понеделник, 20 юли 2009 г.

10 начина, по които Google OS може да убие Windows...

Computerworld - 16 стр.
10 начина, по които Google OS може да убие Windows...



и една причина, поради която това няма да стане Ще успее ли бъдещата операционна среда да нахлуе в териториите на Microsoft? Ето няколко аргумента.
1. Безплатно е. Google Chrome OS ще направи подсечка на лицензионните такси на Microsoft. Освен това ще се „сервира" В комплект с много от любимите екстри: Google Docs, gMail, Picassa u, разбира се, браузъра Google Chrome. И всичко това добре интегрирано помежду си.
2. Носи името на Google. Всеки, който ползва Hem, ползва Google. Познато е, достъпно е, работи. Какво повече?
3. Бързо е. Зареждането на Windows отнема време. Но „голямата G" обещава, че с Google Chrome компютрите ще работят толкова бързо, колкото са работели в деня на покупката им. Какво му е лошото на светкавично бутване и моментален достъп до мрежата?
4. Ще превърне „облака" 8 нещо повсеместно. Windows не се бои от облачния компютинг. Но Google е мнооого, много напред с материала, имайки неща като Google Docs, Calendars или пък gMail. Облакът, казват, бил бъдещето на персоналния компютинг и Google Chrome може да се окаже първият реален досег на обикновените потребители (а не само на технологичните маниаци) до това чудо, наречено облак.
5. Ще е изцяло интегрирана. Еххх, тази думичка интегрираност! Google Chrome OS ще синхронизира лесно електронни пощи, календари, документи - няма проблем, стига да имате gMail адрес и сте вързани към екосистемата на „Голямата G".
6. Дълъг живот за батериите. Приложенията на Google Chrome ще са уеб-базирани и почти няма да товарят процесора. Ако към това добавим и приноса на SSD дисковете към сметката, може да се окаже, че нетбуците работят десетки часове без презареждане.
7. Евтино. Предвид използването на не много мощни и евтини процесори, както и скромно дисково пространство, може да се очаква, че нетбуците с Google Chrome ще бъдат безсрамно евтини. Ако успеят да стигнат до заветния праг от 100 долара, какви продажби можем да очакваме? А при устройствата с Windows за по 300 долара Microsoft ще види бая зор да се конкурира.
8. Ще бъде лесно. Windows ХР и Vista са доста опростени и удобни за потребителите, но все пак могат да предизвикат доста главоболия - или най-малкото главопочесвания - за начинаещия компютърджия, който за пьрви път си има работа с това чудо компютъра. Google Chrome OS обещава всичко да е просто и елементарно, така че хората да не се занимават часове наред да се суетят около операционната среда.
9. Не е само за нетбуци. Google не крие амбициите си след нетбуците, да завоюва и ноутбуците и настолните компютри. А това изглежда като изстрел право към Microsoft и нейната „собствена територия".
10. С отворен код е. Google Chrome OS ще може да се изтегля към края на тази година. И понеже е с отворен код, разработчиците ще могат да започнат да си играят с нея, да пишат програми за нея, да я развиват. Подобно на Linux общността, ако възникне проблем, бързо ще се намери някой да помогне.
А ето и една причина, поради която Chrome OS няма да елиминира Windows. Тя е, че... зависи от Интернет. Например, Google намеква, че вместо да се мъчи с драйвери, Chrome OS ще се свързва към устройства през Web. Е, какво - като се срине Интернет връзката, няма да можете да си разпечатате една страничка? Ето че Майкъл Джексън почина и целият Интернет „изгърмя", угасна. Звучи невероятно, но е истина - в средата на май 2009 г. собствените услуги на Google бяха изцяло недостъпни за повече от един час. Какво бихте правили тогава, ако работата ви зависеше от софтуера, разположен точно в този облак? Да не говорим, че и локалната Интернет връзка понякога може да прекъсне поради ред причини. Пълната зависимост от Интернет е голямо забавление, докато не падне връзката. А после?

Няма коментари: