събота, 25 октомври 2008 г.

Ходим на кино и за рекламите

Поглед - 15 стр.
Ходим на кино и за рекламите



Киноаудиторията е положително настроена към кинорекламата, показва изследване на TNS/ TV Plan. Hag 2/3 от ходещите на кино нямат нищо против рекламите преди филм, а всеки четвърти заявява, че ги харесва.
В изследването се посочва, че редовно ходещите на кино са по-малко консервативни към новите продукти, високо ценят имиджа им и са по-податливи на рекламни внушения. Само 2,7% декларират, че избягват рекламите преди филма и влизат след тях в салона. Над половин милион е общият брой на ходещите на кино. Редовната аудитория е 355 000 души. Те са разпределени между над 20 мултиплекса или киносалона. Проучването ясно показва значимия брой рекламни контакти, които кинорекламата може да допринесе в медийния микс на рекламодателите. Броят на тези, които са ходили поне веднъж през последните два месеца, е над 370 000.
Киното постига вече традиционно по-добри резултати през лятото. Боксофисът за месеците юни и юли е над 380 000, което е над средното за юли 2007/юли 2008.
Ходещите на кино са по-млади, по-активни консуматори, с повече средства на разположение. Ходещите на кино са в много голяма степен под 30-годишни, със значително по-висока покупателна сила и консуматорски нагласи. Те се забавляват най-често навън с приятели и се занимават със спорт и изкуство. Те желаят да притежават и да изживеят най-доброто, за което са склонни да инвестират повече средства за финансови услуги, телекомуникация, електроника, компютри, автомобили, грижи за тялото и красота, развлечения като барове и заведения и пътувания. За редица рекламодатели това е най-привлекателната целева група и киното предоставя качествен достъп до значителен брой от тях.
събота, 25 октомври 2008 04:44:18

Агенциите ни - на поправка в Словения

Поглед - 15 стр.
Агенциите ни - на поправка в Словения



Трите български рекламни агенции, които бяха номинирани на фестивала Golden Drum тази година, но така и не получиха награди, ще имат още един шанс по време на второто издание на International Advertising Cup. В него автоматично и безплатно участват всички номинирани и наградени заявки от четирите фестивала. От Golden Drum това са общо 345 заявки, сред които са и New Moment New Ideas, номинирани за реклама на Toyota, Ogilvy & Mather - за „Практикер", и Noble Graphics Creative Studio за реклама на „Ауди". Общият сбор от четирите регионални фестивала - азиатскотихоокеанския ADFest, иберо-американския FIAP, Европейския ADC*E и Golden Drum, e 1406. Всички те ще се борят за 38 награди 6 отделните категории и една Grand Cup. Идеята на фестивала е да е алтернатива на фестивала в Кан, но без претенциите и политическите решения. Тази година председател на журито е Пиюш Пандей, криейтив директор на Ogilvy Мумбай, а сред останалите 12 членове са Ами Хасан от hasan & partners, Akupa Кагами, изпълнителен криейтив директор на Dentsu, Хуан Карлос Ортис, криейтив директор на DDB Чикаго, Серджо Валенте, президент на бразилската DM9DDB, и други. Фестивалът този път ще бъде в словенския курорт Блед от 4 до 7 ноември. Първото издание на The Cup беше миналата година във Валенсия, Испания.
събота, 25 октомври 2008 04:44:27

АБРО ще разяснява медийната директива на ЕС

Поглед - 16 стр.
АБРО ще разяснява медийната директива на ЕС



Директивата за аудиовизуалните медийни услуги бе приета през декември 2007 г. и вече обхваща не само традиционната телевизия, но и новите медийни услуги, които се предлагат все повече с напредване на технологиите. Директивата е задължителна за всички страни членки, а срокът за въвеждането й изтича през декември 2009 г. За да бъдат обяснени важни за медийната среда въпроси и с оглед предстоящото въвеждане на Директива 20007/65/ЕО в българското законодателство, Институт Отворено общество и Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) ще организират серия от работни дискусии по основни въпроси на регулирането на аудиовизуалните медийни услуги. Поканени са представители на обществените медии БНТ и БНР, така че инициативата да обхване позициите на възможно най-широк кръг засегнати страни. Причината за обясненията е, че заради допълнената директива „Телевизия без граници" приетите поправки в медийния закон са недостатъчни. От ЕС изискват съществени промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) (включително и наименованието му), като не се изключва и възможността за изготвяне на изцяло нов закон. обсъждат и промени относно предоставянето на съдържание онлайн, финансирането на медиите, медийната грамотност. Дискусиите ще се провеждат от 9,30 ч до 12,30 ч всеки вторник от 11 ноември до 9 декември в Хотел „Радисън" -София.
събота, 25 октомври 2008 04:45:11

Да помислим, вместо да мрънкаме

Капитал - 43 стр.
Да помислим, вместо да мрънкаме

Борислав КАНДОВ

"Ограниченията винаги са вдъхновяващи."
Така започва отговорът на криейтив екипът* на (все още) малката полска агенция Change Integrated, когато ги питаме за ефектите от глобалната финансова криза. "Полското изкуство в създаването на кино и плакати преживя цензурата. Сега, когато я няма, се оказва, че режисьорите и плакатистите нямат кой знае какво да кажат. Една финансова криза налага цензура на рекламната индустрия. Тя създава ситуация, в която се налага рекламите да търсят много нови, алтернативни канали за изява. Само ако изберем мисленето вместо оплакването тази криза може да бъде много печеливша за нас", продължават тримата директори.
Създадени едва в началото на тази година, Change Integrated нахлуха с гръм и трясък на рекламната сцена. Агенцията взе приза "Златна роза", връчван на най-добрата агенция на регионалния фестивал Golden Drum. След нея останаха големи офиси като израелския McCann Erickson, Saatchi & Saatchi Румъния и т.н. Change спечелиха благодарение на кампанията си за медикамента SpecTab - хапче, което ускорява метаболизма на алкохола и помага срещу махмурлук (повече за кампанията вижте в карето).
Но макар и ново име, зад агенцията стоят утвърдени имена на полския пазар, работили и печелили награди дълги години за едни от "най-големите и най-добрите агенции" на пазара. Всичко започва по идея на Марек Жуленджовски, изпълнителен директор на Mothership и бивш директор на полския офис на Saatchi & Saatchi, откъдето идват и основните хора в новата агенция. Той кани триото криейтив директори, с които разговаряхме - Якуб Королчук, Ришард Срока (и двамата от Saatchi & Saatchi) и Рафал Горски, за управляващ директор привличат отново от Saatchi & Saatchi Аня Панчук, а за стратегически директор - Адам Шмиловски от местния офис на BBDO.
Компанията е построена по нетипичен модел - три отделни агенции (Change Communications, Change Connections и агенцията за експериментален маркетинг EMLab), обединени около един централен отдел за стратегическо планиране. "Нашите стратегически планьори не само дават начало на процесите, но и интегрират цялата креативна работа", обясняват от компанията.
Смърт на гигантите
Криейтив директорите хем са, хем не са изненадани от това, че за пръв път малък състезател печели наградата за агенция на годината. Според навсякъде по света се разпространява тенденцията свежестта на малките агенции да побеждава над размера на големите. "Времето на корпоративните гиганти отмина. Те не са способни да вървят срещу течението. Техните финансови стремежи са толкова напомпани от мрежите [които ги притежават], че единственото, от което се интересуват, са високобюджетните продукции", отсича колективния глас на криейтив директорите на Change и допълва: "Към малките бюджети, които често предоставят изумителни креативни възможности не се подхожда с необходимото внимание. Но това съвсем не означава, че очаквахме да спечелим "Златната роза". Ние съществуваме едва от осем месеца и бяхме много изненадани."
"Изглежда, че Golden Drum е непредсказуем фестивал", продължава колективният глас. "Имало е реклами, наградени в Кан, които дори не попадат сред номинациите. От друга страна [на Golden Drum], могат да се видят много брилянтни идеи, изпълнени по лош начин. Това явно е характерно за нашия регион. Тук хората вярват повече в идеите, отколкото в занаята."
Друго, което е направило впечатление на хората от Change, е, че в категориите, отворени за участие от цял свят, две от големите награди са били спечелени от агенции от региона (едната от самите Change, а другата от Ogilvy Прищина). "Това е чудесно доказателство, че и тук можем да правим толкова добри кампании, колкото се правят в Ню Йорк, Франкфурт или Оуклънд", казва колективният глас.
Трите изброени града не са подбрани случайно - оттам дойдоха три от спечелилите награди кампании в споменатите отворени категории, в които страните от т. нар. нова Европа се състезават със заявки от цял свят. Ход, който носи допълнителни приходи на организаторите, но не се посреща добре от агенциите в региона. Може би това предизвика един от присъстващите на Golden Drum да роди афоризма This year there are two new countries in New Europe - New York and New Zealand (Тази година разбрах, че в нова Европа има две нови държави - Ню Йорк и Нова Зеландия)."
КГБ като марка
Връщаме се на кампанията, която им донесе титлата агенция на годината. Основното вдъхновение и цел зад кампанията е било създаването на марка със сила, подобна на тази на "Харлей - Дейвидсън". За целта агенцията залага на славата, която КГБ има сред младите мъже в Полша. Освен оригиналния подход другото отличително качество на кампанията е, че клиентът се е доверил напълно на Change - от измислянето на името на продукта до последната подробност от стратегията.
"В Полша има доста лекарства за махмурлук. Те се казват "2kac" или "KC-24" (на полски kac означава махмурлук). Тези имена не предполагат нищо освен прости връзки с проблема, който те са създадени да разрешават", казват от Change. Те имат късмета да им бъде дадена възможността да създадат цялата идея зад марката и едва след това да предложат нейните атрибути - име, лого, опаковка и т.н. "Всичко трябваше да носи едно и също послание и не можеше да бъде просто случаен елемент. Когато трябваше да създадем опаковката, ние знаехме, че дизайнът й трябва да бъде тотално различен. Не искахме тя да предполага за лошите санитарни условия в КГБ. Хората трябва да се доверяват на медикаментите, които приемат", обяснява колективният глас на тримата криейтив директори.
Рядко в отношенията клиент - агенция се среща такава симбиоза и доверие. Питаме дали това е виждането на Change Integrated за начина, по който трябва да общуват двете страни в тези взаимоотношения. Тримата директори скромно казват, че не знаят универсален отговор на този въпрос. "Ние искаме да разбираме проблемите на клиента, неговите нужди и цели. Не искаме да се срещаме само с [хората от] отдела за връзки с агенции или от стратегическия отдел. Искаме те да се обвързват, да чувстват, че участват в креативния процес", казват те и дават кампанията за SpecTab за пример. "Тя не беше създадена само от Change. Тя бе създадена от криейтиви, стратези и клиента. Ние имаме просто определение за партньорство. Ние се отнасяме към клиента като към част от екипа. Ние работим заедно за [постигането на] финалния резултат. И като казваме заедно, имаме предвид заедно", обясняват Королчук, Срока и Горски.
Леко рискованият ход, който агенцията и клиентът предприемат с поставянето на фалшива статуя в центъра на Варшава обаче се оказва, че не е предизвикал иначе очакваните негативни коментари след разкриването на истината зад историята на "учения" Оновалов. "Естествено, когато се появи необикновена рекламна кампания, хората от индустрията се опитват да й намерят слабите страни. Някой твърдеше, че в клиповете липсвало петдесетарско усещане... Но по някакъв начин заиграването с паметник в държава, в която има паметници почти на всяка улица, е нещо като разчупване на табу. В позитивен смисъл обаче", обяснява колективът на Change.
За финал решихме да проверим дали и полската, доста по-голяма от българската рекламна индустрия страда от повсеместната липса на качествени хора. "Дори и в Лондон този проблем съществува", казва креативното трио. "Change беше създадена преди осем месеца. Все още се разрастваме и търсим хора, не е необходимо да са гениални. Търсим хора, с които да се забавляваме, докато работим", продължават те. Според тях "създаването на реклами е лесно. Може би дори това е най-лесната работа в света". Проблемът е, че и в Полша, и в България рекламата тепърва пише своята история. "Много интелигентни хора не искат да работят в рекламата, защото са чували, че става въпрос само за нонстоп парти и манипулиране на умовете на хората", обясняват от Change и завършват, донякъде риторично: "Може би проблемът е в PR-а на рекламата? Може би трябва да препозиционираме индустрията и да я направим ексклузивна като архитектурата? Или пък да я побутнем повече към шоубизнеса, да си я направим "секси"?"
*Като истински сплотен колектив тримата директори изпратиха общи отговори на въпросите, които им зададохме по имейл.
***
Да живее Оновалов!
Основното предизвикателство пред полската фармацевтична компания Jelfa и Change е гъсто население пазар на медикаменти срещу махмурлук. Както и скромният бюджет. Вместо скромна традиционна кампания, агенцията създава масивен мит - ученият Оновалов, разработил SpecTab за нуждите на тайните агенти на КГБ. Фалшивата биография на учения се разпространява в уважавани източници като Wikipedia, Chemistsoftheworld.com и други. След това в центъра на Варшава поставят 9-метрова статуя на Оновалов с плоча, на която е написано основното постижение в кариерата на Оновалов - изобретяването на SpecTab. Аудиторията и медиите да свършват всичко останало. Без нито една злота медиен бюджет, марката и Оновалов попадат в 49 публикации и тв репортажи в масовите медии, стотици онлайн публикации, дори и кметът на Варшава се връзва на примамката. Паралелно е пуснат микросайт, посветен на SpecTab, а в YouTube са качени отново фалшиви клипчета, показващи уж полеви тестове на медикамента върху руски войници. Общо 20 медии присъстват на пресконференцията, на която е разкрита истината.
***
Профил
Якуб Королчук и Ришард Срока са криейтив екип от девет години насам. Преди Change Integrated са работили за Saatchi & Saatchi Полша, Saatchi & Saatchi Лондон, DDB Варшава. На етажерките си имат едно Гран при от Art Directors Club of Europe, едно от полските награди за ефективност Effie, бронзов лъв от Кан и две бронзови награди от Eurobest.
Рафал Горски има 10-годишен опит с интерактивното поле. Преди Change пет години е бил дигитален криейтив директор в Arc Варшава, както и в офисите на Leo Burnett във Варшава и Франкфурт. Горд собственик на два бронзови лъва от Кан, злато от Eurobest и Art Directors Club of Europe, три награди от Epica, бронз от Andy, както и от Нюйоркския рекламен фестивал.
събота, 25 октомври 2008 03:11:14

