събота, 20 декември 2008 г.

Нито една медия не може да вземе надмощие над останалите

Expert.bg - България
Нито една медия не може да вземе надмощие над останалите



Живеем в медийна демокрация, където нито една отделна медийна форма не може да вземе надмощие над останалите. Сега сме в период, когато всеки може да даде своя принос към медиите, не само традиционните медийни компании.
Това са част от заключенията в доклада от третото годишно проучване на Deloitte за състоянието на медиите, цитирано от TechNews.
"Ще съществуват едновременно много медии," каза Ед Морън, директор иновации на продукти в Deloitte Services. "Ние не виждаме нещо да изчезне."
Ако се вземе населението като цяло, телевизията остава най-влиятелната медия за 88% от участниците в проучването. Списанията (49%) и онлайн изданията (48%) си делят второто място. Радиото остава влиятелно за 27% от участниците. Само 5%, предимно от най-младото поколение) смята, че рекламите, изпращани на мобилните телефони, имат най-голямо въздействие. Грубо 70% от всички потребители гледат видео, генерирано от потребители. YouTube вече не е просто краткокрайна мода.
Изследователите от Harrison Group са разговаряли с повече от 2 000 американци от четири поколения на възраст от 14 до 75 години. Те са ги интервюирали в периода от 17 септември до 20 октомври, през който започна колапса на икономиката.
Проучването сочи, че 66% от хората все още предпочитат филми на физически дискове пред изтеглени от интернет филми. Но само 20% от потребителите планират да купят устройство Blu-ray през следващите 12 месеци. Цената е първостепенен фактор.
Склонността да се плаща абонамент за съдържание без реклама е намаляла в сравнение с миналата година. Повечето потребители искат да получат безплатно съдържание. Сега те прекарват 12 часа седмично в интернет само за лични и социални нужди.
Поколението на 21 век - от 14 до 25 години - е потвърждение на това заключение, тъй като то достъпва съдържание с помощта на всички видове нови устройства и платформи за разпространение, използвайки разнообразни ценови схеми и рекламни модели. Тази възрастова група консумира най-много медия и за нея е най-голяма вероятността да получава забавления от множество медийни източници и приложения. Това е в контраст с положението от преди десетина година, когато медията беше по-скъпа и поради това се консумираше най-често от по-старите поколения с по-големи доходи, каза Морън.
Това не е изненадващо, тъй като по принцип младите хора възприемат по-бързо новостите, както стана и с това поколение, което се увлече веднага по игрите, музиката, интернет и съдържанието, генерирано от потребители. За тях е по-малко вероятно да четат вестници, да гледат телевизия, да четат официални новинарски сайтове или да посещават традиционни сайтове за пазаруване и преглед на продукти. Техният предпочитан начин на възприемане на съдържание е да гледат видео в уеб и джобни устройства или да слушат музика на мобилни телефони и MP3 плейъри.
Изненадата е в това, че младите хора четат списания, както правят това и други поколения, включени в проучването. Дори когато имат избор между уеб сайт на списание и списание на хартия, те предпочитат печатното издание.
Групата на по-старото поколение, от 26 до 42 години, споделя много от навиците на по-младите. Те обичат цифровата телевизия и устройства. 56% от тях използват цифрови видео устройства, за да могат да боравят по-гъвкаво със съдържанието и да елиминират рекламите. Те са привързани към компютрите си, консумират много медия и са по-податливи на интернет рекламите, отколкото на тези в печатните издания. Тези хора се забавляват с видео игри, на които доскоро родителите се мръщеха, а сега се смятат за фамилно занимание.
iPhone има голямо влияние върху начина, по който потребителите общуват помежду си, получават новини и се забавляват. Много млади хора го използват като заместител на лаптопа.
Социалната мрежа Twitter също се превърна в една изключително важна форма на общуване. Twitter, която миналата година дори не беше в радара на проучването, е прекрасен пример за това как младото поколение може да популяризира една напълно нова технология, за разлика от минали години, когато организациите бяха първите, които възприемаха новите неща.
"Нещо от рода на Twitter е анатема за корпорациите, които са загрижени за сигурността и липсата на контрол над технологията," каза Морън. "Това е перфектен пример за начина, по който силата преминава към потребителите."
Двете следващи възрастови групи от по-старото поколение - от 43 до 61 години и от 62 до 75 години продължават да четат книги, списания и вестници. Те изостават във възприемането на нови технологии. Зрялото поколение отдава най-голяма важност на телевизията и възприема най-добре реклами в печатни издания.

Задава се спад на рекламите

Поглед - 17 стр.
Задава се спад на рекламите



Цели 70% от големите компании В САЩ съкращават разходите си за реклама В телевизията, Вестниците и списанията през 2009 година, заяви совственикът на Дарик радио Радосвет Радев в дискусия за бъдещето на медиите през следващите 10 години. Половината от редуцираните средства за реклама ше се пренасочват в радиото и интернет, допълни Радев, цитирайки щатско изследване.
Следващите една-две години ще бъдат изключително трудни, но телевизията, интернет и радиото са устойчиви на рецесията, каза пък Дидие Щьосел, изпълнителен директор на Apace Media, която е съсобственик на „Диема вижън" заедно с MTG. Според него въпреки кризата рекламните бюджети в България ще растат, защото цената на телевизионното съдържание се е покачила десетки пъти. Той прогнозира още, че рекламата много повече ще се свързва с музикалното съдържание, отколкото с предаванията. Това означава, че предстои музикалните клипове да намерят приложение във всички Водещи телевизии, а не само в специализираните музикални медии, както е сега.
На всеки 7,5 секунди се създава нов блог. Според Явор Иванов от svejo.net блогърите ще изземат функциите на журналистиката. Всяка корпорация пък в бъдеще ще има свой блог, тъй като доверието в тях е много голямо.

