събота, 21 февруари 2009 г.

Светлана Василева, генерален директор на Fox International Channels: „Фокс" не се бори за ефир

Поглед - 18 стр.
Светлана Василева, генерален директор на Fox International Channels: „Фокс" не се бори за ефир



- Г-жо Василева, губят или печелят националните ефирни телевизии, когато „Фокс" първа излъчи хитов сериал, и обратното?
- Когато пускаме сериал като премиера, влагаме много повече средства и усилия да го промотираме. При сериал, който вече е вървял по национална телевизия и е достатъчно популяризиран, нещата са много по-лесни. Нишовият канал дава друга възможност за гледаемост на зрителите. Ако националната телевизия излъчва веднъж или максимум два пъти в седмицата един сериал, ние имаме възможност да определим три излъчвания в седмицата на този епизод в различен часови пояс така, че зрителят да може да намери най-удобното за себе си време и да го гледа. Другата стратегия е излъчването на сериала от понеделник до петък в един и същи часови пояс, което също е предимство за зрителите.
- Честите повторения не са ли в ущърб на зрителите?
- Нишовият канал е алтернатива на националната телевизия, а не заместител или конкуренция на ефирната медия. Тя печели с това, че е актуална, съдържа новини и публицистика, местна продукция, предавания. Хората гледат любимия си нишов канал, когато няма нищо интересно за тях по националната телевизия. Сигурна съм, че голяма част от аудиторията не успява да проследи целия сериал в ефирна тв и винаги е готова да си догледа нещо. Ог друга страна, и сериалът може да е толкова популярен, че с удоволствие да се гледа втори или трети път. Както е с най-хубавите филми.
- Стремите ли се към по-нови филми в уикенд програмата на „Фокслайф"?
- Форматът ни е различен и ако можем да купуваме хубави филми, ще продължим. Ако не успяваме,. по-добре да не разваляме програмата си с нестойнсстни. Това ще се види във времето от това доколко конкурентният пазар ще ни попречи. Все пак има филмови канали, ефирни телевизии, които имат достатъчно пари, за да похарчат за добрите пакети с филми.
- Как се пазаруват сериалите?
- Има много различни варианти. Например гледаме първите рей-тинги, Които новият сериал е направил в Щатите, защото докато стигне до Европа, вече е много късно. Голяма част от нашата продукция е купена на глобално ниво. Преговаряме от името на целия „Фокс" в света и закупуваме филми на зелено, тоест виждаме ги само като сценарий. Сериалът „Декстър" бе купен именно по този начин. Разбира се, рисково е, но дава възможност за добри попадения. Тази година имаме сериал, финансиран от „Фокс" и произведен в Латинска Америка - „Ловец на мисли". Премиерата му ще бъде през март в 180 държави едновременно, което се случва за първи път. Съществува и вариант, в който знаем, че даден сериал е достатъчно интересен, и откупваме правата му. Също така гледаме сериалите по време на скрийнингите в Лос Анджелис, където всяка година през май всичките
мейджър студия представят новите си продукции за годината И оттам си харесваме серии, за които се борим. Често дори преглеждаме архива на студията и преценяваме кои от по-старите сериали смятаме, че са популярни и биха се гледали още веднъж. Такъв пример е „Приятели" - привлекателността му не стихва.
- Колко струва един сезон на сериал?
- Зависи на кое излъчване се купува. Естествено, на първо са максимално скъпи. И в този случай няма никакво значение дали си кабелна, сателитна или ефирна телевизия. Цената е една и съща. След това тя намалява в зависимост от това колко пъти е бил продаден, на кого, колко е голямо студиото, колко е хитово заглавието.
- Как се препродава след това на друга телевизия?
- Няма такова препродаване. Всеки си купува директно от студиото. Зависи вече първият, който го е купил, какъв срок си е поставил като ексклузивитет - две или три години, колко е бил лицензният период. На сегашния конкурентен пазар има всякакви възможни варианти.
- Имате ли амбиции за местна продукция?
- Разбира се, но ще видим тази година финансовата криза как ще ни се отрази. Ние така или иначе направихме четвърти сезон на „Тя и той". Много сме доволни от него и бихме продължили в тази насока. Ако мислим за местна продукция, тя ще бъде предимно по отношение на сериали, но не и други формати.
- Тази година „Фокс тиф" ще излъчва ли отново епизодите на „Мюзик айдъл"?
- Излъчването на „Мюзик айдъл" и „Сървайвър" при нас беше съвместна инициатива с bTV. Възможността да правим синергии, оползотворявайки някакъв продукт съвместно, така че хем да доставяме повече възможности за зрителите, хем ние да се подпомагаме, е много хубава. Но като цяло това не е формулата, която аз виждам като особено много печеливша за „Фокс" в случая. За „Мюзик айдъл" все още не се знае, засега нямаме такива поговорки.
- Каква всъщност е връзката между „Фокс лайф" и bTV?
- Собственици на bTV и „Фокс" са „Нюз корп". Отава въпрос за
отделни юридически лица. Ние сме „Фокс интернешънъл ченълс" - една компания в рамките на „Нюз корп.", а съвсем друга е компанията, която отговаря за bTV и за останалите ефирни канали, като например „Фокс телевизия" в Сърбия или Турция. На отделно подчинение сме. Всичко, което правим, е в резултат на нашите добри взаимоотношения на местна почва. Отношенията ни са чисто търговски.
- Говори се, че bTV и Нова тв ще се договорят със собственика на мултиплекс да излъчват в цифров ефир и близките до тях кабелни телевизии».
- Правата за каналите на „Фокс" са права за т.нар. Pay TV (платена телевизия). Това означава, че искаме пари от съответните кабелни или сателитни оператори, за да бъдем разпространявани. Нашият основен източник на приходи е разпространението. Рекламата може да бъде 20-30 процента от източника ни на приходи, но в никакъв случай обратното, както е при свободната, ефирната телевизия. Като стратегия работим по съвсем различен начин и нямаме изчистени права да бъдем разпространявани свободно в ефира. Независимо дали е по аналогов или цифров път. Нямаме апетити в момента към мултиплексите или ако някога имаме в бъдеще, то ще трябва да е за съвсем нов и коренно различен канал, който да печели от реклама, а не от разпространение.
- Има ли съществена разлика в гледаемостта на каналите на „Фокс" в България и тези в Източна Европа?
- Като цяло са много еднакви. За всяка държава „Фокс лайф" е много привлекателен. Данните ни за Сърбия показват, че за ноември-декември миналата година сме номер 1 кабелна телевизия, даже преди някои от ефирните телевизии. И това е само за 6-7 месеца излъчване. „Фокс лайф" за България не е падал под 2,5 % като дял аудитория на национално ниво и за 1849 като таргет. А ако се погледнат София и големи градове, сме номер едно канал - делът ни е над 5. Същата е картинката в Сърбия, само че там има по-малка кабелна пенетрация. Ако в България има 70% покритие на кабелните домакинства, в Сърбия са около 35%. Там има още поле за растеж.
- А какви са резултатите за „Фокс крайм"?
- „Фокс крайм" има около 0.5 % дял, което е много прилично за един нишов канал. Една от причините да страдаме преди беше липсата на съдържание, което да можем да купим и да е свободно във всичките ни територии, а те са осем. Ако дори за една територия, например Сърбия, правата за някоя програма не бяха свободни, то ние автоматично се отказвахме от закупуването й. Затова миналата година направихме подобрения в посока отделяне на сигнала само за България и в момента програмата на „Фокс Крайм" България е независима от тази на „Фокс Крайм" за Балканите. Това позволява по-богат избор на съдържание и за двата канала
***
Силва Зурлева
За малко хора от нашия бизнес мога да кажа, че са истински професионалисти, но със сигурност Светлана е такава. Никога не сме били приятелки, но тайничко съм се Възхищавала на това, че изглежда човек с много голямо самообладание и изключително хладнокръвие (нещо, което на мен ми липсва).
***
Нико Тупарев
Когато стартира проектът „Фокс лайф", на мен ми се струваше доста несериозен. Но сега аз съм абсолютен таргет на телевизията. По „фокс крайм" върби най-интересният сериал излъчван по българска телевизия -,Декстър". „фокс" са един много успешен и непобългарен, в лошия смисъл на думата, проект.

Би Би Ти на тезгяха за 8 млн. евро

Поглед - 13 стр.
Би Би Ти на тезгяха за 8 млн. евро



Ирландската компания Соммигисоф Group е новият собственик на Би Би Ти, съобщиха от медията. Компанията, която притежава BG Radio, Radiol, NRJ, Retro и Radio Nova, е взела телевизията за скромната сума 8 млн. евро. Сделката ще бъде финализирана следващата седмица, но вече се стигнало до споразумение сегашният собственик да запази 20% от Би Би Ти. Директорът по развитието на CoMMunicorp Group Христо Грозев е подписал договор като управляващ консултант, който ще влезе в сила от 1 март. Грозев е бил представен официално на служителите в телевизията в четвъртък, макар че е закъснял за срещата над 3 часа. Според източници на ПОГЛЕД от Би Би Ти той се е забавил заради среща с член на СЕМ, близък до ДПС. На служителите Грозев е обещал формата на медията да не се променя поне за една година, но им е препоръчал да „облекат новините в привлекателна маркетингова опаковка".
Христо Грозев е един от създателите на „Метромедиа интернешънал" заедно с Николай Янчовичин. През 2004 г. компанията бе погълната от CoMMunicorp Group и оттогава Грозев е директор по развитието. Името му обаче нашумя още през 1990 г., когато заедно с Живко Желев и Александър Момчилов осъществяват първото нелегално предаване на радио „Канал КОМ". Предавателят е разположен на къща над Античния театър в Пловдив, а радиостанцията се обявява като „Канал КОМ". Скоро след началото това предаване е прекратено, а оборудването - конфискувано.
Междувременно стана ясно, че медийната магнатка Ирена Кръстева води преговори за закупуването на новинарската телевизия Европа. Новината бе съобщена от източници от обкръжението на зам.-министъра на извънредните ситуации Делян Пеевски, син на Кръстева, и потвърдена от управителя на „Нова българска медийна група" Васил Захариев. Офертата за 5 млн. евро е била отправена към инвестиционния посредник Иван Генчев, който е управител MEF холдинг АД, собственик на новинарската медия. От тв „Европа" обаче твърдят, че преговори въобще не са водени, а предложението е било отхвърлено мигновено.

