петък, 5 септември 2008 г.

Инвалиди прескачат рекламната бариера

сп. BusinessWeek - 56 стр.
Инвалиди прескачат рекламната бариера

Марк ХАЙМАН

Все повече параолимпийци сключват договори с фирми като Visa u Nike
В ефир от 29 май реклама на Visa показва как Чери Блаует се носи светкавично по шосето. Зад кадър гласът на Морган Фрийман я описва като "търсеща силните усещания, мълниеносна и помитаща всички атлети от световна класа". Рекламата логично съчетава спортния герой и корпоративния му спонсор, ключовата разлика е само една - Блаует се спуска стремглаво с инвалидната си количка. Победител в множество маратони и студентка по медицина в Stanford University, Блаует се радва на рекламата не само, защото представя нея. Според наблюдатели този клип е първият, който показва жена, състезаваща се за американския параолимпийски отбор.
До неотдавна атлетите с трайни увреждания тренираха неуморно и печелеха медали, без рекламни договори. Още преди Параолимпийските игри (Олимпийските игри за атлети с трайни увреждания) в Пекин, тези атлети рекламираха всичко - от обувки за бягане до обслужване по стаите. Поръчвате си газирана напитка в McDonald's и ви я поднасят в чашка със снимката на Марлон Шърли, най-бързия спринтьор-инва-лид, чийто крак е ампутирай под коляното. На сайта на хотел Hilton атлетите Татяна Макфадън, всепо-митащата състезателка в надбягвания с инвалидни колички, и шампионът по хвърляне на диск Карлос Леон разказват за трудностите да си елитен атлет инвалид. Nike, Reebok и Hartford също са сключили сделки с параолимпийци тази година.
Блаует сключи договор с Visa да носи логото им още през 2004, но повечето други сделки станаха наскоро факт, включително Макфадън с McDonald's u Hilton. Засега сумите са скромни - сделките с национални брандове варират между $20 000 и $70 000 годишно, като има бонуси ако атлетът се включи в параолимпийския отбор или спечели медал. Най-добрите параолимпийци днес печелят над $100 000 от реклами - сума, която покрива разходите им по състезанията и дори им остават някакви средства.
Пред тези атлети има все още много препятствия. Медийното отразяване на игрите е изключително слабо, за събитието се знае малко. Куентин Уилямс, адвокат на Джош Джордж, един от най-добрите състезатели в надбягванията с инвалидни колички, казва, че част от задълженията му са да обяснява на потенциалните спонсори, че Параолимпийските игри не са Специалната олимпиада - състезанията за
умствено изостанали. "Доста компании все още смятат, че инвалид означава неспособен", посочва Дебора Макфадън, майката на Татяна. Доста, но не всички. Чрез сделките с параолимпийци фирмите печелят "една страхотна личност и една история, която ги кара да се чувстват добри", подчертава Джеф Блис, президент на компанията за спортен маркетинг Javelin Group и бивш шеф на отдела за олимпийски партньорства към Sara Lee.
Историите на тези спортисти са наистина впечатляващи. Леон, ветеран от Ирак, бил ранен при гмуркане, докато бил в отпуска от военоморския флот. Блаует преживяла инцидента, който я превръща в инвалид още преди да навърши 2 години, във фермата на родителите си в Айова. Но нито една от тези съдби не може да се сравни с историята на Макфадън, родена с раздвоен гръбначен стълб. На 6 годинки тя гниела в дом за сираци в Санкт Петербург, Русия, когато Дебора Макфадън, застъпник за правата на хората с увреждания, посетила дома. Тя осиновила момиченцето и го завела в дома си в Мериленд. Тринайсет години по-късно Татяна има 4 американски рекорда и световен рекорд в категорията си на 100 метра. - С Джейсън Буш в Москва
***
Текст под снимка
Макфадън -четири рекорда на САЩ и договор с Hilton и McDonald's

петък, 5 септември 2008 06:19:30

Основният филм все още не е започнал

Кеш - 13 стр.
Основният филм все още не е започнал

СТ.Н.С. Д-Р Антоний ГЪЛЪБОВ, социолог

Олигополното структуриране на телевизионния пазар ще преразпредели шансовете за формиране на мнения и изразяване на позиции
Крупните сделки на телевизионния пазар предизвикаха противоречиви реакции. Либералният оптимизъм видя в тях доказателство за силата на конкуренцията като средство за развитие на медията. Консервативният скептицизъм потърси зад впечатляващите суми и мащабни придобивания метаморфоза на системата от предишни зависимости. Критично настроеният популизъм побърза да ги определи като средство за обезбългаряване на медийното пространство и безогледна инвазия на глобалния космополитизъм.
Размерът на инвестициите, както и политическият залог на осъществяваното влияние ще определят решителния превес на комерсиалните медийни решения.
Парадоксалното в случая е, че всяка от тези интерпретации съдържа известна достоверност. Но сделките продължават да бъдат само снимка, отделен кадър, по който трудно може да бъде оценен целият филм. Още повече ако предходните епизоди са били старателно редактирани и цензурирани.
Сходният профил на компаниите, изявили впечатляващ интерес към присъствие на българския медиен пазар, предполага избор на сходна стратегия, а оттам и по-остра конкуренция на полето на комерсиалните телевизионни продукти. Тази промяна ще повлияе пряко както върху телевизионната аудитория и рекламния пазар, така и върху влиянието на телевизията в публичното пространство.
Статуквото, което започна да се променя, включваше три доминиращи телевизии и множество по-малки оператори, които разполагаха с ограничена аудитория, а оттам и с минимално присъствие на рекламния пазар.
В разстояние на сравнително дълъг период от време изследванията на телевизионната аудитория не показваха чувствителна промяна в предпочитанията на зрителите. В същото време настъпиха съществени трансформации във всекидневния ритъм на живот а оттам и в характера и интензитета на гледането на телевизия.
В началото на 90-те години около 16% от бюджета на времето на домакинствата у нас бе отделяно за гледане на телевизия. Това все още бе „семейно преживяване", характерно за класическия профил на масовата медия.
Постепенно, паралелно с промяната на собствеността, но без пряка връзка с нея, гледането на телевизия се променяше. Маркетинговите стратегии на конкуриращите се телевизионни програми, технологичното усъвършенстване, както и нарастването на относителния дял на домакинствата с повече от един телевизор задълбочиха диференциацията на телевизионната аудитория. Представата за масова аудитория постепенно отстъпи място на една все по-фрагментирана и социално дезинтегрирана среда, 6 която търсенето на предпочитано предаване започна да заема все по-голям дял от времето пред телевизора.
Българската телевизионна аудитория се диференцира възрастово, много преди това да предизвика промяна в маркетинговите и програмни стратегии. Гвнерационните дистанции, както и в редица други аспекти на публичния живот придобиха определящо значение за възприемането и оценката на масовото, монотонно телевизионно
предложение. Дори и залповото навлизане на нови за българите телевизионни формати не доведе до съществено пренареждане на аудиторията във възрастово отношение. Общата тенденция към намаляване на относителния дял на времето, прекарано пред телевизора, запази ясно очертания си генерационен профил.
Мултиплицирането на едни и същи програмни решения, устойчиво повтарящи схемата на Канал 1, доведе до специфична монотонност както по отношение на времевите интервали, така и спрямо характера и профила на медийното предлагане. В тази среда динамичното и качествено измерване на аудиторията не се превърна в абсолютен приоритет за рекламодатели, рекламни агенции и медии. Това позволи за дълъг период от време планирането, както и оценките на рекламните кампании да се основават на приблизителни измервания, гарантирани само чрез авторитета на фирмите, позиционирани трайно на този пазар.
Под натиска на това преструктуриране на преоценка ще бъде подложена и медийната регулация. Видимите зони на конфликт са концентрирани около режима на лицензиране, но ефективността на регулацията ще бъде подложена на преоценка практически във всички нейни аспекти. Цялостният модел на посттоталитарна трансформация, в който се развива България, предполага превес на регулацията пред конкуренцията. Това определи прекалено дълго запазилото се политическо влияние върху медийния пазар, както и високите равнища на корупционен риск.
Устойчивото разпределение на зони на влияние позволи формирането на монополни позиции на този политически чувствителен пазар. Това забави процеса на консолидация, запазвайки многото на брой индивидуални играчи. Неговото олигополно структуриране ще пренареди шансовете за формиране на мнения и изразяване на позиции. Дискретните монополи, които модерираха политическия интерес в медийното пространство, ще трябва да отстъпят и да преразпределят влиянието си. Малките телевизионни оператори все по-често ще трябва да търсят специализация или консолидация, за да отстоят собствения си медиен проект.
Малките телевизионни оператори все по-често ще трябва да търсят специализация или консолидация, за да отстоят собствения си медиен проект.
Преструктурирането няма да премине безконфликтно. Предстоящата и неизбежна цифровизация, както и промяната в собствеността ще увеличат напрежението в конкуренцията за зрителското внимание. Размерът на инвестициите, както и политическият залог на осъществяваното влияние ще определят решителния превес на комерсиалните медийни решения. Все по-често те ще се вписват в културна мяра, която остава относително непривична за българската публика. Заради всичко това основният филм на българския телевизионен пазар все още не е започнал.

