателството си. Във Великобритания не се изисква категорично съгласие от страна на потребителите за използване на подобни технологии за профилиране. В официално изявление от страна на Phorm се твърди, че компанията е спазила всички законови изисквания и за разлика от повечето подобни рекламни платформи не пази потребителски профили.

Реклама на Burger King обиди мексиканците

БГНЕС - България
Реклама на Burger King обиди мексиканците



Реклама на веригата за бързо хранене Burger King обиди мексиканците, съобщава Ройтерс.
На рекламата на нов вид хамбургер, ориентиран към почитателите на пикантната мексиканска кухня, са изобразени американски каубой и мексиканец в пончо. Проблемът е, че докато каубоят е висок и строен, застаналият до него мексиканец е тантурест и нисък. На всичко отгоре той е загърнат с американското знаме. Пръв вой срещу обидната реклама нададе посланикът на Мексико в Испания. Според него, изображението е гавра с неговите сънародници. От Burger King са реагирали незабавно с обещанието да спрат рекламата. /БГНЕС

Google с 9% ръст на печалбата

Дарик интернет новини - Общество
Google с 9% ръст на печалбата

Николай Христов

Google съобщи за 9 процента увеличение в тримесечната нетна печалба, но отбеляза, че приходите на гиганта за същия период за спаднали за първи път от тримесечия насам, предаде АФП.
Намиращата се в Калифорния компания съобщи нетна печалба за първото тримесечие на годината от 1.42 милиарда долара, в сравнение с 1.31 милиарда за същия период на миналата година.
Приходите за това тримесечие са 5.51 милиарда долара, 6 % по-високи отпреди година, но по-ниски с 3 % от четвъртото тримесечие на 2008 г.

Twitter: много шум, никакви пари

сп. BusinessWeek - 62 стр.
Twitter: много шум, никакви пари



Сайтът е зареден с потенциал. Как да осребри Вниманието, което получава?
В лицето на Twitter масите в нета откриха новото си любимо дете - удоволствие, преждевременно развитие и чист потенциал. Или поне медиите го усещат така. (Именно тяхната аудитория е причина да чувате толкова много за сайта. Милионите привърженици на Twitter се умножават скоростно, но според comScore броят на пот-
ребителите в САЩ през февруари все още изостава зад този на второстепенната социална мрежа Bebo.) Но сред милионите, изпращащи 140-буквени постинги и разтягащи същите локуми като тези, които "следват" на сайта, някои провалящи празника песимисти дръзват да се чудят как Twitter ще донесе пари на когото и да било (на себе си, на останалите компании, пряко или по друг начин ползващи го, и на тези, които "снасят" ъпдейти и създават съдържанието на сайта).
Засега плановете на Twitter си остават забулени зад нещо като виртуалната усмивка на Мона Лиза. Компанията играе добре с другите, но не разгласява почти нищо за намеренията си. Позволява на външни страни да създават сайтове, които манипулират и премоделират потоците й от постинги. Такава е CoTweet - компания, чиято платформа организира многобройни обмени на данни между Twitter и клиенти, за да могат по-лесно да бъдат проследявани. Тя е работила преди с Microsoft и Ford Motor. А сега Google продава рекламен блок, изграден около последните пет постинга за една компания на Twitter, като първият клиент е Intuit.
Всички тези неща, както и други, се случват със съгласието на Twitter и безплатно. Този факт плюс тежката му текстово природа пораждат у темерутите мърморене относно перспективите на услугата. "Още един пример за умна джаджа без икономическа значимост и трайно значение", критикарства инвестиционен банкер, водил сделки за он-лайн компании.
Ако Twitter наистина иска свръх-скоростно да набере някакви приходи, трябва просто да метне по една рекламна секция на всяка страница. (В кратък обмен на имейли основателят на Twitter Биз Стоун
написа: "Откриването на модел, съизмерим с нашия ръст, и на реклами, представляващи интерес за потребителите ни, е много по-интересно за нас от традиционната онлайн реклама.") И да се заиграе по-сериозно с търсачката, която придоби миналото лято и която върши страхотна работа за улавяне на всичко, случващо се на сайта във всеки момент. Google не може да направи това. Скорошните разговори между Twitter, Google и други големи играчи фокусираха евентуални партнъорства в търсачките, казва
запознат с преговорите. Комбинирането на търсачката на Twitter със споделянето на любими линкове ще реализира стара мечта: задвижвана от хората търсачка на съдържание, комбинирана с препоръки в реално време. (Заимствам последната фраза от блога на медийния директор Дан Мак Карти -ViralHousingFix.)
Ако бизнесът ви е само за транзакции - страхотно. Можете да използвате Twitter като онлайн агент или да насочвате клиенти към покупки. (Ето три места, които правят това много добре: Whole Foods, Dell и уеб търговецът Woot, който предлага по един артикул с отстъпка дневно.) Освен това Twitter е приятно занимание предвид статута му в екосистемата на онлайн чатовете. Но също като профила във Facebook той няма да промени живота на компанията ви.
Придържайки се към навиците в мрежата, Twitter притежава определена гъвкавост и все още се определя от аудиторията си. И е крайно съблазнителен за потребители. (Мен определено ме изкуши; можете да ме намерите на @jonfine.) Ho на този етап Twitter съществува единствено заради вниманието - а то се определя от последователите. Днес, за разлика от другите мерки за медийно внимание - от тв рейтинги до уеб трафик - вниманието към Twitter е почти изцяло неосребримо. Към момента той е икономика на вниманието, защото е единствената му валута. Ако се освободите от наслаж-дението и погледнете с трезво око, любимото отроче наистина пращи от потенциал. Но има и много да расте.