Пет медийни тенденции на 2008

Капитал - 46 стр.
Пет медийни тенденции на 2008



Годината на интернет...
...все още не е дошла. Но през изминаващата 2008 г. и идващата 2009 г. се видя ясно неизбежното - онлайн медиите стават все по-важни за хората в България.
Най-пресният пример за това беше реакцията на хората след земетресението, което стресна софиянци на 15 ноември. Бавната реакция на традиционните медии, както и на властите, изстреля уплашените столичани онлайн. "Дневник" (който заедно с "Капитал" се издава от "Икономедиа" АД) реагира бързо, пускайки новина в сайта си. Минути по-късно коментарите вече бяха десетки, а благодарение на възможностите на онлайн публикациите, информацията продължи да се обновява и така се превърна в един от стабилните източници на информация в тази нестабилна софийска вечер.
Освен с бърза реакция онлайн медиите тази година показаха и способност да ядосват враговете си. Главният редактор на frognews.bg Огнян Стефанов бе пребит след серия публикации (в друг сайт) за връзки между политици, барети и бизнесмени.
Една от най-големите традиционни медии в България - bTV, направи широка крачка, като започна да пуска новини онлайн, както и почти пълен архив на предаванията си. Още по-напред отиде създадената през тази година re:tv (един от създателите й е съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев), която заедно със старта си започна да излъчва програмата си на живо онлайн.
Всичко това има своето обяснение. През последните три години ръстът на достъпа до интернет от плавен се превърна в бурен. По данни на Националния статистически институт в началото на 2004 г. 18.1% от населението е имало достъп до интернет. През първото тримесечие на 2007 г. числото достига 33.7% - почти двойно увеличение в рамките на три години. Данните на НСИ за 2008 г. не са готови, но за сравнение могат да се използват тези, събирани от internetworldstats.com, според които през 2007 г. 2 млн. българи са браузвали онлайн, докато към март 2008 г. те вече са 4 млн., или 55% от населението на страната.
Истините на лъжливото овчарче
Ако сте любители на теориите на конспирацията, ето ви задачка. Каква е връзката между скандалния директор на "Топлофикация " Валентин Димитров, аферата със сръбския наркотрафикант Будимир Куйович, уволнението на журналиста от "Нова тв" Георги Коритаров и данъчните злоупотреби на бизнесмена Христо Ковачки? Възможните отговори може би са повече от един, но един от тях е, че всички тези скандали, разтърсили основите на държавата през изминалата година, тръгнаха от страниците на жълтата преса.
Досега българските таблоиди се отличаваха с няколко характеристики, типични за нашите географски ширини - ровене в мръсното бельо на десетина популярни личности от шоубизнеса, "откриването" на нелечими болести у същите и пет съвета как можете да развалите черна магия. Жълтата преса в България започна с компромати, съчинени истории и откровени лъжи. Този й период обаче, изглежда, поприключи и няколко фактора издават това: разшириха много своята аудитория, започнаха да добиват финансов ресурс и привлякоха рекламодатели, разкриха собствеността и адресите си, авторите им излязоха от анонимност. Започнаха да генерират политически скандали и да разобличават героите от подземния свят.
Издателите на най-тиражния седмичен жълт вестник - "Уикенд", Мартин Радославов и Недялко Недялков заявяват амбиции да привличат към изданието все повече стойностни автори и да печелят доверието на читателите си, като дават отговори на наболели обществени проблеми. "Това е процес на натрупване, твърди Радославов, безкрайното забавление, щракане с пръсти и гледане на риалити формати приключва в един момент и хората започват да си задават въпроси - защо живеят толкова бедно, след като България е член на ЕС, или защо няма разкриваемост на убийствата. Именно така започнахме поредицата "BG олигарси", в която представяме богатите хора, които не могат да дадат отговор на въпроса защо са толкова богати", обръща внимание той.
Това, разбира се, не означава, че жълтата преса е изоставила напълно неетичните журналистически практики, но може да се окаже, че границата, която разделя непроверените слухове, които тиражира тя, и "истините", които публикуват мейнстрийм изданията, е незабележима.
Безплатни градски истории
2008 беше динамична година за вестникарския пазар в България, белязана не само от промени в собствеността на вестниците, но и от появата на напълно нова пазарна ниша в сектора - тази на безплатните вестници. Началото беше поставено на 1 септември със старта на всекидневника "19 минути", издаван от "Бал Медиа" АД, но скоро сегментът даде заявка да се превърне в зона на силна конкуренция за аудитория и рекламодатели. Последваха седмичникът с по-тясна целева публика "За Люлин" и безплатният проект на "Икономедиа" АД (издател на "Капитал" и "Дневник") "Градски вестник".
В медийните среди се говореше, че "Вестникарска група България" също проявява интерес към нишата на безплатните издания, но от ръководството на компанията не потвърдиха информацията. Наскоро тръгна рекламата на безплатния проект "Новините днес", зад който стои бившият издател на вестниците "Монитор" и "Телеграф" Петьо Блъсков. По-интересното обаче е, че той няма да развива изданието, а го е обявил за продажба, като според обявата всекидневникът вече има осигурени екип, производство, логистика и дистрибуция.
Бизнесът с безплатни издания се цели в онези 800 000 души в София, които според статистиките не си купуват всекидневници. По-всичко личи, че идващата година ще бъде още-по динамична откъм събития и нови играчи на този пазар. Така например в Западна Европа сегментът на безплатните вестници не само е познат от години, но е и един от най-печелившите. Пазарът с най-много приходи от реклама в безплатните издания е Великобритания с 2.17 млрд. долара. На второ място е Франция - 1.64 млрд. долара, а Швеция е трета с 244 млн. долара рекламни приходи в полза на безплатните вестници. А в доклада на Световната асоциация на вестниците (WAN) за 2008 г. се констатира, че безплатните издания "са повече, по-добри и по-успешни от всякога".
Списанията атакуват
Освен че се обогатява с нови и нови марки, секторът се формира и като най-конкурентния в пазара на печатни издания - списанията вече са водещи при генерирането на големи рекламни приходи.
Тази тенденция e видима още от 2007 г. , когато месечните списания станаха основният двигател на растеж на пазара. А през първата половина на 2008 г. почти изравняват пазарния дял на всекидневниците - съответно 37% за списанията срещу 38% по данни на TNS/TV Plan.
Секторът продължи да е силно конкурентен и през 2008 г. "Санома Блясък България" дадоха старт на модното списание Harpers Bazaar през октомври. Издателството все още не се е отказало догодина да издаде мъжкото списание Esquire.
Друга голяма издателска група - QM, заложи на едно от световните списания за архитектура и дизайн, Abitare. То се позиционира в нишата на b2b (business to business) изданията и също излезе през октомври. По-рано през годината издателството заложи на една рискова ниша, каквато е тази на списанията за култура и дебат с L'Europeo. Догодина QM са амбицирани да стъпят на пазара с изданието за пътувания с Dove, и то въпреки кризата. Конкурентите им от Attica Media заложиха на списанието за обзавеждане и архитектура Casaviva, което е в пряка конкуренция с издаваното от QM - Bravacasa.
За издателите на "Ева" ("Агенция Ева" - доскоро 80% собственост на "Антена България"), за които се коментираше, че са се договорили с френските издатели до март догодина да издадат едно от силните женски издания - Marie Claire, са замразили проекта си засега. Тази информация обаче няма официално потвърждение.
През ноември дойде последната голяма новина, когато стана ясно, че гръцката медийна компания Liberis Publications ще издава в България две от най-силните марки в портфолиото си - GQ и Glamour съвместно с бизнесмена Спас Русев.
Телевизионна промяна
След близо десет години мирно съществуване тв пазарът се разтресе и преструктурира почти из основи.
В разстояние на часове през горещия август две от четирите национални телевизии - "Нова тв" и TV2, смениха собствениците си. Това се случи само две седмици след като стана ясно, че лидерът на пазара - bTV, също се продава. Сделката за bTV обаче падна жертва на финансовата криза. "Нова тв" все пак успя да се продаде на шведската Modern Times Group за рекордната сума от 620 млн. евро, а ТV2 бе придобита от базираната в САЩ Central European Media Enterprices (СМЕ), която купи 80% от контролираната от Красимир Гергов телевизия за внушителните 110 млн. евро. В сделката влизат още и кабелният канал "Ринг тв", една софийска ефирна честота и радиостанцията "Мила".
Изненадата след обявяването на покупката бе огромна, защото едва ли някой е предполагал, че каналът, който само преди година беше сглобен от 27 регионални честоти, може да струва повече от годишния пазар на тв реклама в страната.
Така се формираха два основни играча, които ще се борят за рекламни бюджети, поне докато тръгне цифровизацията на ефира. Това са MTG с "Нова тв" и каналите от групата на "Диема" срещу bTV, към която са нишовите канали GTV, Fox Life и Fox Crime. Ако преди само bTV се развиваше като пакет от телевизии и беше лесно да заложи на т.нар. крос рекламиране, сега основният им конкурент "Нова тв" ще е в по-изгодна позиция с прилежащите й тв канали.
Повишаващата се конкуренция плюс раздвижването на продуцентския пазар, появило се основно след излизането на Нико Тупарев от SIA Advertising, говорят, че 2009 г. ще бъде интересна. Освен ако и тв продукцията не падне жертва на финансовата криза.
в. Капитал - стр. 44 - 45
Компания бебе купи bg-mamma.com
Новосъздадената компания Net Entertainment Group (NEG) закупи мажоритарния дял в портала bg-mamma.com от неговия създател Марина Кузманова. Подробности по сделката няма, но според източници от интернет сектора сумата, платена за него, е около 700 хил. лв. За сравнение миналата година по неофициална информация "Нет Инфо.БГ" купи vbox7.com за около 900 хил. лв. Собственици на Net Entertainment Group са 18-годишният управител Иван Николов и Ивалина Евлогиева. В портфолиото на компанията NEG, регистрирана на 15 октомври тази година, влиза още dtrailer.com - популярен сайт с филмови трейлъри, създаден от Николов.
Y tu mama tambien*
Bg-mamma.com е най-известният български портал с информация на тема бременност и майчинство. Съвсем естествено 95% от неговата аудитория са жени, твърдят от компанията. Форумът на bg-mamma.com е особено активен. На ден се публикуват близо 10 хил. мнения, а тематиката му вече излиза далеч отвъд пределите на "женските" проблеми. За първи път сайтът се прочу извън аудиторията на майките през май т.г., когато недобросъвестен коментар във форума предизвика брожение и почти паника сред клиентите на Първа инвестиционна банка. Общността на bg-mamma.com е силна и неколкократно е привличала интереса на големите компании в интернет - "Нет Инфо.БГ", "Икономедиа" (издател на "Капитал"), "Инвестор.БГ" и т.н., но едва сега се продава.
Марина Кузманова избира младата фирма за купувач, тъй като е получила уверение, че съдържанието и редакционната политика на bg-mamma.com ще бъдат запазени. Тя ще продължи да управлява сайта, а стратегическите решения ще се взимат заедно с новите собственици. "[Сайтът] няма да се комерсиализира повече, отколкото е в момента", уверява Кузманова. Net Entertainment Group ще инвестира в нови услуги, които са с по-голям приоритет от рекламните приходи. Скоро анализаторската компания Nielsen Online ще започне да измерва bg-mamma.com и да проучва демографския профил на неговата аудитория.
Онлайн магазинът за бебешки аксесоари prodavalnik.com, до този момент собственост на Кузманова, също е част от сделката. Другият неин електронен магазин shop.danet.bg обаче не се продава.
Скоро по кината
Покупката на bg-mamma.com показва, че истината в българския интернет е в консолидацията, смята Иван Иванов, изп. директор на агенцията за интерактивен маркетинг Zed digital Cybermark. Един солов играч не може да се издържа дълго време сам - той има нужда от професионално изграден отдел по продажбите и маркетингов екип, смята Иванов. До момента рекламата на bg-mamma.com се продаваше от интернет групата "Нет Инфо.БГ".
Венцислав Костов, мениджър на мрежата за онлайн реклама httpool, обаче е резервиран към перспективите пред сайта. Той коментира, че сайтовете общности като bg-mamma.com трудно изкарват пари на своите собственици. Основната причина според него е, че тези портали привличат малко, но пък изключително активни и лоялни посетители. Те не идват на сайта, за да гледат реклама, а за да четат потребителски мнения за специфични стоки и услуги.
Шефът на Net Entertainment Group Иван Николов, чиято майка Денка Иванова е бивш собственик на кабелния оператор "Юниън телевижън" и настоящ управител на Digital Media Group, е лаконичен за перспективите пред новозакупения портал. Два независими източника на "Капитал" заявиха, че компанията има интереси към филмовия бизнес и по-специално разпространението на видео през интернет. Това не учудва ни най-малко предвид, че на корпоративния сайт на NEG стои надписът Soon in theaters (скоро по кината).

Рекламирай онлайн

Капитал - 13 стр.
Рекламирай онлайн



Рецесията удари традиционната рекламна индустрия, след като повечето компании свиха разходите си.
Но, изглежда, че онлайн рекламата не е засегната. Според данни на Международната асоциация за интернет реклама (Interactive Advertising Bureau (IAB) приходите в сектора са се покачили с 11.4% през третото тримесечие на 2008 г. спрямо същия период на миналата година. Интересен е и фактът, че повечето индустрии не са замразили разходите си за интернет реклама и дори ще ги увеличат. Анализаторската фирма еМarketer очаква парите в сектора ще достигнат 25.9 млрд. долара за цялата 2008 г., увеличение от 23% спрямо 2007 г. При предишната голяма криза - спукването на дотком балона през 2000-2002 г., пазарът на онлайн реклама се срина с 25%. Сегашната ситуация е далеч по-благоприятна за сектора, тъй като тогава най-засегнати бяха именно интернет компаниите. JP Morgan предвижда секторът да отчете растеж от 16% през следващата година, като най-популярна ще е рекламата в онлайн търсачките (search ads - реклами до резултати от търсене), която ще нарасне с 26% през 2009 г. Този начин е най-предпочитан, тъй като клиентите плащат за кликове (pay per click). Индустрията залага и на нови форми на онлайн реклами, коментира Economist. Единият е видео - досега никой не е намерил точния начин да предлага продуктите си в интернет клипове. Сайтът YouTube се опитва да промени нещата, като експериментира с вкарването на реклами в самите филмчета, които потребителите му гледат. „Ако само можехме да програмираме кога ще се случи революцията“, казва пред Economist Лари Пейдж, един от основателите на Google. Търсачката купи YouTube преди две години за 1.6 млрд. долара. Прогнозите сочат, че именно видеорекламата ще нарасне с най-бързи темпове през следващата година: 45% до 850 млн. долара. Търсят се нови начини и за рекламиране в социалните мрежи Facebook и MySpace.

Вкусна телевизия

Капитал - 43 стр.
Вкусна телевизия



Доколко благосклонна ще бъде историята към него?Историята на най-новата телевизия в българския ефир - кулинарния канал "Фиеста тв", е история за трима приятели с различни професии и занимания, но еднакво ентусиазирани в желанието си да правят не просто бизнес, а проект с позитивни послания и добър вкус. Един финансист, един директор на фондация за изкуства, един кинорежисьор и един град, който никога не спи са съставките, необходими за приготвянето на първата телевизия за гастрономи в България.
"Нишата, която искаме да запълним, не е само кулинарна", обяснява изпълнителният директор на "Фиеста тв" Ани Йотова, след като ни разказва тази история, и добавя: "Ще се опитаме да създадем култура и отношение към храната като повод за общуване между хората."
"Другите ви натоварват, ние ви разтоварваме"
Амбицията на създателите на кулинарния канал е да покриват широка аудитория, не само домакините, но и представители на различни полове и поколения, които са почитатели на гурме културата и ценители на добрите вина. "Презумпцията ни е, че има много хора, които си стоят вкъщи и не се интересуват от политика и спорт", обяснява кратко Светослав Овчаров, един от съсобствениците на "Фиеста тв". После добавя, че са решили да инвестират в такъв тип профилиран канал, защото световната тенденция е монотематичните телевизии да вземат връх над политематичните като по-таргетиран рекламен канал.
Темите, които ще покрива телевизията, излизат извън рамките на кулинарията и готварските рецепти. Редица предавания са посветени на историята и производството на качествени вина, на тонизирането и поддържането на фигурата, воденето на природосъобразен начин на живот и на пътувания до популярни гурме дестинации. Към момента програмата на телевизията се състои само от чужди продукции, но амбицията на създателите е да развиват авторска програма, както и да наложат собствени лица като алтернатива на вече утвърдените от готварските предавания по националните канали.
Изпълнителният директор на "Фиеста тв" Ани Йотова обръща внимание, че нямат намерение да се конкурират с големите телевизии в техния праймтайм по познатите методи, и обяснява, че те ще концентрират най-добрите си предавания в най-гледаното време от 10 до 12 часа на обед и между 17 и 19 часа вечер.
Рекламна рецепта
"Фиеста тв" се разпространява почти из цялата страна чрез големите кабелни и сателитни мрежи, а ръководството на канала е в процес на сключване на договори с кабелни оператори извън София за осигуряване на пълно национално покритие. "Най-важно в момента е хората да научат, че съществува такава телевизия", обобщава Ани Йотова и добавя, че именно в тази посока е ориентирана рекламната им кампания.
Създателите на "Фиеста тв" са разработили и сайт на телевизията, който към момента предлага само рецептите от готварските предавания и възможност за обратна връзка, но стремежът на компанията е да развива онлайн платформата си паралелно с тв канала и да качва видеоархив от предаванията си, обясни пред "Капитал" Светослав Овчаров.
От мениджмънта на тв канала се стремят да привличат рекламодатели, като им предлагат възможност за тясно таргетирано послание. Специфичният профил на телевизията е подходящ за бизнеса с хранителни продукти, напитки и добавки, лекарства, домакински уреди и препарати, спортни стоки и екипировки, туристически агенции и представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес. "В момента не сме в позиция да коментираме чисто технически параметри като рейтинги, потенциал и финанси, но принципно смятаме, че една такава медиа би била подходяща в частта по-достъпни готварски предавания и с оглед възможности за product placement [позициониране на продукти]", коментираха от една от най-големите хранителни компании Nestle.
Телевизията за гастрономи "Фиеста тв" се появява, за да запълни една неразработена и нова пазарна ниша, но в контекста на предстоящите промени в медийния закон за либерализиране на правилата за реклама в електронните медии може да се окаже, че е и доста печеливша.