петък, 5 септември 2008 04:09:22

BBC диша във врата на CNN

Кеш - 17 стр.
BBC диша във врата на CNN



BBC World News постепенно завладява аудиторията на CNN в Европа, а отскоро се цели и в Азия
Всеки месец 29 млн. потребители посещават сайта на BBC World News.
еждународният новинарски канал BBC възнамерява да извлече полза от финансовата криза, като увеличи постъпленията си от реклами. Фактът, че по време на войната в Ирак CNN е предавал едностранчива информация накара много хора да потърсят различна гледна точка при BBC, съобщава Financial Times - Deutschland.
„Напълно е възможно да има консолидация във финансовия сектор" смята Ане Барнард, шеф на BBC World News. „В такъв случай фирмите трябва да рекламират новите си марки и имидж, а такива кампании пасват съвсем добре на международен новинарски канал като нашия", допълва Барнард.
BBC World News е дъщерно дружество на British Broadcasting Corporation (BBC). Докато Корпорацията получава постъпления предимно от месечните такси на потребителите, BBC World News e предимно комерсиално ориентиран. Телевизионният канал е създаден през 1991 г. и със средно 78 млн. зрители на седмица е на второ място в света след американския си съперник CNN сред международните TV канали. Досега BBC World News работеше на загуба, тъй като финансовите постъпления изтичаха директно 6 централната каса на корпорацията. Шефката на новините, госпожа Барнард, е решена да започне да получава парите най-късно до 2010 г.
От 2003 г. насам предпочелите BBC World News са се увеличили с 50% и вече са 83 млн.
Въпреки работата „на червено" напоследък комерсиалните дейности на BBC стават все повече. Във Великобритания се дискутира дали например месечните такси са напълно актуални. Вече е ясно, че постъпленията от радио-телевизонни те такси на зрителите ще растат по-бавно, отколкото са се надявали от ръководството на концерна BBC. Британският медиен надзор дори заплашва, че в бъдеще и частните компании трябва да получават дял от постъпленията от радио-телевизионните такси, които са около 4 млрд. евро годишно. От BBC търсят спасение в различни източници на средства. Така например BBC продуцира телевизионни сериали чрез свое дъщерно дружество, а през друго издава списания. С такива сделки през 2007 г. дружеството е спечелило 916 млн. лири (1.15 млрд. евро), което е 17% повишение на приходите.
От „особено значение" е в обозримо бъдеще печалбите на BBC World News да стават все по-големи, категорично заявява Барнард, която ръководи компанията от април 2007 г. Дългосрочната цел е BBC World News да станат номер 1 сред денонощните новинарски канали в световен мащаб. По собствени проучвания, засега британския новинарски канал достига до 40 млн. домакинства по-малко от CNN. Сравнение между обсега на действие на двата телевизионни канала е трудно да се прави, защото в известна степен обслужват различни пазари. Например BBC World
News не се излъчва на територията на Обединеното Кралство заради финансираната от потребителски такси корпорация- майка.
В отделни пазари като Русия или Полша BBC World News са най-гледания англоезичен новинарски канал.
В Русия и Полша новините на британския канал са най-гледаните англоезични новини въобще.
От голяма полза за британците в този случай е фактът, че през последните години критичното настроение към САЩ расте. Освен това кореспонденцията на американския новинарски канал е упреквана в едностранчивост при предаването на информация особено по време на войната в Ирак. Това е една от причините, поради които домакинствата, предпочели BBC World News, са се увеличили с 50% от 2003 г. насам и вече са около 87 млн.
За да спечели още повече зрители, Барнард е решила да се насочи целево към някои региони. „Движим се с часовниковата стрелка" обяснява концепцията тя. От юли насам в ранния следобед телевизията
излъчваме едночасово новинарско предаване, което е насочено предимно към зрителите от Източна Азия и съвпада с тамошния праймтайм заради часовата разлика. Подобни предавания има и за Европа, и за САЩ.
Допълнителни пари за реклама ще бъдат насочени
в интернет В този случай доста ясно се разкрива разликата между публичноправната „майка" и комерсиалната „дъщеря" - BBC публикува редакционни материали в интернет на сайта www.bbc.co.uk, в който не трябва да има никакви реклами, a BBC World News - на www.bbc.com, като тази интернет страница може да се избира само извън Великобритания. Това представяне в интернет не може да бъде финансирано от държавните такси и за това се издържа от реклами.
По последни данни всеки месец сайта е посещаван от 29 млн. потребители. „Някои целеви групи, като младежите например, са все още трудно достижими за нас", казва Барнард. Поради това BBC World News ще се насочи към различни кооперации - например Youtube, където TV каналът пуска свои програми вече от година и половина.
***
Текстове под снимки
Централата на CNN 6 САЩ
***
Сградата на BBC във Великобритания

петък, 5 септември 2008 04:13:36

Бием балкански рекорд по реклама

Телеграф - 10 стр.
Бием балкански рекорд по реклама



За първи път изложителите на Есенния панаир ще могат да излъчват свои рекламни клипове и мултимедийни презентации на видеоекрани, направени по ултрамодерната LED технология. Екраните ще са три, като всеки е с площ 34 кв. метра. За пръв път на Балканите се монтират LED дисплеи с такава големина, обясниха от фирмата доставчик.

петък, 5 септември 2008 03:22:14

Юлита Станшиева, управляващ директор на Universal МсСаnn: И хлябът, и боклукът вече са медийни канали

Класа - 11 стр.
Юлита Станшиева, управляващ директор на Universal МсСаnn: И хлябът, и боклукът вече са медийни канали

Андриана Михайлова

Визитка
Юлита Станишева е управител на Universal МсСапп от неговото създаване през 2000 г. Преди това е била дълги години медия директор на МсСапп Erickson. Твърди, че помни София от времето, когато по улиците не е имало билбордове. Юлита Станишева е член на журито на медийния фестивал, част от фестивала на Асоциацията на рекламните агенции (ФАРА). Призовете в трите медийни категории ще бъдат раздадени на церемония тази Вечер в курорта Албена.
Пазарът на рекламата у нас ще расте, докато икономиката ни достигне европейските стандарти
Каква е конкуренцията в медийните категории, г-жо Станишева?
- Изключително сериозна, независимо че медийният фестивал за първи път се провежда под шапката на фАРА. Досега на фестивала в Албена имаше само една медийна категория, но вече те са три - "Креативно използване на традиционна медия", "Нови комуникационни канали" и "Медийна кампания". Журито също е медийно - от специалисти от рекламните и медия агенциите. Въпреки че сме различни хора и гледаме различни компоненти, за нас правилното таргетиране и адекватната комуникация са много по-важни от творчеството, само за себе си.
В "Нови комуникационни канали" има сериозни заявки...
- Да, има и най-много номинирани в тази категория. Журито е впечатлено - нещата, представени в нея, са на изключително високо ниво, могат да са конкуренция и на големите европейски фестивали. Дори и на най-големия - в Кан. Има изключително силни попадения. Много харесах кампаниите, свързани с чистотата. Допадна ми и използването на хляба в кампанията "... и зрелища", изготвена за сериала "PuM"no TV2.
Защо в "Медийни кампании" оцеляха само две заявки, при това и двете на Publicis MARC?
- Журито бе най-критично в тази категория. Може би защото не се състезават най-силните. Или пък кампаниите не са били правилно таргетирани. Тази година е годината на новите комуникационни канали, въпреки че досега не е имало такава категория. Хубаво е, че медийните хора проявяват фантазия, търсят невероятни начини да стигнат до потребителите, а от друга страна клиентите поемат този риск. За последното е изключително важно да вярваш на рекламната агенция и на екипа, защото често прекрасни идеи остават в чекмеджетата. Вече всяко нещо може да бъде медиен канал - и кошчето за боклук, и хлябът. Дай Боже, някой ден, някои от новите комуникационни канали да се превърнат и в традиционни.
Застрашена ли е съдбата на традиционните медии?
- Досега няма такъв случай. Коментира се, че интернет ще измести останалите медии, но човек се научава да потребява различни канали по логичен начин.
Вестникът например си остава предпочитаното място, когато трябва да се обясни нещо сложно на потребителя. В 30-секунден спот по телевизията това не може да стане. Същото е валидно и за радиото. Има много продукти, за които вестникът е най-добрият канал, факт е, обаче че хората все по-рядко четат и предпочитат някой да им смели информацията по телевизията. Това води до нишово таргетиране на печатните медии.
Кои клиенти и продукти рискуват с новите медии?
- Бързооборотните продукти обичат телевизията. Телекомите и новите технологии са по-склонни да търсят нишовите клиенти и продукти, които таргетират младите хора. А те гледат телевизия по-малко. Затова по-адекватно е до тях да стигнеш по друг път, различен от телевизията.
Креативността ли е най-Важна за спечелването на потребителя?
- Естествено че индустрията се опитва да прави все по-креативни неща, но не е достатъчно само да си само креативен. Случва се хората да запомнят някой виц от реклама, но не могат да си спомнят рекламирания продукт. Това е рискът - нещо много креативно да не е адекватно нито за продукта, нито за потребителя. От друга страна хубавата идея е изключително важна, за да грабне. Истината е, че най-креативните неща са с много изчистени и добри идеи.
Ръстът на рекламата у нас е 25-30% годишно. Докога ще продължава тази тенденция?
- Докато икономиката на България догони тази на европейските държави. В Европа ръстът на рекламните бюджети е с по няколко процента, там 3% е връх. Нашият пазар е от тези, които стартират от много ниско ниво и е естествено че хората ще стават по-богати, а заплатите - по-близки до европейските. Потреблението ще нараства и съответно ще се увеличават рекламните бюджети.