Microsoft отвръща на удара (най-после)

сп. BusinessWeek - 50 стр.
Microsoft отвръща на удара (най-после)



От 2008 производителят на операционната система Windows изглежда като изтощен и уязвим шампион. Задвижвана от манията no iPhone и легендарната тв реклама "Аз съм Mac", Apple наближи двуцифрен дял от PC пазара. В същото време ново поколение нетбук под $500, работещ с безплатната операционна система Linux, набираше сила. Сега Microsoft отвръща на удара. Необичайно свежите му реклами наблягат на достъпността на PC срещу Мас. Компанията започна да предлага на PC производителите версия на Windows, обичайно струваща $70, за $15. Продажбите на Мас се подхлъз наха, a Linux изчезва от повечето нетбук компютри. Анализаторите от NPD твърдят, че 95% от персоналните компютри с малък екран и цена под $500 работят на Windows днес, в сравнение с 10% в началото на 2008. "Microsoft задуши късмета на Linux на нетбук пазара", твърди Роджър Кей, основател на фирмата за технологични проучвания Endpoint Teshnologies Associates.
1лаьният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър и топме-ниджърите твърдят, че това не е всичко. Те предвиждат, че въвеждането на следващия ъпгрейд на Windows тази есен ще възроди лиде-рството на компанията. Вместо нови украшения, Windows 7 обещава да е лесна и надеждна. Докато всяка основна промяна на Windows в миналото изискваше помощни компютри, Windows 7 може да работи с по-бавни микропроцесори и да се вмества на по-малко дисково пространство. Тоест, ще работи на пълната гама персонални компютри, включително нетбук. "Въпреки че печелим по-малко на бройка, правим доста добри пари от по-евтините PC-та", хвали се Брад Брукс, вицепрезидент по маркетинга на потребителски продукти.
Продаването на милиони Windows 7 за около $15 едва ли е положителна тенденция. Инвеститорите на Microsoft са свикнали със солидни норми на печалба, идващи от продажбата на Windows за четири пъти повече. Но Брукс изтъква, че компанията е намерила начин да привлече нови клиенти с евтини модели.
ПО-ЛЕСЕН ЪПГРЕЙД
Заради по-малкия размер на Windows 7 три версии ще се появят качени на машини от ниския сегмент. Ако потребител на по-евтино PC със стандартна версия използва HD монитор или пусне повече от три софтуерни приложения наведнъж, той ще открие, че нито едно от двете е възможно. След това ще бъде подка-нен да премине към по-скъпата версия Home Premium или Ultimate. Microsoft твърди, че процесът ще е опростен. Клиентите попълват информация за кредитната си карта, след това код от 25 символа, натискат няколко клавиша и рестартират. Брукс отбелязва, че цените не са определени още, но ъпгрейдът "ще струва по-малко, отколкото вечеря за четирима в пицерия".
Дори при цените на Pizza Hut това е рисковано предложение. На потребителите може да не им хареса, че са принудени да изсипят още пари за изпълнение на рутинни задачи. "Този ход ще доведе до отлив на клиенти -предвижда анализа-