Самоделен маркетинг

Капитал - 44 стр.
Самоделен маркетинг

Зорница СТОИЛОВА

Липсата на качествено образование по маркетинг и реклама в България принуждава компаниите да се превърнат в образователни институции
"Да си добър маркетолог или рекламист - това е зодия, кръвна група, светоглед, религия", изброява ентусиазирано Ралица Скорчева-Славова, генерален мениджър на алкохолната компания Maxxium България. Когато говори за професията си, тя влага много енергия и страст. И е от онези професионалисти, които считат маркетинга за призвание, за което се изисква специфичен талант.
В държава, в която той съществува като дейност от по-малко от 20 години, компаниите са се превърнали в образователни институции, които са иззели функциите на университетите, подготвяйки и развивайки кадрите, от които има нужда пазарът. Проблемите на образованието по маркетинг и реклама в България, където въобще го има, са същите като на висшето образование в България по принцип. Остаряла материя, липса на пряк контакт с бизнеса, немотивирани преподаватели, затънали в невалидни теоретични постулати, и никакви практически занятия в учебните планове.
Когато "Капитал" се поинтересува как се сформира креативен и стабилен маркетинг екип в условията, в които университетите произвеждат некачествени специалисти, се оказа, че самите маркетинг директори на големите компании в България са продукт на, простете за клишето, "училището на живота".
Професия или призвание
"Не знаех какво е маркетинг, преди да започна работа в Danone Сердика", разказва маркетинг мениджърът на компанията Дора Стрезова. Тя завършва органична химия в Софийския университет и като студент изкарва допълнително средства, работейки като промотър и модел. Така попада на промоция на Danone и разбира за конкурса, провеждан от фирмата за набиране на специалисти. "Те търсеха млади хора, не непременно със специализирано образование, които да научат на маркетинг така, както Danone го разбира", обяснява Стрезова. На интервюто тя успява да продаде на тогавашния маркетинг директор запалка, без да е пушач, и е наета на позицията помощник бранд мениджър. Оттогава сменя различни позиции в компанията и минава през редица вътрешнофирмени обучения в процеса на растеж в кариерата. "Маркетингът е професия, дълбоко свързана с пазара, със събитията, които се случват всеки ден и с отражението им върху стратегията на компанията. Затова най-голямата школа за мен беше реалността", обобщава Дора Стрезова.
Интересът към психологията е факторът, който предопределя кариерата в сферата на маркетинга и рекламата за генералния мениджър на Maxxium България Ралица Скорчева-Славова. В края на 80-те години тя завършва олигофренопедагогика и се шегува, че са ги подготвяли за дипломатски съпруги, защото учели всичко без фехтовка. След това започва работа в една от първите появили се рекламни агенции DeConi, а впоследствие от Maxxium България я канят да поеме като бранд мениджър една от най-успешните марки на компанията - Jim Beam. "Без да омаловажавам образованието по дисциплината, маркетингът не е наука, а съвкупност от най-добри практики и теории, приложени успешно някъде", обобщава позицията си тя и продължава: "За да работиш в тази сфера, трябва да разбираш и от финанси, и от психология, и от макро- и микроикономика, и от технологии, и от дизайн, и от музика..."
Оказва се, че когато привличат хора в маркетинг екипите си, компаниите не държат непременно на образованието по конкретната специалност. Те по-скоро търсят млади хора с отношение към ценностите, които споделя фирмата, и с желание да учат и да се развиват в нея. "Всяка компания има специфични изисквания към хората, които са отговорни за марките й", обръща внимание Ивайло Найденов, маркетинг мениджър в Kraft Foods. "Най-напред те трябва да обичат и да вярват в тези марки. Предпочитаме хора с малко опит, в които да инвестираме, да вложим усилия и те да се формират като специалисти при нас", обяснява политиката на компанията той.
Подобна стратегия следват и други големи фирми, които имат ресурси да организират собствени стажантски програми. Всъщност компаниите отдавна са привикнали да бъдат по-активната страна и посещават Дните на кариерите в университетите, за представят възможностите за развитие при тях. Те инвестират и в редица вътрешнофирмени обучения, а мултинационалните компании залагат и на контактите с международните си мрежи, за да обменят добри идеи, практики и дори служители. В "Danone Сердика" са привлекли голяма част от маркетинг екипа си по този начин. Тяхната стажантска програма е шест месеца и предоставя възможност на стажантите да се запознаят с различни отдели в компанията. По време на престоя си те работят по определен проект, имат ментор, който е пряко отговорен за човека и работата му. А в края на обучението си в "Danone" представят пред ръководството на компанията по какво са работили, кои са нещата, с които са се сблъскали, какво им е харесало и какво им препоръчват да подобрят в програмата. "Студентите, които идват при нас, са теоретично добре подготвени, защото учат много дисциплини, но за нас са важни аналитичното и креативното мислене, не в смисъла на генериране на брой идеи, а на конкретни резултати в начертаната стратегически посока, както и други мениджърски умения, които се придобиват в практиката, а не в университета", уточнява начина на подбор маркетинг директорът на "Danone" Дора Стрезова.
В "Maxxium България" пък се ръководят от максимата, че маркетингът може да се научи за час, но се усвоява цял живот. От стъпването на компанията на българския пазар те са провели конкурс за маркетингови специалисти само веднъж, а най-добрите им кадри са подбрани чрез контактите с мрежата от приятели, познати и професионални партньори. "Младите хора трябва да имат образование, защото то дава структура на мисленето, последователност в заданията и основи на логиката, но тези, които искат да се занимават с маркетинг и реклама, са им нужни криле, магия, талант да разчупват парадигмата и да не признават граници", категорична е Ралица Скорчева и продължава: "Те трябва да са отворени към всичко, а това не се учи в университета." Така например най-добрите маркетолози в нейния екип са завършили съответно ВИТИЗ и културология.
Маркетолози на теория
Въпреки инициативността си обаче компаниите не крият, че им е трудно да намерят средно и висококвалифицирани специалисти по маркетинг с повече опит. Професията се развива в България сравнително отскоро, няма и добре подготвени преподаватели в университетите. В "Danone" си спомнят времето, когато в УНСС студентите са превеждали Филип Котлър заедно с преподавателите си. Но вече почти 20 години по-късно ситуацията не се е променила особено. "Маркетингът се изучава твърде теоретично. Практиката е също толкова важна, даже на моменти по-важна", категорична е Дора Стрезова. Според нея един от големите проблеми в съвременното образование по тази специалност е, че липсва задължително заложена практика в учебните планове.
Ралица Скорчева настоява, че материята, която се изучава, е остаряла. За да се утвърди един учебен план, той трябва да има петгодишна давност, а в работата се налага да се използват практики, които преди пет години са били неизвестни. "Преди пет години нямаше "You Tube", нито пък размяна на съобщения чрез "Bluеtoоth", отбелязва тя и пита: "А защо успелите професионалисти в България не ги поканят да преподават в университетите?"
Ивайло Найденов от "Kraft Foods" тъжно отбелязва, че връзката между университетските скамейки и нуждите на бизнеса отдавна е скъсана. Според него висшите учебни заведения произвеждат кадри, без да се съобразяват с изискванията на компаниите, а са малко тези, които са избягали от идеята за държавната поръчка и съществуват в конкурентна среда. "Имаме проекти с Американския университет в Благоевград например, където техните студенти работят по зададени от нас казуси и това им помага да пренесат в реална среда знанията си", обяснява той.
Но подобни сътрудничества все още са изключение. И ако продължават да бъдат, трудно можем да се надяваме на повишаване на качеството на рекламните и маркетингови продукти в България.
събота, 25 октомври 2008 03:11:44

Очаквам 25 млн. лв. нетни приходи от интернет реклама през 2008 г.

Капитал - 67 стр.
Очаквам 25 млн. лв. нетни приходи от интернет реклама през 2008 г.