Как се крои шапка на телевизията?

Труд - 17 стр.
Как се крои шапка на телевизията?



Помните ли тигъра Мърдок? Той кротко мъркаше от екрана на Би Ти Ви (собственост на австралийския медиен магнат Рупърт Мърдок) в „шапките" на телевизията. Така наричат онези миниелемен-ти, които обозначават началото и края на предаванията, филмите и рекламите. Сега Мьрдок, който е осиновен от Би Ти Ви, си е в Зоологическата градина в София. А на негово място за Коледа ще се появи... жираф.
Искахме да е по-нетрадиционна коледна шапка, за да предизвикаме вниманието на зрителите, обяснява Петя Терзиева, директор „Маркетинг комуникации" в медията. И понеже Би Ти Ви е семейна телевизия, тя често използва образите на деца и животни, което внася своеобразен домашен уют. Ниесме първите, които започнахме да използваме заставката на рекламния блок за промоция на наши предавания, като вкарахме лица от тях - участниците в „Сървай-вьр Г. Така зрителите започнаха да свикват с тях и да им запомнят имената по-бързо, допълва Терзиева.
Нашата опаковка е най-хубава, категоричен е зам. програмният директор на БНТ Димитър Цонев. От 4 месеца и за първи път от 4 години държавната медия има изцяло нова визия - в червено. За изработването на монетата, която се върти преди рекламите по БНТ1, е използван месинг, а самата тя е с диаметър от 12 см.
Нова тв също се е обзавела с коледна „графика". Визията в синьо, с която е позната телевизия, е в ефир от 2005 г. Снежинки ще засилят екрана на Тв 2 за празниците. Цялостната ни визия е разработена така, че да докажем, че сме модерна медия, обясняват оттам.
„Шапките" на рекламата в телевизиите по принцип се сменят най-често. Защото са най-експлоатирани и се предполага, че омръзват на зрителите, обясняват специалистите.
Според Иво Сеферов, шеф на „Криейтив студио" (което работи върху „шапките" и на трите национални телевизии), модерни са по-изчистените и плоски форми. Докато преди 1-2 години „опаковките" били триизмерни и по-шарени.
***
Текст под снимка
Монетата на БНТ1 е направена от месинг и е с диаметър 12
***
Така Нова тв рекламира новогодишното си шоу „Царете на комедията".
***
Жираф вместо Дядо Коледа ще шества из ефира на Би Ти Ви.

ICQ си отива

Сега - 46 стр.
ICQ си отива



Според много анализатори традиционните услуги за обмен на бързи съобщения, които се инсталират в компютъра във вид на програми, постепенно ще загубят популярност и в скоро време ще бъдат заменени от по-удобни уебприложения с аналогични функции.
Преди Microsoft обяви, че планира да интегрира своя месенджър, който се използва от 300 млн. души, в услугата Windows Live заедно с електронната поща социалните мрежи и т.н. По този начин потребителите ще могат да общуват помежду си директно от уебстраницата, без да се налага да инсталират каквото и да е в компютъра си. Както съобщава Businessweek. потребителите са все по-заинтересовани от услугите за бързи съобщения, които са интегрирани с любимите им сайтове. Месенджърите постепенно се изместват в интернет, както това се случи с електронната поща, игрите и някои други категории софтуер. По данни от края на септември 2008 г. аудиторията на популярната услуга за бързи съобщения AIM на AOL е намаляла с 4% в сравнение с миналата година. Потребителите прекарват по-малко време и в ICQ, както и в QQ - услуга, популярна сред китайските потребители.

Пускат интернет на свободните тв честоти

Сега - 16 стр.
Пускат интернет на свободните тв честоти

Христо БЛАЖЕВ

Спорят дали новата технология няма да пречи на други устройства
Представете си високоскоростен интернет, достъпен практически навсякъде с прости безжични устройства с нисък енергоразход. Звучи прекрасно! Представете си също свободата и независимостта, която подобна технология би дала на всеки. Още повече -този интернет ще бъде свръхевтин, дори безплатен... И всичко това не е фантазия.
В момента в САЩ се води битка за узаконяване на една качествено нова технология. Тя се нарича White Space technology. Основава се на използването на т. нар. „бели пространства", които са празните честоти между телевизионните канали, тези, на които се виждат само снежинки и свободните радиочестоти. Устройствата съответно се наричат White Space Devices (WSD) и на практика представляват следващото поколение безжични трансмитери. В ранните дни на телевизията свободните честоти са били защитени със закон, за да се предпазят различните канали от интерференция, която може да доведе до нарушаване на връзката. В наши дни обаче доказани компании като Motorola, Phillips и Microsoft са разработили технологиите, които предпазват телевизионните канали и радиа, както и безжичните устройства от подобни влияния. Освен тях други големи фирми като Google, Dell, HP, заедно с подкрепата на Американската федерация на потребителите, Съюзът на потребителите в САЩ, организацията EDUCAUSE, представляваща висшите училища, оказват активна поддръжка за развитие на WSD, възлагайки на нея надежди за достигане на нови хоризонти във високотехнологичната индустрия. A White Space технологията наистина предлага необзорими възможности. Според изследвания дори и в най-населените райони на САЩ, като Ню Йорк например, са свободни около 30% от честотите, а в повече малки градове това число нараства дори над 80%. Телевизионните радиовълни са практични, защото лесно проникват през препятствия и се разпростират нашироко. Новата технология ще използва дори по-високи честоти отколкото сегашните Wi-Fi устройства. Ако тя бъде интегрирана в следващото поколение безжични микрофони и други продукти, те ще бъдат значително по-ефективни и практически устойчиви на интерференция. Според защитниците на тази технология голяма част от използваните в момента безжичните -микрофони по своята същност също са устройства, които на практика използват свободните честоти, без това да е предизвикало проблеми досега.
От другата страна на барикадата обаче са не по-малко влиятелни корпорации - The National Association of Broadcasters, обединяваща 8300 телевизии и радиа в САЩ, заедно с мобилните компании, които непрестанно оказват натиск върху Конгреса да не допусне разпространението на новата технология. Според тях новите устройства ще
унищожат телевизионните програми и ще попречат на използването на безжични микрофони. Борбата за легализирането на White Space технологията започва през май 2004 г., когато във Федералната комисия по телекомуникациите е внесена документация с предложение да се разреши използването на иновация, основана на свободните пространства на радиочестотите по нелицензиран принцип. През октомври 2006 г., под натиск от Конгреса, комисията одобрява това предложение за употреба само от фиксирани разпространители, но предлага допълнителни изследвания за възможността персоналните продукти като лаптопи и смартфони също да ги ползват Най-важното според защитниците на новите устройства е те, също както Wi-Fi технологията, да останат свободни от ограничения, за да се развиват и конкурират помежду си. Този фронт се предвожда от Асоциацията на доставчиците на безжичен интернет и Националната кооперативна телеком асоциация. Те добре съзнават, че възможностите на тази технология ще им позволи да разширят обхвата на услугите си и тяхното качество, което ще компенсира неизбежното намаляване на цените. Срещу тази идея обаче са мощните телекомуникационни компании, които оказват натиск за узаконяване на търгове за отдаване на свободните честоти. Ако това се осъществи, честотите неизбежно ще бъдат изкупени от сегашните мастодонти, които ще получат контрол над използването им. Така компаниите ще могат просто да ограничат достъпа до тях, като по този начин ще защитят сегашните си пазарни позиции и ще запазят високи цените на услугите си. Пример за такава компания е Shure Microphones. Тя води ожесточена кампания срещу нслицензираното използване на свободните честоти. Ако това се случи, за тях това означава, че цяла нова генерация безжични микрофони ще навлязат на пазара, които ще формират нови оценки за качество и ще свалят цените.
Във федералната комисия вече има изобилие от техническа информация. Например тестовете на „Прототип Б" на Phillips показват неговата пълна готовност да избягва заетите честоти и да използва ниски честотни нива, които са твърде слаби за телевизионно предаване. В допълнение, изследвания на Канзаския университет доказаха, че конструиран от тях подобен прототип успешно избягва заетите канали
и не причинява интерференция. На федералната комисия остава да узакони необходимата техническа конфигурация, базирана на проведените тестове. След това ще бъде възможно да се дава сертификат на потребителски устройства, според който те са в необходимите стандарти. Така всяка заинтересувана фирма ще може да произведе собствен продукт, който да бъде конкурентен на пазара. След разгорещени дебати на 5 ноември тази година комисията одобри разработката на подобни устройства. Изненадващо, главна съпротива срещу гова решение оказаха религиозни пастори, проповядващи по безжични микрофони. Срещу него се обявиха и някои конгресмени, както и музикант. Директорът на федералната комисия Кевин Мартин гарантира, че „ще бъде премахнато от пазара всяко устройство, което причинява зловредна интерференция". Бил Гейтс изрази задоволство от решението и заяви, че това ще донесе ползи на потребителите. Военните също имат интереси в тази спорна област. Пентагонът вече е одобрил нелицензираното използване на военни честоти, основано на тази технология, която според тях успешно засича и избягва заетите канали и не пречи на комуникациите им. White Space technology дава нови хоризонти за развитие на интернет комуникациите. Достъпът до високоскоростен интернет е от жизнено важно значение за САЩ. Според сравнителни изследвания те изостават все повече от азиатските държави като Япония и Южна Корея. В момента в само 35% от американските домове с под $50 000 годишен доход има високоскоростен интернет. Още повече, 20 млн. американци живеят в райони, където няма интернет достъп, а десетки милиони имат само един доставчик-монополист на високоскоростен интернет достъп, който диктува цените и качеството на услугата. През 2001 г. САЩ са били на 4 място в света по използване на телекомуникации, а сега са се сринали до 15 място. Казано в цифри, японците плащат близо двойно по-малко за 20 пъти по-бърз интернет достъп.

петък, 19 декември 2008 г.

Иван Николов, съсобственик в „Нет ентъртейнмънт груп“: Женската аудитория все още не е развита пазарна ниша в интернет

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Иван Николов, съсобственик в „Нет ентъртейнмънт груп“: Женската аудитория все още не е развита пазарна ниша в интернет