торът Тони Са-конаги от Bernstein Research. - Защото се разглежда като тактиката "примамка и смяна" (търговска политика, която чрез реклама на евтин продукт стимулира продажбите на друг, по-скъп)." Настоящата версия на Windows, Vista, също има различни нива, но малцина преминават към по-високото, понеже трябва да поръчат DVD и да преминат през тромава инсталация.
Стратегията би проработила по-добре, ако Microsoft поддържа високото ниво на доходност на своя Windows франчайз. Бизнесът донесе $13 млрд. оперативни печалби за последната финансова година от $16.9 млрд. приходи. Заплахата Linux може да е отслабнала, но изтекоха сведения, че големи производители на персонални компютри, сред които Acer (вж. стр. 052), Dell u Hewlett-Packard се интересуват от използването на Android, друга базирана на Linux платформа, поддържана от Google. Независимо от това "Microsoft се опитва да замрази средните продажни цени, докато другите пробВат да ги понижат", обяснява Кей от Endpoint.
И тук идва новата рекламна кампания. Преди година компанията планира тригодишна стратегия, за да наложи отново бранда Windows. Последните реклами, които представят доброволци, търсещи най-доброто предложение за лаптоп, от фирма за пазарни проучвания, отекват особено сполучливо сред спестовно настроените купувачи. В първата реклама актриса на половин работен ден, наречена Лорън, избира лаптоп за $700 пред МасВоок за $2700. "Не съм толкова отворена, че да съм Мас", казва тя. Във втората техничар на име Джанпауло се спира на PC за $1500. Третата представя майка и 11-годишния й син, които взимат Sony, след като момчето подминава розово PC u Mac, несъвместими с Blu-Ray DVD, на каквито се издават повечето игри. Лорън стана сензация в YouTube, но Microsoft признава, че има още работа. "Още не сме яки. Повярвайте, дъщеря ми го казва всеки ден - казва Брукс. - Но доста се забавляваме, разказвайки историята си. Чакаме това от доста време."

"Yahoo" планира съкращения на стотици служители

Топ новини - 2 стр.
"Yahoo" планира съкращения на стотици служители



"Yahoo Inc" се подготвя да съкрати стотици служители за първи път, откакто Карол Барц стана изпълнителен директор през януари, съобщава пред "Ройтерс" източник, запознат със ситуацията. Съкращенията може да бъдат обявени във вторник следващата седмица, когато "Yahoo" ще представи финансовите си резултати за първото тримесечие, съобщава източникът. Последният кръг от съкращения в компанията е бил през декември под управлението на бившия изпълнителен директор и съосновател Джери Янг. Към края на 2008 г. за компанията работят 13 600 души - с над 1 600 служители по-малко в сравнение с третото тримесечие на 2008 г. От "Yahoo" са отказали да коментират дали обмислят да освобождават служители. Редукцията идва почти два месеца, след като Барц въведе мащабна вътрешна реорганизация на мениджмънта и потърси партньори, за да засили бизнеса си. В понеделник акциите на "Yahoo" рязко се повишиха след информация за поредни разговори с "Microsoft", този път имащи за цел евентуален съюз в областта на продажбата на реклама.