Маргарита БОЕВА*

В сравнение със западноевропейските държави, САЩ и Япония България е значително назад като проникване на интернет. При нас потреблението на новата медиа е малко над една трета от населението, докато в тези страни е повече от две трети. На Балканския полуостров обаче страната ни е сред лидерите наред със Словения и Хърватия. По-нисък е делът на проникване в Гърция, Турция, Сърбия и т.н. Дял на потребление около и над една трета от населението беше едно от необходимите условия за Nielsen Online* да прояви интерес към установяване на своите метрики в България.През последните две години проникването на интернет се увеличава със значителни темпове. Може да се очаква, че до две години уебпотребители ще бъдат повече от половината българи.
Делът на онлайн рекламата като бюджети
в България е значително подценен спрямо дела и броя потребители в страната. През настоящата година той по неофициални оценки е около 4% от общия обем на средствата, отделени за тази цел. И въпреки че се доближава до парите, предназначени за радио- и външна реклама, а скоро може би ще конкурира дела на всекидневниците, инвестицията в интернет реклама ще продължи да нараства в контекста на 2.5 милиона активни потребители. За сравнение: в развитите интернет пазари този дял е над 10%. С други думи, имаме около два пъти по-ниско проникване на потреблението, а три пъти по-нисък дял на рекламните пари.
Инвестицията в онлайн рекламата има няколко предимства. Установява се пряк достъп до потребители, чиято основна медиа е интернет и които все по-рядко използват другите комуникационни канали. Налице е активно "консумиране", тъй като уебпосетителите са наистина "ангажирани". Съществува значително по-висока степен на измеримост както на потреблението, така и на ефективността от рекламни кампании в тази медиа в сравнение с традиционните.
В този смисъл ролята на рекламните агенции и медиа шоповете е много важна. Досега те са работили с информацията, която са получавали от самите уебмедии - от тяхната вътрешна статистика, специализирани маркетингови изследвания, публични броячи и др. Моето впечатление е, че през настоящата година има своеобразен пик в изграждането на специалисти в онлайн маркетинга. От тази година почти всяка рекламна агенция има свой екип за работа с интернет. Отделно през годината се появиха 3-4 специализирани в интерактивния маркетинг агенции.Всичко това, както и други фактори спомагат през настоящата година да наблюдаваме
удвояване на бюджетите за реклама в интернет
спрямо миналата година. Според мен нетните приходи от този тип реклама през 2008 г. ще достигнат около 25 милиона лева. През 2009 г. тази тенденция ще се запази, ако глобалната икономическа криза отмине България. В противен случай пак ще наблюдаваме ръст, но далеч под 100%.
Данните на Nielsen Online започват да се преосмислят от самите медии като един подходящ инструмент за развитие на собственото си онлайн присъствие. С други думи, анализирайки своето позициониране в конкурентна среда, те започват да подобряват продуктите си, да създават и развиват нови, от което в крайна сметка ще спечелят самите потребители.
Има доста ниши в глобалното интернет пространство, които все още или нямат български еквивалент, или нямат достатъчно популярен такъв. От по-старите категории интернет страници могат да бъдат споменати сайтовете за туризъм и пътувания, както и порталите за онлайн търговия. А от по-модерните това са т.нар. сайтове със структурирана информация или структурирани интереси - било за снимки/картини по тема или общности/клубове по интереси.
За да подобри своите проучвания, до края на годината Nielsen Online ще включи в своята българска метрика поне още два вида анализ - по часови зони от деня и годишен доклад.
Най-отчетливата социодемографска тенденция е свързана с възрастта на потребителите. Ако доскоро интернет се свързваше главно с тинейджърската общност, то в момента средната възраст е далеч над нея. Според Nielsen Online в началото на годината тя е била 27 години, сега вече е 28 години. И тази възходяща тенденция ще продължи. Увеличава се проникването на потреблението в малките населени места. Доскоро интернет се ползваше главно в столицата и най-големите областни градове. Очаква се проникването в малките градове и селата да се увеличава още.
Другата голяма промяна е свързана с това, което вършат хората в интернет. Само допреди няколко години имаше основно потребители, които ползваха предимно поща и/или чат. Този сегмент почти изчезва. Вече почти няма хора, за които интернет е средство да проверят своята поща или само за онлайн разговори. Потребителите все повече ползват интернет, за да се информират за събитията от деня, за да гледат видео и тв програми, за бъдат информирани и да участват в живота на различни общности, дори да създават собствени медии чрез блогове и социални мрежи.
*Маргарита Боева е българският представител на Nielsen Online - глобална маркетингова агенция, която изследва интернет пространството в САЩ, както и в отделни държави в Европа, Латинска Америка и Азия. Компанията стъпи в България преди осем месеца. Също като Gemius, Nielsen Online захранва рекламодатели, рекламни агенции и интернет медии със статистическа информация.
събота, 25 октомври 2008 03:21:01

Зеленото цвете на Европа

Капитал - 80 стр.
Зеленото цвете на Европа

Мара ГЕОРГИЕВА

Екомаркировката носи имиджови предимства на фирмите и привлича повече потребители
Колко енергия за производство на един нов лист хартия ще бъде спестена, ако листът се използва двустранно, а не едностранно? Десет пъти повече, показват изчисления на фондация Generation Europe. Истината е, че потребителите имат огромно въздействие върху околната среда - както с поведението, така и с избора си.
За да улесни избора им и за да стимулира бизнеса към предлагане на продукти и услуги, които щадят природата, през 1992 г. Европейският съюз със специален регламент въведе своя екомаркировка, която изобразява зелено цвете.
Доброволно и с доказателства
Знакът се присъжда на продукти или услуги, обособени в 27 групи в седем продуктови категории - почистващи препарати, електроуреди, хартия, продукти за дома и градината, дрехи и обувки, туристически услуги, изделия "Направи си сам" (виж карето). За всяка от групите Европейската комисия е разработила специфични технически критерии, чието изпълнение се доказва от трета независима страна. Участието в европейската схема за екомаркировка е доброволно. Събирането на доказателства е грижа на кандидатстващата организация, която трябва да поръча лабораторни анализи, изпитвания, одити. Практиката показва, че обикновено подготовката за получаване на екомаркировка трае средно около година - година и половина.
На интернет страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) (http://www.moew.government.bg) са публикувани изискванията и документите, необходими за кандидатстване. Събраните доказателства и попълнените формуляри се подават в МОСВ. Нужни са 45 дни за произнасяне на решението дали ще бъде присъден знакът. Ако отговорът е утвърдителен, до 30 дни след това фирмата подписва 3-годишен договор с МОСВ за използване на екомаркировката.
Още един маркетингов инструмент
"Присъждането на знака дава на компанията още един маркетингов инструмент, чрез който може да позиционира продуктите си на пазара", коментира Денимила Денчева, старши експерт в дирекция "Превантивна дейност" на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Екомаркировката е сертификатна марка по смисъла на Закона за марките и географските означения - удостоверява материала, начина на изработване, качеството или други характеристики на стоките или услугите.
За да получат знак, изделията са преминали през сериозни тестове. В същото време нараства броят на тези потребители, които са склонни да платят повече за изделия и услуги, щадящи средата на живеене. Това означава по-високи приходи и добавена стойност за фирмите, които ги предлагат. Но също така и по-малко разходи за производство на тези изделия поради намаленото потребление на вода и енергия и по-малкото създаване на боклук."Екомаркировката е разпознаваем знак на територията на целия Европейски съюз, което улеснява дейността на фирмата и комуникацията й с огромен брой потребители", коментира Камен Чипев, директор "Програми и проекти" във фондация ТАЙМ, която спечели проект на холандското правителство за популяризиране на екомаркировката. "Наличието на знак означава по-голяма конкурентоспособност на изделието, открояване сред множеството и пазарен дял в света на "зелените" продукти на общия европейски пазар", обобщава Денимила Денчева.
Европейски изисквания, европейски такси
Предимствата на екознака имат и съответната цена. Таксите са определени от Европейската комисия и се внасят по сметка на МОСВ.
За разглеждането на документите се плащат минимум 300 и максимум 1300 евро според големината на компанията и реализираната продукция, но има отстъпка от 25% за малки и средни предприятия.
За правото на ползване на знака се дължи годишна такса - 15% от размера на годишните продажби в рамките на ЕС, но сумата може да бъде минимум 500 евро и максимум 25 000 евро. Предвидени са намаления от 25% за малки и средни фирми и 15% - за организации, които са регистрирани по екосхемата EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) или имат въведена система за управление на околната среда ISO 14001. Събраните пари ще отиват за рекламни кампании и популяризиране на екомаркировката.
Реалностите
Схемата за екомаркировка все още не отговоря на очакванията, заложени при разработването й. Причината за това е слабата известност на маркировката и прекалено бюрократичните процедури и управление на европейско ниво. Това са изводи на Европейската комисия от досегашната практика. Ето защо Брюксел предлага пакет от мерки за изменение и опростяване на схемата. Обмисля се например да се разшири обхватът на екомаркировката. Това означава, че ще се увеличи броят и видът на групите продукти, за които тя може да се прилага. Например схемата ще се отвори за хранителни изделия. Ще се даде възможност на всяка държава членка да предложи свои приоритетни групи продукти.
Обмисля се също премахването на годишните такси и намаляване на таксите за разглеждане, опростяване на оценителните процедури и на документацията. Очаква се критериите за екомаркировка да бъдат използвани и като основа при обществените поръчки. Крайната цел на предложените промени е нова схема за екомаркировка, която може лесно да се постига от фирмите, с минимални разходи (до 200 евро само за кандидатстване) и усилия в името на по-добри екологични резултати.
***
Продукти, за които може да се получи екомаркировка:
1. Почистващи препарати: за миялни машини, за перални, за миене на ръце, универсални почистващи, сапуни и шампоани
2. Електроуреди: миялни машини, перални, прахосмукачки, хладилни уреди, телевизори, персонални компютри, електрически лампи
3. Хартия: за писане и копиране, за принтиране, тип "Тишу"
4. "Направи си сам": твърди подови покрития, бои и лакове, мебели от дърво
5. Продукти за дома и градината: матраци, подобрители за почви, растежни среди
6. Дрехи и обувки
7. Туристически услуги: "нощувка на туристи", къмпинг услуга
събота, 25 октомври 2008 03:25:53

Идва фотографът на Версаче

Телеграф - 3 стр.
Идва фотографът на Версаче



Фотографът на Версаче - Гилермо Борше, и други световни имена ще уважат фестивала на рекламодателя Admall 2008, който се открива на 5 ноември в столицата. Фестивалът на рекламодателя ще се проведе под формата на "пазар на идеи" и ще даде възможност на рекламодатели да се срещнат с рекламни и пиар агенции и да обменят опит, като световните имена в рекламата пристигат заедно на 4 ноември.
събота, 25 октомври 2008 05:44:13

Готвят парламентарен контрол на СЕМ

Монитор - 4 стр.
Готвят парламентарен контрол на СЕМ

Миглена СЛАВОВА

Трите партии в управляващата коалиция да обмислят изготвянето на поправка в Закона за радиото и телевизията, с която да се регламентира парламентарен контрол на Съвета за електронни медии (СЕМ). Това предложи вчера депутатът от НДСВ Весела Драганова по време на обсъждането на кандидатурите за членове на регулатора. Според нея това е единственият орган, който се избира от Народното събрание, но не се отчита пред него. Депутатът от ОДС Любен Дилов пък настоява в СЕМ да има квота на граждански организации, защото това бил единственият начин да се осъществява обществен контрол над електронните медии.
Бурни дискусии избухнаха в пленарната зала по отношение на осъществявания контрол от страна на СЕМ. Според Ахмед Юсеин от ДПС регулаторът не налага санкции на телевизии, които насаждат омраза и расизъм. Той изтъкна, че има страни, които все още не са присъединени към Европейския съюз, но там съответните регулатори ги "наказват, като спират излъчването за 4-5 дни". Защо някой от СЕМ не види какво дават по "Биг Брадър", разпалено попита от трибуната и Станислав Станилов от "Атака". Той е категоричен, че предавания от този тип развращават обществото и младото поколение.
Настоящият състав на СЕМ отнесе гнева на лидера на ДСБ Иван Костов, според когото съветът не е направил нищо за свободата на словото и така България се е наредила на последно място. Изказването предизвика реакцията на председателя на медийната комисия в парламента Иво Атанасов, който припомни, че при правителството на Костов "в студиата на БНР дежуряха полицаи". Народният представител от Коалиция за България цитира и култовата реплика на Надежда Михайлова "Да нахраним журналистите" и припомни за повечето от 1000 уволнени от БНТ, докато синият Асен Агов беше изпълнителен директор.
Иван Сотиров от ОДС пък призова за СЕМ да не бъдат избирани хора, които са били свързани с бившата Държавна сигурност.
За членове на СЕМ следващия четвъртък вероятно ще бъдат избрани Мария Стефанова и Анна Хаджиева.
***
Текст под снимка
Весела Драганова от НДСВ предложи кандидатурата на Мария Стефанова за втори мандат в СЕМ.
събота, 25 октомври 2008 04:57:45

Пивоварите искат по-строг режим за рекламите на бира

Монитор - 14 стр.
Пивоварите искат по-строг режим за рекламите на бира



Към вече приетите и работещи механизми за саморегулация в рекламите на бира пивоварните компании ще предприемат още по-строги мерки за управление и контрол на търговските си комуникации. От 2009 година в рекламите на бира няма да участват лица на видима възраст под 21 години. Освен това ще се въведе единен стандарт за големината на вече познатите надписи за умерена консумация и продължителността на излъчването им във видеоклиповете на рекламодателите. Това съобщиха от Съюза на пивоварите в България. В сега дебатирания проект на Националната програма за предотвратяване на злоупотребите с алкохол пивоварната индустрия настоява да се въведат стандартите за добра практика в рекламите на алкохолни напитки, за да не се допускат повече дискриминационни, сексистки, уронващи добрите нрави образи и послания, които са в ущърб на обществения интерес.
събота, 25 октомври 2008 05:35:51