Даниела СТЕФАНОВА

В началото на седмицата стана ясно, че един от най-популярните сайтове за бременни и млади майки - „БГ мама“ (BG mamma), има нов собственик - „Нет ентъртейнмънт груп“. Собственици на компанията са 18-годишният Иван Николов и 31-годишната Ивалина Евлогиева. Фирмата е регистрирана на 15 октомври.
Купувате интернет бизнес в условия на криза. Смятате ли, че сега е подходящият момент?
- За финансовата криза и влиянието й се говори много. Чувал съм много теории. Мисля, че самият факт, че купуваме „БГ мама“ сега, е достатъчно показателен, че сме преценили кое е правилното в конкретната ситуация.
Защо избрахте точно женския сайт „БГ мама“? Имахте ли интерес към други сайтове?
- „БГ мама“ и женската аудитория като цяло все още не е особено развита като пазарна ниша от т.нар. големи на пазара. Но е изключително перспективна, има изключително лоялна аудитория, не просто аудитория, а общество. Сайтът е създаден почти без капитали, това е една идея, едно семейство, което е имало своите кризисни моменти. В крайна сметка е дало всичко, за да може това да се случи. Затова сметнахме, че порталът и форумът са добро място за развитие.
Как смятате да „капитализирате“ обществото около сайта?
- Говоренето, обмяната на информация във форума не е никак малко, като имате предвид колко различни неща се говорят там - от рецепти до зеленото „ако“ на бебето. Могат да се направят много неща, нека има елемент на изненада.
Посочете данни за „БГ мама“ - посещения, импресии, финансови резултати за и около компанията?
- Сайтът е на шест години. Създаден е в зората на интернет, когато рекламните агенции са подозирали, че собствениците му кликат сами от офиса върху рекламите. Не са знаели какво е банер, да не говорим какво са това импресии. Тогава възможността за доход от такъв проект е била минимална, да не кажа, че не е съществувала. Затова казвам, че не е било бизнес, а идея, родена от раждането на деца и необходимостта да се споделят грижите и въпросите по отглеждането им. „БГ мама“ има 40 хил. уникални посещения на ден, а импресиите върху сайта, форума и прилежащия към него сайт - prodavalnik.com (сайт за обяви за вещи втора употреба) - около 1 млн. Тепърва „БГ мама“ ще влезе в пийпълметричните системи като „Нилсен“ и много скоро аудиторията му ще бъде преценена съвсем точно. По наша информация 90% от посетителите му са жени, от които 95% вече имат или очакват дете. Посещават го и мъже, но значително по-малко. Поели сме ангажимент към досегашните собственици да не съобщаваме финансови данни, както и подробности по сделката.
Как ще развивате „БГ мама“?
- Форумът няма да претърпява промени, защото е успешен. Не виждам причина да го променяме. Ще се развива главно порталът. Пак ще кажа, че „БГ мама“ не е бизнес, а е идея. Затова и бяхме предпочетени като купувач - не смятаме, че форумът е нещо, от което трябва да се правят само пари на всяка цена.
Какъв тип инвеститор е „Нет ентъртейнмънт“ - стратегически или финансов?
- Ние сме по-скоро и двете. Бъдещето ще покаже най-точно, още в началото сме. Видели сте кога е регистрирана компанията, съвсем млада е, но това не означава, че хората в нея сме от вчера. Бъдещето ще покаже ще търсим ли партньори или не. Не купуваме с цел да продаваме.
Към какви други ниши в интернет имате интерес?
- Отговорът се съдържа в името ни - „Нет ентъртейнмънт груп“. Имаме интерес към всяка ниша, която е интересна и полезна за потребителите. Ще открехна малко вратата - с покупката на „БГ мама“ придобихме силно присъствие сред жените, сега е време за мъжете. Планирате да създадете голямо портфолио от портали. За съвсем нови медии ли става дума или за придобиване на вече работещи?
- Не съм казвал това. Кратката история на нашия пазар, а и световните тенденции сочат, че успешният подход е комбинация от двете. Типичен пример са и двата ни сайта в момента - „БГ мама“ и dtrailer. Не е важна бройката на сайтовете в едно портфолио, а тяхното качество. Може да е само един, стига да е добър.
Имате зад гърба си един проект - порталът за кино и трейлъри dtrailer. Как се развива той?
- Той е на година и половина, има към 13-14 хил. уникални посещения на ден. Доста популярен е в средите на хората, които се интересуват от кино. От една година се мери от „Нилсен“. Лидер е в категорията си, като се има предвид, че в България сайтовете с такава насоченост са два или три. dtrailer има лоялна аудитория, главно студенти.
Как стагнацията ще се отрази на интернет компаниите, и особено на стартиращи като „Нет ентъртейнмънт груп“? Медийният бизнес е силно зависим от рекламата, а в условия на криза компаниите свиват най-напред разходите си за реклама.
- Интернет не е медия, той е среда, която позволява транспортиране на глас, видео, телевизия, вестници, списания, обмен на файлове. Тя има много предимства, които в България не се оценяват все още. Интернет е единствената среда, която предлага възможност за стопроцентово таргетиране на търсената аудитория - демографски, социално, по възраст, място на живеене и т.н. Освен това позволява веднага обратна връзка с клиента, мигновената продажба за разлика от телевизионните и печатните медии. Компаниите, свивайки бюджетите си (тъй като не могат да ги ликвидират напълно, защото би било самоубийство), търсят да ги инвестират по най-удачния начин. Интернет е единствената среда, която може да им предложи това на 100 процента. Да не говорим, че разликата в инвестициите за силна интернет кампания и силна тв реклама е в пъти. Сега основните приходи, генерирани от реклама, са в телевизиите. Мисля, че рекламните бюджети за телевизиите ще се свиват за сметка на някаква част от интернет.
Ако се върна на „БГ мама“, там има изцяло брандирани форуми - „Нивея бейби доктор“, „Бондюел“, и има много поле за креативно поднасяне на продукт. Няма друга медия, освен интернет, която може да го направи по друг начин и да обвърже толкова силно потребителя с една марка. Друг е въпросът, че той вече се дразни от агресията на тв рекламата. Рекламата в интернет не обременява потребителя толкова.
Вие сте само на 18 години, очевидно някой стои зад толкова млад човек.
- Да, имам финансова подкрепа, разполагаме с различни източници на финансиране. Бих искал обаче да не ги споделям на този етап. Парите ни са „бели“, не сме престъпници, нито пък ни финансират черни кръгове. Четох слухове из интернет, че съм подставено лице на групировки, които сега осъзнали колко перспективен е интернет пазарът и решили чрез крехката ми възраст да участват в него.
Допускате ли бъдете такъв човек, нечий фронтмен?
- Не. Преди да се захвана с това начинание, около година търсех правилния партньор и правилните инвеститори. Имам визия за нещата, това ми е в кръвта. Събуждам се и вече съм навързал идеите си. Действително много време мислех, имах различни предложения от много места. Правил съм с лични средства маркетингови проучвания, написал съм много бизнес планове, повечето са останали на хартия. Не съм ги предлагал на инвестиционни фондове, защото имам горчив опит, по-скоро съм разговарял с конкретни личности. Опитвам се да направя нещо като семейство. Един от плюсовете на моите години е необременеността, разсъждавам сърдечно. Затова бих казал, че това не е бизнес, а една голяма идея. Нямаше да се чувствам комфортно, ако знаех, че съм нечия пионка. Бих искал да оборя твърдението, което някои медии тиражираха, че съм бил съдружник и изпълнителен директор на „Кейбълтел“. Това е нелепо.
Познавате ли лично Рон Финли и Димитър Радев (член на УС, изпълнителен директор на „Кейбълтел“
- бел. ред) ?
- Чувал съм много за тях. Виждал съм г-н Финли, г-н Радев не съм.
в. Дневник Компании и Финанси - стр. V

Две отличия „Робер Шуман“ за „Дневник“

Дневник - 20 стр.
Две отличия „Робер Шуман“ за „Дневник“



Десетите юбилейни награди „Робер Шуман“ бяха раздадени на официална церемония в хотел „Шератон“. Гости на събитието бяха министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, ръководителят на представителството на ЕК в България Зинаида Златанова и Йоргос Маркопулиотис, началник на отдел в Генерална дирекция „Комуникация“ на ЕК. Голямата награда „Робер Шуман“ получи Александър Андреев от радио „Дойче веле“, който е и колумнист в „Дневник“. Светослав Иванов от Би Ти Ви беше награден с приза в категория „Телевизия“. За журналистически материал в раздел „Радио“ награда получи Мария Илчева от радио „Дойче веле“. Кристина Христова, отговорен редактор на „Европа“ - „Дневник“, стана носител на наградата в раздел „Интернет медии“ за трети път. В категория „Преса“ беше отличена Деница Каменова, ръководител на отдел „Европа“ във вестник „Дневник“, която получи своята награда от министър Гергана Грънчарова. Тази година бяха връчени и две специални награди. За журналистически материал, посветен на междукултурния диалог, беше отличен Мариан Иванов от радио „Шумен“, а Гена Трайкова от Би Ти Ви - за представяне на проблеми, свързани с климатичните промени. Извънредна награда за директно отразяване на политиките на ЕС получи телевизия Би Би Ти. Представителството на ЕK в България връчва наградите за значими журналистически постижения в отразяването на теми, свързани с ЕС.

Кой ще е новият господар на ефира?

Труд - 14 стр.
Кой ще е новият господар на ефира?

Соня СПАСОВА

Колкото повече, толкова .повече! Любимите думи на Мечо Пух с пълна сила важат и за едно такова сложно нещо, каквото изглежда ще бъде цифровизацията на българския ефир.
Що е цифровизация?
До края на 2012 г. всички страни в ЕС трябва да прекратят аналоговите си телевизии и да преминат към дигитални програми.
Какво печелят зрителите? По план до края на 2010 г. 75% от българите ще имат достъп поне до 12 национални телевизии. И то без да плащат.
Единственият им разход ще е около 80-100 лв. за допълнително устройство (сет-топ-бокс, което всъщност е трансформатор на цифровия сигнал в аналогов). В някои държави то се раздава на по-бедните хора. Устройството се монтира към телевизора, няма кабел, а играе ролята на „вътрешна антена", за да се приема цифровият сигнал. Освен че телевизиите ще са повече, те ще имат и по-качествен сигнал.
В момента с ефирна антена безплатно се приемат само БНТ 1, Би Ти Ви, Нова тв, в областните градове и Тв 2, а в Софийското поле и Благоевградско - Би Би Ти. За да гледаме други телевизии, трябва да сме абонирани за кабелен или сателитен оператор. Допълнителни опции при цифровизацията са възможностите да си „поръчваме" любимото предаване или пък звукови дублажи, ако филмът е с надписи, а човек не вижда. Други плюсове са допълнителните интерактивни канали със справочна информация - за времето, кината, курсовете на валутите.
Но за да стане всичко толкова хубаво, трябва да се приемат промени в Закона за радио и телевизия (ЗРТ). В момента те се гледат на второ четене в комисията по гражданско общество и медии в парламента.
Сблъсък на интереси
Благодарение на дигитализирането ще може да се разпространяват от 4 до 6 програми само на една честота. Това означава - поне 4 пъти повече ефирни национални телевизии на първия етап от цифровизацията. И така трите сегашни грандами - Би Ти Ви, Нова тв и БНТ, ще бъдат изправени пред сериозна битка за зрители и рекламодатели. И ако сега те получават по-големия дял от рекламния пазар (по данни на Асоциацията на рекламните агенции за 2007 г. са били похарчени 123 млн. евро за тв реклама), то при цифровизацията това вероятно няма да остане така. Защото конкурентите им няма да са просто „кабеларки". И съответно - рекламодателите ще избират измежду повече опции къде да вложат парите си.
В цифровизацията има два важни момента. Първият е кой ще изгради т. нар. мултиплекси (операторите, които ще излъчват цифрови тв програми), а вторият - кои канали ще се качат на тях и кой ще ги избере. Според промените в ЗРТ, приети вече на първо четене от парламента, първоначално трябва да се направят три цифрови платформи с един общ собственик. Нещо, което също предизвика недоволство сред бранша и депутати от опозицията. Експерти обаче предупреждават, че това може да породи монопол. При настоящото обсъждане на нормативната уредба обаче надделява нагласата един от тези мултиплекси да бъде оставен само за канали на БНТ. „Това е финансово по-изгодно, пък и чрез тези канали ще се запазва националната идентичност в глобализирания свят", казва шефът на медийната комисия Иво Атанасов (БСП).
За подобна идея преди време се бяха обявили и от самата държавна телевизия. Така щели да си спестят пари за излъчването им, които иначе дават на частна компания. Все още обаче не е ясно какъв друг канал освен БНТ 1 може да се качи на тази платформа. Според Атанасов там може да върви и парламентарен канал, както и БНТ Сат. От Асоциацията на българските радио и тв оператори (АБРО) обаче не са очаровани. „Дали обществото иска да плаща за още такива програми като БНТ1", скочи изпълнителният директор на организацията Гриша Камбуров.
Другото сигурно е, че Би Ти Ви, Нова тв и Тв 2 получават статут на задължително разпространявани програми на останалите 2 платформи още на първия етап от процеса. Така остават поне 5 „свободни" цифрови честоти. Въпросът е кой да ги заеме.
И битката е как каналите от семействата на сегашните лидери Би Ти Ви и Нова тв също да получат гарантирано национално ефирно разпределение. В момента „братчетата" на Би Ти Ви „Фокс лайф" и „Фокс крайм" и на Нова тв -телевизиите от пакета на “Диема", се разпространяват само по кабел. (Около 60-70% от домакинствата гледат кабелна телевизия.)
Основният аргумент на частниците е, чете имат лицензи до 2015 г. за аналоговите честоти, на които излъчват сега, а ще трябва да ги освободят още през 2010 г. А били направили огромни вложения
В замяна искат за двата етапа на процеса (т.е. до края на 2012 г.) да получат по още 5 честоти. Тяхната идея е те да могат да управляват мултиплекса и всъщност да решават кои програми да се качат там. Това на практика би обезсмислил един от основните принципи на дигиталния процес - повече различни играчи на тв пазара и съответно различни канали, които хората да могат да гледат. Засега тези предложения срещат отпор от повечето депутати в медийната комисия.
Противоположна идея обаче е заложена във вече приетите на първо четене промени. Според тях решенията за това коя програма да се излъчва по цифровата платформа ще се взимат от собственика му. Той ще трябва да прави своя избор
от регистъра на Съвета за електронни медии. В момента се обсъжда увеличаване на ролята на медийния регулатор, с когото изборът трябва да бъде „съгласуван". Така щяло да се гарантира многообразието оттелевизии. И зрителятда има безплатно и поне един национален спортен, филмов и музикален канал.
Колко струва?
Според неофициалните изчисления изграждането на един мултиплекс излиза около 300 млн. лв. Собственикът му ще печели от таксите, които ще прибира от телевизиите, защото ги разпространява.
Въпросът с размера на тарифите е много важен за по-малките телевизии. Ако им поискат голяма сума, тя ще е непосилна за тях, казват експерти в бранша. Като резултат или ще фалират, или ще предпочетат да се излъчват по кабел.
Според Весела Драганова (НДСВ), която е зам.-шефка на медийната комисия, тарифата, по която ще плащат каналите, трябва да е свързана с индекс, който мери развитието на обществото (например средната заплата в обществен сектор). Сега телевизиите получават пари от кабелните оператори, за да ги излъчват (най-често 10 до 50 евроцента на абонат).
И затова е странно, че на фона на протестите и недоволството от всички страни, засега само кабелните и сателитните оператори си мълчат. Но е повече от ясно, че с цифровизирането печалбите им ще намалеят. Най-малкото, защото хората вече ще могат да гледат доста канали без пари и ще предпочетат да се откажат от абонамента си. Но пък, от друга страна, кабелните телевизии отдавна не предлагат само тв съдържание, а залагат на т. нар. трипъл плей услуги -интернет, телевизия и телефон. „Имиджът ни е достатъчно сериозен, за да успеем и в бъдеще да задържим абонатите си", коментираха от сателитния оператор „Булсатком".
Безспорно интересите са много, но е важно управляващите да се споразумеят бързо с експертите и бранша. Защото на Финландия, където вече от година сигналът е изцяло цифров, са й били необходими 7 години, за да се справи с всички проблеми.
***
Текст под снимка
Когато цифровата телевизия стане факт, ще можем да гледаме поне 12 телевизии без пари. И то само на първия етап от процеса. Но ще трябва да оборудвате телевизорите си с устройства за 80-100 лв.