Спамът в имейлите унищожава околната среда

Класа - 10 стр.
Спамът в имейлите унищожава околната среда



Освен че са крайно дразнещи, нежеланите циклични имейли, известни още като спам, вредят на природата, твърди сп. "Ню сайьнтист".
Според фирмата за компютърна сигурност McAfee изпратените през 2008 г. близо 62 трилиона нежелани електронни съобщения са генерирали вредни въглеродни емисии в атмосферата, равняващи се на изгорелите газове от 7,5 милиарда литра бензин.
Докладът взема под внимание енергията, изразходвана за създаването, съхраняването, преглеждането и филтрирането на спам съобщенията в персоналните компютри в 11 държави, сред които Австралия, Китай, Великобритания, Франция и САЩ. Компанията е открила, че вредните емисии, причинени от нежеланата поща в тези страни, са пропорционални на броя хора, употребяващи електронна поща и на процента от електронните съобщения, които могат да се категоризират като спам. Близо 80 процента от енергията, изхабявана заради спама, се изразходва, когато потребителите трият нежеланите съобщения и блокират адреса, от който са изпратени. Въпреки че филтриращите програми, които се борят със спама, са виновни за близо 16 процента от енергийните разходи, те също така смекчават и общото пилеене на енергия, като спират голяма част от нежеланата поща. Според Джеф Грийн, вицепрезидент на отдел разработки в McAfee, спирането на спама и инвестициите в технологии за интернет филтриране ще спестят много време и ще помогнат в борбата за редуциране на вредните въглеродни емисии.
***
Текст под снимка
Според изследването спамът през 2008 г. е генерирал въглеродни емисии, еквивалентни на 7,5 милиарда литра изгорен бензин.

четвъртък, 16 април 2009 г.

Новаторска реклама дебютира у нас - брандиране на личен автомобил

Expert.bg - България
Новаторска реклама дебютира у нас - брандиране на личен автомобил



Иновационен метод на реклама дебютира у нас - брандиране на личен автомобил (Car wrap). Форматът е предизвикателство към обикновения човек, който прекарва голяма част от времето си в задръствания из улиците на София.
Новият рекламен метод, който се предлага в страната от компанията АдМобил, е значително по-ефективен и същевременно по-евтин от познатите канали, особено в условията на криза.
Решението свързва граждани, които искат да си докарат допълнителен доход шофирайки, с фирми, избрали да популяризират марката си или нов продукт чрез личния автомобил като рекламен носител.
Чисто физическото доминиране на автомобила, съчетано с големите задръствания в последните години, превръща личното превозно средство в естествена медия за външна реклама. Колите са на всяка улица или паркинг, пред училищата, магазините навсякъде, до където могат да стигнат и където има място да спрат.
Понастоящем средностатистическия софиянец прекарва повече от 2 часа в колата си дневно, изминава повече от 30 км на ден, прави 4 или повече пътувания в рамките на деня и пътува повече от 50 км през почивните дни.
"Опаковането" на личния автомобили във висококачествено винилово фолио с графични изображения, популяризира продукти, марки и услуги на дадена компания, като същевременно носи месечен доход от 200 лв. на собственика на превозното средство.
"Опаковките" образоват, забавляват и осведомяват водачите и пешеходците, докато те отиват или се връщат от работа, разхождат се с приятели или семейството, пазаруват, като достигат до аудитория, която в този момент друга медия, освен радиото не би могла да достигне.