Бил Гейтс се завръща

News.bg - По света
Бил Гейтс се завръща



По информация на The New York Times, цитирана от PCworld.bg, основателят на Microsoft Бил Гейтс е учредил нова компания със странното название bgC3.
За сега за тази фирма не се знае почти нищо.
Съобщава се само, че нейният офис е разположен недалеч от дома на Гейтс и буквално е натъпкан с последните достижения на техниката.
Освен съвременни компютри, в офиса например има интерактивна маса със сензорна повърхност.
При това bgC3 даже още няма официален сайт в интернет.
Не е ясно и с какво ще се занимава bgC3.
Според слуховете, сферата на дейност на компанията ще обхваща научни услуги, промишлен анализ и изследвания, както и разработка и развитие на компютърен софтуер и хардуер.
Някои наблюдатели са на мнение, че bgC3 ще представлява изследователски център, специализиран в научните и техническите въпроси.
Microsoft и Бил Гейтс за сега не дават никакви коментари относно bgC3.
Впрочем, изказват се предположения, че названието bgC3 е съкращение от „Bill Gates Catalyst 3".
С други думи, става дума за това, че bgC3 ще е третата компания на Бил Гейтс (след Microsoft и благотворителния фонд Bill and Melinda Gates Foundation), в която той ще играе ролята на катализатор за реализация на нови идеи.
24.10.2008
събота, 25 октомври 2008 00:01:00

"Бавната" търсачка

Капитал - 48 стр.
"Бавната" търсачка

Ясен ПЕКУНОВ

Нов вид интернет търсене ще отчита вкусовете и нагласите на потребителите
Хубавите неща стават бавно. Например намирането на апартамент под наем в определен район и за определена сума е много досадно начинание. Изисква преглеждане на много обяви ден след ден. В такъв момент стандартните интернет търсачки не могат да сторят нищо за нас. Yotify обаче може.
Какво
Yotify е нещо много повече от ъпгрейд на познатите ни Google Alerts и Yahoo Alerts. Чрез тези функции големите търсачки откриват за нас новини по зададен критерий от собствената си база данни. Резултатите препращат на личната ни поща всеки ден. Просто и удобно.
По подобен начин Yotify ще търси бавно и ежедневно. Фокусът обаче не е върху новините, а е съвсем практичен - става дума предимно за пазаруване и услуги. Всъщност младата търсачка изобщо няма капацитет да "рови" из необятната информация в Google и Yahoo. Вместо това Yotify се съсредоточава върху много по-малки, но относително специализирани сайтове като eBay, Facebook, New York Times, определени блогове и т.н.
По този начин търсенето става специфично. Например можем да пуснем един т. нар. Scout (заявка) в eBay, че искаме да си купим велосипед на фирмата Scott от серията YZ1, който да струва не повече от 599 долара. Когато такава обява се появи, Yotify ще ни уведоми по мейла. Чрез "бавната търсачка" можем още да следим обяви за недвижими имоти, определени новини в множество медии, билети за концерти, блогове и дори кой какво е писал за самите нас из нета.
Как
Yotify използва технология за търсене, която е много по-различна от тази на Google и Yahoo. Вместо да се рови из множество сайтове, онлайн алгоритъмът позволява на партньорстки сайтове да споделят информацията си с потребителите. На практика това се осъществява като софтуер на Yotify се интегрира в дадена уебстраница. Очевидно тази технология е сигурна, разумна и работи добре, щом сериозни медии като Wall Street Journal и NY Times я ползват.
В алгоритъма за търсене на Yotify се забелязва една сериозна слабост. Ако потребителят не е наясно къде може да открие дадена информация, цялото упражнение се обезсмисля. Никой не продава велосипеди в сайта на Reuters например, нито пък финансовата криза се обсъжда в Shopping.com.
Рон Буганим, изпълнителен директор на компанията от Сан Франциско Branchnext, която е създала Yotify, обещава този проблем скоро да бъде решен и потребителят да бъде сериозно улеснен. Как ще стане точно това, Буганим засега не разкрива.
"Бавната търсачка" функционира от около месец и засега се справя учудващо добре - вече е събрала множество сериозни сайтове в партньорското си портфолио. Въпреки това бляскавото бъдеще на Yotify не е гарантирано - според Майк Боланд, онлайн мeдиен анализатор в The Kelsey Group, цитиран от MIT Technology Review, хората са свикнали да търсят с Google, Yahoo и Microsoft и да промениш този навик вече е много трудно. Много компании са опитвали и не са постигали успех.
По-социално
Рон Буганим не е притеснен от забележката на Боланд. И с основание, защото Yotify не е точно конкуренция на големите играчи в сектора. Новата търсачка ще залага на социалното и в този смисъл има много общо с доказали се на пазара проекти като Facebook и LinkedIn. Подобно на тях Yotify позволява да каниш приятели, да споделяш интереси и т.н. Възможно е и да задаваш въпроси на приятелите си в социалните мрежи.
"Искаме да създадем по-богато [интернет] преживяване", споделя Буганим пред MIT Technology Review. "Да разбереш нуждите и желанията на хората, както и тези на техните приятели, има огромен потенциал", добавя той. Това има резон както от финансова, така и от интернет гледна точка, защото проектът е изграден върху нагласите на потребителите за използване на мрежата - да споделят знанията си с други хора. Така поне се обяснява успехът на Wikipedia и социалните мрежи.
Засега Yotify може да ни помогне да намерим холната гарнитура, която искаме, и то на точната цена. Може също да ни показва всичк технологични новини, публикувани в дадени медии и блогове, и дори да помогне да си потърсим нова работа. Това не е малко, но не е и кой знае какво. В бъдеще обаче ползата от подобна полусоциална търсачка може да е огромна.
Има например хора, които дават мило и драго за хубава книга. Представете си как Yotify ви препоръчва "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли, защото вашите приятели я харесват или защото самият вие сте предложили някому романа на Глендън Суортаут "Благослови животните и децата". И двете книги между другото са великолепни. Перспективата е в бъдеще Yotify да може да препоръча и идеалния за нас блус концерт в Чикаго, иранския ресторант, който ще ни допадне в Делхи, или пък пиесата на Бродуей, за която сме мечтали цял живот.
Всичко това може би ще се случи, ако Yotify успее да се наложи. А това е доста вероятно, защото новата търсачка реално е добавка и улеснение към вече успешни проекти като Facebook или Wall Strеет Journal. Несъмнено това е умна стратегия.
събота, 25 октомври 2008 03:12:54

Безразлични към "зеленото"

Капитал - 49 стр.
Безразлични към "зеленото"

Калина КАЛЧЕВА

Потребителите са безучастни към екоинициативите на технологичните компании, ако трябва да плащат малко повече
Древна мъдрост учи, че през живота си човек трябва да посади поне едно дърво. Все повече технологични компании искат да помогнат на крайните си потребители да познаят мъдростта и ги призоват да участват в инициативи за опазване на околната среда. От маркетинг гледна точка пък това е перфектен шанс една компания да се представи като социално отговорна. За купувачите би трябвало да остава удовлетворението, че срещу малко по-висока цена са допринесли за по-добро (или поне чисто) бъдеще.
В действителност обаче повечето подобни инициативи остават неподкрепени.
Случаят Dell
През 2007 г. компютърният производител Dell заяви на света, че ще стане "зелена" компания. Година по-рано хардуерният гигант бе отстъпил лидерската позиция в сектора на конкурента си HP. Спешната интервенция по спасяването на компанията, известна с евтините си и стабилни конфигурации, превърна Dell "в най-приятелската към околната среда технологична компания" според Greenpeace. Мащабното и доста амбициозно начинание постави срок за "изкупуване" на вината на компанията пред природата до края на 2011 г. Част от проекта включва използване на възобновяеми източници на енергия, които при сегашното световно състояние на енергиен недоимък са почти изплатила се инвестиция. Освен това Dell започна да изкупува емисиите въглероден диоксид, които се отделят при производствената му дейност. За крайни клиенти компанията осигури безплатно рециклиране на остарелите продукти и си постави цел до 2009 г. да използва поне 50% рециклирано съдържание в изработката на новите си устройства. Предвид че един лаптоп средно "живее" или бива употребяван (ако сте късметлия) около 3 години, рециклирането на техниката е твърде сериозен въпрос.
Наред с тези инвестиции започна и проект с пряко участие на потребителите на име Plant a tree for me*. Срещу допълнителни два долара за лаптоп и шест за стационарен компютър при покупка на продукт на Dell крайният клиент спомага за засаждането на едно дръвче. Въпросните суми са изчислени на база на емисиите въглероден диоксид, отделяни при производството на електрическата енергия, която машината ще използва за срок от 3 години. Според Майкъл Дел, изпълнителен директор и основател на Dell, това са 0.42 тона СО2 за преносим компютър и 1.26 тона СО2 за десктоп конфигурация. Цената на един тон СО2 е 4.75 долара, а едно дърво може да погълне от атмосферата 1.33 тона вредни газове за период от 70 години. Компанията работи в сътрудничество с две големи екоорганизации - The Conservation Fund и Carbonfund.org.
И въпреки че тези допълнителни долари са еквивалентни на цената на едно-единствено кафе от популярната верига Starbucks, потребителите казаха "не". Едва 1% от клиентите на Dell (около 300 000 души) са се включили в инициативата, обявиха от компанията в началото на октомври 2008 г. Според в. Guardian това се равнява на около 900 000 долара. Сравнено с приходите на Dell, които са 61.1 милиарда долара, и нетната печалба от 2.97 милиарда долара, това е, меко казано, смешна сума.
Какви са причините?
Причини за потребителската "екопасивност" могат да се търсят в непопулярността на проекта на Dell, в липсата на вяра в честното разпределяне на средствата и т.н. Според много хора няма смисъл да се засаждат дървета освен локално, защото това е свързано с транспорт и съответно нови вредни емисии. Други считат, че нищо не зависи от тях и че проблемът може да бъде решен само от политиците. Допълнително в момента екотемите са преексплоатирани, защото са относително евтин начин за изграждане на корпоративна идентичност.
Все повече хора се изморяват от заливащите ги предложения за благотворителност. Според изследването PM/CCB Insight Marketing-GAP Tracking Study във Великобритания през 2008 г. само 16% от хората не се дразнят при получаване на електронна поща, призоваваща към благотворителност и само 1% - при телефонни обаждания с подобна цел. Що се отнася до SMS съобщенията - те са абсолютно нежелани. През последните 2 години дори процентът на хората, приемащи подобни призиви (не е задължително да откликват), е паднал от 2% на 0%.
По-интересно е доколко хората въобще са склонни да платят допълнително за благотворителност. С други думи, готови ли са хората да бъдат активни в действителност, когато да дариш става все по-лесно (като време и действие). Съществуват вече и примери от българската действитeлност. Д. работи за компания във финансовия сектор, която е имала намерение да подкрепи благотворителни каузи, свързани с образованието на младежи в неравностойно положение. След предварителни проучвания сред клиентите доколко са склонни да приемат по-скъпа услуга, при условие че добавените пари ще са за благотворителност, идеята не намира реализация. Според Д. хората са по-склонни да платят по-скъпо за предлаганите услуги, ако това е продиктувано от пазарни фактори, било то и от чист (и користен) бизнес интерес, отколкото ако знаят, че целта е подпомагане на благородна кауза.
Двама професори от Olin School of Business към Washington University в Сейнт Луис са на друго мнение. Брайън Макманъс и Даниел Елфънбайн са изследвали наддавания в популярния онлайн аукцион eBay за идентични стоки, като в единия случай артикулът е продаван в рамките на инициативата Giving Works. Според тази програма продаващите заявяват, че ще дарят част от постигнатия приход от продажба на някоя благотворителна кауза. Според изследването на учените хората са склонни да дадат по-висока цена в такъв случай, и то в рамките на цели 5% от "пазарната цена".
---
*Посади ми дърво. (англ.)
***
Текст под снимка
Две дръвчета струват колкото две кафета в американка верига. Хората избират напиткатат
събота, 25 октомври 2008 03:13:14