Годината на промоциите

Капитал - 46 стр.
Годината на промоциите



Международното осиновяване – черна статистика от черния пазар на бебета...Речник:
BTL маркетинг (от англ. Below the line или реклама под чертата) - всички рекламни активности, които не използват медиите като комуникационни канали.
Таен клиент (mystery shopper) - маркетингов инструмент за измерване на качеството на ритейл услугите. Тайните клиенти се държат като обикновени потребители, но са наети, за да изпълнят определени задачи - наблюдават специфични аспекти на предлаганите продукти и предоставяното обслужване
и след това докладват своето преживяване в магазина на производителя или агенцията, които са ги наели.
Мърчандайзинг - търговски процес, който осигурява създаване и поддържане на подходящо място, количество и атрактивен вид на дадена стока.
Ако традиционните медии започнаха да водят битка за оцеляването си на рекламния пазар, то има сегменти в рекламния бизнес, които не само още не усещат признаците на свиващите се маркетингови инвестиции, но и е по-вероятно да спечелят от намаляването на атрактивността на телевизията и пресата като рекламни носители. Промоционният маркетинг, който разчита на директен контакт с потребителите и обещава на рекламодателите повишаване на продажбите в конкретни цифри, е една от активностите, за която рецесията предлага повече възможности, отколкото проблеми.
Маркетингови бюджети
Ивайло Дачов, управляващ директор на агенция Hidalgo Promotions, е на мнение, че във вътрешния комуникационен микс на компаниите се е увеличил делът, който те инвестират в промоционен маркетинг, и прогнозира растеж на пазара с около 20-30% през 2009. "Огромните инвестиции в реклама през 2007 и 2008 бяха свързани с големи очаквания и не мисля, че тези пари бяха похарчени много ефективно", коментира той и добавя, че през настоящата година маркетинговите инвестиции ще се върнат към едни по-нормални стойности.
"Рано е да се каже дали имаме увеличение или свиване на инвестициите в btl (рекламна дейност, която не използва медиите като комуникационни канали - вижте речника), защото ние работим с фискална година и още харчим бюджетите от миналата година", казва Любомир Кленов, управляващ партньор в агенция Brigada BBM, но обръща внимание, че клиентите им вече си поставят нови цели, за които търсят нестандартни подходи. "Като цяло желанието на всички клиенти, което не задължително е свързано с икономическата криза, е парите им да бъдат харчени по-ефективно", коментира той.
Сребрина Бобева, управляващ директор в рекламната агенция EURO RSCG се съгласява, че във времена на икономическа стагнация, инвестициите в изграждането на имиджа на брандовете намаляват в полза на по-директни и измерими маркетингови активности, където възвращаемостта е по-лесно изчислима.
В същото време обаче никой не се наема с конкретна прогноза за разпределението на рекламните инвестиции през 2009, нито от страната на агенциите, нито от страната на клиентите. Емил Георгиев, изпълнителен директор на DeConi, обобщава: "Картината е следната: част от клиентите, неголяма, е спряла всякакви рекламни разходи, друга част планира на тримесечна основа и трета, най-малката част, работи с годишни планове, но с много уговорки за тяхната условност."
Доротея Дарданова, бранд маркетинг мениджър в алкохолната компания Brown-Forman, която притежава марки като Jack Daniel's и Finlandia, също подчертава, че все още се изразходват бюджетите за миналата година, но твърди, че компанията не предвижда особено разместване в комуникационния микс за настоящата. Дарданова обаче признава, че е възможно слабо повишаване на инвестициите в промоционен маркетинг.
Подобно е настроението в Danone Сердика. "В ситуация на криза за нас е особено важно да поддържаме постоянен контакт с потребителите и да обясняваме ползата от консумацията на нашите продукти", коментира Цветелина Георгиева, мениджър комуникации в Danone Сердика. "Затова не само не предвиждаме намаляване на btl активностите, а напротив", добави тя и обясни, че компанията вече се готви да стартира две мащабни промо кампании за марките "Активия" и "Данонино".
"Очакваме една промоционална година на целия рекламен пазар", обобщава Пенко Минев, управител на агенцията Strata. Според него рекламодателите ще бъдат по-прагматични при съставянето на посланията си към потребителите си и при поставянето на маркетингови цели. "Ще доминира конкретната комуникация, която е стъпила на по-кратки планове с ясен поглед към продажбите", категоричен е той.
Ефективни решения
Свиването на инвестициите в медиите работи в полза на компаниите, които се занимават с промоционен маркетинг. Досега традиционно най-големите инвеститори в btl активности бяха компаниите от бързооборотния сектор, където в една продуктова категория конкуренцията между отделните брандове е голяма. А формулата за успеха на промоционния маркетинг е проста - той е лесно измерим, защото се опира на директни продажби. И в условията на намалени бюджети предлага на компаниите бързо увеличаване на ефективността.
"BTL маркетингът по дефиниция е по-пряко свързан с продажбите от останалите типове маркетинг и затова е логично да се радва на особено внимание във време на сериозни икономически трусове", обяснява Емил Георгиев от DeConi и допълва: "Всеки иска да ускори възвращаемостта на вложените средства, всички имаме нужда от кеш тук и сега, а от целия маркетинг арсенал най-подходящ инструмент за това са промоциите." Ивайло Дачов от Hidalgo Promotions е убеден, че промоционният маркетинг се превръща в стратегически инструмент за компаниите именно защото решава редица маркетингови проблеми като избор за първоначална покупка, количество на единична покупка и честота на покупката.
Според Емил Георгиев не само ще расте относителният дял на btl маркетинга за сметка на atl (медийни) дейности в маркетинг микса, но и броят на категориите рекламодатели, които ще посягат по-активно към тези инструменти. "Всеки иска да е бързооборотен", обяснява простичко той. Подобно е мнението и на Ивайло Дачов: "За мен би било логично да работим за онези фирми, които са най-засегнати от кризата".
Други представители на бранша обаче далеч не са такива оптимисти, че ще разчупят консервативното мислене на финансовите институции и автомобилните вносители например, които са традиционните и най-големите инвеститори в преса и телевизия. Симеон Василев от BSS Promotion твърди, че този тип рекламодатели са по-склонни да свият разходите си за реклама цялостно, отколкото да инвестират в btl активности. "Това е непозната зона за тях и не знаят какво могат да очакват", обяснява предположението си той. Пренаситен пазар
Погрешно е схващането обаче, че btl маркетингът се изчерпва до промоционни активности в търговските вериги. Според представителите от бранша към този тип маркетинг спадат и всякакви алтернативни и немедийни инструменти като организиране на събития, спонсорски инициативи, мърчандайзинг решения, програми за лоялни клиенти и за "таен клиент" (вижте речника). Нашумелият напоследък "партизански" маркетинг, при който се използва нетрадиционна система от маркетингови решения, с малък бюджет, маркетинг "от уста на уста" и директни, агресивни послания, за да постигне традиционните бизнес цели, също влиза под шапката на btl дейността според тях.
И именно чрез нестандартни творчески решения и оригинален подход агенциите на пазара се опитват да се борят с пренасищането на промоциите в модерната търговия. Особено през уикендите в големите търговски вериги, а и в по-малките квартални супермаркети потребителите са спирани от усмихнати промоутъри почти на всеки регал. "Осъзнаваме, че ако сме четвърта или пета поред акция в магазин, вече сме загубили голяма част от вниманието и фокуса на потребителя", коментира Красимир Ванков, изпълнителен директор на Hidalgo Promotions, и обръща внимание, че сътрудниците му се опитват да намерят по-различен механизъм, за да достигнат до потребителите. И дава пример: "Ако правим тест на нов аромат водка например, няма да го организираме в супермаркетите, а в магазини за дрехи, където не го правят другите."
Специализираните btl агенции много държат и на обучението и поведението на т.нар. промоутъри и смятат, че това е важен инструмент срещу пренаситеността на btl активности на пазара. "Те са посланици на марката и лицето на продукта в конкретния момент. Затова много държим настроението, което предават на крайния потребител, да бъде възможно най-позитивно", обяснява управляващият директор на Clockwork Петя Петкова.
А Пенко Минев от Strata вижда конкурент и в лицето на търговските вериги, които имат все по-агресивен подход към консуматорите: "Международните вериги на пазара съвсем логично ще започнат борба тази година кой ще бъде водещ по обороти и ще се превърнат в платформи за насърчаване на продажбите, което пък е сходно до нашата дейност", припомня той.
Локален бизнес
Основните играчи на пазара са категорични, че промоционният маркетинг е много локален по своята същност и това е още една причина да бъде работещ инструмент за конкретните цели на рекламодателите. "Промоциите не могат да се адаптират", убеден е Пенко Минев от Strata. Той разказва, че техен международен клиент се е опитал да приложи една и съща промоционна концепция за България и Румъния, но е осъзнал, че това е напълно погрешен подход. "Всеки пазар си има специфики, въпреки че ни дели малко разстояние", обяснява Минев и допълва: "Разпределението на търговските вериги, културата, потребителското поведение на хората е съвсем различно."
Симеон Василев от BSS Promotion споделя подобен опит. Преди три години с тях се свързва най-голямата гръцка btl агенция с предложение да създадат балканска мрежа и да работят заедно по проекти за международни компании. Когато им показват най-работещите кампании за Гърция обаче, двете агенции установяват, че има повече различия, отколкото общи черти в дейността си. "Те ни представиха много успешна своя кампания, която бяха разработили за Coca Cola и която беше свързана с тестове на нов продукт по магистралите в страната. За гърците е много характерно да пътуват през уикендите и когато има натоварено движение и задръствания, излизат от колите си и общуват помежду си", разказва Василев и добавя убедено: "Това в България никога не би проработило."
Според специалистите по промоционен маркетинг българските потребители са станали все по-взискателни и по-внимателни в избора си на продукти и услуги. "Отмина времето, когато българите влизаха в магазина и търсеха най-евтиния продукт, хората вече се интересуват от съдържанието и са склонни да платят по-висока цена за по-качествена стока", коментира Симеон Василев.
Независимо дали 2009 ще се окаже годината на промоциите в рекламния бизнес, компаниите и обслужващите ги агенции са единодушни - най-голямото предизвикателство пред тях ще бъде да преодолеят психологическото усещане за криза в съзнанието на хората, което ги кара да ограничават потреблението си.

Списания по време на криза

Капитал - 33 стр.
Списания по време на криза



Ако следите отблизо света на списанията, може да придобиете впечатлението, че има две паралелни вселени.
В едната тежката икономическа обстановка върлува по сергиите и сваля от тях заглавие след заглавие - спирането на немското издание на Vanity Fair е най-пресният пример. В другата обаче животът е прекрасен - Monocle и National Geographic отвориха собствени магазини в Лондон.
Може би странно, но факт - българският пазар засега се намира във втората вселена. "Вокруг света", Vice, Shape, "Нея" и още няколко лицензни и местни марки се готвят да щурмуват сергиите от февруари до края на май.
"Вокруг света", но на български
Руското "Вокруг света" попада в конкурентната ниша на GEO и National Geographic. В България ще го издава специално създадената за целта компания "Юръпиан медия груп". Първият брой ще е по сергиите в началото на март.
"България е първата държава, която получава правото да го издава извън Русия. Преди това изданието е присъствало само на пазара в Украйна и Казахстан. В началото руските издатели бяха скептици, но след дълги преговори решиха да подпишат договор с българския издател", коментира директорът маркетинг и реклама в списание "Вокруг света - България" Анита Христова.
Списанието публикува нови гледни точки за известни исторически събития, разкази за известни личности, информация за нови научни открития и технически достижения, започва да излиза през 1861 г. В България първоначалният тираж на списанието ще е 8 хил., а според издателите "целта ни е да стигне до 20 хил. Съдържанието ще е 70% преведено и 30% от български автори. Изданието има 10-членен научен съвет, а главен редактор е проф. Николай Константинов. Цената му е 6 лв.", обясни Анита Христова.
Алтернативни забавления
Едно от най-успешните ъндърграунд издания в света ще започне да се разпространява в страната през май. Vice печели култовия си статус с провокативните снимки и текстове, предаващи духа на ъндърграунд обществата по света вече 15 години. То се разпространява безплатно в над 20 държави и понастоящем читателите му надхвърлят 900 хил.
В България с нелеката задача да започнат издаването на Vice са се заели от "Дабъл фентъзи тийм" ООД. Фирмата е създадена през декември миналата година. Управители на дружеството са Гергана Михова и Ния Янева. "Преговаряхме три години с Vice, докато сключим договора. По принцип практиката на компанията е да не е партньор с голяма медийна група", обясни Ния Янева, съуправител на "Дабъл фентъзи тийм". "Пазарът е гладен за издания, в които да има добре написани истории за четене, т.е. качествен текст. Показа го и предварителното проучване, което направихме, за потенциалната аудитория на Vice в България", обясни Янева.
Изданието ще започне с 80 стр., като идеята е те да станат 120, при условие че в България се съберат достатъчно качествени текстове и снимки, които да са одобрени от централите на списанието в Англия и Америка. Съдържанието на Vice ще е 70% чуждо и 30% местно. То ще излезе в края на април или началото на май в София и ще се разпространява по строго определени канали - клубове, магазини и места, на които се събират млади хора от културния авангард и ъндърграунд. Планираният тираж е 20 хил. копия.
Мисли за "Нея"
На 27 февруари ще излезе първият брой на най-новото списание на "Икономедиа" (издател на "Капитал") - "Нея". То ще се разпространява всеки четвърти петък от месеца заедно с "Дневник" на цена от 2 лв. в тираж 12 хил. Основната цел на женското списание е да таргетира изключително деловите жени, каквито са читателките на вестника.
"Деловите жени са по-различни читатели, защото имат малко свободно време и са натоварени да се справят с куп задачи на работа и в семейството. Списанието ще е не само за техния работен живот и ритъм, но най-вече за всичко, което стои извън него. То ще е ориентир за свободното време", обясни главният редактор на "Нея" Мария Касимова.
Бъди във форма Месечното списание Shape ще излезе на пазара в края на май в първоначален тираж 20 хил. на 148 в. Капитал - стр. с цена 3.95 лв. Издателят Милко Стоименов (негово е туристическото списание Travel magazine) е сключил лицензионен договор с американското издателство American Media Inc.
"Като малко издателство ние се определяме като нишов играч и точно затова се насочваме към сегменти от пазара, които не са заети", обяснява Стоименов причината да заложи на марката Shape. Той допълва, че успехът на списанието "зависи от вида и качеството му, от степента му на полезност за читателя. А Shape е именно полезно. То е за хората, които залагат на здравословния начин на живот и поддържането на добра външност. Ще помага със съвети и полезни четива на хората, които искат да изглеждат добре", каза Стоименов.
Според издателя на Travel magazine и Shape "действително пазарът ни е засегнат от кризата, наблюдава се срив на тиражите... Наблюдава се и занижаване на рекламните тарифи. Списания, които са обявявали цени от 5-6 хил. лв., сега предлагат рекламни отстъпки от 50 до 70%, т.е. за 1200 - 2000 лв." Според Стоименов обаче, въпреки че по отношение на женския и мъжкия сегмент пазарът е пренаселен, в България ще идват още марки. "Има незаети още много ниши и от това могат да се възползват малките издателства."
Управляващият директор на MediaS SMV Татяна Лозович коментира, че появата на нови марки " е логично явление, тъй като в Западна Европа е пренаситено от броя на изданията и чуждестранните издателства разчитат на източноевропейския пазар, който е сравнително неразвит в тази област". По думите й "по-голямата част от списанията, особено новите издания, пораждат интерес и със сигурност се четат поне в началото. Колко от тях ще успеят успешно да се наложат и да задържат позицията си зависи основно от качеството на съдържанието им", категорична е Лозович.
Ако говорим за рекламните инвестиции в списанията, те се определят от три основни фактора: аудиторията, политиката на рекламодателите и тенденциите на пазара. Колкото по-голяма аудитория има едно списание, толкова по-големи са и рекламните бюджети, които се заделят. От друга страна, има рекламодатели, които задължително рекламират в списанията, и те ще продължат да го правят.
Въпреки това директорът "Издания" в "Санома Блясък България" Николай Караджов коментира, че и на нашия пазар е възможно да има закриване на списания. "Никой играч на пазара не е застрахован срещу крайно неблагоприятно развитие на бизнеса му. В края на краищата както лицензните, така и българските списания имат за цел да печелят, а не просто да съществуват, генерирайки загуби. Но лицензните издания са малко по-добре защитени от кризата благодарение на имиджа и най-вече на бранда си. Един рекламодател, особено от мултинационална фирма, първо би свил бюджета си за списания, които не са се доказали във времето, и едва накрая би се отказал от реклама в издания с висок престиж и стабилност като Cosmopolitan, Elle или Harpers BAZAAR например", убеден е Караджов.