петък, 5 септември 2008 04:16:11

Google Chrome вече има 1.5% дял сред браузърите

News24bg - Технологии Технологии категория
Google Chrome вече има 1.5% дял сред браузърите



Когато компания като Google пусне нов продукт, той става обект на голям интерес. Така стана и с бета версията на Chrome браузъра. Веднага след пускането му, браузърът е тестван от много потребители. Според данните, Google Chrome надминава съперниците си Opera и Netscape за най-голям пазарен дял само 6 часа след пускането му. Според статистиката, Google Chrome придобива 1% пазарен дял за по-малко от 12 часа от представянето му, съобщава kaldata.com. Вчера браузърът е достигнал 1.48%. Последните данни показват, че Google Chrome надминава 1.5% и постоянно продължава да се увеличава броят на потребителите, които го използват. Интересно е да видим какво ще бъде развитието на браузъра. Ето и първите плюсове и минуси на Google Chrome, според списание PC World. Плюсове: -Лесна инсталация и бърза работа -Коректна работа с повечето сайтове -Прост и изчистен интерфейс -Възможност за използване на адресния ред и като поле за търсене -Наличие на функция "Инкогнито", която премахва следите от пребиваването ви в Интернет -Вграден Google Gears -Коректна работа с всички онлайн услуги на Google (естествено) Минуси: -Странен интерфейс – не на всеки ще се хареса -Минимални настройки -Некоректна работа с някои сайтове и системи за управление на съдържанието (CMS)
04.09.2008

петък, 5 септември 2008 00:01:00

Използва се една трета от капацитета на Мрежата

News.bg - У нас
Използва се една трета от капацитета на Мрежата



Глобалният интернет трафик продължава да расте с бързи темпове. През настоящата година увеличението е с 53 % спрямо миналата, което обаче е известно отстъпление, сочат данните от изследване на TeleGeography, цитирани от technewsbg. Интернет доставчиците са успели да осигурят излишък от пропускателна способност в стремежа си да отговорят на нарасналия обем на предаваните по мрежата данни. В същото време някои провайдери в САЩ са въвели месечни ограничения за трафика. За сравнение, интернет трафикът през 2007-а отбеляза ръст от 61 % спрямо предходната година. Изследването на TeleGeography разкрива глобални тенденции, а не толкова използването на интернета от домашни потребители. Значително увеличение на обема на предаваните данни се наблюдава в региони, където интернет е слабо развит - така например трафикът между САЩ и Латинска Америка се е удвоил. Пропускателната способност на глобалната мрежа е нараснала с 62 % благодарение на океанските оптични магистрали. Средно обаче потребителите по света използват не повече от 29 % от наличния капацитет на мрежата. Търсенето на широколентови връзки постепенно намалява от 2001 година насам, коментират от TeleGeography. Темповете на ръст на трафика обаче остават високи заради набиращото популярност онлайн видео.
04.09.2008

петък, 5 септември 2008 00:01:00

Microsoft обмисля ga заведе иск срещу Google

Класа - 22 стр.
Microsoft обмисля ga заведе иск срещу Google



Новият браузър Chrome беше вторият голям удар на интернет търсачката, след като бе постигнато споразумение c Yahoo!
Microsoft планира да заведе антимонополен иск срещу конкурента си на интернет пазара - Google, съобщи theinquirer.net, позовавайки се на източници от компанията. Повод за евентуалната контраатака на Microsoft е пускането на браузъра Chrome, с който Google ще се опита и вероятно ще успее да вземе дял от Internet Explorer.
Дали Microsoft ще предприеме съдебен иск срещу интернет гиганта, зависи от това, по какъв начин Google ще интегрира своите продукти, включително уеббраузър, търсене и офис приложения, твърдят запознати.
Междувременно водещият технологичен сайт CNET съобщи, че браузърът на Google е значително по-бърз от конкурентите Firefox и IE. Предимството на Chrome е било демонстрирано
с Javascript тестове.
Други източници в интернет пък побързаха да обявят първата открита уязвимост в браузъра, съобщи technews.bg. Чрез линк за даунлоудване недобронамерен човек може да проникне в почти всеки файл на компютъра ви, казва специалистът по интернет безопасност Авив Раф пред TG Daily. Представители на Google още не са направили официален коментар по повод тези твърдения.
Браузърът е достъпен за сваляне дори от българската версия на началната страница на Google - http://www.google.bg/, на която е разположен линк. Прави впечатление, че на практика този браузър не се сваля като самостоятелен инсталационен файл, а директно се инсталира в компютъра.
Според специалисти от IT средите Google Chrome е кръстоска между Mozilla Firefox, Internet Explorer и донякъде Opera.
Стартовата страница напомня на тази на Opera с тази разлика, че на нея са показани миниатюри на най-посещаваните страници. Освен това оттук може да се търси в историята на посетените страници. Новият браузър е изключително бърз - както при стартиране, така и при работа. Интерфейсът на програмата е малко странен и дори ще ви се стори беден откъм функции. Преди всичко адресният ред може да се използва не само за въвеждане на адрес, а и за търсене в Google (ако сте задали тази търсачка по подразбиране). Адресът на сайта в адресния ред се показва по нов начин - домейнът е с нормален цвят, а останалата част от адреса - в по-блед.
Това е втората голяма крачка на Google пред конкурентите от Microsoft, които не успяха да се преборят за миноритарния процент акции от Yahoo! преди няколко месеца. Интернет порталът отказа оферта от 35 долара на акция.
На 7 септември Google ще празнува своя 10-и рожден ден.

петък, 5 септември 2008 04:26:21

четвъртък, 4 септември 2008 г.

Запалиха огъня на Рекламиада 2008

Класа - 11 стр.
Запалиха огъня на Рекламиада 2008

Михаил АНДРЕЕВ

Out of Home е най-оспорваната дисциплина
на Фара
Огънят на Рекламиада 2008 бе запален ритуално вчера в импровизираното рекламистко градче - курорта Албена. В продължение на четири дни, до 6 септември, две журита ще отличат най-добрите състезатели в 14 категории. фестивалът на Асоциацията на рекламните агенции се провежда за девети път. Комуникацията за Рекламиадата е дело на агенция Publicis Marc u ще мине под мотото "Важна е победата, а не участието".
Треньорите - членовете на журитата, трябва да се справят с оценяването на рекордните 565 заявки. Те са с 15% повече от миналогодишните, като според експертите една от причините за това е 30-процентното увеличение на рекламните бюджети у нас.
За първи път тази година медийните категории -"Креативно използване на
традиционна медия (телевизия, преса, радио, въниша и вътрешна реклама, интернет), "Нови комуникационни канали" и "Медийна кампания", ще бъдат журирани отделно. Отборът на медийните директори ще предвожда Албена Колева.
За втора поредна година тимът на криейтив директорите на първите 12 агенции у нас (според точките им от последните три издания на фестивала) ще оглави Емил Захариев от New Moment New Ideas. Две ще бъдат и церемониите по награждаване на отличниците - призовете за медийните дисциплини ще бъдат раздадени на 5 септември, а ден по-късно ще бъдат оповестени и имената на победителите в останалите. Най-оспорвана е конку-ренцията в категория Out of Home (външна, вътрешна, транспортна реклама, плакати и free cards), където има 91 заявки. 34 са предложенията в "Интернет реклама", като миналата година на фАРА те са били 26. За медали в пресрекламата се състезават 88 заявки, а в телевизионната и кинорекламата сили ще премерят 62 предложения, като тя е разделена на три отделни категории (телевизионна - стоки, телевизионна - услуги и телевизионна - социална, медийна и политическа).
Най-голям брой заявки -39, са подали New Moment New Ideas Company и Publicis MARC Group. След тях е Ogilvy & Mather Sofia c 35 предложения, следвана от Noble Graphics Creative Studio (33) и Си Ей Ес (30). В Ton 10 подадени заявки са още Euro RSCG Sofia (28), Leo Burnett Sofia (23), McCann Erickson Sofia (23), ДДБ София (21) и vpr advertising (18).
Двама лектори от чужбина ще има на Рекламиадата - Алеш Павлин от екипа на международния рекламен фестивал Golden Drum в Словения и Стюарт Никълсън - от ZenithOptimedia.

четвъртък, 4 септември 2008 03:55:20

Мария Тодорова, творчески директор на „Огилви енд Мейдър“, член на творческото жури: Хората оценяват нестандартните реклами

Дневник - Компании&Финанси - VII стр.
Мария Тодорова, творчески директор на „Огилви енд Мейдър“, член на творческото жури: Хората оценяват нестандартните реклами

Албена БОРИСОВА

За четвърта поредна година „Дневник“ прави поредица интервюта с членове на журито на фестивала на Асоциацията на рекламните агенции (ФАРА). Тази година събитието се провежда от 3 до 6 септември в Албена. Въпросите на „Дневник“ целят да дадат представа какви са нагласите на оценяващите, тенденциите в бранша и състоянието на пазара като цяло.
Г-жо Тодорова, развива ли се креативността на българския рекламен пазар?
- Агенциите, които държат на репутацията си, се развиват в положителна посока. Следят как се развива международният пазар и какви са тенденциите на него. Опитват се, доколкото е възможно, да дават креативни и адекватни решения.
А какви са тенденциите на световния пазар?
- Още миналата година на фестивала в Кан видяхме много иновативни и мащабни решения. Мисленето е на съвсем друго ниво. Ще дам пример с проекта на Nedbank, наречен Power to the People, или кампанията, свързана с глобалното затопляне в резултат на която токът в Сидни спира за 1 час. Този момент е излъчен по всички телевизионни станции. Също и проектът на Давид Дрога за Unicef-Tap project е уникален и иновативен. Той най-ясно показва какво значи креативност в момента. И колко сме далеч ние.
Затова ли продължаваме да сме свидетели на реклами като тази с дините, рекламираща един алкохол?
- Сигурна съм, че агенцията, която я е изготвила, е имала минимално участие в раждането на тази идея за съжаление. Но тук идва и въпросът къде е държавата. Сексът продава не само у нас, но трябва да има някакъв морален кодекс, трябва да има граница. Тази реклама направи впечатление на чужденците, посетили това лято България. Аз се срамувах от нея.
Има ли нужда от засилване на регулацията в рекламния бизнес?
- В България нужда от регулация има. Но нека да не откриваме топлата вода. По света отдавна съществуват правила и морални кодекси, които могат да бъдат адаптирани.
Хората възприемат ли по-добре рекламните послания по нетрадиционните канали в сравнение с тв рекламата например?
- Това е явление, което се наблюдава през последните години в света. Книгата Advertising is dead. Long live Advertising проследява тъкмо тази тенденция. За съжаление в България телевизията все още е най-лесният и сигурен начин да достигнеш аудиторията. Моите наблюдения са, че нетрадиционното използване на традиционна медия и иновативните канали се забелязват и оценяват от хората. Понякога те са много по-трудни и трудоемки за изпълнение, особено ако искаме да са масови. Тук трябва да помоля пресата и аутдор медия компаниите да подпомагат нестандартните идеи на агенциите, независимо че това ги поставя в малко по-некомфортна ситуация и изисква от тях повече усилия и време за изпълнение.
Как ще обясните големия брой на заявките за външна реклама?
- Всички клиенти инвестират във външна реклама. Външната реклама и пресата са най-тежките категории не само на ФАРА, а и по световните фестивали. Нищо изненадващо. Все пак инвестицията във визия е несравнима с бюджета на заснемането на телевизия. Да не говорим за цената на излъчването.
А в какво не обичат да инвестират компаниите? Интернет например наложи ли се вече като задължителна част от медия микса?
- Интернет дава големи възможности, но, за да направиш нещо наистина забележимо, трябва да се вложат и големи средства. Един мащабен проект във виртуалното пространство често струва колкото производството на телевизионен клип. По-малките клиенти не могат да пренебрегнат телевизията за сметка на интернет.
Освен това рекламодателите често пренебрегват препоръката на агенциите за изграждането на цялостна визия на продукта или услугата, която предлагат. Марка се изгражда бавно и внимателно, а не с малко телевизия, малко преса веднъж годишно. Трябва да има цялостна стратегия, която да се спазва, за да може марката да се обвърже трайно и емоционално с потребителя. Така тя ще ти се отплати.
В каква посока се развива българският рекламен пазар?
- Обнадеждена съм, че Effie награди (призове, които получават кампании с най-висока икономическа ефективност - бел. авт.) тази година получиха кампании, които бяха и креативни. Например тези на „Нескафе“, „Интерамерикан“, WWF, ОББ и т.н. Това означава, че добрата идея и продава. Това е много положителна тенденция. Тези награди ще се преборят със схващането, че само стандартните идеи работят.
Очаквате ли да се появят добри примери за политическа реклама във връзка с предстоящите парламентарни избори през 2009 г.?
- Лично аз не обичам политическите кампании и политиката. Винаги съм била политически ангажирана, но вече за съжаление съм загубила вяра. По принцип гласувам, но правя компромиси последните години. Хубави и професионално направени политически кампании вече бяха направени. Предполагам, че тази тенденция ще продължи.
Смятате ли, че добра политическа реклама би могла да повлияе значително на избирателите?
- Една внимателно обмислена политическа кампания с добра стратегия може да повлияе психологически на обикновения човек. Не трябва да забравяме силата на манипулацията.
Смятате ли, че ще настъпят големи промени на рекламния пазар заради мащабните сделки с ТВ2 и „Нова телевизия“?
- Не. Голяма промяна не очаквам.
А какво ново очаквате да се случи на ФАРА?
- Мисля, че изненади няма да има. Очаквам да видим кои ще са първите три агенции.

четвъртък, 4 септември 2008 04:47:48

Мария Тодорова, творчески директор на „Огилви енд Мейдър“, член на творческото жури: Хората оценяват нестандартните реклами

Дневник - Компании&Финанси - VII стр.
Мария Тодорова, творчески директор на „Огилви енд Мейдър“, член на творческото жури: Хората оценяват нестандартните реклами

Албена БОРИСОВА

За четвърта поредна година „Дневник“ прави поредица интервюта с членове на журито на фестивала на Асоциацията на рекламните агенции (ФАРА). Тази година събитието се провежда от 3 до 6 септември в Албена. Въпросите на „Дневник“ целят да дадат представа какви са нагласите на оценяващите, тенденциите в бранша и състоянието на пазара като цяло.
Г-жо Тодорова, развива ли се креативността на българския рекламен пазар?
- Агенциите, които държат на репутацията си, се развиват в положителна посока. Следят как се развива международният пазар и какви са тенденциите на него. Опитват се, доколкото е възможно, да дават креативни и адекватни решения.
А какви са тенденциите на световния пазар?
- Още миналата година на фестивала в Кан видяхме много иновативни и мащабни решения. Мисленето е на съвсем друго ниво. Ще дам пример с проекта на Nedbank, наречен Power to the People, или кампанията, свързана с глобалното затопляне в резултат на която токът в Сидни спира за 1 час. Този момент е излъчен по всички телевизионни станции. Също и проектът на Давид Дрога за Unicef-Tap project е уникален и иновативен. Той най-ясно показва какво значи креативност в момента. И колко сме далеч ние.
Затова ли продължаваме да сме свидетели на реклами като тази с дините, рекламираща един алкохол?
- Сигурна съм, че агенцията, която я е изготвила, е имала минимално участие в раждането на тази идея за съжаление. Но тук идва и въпросът къде е държавата. Сексът продава не само у нас, но трябва да има някакъв морален кодекс, трябва да има граница. Тази реклама направи впечатление на чужденците, посетили това лято България. Аз се срамувах от нея.
Има ли нужда от засилване на регулацията в рекламния бизнес?
- В България нужда от регулация има. Но нека да не откриваме топлата вода. По света отдавна съществуват правила и морални кодекси, които могат да бъдат адаптирани.
Хората възприемат ли по-добре рекламните послания по нетрадиционните канали в сравнение с тв рекламата например?
- Това е явление, което се наблюдава през последните години в света. Книгата Advertising is dead. Long live Advertising проследява тъкмо тази тенденция. За съжаление в България телевизията все още е най-лесният и сигурен начин да достигнеш аудиторията. Моите наблюдения са, че нетрадиционното използване на традиционна медия и иновативните канали се забелязват и оценяват от хората. Понякога те са много по-трудни и трудоемки за изпълнение, особено ако искаме да са масови. Тук трябва да помоля пресата и аутдор медия компаниите да подпомагат нестандартните идеи на агенциите, независимо че това ги поставя в малко по-некомфортна ситуация и изисква от тях повече усилия и време за изпълнение.
Как ще обясните големия брой на заявките за външна реклама?
- Всички клиенти инвестират във външна реклама. Външната реклама и пресата са най-тежките категории не само на ФАРА, а и по световните фестивали. Нищо изненадващо. Все пак инвестицията във визия е несравнима с бюджета на заснемането на телевизия. Да не говорим за цената на излъчването.
А в какво не обичат да инвестират компаниите? Интернет например наложи ли се вече като задължителна част от медия микса?
- Интернет дава големи възможности, но, за да направиш нещо наистина забележимо, трябва да се вложат и големи средства. Един мащабен проект във виртуалното пространство често струва колкото производството на телевизионен клип. По-малките клиенти не могат да пренебрегнат телевизията за сметка на интернет.
Освен това рекламодателите често пренебрегват препоръката на агенциите за изграждането на цялостна визия на продукта или услугата, която предлагат. Марка се изгражда бавно и внимателно, а не с малко телевизия, малко преса веднъж годишно. Трябва да има цялостна стратегия, която да се спазва, за да може марката да се обвърже трайно и емоционално с потребителя. Така тя ще ти се отплати.
В каква посока се развива българският рекламен пазар?
- Обнадеждена съм, че Effie награди (призове, които получават кампании с най-висока икономическа ефективност - бел. авт.) тази година получиха кампании, които бяха и креативни. Например тези на „Нескафе“, „Интерамерикан“, WWF, ОББ и т.н. Това означава, че добрата идея и продава. Това е много положителна тенденция. Тези награди ще се преборят със схващането, че само стандартните идеи работят.
Очаквате ли да се появят добри примери за политическа реклама във връзка с предстоящите парламентарни избори през 2009 г.?
- Лично аз не обичам политическите кампании и политиката. Винаги съм била политически ангажирана, но вече за съжаление съм загубила вяра. По принцип гласувам, но правя компромиси последните години. Хубави и професионално направени политически кампании вече бяха направени. Предполагам, че тази тенденция ще продължи.
Смятате ли, че добра политическа реклама би могла да повлияе значително на избирателите?
- Една внимателно обмислена политическа кампания с добра стратегия може да повлияе психологически на обикновения човек. Не трябва да забравяме силата на манипулацията.
Смятате ли, че ще настъпят големи промени на рекламния пазар заради мащабните сделки с ТВ2 и „Нова телевизия“?
- Не. Голяма промяна не очаквам.
А какво ново очаквате да се случи на ФАРА?
- Мисля, че изненади няма да има. Очаквам да видим кои ще са първите три агенции.