До края на следващата година ще бъде изработен идеен проект за нов медиен закон

БНТ - По света и у нас 20:00 ч.
До края на следващата година ще бъде изработен идеен проект за нов медиен закон



13. Новина
До края на следващата година ще бъде изработен идеен проект за нов медиен закон, отговарящ на новите условия на европейската медийна среда. Това ще е реалният резултат от представения днес българо-германски проект за подпомагане на националната аудиовизуална политика и защита на авторските права.
Макар и малко позакъсняла, цифровизацията на телевизиите идва и у нас. Мнението е на специалистите, които ще внедряват новите технологии. Ще се търси нов подход и нови условия при реализацията и разпространяването на аудиовизуалните продукти и разпространяването им.
Явор Милушев, заместник-министър на културата: Говорим не за обикновените познати към момента програмни схеми, а възможности за избор на програми и поръчка на програми от място, пред телевизора. Телевизионен зрител, който пряко ще участва в процеса на приемане и предаване на програми.
Проектът ще помогне и за прилагането на европейската директива за борба с пиратството и защита на интелектуалната собственост. Специално внимание ще бъде отделено на защитата на децата и юношите в интернет пространството.

Руските медии заменят "криза" с "проблем"

Класа - 11 стр.
Руските медии заменят "криза" с "проблем"



Наскоро руски социолог написа коментар във Вестник, намеквайки, че глобалната финансова криза би могла да предизвика социални безредици. Твърдението му принуди държавния медиен регулатор в Русия да посъветва изданието да не разпространява екстремистки възгледи, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.
"Това е цензура", заяви Евгений Гонтмахер, авторът на статията и шеф на центъра за социална политика към Академията на науките.
"Ситуацията 6 страната се променя; вече не можеш да използваш думата "криза", допълни той. финансовата криза поднася на
управляващия елит в Русия най-сериозното от десетилетие предизвикателство пред неговата власт. Отговорът на Кремъл бе да предложи спасителен план и мерки за стимулиране на икономиката за над $200 млрд.
Журналисти и критици обаче коментират, че Кремъл прилага и друго средство: използва влиянието си върху медиите, за да се опита да ограничи информираността на обикновените хора за реално лошото състояние на нещата. На 8 декември международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's ) понижи оценката си за суверенния рейтинг на Русия.
Репортер от водещ руски вестник разказва как на сутрешните заседания главните редактори изискват от журналистите да внимават, когато отразяват въздействието на кризата върху Русия. В същото време по трите водещи телевизии в страната - основен източник на информация за повечето руснаци,
кризата често се представя като проблем, който се случва някъде другаде.
Междувременно Ричард Ламберт, генерален директор на Конфедерацията на британската промишленост, призова журналистите във Великобритания да избягват думи като "паника", "страх", и "хаос", за да не преекспонират кризата.

Рекламата в "Комиците" и концерта на Лили Иванова е най-скъпа

Класа - 11 стр.
Рекламата в "Комиците" и концерта на Лили Иванова е най-скъпа



С приближаването на коледните и новогодишните празниии телевизиите отново се впускат в битка за рекламодатели. "Класа" провери какви са празничните рекламни тарифи на големите български телевизии.
В bTV най-високи са цените за новогодишното издание на "Комиците" и за концерта на Лили Иванова, който телевизията ще излъчи на 24 декември от 20:00 часа. 9775 лева (всички цени са без ДЦС) струва 30-секунден спот в тях. 7410 лв. е цената за половин минута реклама по време на филмите от 20:00 часа в дните от 22 до 30 декември, а 6875 лв. - по време на
новогодишното издание на "Аламинут". То ще се излъчи от 22:30 часа в празничната нощ. Новогодишната програма на bTV ще продължи с издание на " 10-те най" от 23:30 ч, в което 30-се-кундния спот е на цена 5500 лв., а реклама по време на концерта "Планета", планиран за 00:30 часа на 1 януари, е 3760 лв. Клиповете по време на обедните концерти на 25,26 и 31 декември, както и на 1 и на 2 януари възлизат на 2280 лв. Рекламен пакет на TV2 до края на 2008 г. струва 9750 лв. за 30 спота по 30 секунди, а 20 клипа на спиртни напитки със същата продължителност са на цена от 7500 лв.
По време на празниците 30-секунден спот в шоуто за тв гафове "Господари на ефира" от 22:00 часа по Нова тв се предлага срещу 4725 лв. Реклама във филма в 20:00 часа е на стойност 4560 лв. без ДЦС. Спотове-те в централната емисия новини "Календар" в делничните дни са на стойност от 3100 лв., а през уикенда -
2700 лв. В събота прайм-таймът на телевизията е удължен до 23:30 заради предаването "Горещо" като спотът в него струва 3420 лв. В неделя най-гледаното време продължава до 0:00 часа, когато телевизията на MTG излъчва филм. Рекламирането тогава е 3150 лв за половин минута. За 31 декември Нова тв подготвя празнична програма с водещи Гала и Николай Дойнов, която ще продължи от 10 сутринта почти до полунощ, и хумористично шоу "Царете на комедията".
Рекламните тарифи на държавната телевизия по време на празниците остават без промяна. 30-секунден спот от 19:00 до 20:00 часа е на цена 3000 лв. Рекламното време от 20:00 до
21:00 от понеделник до четвъртък е на цена от 5400 лв за спот. Клиповете в петъчните дни по същото време са стойност 5700 лв, в събота - 6300 лв, а в неделя -7500 лв. За периода от 21:00 до 22:00 часа клиповете се търгуват по 4920 лв за дните от понеделник до четвъртък. Най-скъпи са в неделя, когато стойността им възлиза на 6300 лв. За новогодишната нощ държавната телевизия е предвидила колаж с епизоди на стари български филми, избрани в Топ 50 от зрителите, и пряко включване от концерта на площад "Княз Александър I". В празничните вечери БНТ 1 ще излъчи концерти на Графа, "Акага", Нели Ран-гелова, Йорданка Христова и "Бони М".
***
Текст под снимка
Христо Гьрбов, Любо Нейков, Кръстьо Лафазанов и Руслан Мъйнов (от ляво на дясно) ще забавляват зрителите на bTV в новогодишната нощ.

Прекръстиха „Всичко за жената"

Монитор - 18 стр.
Прекръстиха „Всичко за жената"



Редакцията на вестник „Всичко за жената" взе решение да промени заглавието му на „Всичко за семейството" поради маркетингови и пазарни съображения. Според издателите по този начин се увеличавал таргетът на изданието.

БНР чупи рекорда по доносници

Монитор - 10 стр.
БНР чупи рекорда по доносници



67 шефове на БНР през годините са били агенти или сътрудници на бившата Държавна сигурност. Бройката е рекордна в сравнение с обявените вече списъци в СЕМ, БТА и БНТ. Рекордно е и женското участие сред агентурата, работила в медията - 13 на брой. Една от тях - Цоня Събчева, в момента е главен редактор на синия седмичник "Вестникът". Досието на радиолегендата Божана Димитрова пък бе извадено на светло преди няколко години.
Два месеца е отнела проверката за съпричастността към структурите на ДС в държавното радио, каза вчера шефът на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Проверени са 718, заемали длъжности - председател, заместник-председатели, генерални директори, членове на управителен съвет, членове на контролен орган, ръководители на редакции (дирекции), ръководители на отдели и ръководители на сектори. Предварително никой не се е интересувал от това дали има досие.
Костадинов уточни, че до този момент има две дела, заведени срещу комисията след обявяването на имената от БНТ. „Имам чувството, че непознаването на закона и боравенето с информация от по-старите закони им дава право да мислят, че комисията няма право да обяви принадлежност към бившите служби, тоест, че липсва пълна документация. Ние сме се произнесли на базата на регистрационен картон, регистрационен дневник или пък на унищожени документи, което е видно от съществуващ протокол за унищожени документи. По закон, това е достатъчно комисията да вземе такова решение, за да ги обяви в принадлежност. Ние не разследваме тяхната дейност", коментира пред агенция "Фокус" Костадинов.
Освен 67-те, за които е установена принадлежност, Комисията е установила и още 15 лица, данните за които не подлежат на публикуване. Комисията по досиетата обяви имената на 37 агенти на ДС в БНТ. Проверявани са 484 души.
***
Текст под снимка
Комисията по досиетата е проверявала агентурата на БНР два месеца.