Слави връща позиции в bTV

Монитор - 18 стр.
Слави връща позиции в bTV

Надежда ПОПОВА

Зрителският интерес постави "Бягство към победата" над "Хипнотизаторът" и
Дългоочакваният втори сезон на "Ясновидци" пада от праймтайма на bTV в четвъртък за сметка на "Бягство към победата". Зрителският интерес към новото риалити на Слави Трифонов провокира размествания сред топпродукциите в програмната схема на медията.
Началото ще бъде поставено тази вечер от 20 ч. с ексклузивно живо студио. Екстрасенсите на Маги Халваджиян ще изместят съботния филм в 20 ч., а от 21 ч. ще гледаме и "Хипнотизаторът". Причината - състезаващите се за време авантюристи на Дългия ще окупират и минутите на новия проект на Иван и Андрей в края на работната седмица. Утре вечер от 22,30 ч. актуалните задачи от играта ще бъдат затвърдени и в "Шоуто на Слави".
Първоначално планираният риалити епизод на Music Idol 3 от 21,30 ч. довечера ще бъде изместен от "Аламинут", а на гърба на "Бягство към победата" утре по традиция ще се заложи на "Комиците".
Високите рейтинги на играта, в която двойки изпълняват конкретни мисии в различни точки на страната с крайна цел екзотична двуседмична почивка, ще бетонират промените в програмата за неограничен период от време. Фактът, че "Ясновидци 2" не се радва на феноменалния успех на предшественика си също улеснява решението на шефовете на медията. Под въпрос е и съдбата на "Хипнотизаторът", чието съдържание показа, че е по-скоро удачен пълнеж в минутите след 22 ч. през уикенда.
С настоящата рокада в праймтайма "Седем осми" излиза на гребена на продуцентската вълна за пръв път през последните няколко години - период, в който приближените му Евтим Милошев и Любо Нейков създадоха "Дрийм тийм" ("Сървайвър", "Комиците", "Операция слава", "Урок по родолюбие"), а Иван и Андрей успяха да му отнемат реализацията на Music Idol.
***
ОРИГИНАЛЪТ
The Amazing Race е американско шоу, в което няколко отбора (11 или 12 двойки) се състезават помежду си, пътувайки по цял свят. Те трябва да устоят физически и психически на различните изпитания по време на играта. Всеки отбор се състои от двама души, свързани по някакъв начин - съпрузи, приятели, роднини. В играта има няколко отделни етапа (11-13). В началото на всеки един участниците получават пликове с указания за мястото, до което трябва да се придвижат възможно най-бързо. Дава им се и определена сума пари, с която да си купят всичко необходимо по време на етапа, с изключение на самолетните билети, които се плащат със специални кредитни карти. След като стигнат до мястото, научават новото указание. Отборите изпълняват и различни задачи или обичаи в зависимост от държавата, в която се намират.
Обикновено последният отбор във всеки етап отпада от състезанието. Този, пристигнал най-бързо в края на последния етап, печели голяма сума пари.

Предлагат Skype на борсата

Bgnewsroom.com - България
Предлагат Skype на борсата



Американската компания за онлайн търговия eBay ще отдели филиала си за интернет телефония Skype, който се различава от останалия бизнес на групировката и ще го изложи за първоначално публично предлагане на борсата през 2010 г., според съобщение на гиганта, цитирано от Франс прес.
eBay съобщава за намеренията си това да се случи през първото полугодие на следващата година, но уточнява, че операцията ще зависи от пазарните условия. Skype, пионер в телефонията в Интернет, придобит за 3.1 милиарда долара от eBay през 2005 г. "е един забележителен актив, със солидни основи и динамично разрастване" коментира основателят на компанията-собственик Джон Донахо.
Според него решението ще осигури на Skype необходимите ресурси за продължаващо разрастване и конкурентност на гласовата Интернет телефония и видеообмен. Това, смята ръководителят на гиганта, би позволило на компанията да се концентрира върху двете си основни дейности - сайтът за продажби eBay и системата за онлайн заплащане PayPal.

сряда, 15 април 2009 г.

Pepsi съди Coca-Cola заради енергийна напитка

Класа - 22 стр.
Pepsi съди Coca-Cola заради енергийна напитка



PepsiCo заведе дело срещу Coca-Cola заради нелоялна реклама. Компанията се опитва да избегне медийната кампания срещу енергийната си напитка Gatorade, уточнява Блумбърг. Делото срещу Coca-Cola u Energy Brands се дължи на двуседмична кампания на спортната им напитка Powerade ION4, в която снимки на бутилки Gatorade са отрязани наполовина с надпис "Не се задоволявайте с непълни спортни напитки". Pepsi настоява съдът да сложи край на ескалиращата кампания, която твърди, че Powerade "е по-добра", защото има два електролита в повече - калций и магнезий. В жалбата си Pepsi твърди, че това е преднамерена стратегия, чиято цел е с лъжа да атакува лесно разпознаваемия пазарен лидер, Gatorade, в надежда да се добере до пазарен дял.
Coca-Cola се обвинява още във "фалшива реклама, опит за подмяна на репутацията на търговска марка, подвеждащи действия и практики, нараняване на бизнес репутация и нелоялна конкуренция" по щатския закон за търговската марка. Двата гиганта са участвали в различни рекламни и съдебни битки в страни от Индия до франция по отношение на редица продукти, набирайки ред знаменитости за каузата на рекламната война, като се почне от Майкъл Джордан и се стигне до Джордж Майкъл и Майкъл Джексън.