четвъртък, 4 септември 2008 04:47:48

Coca-Cola купува компания в Китай за 2.4 млрд. USD

Пари - 10 стр.
Coca-Cola купува компания в Китай за 2.4 млрд. USD

WALL STREET JOURNAL

Coca-Cola Co. предложи втората най-голяма сума за покупка на друга компания в историята си - 2.4 млрд. USD, за да придобие водещия китайски производител на натурални сокове и нектар Huiyuan Juice Group. Ако сделката стане факт, тя ще е номер едно в Китай за покупка на местна от чужда компания. Coca-Cola неотклонно следва стратегията да купува фирми, произвеждащи сокове, вода и други негазирани продукти в последните години, за да разшири портфолиото си и да се пребори с конкуренцията в сегментите на негазираните напитки, които нарастват по-бързо от този на газираните. Сделките, които реализира напоследък, са придобиване на голяма руска компания през 2005 г. и на мексиканската Jugos del Valle миналата година. Най-голямата придобивка на Coca-Cola обаче е щатският производител на енергийни напитки Energy Brands, за който плати 4.1 млрд. USD. Coke се надява сделката с Huiyuan да й позволи да увеличи още повече бързия ръст на продажбите на негазирани напитки на китайския пазар. През 2007 г. тя имаше 9.7% дял от пазара на плодови напитки в страната според Euromonitor International.
Huiyuan, която е водещият местен производител на 100-процентни натурални сокове, пък държи 43% oт китайския пазар по данни на AC Nielsen. Coca-Cola направи офертата си след края на олимпиадата в Пекин, защото като основен неин спонсор набра много червени точки, а и стана още по-популярна в Китай след масираната рекламна кампания. Френската компания Danone притежава почти 1/4 от Huiyиan.
***
Текст под снимка
Невил Исдел,който дълги години беше президент и главен изпълнителен директор на Coca-Cola, сега е директор на надзорния съвет на компанията, чиято марка струва над 70 млрд. USD

четвъртък, 4 септември 2008 04:29:30

Рупърт Мърдок иска да купи и вестник The New York Times

Пари - 11 стр.
Рупърт Мърдок иска да купи и вестник The New York Times



Напоследък той е по-благоразположен към либерално настроената преса, което му помогна да подобри имиджа си
Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок, който чрез News Corp е собственик на нашата bTV, иска да купи в. The New York Times, съобщава материал в октомврийския брой на списание Vanity Fair.
Собственикът и шеф на News Corp и агенцията за външна реклама News Outdoor вярва в монопола и иска освен в. Wall Street Jourmal да притежава и в. The New York Times, най-големия национален ежедневник в САЩ с тираж, надвишаващ 1 млн. Неотдавна Мърдок имал планове да сложи ръка и на дял от американската финансова агенция Bloomberg News, само че до сделка не се стигна.
Консервативните възгледи на Мърдок често плашат журналистите на изданията, към които поглежда австралиецът.
Само че в последно време той стана по-благоразположен към либерално настроената преса, което му помогна да подобри имиджа си.
Междувременно финансовото положение на водещите щатски вестници не е розово, тъй като печалбата им падна с 82% през второто тримесечие заради резкия спад на рекламните приходи в печатните им версии.

четвъртък, 4 септември 2008 04:31:44

Кой сега е номер едно

Пари - 24 стр.
Кой сега е номер едно

Светлана ЖЕЛЕВА

Агенция Маркет Тест с управител Ивайло Богомилов прави между 15 и 20 проучвания месечно
BG предприемачът трябва да гледа на парите, които дава за маркетингови изследвания като инвестиция - те няма да му се върнат веднага, а по-късно, но пък многократно. Цените на този тип проучвания са много ниски у нас: страната ни е на едно от последните места в класацията, сочи анализ на Световната организация за маркетингови проучвания. Ниските цени може да бъдат използвани от мениджърите максимално, за да ръководят бизнеса си професионално, отбелязва Ивайло Богомилов, изпълнителен директор и акционер в Маркет Тест АД.
Темп
Маркет Тест съществува от 1995 г. и се специализира в пазарни проучвания. Другият възможен тип проучвания е изследване на общественото мнение, по-познати като социологически изследвания. Нямаме интереси в тази област, но за съжаление понякога и към нас се прилага негативизмът, който хората показват към социологическите агенции, отбелязва Богомилов.
Маркетинговите проучвания са млад сектор, у нас се развива през последните 15 години. Работим основно с големи чужди корпорации, по-малките български фирми все още не са узрели за идеята да използват маркетингови изследвания. А ако ги поръчват, очакват да им кажеш, че техният продукт е най-добър, а също и да им дадеш веднага готови решения, добавя Богомилов. Същото важи и за медиите - повечето искат да чуят, че те са номер едно, а не се задълбочават да анализират тенденции, което би им помогнало да станат подобри.
Добри практики
На базата на нашите данни клиентите вземат много важни решения - големите фирми планират своите маркетингови стратегии. И ако едно изследване ги подведе, то означава, че те ще търпят загуби. А нито една фирма не може да си позволи това. Мениджърите използват нашите данни, за да опознаят пазара, да намерят свободни ниши, да разберат какви са силните страни на тяхната компания и на конкурентите.
В общия случай BG фирми се насочват към маркетингови изследвания, когато имат проблеми и нещата не вървят, а тогава е наистина късно. Дори и да е добре, бизнесът трябва периодично (поне веднъж годишно) да прави маркетингови изследвания - да се следят тенденциите и новостите, основните играчи на пазара и какво се променя в нагласите, поведението и предпочитанията на клиентите. (пример за това са т.нар. tracking изследвания).
Екип
Не наемаме на работа хора от конкурентни фирми, защото те биха дошли с изграден стил на работа, а ние искаме те да усвоят нашия начин. При нас работят млади, добре образовани хора, които предпочитат динамиката и интензивостта. Броят на проектите, които агенцията изпълнява, е между 15 и 20 на месец. Това позволява да дават качествен продукт и същевременно е добър обем за стабилност на бизнеса. Маркет Тест разчита и на над 300 интервюери в страната. Тяхната добросъвестност и коректност са важни фактори за осигуряването на достоверна информация.
***
Развитие
► Един от силните ни сектори е телекомуникационният, много добри сме и в сферата на бързооборотните средства. А също и от фармацевтичния сектор имаме много клиенти, добавя Богомилов.
► Маркет Тест наскоро проведе престижно международно изследване в 10 страни като ОАЕ, Сърбия, Хърватия, Турция, Казахстан, Русия. За нас това е голям успех, натрупахме ценен опит, подчертава Богомилов.
► За съжаление България остана встрани като център за развитие на маркетинговите изследвания. Изпуснахме централите на големите фирми заради забавена приватизация, провалени приватизационни сделки, след което тези корпорации преместиха регионалните си офиси в Румъния.
► Ивайло Богомилов е бил преподавател по медийни изследвания в НБУ, в Колежа на Максим Бехар - М3.
► Вече предпочита да има повече време за своето хоби. Освен че е планинар, голямата му страст е летенето с парапланер. Отскоро е и първият в България международен съдия по парапланеризъм в дисциплината целно кацане.
► Проучванията на Маркет Тест са ад-хок - които се правят по поръчка на клиент и резултатите стават негова собственост, и syndicated - правят се регулярно, а данните са собственост на агенцията.
***
30 души работят в маркетинговата агенция
***
12 години Маркет Тест работи на този специфичен пазар
***
Текст под снимка
Маркет Тест е партньор на в. Пари в подготвяне на класации. стихията на Ивайло Богомилов са медийни изследвания

четвъртък, 4 септември 2008 04:44:37

Германската RTL с мерак за bTV

Труд - 27 стр.
Германската RTL с мерак за bTV



БЕРЛИН - Германската медийна групировка RTL проявява интерес към най-голямата частна българска телевизия с национален обхват bTV, съобщи електронното издание „Финанцнахрихтен". bTV е собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок. От офиса му преди месец бе съобщено, че телевизията ще се продаде за 1,1 млрд. евро, сочи изданието, според което продажбата трябва да бъде финализирана до края на годината. Мърдок е поискал от инвестиционната банка „Лемън" да оцени възможностите за продажба на bTV. Председателката на СЕМ Мария Стефанова неотдавна също каза, че bTV ще бъде продадена до края на годината. През юли скандинавската „Модърн таймс груп" купи Нова тв за 620 млн. евро, а американската „Сентръл юръпиън медия ентърпрайсис" -TV2 3a $ 172 млн.