Използването на уебпространството за рекламни

Сега - 46 стр.
Използването на уебпространството за рекламни



цели ще е топ тактиката на рекламодатели и мар-кетолози през 2009 п, показва проучване сред мениджъри на американски рекламни агенции, проведено през януари от консултантската компания Reardon Smith Whittaker. На това мнение са една трета от анкетираните маркетолози, които класират тактиките по критерия най-добър от гледна точка на интереса на рекламодателите и относителната ефективност. Телевизията като водещата рекламна стратегия за годината посочва само 5% от запитаните. На въпроса какъв вид тактика предпочитат самите маркетолози почти седем от десет казват, че това е онлайн маркетингът, а една четвърт посочват мобилния маркетинг. Все пак въпреки годините на възходящ интерес от страна на клиенти и маркетолози действителните разходи за онлайн реклама изостават от тези при телевизията, казват от Barclays Capital.

Обмислят продажбата на Playboy

Класа - 11 стр.
Обмислят продажбата на Playboy



Playboy Enterprises съобщи, че компанията е отворена към дискусии за продажба на списанието Playboy, ако има заинтересовани инвеститори. Причината за това е регистрирането на голяма. загуба през последното тримесечие на 2008 година, тъй като продажбите се свиват заради икономическата криза, пише Би Би Си, цитирана от investor.bg.
Playboy Enterprises, което е издател на най-известното списание за възрастни в света, отчете загуба от 145,7 млн. долара за последните три месеца на миналата година. За сравнение, през същия период на 2007 година компанията е загубила едва 1,1 млн. долара. В официално съобщение се казва, че основна роля за загубите е изиграло преструктуриране на стойност 157 млн. долара, както и други еднократни разходи. През 2008 година от работа са били освободени 14 на сто от заетите в компанията.
Приходите за последното тримесечие са възлезли на 69,8 млн. долара, което е с 19 на сто по-малко от същия период на 2007 година. Това се дължи на глобалната икономическа криза, която се отразява неблагоприятно на платежоспособността на потребителите. През последните месеци компанията претърпя няколко сериозни труса в борда на директорите, които доведоха до оттеглянето на изпълнителния директор Кристи Хефнър, която е дъщеря на основателя на Playboy Хю Хефнър. В България еротичното списание излиза от 2002 г. В момента изданието е собственост на "Атика Ме-диа България" ООД, филиал на голямата гръцка издателска група Attica Media. Освен у нас тя издава Playboy и в Гърция, Сърбия и Румъния. Дял в групата има и Силвио Берлускони. Не сме усетили проблемите на американското издание, заяви за "Класа" главният редактор на българския Playboy Христо Кьосев. Той уточни, че "Playboy България" не е обвързано търговски и финансово с US издателите, то е автономна единица - "Атика Медия" плаща годишно определена сума за ползването на марката. Кьосев уточни още, че родното списание праща кориците в САЩ за одобрение, както и че янките предоставят на българските си партньори информация, но кооперацията свършвала дотук.

Кризата удари и рекламите

Стандарт - 32 стр.
Кризата удари и рекламите



Всичко това обаче подсказва на анализаторите, че може да има промяна и за насоката в търсене на героите на оскарите. Затова няма да е чудно, ако бъдат отличени преди всичко филми, залагащи на семейните ценности и упоритостта в преследването на щастието. А това ще рече - "Беднякът милионер" на Дани Бойл, "Странният случай с Бенджамин Бътън" на Дейвид Финчър с Брад Пит и Кейт Бланшет и "Подмяната" на Клинт Истууд с Анджелина Джоли. Когато "Гладиатор" с Ръсел Кроу триумфира в нощта на оскарите през 2000-а, продуцентите му похарчиха $20 млн. за реклама на лентата преди това. Тази година най-смелите прогнози сочат, че парите за подобно популяризиране на филмите победители ще са от $5 млн. $10 млн. Като се забелязва прехвърляне на средства от вестниците, списанията и телевизиите в полза на интернет медиите. Последните излизат доста по-евтини и ефективни.

Телевизиите питат хората за новините

Труд - 23 стр.
Телевизиите питат хората за новините

Соня СПАСОВА

Световната криза явно увеличава интереса на хората към тв новините. Но пък и телевизиите не чакат да им помага само „международното положение", показа проучване на „Труд".
От няколко дни в „Календар" по Нова тв например има „звездни репортери"
Първият, който хвана микрофона, но не за да пее, а за да прави разследване за софийските дупки, беше певецът Миро. Тепърва пред камерата в тази роля ще застават и други известни личности. „Трудностите идват от това, че те са много заети, но пък са ентусиасти, коментира шефката на „Новини и актуални предавания" на телевизията Красимира Кръстева.
Вече повече от месец Би Ти Ви търсят мнението на хората чрез анкета в сайта си какъв да бъде дневният ред на новините им. „Досега са се включили над 5000 зрители", разказаха от екипа на Мърдок у нас. От новините, свързани с икономика, българите се интересували най-вече от цените на храните, както и къде да си намерят работа. Когато става въпрос за здраве, искали да знаят къде е най-качествено лечението и как могат да стигнат до специалистите. Зрителите питали и
за повече информация за правата и задълженията ни в Евросъюза, както и за възможностите за работа в другите страни членки, разказват хората на Люба Ри-зова.
„Нашите новини започват по-късно в сравнение с другите и обикновено се „из-. правят" срещу забавни предавания", коментира Вяра Анкова, шеф на дирекция „Информация" в БНТ 1. Съобразяваме се с последните новости и водещите ни вече не са статични например. В този вид новините все повече се харесват, смята Анкова. По думите й тенденцията е зрителят да се включва като своеобразен репортер със свои материали в рубриката им „Му news" (моята новина - б. p.).
На ден в БНТ 1 идват
между 5 и 25 снимки
клипове, заснети с мобилни телефони или писмени сигнали на зрители, обясниха от екипа на Анкова. Онези зрителски новини, които не се класират за „По света и у нас", се качват на сайта на БНТ в интернет.
Че все повече хора гледат новини, показват и данните на пийпълметричната агенция ТНС тв план за първите 16 дни на февруари. Според тях на първо и второ място в Топ 10 са новините на Би Ти Ви. Централната им емисия е привличала средно по 1,293 млн. души на вечер. За сравнение - през октомври
2008 г. хората, които са се информирали от новините на Би Ти Ви са били по 1,103 млн. зрители на вечер.
През февруари емисията „Календар" на Нова тв са проследили средно 713 000 души на вечер. През октомври 2008 г. (когато новините им бяха от 19,15 ч) зрителите им са били средно по 538 000 на вечер.
От Нова тв са категорични, че след като в началото на януари преместили старта на „Календар" в 19 ч (точно когато започват и новините на Би Ти Ви), рейтингите им скочили. От медията дадоха и други данни на агенция ТНС, според които досега през февруари централните им новини през делничните вечери са гледани средно от по 858 973 души. По думите на Кръстева една от причините за повишения интерес на зрителите е и кризата, защото в писмата си до репортерите на „Календар" хората искали информация за потребителските и ипотечни кредити, за съкращенията, както и за заплатите и цените.
„Естествено е, след като сме наложили най-успешната схема на централна емисия новини, конкурентите ни да я копират. Не сме изненадани", коментираха обаче от Би Ти Ви.
Водещите на „По света и у нас" по БНТ 1 са привличали средно по 597 000 души през февруари, докато преди 4 месеца - 578 000, показват още данните на ТНС.

Yahoo пуска видео реклами в търсенето

БИГ БГ - Новините Събития категория
Yahoo пуска видео реклами в търсенето



Ще се опита да си върне отнетия от Google пазар
Интернет компанията Yahoo обяви нова услуга, която ще показва реклами с изображения и видео в резултатите от търсене, съобщи Ню Йорк Таймс. Обикновено, рекламите при търсене показват само текст и връзки. В типичния случай маркетолозите разпределят бюджета между отделните типове реклами. Въвеждайки услугата Rich Ads in Search, Yahoo ще пренесе част от предимствата на банерите в рекламата, помествана в резултати от търсене. Компанията се опитва да си върне отнети от Google позиции в “search” рекламата, след като делът й намаля от 13.8% през 2004 г до 10.5% в момента, според данни на eMarketer. В същото време пазарният дял на Google в сегмента нарасна над два пъти - от 32.8% на 67.7%. Силата на Yahoo е в дисплейната реклама, където компанията продава банери на страниците си с висок трафик. С напредването на кризата, много рекламодатели насочиха част от бюджетите си към “search” рекламата. Финансовите резултати на Yahoo за четвъртото тримесечие отчитат именно тази тенденция – приходите от реклама в търсене са се увеличили с 11%, а тези от дисплейна реклама са намалели с 2%.

Facebook скандализира потребителите

News.bg - У нас
Facebook скандализира потребителите



Наскоро обществеността започна активно обсъждане на нововъведенията в потребителското споразумение, обявено от администрацията на Facebook.
До тук нищо особено, ако не беше малък нюанс, който предизвика вълна от недоволство, пише IDG.BG.
Причината е предположението, че цялата информация за потребителя може да се съхранява в уеб услугата даже и след изтриването на нейния автор.
Всичко започна с това, че някой от адвокатите не го е мързяло да дочете новото споразумение докрай и го характеризира с фразата: „Ние можем да прави всичко, което поискаме с вашето съдържание. Винаги".
При това юристът посочва, че в новия вариант на споразумението са изчезнали няколко изречения, в които компанията казва, че заедно с акаунта се премахва и възможността за използване на потребителското съдържание.
В резултат администрацията на Facebook се наложи да се оправдава и търпеливо да разяснява какво точно е премахнато от споразумението и какви са допълненията.
Оказва се, че Facebook не претендира за каквато и да било потребителска информация.
Що се касае до изтриването на съдържание, имало се е предвид съвсем друго нещо.
Например, ако потребителят е изпратил на някого съобщение, то не може да бъде изтрито от Facebook при изтриване на потребителския акаунт, но може да бъде премахнато от този, до когото е адресирано.