Италианец режисира новия спот на "Каменица"

Класа - 11 стр.
Италианец режисира новия спот на "Каменица"



Едноминутен тв спот е новото попълнение в кампанията на "Каменица" - "Да спасим мъжа". Рекламата, която стартира в ефир преди ден, е режисирана от италианеца Рикардо Паулети. Операторът също е италианец, съобщиха от компанията. Според производителя на бира, клипът е "отчаян вик на един замиращ вид мъжа". Идеята на "Каменица" е да представят истинския мъж като погубен от съвременната цивилизация. Според компанията, представителите на силния пол все повече изоставят любимите си занимания като гледане на мач, скара и бира с приятели, за да ги заменят с четене на модни списания и разходки в мола. Кампанията вече стартира в българската преса с публикуване на манифеста "Да спасим мъжа". С него "Каменица" внушава, че мъжкият имидж не се постига с козметика и шарени коктейли, а със запалване на огън и построяване на колиба или сал, а мъжката жажда се утолява само с истинска бира. "Да спасим мъжа" ще продължи и през лятото чрез разпространение на материали под капачките на "Каменица".

Цифровизацията си върви по сценария

Дневник - 2 стр.
Цифровизацията си върви по сценария

Албена БОРИСОВА

"Важното е, че той урежда участието на държавата в тези процеси. Още в първа глава е посочено и как ще се случва това. Всички се интересуват от официалната позиция на държавата. Никой не се интересува как се разпространяват програмите. Технологичната част на закона, откровено казано, на мен не ми е ясна."
С тези аргументи Станка Маринчева от БСП призова колегите си във вторник да гласуват проекта на правителството за Закон за публичното радиоразпръскване. Това се случи на общо заседание на комисията по медиите и на комисията по транспорт и съобщения. Още докато депутатите се събираха, сред присъстващите експерти и представители на оператори се говореше, че проектът ще бъде одобрен, защото се очаква на следващия ден да бъде гласуван и в залата. Той не е включен в проектопрограмата на парламента за сряда, но може да бъде вкаран в дневния ред след решение на председателския съвет. Дори да се забави влизането му, то ще се отложи за следващата седмица.
Въпреки че законът прелива от скандални текстове, които уреждат частни интереси и разпределят кои програми ще разпространяват бъдещите мултиплекси, и е изпълнен с неточни формулировки, бързото му придвижване става по волята на правителството, а вносител е лично премиерът Сергей Станишев. От заседанието във вторник пролича, че тройната коалиция ще подкрепи проекта. Само НДСВ поставиха част от проблемите, но очакват да се решат между първо и второ четене. Опозицията попротестира малко срещу текстовете, но бързо се отказа да вдига шум и представителите й дори напуснаха заседанието, така че текстовете бяха приети единодушно.
Гласуването всъщност мина лесно, защото, докато работиха върху проекта, авторите му (пазени в тайна) вкараха текстове, които гарантират на големите тв оператори сигурно място за основните и допълнителните им програми в пакетите на мултиплексите. Така "опозицията" на големите телевизии беше елиминирана. Проектът беше придвижен заради "изключителната му важност" и наближаването на парламентарните избори.
Спорните текстове
В закона се предвижда да бъде създадено ново държавно предприятие - Национална компания "Обществено цифрово радиоразпръскване", в чието ръководство ще участва министърът на финансите, а останалите членове ще се назначават от президента. БНТ и БНР ще трябва да плащат за разпространението си на новата държавна фирма така, както в момента дължат суми на БТК.
Според проекта обаче за цифровото разпространение на двете обществени програми няма да се използва системата на БТК. Вместо това държавата се задължава да изгради нова мрежа, като чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството за целта ще бъде създадено търговско дружество, в което държавното участие е не по-малко от 50%. Това фактически отваря пътя за още един играч в процеса на цифровото разпространение.
Нека не се впускаме в детайли, сигурно ще се наложат корекции. Нека този закон не се превръща в ябълката на раздора, в него е търсен баланс на интересите на президента, кабинета и Народното събрание, обобщи след около час дискусии Радослав Илиевски от "Коалиция за България". Представителите на БСП и ДПС не откриха никакви недостатъци в проекта и призоваха за по-бързото му приемане.
Председателят на комисията по транспорт Йордан Мирчев (НДСВ) посочи редица неясни формулировки, които според него не дават отговор на въпроси, свързани с управлението, контрола и финансирането на двете нови компании, които трябва да осигурят цифровото разпространение на БНТ и БНР. Според него текстът трябва ясно да регламентира и начина, по който ще се определят таксите, които двете обществени медии трябва да плащат на новата национална компания. Според Мирчев финансирането на обществения мултиплекс от бюджета може да се окаже непозволена държавна помощ, за което ЕС да санкционира България.
Димитър Димитров от "Атака" и Румен Ангелов, преминал преди седмица в "Ред, законност и справедливост", остро разкритикуваха проекта. Ангелов дори напусна демонстративно залата, след като забележките му към текста бяха пренебрегнати от мнозинството. Според него с този закон по много краен начин се пренебрегват Съветът за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията. Освен това не е ясно нито колко ще струва изграждането на мултиплекса и новата мрежа, нито дали държавата е осигурила ресурса за това. Ангелов освен това определи като недопустима дадената възможност на директорите на БНТ и БНР да създават с частни лица съвместни продукции. Според него по този начин без регламент, без контрол се подаряват на частни лица обществената телевизия и общественото радио.
Генералният директор на БНТ Уляна Пръмова обаче подкрепи законопроекта, като заяви, че за нея ще е скандално, ако той бъде забавен. Според нея възможността за съвместна работа с частни продуценти, предвидена в чл. 47а, ще компенсира ниския държавен бюджет на БНТ. Тезата й беше подкрепена и от директора на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО) Гриша Камбуров, според когото проектът дава нови възможности за програмното развитие на обществените оператори. Според частни продуценти е много по-удобно двете държавни медии да могат да реагират по-гъвкаво при работата си с тях. Още при появата на проекта обаче юристи коментираха, че тъкмо този член дава възможност за поетапна скрита приватизация на БНТ и БНР. Пръмова обаче даде за пример казус с обществената германско-френска културна програма АРТЕ, от чийто екип преди две години поискали да създадат съвместна местна програма с БНТ за пазара в България. Тъкмо в такива ситуации този текст може да проработи и няма нищо страшно в частния капитал и възможността за създаване на програми с външни продуценти, заяви Пръмова.
Весела Драганова от НДСВ обаче обясни, че партията й ще подкрепи проекта, защото очакват, че въпросите им ще намерят отговор до второто четене.
На заседанието се появи и бившият член на КРС - Зина Трифонова, която се спряга за автор на проектозакона. Тя отрече, че е писала закона, но каза, че е запозната с него, защото наблюдава процеса в ролята си на консултант на КРС.
В преходните и заключителните разпоредби на закона се правят промени във вече променените Закон за радиото и телевизията и Закон за електронните съобщения, които на практика гарантират на собствениците на Би Ти Ви и "Нова телевизия" - "Нюз корп." и Ем Ти Джи, да разпространят по шест свои програми след цифровизацията. Освен тях от промените ще се облагодетелства ТВ2, която получи същия статут като Би Ти Ви и "Нова" на задължително разпространявана програма. Чрез редица законови процедури, въведени в трите закона, свързани с цифровизацията, качването на мултиплекс се осигурява още на контролираната от Ирена Кръстева ТВ7 и евентуално на Би Би Ти на Петър Манджуков и "Евроком" на Георги Гергов, ако те получат от КРС временни аналогови лицензи.
***
Текст под снимка
Рейхан Аблеким (първият отляво) и Иво Атанасов (седналият до него) настояха проектозаконът да бъде придвижен максимално бързо въпреки възраженията на колегите си Йордан Мирчев (правият вдясно) и демонстративно напусналия Румен Ангелов, които откриха куп несъвършенства в текста