четвъртък, 4 септември 2008 05:35:52

Тодор Колев води шоу на Би Ти Ви с Paдост

Труд - 38 стр.
Тодор Колев води шоу на Би Ти Ви с Paдост

Ваня ЕМИЛОВА

Актьорът Тодор Колев и тв водещата Радост Драганова ще бъдат „диригентите" на най-новото шоу на Би Ти Ви „Танцуващи звезди". Предаването с продуцент Нико Тупарев стартира на 22 септември. В него известни личности ще се учат от професионалисти да танцуват.
Радост е позната на зрителите на Би Ти Ви, където от пет години води предаването „Огледала". Освен това тя е главен юрисконсулт на Столична община, а дълги години е била състезателка по синхронно плуване. Тодор Колев освен като едно от най-емблематичните имена в българското кино и театър спечели милиони почитатели и като тв водещ на предаването „Как ще ги стигнем с..." и „Вход свободен" по БНТ.
Двамата са били избрани за водещи на „Танцуващи звезди" след продължително умуване и в конкуренция с други осем кандидати. Ръководството на Би Ти Ви се спряло на тях заради „изключителната им харизматичност и доказан професионализъм, както и заради любовта на публиката". Зрителите ще видят Тодор Колев за първи път
след много години отсъствие от екран в стартовия епизод на „Танцуващи звезди", когато двамата с Радост ще изпълнят специален номер за публиката.
Според първоначалния замисъл на продуцента Нико Тупарев мъж ще е основен водещ на предаването, а жена ще интервюира участниците зад кулисите. Именно такъв модел Нико използва и в един от сезоните на шоуто „Биг брадър", на което доскоро беше продуцент. Там Ники Кънчев беше в кадър, а Евелина Павлова се включваше със „задкулисни" материали. 14-те известни лица за „Танцуващи звезди" още не са обявени официално, но клюката спряга имената на актьора Георги Мамалев, фолк певиците Райна и Галена, „Мис Плеймейт 2007" Златка Райкова и фотомоделката Венета Харизанова.
***
Текст под снимка
Актьорът Тодор Колев се завръща като тв водещ.
***
Водещата на предаването "Огледала" Радост Драганова ще е красивото лице на шоуто „Танцуващи звезди".

четвъртък, 4 септември 2008 05:51:52

Фирми на бой за марката "Бербо"

Стандарт - 17 стр.
Фирми на бой за марката "Бербо"

Костадин ДЖОРДЖЕВ, Ивайло ЙОЛЧЕВ

Стоичков осребри успеха с куп реклами
Известните спортисти, най-вече футболни звезди с харизмата на Димитър Бербатов, стават апетитна хапка за рекламодателите. фланелките на Манчестър Юнайтед с името на българина вървят като топъл хляб с цена 57 паунда парчето. На Острова, където най-добре знаят как се печели от рекламен бизнес, започнаха ударно да избиват парите, похарчени за трансфера на българина. Всичко с неговия лик струва скъпо. Снимката със сър Алекс Фъргюсън - 20 паунда, картинка за мобилен телефон - 3 паунда, и т.н.
У нас удар с Бербатов направи Първа инвестиционна банка, която привлече Митко за рекламно лице, и държи ексклузивните рекламни права. "Любовта" между банката и нападателя пламна по време на последната церемония "футболист на годината", на която ПИБ награди Митко с дебитна карта с 10 000 евро. Според слуховете около рекламния договор с първия хонорар Бербо купи новия джип "Кадилак" с който бръмчи у нас.
Първите, чиято слава беше използвана, са четвъртите в света през 1994 г. Тогава обаче рекламен бизнес у нас на практика нямаше. Ицо, Емо, Лече и компания бяха ползвани като лица на фирми предимно на приятелска основа. Такъв беше случаят с Христо Стоичков и ВИС2, тогава на покойния Васил Илиев. Застрахователите използваха също имената на Любо Пенев (за дискотека "Нерон") и на Стефка Костадинова.
Героите от САЩ '94 плюс настоящата шефка на БОК бяха ангажирани и в откриването на банка "Национал" по идея на финансиста Емил Хърсев. Проектът така и не видя бял свят. Лечков беше използван от "Зора инс". Балъков по естествен път стана лице на "Мерцедес" за България след трансфера си в Щутгарт, където се произвеждат зверовете. Трифон пък беше "назначен" за представител на австрийска петролна фирма. Просто собственикът на компанията притежаваше и отбора на Туньо - Рапид (Виена).
После Ицо Стоичков стана лице на предизборната кампания на пловдивските "брокери". В голямата игра обаче носителят на "Златната топка" реално влезе след назначаването му за селекционер на националния отбор на България през 2004 г. По едно време той надничаше от всеки втори билборд в столицата. Яви се в реклама на Тло-бул", един от официалните спонсори на представителния тим. Срещу един "Ягуар" беше рекламно лице на вносителя на автомобили "Форд Мото-Пфое". На приятелска основа рекламираше марката мъжко луксозно облекло "Вайк", откъдето хонорарът му според слуховете е 8 костюма.
Ликът на Камата ползваха още търговската верига "Технополис" иза-страхователно дружество Булстрад. Обявяването на националния селекционер за почетен гражданин на Банско се оказа едно от добрите решения на кметската управа по отношение рекламата на селището като туристическа дестинация. Присъствието на легендарния футболист и неговото спускане по писта "Алберто Томба" по време на официалното откриване на ски сезона в курорта бе отразено мащабно от всички национални електронни медии, кабелни телевизии и печатни издания.
Известният производител на козметика и прибори за бръснене "Жилет" ангажира Христо Стоичков за кампанията си в България и до днес той е координатор и консултант при селекцията на талантливи момчета между 10 и 12-годишна възраст. В един момент се намеси мениджърът на Христо – Лъчезар Танев, които сложи край на цялата лудница, и Стоичков подписа договор за реклама с Корпоративна търговска банка. "Клиентите ми са скъпи", чете актьорът зад кадър, докато на екрана бате Ицо цели с "ливачката" кошче за боклук и после се разписва. Но голяма част от останалите му договори бяха прекратени. Банката е и единствената фирма, платила сериозни пари на футболист №1 за всички времена.
Преди Стоичков националните ни селекционери също бяха интересни за рекламодателите. Пламен Марков, който последен класира отбора на европейско първенство през 1994 г., имаше договор с фирмата за мъжко облекло "Денил". Преди това Стойчо Младенов рекламираше "Андрюс", но на приятелска основа. Модната къща имаше договори и с националите Благой Георгиев и Валери Божинов. При последния си престой в ЦСКА Младенов отново носеше шапка с логото на фирмата. Стойчо се разкарваше с шапка на "Мануел" срещу правото на някой и друг безплатен костюм.
В рекламния бизнес се пусна и бившият селекционер на баскетболните национали Константин Папазов. Той участва в кампанията "Това е бирата" на "Леденика". Клипът вървеше със субтит-ри, тъй като Тити е пословичен с бързия си и неразбираем говор. Пивоварната е собственост на новия шеф на федерацията Михаил Михов. Баро-вецът назначи Тити за технически директор на представителния тим.
Последната ни олимпийска шампионка Румяна Нейкова прослави и ОББ на Игрите в Пекин. Шампионката в скифа не се разделяше с шапката с логото на банката през цялата олимпиада. За успеха си Руми ще получи 50 бона от ОББ
Златната ни медалистка от Сидни 2000 Тереза Маринова пък рекламираше соковете "Куинс", които бяха собственост на Гри-ша Ганчев, преди да ги продаде на полски концерн.
Един от най-големите рекламодатели у нас с интереси в спорта е "М-Тел". Освен спонсор на футболния Левски мобилният оператор подпомага финансово сребърната медалистка от олимпиадата в Пекин Станка Златева, 8-кратния носител на световната купа по плувен маратон Петър Стойчев и бившия световен шампион по шахмат Веселин Топалов.
Вторият мобилен оператор "Глобул" "клъвна" при класирането на европейското първенство по футбол през 2004 г. Гърците използваха лицата на Стилиян, Мартин и Бербо, за да продават карти. После "Глобул" заложи на сериозния имидж, който Гриша Ганчев изгради в Литекс.
"Вивател" също ползваше образа на Бербатов. Албена и Максим изстискаха максимум от популярността си, като подписаха тлъст договор с третия ни мобилен оператор, но нещата се разсъхнаха след зловещата катастрофа. "Вивател" се раздели и с футболния ЦСКА заради лошия имидж на Сашо Апашо. Оправдани са обаче инвестициите на компанията във волейбола.
Асът на най-успешния ни колективен спорт Пламен Константинов и Веско Топалов са лица на Експресбанк. Мария Гроздева пък е другото лице на Първа инвестиционна банка (освен Бербатов).
Имиджът на Димитър Пенев като човек от народа е използван дълги години от бира "Каменица". Без да иска, Стратега забърка първия скандал в спорта ни заради имидж права. "Загорка" забрани на БФС да назначава Пената за национален селекционер,докато не спрат клиповете на треньора за конкурентите. Всички знаем клипа, в който Стратега бележи гол с капачка. Казват, прави го за 500 лева на месец, за разлика от любимите му ученици Стоичков и Бербатов, които отдавна правят пачки от популярността си.
Текст под снимка
Пената забърка първия грандиозен рекламен скандал.
Текст под снимка
Бербо няма право да се обвързва с други фирми у нас заради договора си с ПИБ.
Текст под снимка
Камата натрупа пачки от популярността си.