Янките пръснаха над $800 млн. за реклама на игри

Поглед - 14 стр.
Янките пръснаха над $800 млн. за реклама на игри



През миналата година за реклама и маркетинг на компютърни и видеоигри в Съединените щати са изхарчени 823 милиона долара, твърди агенцията за пийпълметрия „Нилсен" (Nielsen), която е подготвила изследването заедно с компанията „Електроник ентъртейнмънт дизайн енд рисърч" (Electronic EntertainMent Design and Research - EEDAR). Това е по-малко от четири процента от целия пазар на такива игри в страната, който се оценява на 22 милиарда долара.
Двете фирми представиха своя отчет и статистика за рекламата и маркетинга на компютърните и видеоигри в Америка на специализираната среща за отрасъла, което се проведе в Лае Вегас от 17 до 20 февруари. Това е първото такова проучване в световен мащаб. Според един от световните лидери на изследванията в тази област - компанията „ЕнПиДи Груп" (NPD Group), която наблюдава продажбите и нагласите на консуматорите в много отрасли, обемът на пазара на видеоигрите, конзолите и аксе-соарите за тях през 2008-а е бил 21,33 милиарда долара. Година преди това цифрата е била 18 милиарда долара. Всъщност постижението за миналата година е рекорд за цялото време от съществуването на индустрията на видеоигрите.
Най-продаваната конзола е била портативната Nintendo DS - от нея само през декември са реализирани продажби от 3 милиона броя. Другата конзола на компанията - Nintendo - Wii, пък е достигнала 2,2 милиона реализирани на американския пазар през същия месец. Като цяло приходите от конзоли за последния месец на миналата година е нараснал с 2 процента до 1,88 милиарда долара. „Нинтендо" е японска компания, която е базирана в Киото. Тя е създадена през септември 1889 година. Основателят й - Фузажиро Ямаучи, започва с производството на изработени на ръка традиционни местни карти за игра. Те се наричат ханафуда - и в превод името им е „карти с цветя". През 19 век на японските острови с тях са играли различни игри. След много години основаната от Фузажиро Ямаучи фирма опитва да намери своята ниша в различни бизнеси. През 1963 година дори се пробва като таксиметрова компания и хотел за почасова любов на незаконни двойки. Но от това не се получават пари. И затова наследниците тръгват по нов път - на компютрите и компютърните игри.
Така „Нинтендо" става името на най-продаваната първо в Япония - а после и по целия
свят, видеоигра. Компанията е третата по пазарна капитализация в Страната на изгряващото слънце с над 85 милиарда долара. През 2007 година „Нинтендо" е осма сред най-големите софтуерни компании в света.
Името й преведено на английски означава Leave Luck to Heaven - „Остави късмета да дойде от рая". От началото на
октомври миналата година „Нинтендо" е продала над 470 милиона хардуерни и 2,7 милиарда софтуерни пакета.
От тях само в Европа са купени 8,3 милиона конзоли Nintendo - Wii - което е ръст от 58 процента в сравнение с 2007 година. Нито един от производителите на конзоли до този момент не е достигал такъв резултат само за 12 месеца.
Рекорд постигна и портативната конзола Nintendo DS, която стигна до 11,2 милиона реализирани игрови схеми. А общите продажби на тази игрова конзола надхвърлиха 31 милиона броя. Nintendo - Wii се появи на Стария континент през 2006 година, а новият вариант -DS, само година по-рано.

Лукът - най-добрият приятел в интернет

Капитал - 62 стр.
Лукът - най-добрият приятел в интернет



След едногодишни дебати българският парламент узакони следенето на онлайн кореспонденцията. Сега МВР ще има достъп до нашите електронни съобщения и разговори в чата. Информацията би трябвало да се използва само за разкриването на тежки и компютърни престъпления. Интернет доставчиците и мобилните оператори се задължават да пазят идентичността на участниците в комуникацията (но не и нейното съдържание) за 12 месеца.
Под псевдоним
Следващите редове засягат само хората, които не харесват някой да ги следи. Затова, ако искате да защитите тайната на своята кореспонденция, може да използвате Tor. Съкращението не идва от едноименния скандинавски бог на гръмотевиците, а от The Onion* Router (малко по-свободно преведено - многопластова мрежа). Това е система от компютри, която прехвърля произволно интернет трафик помежду им, за да скрие първоначалния източник на комуникацията. Създадена от Военноморските сили на САЩ, Tor постепенно навлиза в частния сектор и в момента активно се препоръчва от защитниците на гражданските свободи. Всеки може да ползва мрежата с идеята, че колкото повече хора инсталират Tor на компютъра си, толкова по-сигурно е сърфирането за всички в системата. Това е така, защото данните трябва да преминават по-дълъг път, преди да достигнат получателя, затруднявайки максимално подслушващите.
Люспите на анонимността
Може да изтеглите Tor оттук. Инсталационният файл е малко над 20 мегабайта. Как да настроите софтуера за Internet Explorer 7, вижте на този адрес. Ако ползвате Firefox, приставката Torbutton ще ви е много удобна. Тя ще се появи в браузъра под формата на икона долу вдясно. Когато включите Tor, програмата ще закачи към вас IP адреса на всеки модул, през който минат вашите данни. Така в известна степен подсигурявате ходенето по сайтове. За да обезопасите пътя си до електронната поща, сложете s след http (от secure - сигурен).
Имайте предвид, че Tor изобщо не е идеален. Тъй като трафикът минава през няколко компютъра, връзката ви ще е много бавна. Все едно ползвате модем в края на 90-те години. Другият проблем е, че последният компютър във веригата на Tor може да "вижда" изходящия трафик. Така преди година и половина шведски компютърен специалист откри в системата стотина електронни адреса на посланици и членове на неправителствени организации. Точно защото Tor е отворена мрежа, в нея могат да се включат хора с единствената цел да следят трансфера на данни. Служители на МВР, говорим точно за вас. Така че едно на ум.
Skype също е относително защитен канал за комуникация, но винаги може повече. Става дума за добавката Crypto Chat 4, обяснява IT експертът Слави Трайков в своя блог. Тя кодира информацията в 1024 бита и е почти неразбиваема. Crypto Chat 4 трябва да е инсталирана и от двете страни в общуването през Skype, за да се възползват от нейната защита. Pidgin е още една програма за чат, която може да криптира комуникацията. Как става това вижте на този адрес. Удобното при Pidgin е, че може да се интегрира с ICQ, а с малко напън - и със Skype, но без гласовата комуникация.

Безжична напаст

Капитал - 36 стр.
Безжична напаст



Смятам, че компютърните вируси трябва да се броят за форма на живот. Фактът, че единствената нова форма на живот, която хората са създали, е изцяло деструктивна, говори много за човешката природа." Репликата е на знаменитият физик Стивън Хокинг. Е, като всяко живо нещо, и компютърните вируси еволюират и са на път да сменят местообитанието си. Мобилните телефони са следващата жертва на зловредния софтуер. Освен че са по-разпространени от компютрите, те (все още) са по-слабо защитени. Браво на нас.
Какво ни чака
Досега бяхме свикнали да съзираме технологична опасност, само когато става дума за компютри. Доскоро имахме основание да смятаме, че телефоните не се намират под особена заплаха от зловреден софтуер. Най-малкото те не представляваха особен интерес за киберпрестъпниците, а дори и да бяха, разработването на вирус не си струваше усилието. Мико Хипонен, главен изследовател в компанията F-Secure, смята, че в момента в обръщение има около 400 вируса, написани специално за мобилни апарати, което в сравнение с компютърните им събратя е нищожен брой.
Това обаче е (почти) минало. Смартфоните, устройства, които по функционалност се намират на границата между телефона и преносимия компютър, промениха мобилната комуникация. Апаратите са по-сложни като хардуер и с възможност за по-бърз пренос на данни. За потребителите това може да означава възможност да гледат мобилна телевизия, но за киберзлодеите е голямо улеснение.
Друга спънка пред хакерите доскоро беше голямото разнообразие от софтуер, вграждан в телефоните. Разучаването му невинаги си струваше от гледна точна на зложелателите. През последните години обаче се наложиха няколко водещи мобилни операционни системи -Symbian на Nokia, Windows Mobile на Microsoft, Android на Google. "Това е перфектната платформа (за хакерите)", коментира Патрик Трейнър, учен в областта на компютърни науки в университета Georgia Tech. В края на миналата година професор Трейнър и колегите му представиха проучването си CyberThreats Report 2009, в което прогнозират драстично увеличение на вирусите за мобилни телефони.
Еволюцията засяга не само мобилните устройства, но и начина, по които те се използват. Потребителите провеждат все по-сложни и конфиденциални операции с телефоните си, като например банкиране, съхранение на лични и корпоративни данни, а в същото време търсят чрез тях и забавление. Така покрай ръста в продажбите на смартфони възникна цяла индустрия за разработка на софтуерни приложения за тях. Въпреки усилията на компаниите производители да гарантират произхода на тези програми (чрез дигитален подпис и собствени онлайн магазини) много потребители свалят непроверени продукти. Именно онлайн базираните приложения са голямата заплаха за мобилните телефони.
Използваните пропуски по първичния софтуер на телефоните все още не са много, а и да има такива опити, мобилните оператори имат относително силен контрол да спрат заразата навреме. Достъпът до интернет през телефон е по-сложен за пробиване. "Престъпниците вървят след парите", коментира обаче Кен Силва, главен технологичен експерт в VeriSign Inc. пред технологичния сайт CNET News.
Основна защита
Ако изходим от горното твърдение, то вероятно най-честите киберпрестъпления, които скоро ще върлуват по мобилните ни телефони, ще са свързани с кражби на информация. Друг вариант е използване на устройството за провеждане на нежелани от потребителя повиквания към импулсни телефони. Между другото такъв случай вече имаше през 2006 г., когато троянският кон Trojan-SMS.J2ME.RedBrowser.а караше мобилните апарати да изпращат есемеси към номера със специална тарифа.
С достигнатата критична маса смартфони на пазара съвсем скоро можем да очакваме вълна от подобни атаки. Как да се защитим като потребители? Всъщност и в момента съществуват - става дума за антивирусните програми за мобилни телефони. Такива предлагат Symantec, McAfee и други компании за софтуерна защита. По-важно е обаче потребителите да приемат заплахата като реална и да преосмислят начина, по които използват мобилните си устройства.
"Хората трябва да започнат да се отнасят с мобилните си телефони със същата предпазливост, както с компютрите. Мислете по два пъти, преди да отворите приложение, чиито източник не знаете и проверявайте често телефонните си сметки", съветва Саймън Кони от компанията Adaptive Mobile, разработваща защитен софтуер, пред BBC. В добавка може би е добра идея, наистина ценната информация да не бъде съхранявана на мобилен телефон в некриптиран вид, а фирмените и личните занимания да не се случва на едно и също устройство. Това естествено са само основни превантивни мерки, докато чакаме поредното творение на човешкия зъл гений да ни връхлети.