Интернет измества секса и телевизията

News.bg - По света
Интернет измества секса и телевизията



По-голямата част от пълнолетните граждани на САЩ смятат достъпа до интернет за съществено важен елемент от ежедневния си живот в съвременните икономически условия, а някои предпочитат да са в мрежата, вместо да гледат телевизия или да правят секс.
Това показва наскоро проведено проучване на маркетинговата фирма „Харис Интерактив" (Harris Interactive), озаглавено „Зависимостта от интернет в съвременната икономика", проведено по поръчка на корпорацията Intel.
Анкетата разкрива, че 65 на сто от навършилите пълнолетие не могат да живеят без достъп до интернет, а по-голям дял (71%) отговарят, че е значимо или дори много значимо за тях да имат устройства, чрез които да влизат в мрежата, като лаптопи, мини преносими компютри и мобилни интернет устройства, даващи им информация в реално време по важни теми, в т.ч. състоянието на икономиката.
Повечето възрастни американци посочват интернет като ключов инструмент в днешната икономика, с оглед управлението на личните финанси, информираност за търговски отстъпки и най-добри оферти при пазаруване онлайн.
Много от анкетираните определят достъпа до мрежата като незаменим в сравнение с други възможни дейности, като излизането по заведения, пазаруването на дрехи и ходенето на фитнес.
Ключови заключения от анкетата
Бихте ли предпочели интернет пред секса?:
Според проучването почти половината от жените (46%) и 30% от мъжете по-скоро биха карали без секс в продължение на 2 седмици, отколкото да се откажат от влизането в интернет за същия период от време.
За жените на възраст от 18 до 34 г. този дял е 49%, а за дамите във възрастовата група 35-44 г. процентът скача на 52.
Около 39% от мъжете от 18 до 34 г. са с предпочитания към ползването на интернет пред сексуалното удоволствие.
Достъпът до интернет - жизненоважен в съвременните икономически условия:
Около 95% от пълнолетните американци смятат, че е много важно, важно или донякъде важно за хората да имат устройства, които им осигуряват достъп до интернет.
Мнозинството (82 на сто) са съгласни, че устройствата с възможност за ползване на световната мрежа им помагат да бъдат информирани в реално време за състоянието на икономиката. А 87% твърдят, че достъпът до интернет дори им помага да спестяват средства. От тях:
- 84% са спестили пари, благодарение на това, че са имали възможност да сравняват цени онлайн и така да намират най-добрите оферти, още преди да са взели решението за покупка.
- 66% спестяват средства само заради това, че пазаруват в мрежата.
- 65% казват, че интернет им помага да намаляват разходите си, като им дава възможности за търсене на купони за отстъпки, отбив от цената или специални интернет промоции.
Няма нужда от ходене на фитнес, по-важно е да имаш интернет:
Помолени да подредят по важност определени незадължителни, но приемани за нормални неща от личния живот, по скала от 1 (напълно заменими) до 5 (не мога да живея без това), анкетираните поставят на най-високо място от всички в списъка достъпа до интернет.
Над 65 на сто от зрялото население на САЩ смята, че не може да живее без интернет.
Ето и списък на някои други дейности, които се нареждат под интернет в класацията:
- Абонамент за кабелна телевизия (39 на сто)
- Ходене на ресторант (20 на сто)
- Пазаруване на дрехи (18 на сто)
- Карта за фитнес (10 на сто)
Интернет печели битката с телевизията:
Мнозинството (61%) от пълнолетните жени по-скоро биха се отказали да гледат телевизия в продължение на две седмици, отколкото да спрат да влизат в интернет дори и само за седмица.
Повече от половината американци (58%) - мъже и жени взети заедно - са единодушни в това си предпочитание. Много предавания и филми вече са достъпни и онлайн, а лаптопите с мощни, енергоспестяващи процесори правят гледането на телевизия възможно навсякъде и по всяко време, дори когато човек е на път.
67% от населението на САЩ на възраст между 18 и 34 г., 57% от хората във възрастовата група 35-44 г. и 52% тези, които са на 45 и повече години по-скоро биха се отказали от гледане на телевизия за две седмици, отколкото от достъпа до интернет само за седмица..
Животът е по-добър заради интернет:
Девет от десет пълнолетни граждани на САЩ (91 на сто) признават, че възможността за достъп до интернет е подобрила поне един аспект от живота им. В тази група:
- 78% казват, че възможността да бъдат във връзка с приятели и роднини се е подобрила благодарение на световната мрежа.
- 68% твърдят, че пазаруват повече и по-ефективно.
- Близо половината (47%) смятат, че чрез достъпа до мрежата имат шанса по-добре да управляват личните си финанси, тъй като интернет им дава услуги от рода на интернет банкиране и плащане на сметки.
Анкетата е проведена онлайн в рамките на Съединените щати от „Харис Интерактив", по поръчка на Intel, в периода между 18 и 20 ноември.
В нея са участвали 2119 американци, на възраст над 18 години.

Yahoo! засилва социализиращата функция на електронната си поща

Актуално - Общество
Yahoo! засилва социализиращата функция на електронната си поща



Пощата на Yahoo! се използва безплатно от 275 милиона потребители месечно Услугата електронна поща на Yahoo! Започва тази седмица да обогатява социализиращите си приложения, съобщава Интернет.гигантът, предаде АФП. Пощата на Yahoo! се използва безплатно от 275 милиона потребители месечно по света, според компанията. "Електронната поща е най-голямата неразработена мина за социализация", според вице-президента на гиганта Джон Кремер. Сред новините в тази област ще бъде автоматичното изтегляне на съобщения от приятели или от членове на семействата на потребителите чрез така наречената „кутия за интелигентен прием". В нея могат да бъдат разположени и приложения като средства за създаване на блогове. Друго приложение, създадено от компанията Xoopit, ще притежава търсачка за снимки от получаваните съобщения.

40% от хората в ЕС не ползват интернет

lev.bg - ИТ
40% от хората в ЕС не ползват интернет



40 процента от населението на Европейския съюз не използва Интернет. Това показват резултатите от доклад, озаглавен „Намаляване на дигиталното разделение в Европа”. Докладът е изработен от Economist Intelligence Unit („Икономист интелиджънс юнит”), предаде БГНЕС.
В него се предоставят данни, от които става ясно, че над 250 милиона души в Европейския съюз ползват интернет. Това е около 59 на сто от всички, живеещи в Общността. В същото време 41 процента от хората в ЕС не използват и никога не са използвали компютър и интернет. Най-висок е процентът на интернет потребителите във възрастовата граница 16-24 г. 79 на сто от мъжете в тази възраст ползват Интернет и 77 на сто от жените. Във възрастовия диапазон 25-54 г. също потреблението е по-голямо при мъжете – 61 на сто, докато при жените е 55 на сто.
Изследването показва, че 31 процента от мъжете на възраст 55-74 години ползват интернет. При жените процентът в тази възрастова граница е 19 на сто.

bTV е сред водещите любими марки за българина

БТВ интернет новини - България
bTV е сред водещите любими марки за българина



Според класацията на сп. "БГБизнес Бюлетин" предпочитаме спортните стоки пред високоалкохолните напитки или тютюневите изделия
bTV е на пето място във временния топ 50 на любимите на българите марки. Това показва годишната класация на списанието за икономика и мениджмънт "БГБизнес Бюлетин". В нея потребителите определят марките, които ползват, защото ги обичат – тези марки са създали емоционална връзка със своите купувачи.
От класацията до момента личи още, че българите предпочитат спортните стоки пред високо алкохолните напитки или тютюневите изделия.
За разлика от други класации Любимите марки не разчита на жури при номинациите – те са свободни, основани единствено на потребителските предпочитания и не включват специални пазарни критерии.
Класацията представя не експертното, а потребителското мнение за брандинга. Подбрани са 19 отрасъла, както и един свободно избираем. Критерият, по който ще се излъчат марките в отделните отрасли, ще бъде броят на подадените гласове.
706 потребители номинираха общо 1019 марки
Единични са номинациите извън предварително селектираните отрасли – предложени са значими отрасли като строителство, недвижими имоти, транспорт, туризъм, телекомуникации, консултантски услуги, таксиметрови услуги, спорт, рекламни агенции и издателства, свободно време и други, но с единични номинации в тях. В 19-те фиксирани отрасъла има общо 1003 номинирани марки.
Най-много марки - 128 различни бранда, са предложени в отрасъл "хигиенни продукти и козметика", следван от "хранителни продукти" със 118 марки, "високоалкохолни напитки" (89), "спортни облекла" (73), "бижута" (68), "интериор и обзавеждане" (60).
След челната шестица са отраслите "медии" (55 марки),
"нискоалкохолни напитки" (54 марки), "заведения" (47), "облекла и обувки" (40), "безалкохолни напитки" (39), "автомобили" (39), "бяла техника" (37), "банки и финансови институции" (33), "тютюневи изделия" (31), "ИТ продукти" (27), "черна техника" (26), "машини за индустрията" (26), "мобилни апарати" (13).
Броят на номинираните в отделен отрасъл марки не означава автоматично, че в него са най-любимите марки – така например в отрасъл "мобилни апарати" една от марките е номинирана цели 451 пъти и е временният лидер. Повече за класацията, окончателното й оповестяване и награждаването.

Силата на гигантите

Политика - 28 стр.
Силата на гигантите



Силата трае 10 години, влиянието повече от 100, се казва в една корейска поговорка. Гиганти като General Motors, Sony, Microsoft някога бяха лидери в секторите си, а днес се опитват да догонват по-младата конкуренция в лицето на Toyota, Apple и Google.
Това са 10-те най-влиятелни компании:
Apple
Базирана в Калифорния Сектор: Информационни технологии Годишни приходи: 24
млрд. долара
Компанията успява да предложи невиждани нововъведения във всяка категория, до която се докосне -тънки лаптопи, iPod, iTunes и революционните Арр-Store и iPhone. От последния са продадени над 13 милиона за 18 месеца. SaMsung, Research in Motion и LG се опитват да копират тачскрийн дизайна му.
Unilever
Базирана в Лондон Годишни приходи 52 млрд. долара
Англо-холандската фирма, която притежава марките Dove, Vaseline и др., предприе много изобретателен подход, за да се наложи на пазарите на по-бедните държави. Стратегията бе наложена преди 25 години от индийската й дъщерна фирма Hindustan Lever. Тъй като много от продуктите били недостъпни за обикновените индийци, компанията измислила малките опаковките от една доза - те не излизали по-евтино като цена-количество, но били единственият на чин и по-бедните да се докоснат до марката.
Unilever определено се цели в развиващите се пазари. Преди три години компанията построи безплатна обществена пералня в най-голямото гето на Сао Пауло, която нарече Омо (на своя марка прах за пране). Този оазис на чистотата в мизерията бе добър маркетинг трик и може би обяснява, защо компанията държи 70% от пазара на прахове за пране в Бразилия при положение, че цените им са с 20% по-високи от тази на Ariel на Procter & GaMble.
JPMorgan Chase
Базирана в Ню Йорк
Годишни приходи 64.5 млрд. долара
Изпълнителният директор Джейми Даймън е консервативния си начин на управление - когато други банки се чудеха какви нови видове ипотечни кредити да предложат, Деймън стоя далеч от този риск. Той стана известен с това, че не плаща за излишни неща - в JPMorgan например няма безплатни абонаменти за вестници и списания за служители.
В крайна сметка, в условията на финансова криза, политици цитират JPMorgan като пример за добър мениджмънт. През март банката погълна съсипаната Bear Stearns.
Wal-Mart
Базирана в Бентънвил, Арканзас Годишни приходи: 379 млрд. долара
Това е най-голямата верига магазини в света. Около 100 млн. американци пазаруват в Wal-Mart всяка седмица.
Тяхната тайна - орязване на разходи, така че да могат да предложат на клиентите възможно най-ниска цена. Критиците обвиняват Wal-Mart в експлоатация - според тях фирмата поддържа ниски цени, като плаща мизерни заплати на служителите си, а условията на труд в някои фабрики били унизителни.
За да си изградят по-привлекателен имидж Wal-Mart подеха „зелената вълна". През ноември те съобщиха на чуждестранните си доставчици, че трябва да увеличат енергоефективността си с 20% за да бъдат продължени договорите им. Изискванията им се повишиха особено много спрямо Китай, най-големият замърсител в света. Wal-Mart изисква информация от китайските си доставчици за всичко - как са сглобени стоките и данни за всички наети от тях фирми, които са имали някакво участие в процеса.
News Corp.
Базирана в Ню Йорк Годишни приходи: 33 млрд. долара
Няма как да не си влиятелен, когато притежаваш Fox News, Wall Street Journal, та дори и MySpace.coM. На 77 години Рупът Мърдок продължава да кипи от енергия и да купува телевизии в Китай и Източна Европа.
Toyota
Базирана в Аичи, Япония Годишни приходи: 283 млрд. долара
Малко са компаниите, които са толкова влиятелни и извън собствения си сектор. Технологии на Toyota се използват в различни области -от минната индустрия до търговията. Toyota има над 1 000 патента за хибридни автомобили и очаква в следващите пет години да продава по около 1 млн. хибрида.
Saudi Aramco
Базирана в Дахран, Саудитска Арабия Годишни приходи: 210 млрд. долара
Всеки ден компанията изпраща 8 млн барела петрол до различни краища на света. Тя е най-големият производител на петрол и контролира около 10% от световните доставки. Saudi Агамсо харчи милиарди долари за разработване на нови технологии като подземни сензори и хоризонтални кладенци с цел извличането на максимално количество петрол от едно находище.
Monsanto
Базирана в Сейнт Луис Годишни продажби: 8.6 млрд. долара
Компанията направи революция през 1996 г когато въведе генномодофицарните култури. Около 97% от соята в САЩ се отглежда по технология на Monsanto. Някои критикуват компанията, като казват, че не се знае до колко полезни или вредни за здравето са генномодифицираните храни, а други я хвалят, защото е изпреварила
конкуренцията си със светлинни години.
Huawei
Базирана в Шенжен, Китай Годишни приходи: 12.6 млрд. долара
Много хора извън Китай никога не са чували за Huawei, но около 70% от приходите й идват от чужбина. Компанията произвежда хендсфри, слушалки и други аксесоари в телекомуникациите. Преди пет години Cisco ги съдиха за кражба на интелектуална собственост, но неуспешно. По-късно изп. директор на Cisco Джон Т. Чамбърс дори каза, че с удоволствие би работил заедно с Huawei.
Google
Базирана в Маунтин Вю, Калифорния
Годишни приходи: 16.6 млрд. долара
Само в САЩ 3 000 души ползват търсачката на Google всяка секунда! Могат да се търсят резултати на 119 езика включително Klingon (от Star Trek).
В компанията работят 200 000 от най-интелигентните хора на света. Фирмата, която Лари Пейдж и Сергей Брин създадоха някога в едно мазе днес е сред десетте най-влиятелни на света. Според днешните дни са само началото за нея - иновациите, които непрекъснато разработват ще бъдат част от всекидневието на хората в бъдеще.