четвъртък, 4 септември 2008 03:30:20

Искате ли ги за учители?

24 Часа - 16 стр.
Искате ли ги за учители?



30 от най-известните български журналисти, юристи, икономисти, политици в първата вестникарска школа
Вестникарска група България открива първата у нас академия за журналисти.
От октомври в продължение на 18 месеца издържалите приемния изпит ще учат занаята направо от извора, като за това ще получават и стипендия.
Обучението включва лекции по теория и практика на журналистическата работа и стаж в редакциите на всекидневниците" 24 часа" и "Дневен Труд" и в седмичника "168 часа".
Лекторите в академията са лидери на общественото мнение у нас. Сред тях има видни журналисти, учени, политици, експерти в областта на правото, икономиката, държавното управление, евроинтеграцията.
След завършването на журналистическата школа най-добрите ще сложат подписи под трудови договори с изданията на вестникарската група.
Аксел Шиндлер
Започнал кариерата си като стажант на ВАЦ в България, днес Аксел Шиндлер е главен управител на Вестникарска група България и изпълнителен директор на "Медиа холдинг". Ако има някой, който умее да придаде европейски измерения на вестникарския бизнес у нас, това е Шиндлер.
Венелина Гочева
е в "24 часа" от първия му брой през 1991 г. Само за 1 г. работи във в. "Континент" през 1996. На 28 г. става зам. главен редактор на "24 часа". О т 2000 г. поема щафетата от Валери Найденов като главен редактор. "24 часа" днес е медията, двигател на най-сериозните социални акции с читатели.
Тошо Тошев
оглавява в. "Труд" през 1991 г. Само за 6 години той го спасява от фалит, спира упадъка му, модернизира го и го издига до най-тиражния български всекидневник. Тошев е виден български журналист и писател. Той е съосновател и председател на Съюза на издателите в България.
Андреас Рудаш
е управител на ВАЦ за Австрия и Източна Европа. Бил е председател на Австрийската социалдемократическа партия, а днес отговаря за изданията на ВАЦ в Източна Европа. Групата "Вест-дойче алгемайне цай-тунг" (ВАЦ) е издател на вестниците "24 часа" и "Труд" от 1997 г.
Валери Найденов е основател на в. "24 часа" и негов главен редактор от 1991 до 1996 г. и от 1997 до 2000 г.
Създава сп. "Сега" и ръководи в. "Континент".
Работил е в "Антени", 6 г. е бил кореспондент на БТА в Москва.
Признават го за баща на модерната журналистика в България.
Проф. Иван Илчев
е ректор на Софийския университет. Професор второ поколение, син на видния историк Илчо Димитров, той е енциклопедия за българското минало. Умее да разказва за него едновременно критично, с човещина и със съхранен респект към героите на историята ни.
Кеворк Кеворкян е всепризнатият майстор на интервюто в България. Баща на тв предаването "Всяка неделя", чийто рейтинг е недостижим и днес. Разговорът му в ефира на телевизията със съветския академик Амосов през 1988 г. нанесе съкрушителен медиен удар на комунистическата система у нас.
Даниела Доковска е адвокат №1 в България, председател на Висшия адвокатски съвет. Доковска е великолепен юрист и учен, образец на принцип-ност и достойнство. Тя е единственият адвокат в България, успешно защитил държавен глава в съда - Тодор Живков. Доковска е любимият адвокат на медиите у нас.
Кнут Прийс
е известен немски журналист, който в момента ръководи обединеното кореспондентско бюро на ВАЦ в Брюксел - столицата на Европейския съюз. Специализирал се е в писането по глобални проблеми, по външнополитически теми, както и по широката тема за еворпейската интеграция.
Евгений Дайнов е авторитетен политолог, професор в Нов български университет и председател на Центъра за социални практики. Завършил е история в Оксфорд, предпочита да живее на село - в търновското Миндя. Неговите анализи и прогнози са ориентир за политиците повече от 15 г.
Евелина Андреева
е главен секретар на Българската телеграфна агенция - най-старата и най-авторитетната медийна институция в България. Тя познава особеностите на агенционната журналистика, най-важната сред които е умението новината да се разпространи незабавно и да бъде вярна, точна и безпристрастна.
Тодор Атанасов
е лрокурист на Вестникарска група България и ръководи разпространението на обспужваните от нея издания. Човекът, през чиито ръце всеки ден минават най-големите вестникарски тиражи в България, е Тодор Атанасов. Той най-добре знае как вестникът да стигне до читателя си.
Никола Кицевски
е първи заместник главен редактор на в. "Труд" и шеф на едноименната кногоиздателска къща -една от най-успешните в България. Бил е журналист в БТА и кореспондент на агенцията в Белград. Специалист е по балканските дела и известен коментатор на вътрешнополитически теми.
Велизар Соколов
е най-големият познавач на авторското право в България. Представлява като адвокат правата на "Майкрософт", "Нинтен-до" и други световни корпорации у нас. Благодареше на опита си в шоу-бизнеса Велизар Соколов (Заки) е най-убеденият защитник на правата на българските автори.
Росен Янков
е заместник-главен редактор на в. "24 часа" от 1995 г. до днес с прекъсване от 1 година, през която заемаше същия пост в сп. "Сега" и в. "Континент". филолог по образование,той започва журналистическата си кариера като репортер в Главна редакция "Международна информация" на БТА. Във вестник "24 часа" е последователно репортер, редактор и завеждащ отдел.
Блага Букева
е заместник главен редактор на в. "24 часа". Заложила е кариерата си на бизнес журналистиката и социалните теми.
Специалист е по финансовите и икономическите въпроси. Преди да постъпи в любимия вестник, е работила във вестниците "Кооперативно село", "Репортер 7", "Стандарт".
Цветан Сивков
е доцент, юридически съветник на президента на републиката Георги Първанов. Той подготвя указите в държавата. Специалист е по законодателство и местно самоуправление. Преподава в Софийския и във Великотърновския университет.
Лазар Фалли
участва сред лекторите в журналистическата школа като експерт по онази част от създаването на печатните издания, която остава скрита за обществеността - производството. Пътят на вестника, след като журналистът е сложил последната дума в него, е високотехнологичен и много бърз.
Лилия Христовска
е дългогодишна журналистка във в. "Труд". Тя превърна страниците с правни консултации на вестника в институция и създаде навик на всички юрисконсулти и адвокати в България да си ги изрязват с ножица. Статиите на Христовска за недъзите в съдебната система са основно четиво за магистрати и депутати.
Иван Захариев
е фотожурна-лист, заместник главен редактор на седмичния вестник "168 часа". Той е майстор както на репортажната снимка, така и на портретната. Снима с увлечение и необикновените места в България - например автор е на колекция от снимки на всички наши водопади. Захариев участва в школата като преподавател по фотожурналистика.
Борис Велчев
е главен прокурор на България от 23 февруари 2006 г. Освен това е преподавател по наказателно право и международно наказателно право в Софийския университет. Велчев е един от най-изтъкнатите юристи от "новата вълна".
Огнян Герджиков
е светило в българската юриспруденция. Професорът по търговско право в Софийския университет е автор на множество трудове, както и на някои от основополагащите закони на пазарното стопанство у нас. Бил е и председател на Народното събрание.
Константин Пенчев
е председател на Върховния административен съд. Бил е зам.-председател на Софийския окръжен съд и адвокат към Софийската адвокатска колегия. Избран е за депутат в 39-ото народно събрание, бил е член на комисията по икономическа политика и комисията по правни въпроси.
Емил Хърсев
е доцент в УНСС, преподава банково дело. Изключително ерудиран и социално ангажиран, сладкодумен и обаятелен. Хърсев е бивш подуправител на БНБ, двигател на реформата в централната банка в първите години на демокрацията. Инициатор е за създаването на Асоциацията на търговските банки.
Димитър Чобанов
е главен икономист на Института за пазарна икономика. Завършил е финанси в УНСС. Бил е стажант в представителството на Международния валутен фонд. Работил е като консултант на Световната банка. Заедно с Иван Ангелов има най-острото журанали-стическо перо измежду експертите в института.
Нери Терзиева
е емблема на смелата журналистика у нас от 90-те години. Завършила е журналистика в Софийския университет. Работила е в тв център „Пловдив" и БНТ. През президентския мандат на Петър Стоянов е негов прессе-кретар. В момента е PR в „Овергаз" и преподава тв журналистика в Софийския университет.
Гергана Грънчарова
е министър по европейските въпроси. Била е депутат е в 39-ото и 40-ото Народно събрание, а от 2004 до 2007 г. е замест-ник-външен министър. В момента Грънчарова е моторът на евроинтегра-цията у нас.
Георги Карасимеонов
е известен политолог, доктор по право и философски науки и професор по политология в Софийския университет. Изпълнителен директор е на Института за политически и правни изследвания.
Проф. Петър-Емил Митев
е отгледал всички днешни социолози. Той е директор на Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски" и преподава политически науки в -Софийския университет.
Радомир Чолаков
е корифеят на медий-ното право в България. Завършил е право в Софийския университет. През 1995 г. постъпва в БНТ като юрисконсулт и последователно заема длъжностите главен юрисконсулт, главен секретар, а през 1999 г. става изпълнителен директор на БНТ. Шеф е на правния отдел на Вестникарска група България.
Стефка Стоева
е зам.-председател на Върховния административен съд. Тя е съдия от кариерата - правора-здава в районния съд в Костинброд, а после в Софийския окръжен съд, преди да стане висш магистрат през 1993 г. Решава дела във Върховния административен съд от възстановяването му през 1996 г., а от 2004 г. е негов зам.-председател.
Румен Аврамов
е финансовата памет на България. Работил е в Икономическия институт на БАН. Доктор по икономика.От 1997 до 2002 г. е член на УС на БНБ. Автор е на трудове в областта на икономиката, финансовата система и стопанската история. Сега е програмен директор на Центъра за либерални стратегии.
Станимир Въгленов
е редактор от отдел „Мнения" на в. „24 часа" и разследващ журналист, член е на Международната организация на разследващите журналисти и е автор на едни от най-разтърсващите разследвания, излезли в "24 часа". Разбира много от онлайн новини и отговаря за интернет изданието на в. "24 часа".
Атанас Семов
е политолог, преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет. Директор е на Института по европейско право. Член е на Асоциацията по международно право в Лондон, и на издателския съвет на Международния журнал по ядрено право в Париж. Семов е най-отявленият защитник на реакторите в АЕЦ "Козлодуй".
Иван Нейков
е завършил право в Софийския университет. Бил е заместник-председател на КНСБ и социален министър в правителството на Иван Костов. Сега е заместник-председател на бюджетната комисия и на комисията по етика в общинския съвет на София. Оглавява и Балканския институт по труда и социалната политика.