Логично, колко логично

Капитал - 35 стр.
Логично, колко логично



Близки географски корени*, силни марки, споделена цел, одобрението на крайните потребители... Производителят на мобилни телефони Nokia и компанията Skype, която е водещ разработчик при софтуер за пренос на глас по интернет, имат доста общи неща помежду си. Изненадващо ли е в такъв случай, че двете фирми обявиха партньорство по време на тазгодишното изложение за безжични технологии World Mobile Conference в Барселона?
Дружба по скандинавски
Nokia, световен лидер при производителите на мобилни телефони, съвсем скоро ще интегрира в моделите си софтуера на Skype за пренос на глас по интернет (VoIP). Партньорството ще стане факт първо в N серията смартфони и по-конкретно при излизането на модела N97. Видими резултати ще има в началото на третото тримесечие на 2009 г. или, с други думи, през лятото. Притежателите на моделите, които ще рожба на сътрудничеството, ще могат да виждат контактите си от Skype директно в телефонния си указател, както и да им пращат съобщения. Чрез 3G мрежа или WLAN пък хората ще могат да говорят евтино с чужбина, използвайки интернет-телефония.
Skype Lite - мобилна версията на популярната VoIP програма, беше представена в началото на тази година. Тя е съвместима с операционните системи за безжични телефони Android и Windows Mobile. Но както уместно констатира Стан Шрьодер от технологичния сайт Mashable: да разработиш приложение за една мобилна платформа е едно, но продуктът ти да бъде вграден в първичния софтуер на телефона е съвсем друго. По този начин Skype се надява да привлече нови клиенти, които използват не само безплатните, но и платените услуги за международни разговори към телефони на компанията.
Естествено повечето телекомуникационни оператори не са особено доволни от новия конкурент, който между другото се радва на (невероятните) 400 милиона интернет абоната. До момента обаче Skype успя да сключи само една сделка с мобилен оператор - с телеком на име "3", който има покритие във Великобритания и Хонконг. В резултат на сътрудничеството през 2007 г. се появи брандиран Skype телефон - досега от модела са продадени над 500 000 бройки. Най-вероятно в бъдеще ще има още подобни партньорства, но вероятно симбиоза с производителите на телефони ще е по-успешна. Защо обаче именно Nokia от производителите на телефони се реши първа на съдружие с Skype?
Отвъд океана
Мобилните телефони се продават основно по два начина: самостоятелно или заедно с обвързващ договор към конкретен телеком. Във втория случай крайният клиент получава устройството на по-ниска цената, защото мобилният оператор е субсидирал апарата, т.е. е платил на производителя част от стойността му. Тази практика на спогодби донякъде дава власт на телекомуникационните компании да избират какви телефони се внасят на различните пазари. Особено силен контрол върху потребителите чрез евтини тарифни планове, прикрепени към тях телефони и по-трудно преминаване от един доставчик към друг, има в САЩ.
Това е причината Nokia, въпреки че е международен лидер, да не е сред водещите марки зад Атлантика. В рамките на две години пазарният дял на Nokia в САЩ се сви двойно до 8% за 2008 г. Според сп. Fortune компанията не е съгласна да задоволява прищевките на американските мобилни оператори, а те от своя страна не промотират смартфоните й.
Партньорството с алтернативния онлайн телеком Skype едва ли ще подобри драматично ситуацията в САЩ, но пък ще помогне за продажбите в други региони. В Китай, например Nokia и сега е популярна марка - компанията има 35% дял, а Skype е широко използван. Партньорството между Nokia и Skype има и друго, по-скоро стратегическо измерение. В момент на финансова криза производителите се опитват да вложат в продуктите си максимална стойност за потенциалните купувачи. Ако за мобилния сектор това означава популярния Skype, който може да осигури и евтини разговори, то значи Nokia е направила правилния избор.
Всъщност още една компания от сектора ще работи в тясно сътрудничество със Skype - става дума за производителя на телефони Sony Ericsson. За модела Xperia X1 (предназначен за клиенти във високия ценови сегмент) са разработени две специални приложения - панел за бърз достъп до Skype и такъв, който осигурява връзка с информационните емисии на CNN. Двете приложения обаче няма да са предварително инсталирани на телефона.

Интернет промени начините на общуване

Дума - 16 стр.
Интернет промени начините на общуване



Хората, родени преди седемдесете години на XX век, са ужасени от това, че "младите не четат". Те смятат, че причината за това са компютрите и телевизията. От друга страна, ако се анализират причините за неумението ни да се справим с една компютърна програма, като първа и основна причина е нежеланието да се прочете появилото се на екрана и стремежът да се запомни механично изобразеното или да се запаметят комбинации от клавиши, с които се извършва даденото действие. Всъщност никога по-рано общуването с писан текст не е било по-разпространено, отколкото днес, в първото десетилетие на XXI век. SMS съобщения, разговори в чатове, Skype, ICQ и др. Са основни средства за общуване на "младите и нечетящите". Никога преди не е било толкова необходимо познаването на няколко чужди езика освен майчиния или поне на английски. Четенето е актуално и ще остава актуално. Но четенето е бавно!
Има случаи, в които е необходимо с един поглед да се разбере най-важното. Например в рекламата, която трябва да хване вниманието на преситения от информация съвременник, в мига, когато погледът му попадне върху нея. Ако не успее именно за миг, за секунда да направи това, погледът, вниманието се насочват в друга посока, тъй като средата на интернет е полифонична и има страшно много неща, които отклоняват вниманието. Powerpoint презентацията е средство за ускоряване на процеса на запознаване с даден проблем. Тя наподобява друго съвременно средство за изразяване - филма, и сътветно изисква подобен на подход към темата, която се развива - да имаш ясна визия какво и кога да кажеш, как да го покажеш, но най-важното да бъдеш разбран без много обяснения. А що се отнася до страховете, че ще се върнем към начините на общуване "на маймуните", това е неоснователно, както неоснователни се оказаха страховете, че театърът ще изчезне, защото има кино, или че киното западало, защото има телевизия.
Съвременният човек все повече учи, все повече общува и все по-интензивно работи.Проблем е, че може да има хора, за които училището, образованието и компютърът продължават да са недостъпни, това е проблем, с който трябва да се борим, за да не останат хора отвъд "електронната пропаст".

Gmail тръгва офлайн

Сега - 46 стр.
Gmail тръгва офлайн



Гугъл обяви кеширана офлайн версия на своята популярна имейл услуга Gmail. Тя е достъпна чрез браузъра и дори когато няма връзка към интернет, съобщи компанията в своя блог.
Потребителите могат да четат, маркират и архивират съобщения, да ги препращат и да отговарят. Всички тези операции с електронната поща ще бъдат изпълнени веднага щом е налице интернет свързаност.
Офлайн версията на Gmail е стъпка на Гугъл към намаляване на пропастта между уеб базирания имейл и клиентските приложения като Outlook, Thunderbird и Apple Mail.
Миналата година Гугъл пусна офлайн версии на текстов редактор и електронна таблица от пакета приложения Google Docs.
Когато е активирана функцията за офлайн, Gmail автоматично кешира на твърдия диск информацията от акаунта, като я синхронизира със сървъра на услугата.
При отпадане на интернет връзката Gmail превключва в офлайн режим и използва информацията, съхранена на твърдия диск. Подобна услуга ще бъде от полза за потребители, които често пътуват и невинаги имат достъп до мрежата, например когато са в самолета. Разработчикът уточнява в своя блог, че услугата все още е част от Google Labs. Това означава, че работата по версията не е завършена и са възможни проблеми.
Гугъл ще пусне услугата в следващите няколко дни. Инструкции за ползването й ще са достъпни в блога на компанията.

четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Тялото като билборд - последният рекламен хит

Класа - 11 стр.
Тялото като билборд - последният рекламен хит



Air New Zeland татуира глави в САШ, на Острова рисуват върху клепачи
Новозеландските авиолинии използват доброволци, които да татуират на главите си рекламни послания на авиокомпанията. Това съобщи вестник "Интернешънъл хералд трибюн", който представя историите на няколко души, превърнали се в т.нар. "черепни билбордове". В САЩ Air New Zeland наема желаещи, които да се простят с косите си и да предоставят освободеното пространство за временни татуировки с къна. Посланието гласи "Нуждаете се от промяна? Отлетете за Нова Зеландия". След това се виждат електронните адрес на компанията. Доброволците Тери Гарднър, административен служител от Калифорния, е сред 30-те души, примамени от предложението на летателната фирма. В замяна всеки от тях е получил пътуване с двупосочен билет до Нова Зеландия на стойност около 1200 долара, или 777 долара в брой. Маркетинг директорът 6 Air New Zealand Джоуди Уилямс обясни, че половината от участниците са избрали полета, защото са или новозеландски емигранти, или като Гарднър са посещавали страната и искат да повторят изживяването. Маркетолозите определят доброволците като идеални посланици на марката: когато познати или непознати се наредят зад тях на опашка в магазина и попитат за Нова Зеландия, те моментално ще започнат да говорят за това с ентусиазъм. Питър Шанкман, автор на книгата "Можем ли да направим това?! Скандални пиар трикове, които работят, и защо вашата компания се нуждае от тях", посреща с възторг рекламната стратегия. "Работата ми като публицист е не лично да осъществявам пиар в полза на клиентите си, а да накарам други хора да го направят. Свързвам се с такива, които искат да говорят от името на клиент и го препоръчват на техни приятели, използвайки силата на доверието - това е дефиницията за социален маркетинг", твърди Шанкман При подобна маркетингова кампания във Великобритания през януари онлайн магазинът за козметични продукти FeelUnique.com плаща на десет мъже и жени да си направят временни татуировки с адреса на сайта върху клепачите им и след това да намигат на непознати. Избрани на случаен принцип от 6000 кандидати, участниците са получили по 100 паунда за 1000 намигвания или 10 пенса на намигване - намек за системата pay-per-view ("плати, за да гледаш"). От пиар фирмата Mischief, организирала тази кампания, казват, че концепцията е довела до хиляди статии в регионални, национални и международни медии – и най-важното за сайта, генерирал е трафик - хиляди линкове от други сайтове. Първообразът Рекламите, при които се използват татуировки, са известни от 2001 г. Тогава сайтът за онлайн залагания Golden Palace плаша на боксьора Бернард Хопкинс да си направи временна татуировка с адреса на сайта и да се покаже с нея на състезание, излъчвано по телевизията. Маркетинговата хватка предизвиква гнева на боксъорската общност и спортната телевизия ESPN. През следващите няколко години сайтът наема звезди от сериалите на Fox, върху които рисува татуировки от къна. Golden Palace отияа най-далеч в експериментите с добрия вкус. През 2005 г. чрез търг В eBay плаща на Кари Смит от Юта 10 000 долара, за да татуира перманентно върху челото си с големи печатни букви уебадреса му.

Депутатите сбъдват желания за тв ефир без конкурс

Дневник - 2 стр.
Депутатите сбъдват желания за тв ефир без конкурс



Естествено е ТВ7 да поиска ефирен лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), защото в нея са инвестирани много средства и е достатъчно добре познат канал на зрителите“, заяви пред „Дневник“ главният изпълнителен продуцент на медията Ангел Станчев, след като депутатите приеха промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), с които всеки кабелен канал може да кандидатства за ефирно разпространение. Поправките, които бяха прокарани в последния момент, разширяват правомощията на КРС за сметка на Съвета за електронни медии (СЕМ). С тях на комисарите се дава право да издават разрешения за ефир на операторите при
правила, определени от самата КРС. Това противоречи на досегашната практика да се провеждат конкурси за разпределянето на свободните честоти. От тази възможност няма да могат да се ползват операторите с временни лицензи, но биха могли да кандидатстват на практика всички кабелни канали. Според депутати от опозицията поправката се прави, за да облагодетелстват контролираната от Ирена Кръстева ТВ7 и канала на Петър Манджуков Би Би Ти. Директорът на Би Би Ти Иво Драганов обаче категорично отрече тази възможност. „Всеки, който следи нашата програма, знае, че ние подложихме на критика тези промени и няма да се възползваме от тях“, заяви Драганов. Според експерти новоприетите текстове противоречат на конституцията, пренебрегват медийния закон и създават условия за раздаване на честоти на тъмно. Освен това, ако въз основа на този текст оператор получи ефир и се окаже, че достига до над 50% от населението, той автоматично трябва да бъде качен на мултиплекс още при първия етап на цифровизацията. От СЕМ отказаха да коментират промените. „Никой не ни е искал становището по този въпрос“, заяви председателката Маргарита Пешева. Тя каза, че промените в ЗЕС не я притесняват, защото аналоговата телевизия вече не била актуална. „ Ако някой иска да рискува и да представи бизнес план и да спечели честоти, това е негово право, мен ме интересуват само промените в Закона за радиото и телевизията“, заяви Пешева. След като преди няколко седмици заявиха, че ще сезират ЕК заради законовите промени, свързани с цифровизацията, частните оператори смекчиха критичния си тон към текстовете. В официално съобщение на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) от вчера се казва, че „двата закона, свързани с цифровизацията, въвеждат модел, който не е използван в нито една от държавите - членки на ЕС, и с оглед на това не могат да бъдат преценени практическите резултати и последици от прилагането му за населението и бизнеса“. Операторите заявиха, че ще изчакат регулаторните органи да приемат правилата, по които ще изпълняват новите закони, преди да обявят позицията си по тях. Въпросът не е само в противоречията с досегашните законови разпоредби, всичко опира до бизнес интереси и лобизъм, коментираха източници от медийния бранш.

МВР ни следи в Интернет само ако има съмнение за тежко престъпление

ЕКСПРЕС.БГ - Политика
МВР ни следи в Интернет само ако има съмнение за тежко престъпление



Службите ще имат достъп до трафика в съобщенията в Интернет и мобилните телефони само в случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления. Така няма да се позволи безразборно подслушване от специалните служби. Това решиха днес народните представители, които приеха окончателно на второ четене Закона за електронните съобщения. Достъпът до информация от мрежата ще става според Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). МВР ще бъде силно затруднено да разкрива престъпления по горещи следи.Това се казва в съобщение на пресцентъра на МВР, разпространено броени часове, сед като законът беше гласуван.
Отпадна предложението министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и председателят на ДАИТС да определят реда за съхранението и препредаването на тези данни. Те могат да изискват такава информация по реда на законите за СРС и НПК.
Промените в закона предвиждат, данните от електронните съобщителни мрежи да се съхраняват 12 месеца, а не както бе заложено - 24 месеца. Cрокът няма да може да бъде удължаван. Уточняваме, че не става дума за съдържанието на телефонните разговори и за текстовете в скайпа или електронната поща, а само за трафика.

Съдът оправда Красимир Гергов

24 Часа - 6 стр.
Съдът оправда Красимир Гергов



Софийският градски съд оправда вчера Красимир Гергов.
Прокуратурата обвиняваше медийния консултант, че със запис на заповед е предоставил 425 хил. лева на бившия директор на БНТ Кирил Гоцев.
Свидетелят вчера отрече някога да му е предлагана каквато и да е било сума.
Съдът оневини Гергов, след като чу писмените и устните показания още на няколко свидетели, сред които и бившият главен редактор на "Дума" Евгени Станчев.
"Доволен съм, че правосъдието е на съответното ниво", коментира лаконично Красимир Гергов.
По закон прокуратурата може да обжалва в 14-дневен срок.
Рекламният експерт на 26 февруари ще се яви отново на дело - този път той съди журналиста Кеворк Кеворкян.

„Крафт фуудс“ представи новото си лого

Дневник - Компании&Финанси - III стр.
„Крафт фуудс“ представи новото си лого



Слоганът на компанията става „Направи днешния ден вкусен“
Гигантът в производството на храни „Крафт фуудс“ представи новото си корпоративно лого, както и новия слоган „Направи днешния ден вкусен“ (Make today delisious) в Ню Йорк, съобщиха от компанията. Новото лого се състои от насочена нагоре червена усмивка, която се разпръсква в седем различни по форма и цвят части, символизиращи различните бизнеси на групата „Крафт“. Дизайнът на логото е създаден от „Нитро“. Производителят на храни не за първи път променя визията си. В интервю за списание „Брандуик“ маркетинг директорът на дружеството Мери Бет Уест заяви, че „Крафт фуудс“ има нужда да преосмисли своята мисия особено след като изпълнява тригодишен план за растеж. Досегашното лого, което представлява надписът „Крафт“ със син, червен и бял цвят, се е свързвало само с определени продукти на компанията, а не с цялостната й визия, обясни още Уест. Новото лого е разработвано няколко месеца след анкета сред 7000 потребители, проведена в най-големите страни в света. Предстои то да бъде представено във всички страни, в които присъства компанията. „Крафт фуудс“ е един от световните лидери сред производството на храни. Компанията има 180 фабрики в целия свят, в които работят над 100 000 служители. Годишните приходи на дружеството надвишават 37 млрд. долара. Марката присъства и в България чрез завода за шоколадови изделия в Своге и компанията за кафе в Костинброд.
***
Текст под снимка
Главният изпълнителен директор Ирен Розенфелд представи новото лого на компанията. Червената усмивка се разпръсква в седем различни по форма и цвят части, символизиращи различните бизнеси на групата

Рекламодателите са изразходвали $691млн. за спотове в "Оскар"-ите

Класа - 11 стр.
Рекламодателите са изразходвали $691млн. за спотове в "Оскар"-ите



Най-големите спонсори на филмовите отличия са General Motors, Coca-Cola u McDonald's
$691,2 млн. са похарчили за 10 години рекламодателите по време на директните тв излъчвания на церемониите по раздаването на наградите "Оскар". Това сочи проучване на TNS Media Intelligence. Поводът за него е 34-тото поредно връчване на статуетките, което ще бъде на 22 февруари. "Въпреки спадовете на гледаемостта през последните години Академията "Оскар" все още доставя високи рейтинги в сравнение с повечето развлекателни програми в праймтайма", коментира Дийн ДеБийсе, изпълнителен директор на TNS Media. Той обясни, че най-важното за рекламодателите не е да достигнат до аудиторията само по време на тв излъчването на филмовите награди. Според ДеБийсе от по-голямо значение е дали те ще успеят да промотират продуктите си цялостно чрез онлайн съдържание, социални мрежи, мобилни медии и вътрешна реклама за по-дълъг период от време. Наградите на Академията предоставят възможност за комуникиране на марките. Предизвикателството за рекламодателите е дали те ще успеят да използват тази възможност, за да поддържат диалог с потребителите си, който да се простира от тв предаването до цифровите платформи и отвъд тях - до продажбите. След рецесията от 2001 г. цените за реклама по време на церемонията "Оскар" рязко спаднаха и трябваше да минат няколко години, за да се възстанови напълно пазарът. От 2006 г. цената за 30-секунден спот запази стабилни стойности от $1,65-$1,70 млн. С тази цена, цялостните разходи за реклама са достигнали стойността от $81 млн. Изгледите за живото предаване на "Оскар"-ите за 2009 г. са в полза на рекламодателите, като се има предвид отслабващият рекламен пазар и вероятният по-нисък рейтинг. ABC например намали цените за 30-секунден спот до $1,4 млн. Ако тази тарифа остане окончателна, цялостните постъпления на медията от реклама по време на престижните призове би трябвало да бъдат $66-68 млн. Академията "Оскар" е от особено значение за определени рекламодатели, които дълги години са били спонсори на програмата. За последните десет години общите разходи за реклама се изчисляват на $691,2 млн., като повече от 60% от тях са акумулирани от 8 компании - General Motors, American Express, Pepsi Co, JC Penny, L'Oreal, Mastercard, Coca-Cola, McDonald's. Трите фирми, които са рекламирали и през десетте години, са General Motors, Coca-Cola u McDonald's. За две петилетки те са похарчили в раздаването на най-известните филмови отличия 226,9 млн. долара.

сряда, 18 февруари 2009 г.

Световни марки раздават безплатни продукти, създават групи във "Фейсбук"

Класа - 11 стр.
Световни марки раздават безплатни продукти, създават групи във "Фейсбук"



Pizza Hut подарява пици, Соса Cola рекламира с Дъфи, Lipton ползва социални мрежи
На безплатни продукти, промотиране чрез популярни личности, ангажиране на потребителите в кампаниите, дори и на пряк контакт с почитателите си в социалната мрежа Faceboок залагат маркетинг специалистите на гиганти от хранително-вкусовата индустрия като Pizza Hut, Соса Cola, Lipton, Frito Lay в условията на криза. "Топлата" точка на Pizza Hut От вчера Pizza Hut даде старт на кампания, създадена от JWT, предаде сайтът Marketing Interactive. Потребителите В Сингапур могат да получат пица без да я заплащат, ако тя не е топла. Чрез това предложение Pizza Hut представя т. нар. "топла точка". Тя представлява чувствителен на топлина стикер, който променя цвета си от черен към бял, показвайки думата "топло". Стикерът ще бъде поставен във всяка кутия с пица, а от компанията обещават, че ако продуктът не е доставен топъл, не е нужно клиентът да заплаща стойността му. "По този начин целим да укрепим доверието на потребителите в нашата марка", коментира представител на Pizza Hut. Кампанията се разпространява по автобусни спирки, а слоганът й гласи: "С тази точка семейството ми може да се наслади на топла пица, ако трябва да работя до късно". На популярността на певицата Дъфи, която нашумя с хита Mercy, залага нова диетична кола на The Соса Cola Company, съобщи сайтьт prkernel. Премиерата на 60-секундния клип ще се състои по време на музикалните награди BRIT 2009. Кампанията ще представи младата изпълнителка заедно с други уверени жени. Клипът показва Дъфи на сцената пред публика, викаща я за бис. Преди да изпълни финалната си песен обаче тя вижда колело, подпряно зад сцената, качва се на него и излиза пееща I've got to be me на Сами Дейвис. Текстът на песента отразява и посланието на кампания - за правото на индивидуалност и контрол върху живота. Катрин Слейт, маркетингов директор на Coca-Cola за Великобритания коментира, че откакто марката е стартирала, винаги е наблягала на жените, техния начин на живот и цели и това ще продължава и в новите реклами.
Doritos c нова потребителска кампания
Подразделението на Pepsi Co., което произвежда чипсове и снаксове - Frito
Lay, също започва нова потребителска кампания. Тя ще се осъществи в Канада по модел на американската и се отнася до пускането на нов продукт на пазара, предаде Marketing Magazine. От тази седмица в северноамериканската страна се появи специална серия Doritos. На задната част на всеки пакет пише: "Doritos има нужда от нов рекламен гуру и плаща голяма сума за позицията. Ако искате длъжността, кажете ни какъв е вкуса на нашето ново предложение, изпратете идеята си на нашия сайт DoritosGuru.ca". След като участниците изпратят предложенията си, потребителите ще гласуват за петте най-добри онлайн. Тони Мата, вицепрезидент на маркетинга за Frito Lay Canada обясни, че са искали да създадат кампания, която да бъде "прозрачна" и насочена към тийнейджърската аудитория, защото младите са хората, които ценят честността в маркетинга. "Много марки искат да ангажират потребителите си, но винаги според своите правила", каза Мата.
Lipton общува с почитатели
Една от най-популярните марки чай в света - Lip: ton - също се стреми да комуникира пряко с потребителите си. Компанията производител Unilever Holdings е създала група в социалната мрежа "фейсбук" - "Аз обичам Lipton". В момента тя има около 80 члена. "Това, което харесваме във Facebook е, че дава възможност за създаване на общество, в което можем да достигнем до потребителите онлайн и да общуваме с тях", съобщи Джоузеф Тан - маркетингов директор в Unilever (Malaysia) Holdings за сайта Marketing Interactive, цитиран от prkernel. Lipton стартира и кампания в печатните медии в Сингапур за своето роудшоу Happy Happy Joy Joy, което ще продължи до края на март и има за цел да представи линията Lipton Milk Tea. Кампанията е създадена от Naga DDB с реклами в The Sun u Harian Metro.

Acer представи по-скъпи телефони

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Acer представи по-скъпи телефони



Слуховете, че компютърният производител Acer ще изложи свои разработки на мобилни телефони по време на изложението в Барселона, се потвърдиха. Тайванската компания представи няколко устройства във високия ценови сегмент. Плановете на Acer са да започне продажби на четири различни смартфона през март или април. Мобилните телефони са с голям тъчскрийн екран и дизайн, наподобяващ iPhone. Интернет достъпът чрез тях е подсигурен с WiFi връзка и високоскоростна мобилна мрежа. Acer не е първата компания, разширяваща продуктовата си гама от компютри към мобилни апарати. Toshiba вече произвежда смартфони, а се носят слухове, че и Dell подготвя подобна експанзия.

вторник, 17 февруари 2009 г.