Потребителите на интернет в България са над 3 милиона

Капитал - 66 стр.
Потребителите на интернет в България са над 3 милиона

Веселин АНГЕЛОВ*

Електронните медии еволюират и едно от най-ярките доказателства за това идва от Дания. През настоящата година в страната са инвестирани по-малко пари за телевизионна реклама, отколкото за интернет маркетинг, сочат данните на Gemius. Въпреки че датчаните са по-малко от българите, проникването на интернет там е над 90%. Сумите, инвестирани в интернет реклама, са около 100 пъти по-големи от тези у нас за 2007 г.Това изоставане разкрива пред България огромни възможности за развитие. Местната реклама в интернет расте годишно с около 100%. Негативни фактори като финансовата криза вероятно няма да се отразят съществено. Данните от офлайн проучвания на Synovate по поръчка на Gemius показват, че за деветте месеца на 2008 г. интернет потребителите в България са се увеличили от 2.6 млн. до малко над 3 млн.
Преди година положението беше коренно различно. На интернет пазара нямаше никакви социодемографски представителни данни за потреблението на новата медиа. Затова пък имаше огромен глад от страна на агенции и рекламодатели за данни от трета независима страна. От големите интернет групи към момента в нашите проучвания не е включена само групата на "Нет инфо.БГ", но от тестовете, които направихме заедно, стана ясно, че дори и след евентуално тяхно включване в измерванията процентът на обхванатата от Gemius уебаудитория няма да надхвърля 80%. За да бъдат покрити и останалите 20% от интернет потребителите, ще е необходимо в проучването да се включат и сайтове, в които има съдържание с неуредени авторски права или порнографско съдържание.
Кой браузва в мрежата
Интернет аудиторията е чувствително по-млада, сравнена с цялото население на България. Нещо повече: 92% от тийнейджърите на възраст 15-19 години са онлайн потребители. Това, разбира се, има своето обяснение - във всяко училище вече има компютри и задължителни часове. В българското интернет пространство хората са по-високо образовани, отколкото е населението в страната ни като цяло; 83% от българите с висше образование браузват в мрежата.
Потребителите на интернет са по-богати от средния жител на страната; 79% от хората, които декларират личен месечен доход над 800 лв., могат да бъдат намерени в българското онлайн пространство. Или с други думи, ако един продукт е позициониран в premium сегмента на пазара, интернет е много по-подходяща медиа за реклама от традиционните. Електронната търговия в България обаче изостава значително - едва 6% от интернет потребителите у нас декларират, че пазаруват по този начин. При напредналите пазари това число достига 30%. Показателен за развитието на българския интернет е и фактът, че публичните места за достъп до мрежата вече почти са загубили своето значение; 93% от браузващите декларират, че имат достъп до интернет от дома си. Две трети от интернет потребителите живеят ежедневно с глобалната мрежа. Една трета от интернет потребителите в България са на възраст 15 - 24 години, но те практически реализират половината импресии в мрежата.
Как се рекламира в интернет
Интернет като медиа е изключително високотехнологично развита и възможностите за таргетиране на рекламното послание към желаната аудитория са несравними с нито една от традиционните медии. Решаваща роля за насочването на рекламното послание имат медиа планьорите на съответните маркетингови кампании. Те са улеснени от силната фрагментация на интернет пространството - от една страна, имаме огромно разнообразие от сайтове с най-различни аудитории, а от друга - най-големите сайтове в различните си дялове и подресурси привличат коренно различни социодемографски групи.В момента малко от рекламодателите ограничават кампаниите си само за посетители от България, а далеч не всички, предполагам, искат да се рекламират пред посетители, да речем, от Австралия. Ограничаването на една интернет кампания само за територията на нашата страна би увеличило ефекта от нея средно около 15%. Ако към това прибавим и възможността за ограничаване на излъчванията на рекламните послания до оптималните 4-5 пъти на потребител, ще имаме оптимизация на ефекта с още минимум 15%. Нестандартните банерни форми, привличащи вниманието на посетителите, също биха допринесли немалко за повишаване на крайния ефект от кампанията. Нека не забравяме възможностите, които интернет предлага за таргетиране по географски регион (чрез IP адреса на потребителя), а също предлаганото таргетиране от някои сайтове по пол, възраст и др. За съжаление към настоящия момент в България са единици компаниите, които се възползват дори и от един от изброените по-горе начини за оптимизация. Смятам, че скромните изисквания на повечето рекламодатели, за които все още интернет е нещо екзотично, не стимулират развитието на пазара.
При напредналите пазари за анализ на ефекта от всяка интернет кампания се отделят от 2% до 5% от бюджета на самата кампания. Как се оценява цялостният ефект от дадена кампания? Gemius може да различи компютрите, на които е излъчена рекламата, от тези, на които не е. Така се формират две групи интернет потребители - такива, които са имали контакт с рекламата, и такива, които не са. Ако задаваме и на двете групи определени въпроси, от разликите в отговорите ще можем да съдим доколко рекламната кампания е повлияла на тези, които са имали досег до нея.
Интернет ще става все по-влиятелна медиа - половината интернет потребители декларират, че имат достъп до мрежата и от работното си място. Ако приемем за вярна сентенцията, че на работното си място човек през 20% от времето си свършва 80% от работата си, това би означавало, че тези хора вероятно прекарват в мрежата повече време, отколкото с традиционните медии.
*Веселин Ангелов е управител на българското подразделение на Gemius - агенция за проучване на онлайн аудиторията със седалище в Полша. Компанията доставя статистически данни за посетителите в интернет на рекламодателите на европейския пазар, в Русия и Израел. Освен това анализира ефекта от провежданите онлайн кампании. Тя присъства на българския пазар от една година.
събота, 25 октомври 2008 03:20:36

Виртуални, но не точно телекоми

Капитал - 68 стр.
Виртуални, но не точно телекоми

Андриан ГЕОРГИЕВ

Две нови предплатени мобилни услуги излизат на българския пазар
Най-големият български мобилен оператор "Мобилтел" обогати търговския си арсенал с ново оръжие. В рамките само на една седмица компанията допусна две външни фирми да предлагат безжични услуги чрез нейната мрежа. Става дума за веригата бензиностанции "Петрол" и "Вестникарска група България", която издава всекидневниците "24 часа" и "Труд". Независимо една от друга двете компании обявиха тази седмица, че започват да продават sim-карти на "Мобилтел" с време за разговори. Предплатените услуги се казват съответно "Petrol Mobile" и "News mobile".
"News mobile" е услуга на "Вестникарска група България". Това е sim-карта с време за GSM разговори и безплатен достъп до съдържание от печатните медии на издателската група през мобилен телефон. Информацията във формата на новини, прогноза за времето, спортни резултати и т.н. се намира на портала newsmobile.bg, достъпен през WAP (Wireless Application Protocol, поддържан от повечето мобилни телефони), обяснява неговият редактор Станимир Въгленов. Реализираният интернет трафик извън този сайт се заплаща. Роумингът е предварително активиран за клиентите на "News mobile", добавя Въгленов. Техните sim-карти могат да се намерят от 27 октомври на местата, където се продават "Труд" и "24 часа".
За тези, които следят своите разходи
"Petrol Mobile" е съвместна предплатена услуга между веригата бензиностанции "Петрол" и "Мобилтел". Това няма да бъде нова дъщерна фирма на "Петрол", а вътрешна структура. "Petrol Mobile" отново представлява sim-карта с време за разговори, но потребителят получава и отстъпка при покупка на гориво и стоки в мрежата на "Петрол". Картите вече се продават по едноименните бензиностанции, предстои включването на още дистрибутори.
Целевите клиенти на предплатената услуга са "ученици и студенти, работещи хора с по-ниски доходи и възрастни хора", казва Светодар Йосифов, директор "Маркетинг и реклама" в "Петрол". Затова клиентите на предплатените карти няма да могат да сърфират в интернет и да изпращат мултимедийни съобщения (MMS) от своя телефон. Роумингът също е изключен, докато потребителят не поиска изрично той да бъде активиран. Стратегията е след три години "Petrol Mobile" да достига до 200 хил. активни абонати. "Петрол" е част от "Петрол холдинг", който пък е собственик и на телекома "1One" (бившия "Транс телеком"). "Petrol Mobile" обаче ще бъде отделна структура.
Sim-картите на "Petrol Mobile" и "News mobile" се продават на еднаквата цена от 7.68 лв. И двете използват телефонния код 98, придобит от "Мобилтел" след решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) отпреди месец. Тарифата на минута в двете нови услуги е също еднаква към всички оператори в България - 29 ст. Сходствата вероятно се дължат на условията, наложени от "Мобилтел" за ползване на нейната мрежа.
Важно е да се уточни, че "Petrol Mobile" и "News mobile"
не са виртуални мобилни оператори
- фирми, които наемат съществуващата мрежа, за да продават време за разговори. Те са по-скоро търговци на дребно на услугата на "Мобилтел", които добавят стойност към нея. За разлика от тях истинските виртуални оператори притежават собствена телефонна централа и имат ограничен контрол върху наетите радиочестоти. В този смисъл "Petrol Mobile" и "News mobile" не подлежат на регулация от страна на КРС, обясни Петър Рендов, член на комисията. Въпреки това в момента телекомуникационният регулатор анализира услугите, за да прецени дали трябва да има негово наблюдение над News mobile и Petrol Mobile, допълни той. Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации, пък изразява скептицизъм за евентуално раздвижване на пазара, породено от двете услуги. Според Антони Славински, председател на Асоциация "Телекомуникации", новите играчи са "стъпка напред в културата на телекомуникационния пазар". Общо взето, "истинските" виртуални оператори създават разнообразие в телекомуникациите и според Славински скоро ще има натиск от Европейския съюз за по-ефективно използване на инфраструктурата чрез тяхното допускане до мрежите на българските мобилни телекоми.
***
Текст под снимка
"News Mobile" и "Petrol Mobile" залагат съответно на безплатни новини и отстъпка при покупка на гориво
събота, 25 октомври 2008 03:21:28

Харис Коцибос, главен изпълнителен директор на "Глобул": Няма място за четвърти GSM оператор

Капитал - 69 стр.
Харис Коцибос, главен изпълнителен директор на "Глобул": Няма място за четвърти GSM оператор