сряда, 17 декември 2008 г.

ДКСИ раздаде годишните си награди за медийно отразяване

Актуално - България
ДКСИ раздаде годишните си награди за медийно отразяване



На специална церемония Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) раздаде годишните си награди за медийно отразяване дейността на комисията.
Грамоти получиха вестниците - "24 часа", "Стандарт" и "Труд", радиата - БНР и "Дарик", телевизиите - БНТ, бТВ, Нова телевизия и Европа, както и агенциите "Фокус" и БТА.
Председателят на ДКСИ Цвета Маркова награди и регионалните вестници "Марица" и "Струма".
Седем журналисти получиха индивидуални награди - статуя с лъв и ключ, това са Вяра Анкова от БНТ, Габриела Наплатанова от бТВ, Зорка Тошева от Военния телевизионен канал, Бойко Великов, "Панорама" БНТ, Иван Димов от в. "Труд", Митко Димитров от Радио "София" и Николай Бареков от бТВ.
По думите на Цвета Маркова първите медийни изяви на комисията са били отразявани драматично и негативно. "Слава богу този период отмина", отбеляза председателят на ДКСИ.

Медийната комисия гласува против явен вот в СЕМ

Класа - 11 стр.
Медийната комисия гласува против явен вот в СЕМ

Васил ИВАНОВ

Депутатите от парламентарната комисия по гражданско общество и медии не гласуваха решенията в СЕМ да се взимат явно. Това стана на заседание вчера, а решението бе взето с 2 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се". Предложението бе направено от народния представител от ДСБ Светослав Малинов. Депутатите и представители на Асоциацията на българските радио- и тв оператори (АБРО) и Съветът за електронни медии (СЕМ) обсъдиха още договорите за авторски права, които се изискват преди получаване на лицензия. Изпълнителният директор на асоциацията Гриша Камбуров заяви, че контролът за защита на авторските права трябва да се осъществява след получаване на лицензия за извършване на радио- и тв дейност, а не преди това. Депутатите гласуваха да отпадне изискването за търговски права (за спортни прояви и футболни мачове) при кандидатстване за лицензия.

Стачка на журналистите в АП

Класа - 11 стр.
Стачка на журналистите в АП



Журналистите от Асошиейтед прес стачкуват, като не подписват материалите си. Протестът е срещу мерките за икономии, предложени от ръководството на агенцията. Това съобщи председателят на синдиката News Media Guild Тони Уинтън, цитиран от Франс прес. Уинтън изтъкна, че журналистите осъзнават колко тежки са времената, но са на мнение, че качествената журналистика в АП означава да се привличат и задържат най-добрите. "Уважението към персонала е условие за бъдещите успехи на АП", добави той. Синдикатът разкритикува планираните от ръководството "огромни" здравни вноски и намаляването на сигурността на работните места спрямо нормите на професията. Преговорите с профсъюза продължават от 21 октомври, като, първоначално ръководството предложи замразяване на заплатите за една година, последвано от увеличение с 2 процента. Синдикатът настоява за увеличение от 10 процента, но изразява готовност да прояви гъвкавост. Освен неподписаните материали, някои служители от агенцията възнамеряват да откажат да ползват и личните си автомобили и техника при изпълнение на служебните си задължения, докато други ще се задоволят да спазват дословно трудовите си договори. Протестът е в сила от неделя следобед и се очаква да приключи до края на седмицата. През последните месеци АП поиска да увеличи тарифите си за ползващите услугите й медии, обединени в кооперация, притежаваща агенцията, но се сблъска с огромна съпротива, тъй като традиционната преса е изправена пред огромни затруднения.

Мечтая за повече добри новини

Стандарт - 19 стр.
Мечтая за повече добри новини



Кризата ще оздрави пазара, казва издателят на списание "Мениджър" Васил Мирчев
Васил Мирчев е председател на борда на директорите на "ВМ Финанс Груп" и издател на списание "Мениджър". Холдингът управлява проекти и инвестиции в областта на технологиите, дистрибуцията, услугите и издателската дейност. Обединява 10 компании, в които работят над 1000 души.
Господин Мирчев, неотдавна списание "Мениджър" навърши десет години. През това време то се утвърди като едно от най-успешните издания за бизнес у нас. Как се роди идеята за него?
- Беше по времето на предишната голяма криза през 1997 г. - фалираха банки, имаше хиперинфлация. В цялата тази драматична ситуация си дадох сметка, че мениджърите и предприемачите в България нямат издание, което да им дава информация, идеи за справяне с проблемите, да ги окуражи в трудна ситуация. Разсъждавайки върху случващото се, стигнах до извода, че те винаги ще имат нужда от още знания, от образци, от практики, от сравнимост. Така се роди идеята за списанието. Сега си мисля, че и още нещо ми даде кураж, за да стартирам този проект. Казвах си: вярно, в живота винаги е имало много отрицателни неща. Но само това ли е. И тогава, и сега всеки издател, всеки главен редактор прави своя избор - дали да се вглежда предимно в лошите и сенчестите страни на живота, или и в най-тежките ситуации да вижда и хубавите неща. Винаги съм мечтал и продължавам да мечтая за повече добри новини, за повече добри неща около нас. Иска ми се в нашата преса, в медиите да се пише и говори по-често за добрите неща, за хората, които успяват въпреки всичко. Сред тях са и голяма част от българските мениджъри. Това стана и крайъгълен камък на философията на списанието. Времето потвърди, че тя е успешна. Дори в сега, в настъпващата криза, когато лошите новини ни заливат от всички страни, продължавам да вярвам, че в страната ни има много хора, които правят изключително ценни, полезни и добри неща. Просто в момента те не са особено интересни за медиите. Убеден съм, че този фокус ще се промени с развитието на обществото.
- Кое е по-специфичното за вас в този бизнес?
- Когато стартирахме списанието, един приятел, който е завършил доста престижни университети по света, ми каза: "Не можеш от всичко да правиш бизнес." Отговорих му: "Ако познавам принципните правила в бизнеса, би трябвало да мога да създам и печеливша медия." Това вече се случи. Нещо повече - в последните три години списанието увеличи почти пет пъти тиража, продажбите и рекламата си. Това не може да не радва и мен, и екипа, който го прави. Списанието е бизнес. Но не само. То е мисия, ценности, низ от основни правила. Мисия на списанието е да помага на успешните мениджъри да стават още по-успешни, да печелят и да се развиват по-добре. А това е важно за икономиката, за публичните услуги, за жизнения стандарт в страната. Мога много да говоря за ценностите на "Мениджър". Радвам се, че те се споделят от екипа, който прави списанието. Защото издателят не е човекът, който трябва да казва за кого и за какво да се пише. Или да обслужва чрез медията своя друг бизнес. Моят принцип е да не се бъркам в редакционната политика. Винаги съм си мислил, че основната роля на издателя е да заразява и вдъхновява с ценности и стандарти екипите. За мен така се създава и журналистическата свобода, това е начинът едно издание да диша, мисли и да се развива свободно.
- "Мениджър" не се занимава с политика...
- Липсата на публикации за политика е политика на самото списание. Относително рядко на неговите страници гостуват политици. И това не е защото журналистите не ценят политиците или защото смятат, че някои политици са преекспонирани. Просто политическата борба, политическото противопоставяне не е основна тематика в "Мениджър". Но за сметка на това списанието отделя сериозно внимание на политиките. Разбира се, най-вече в областта на икономиката, данъците, осигуряването. Но също така и в образованието, културата, устройството на българските градове. "Мениджър" е едно от най-привлекателните места за интелектуалната мисъл на нацията. Неслучайно за списанието пишат много известни, мъдри и талантливи хора, които се опитват да видят зад ъгъла, да кажат какво ще се случи, ако... Много се надявам, че има кой да ги чува.
- Какъв тип са вашите читатели? Успяхте ли да формирате определен облик на хората, които ви четат?
- Четат ни най-различни хора - топмениджъри, мениджъри на средно и низово ниво, служители в офиса, специалисти в държавната администрация, студенти. Тъй като "Мениджър" е списание с богата и разностранна тематика, негови заклети фенове са и хора, които не стоят съвсем близо до мениджърската професия. Това е така, защото политиката на редакцията е да дава повече четива, да предлага умни и талантливи текстове. "Мениджър" освен знания дава много практично полезна информация, служи за духовна наслада. Всичко това обяснява високия му тираж. Има още една характеристика, която е следствие от това, за което вече разказах - наши читатели са оптимистите в България.
- За първи път тази година списанието организира конкурса "Мениджър на годината". Кои са силните и слабите страни на българските мениджъри?
- Този конкурс е стара моя идея и мечта. Радвам се, че когато списанието набра сила и авторитет, тя можа да се осъществи. Интересът към този конкурс беше доста голям, при това от хора в различни сектори на икономиката. Това, което лично за мен бе изненада, е участието на много мениджъри от тежката индустрия. Бях наистина впечатлен (с някои от финалистите на конкурса се запознах на самата церемония) какви изключително добри български специалисти имаме в тази област. А те от своя страна бяха изненадани, че са в светлината на прожекторите и им се обръща медийно внимание. Според мен нашата икономика в бъдеще ще се развива именно от такива хора. Още една от причините да стартираме този конкурс бе, че той е за нашите читатели и ние искахме да им отдадем заслуженото внимание. В него участваха едни от лидерите на обществото. Това са хората, които ще имат важно значение за бъдещето ни.А в краткосрочен план - и за преодоляване на финансовата криза.
- Според вас в кои сектори ще удари най-силно кризата?
- Много се говори за кризата, както и за това кои области ще пострадат. Според мен тя ще удари без изключение всички сектори на икономиката. Те са като скачени съдове - не може една сфера да има проблеми, а друга да не страда. Разбира се - едни области ще пострадат много повече, отколкото други, но икономиката е едно цяло. Но тази криза ще има и положително въздействие. Тя ще доведе до едно по-добро организиране на икономическата сфера. Ще изчисти много неефективно функциониращи субекти на пазара - и юридически, и физически лица.
- Появи се тенденция заради финансовата стагнация младите българи, завършили и работещи в чужбина, да се завръщат в родината. Според вас как ще се отрази на икономиката този процес?
- При всички случаи тези хора, които се завръщат от чужбина, все едно дали поради кризата или по други причини, идват с една нова култура, с една по-богата представа за света. Идват вече със съвсем различни инстинкти на нашия пазар. Те могат да бъдат само положителен повей за нашата държава и ще увеличат конкурентоспособността. Отделно от това смятам, че кризата само ускорява неизбежното завръщане на мнозина от тях. Беше въпрос на време те да си дойдат. - Изкушава ли ви идеята да издавате на български списание от чужда марка?
- Много от българските издателства се насочват към лицензни списания. Те вземат от издателството майка ноу-хау, текстове, илюстрации. Идеята е, че в глобалния свят човек се интересува от едни и същи неща. Това е така, но не това е цялата истина. Има и наш, български поглед към света, който е различен в багрите, в нюансите. А професионализмът, нали казват, че е в детайлите. Без този професионализъм - в общуването с читателя, в улавянето на вкуса, интереса и вълненията му, не виждам начини за успех на каквото и да е списание, включително и на лицензно. Или, казано по друг начин, независимо как се нарича едно списание, в колко страни излиза, у нас, в България, то трябва да бъде за българския читател. Мисля, че на нашия пазар има място за чисто български издания. Според мен това е и една от причините за успеха на списание "Мениджър" - че то отразява нашия живот, нашето битие. Затова на този етап не се насочваме към чужди марки. По-скоро мислим за разширяване на портфолиото ни с наши оригинални издания.

БНТ става мулти, австрийците чакат

24 Часа - 14 стр.
БНТ става мулти, австрийците чакат



НТ ще има собствен цифров комплекс, а останалите два мулти-плекса, от които ще се излъчват дигитални телевизии, вероятно ще са австрийски.
На всеки от тях ще бъдат качени по 4 програми, така че скоро - може би от догодина, ще гледаме 12 телевизии без пари. Сега с антена хващаме най-много 4 национални програми и още 1 регионална.
Поне така се очертава ситуацията в България със започналото обсъждане на промените в закона за радиото и телевизията между първо и второ четене в парламента. А промените се правят заради ангажимента ни до края на 2012 г. да има само цифрови телевизии, аналоговите ще изчезнат.
И докато тече битка кой и какво ще вземе, настоящите ефирни програми ще се излъчват от нов собственик, след като БТК реши да продаде Национално управление "Радио и телевизионни системи" (НУРТС). Дружеството сега излъчва аналогова телевизия и радио. Купувач е австрийската фирма ORS.
Споразумението е изключително важно за предстоящата цифровизация на телевизиите. А самата сделка идва по време, когато в парламента гледат текстовете за дигитализацията. Смята се, че НУРТС е най-близо до цифров сигнал на територията на цялата страна, твърди бившият транспортен министър Антони Сла-вински.
На подобно мнение е и Радосвет Радев, собственик на Дарик радио.
На пръв поглед австрийците залагат на печеливш кон и твърди приходи от националните телевизии и ра-диа. През миналата година БНР е платило 5,5 млн. лв. на БТК, а за тази година сумата е с 50% по-голяма. Ефирните телевизии също плащат за излъчването си. И поне за момента няма друга ефирна мрежа за разпространение на тв и радио сигнал в национален мащаб. Предстоящата цифровизация обаче може да развали идиличната картина. Защото е почти сигурно, че промените в медийния закон ще дадат един от предвижданите три мултиплек-са на БНТ. И тогава националната телевизия няма да минава през НУРТС. За австрийците остава да кандидатстват на общо основание с други компании за останалите два мултиплекса с национално покритие.
Към това трябва да се добави и изненадата на държавата от сделката на БТК с ORS
Транспортният министър Петър Мутафчиев поиска тя да бъде разгледана на заседание на съвета на директорите на телекома, в който държавата има "златна акция". И да се прецени доколко тя е изгодна и целесъобразна. Макар от ведомството с половин уста да признават, че за да се развали продажбата на НУРТС, трябва да се мине през съда.
Комисията за регулиране на съобщенията пък е изпратила писмо до БТК, в което настоява да получи повече информация за условията на договора и как-
ви са ангажиментите за излъчването на БНТ и БНР. От регулатора твърдят, че покупката на НУРТС в никакъв случай не дава предимство на австрийците при предстоящия конкурс за мултиплексите и те ще се състезават наравно с останалите.
Това, което знаем от БНТ и БНР, е, че БТК досега не е влагала достатъчно средства за модернизация на НУРТС, твърдят пък от Държавната агенция за информационни технологии. Голяма част от техниката била морално остаряла.
„Това е сделка между две частни компании и засега няма какво да коментираме.
Всичко ще разберем, когато новата компания обяви намеренията си. За нас е важно да имаме сигнал и той да се ретранслира както досега. Ако тази фирма е стратегически инвеститор и иска да прави цифров мултиплекс, няма лошо", каза програмният шеф на БНТ1 Димитър Цонев.
Нова епоха на качествена цифрова телевизия в България обещават пък от ORS.
Според неофициална информация австрийците са готови да вложат минимум 100 млн. лв. у нас. Но уточняват, че това ще се случи След получаването на съответните разрешителни и лицензи "Виждаме огромен потенциал на българския пазар. Бъдещето на НУРТС като част от групата на ORS ще има изключително положителни ефекти", твърдят от австрийската компания.
За БТК продажбата на НУРТС е напълно в пуха на настоящото преструктуриране на телекома, който слива своя фиксиран и мобилен бизнес. Едновременно с това започна съкращаване на персонал. Парите от НУРТС, които по неофициална информация са от 85 до 150 млн. евро в ситуацията на криза, са добре дошли за собственика на БТК - американската AIG, която силно бе засегната от срива на световната икономика и финансовата система. Това е вторият опит на телекома да продаде активи, след опита да изкара на пазара имоти за близо 300 млн. евро бе блокират! от държавата,
***
Продаденото
НУРТС е обособено предприятие в рамките на БТК и поддържа 800 точки из цялата страна, които сега излъчват БНТ, БНР, Нова телевизия и TV2 и "Дарик". Националните медии плащат наем на НУРТС, за да ползват нейната инфраструктура -кули, безжични мрежи, опорни пунктове и други.
НУРТС държи и сателитния телепорт в Плана планина и работещ мултиплекс, който има разрешение да излъчва диги-тална телевизия в София.
По закон на БТК е вменено правото като собственик на НУРТС да излъчва БНТ и БНР.
Купувачът
ORS е стратегически играч в медийния бизнес със сериозен опит. фирмата отговаря за техническото излъчване на цифровата телевизия в Австрия. 60% от собствеността й са на обществената телевизионна компания ORF, а 40% - на Medicur Sendeanlagen, част от Raiffeisen Group.

Билбордове в столицата - поне на 50 м от кръстовищата

24 Часа - 4 стр.
Билбордове в столицата - поне на 50 м от кръстовищата



Билбордовете в София вече ще се разполагат на поне 50 метра преди и 30 метра след кръстовищата. Това ще постанови утре СОС, който приема нова Наредба за преместваемите обекти и рекламните елементи.
От 1000 до 50 000 лв. глоба ще отнасят фирмите нарушители. Всякаква реклама се забранява в идеалния център между бул, „Цар Освободител", улиците „19 февруари", „Московска", „М. Търново" и бул. .Дондуков". В тази зона ще пускат само леки покривни съоръжения. Стандартните билбордове 3 на 4 метра ще останат само по входно-изходните магистрали и по главните булеварди „Евл. Георгиев", ,Д. Николаев", „Сливница", „Иван Иванов" и „Пенчо Славейков", в участъка между Тотлебен" и „Ал. Стамболийски". „Наредбата дава 1 година гратисен период", каза пред „24 часа" главният архитект на столицата Петър Диков. Документът забранява сергии извън пазарите, както и грипове и хладилни камери на открито.

Google разработва технологията Native Client

News.bg - У нас
Google разработва технологията Native Client



От Google разработват Native Client - технология, която се опитва да даде на уеб разработчиците възможността да направят приложенията по-безопасни, по-динамични и работещи на всяка операционна система и всеки браузър, съобщава SagaTechnology.
Целта на софтуерния гигант е да създаде система с отворен код, която позволява директно взаимодействие между клиентската операционна система и разработчиците, а не през интернет.
Основна цел на проекта е да ускори работата на уеб приложенията така, че те да функционират толкова добре, колкото ако са инсталирани на персонален компютър.
Компанията вярва, че Native Client технологията някой ден ще помогне на уеб разработчиците да създадат по-богати и динамични интернет базирани приложения.
Проектът е представен в много ранен етап от развитието му, с единствената цел повече разработчици да го тестват и да получи обратна връзка от тях.

вторник, 16 декември 2008 г.

Шеф от „Вашингтон пост“ премина във „Фейсбук“

Дневник - Компании&Финанси - V стр.
Шеф от „Вашингтон пост“ премина във „Фейсбук“



Главният изпълнителен директор на „Вашингтон пост“ Доналд Греъм стана част от управителния борд на най-голямата социална мрежа - „Фейсбук“. Греъм ще встъпи официално в длъжност през януари. Причината за привличането му към интернет мрежата е стремежът на компанията да работи с възможно най-добрите експерти в областта, което да доведе до повишаване на рекламните й приходи.

Закриха неродено списание, яви се нероден вестник

Сега - 14 стр.
Закриха неродено списание, яви се нероден вестник

Божидар БОЖКОВ

Гамизов се отказа от медийния си проект, Блъсков пък продава своя
Известният енергиен консултант и коментатор на целия обществен живот у нас Стефан Гамизов се отказа да издава списание "Идеалист", чийто старт рекламираше само преди месец. То трябваше да тръгне през януари, а Гамизов дори изготви етичен кодекс на списанието. Консултантът обясни, че решил да разпусне екипа от журналисти, защото установил дълбоки различия между тях и фондацията си "Референдум.бг" по въпроса що е идеализъм и как най-добре да се служи на обществото. По-важната причина обаче била, че журналистите искали да подражават на вестник "Капитал", което било неприемливо. "От материалите, които екипът написа, установих, че списанието ще е един много по-добър вариант на "Капитал", което не ни задоволява. Изданията, част от които е и този вестник, са модел за подражание, но през годините се превърнаха в умна версия за прикриване на престъпността в България", разясни Гамизов. Решаваща роля да спре проекта изиграл и фактът, че работещите в нероденото списание отклонили предложението му да ги прати на обучение в консултантска компания в САЩ. В същото време хора от злополучния екип разказват, че не само не са им предлагали пътуване зад океана, но не са си получавали заплатите за последния месец. Гамизов обаче призова всички, които го коментират, "да излязат от фантазния свят, който обитават". Самият той увери, че не е загърбил медийната сфера. Сега подготвял интернет-страница, която щяла да стартира веднага, щом събере достатъчно "истински самоотвержени разследващи журналисти".
Спирането на нероденото списание "Идеалист" съвпадна по време с появата на нероден вестник. В събота изданието на СБЖ "Поглед" отдели цяла страница, в която Петьо Блъсков обявява продажбата на поредното си издание. То е представено като "абсолютно завършен перфектен проект за професионален безплатен всекидневник". В обявата липсва цена, но е поместена изрезка от примерна първа страница на вестника, където се вижда и част от заглавието му - "Новините днес". Обявата обещава още динамична структура, отлична визия и гарантиран успех на бъдещия купувач. Отдолу Блъсков е поместил за контакти личната си електронна поща. Пред "Дневник" той обяснява, че от договорките му с купувача ще зависи дали той ще остане да менажира изданието. Блъсков има опит в търгуването на вестници. Миналата година с продажбата на "Монитор", "Телеграф" и "Политика" даде начален старт на медийната инвазия на близката до ДПС "Нова медийна група холдинг", оглавявана от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Тази година империята на Кръстева се разрасна и с в. "Експрес", едноименния сайт и ТВ7. През 1996 г., продавайки Пресгрупа "168 часа", по същия начин Блъсков осигури достъпа на немския концерн ВАЦ в България, който след това разшири бизнеса си, купувайки и изданията с марка "Труд".

Излезе ново българско списание

Пари - 26 стр.
Излезе ново българско списание



На българския пазар излезе първият брой на научнопопулярното издание Списание 8. Основните теми в стартовия брой са наука, екология, здраве. Материалите са авторски, преводните текстове са изключение. Изданието е месечно с първоначален тираж 6000 броя. Тръгва със 120 страници. Негов главен редактор е Ганета Сагова, която го издава съвместно с Динка Александрова. Амбициите на списанието са да възроди позициите, които преди време имаше изданието Космос.