Microsoft пуска собствена верига магазини

Монитор - 22 стр.
Microsoft пуска собствена верига магазини



Софтуерният гигант Microsoft обяви плановете си да отвори собствена верига магазини. Новината беше обявена от главния оперативен директор на компанията Кевин Търнър, съобщи BBC. В новите магазини ще се продават компютри с вече инсталиран софтуер на Microsoft и други продукти, както и ще се промотират новата оперативна система Windows 7 и нововъведенията за Windows Live и Windows Mobile. Шеф на веригата ще бъде бившият директор на Wal Mart Дейвид Портър. Конкурентът на създадената от Бил Гейтс технологична компания - Apple, вече разполага с подобни магазини из целия свят. През януари Microsoft обяви съкращаването на 1400 свои служители и решението тази съдба да имат още 3600 през следващите 18 месеца.

PR 3.0, или как интернет обърка завинаги PR практиците

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
PR 3.0, или как интернет обърка завинаги PR практиците



Международната PR конференция, на която София беше домакин миналия петък, мина под знака на интернет, за който всички бяха единодушни, че е следващото най-голямо предизвикателство пред PR комуникациите. Гостите на форума, организиран от световната PR асоциация (IPRA), си тръгнаха с повече въпроси, отколкото отговори. Защото, ако презентациите на лекторите бяха убедителни в частта си, че онлайн комуникациите ще донесат необратима промяна в работата на PR практиците, то съветите им как това да стане далеч не бяха толкова конкретни. Интернет и новото поколение политически лидери Според собственика на най-голямата агенция за ИТ публични комуникации във Франция „Рюмер публик“ Кристоф Жинисти всяка медийна революция създава ново поколение лидери. „Ако Кенеди беше първият политически лидер, който използва телевизията в своята предизборна кампания, Обама беше първият, който използва интернет толкова иновативно и ефективно“, разказа той. Жинисти обърна внимание, че основният ефект от влиянието на интернет в политиката е, че той направи обикновените хора видими. Ако преди гражданите просто упражняваха правото си да гласуват, сега вече могат да говорят и да бъдат чути. Неговото убеждение беше, че интернет може да доведе нови хора в политиката и това е едно от най-големите му предимства. Говорителят на Съвета за регионално сътрудничество Динка Живалъ смята, че интернет всъщност не може да влияе върху резултатите от вота. „Медиите не са самото послание, те са просто инструмент, за да дадем гласност на посланието“, припомни тя и добави, че е по-важно е да знаеш какви са ценностите на хората, защото в края на краищата всичко опира до човешкия контакт.
Как да управляваш доверието в интернет Оказа се, че бизнесът е не по-малко затруднен, когато стане дума за онлайн комуникации с потребителите. Защото в интернет му се изплъзва контролът върху посланията, които изпраща към публиките. Директорът „Външни връзки“ за Европа в софтуерната компания IBM Джо Ханли призна: „Ужасен съм от това, което представлява Google!“ Той подчерта, че корпорациите трябва да осъзнаят, че те вече не притежават брандовете. „Марките принадлежат на хората“, категоричен беше Ханли. Той отвори нова тема на размисъл на българските PR практици - взаимоотношенията на компаниите с блогърите. „Взаимоотношенията с блогърите са много по-лични и ангажиращи, отколкото тези с традиционните медии“, подчерта той и добави: „И дума да не става, да им изпращате пресрилийзи.“ Джо Ханли обясни, че е много важно да се идентифицират онези блогъри, които имат пряко влияние върху дейността на компанията, и да се осъществи контакт с тях. И разказа за опита на IBM Europe в Дания с жената, списваща най-влиятелния блог за технологии в страната. „Ние просто се опитваме да й бъдем полезни, каним я на интересни събития, помагаме й да се среща с бизнес партньори, да се развива“, издаде подхода на софтуерния гигант той. Защото в крайна сметка независимо от канала, който ще използваш, PR комуникацията се свежда до умението да управляваш доверието на аудиторията.
***
Защо не използвате страницата ми във Facebook
Джим Лофтус не е от хората, които си обясняват успеха на Барак Обама с иновативния начин, по който той използва онлайн комуникациите в предизборната кампания. „Вярно е, че хората на Обама максимизираха ефекта от употребата на интернет в политиката, но това не е нещо, което откриха за първи път“, твърди той и добавя, че това е утвърден инструмент в политическите комуникации от поне десет години. Според него съветниците в щаба на Обама са действали на принципа проба-грешка и те самите са били изненадани от огромното влияние, което е оказал интернет върху тяхната победа. „Не мисля, че го осъзнаваха наистина, преди да започне да работи“, откровен е Лофтус, който е политически консултант и съветник в кампанията на Обама. И е категоричен, че с кандидат като настоящия американски президент няма как да не ти хрумне да се фокусираш изцяло в онлайн комуникациите. „Той не е от политиците, при които можеш да отидеш и да обясняваш: вижте, сър, тук има нещо, което наричаме Facebook, какво ще кажете да го използваме? И той да отговори: Наистина ли, с това ли се занимават децата в днешно време? Ако неговите хора не бяха акцентирали върху интернет, той щеше да им каже, ей, хора, какво правите. Аз имам страница във Facebook, защо не я използвате?“, шегува се Лофтус. Той е категоричен, че тактиците са направили пробив именно в начина, по който са подходили към социалните мрежи.
***
Мненията:
Ралица Ралчева,
управляващ директор на консултантската агенция „Хохегер България“: Голяма част от лекторите бяха пристрастни към интернет като инструмент. Аз обаче не го намирам за панацея и смятам, че има още много въпросителни, преди да посъветвам клиент, независимо от коя сфера, да заложи предимно на интернет инструменти. Това е самоконтролиращ се канал. Аз не мога да гарантирам на моя клиент дали лицето Х, което се представя за 35-годишен бизнесмен, не е всъщност 13-годишен тийнейджър. Но интернет е важен инструмент, който ние прилагаме с много внимание, с уговорки и умерено.
Теодора Коларова,
PR директор в PR агенция V+O Communication:
Експертът по социални мрежи говореше най-практични неща, как да използваме социалните медии на принципа, на който общуваме с приятелите си. Най-голямото предизвикателство е да преодолеем негативното мислене какво може да дойде, ако отворим блог, форум или страница във Facebook, докато клиентите ни искат да имат контрол. Когато се доверяват на PR практик, те обикновено смятат, че ще получат най-доброто, ще извлекат само позитиви. И смятат, че е по-добре въобще да не се говори, ако говоренето ще доведе до нещо лошо.
Стефан Стоилов,
ръководител на звено „Връзки с обществеността“ в „Победа“ АД: При кризата, която обхвана традиционните медии, интернет все повече се налага като канал. Той дава възможност да достигнеш до много по-широка аудитория, но не може да бъде контролиран. Единствено при новинарските сайтове и информационните портали можеш да имаш доверие, но с тях се работи на принципа на останалите медии. Мисля, че българските компании все още не използват социалните мрежи ефективно.

Google ще направи онлайн магазин

Сега - 15 стр.
Google ще направи онлайн магазин



за платени приложения за операционната си система за мобилни телефони Android. Изглежда идеята ще е бъде да се създаде среда, подобна на тази за iPhone на Apple. Целта е големи софтуерни разработчици, особено такива на електронни игри, да могат да предлагат приложенията си за телефоните, работещи под Android. Засега само моделът G1 е такъв, но редица водещи производители заявиха, че тази година ще пуснат апарати за операционната система на интернет компанията.

Ричард Лининг, президент на IPRA за 2011 г.:Новите медии трябва да се използват ефективно

Пари - 23 стр.
Ричард Лининг, президент на IPRA за 2011 г.:Новите медии трябва да се използват ефективно



- Господин Лининг, медиите непрекъснато се променят. В тези динамични времена какво се случва с PR бизнеса?
- Най-важното нещо е да разберем същността на PR бизнеса. По-просто казано, той е посредникът на комуникацията между организацията и нейните публики, а за да се постигне тази връзка, са необходими подходящите канали. Както всички знаем, това са основно медиите. Тяхна особеност обаче е фактът, че там е неизбежна на-
месата на журналиста и редактора, когато организацията желае да отправи послание към публиките си. Сега обаче съществуват такива канали, които не са „медиатизирани”. Те дори стават все по-предпочитани от PR експертите, защото връзката между двете страни е директна. Ако РR бизнесът иска да бъде ефективен, той трябва да използва възможностите, които новите медии предлагат. Този процес не е нещо ново - нещата винаги са еволюирали по подобен начин, от местни към национални вестници например. Хубаво е да се знае също, че новите медии не са само интернет, но и rss,
sms и др.
- Кои са най-важните неща, които трябва да се знаят за PR по време на криза?
- Първото важно нещо е, че ако започнеш да действаш, след като кризата е вече факт, значи си закъснял. Организациите трябва да очакват най-лошото и да са подготвени. Комуникацията по време на криза трябва да включва неща като загриженост към жертвите и техните семейства, което не бива да се тълкува като отбранителна позиция. Организацията трябва да бъде активна, да комуникира с медиите и да бъде в го-
товност за всякакви последици.
- Какви са вашите прогнози за развитието на PR бизнеса?
- През последните години PR бизнеса отбеляза голям ръст. Отдавам го на факта, че PR излиза доста по-евтино, ако използваш новите медии и другите разнообразни инструменти за комуникация. Това е важно за PR практиците, защото по този начин сме на „един клик разстояние” от аудиторията. Затова и IPRA под председателството на Мария Гергова ще работи в тази насока - развитие на PR в интернет.

PR комуникациите в интернет успешно заместват орязаните рекламни бюджети

Пари - 23 стр.
PR комуникациите в интернет успешно заместват орязаните рекламни бюджети

Боряна НИКОЛАЕВА, bnikolaeva@pari.bg

Силата на интернет като комуникационен канал, използван от PR експертите, става все по-осезаема. Най-пресен и ярък пример за това е предизборната кампания на Барак Обама, в която интернет комуникациите имаха водеща роля. Преди 20 години, ако едно събитие не се отрази от вестниците, значи не е събитие. Преди 10 години, ако не влезе в телевизионен репортаж, отново не е събитие. В наши дни значимостта на тези събития се оценява по това дали са намерили място в интернет, каза по време на срещата Максим Бехар, директор на М3 communication group и председател на Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА). Според Робърт Груп, председател на IPRA за 2008 г., вече 2/3 от мениджърите на компании осъзнават ролята на интернет комуникациите и залагат все повече на тях, а 62% от хората на бизнеса използват интернет като основен източник на информация. Въпроси като професионалната етика и приобщаването на младите са основни предизвикателства пред този бранш.
Оръжието Всяка медийна революция води след себе си нови лидери, всяка нова медия ражда звезди, коментира Кристоф Жинисти, управляващ директор на Рюмер Публик, Франция. Интернет няма да разруши традиционните медии, противно на някои твърдения, допълва още той. В периоди на криза ролята на интернет PR е изключително важна, коментира за в. Пари Жинисти. Причините според него са няколко. По време на рецесия хората инвестират по-малко в реклама, маркетинг и събития, редуцират до максимум бюджетите за подобни инвестиции. В същото време те не могат да спрат да комуникират със своята аудитория и решението на този проблем се крие в PR. Той е подходяща алтернатива, защото позволява на организациите да поддържат връзката между себе си и своите клиенти. Мениджърите трябва да гледат на PR като на стратегическо оръжие. Никоя друга медия освен телевизията не може да достигне до толкова много хора. Лидерът Новият лидер, който ще доведе след себе си интернет революцията, е, най-просто казано, един от нас, човек от народа. Ако телевизията създава образи звезди, които са недости-жими, комуникацията в интернет е хоризонтална и много по-лична, казва още Жинисти. С твърдението, че следващото най-мощно комуникационно оръжие след компютрите и интернет ще бъде мобилният телефон, Жинисти не се съгласи докрай. Отговорът му беше и да, и не. Интернет ще продължи да бъде мощен комуникационен канал, а мобилният телефон устройството, което ще го доближи до хората, прогнозира французинът.

понеделник, 16 февруари 2009 г.