Андриан ГЕОРГИЕВ

След като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви проект на нови цени за терминиране между фиксирани и мобилни телефони (тарифите на едро, които си начисляват операторите за входящите повиквания в собствените мрежи), последваха нападки между операторите. В какво се състои спорът между БТК, от една страна, и "Глобул" и "Мобилтел", от друга?
- На мобилния пазар в България има три оператора. Не казвам, че всичко е перфектно и не трябва да има промени. Но фактът, че има три оператора, означава, че потребителите имат свободен избор.
В България на пазара на фиксирана телефония има либерализация и конкуренция единствено на теория. Монополистът БТК има дял от 97.5% в този сегмент. Нормално желанието на всички е да се осигури конкуренция там, където я няма. Парадоксът е, че КРС решава да се фокусира върху здравата част от телеком пазара - мобилния бизнес, а затваря своите очи и уши там, където са истинските проблеми. Преди седмица БТК започна кампания, която гласи, че ако се намалят таксите за терминиране, ще паднат също цените на дребно. Смятам, че има нарочен подход от страна на БТК да заблуди обществото. През юли мобилните оператори намалиха цените за терминиране на разговор от фиксиран към мобилен телефон с 3 ст. Тогава БТК не коригира своята норма на печалба [бел. авт. - към цената на едро от 32 ст. БТК прибавя 17 ст. по данни на "Мобилтел"]. Дори да бяха свалили тази надценка само с 1 ст., това щеше да доведе до общ спад за крайния клиент с 4 ст.
Освен това БТК настоява за асиметрия в цените на едро при терминирането на мобилни разговори. Това означава "Глобул" и "Мобилтел" да плащат на "Вивател" за минута повече, отколкото "Вивател" на "Глобул" и "Мобилтел". Асиметрията се прилага на пазари, където навлиза нов играч и в първата си година той е уязвим. Тя не бива да се прилага в случая на "Вивател" три години след нейното създаване. Това не помага на крайния клиент.
Обсъждали сте въпроса с представители на Европейската комисия. Какво мислят те по въпроса?
- Тяхната позиция по принцип е неутрална. Те не заемат страна в спора.
Има дискусия за отмяна на цените на терминиране [така операторите ще таксуват само трафика в собствените си мрежи]. Какво мислите за американския модел, при който клиентът заплаща също входящите повиквания (т.нар. bill and keep)?
- Не смятаме, че това е правилната посока - хората да плащат за входящите повиквания. Така се отнема контролът от човека, на който се звъни. Няма подобна практика, доказала се в Европа. Скептични сме към този модел.
Как протича преносимостта на мобилните номера? Колко клиента привлякохте и съответно изгубихте?
- Числата са много ниски. Става въпрос за няколко хиляди, което, сравнено с нашата клиентска база от 4 млн., е пренебрежимо малко. Преносимостта все още не се е утвърдила на пазара. "Глобул" настояваше процедурата да се извършва на едно гише [в момента са две]. Затова сега тя е по-сложна за потребителя.
Смятам, че практиката на автоматично продължаване на договора, прилагана с години от "Мобилтел", също не помага. Така, ако искате да прекъснете своя договор с оператора, трябва да декларирате това писмено пред него един месец преди да изтече споразумението. В противен случай той бива автоматично продължаван с още една година или две. Това пречи на хората. Най-често те не разбират, че договорът им е автоматично удължен. Така потребителите се озовават в положение на практика да плащат неустойки. Те са затворени, без да го осъзнават през повечето време. На няколко пъти "Глобул" настояваше пред регулатора да спре тази практика на "Мобилтел". Позицията на КРС беше, че това е вътрешен въпрос за оператора и той не може да се намеси. След като изчерпахме своите възможности, "Глобул" въведе същия подход от септември - автоматично удължаване на договора. Това беше единственият ни останал избор. Не искаме да сме жертвите в тази ситуация. Смятаме, че това е грешно и в момента, в който "Мобилтел" премахне това, ние ще направим същото.
Промяната обхваща ли всички клиенти?
- Не. Само тези, които са станали клиенти на "Глобул" от септември насам. Така че много малка част от нашите потребители попадат в този модел.
Това лято КРС започна търг за четвърти GSM оператор в България, но той се провали. Сега регулаторът организира втори. Има ли място за четвърти играч на пазара?
- Не мисля. България има около 7.7 млн. души население с три оператора. Гърция има 11 млн. души и три оператора. Сърбия има 8 млн. население и отново три оператора. Румъния има близо 23 млн. души и има три и половина оператора [единият от тях не е "чист" мобилен телеком]. Така че, ако погледнете какво се случва в региона, изглежда, три е оптималният брой играчи. Все пак "Глобул" приветства конкуренцията, но не виждам ярко бъдеще за четвърти оператор. Индикация за това е, че през юли нямаше заявен интерес от стратегически оператор. Не мисля, че България се нуждае от офшорната фирма "Телко" [която остана единствен участник в търга, по-късно беше декласирана].
Тази седмица бяха обявени "Petrol Mobile" и "News Mobile". Как ще коментирате тяхната поява?
- Не бих искал да коментирам инициативите на "Мобилтел". Виртуални мобилни оператори има в много страни по света, вероятно България също ще следва тази тенденция.
Ще инвестира ли "Глобул" в подобни начинания?
- В момента нямаме такива планове.
Какво ново се случва във фиксирания бизнес на "Глобул"?
- Имаме ограничено присъствие в този сектор. За нас фиксираната телефония и широколентовият достъп до интернет (broadband) са неизследвана територия. Имаме сериозни планове за навлизане при фиксирания broadband, но повече информация ще има до края на годината.
Наскоро обявихте интеграцията на търговската верига Germanos с "Глобул". Какво ще означава тя за българските клиенти?
- Обединяваме се, тъй като операторът "Глобул" иска да бъде по-близо до своите клиенти. Именно търговският представител е този, които има ежедневен контакт с хората. По този начин ние не целим да свием разходите, основното желание е да бъдем по-фокусирани навън. Ще наемем консултантска фирма, за да ни помогне в процеса на интегриране.
Обединявате ли се под една марка?
- Засега Germanos остава отделна марка.
Наскоро "Глобул" започна рекламната игра "100 на 100", в която раздавате 100 автомобила Mercedes A Class. Преди година Комисията за защита на конкуренцията глоби "Мобилтел" за подобна промоция. Ще има ли Globul проблеми сега?
- Няма причина за тревога. Промоциите от този тип са честа практика по света.
Deutsche Telekom закупи част от собственика на "Глобул" OTE. Как протича сделката?
- Формалностите трябва да приключат в края на октомври или началото на ноември. Това ще е добре за "Глобул" и неговите клиенти с идеята, че Deutsche Telekom е най-големият оператор в Европа.
Ще има ли промяна в марката "Глобул"?
- Нямаме такава информация.
Ще поевтиняват ли цените на мобилните разговори?
- Мобилната индустрия е може би сред малкото, ако не и единствената, в която цените падат драстично всяка година. Хората могат да очакват по-евтини разговори и по-добри оферти.
Как се отразява финансовата криза върху OTE и съответно "Глобул"?
- Досега не сме изпитали проблеми. Няма намалено потребление. Това има своите обяснения - мобилните телефони вече не са нещо луксозно, те са ежедневна необходимост. Все пак както всички индустрии трябва да сме нащрек и да станем по-ефективни.
Как ще развива "Глобул" своите услуги от трето поколение (3G)?
- "Глобул" е инвестирал и продължава да инвестира много в развитието на своята 3G мрежа. През последните месеци промотирахме активно 3G услугите. Смятаме, че традиционните услуги като глас скоро ще достигнат своя таван на развитие. Именно 3G ще донесе висок ръст [на приходите].
Защо България е единствената страна в Европейския съюз без официална продажба на iPhone?
- "Глобул" принадлежи към групата на OTE. За да имаме споразумение за продажба на iPhone, то трябва да е групово. Не можем да подпишем сами. На българския пазар не може да закупите легално iPhone, но това не означава, че така ще остане и в бъдеще.
Има ли перспективи за рекламата през мобилни телефони?
- Накратко - да. Напоследък тестваме все повече приложения и работим заедно с фирми, специализирани в това поле. Убеден съм, че в бъдеще ще виждаме по-често реклами през мобилни телефони.
***
Профил
Харис Коцибос е главен изпълнителен директор на "Глобул" от пет месеца. Преди това той е бил търговски директор на втория по големина мобилен оператор в България. Харис Коцибос завършва електроинженерство в Атинския технически университет. По-късно получава магистърска степен по бизнес администрация от Университета в Дърам, Великобритания. Кариерата му започва преди 15 години в гръцкото подразделение на Procter & Gamble. Харис Коцибос работи последователно като маркетинг директор в Unifon/Vodafone и Gr. Sarantis. След 2002 г. той заема позицията търговски директор в телекомуникационни компании като O.T.E. International, Armentel и OTEGlobe. Гръцката OTE е собственик на българския "Глобул" чрез Cosmote.
***
Текст под снимка
"Хората могат да очакват по-евтини разговори и по-добри оферти", смята Харис Коцибос
събота, 25 октомври 2008 03:21:57

В битка за мобилния интернет

Капитал - 84 стр.
В битка за мобилния интернет

Андриан ГЕОРГИЕВ

Най-умните телефони се изправят срещу най-малките лаптопи
Докато мобилните телефони отново започват да растат като размери и умствени способности, габаритите на преносимите компютри непрекъснато се смаляват. Дотам, че минилаптопите падат под ценовото ниво на някои смартфони. Ако преди сравненията между двата вида устройства са изглеждали безсмислени, наближава моментът, в който потребителите съвсем сериозно ще се чудят какво да изберат. Някои смятат, че този момент вече е дошъл.
Минилаптопите имат екран с диагонал от десетина инча. Тяхното тегло е около килограм. Твърдият им диск едва ли ще побере цялата ви фонотека, но ще е напълно достатъчен, когато сте в движение. Основното достойнство на минилаптопите е вграденият Wi-Fi, така че може да сърфирате в интернет, стига наблизо да има hotspot. Успехът на ASUS eeePC се оказа заразителен за плеяда компютърни производители, които започнаха да произвеждат конкурентни минилаптопи.
Дори телекомите, традиционно инвестиращи в налагането на мобилни телефони на пазара, обръщат взор към минилаптопите. През септември Майкъл Дел, изпълнителен директор на компютърния производител Dell, прогнозира пред инвеститори, че скоро 3G операторите ще започнат да продават минилаптопи с отстъпка в пакет със своите абонаментни планове за безжичен интернет. Плюс годишни договори, разбира се. Всъщност това е факт в страни като Япония, Великобритания... и България. Тук "Мобилтел" продава ASUS eeePC, Hewlett-Packard 2133 и MSI Wind заедно с достъп до интернет през нейната клетъчна мрежа. БТК също има подобна оферта - eeePC с широколентов достъп до мрежата чрез ADSL. За да е още по-интересно, ASUS пуска този месец eeePC с вградена HSDPA свързаност (High-Speed Downlink Packet Access - скорост до 7.2 мегабита в обхвата на мобилните оператори), без да премахва вградения Wi-Fi. Корейският гигант LG направи стъпка напред с минилаптопа X110, който има вграден GPS приемник.
Умна конкуренция
Забелязали ли сте как клавиатурата на мобилния телефон много прилича на калкулатор? Едва ли не същите бутони, номерирани от 0 до 10. Това започва да се променя с налагането на смартфоните, чийто екран е чувствителен на допир (тъчскрийн). Става дума за устройства като като iPhone, G1 (телефон, произведен от HTC със софтуер на Google), BlackBerry Storm, Nokia 5800 и т.н.
Въпреки нарастващия брой на вградените им функции тяхната производителност все още не може да се сравнява с тази на минилаптопите. Компактните преносими компютри използват най-често процесори на Intel - Celeron или Atom. За последния се правят опити да бъда вграден в безжично устройство, но засега те не дават резултат. Изключение е Sharp, който тази година разработи ултрамобилния компютър D4 с процесор на Atom. Той поддържа PHS (Personal Handy-phone system) - стандарт в азиатските страни, позволяващ мобилна телефония.
За феновете на ултралеките преносими компютри решаваща роля играе операционната система - ако сте свикнали да работите с Windows XP или Linux, вероятността да предпочетете минилаптоп е голяма. За сравнение, разнообразието от операционни системи за мобилни телефони е огромно, като в същото време софтуерът за тях не е толкова много. Ако не се плашите от малки букви и по-бавно набиране на клавиатурата, изборът клони към смартфон. Затова минилаптопите са по-подходящи за писане на текст, сърфиране в интернет, проверяване на електронната поща и изпращане на съобщения в реално време - на практика четирите основни неща, които вършат хората пред един компютър. Сред преимуществата на смартфоните са по-дълъг живот на батерията, по-малките размери и, разбира се, гласовата комуникация, въпреки че на практика може да инсталирате Skype на минилаптоп и да говорите през микрофон. Но пък това ще изглеждате странно в очите на околните.
Някои компании са стигнали дотам да събират предимствата на смартфоните и минилаптопите в едно. Една от концепциите в тази посока е компютърът Olo. Той се състои от iPhone, който включвате към отделна клавиатура. Така се създава компактен преносим компютър, захранван с ток от iPhone. Междувременно от ASUS разработват eeePC с тъчскрийн навигация. Едва ли двете устройства ще се "слеят" някога, но това не пречи на големите производители да продължават с експериментите.
събота, 25 октомври 2008 03:27:24

Интернет вече е семейна услуга

Сега - 46 стр.
Интернет вече е семейна услуга



За Източна Европа достъп до мрежата имат 44%, средно за ЕС той е 54%
Около 44% от семействата в страните от Централна Европа имат достъп до интернет при средно ниво за ЕС от 54%. Това показват резултатите от изследване относно достъпа до интернет и технологии в този регион на Милуърд Браун Институт, поръчано от D-Link, доставчик на цялостни мрежови решения за корпоративния сектор, малкия и средния бизнес, както и за крайни потребители. В сравнение със средното потребление на интернет в Европейския съюз страните от Централна Европа регистрират занижени показатели. Чехия демонстрира най-добри резултати, като 52% от домакинствата в страната имат достъп до интернет. Много по-лоша е обаче ситуацията в Унгария, където този процент пада до 42, както и в Полша, която е последна в тази класация с 38 %. Концепцията за универсален интернет достъп за домакинствата е реализирана най-пълно в скандинавските страни и Холандия, където почти 80% от населението е свързано с мрежата. Болшинството от интернет връзките, ползвани от домакинствата
в страните от Централна Европа, могат да бъдат класифицирани като широколентови. Свързаността към мрежата чрез модем е все по-малко популярна в региона - само 3% от домакинствата в Чехия използват този тип връзки към интернет; в Унгария и
Полша тази цифра е съответно 5 и 8%. В последните две държави най-често срещаният достъп до интернет е чрез ADSL: в Полша ADSL акаунтите са близо 38% от всички интернет връзки. Най-популярният начин за интернет достъп в Чехия е посредством локални и градски безжични мрежи - 27% от всички връзки. Достъпът до мрежата през кабелен оператор е също често срещано явление: 19% в Чехия, 27% в Полша и 30% в Унгария. Ръстът на ползването на интернет в Централна Европа обуславя и развитието на домашните безжични мрежи. Данните от изследването за D-Link показват, че в Полша и Чехия близо 15% от домакинствата с връзка към интернет ползват домашна мрежа с безжичен маршрутизатор. В Унгария безжичните технологии не са толкова популярни, като само 5.5% от семействата, свързани с интернет, имат конфигурирана Wi-Fi мрежа вкъщи. Изследването, поръчано от D-Link, третира и въпроса с наличието на електронни системи в дома. Чехия води класацията за най-много закупени настолни компютри - близо 53% от семействата притежават домашен компютър, други 42% разполагат с мултимедия плеъри, 15% -с преносими компютри, а 8% от населението на страната притежава видеоконзоли за игри. От друга страна, Полша е начело при покупките на телевизори от следващо поколение - 11% от домакинствата в страната притежават HD или HD Ready приемник; следват Чехия и Унгария съответно с 4 и 3%. Унгарците водят при използването на интернет/IP камери в сравнение с останалите държави в региона. Според изследването на компанията компютърните игри са най-популярни в Чехия, като почти една трета от населението (28%) редовно играят на персоналните си машини. В Унгария този процент е 18, а в Полша 14. Конзолите за видеоигри са по-малко популярни и в трите страни - само 5% от чехите, 2% от унгарците и 3% от поляците използват подобни устройства.
D-Link Technology Trend е изследване, което се провежда на всеки 3 месеца и третира възприемането на новите технологии от страна на домакинствата в Централна Европа.
събота, 25 октомври 2008 04:13:20

Онлайн търговците разочароваха

Сега - 46 стр.
Онлайн търговците разочароваха



Много интернет търговци рискуват да загубят потребители и продажби, като не успяват да осигурят нужното ниво на крайно обслужване, сочат данни от изследване, цитирано от Технюз. Годишното проучване Online Customer Experience (Онлайн потребителски опит), направено от компанията за онлайн поведенчески анализи Tealeaf, установява, че 90% от потребителите срещат трудности с онлайн транзакциите, което заплашва половината от тях да се откажат от електронни разплащания. Част от проблема се корени в това, че фирмите не предлагат на потребителите достатъчно възможности независимо дали по отношение на време за доставка или контактни точки, твърди независимият стратег на потребителския опит Макс Блумбърг. Много фирми, особено малките онлайн търговци, се провалят и в качеството на доставяната от тях услуга според потребителите. Изследването заключава ясно и точно, че потребителите са притеснени за това как се използват техните данни, казва Блумбърг. „Ако правите правилните неща, но не казвате на хората, това означава, че не сте наясно от какво се опасява пазарът", допълва експертът. Пол Шарок, технически директор в магазина за е-търговия Dabs.com, твърди, че тестването на ползваемостта на предоставяната услуга не е достатъчно, за да подобри потребителския опит. Инструментите за онлайн поведенчески анализи, които показват как потребителите работят с отделните сайтове, могат да осигурят по-ценни знания, допълва той.
събота, 25 октомври 2008 04:14:06

Онлайн рекламата в Европа става

Сега - 46 стр.
Онлайн рекламата в Европа става



все по-привлекателна ниша за рекламодателите, става ясно от проучване на European Interactive Advertising Association. Ръстът, който е отчетен в този сектор, стига внушителната цифра от 80%. Междувременно 82% от запитаните рекламодатели съобщават за спад на интереса към другите типове реклама. 40% от тях предпочитат печатната, а 39% залагат предимно на телевизионната. Преди 2 години едва 17% от рекламодателите определят онлайн рекламата като наложителна, съобщава сайтът Brand Republic. Тази година процентите достигат 38. Две трети от компаниите, участвали в анкетирането, са на мнение, че онлайн рекламите имат положително влияние върху имиджа на техните продукти. 28% от тях са банери, а 35% са реклами, показващи се при резултатите от търсенето. Голяма част от рекламодателите са склонни да инвестират по-големи бюджети в подобни реклами. Изследването показва, че докато другите медии страдат от намаляване на рекламните обеми, интернет продължава да привлича все по-голяма част от бюджетите. Доказателство за ефективността на тези реклами е фактът, че все повече мениджъри отчитат положителното влияние на интернет върху имиджа на техните компании, казва Алисън фина, директор на European Interactive Advertising Association.
събота, 25 октомври 2008 04:14:23

„Майкрософт" спечели $ 4,37 млрд. за тримесечие

Труд - 39 стр.
„Майкрософт" спечели $ 4,37 млрд. за тримесечие



„Майкрософт" обяви печалба от $ 4,37 млрд. и приходи от $ 15,06 млрд. за последното тримесечие, съобщи Ройтерс вчера. Печалбата се е увеличила с 1,8%, а приходите - с 9%. Данните са по-добри от очакваните и затова акциите на най-големия софтуерен производител в света поскъпнаха с 4%.
От „Майкрософт" обявиха, че очакват за финансовата година, която приключва на 30 юни 2009 г., да реализират приходи от $ 64,9 млрд. Това е по-малко от предишните прогнози за $ 67,3 млрд. „Въпреки че имаме от лично работещ и диверсифициран бизнес модел, ние също сме засегнати от глобалната криза", коментира главният финансов директор на гиганта Крие Лидъл.
За последното тримесечие от „Майкрософт" са продали 2,2 млн. бройки от своята машина за видеоигри - т. нар. конзола, „Екс-бокс 360". Продажбите на „Ексбокс 360" са надвишили тези на конкурентния продукт на „Сони" „Плейстейшън 3" със 100 000 бройки.
събота, 25 октомври 2008 05:12:32

петък, 24 октомври 2008 г.

Инвестирайте в реклама по време на криза

сп. BusinessWeek - 4 стр.
Инвестирайте в реклама по време на криза



Авторитетният всекидневник Financial Times (FT) започна рекламна кампания, в която призовава бизнеса да не съкращава рекламните си бюджети, а напротив - повече да рекламира себе си и дейността си. По лондонските улици са се появили рекламни табели, имитиращи окъсан билборд с надпис: "Глобална криза. Каква грешка прави бизнесът на първо място?" Отговорът е прост - дори в период на финансова криза, вложенията в реклама носят полза, а фирмите, които не рекламират, вървят по неправилен път. Кампанията на FT, освен чрез външна реклама, се води и чрез електронни медии и интернет. Вестникът е създал специализиран микросайт, на който публикува данни от независими изследвания, проведени в години на рецесия. Те показват, че бизнес стратегията да се увеличават разходите за реклама в условията на икономическа криза в дългосрочен план се оказва много успешна. Проучването на McGraw-Hill, проведено между 600 компании в периода 1980-1985, сочи, че фирмите, които не са спрели да инвестират в реклама по време на рецесията през 1981/1982, по-късно са увеличили продажбите си с 256% спрямо останалите фирми.

петък, 24 октомври 2008 03:30:00

Сладки новини за маркетолозите

сп. BusinessWeek - 14 стр.
Сладки новини за маркетолозите



Хората са на полюсни мнения за това какво прави два обекта подобни, твърди скорошно проучване на човешката познавателна способност. Резултатите ще бъдат особено полезни на занимаващите се с маркетинг и особено с рекламиране чрез ин-тернет-търсачките, твърди авторът - психологът Захари Естес от британския университет University of Warwick. Той открил, че около 50% от около 200 участника са определяли подобието на базата на "категории", като са групирали кучетата с котките, зашото и двете са животни. Другата половина имали "тематично мислене" и свързали кучетата с кокалите. Поуки: ако продавате торти онлайн, в групата продукти, които предлагате, включете и думата "мляко". "Или пък в магазина нареждайте чипса близо до бирата, а не само в секцията със закуските", казва Естес.

петък, 24 октомври 2008 03:39:38

Криза + уеб реклама = ефективен рекламодател

сп. BusinessWeek - 46 стр.
Криза + уеб реклама = ефективен рекламодател

Деница ДЖЕНЕВА

Три групи компании са пионери в този сектор
Световната финансова криза няма да се отрази сериозно на ръста на интернет рекламата у нас, твърди изпълнителният директор на Инвес-тор.БГ Любомир Леков и повтори прогнозата си от началото на 2008 за 50% растеж. Все пак това е леко забавяне след постигнатото през 2007 60% развитие, когато пазарът реализира 12 млн. лв. реклама.
За първите три тримесечия на 2008 в България е регистриран 107% ръст спрямо предходния период. Затова и анализаторите смятат, че дори темпът да се забави, постигнатата инериия е прекалено голяма, за да се разклати пазарът. Като цяло световният пазар на интернет реклама също няма да отчете спад, смятат анализаторите. Свиването на рекламния бюджет от компаниите ще намали приходите на "традиционните" медии, докато интернет ще расте с 10-20%. Това не означава, че кризата се отразява благотворно на онлайн рекламата - просто темпът на растеж във виртуалното пространство е твърде силен, за да се обърне лесно в спад.
КАКВО СЕ СЛУЧВА
Икономическите кризи имат своите положителни страни, смятат специалистите. Рекламата в интернет е сред бурно развиващите се сегменти и отчита висок ръст на годишна база. Свиването на бюджетите следствие от кризата води до по-внимателно осмисляне на разходите, анализира се дали ефективно се харчат парите за реклама. След подобен анализ рекламодателите добиват по-реална представа какво да очакват от рекламата в интернет, към кои определени групи да я насочват и в крайна сметка как да реализират по-големи ползи. Така ще се използва и едно от най-големите предимства на рекламата в интернет - посланието да се насочи към конкретния потребител. В това отношение особено ефективна е имейл рекламата.
След като през юни 2007 на българския пазар стъпи Google, този месеи партньорство обяви и Yahoo. Двете компании имат различна визия за присъствието си и ще разчитат на различни услуги при потребителите. Google директно таргетира бизнес потребителите, фирмата залага на Google Enterprise Solutions, който включва офис пакета Google Apps u търсачката Google Mini. Офис пакетът е насочен към цялостно управление на комуникацията и взаимодействието между служителите в рамките на компанията. Търсачката може да търси измежду 220 различни типа файлове, включително HTML, PDF, Microsoft Office u Adobe Illustrator. Търсенето обхваща и корпоративната мрежа, и сай-та на фирмата. Решението Google Enterprise Solutions се предлага на нашумелия напоследък принцип софтуер-като-услуга. Това означава, че се хоства от Google и не изисква инсталиране на софтуер при потребителя. По същата причина няма и разходи по поддръжка.
Yahoo ще предоставя рекламно пространство в портала си, като рекламните послания ще бъдат показвани на потребителите от България. Компанията вижда потенциал и за развитието на таргетирана реклама по имейл, обявявайки, че ще разчита на силните позиции, които е постигнала в сегмента в световен мащаб. Yahoo не предвижда засега инвестиции на българския пазар и не възнамерява да локализира услугите си.
ПРОМЯНА В СТРУКТУРАТА
До края на годината пазарът ще се променя динамично, ще навлязат нови играчи, които ще разместят позициите, коментира Любомир Леков, изпълнителен директор на Инвестор БГ. Към момента първите три най-големи компании държат общо 50-60% от онлайн рекламния пазар. Преди две години техният общ дял е бил 80 на сто. Около 15 са интернет фирмите, чиито приходи надхвърлят 100 000 лв. годишно. Част от тях са листнати на Българска фондова борса.
Огромният нереализиран потенциал действа като магнит на големите играчи на световния пазар на интернет реклама. Докато в развитите икономики той е 10-15 процента от общия рекламен пазар, у нас за онлайн послания отиват около 3 на сто. Експертите са оптимисти, че в един момент България ще се превърне във Великобритания на Балканите (отличници по онлайн реклама с 15 процента дял от рекламните бюджети), защото в рамките на две години у нас стъпиха гигантите в областта. Предвид силните позиции на Yahoo на север (в Румъния) и на юг (в Турция) компанията очевидно е очаквала нещо да се случи, за да дойде тук. Същото важи и за Google, щурмували нашия пазар от Гърция.
Какво се случи
През 2006 присъствието на телеко-мите и банковия сектор в интернет стана осезаемо. На фона на малките суми, които до този момент се харчеха за онлайн послания, БТК и vivatel изцяло промениха дела на онлайн рекламния пазар, отделяйки огромни пари. Примера последва Глобул, който за 2007 заложи стотици пъти по-голям бюджет за интернет послания в сравнение с предходната година. Мобилтел също се включи в играта.
В същото време почти няма банка, която да не рекламира онлайн. Някои кредитни институции дори са заделили за реклама шестцифрени обеми. Характерно за България е, че когато един от големите играчи влезе, конкурентите нямат избор и ползват същия канал. По тази причина и сега няма голяма банка, която да не рекламира в интернет. Третите, оформящи групата на пионерите в интернет рекламата, са автомобилните производители.

петък, 24 октомври 2008 03:48:16

Кое е печелившо: лисица или мишка

сп. BusinessWeek - 63 стр.
Кое е печелившо: лисица или мишка



Грамадните и задъхващи се медийни конгломерати не са на мода отдавна. Затова и оределите днес гиганти пламенно ухажват инвеститори, опитвайки всевъзможни истории и начини на прелъстяване, за да спечелят поне малко любов и поне малко да не са като другите. Но как в тази ера да убедят Уолстрийт в своето великолепие?
Самнър Редстоун най-после се отказа и през 2005 разцепи своята Viacom на две. Мениджърите на Time Warner се хвалят с портфейл, съставен повече или по-малко от топмарки, но тази активна само-реклама ще остане незабелязана, докато притежава AOL, който все още е корпоративният еквивалент на обувки от цимент.
Двете заявки за изключителност са от News Corp. и Walt Disney. Ако грубо опростя нещата, историите са следните. Рупърт Мърдок от News Corp. приложи своята стратегическа хитрост, за да сглоби машина, която да изиграе всички на глобалната медийна шахматна дъска. A Disney заслужава да се котира високо заради мощните си брандове и несравнима палитра от начини да прави пари от тях. (Напоследък продава тази концепция на инвеститорите под алтернативния етикет "Разликата на Disney".)
Напоследък и двамата играчи понесоха удари на фондовата борса. Понижението на Disney c 27% през последните дванадесет месеца звучи мрачно, но такъв резултат надминава представянето на подобните й, както и на пазарните индекси. Само го сравнете с 57% спад на News Corp. Очевидно всяко изключение е различно. Проблемът на Мърдок е, че вестникарското му подразделение донесе около 19% от приходите на News Corp. в последната финансова година, приключила на 30 юни, с което стана второто по големина подразделение на компанията. Въпреки че става дума повече за Dow Jones, отколкото за The Wall Street Journal, инвеститорите приемат сделката като много скъп начин за купуване на още вестникарски активи, а времето не
е подобрило послевкуса. (Говорител на фирмата заявява, че корпорацията е доволна от цялостното представяне на Journal u Dow Jones.) A анализаторите твърдят, че вложе-нията в телевизионни станции оставят News Corp. още по-изложена на местните трендове в рекламата, което не е окуражаващо. И цифровият елфически прах, който покупката на MySpace от 2005 разпръсна върху компанията, загуби част от силата си през април (тогава компанията призна, че Fox Interactive Media Unit, където се помещава MySpace, няма да достигне целта си от $1 млрд. приходи).
"Мърдок все още е най-умният човек наоколо - смята един анализатор. - И какво от това? Хората
все пак разпродават неговите акции." (Мърдок, който седи върху $4.7 млрд. в брой, обяви наскоро, че ще купува само активи с два източника на приходи - т.е. нищо, което се издържа само с реклама.)
За разлика от конкурентите гигантът в забавленията получава най-малък процент от приходите си от реклама. Това е добре, когато разходите за реклама потъват. Непостоянното царуване на Майкъл Айзнър сега е на заден план, а главният изпълнителен директор Боб Айгър печели овации за постоянство. Големият въпрос е какво рецесията (и предполагаемото забавяне на пътуванията) ще причини на бизнеса с тематичните паркове на Disney, на който се падат около една трета от приходите в последното тримесечие. (Представители на компанията, позовавайки се на период на затишие преди оповестяване на печалбите, отказаха да ни свържат с мениджърите за коментар.)
Тази бавна медийна среда Вероятно е репетиция за това, което се задава, но заради стабилността Disney изглежда по-добър залог. В крайна сметка козовете й са прозаични: фирмата е по-малко зависима от реклами и продаде вестникарското си подразделение през 1997.
Кацнали в колосалните си офиси, медийните магнати все така кроят дръзки ходове. И да не искат да чуят, ще им споменем, че във времена като тези стратегическата хитрост не тласка акциите. Това, което го прави, е избягването на всичко радиоактивно.

петък, 24 октомври 2008 03:56:02

Качват на трупчета мерцедесите на „Глобул”

Новинар - 2 стр.
Качват на трупчета мерцедесите на „Глобул”



Операторът може да бъде глобен до 500 000 лв. за нелоялна конкуренция
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка на мобилната компания „Глобул” във връзка с новата SMS игра „100 на 100”, съобщиха вчера за „Новинар” от ведомството. Комисията трябва да установи дали компанията не нарушава Закона за защита на конкуренцията.
Според него наградите, които раздават фирмите при покупка на техен продукт или при организирането на игри, не трябва да надвишават 100 пъти стойността на съответния артикул или да не струват повече от 10 минимални работни заплати. В момента „Глобул” провежда SMS игра, в която 100 участници могат да спечелят автомобил от марката "Мерцедес-Бенц" А–клас, чиято цена е около 35 000 лева, а един ще спечели "Мерцедес-Бенц GLK 280" на стойност около 100 000 лв.
Десет минимални работни заплати се равняват на около 2400 лв., което ясно показва, че има нарушение на Закона за защита на конкуренцията, обясниха от антимонополния орган. Играта на „Глобул” започна на 6 октомври и ще продължи до 31 декември. Ако КЗК реши, че със сигурност има нарушение, мобилният оператор ще бъде глобен с до 300 000 лв., а ако не прекрати провеждането на играта, санкцията ще нарасне до 500 000 лв.
Друг проблем на играта е, че се нарушават правата на потребителите, ако компанията не описва в рекламата за играта ясно условията й. Така, ако потребителят се информира само от рекламата, остава с впечатлението, че трябва да прати само един есемес и ще може веднага да участва в тегленето за лек автомобил.
Оказва се обаче, че едно съобщение далеч не е достатъчно, защото след изпращането на 1 съобщение от фирмата връщат есемес с въпрос, на който клиентите трябва да отговорят, за да продължат да участват в играта. От "Глобул" подтикват клиентите си да участват в играта, като им изпращат кратки съобщения с текст „Глобул празнува и ти предлага шанса на живота ти! Бъди един от 100-те победители, спечели "Мерцедес"! Изпрати празен SMS на 777 сега!".
Цената на съобщението е 1,20 лв. с ДДС. Освен това периодично от мобилната компания зарибяват своите клиенти, като им изпращат съобщения, че вече има печеливши от играта, и ги информират колко коли остават и могат да бъдат спечелени.
От Комисията за защита на потребителите (КЗП) обясниха, че ще направят проверка по сигнал.
„Новинар” потърси коментар от "Глобул" относно започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията. От компанията обаче не отговориха до редакционното приключване на броя.
***
И „Мтел” бяха глобени за подобна игра
От КЗК припомниха, че в началото на тази година игра със същите условия и награди организираха и от конкурентния телеком „Мтел”. Тогава от фирмата подаряваха 101 коли "Фолксваген Поло" за 88 дни. Играта се провеждаше в периода от 18 октомври 2007 г. до 13 януари 2008 г. Според рекламата всеки ден един от клиентите на фирмата можеше да спечели лек автомобил.
Мераклиите трябваше да изпратят празен SMS до кратък номер 8888 и след това да дават верен отговор на въпросите, които ще получат на мобилните си телефони. Цената на съобщението също беше 1,20 лв. с ДДС. След проверката на комисията беше установено нарушение на Закона за защита на конкуренцията и беше наложена санкция на телекома в размер на 300 000 лв. От мобилния оператор обаче обжалваха санкцията в съда.

петък, 24 октомври 2008 02:35:10

Бизнес : Gmail променят политиката си за добавяне на контакти

БИГ БГ - Новините
Бизнес : Gmail променят политиката си за добавяне на контакти



Екипът на Google занимаващ се с Gmail услугата на компанията обяви, че ще има промени в начина по който електронната ви поща добавя автоматично контакти. Когато Google пуснаха Gmail услугата си при изпращането на писмо към адрес, който не е в контакт листата този адрес автоматично се запазваше, но след редица оплаквания от потребители това е на път да се промени. Новата политика на Gmail ще бъде тези контакти да се добавят в отделна група, а след 5 изпращания към един и същ адрес той автоматично да се добавя в контактите ви.
Новата група ще се нарича "Suggested Contacts", а при писането на електронно писмо адрес ще може да бъде избиран както от нормалната група с контакти така и от "Suggested Contacts". Като допълнение към това всички ваши контакти, които не са били редактирани след автоматичното добавяне ще бъдат преместени в групата "Suggested Contacts".
23.10.2008 г.

петък, 24 октомври 2008 00:01:00

Google пусна кръпка за браузъра Chrome

News.bg - По света
Google пусна кръпка за браузъра Chrome



Google пусна поредната версия на своя интернет браузър Chrome, съобщава PCworld.bg.
Специалистите по безопасността на компанията заявиха, че към момента уязвимостите, включващи Carpet bomb и някои други дупки вече несъществуват, но защитата на програмата продължава да се подобрява.
Кръпката е включена само във версията на браузъра за разработчици, а обикновените потребители за сега няма да я получат автоматично.
Съгласно информация от Google blog, в новата версия с номер 0.3.154.3 е променена стратегията за сваляне на изпълними файлове (*.exe, *.dll, *.bat) в
Сега тези файлове се съхраняват по специален начин и едва след потвърждаване на записа техните имена се връщат в първоначалния им вид.
Непотвърдените файлове се изтриват автоматично при затваряне на браузъра.
Но според специалистите, описаното по-горе е само временна мярка и не решава всички проблеми.
Би било по-добре файловете да не се свалят въобще преди потвърждаване острана на потребителя.
Експертите казват, че даже ако разширението на файла се различава от разширението на изпълним файл, той все пак може да бъде стартиран - например от командния ред на Windows.
По информация на Net Applications Inc., месец след появата на браузъра Google Chrome, неговият пазарен дял е 1%.
23.10.2008 г.

петък, 24 октомври 2008 00:01:00