Медииният експерт Георги Лозанов: Рекламата на родния туризъм не е запомняща се

Класа - 18 стр.
Медииният експерт Георги Лозанов: Рекламата на родния туризъм не е запомняща се

Поли КАРАСТОЯНОВА

Харесвате ли българския туризъм, г-н Лозанов?
Харесвам неговите места, възможности и потенциал. Не съм сигурен обаче, че организацията е на нивото на хубостта, която той може да предложи. Смятам, че нашият туризъм не успява да намери аудиторията, особено от чужбина, за която важните културни забележителности на България са интересни. Влизаме на много по-ниски нива на очакване и практики, по-скоро битово удоволствие, отколкото същинско богато преживяване на забавлението и свободното време. Медиите отразяват ли според вас реалната картина? Винаги медиите отразяват една по-черна картина и там, където има проблем, те ровят в него. Медиите са "сапьори", които трябва да минат преди хората, за да им покажат рисковете. Разбира се, българският туризъм има много проблеми, като започнем от начина, no-който бяха застроени Черноморието и зимните ни курорти. През медиите минават различни форми на ПР, включително и черен. Да не забравяме, че конкурентната битка е голяма и това също се отразява на обективността на картината. Но най-важното е, че туризмът все пак е услуга и за да звучат позитивно посланията, трябва да минават през рекламата и ПР-а. Аз смятам, че рекламата на българския туризъм извън България и вътре в страната въобще не е на нивото на търговската реклама в другите сфери. Както журналистиката се задълбочава я проблемите и търси драмата на битието, така пък рекламата дава идеалната страна, красивия образ. Дисбалансът може би идва и от това, че няма реален център, няма институция, която достатъчно добре да управлява туризма, включително и в неговите информационни стратегии. Помните ли истинска реклама за България, за българите в българските медии? Не. Дори в по-дребен детайл, например реклама за хотел, за съвременен начин на живот в сферата на свободното време, не помня. Доколкото има някакви реклами, свързани с туризма, те миришат на етнико-музеен аксесоар и нямаш чувството, че каниш гостите сега да изпитат удоволствие. Туризмът е наистина култура на комуникация, но защо не го усещаме, защо подменяме истински важните неща? Дали това е поради липса на култура за развитието на тази култура, или просто е липса на патриотизъм? Не вярвам да е липса на патриотизъм. Според мен тъкмо в това е да можеш да свържеш познанието по културното наследство с удоволствията сега. Не културата да стои далечно, музейно-патетично, а от друга стран,а удоволствието да е презирано, като че ли извършваме нещо греховно. Те са едно и също нещо. Всеки туризъм е културен туризъм, природните забележителности също са част от културата. Трябва институционална подкрепа, поне докато тръгне работата, защото, нека да си кажем честно, работата с нашия туризъм не е тръгнала, всичко това са "тренировки в антрето". Всичко предстои да се случи. Кое според вас е универсалното рекламно послание - тракийските съкровища, българското вино, успелите лица на модерна България или нещо съвсем различно? Ако можех да го кажа това универсално послание, щях да съм създал слоган, който най-после да реши големия проблем как да рекламираме България. Във всички случаи не мисля, че трябва да залагаме основно на историята. Не е хубаво да се пренасяме в една утопия на миналото и по този начин да се самоподценяваме. Трябва да се представяме със съвременния си образ, какъвто и да е той. През последните 20 години и особено след влизането ни в Европейския съюз образът започва да се променя. Бях много доволен от анкета, направена сред чужденци, които избираха символът на България да е мартеницата. Мисля си, че посланието, с което се рекламира България, трябва да е празнично.

Издателите са против анонимната журналистика

24 Часа - 12 стр.
Издателите са против анонимната журналистика



Членовете на Управителния съвет на Съюза на издателите в България изразяват своето притеснение от зачестилото използване на печатни издания за кампании, които обслужват интереси на собствениците извън техния издателски бизнес.
Управителният съвет на Съюза на издателите е разтревожен от серия публикации срещу една и съща личност, нашия колега и член на СИБ г-н Сашо Дончев, в няколко национални вестника, принадлежащи иа "Нова българска медийна група" .
Тревогата ни е от усещането за възраждане на команден тип журналистика, с която се разделихме преди 20 години.
Съюзът не приема анонимната журналистика, нито тази, която обслужва корпоративни или политически интереси.
Смятаме, че подобен тип журналистика е в ущърб на обществения интерес и противоречи на добрите практики и етичните норми на работа в нашата професия.
Като колеги издатели се обръщаме с предложение към собствениците на "Нова българска медийна група" да се присъединят към Етичния кодекс на българските медии и към подготвяния от Съюза на издателите в България публичен регистър на собствениците на медии.
Управителен съвет Съюз на издателите в България

PR пазарът ще започне да се развива от есента

Класа - 11 стр.
PR пазарът ще започне да се развива от есента

Андриана МИХАЙЛОВА

Едно от слабите места на българските специалисти по комуникации е, че са концентрирани изцяло върху медиите Какви са приоритетите Ви като президент на IPRA за 2009 г.? Един от основните е да направя реклама на България. До този момент IPRA не е имала президент от нашия регион, особено от бившия соц-блок. През 2009 г. асоциацията ще се фокусира върху уебсредата и как новите технологии променят PR бизнеса. Това бе и в основата на конференцията в София. Специалистите по комуникация трябва динамично да се адаптират към новите изисквания. Само преди 20 г. пресрелийзът се изпращаше по факс, а сега всичко се развива в реално време. Комуникацията вече не е двупосочна, а многопосочна. Новата среда създава нужда от преработване или създаване на анекс към Етичния кодекс. Тепърва ще проучим фаловете в комуникирането в онлайн средите - от PR специалистите до крайните потребители. Въпреки това обаче кодексът не гарантира, че няма да има например фалшиви блогове. Какво изискват модерните подходи в комуникацията, за да са ефективни? Креативност, за да привлекат вниманието в претоварената от информация среда. Освен това посланията трябва да са по-концентрирани и по-целенасочени. За пример ще дам президентската кампания на Барак Обама, която според някои колеги имала разнопосочни послания. Тя обаче имаше конкретно послание за всяка целева група, независимо колко малка бе тя. В социалните мрежи в интернет много по-лесно можеш да таргетираш, проучиш и формираш послание по начин и канал, който ще използват и малките групи. Ролята като влияние на традиционните медии става все по-малка. За това все повече се използват т.нар. лидери на мнения, които се избират в малки социални групи. Посланието се предава на тях по определен начин, а пък те - на съответната група. За комуникационните специалисти работата е много повече, но дава отлични резултати. Чрез този модел в интернет кампанията на Обама е спестила 47 млн. долара. Ще бъде ли ефективен той, ако се приложи и на предстоящите избори у нас? При всички положения не би трябвало този модел да се пренебрегва. Може би не е толкова силен, колкото е в САЩ, но у нас той ще покрие лидерите на мнения в интернет. А те са най-важната целева група. Така че ако до тях се стигне по правилния начин чрез този канал, със сигурност ще повлияят на общностите, в които са лидери. Практици се оплакаха, че в нашия регион още има държави, в които корупцията в PR бизнеса е често явление. Защо съмненията са, че става въпрос за България? Чувала съм, че и в България има такива практики, но лично аз не съм се сблъсквала с тях. Колега от друга държава, който го е практикувал, се бе оплакал, че бизнесът му намалял, след като спрял този тип "комуникация". Това нямаше как да стане, ако никога не го бе правил. Затова се казва, че в това отношение не трябва да има първи път. Къде е слабото място на българските пиари? Едно от слабите места на българския PR е, че сме много концентрирани, може би заради клиентите, върху връзките с медиите. PR-ът отдавна не е само връзка с медиите. Това е сложна комуникация и PR специалистът трябва да работи на стратегическо ниво. Мястото му е до борда на директорите. Организацията на публикация в пресата вече не е PR, това е тактика, която става все по-малко значима, защото и медиите, и аудиторията се промениха. Клиентите, особено чуждестранните, са все по-взискателни. Защо рекламните и PR агенциите обвиняват медиите за кризата? Колеги от Великобритания казват, че там медиите изкуствено нагнетяват усещането за криза. Вестниците били пълни със съвети как да се пести от всичко възможно и това подсъзнателно напряга хората. Наистина, има реална криза, но има и нагнетяване. Защо обаче прогнозите за нашия пазар са положителни? Настина вече имаме спрени бюджети заради кризата, но пък идват и проекти, които не са планирани. Затова се надявам на нас тя да не се отрази толкова трагично. Тази година няма да има ръст на сектора, но най-вероятно той ще задържи нивото си. Според мен от есента нещата ще почнат да се развиват, а дотогава ще имаме повече време да инвестираме в себе си. В такава ситуация се предполага засилено търсене на експерти по кризисен PR. Има ли такава тенденция у нас? Лично аз не съм усетила подобна тенденция. Явно у нас във време на криза се спестява от специалисти по кризи. Западни специалисти препоръчаха бизнесът да подаде ръка на държавата в изграждането на имиджа й в чужбина. Защо тази комуникация не работи в момента? Такъв диалог има, но най-. вероятно не е ефективен, след като не виждаме конкретни резултати. Имиджът на бизнеса извън България при всички положения, ако е добър, носи дивиденти на страната. Това би трябвало да е заложено в стратегия на правителството. Най-вероятно причината е в липсата на средства. Дали има ясна програма за комуникиране имиджа на България, не мога да преценя. Ако има такава, вероятно не е достатъчно силна.
***
ВИЗИТКА
Завършила е финансов мениджмънт в УНСС и икономика и PR 5 СУ "Св. Климент Охридски". Управляващ директор и съосновател е на PR агенцията United Partners. Няколко години компанията е печелила класацията на PR агенциите б България, а през 2003 г. - Световна златна награда за "Корпоративна социална отговорност" на Международната PR асоциация IPRA. През 2002 г. Българското дружество за връзки с обществеността дава на Гергова отличието "PR специалист на годината". Сред клиентите на United Partners са Procter&Gamble, Western Union, БТК, ING Life, Diageo, Intel и други. От няколко години агенцията има франчайз на London School of PR u предлага практически курсове no PR. В края на миналата седмица на конференцията за Югоизточна Европа на IPRA Мария Гергова встъпи в длъжност като президент за 2009 г. на асоциацията. Гергова не само е най-младият шеф на организацията, но и единственият досега от иентрална и Източна Европа.

Лидерите в онлайн рекламата преодоляха кризата

Класа - 11 стр.
Лидерите в онлайн рекламата преодоляха кризата



8,47 млрд. долара са приходите на четирите водещи компании за последните три месеца на 2008 г.
Кризата в онлайн рекламата е преодоляна поне за компании лидери, сочи анализ на TechCrunch, цитирана от investor.bg. За четвъртото тримесечие на 2008 г. рекламните приходи на четирите основни играча в този сектор - Google, Yahoo, Microsoft u AOL, са нараснали значително спрямо тези за предходните тримесечия на годината. Общите приходи от реклама на лидерите се изчисляват на 8,47 млрд. долара за последните три месеца на 2009 г. Това е 3% повишение спрямо същия период на 2008 г. и 8,2% ръст на годишна база. За четвъртото тримесечие на 2007 г. печалбите на четирите водещи компании имаха скок от 12,7 на сто. С пазарен дял от 65% и заработени 5,5 млрд. долара от реклама Google продължава да доминира на пазара на онлайн рекламата и през последните 3 месеца на миналата година. В края на 2008 г. дялът на компанията беше 65,3%, а в края на 2007 г. -61%. Постъпленията на гиганта Yahoo от реклама са в размер на 1,59 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2008 г., а пазарният дял на компанията е 19,1%о, като бележи слаб ръст в сравнение с предходното тримесечие. Microsoft е заработила 866 млн. долара от онлайн реклама и през разглеждания период делът й е 10,2 на сто. Това е повече в сравнение с 9,4%) за третото тримесечие на 2008 г. AOL пък е изкарала 544 млн. лв. от реклама и е с пазарен дял 6%, което е с 0,2 процентни пункта по-малко от дела на компанията за третото тримесечие на миналата година. Подновяването на растежа свидетелства за това, че рекламата при търсене, която се осланя на търсени от потребителя думи, се развива много по-добре от медийната, където спадът продължава. Според TechCrunch е рано да се прогнозира дали общите темпове на растеж на четирите основни играча на пазара на онлайн рекламата ще останат на ниски нива за в бъдеще или ръстът в обемите на рекламата при търсене ще ги изстреля към по-високи нива.