четвъртък, 4 септември 2008 03:21:48

сряда, 3 септември 2008 г.

"Албена" е домакин на рекламен фест

Дарик интернет новини - България
"Албена" е домакин на рекламен фест




От днес в курорта „Албена” стартира Фестивалът на Асоциацията на рекламните агенции „Рекламиада 2008”.
Общо 62 агенции се включват във форума. Най-голяма, според организаторите, е конкуренцията в категория „външна, вътрешна, транспортна реклама и плакати”, където има 91 заявки. 88 са заявките в прес – рекламата, а в телевизионната реклама сили ще премерят 62 предложения.
В категория „дизайн” ще се състезават 58 заявки. В радиорекламата предложенията са 30, също толкова са в категория „корпоративна идентичност”.
Общо заявките за участие във фестивала тази година са 564.
сряда, 3 септември 2008 11:28:23

В. "Народно дело" погълна "Черноморие"

24 Часа - Варна - 5 стр.
В. "Народно дело" погълна "Черноморие"

Дияна ЖЕЛЕВА

Половината от електронното издание „Днес +"също продадена
Собствениците на най-стария варненски всекидневник "Народно дело" са купили закъсалия в. "Черноморие". Това научи "24 часа" от добре информирани източници.
От Медийната компания, под чиято шапка са "Народно дело" и "Пресцентър Варна", потвърдиха сделката, но отказаха подробности по финансовите параметри на покупката. Със сигурност се знае, че в пакет с в. "Черноморие" е продадена 1/2 и от електронното издание "Днес +".
Останалите 50 на сто продължават да са във владение на досегашните си собственици Антон Луков, Веселин Ханджиев и Стефан Коев.
Засега не било планирано закриване на "Черноморие", за да се спре пилеене на рекламен и кадрови ресурс, тъй като новите собственици планирали да са максимално коректни с читателите, които купуват изданието, имат годишен абонамент за получаването му и договори за реклама, научи "24 часа". До края на годината мегамедиината структура трябвало да избистри концепцията за издаване на двата вестника - дали остават на пазара с различни цени и за различна аудитория, дали единият остава всекидневник, а другият - става седмичник или се взима кардинално решение за закриване на по-губещия.

сряда, 3 септември 2008 05:08:51

ЕС забранява домакините и сексбомбите в рекламите

Новинар - 1 стр.
ЕС забранява домакините и сексбомбите в рекламите



Европарламентът иска надзорен орган да следи за равенството между половете в медийните продукти
Съпругите от рекламите, разтревожени от лекетата по белите ризи на мъжете си, ще останат в историята заедно със секскуклите, продаващи всичко - парфюми, алкохол, мебели и автомобили. Европейският парламент ще гласува днес резолюция за премахване на сексуалните стереотипи в рекламите, телевизионните игри и медийните продукти. С документа се препоръчва на държавите членки на ЕС да учредят национални органи за медиен надзор, в които да има специален отдел за равенство между половете. Проектът на документа, внесен от шведската депутатка Ева-Брит Свенсон, беше подкрепен от Комисията по правата на човека в Европарламента.
Според Свенсон налаганите от рекламите стереотипи за жената като домакиня или прелъстителка и за мъжа, който шофира мощен автомобил, са опасни за равенството между половете в Европа. Те поставят рамки на жените, мъжете, момичетата и момчетата, като ограничават хората в предопределени и изкуствени роли, които често са унизителни и принизяващи, смята евродепутатката.
В доклада си до Европейския парламент членовете на комисията подчертават, че медийното изобразяване на представата за идеално тяло може да повлияе отрицателно върху себеоценката на жените, особено на подрастващите и на склонните към хранителни нарушения като анорексия, невроза и булимия. Те препоръчват и създаването на Етичен кодекс за рекламната дейност, в който да е защитен принципът за равенство между половете.
Шефката на СЕМ Мария Стефанова коментира по този повод за „Новинар”, че нашата страна в това отношение вече е напред. Съветът за електронни медии има регулаторни правомощия, в Закона за радио и телевизия съществуват членове, които засягат съдържанието на рекламите, а наскоро бе създаден и специален съвет като саморегулационен орган с участие на рекламни агенции, тв- и радиооператори, напомни тя. Изтъкнатият пиар експерт Максим Бехар е скептичен относно смисъла от създаването на нов орган за медиен надзор. Кой би могъл днес да контролира рекламите в интернет, който на практика е най-безконтролната медия, пита той. Съдържанието на клиповете според него е „въпрос на етични стандарти на самия рекламен бизнес”. Външната регулация е обречена, категоричен е Бехар. Продуцентът Деян Русев-Бърт, който представлява „СИА Адвъртайзинг”, също е на мнение, че такъв орган би бил „несъвременен”: „Сексизмът е демоде. Ако в поръчани клипове има подобни залитания, клиентите вече сами се отказват от тях.” Авторите на реклами у нас вече са разкрепостени, не залагат на клишета и намират по-удачни начини да разкажат своите истории, смята Бърт. Ограниченията нанасят повече вреда от разрешенията, защото опитите да бъдат заобиколени ще доведат до корупция, добавя експертът.
Първият официален протест срещу сексистка реклама у нас беше през 2001 г., когато Величка Христова от Пловдив заведе дело срещу известен производител на бира. В телевизионната реклама на продукта се съдържаше текстът "Какво му трябва на човек? Нова кола, мила жена и една добра бира". Според Христова рекламата прави разграничение между понятията човек и жена. Тогава морално пострадалата от половите стереотипи загуби делото, което беше завела за 100 000 лева. Въпросната компания пък отговори на скандала, като направи подобна реклама, адресирана към жените.

сряда, 3 септември 2008 03:14:07

Тръгна първият безплатен всекидневник

Класа - 11 стр.
Тръгна първият безплатен всекидневник



Първият безплатен софийски всекидневник е вече факт - "19 минути" се раздава на оживените места в столицата от началото на седмицата. "Тиражът ни е близо 100 000 и засега ще акцентираме на потребителските и на софийските новини", заяви за "Класа" директорът на изданието Борис Ангелов от "Бул Медия" АД. 24-страничият вестник се разпространява по три начина - чрез раздавачи на възлови места, вестникари с колички и с щендери, разположени около подлези и гари. Еавен редактор на "19 минути" е Петър Иванов, бивш кадър на в. "Монитор".
"На 4 DC трябва да стартира и едноименният сайт на вестника", допълни Ангелов, който е издател и на списание "Слава".

сряда, 3 септември 2008 04:30:39

Боряна Несторова, управляващ директор на „Медия дайрекшън“ и член на медийното жури:Новите собственици на телевизии ще променяти рекламния пазар

Дневник - 11 стр.
Боряна Несторова, управляващ директор на „Медия дайрекшън“ и член на медийното жури:Новите собственици на телевизии ще променяти рекламния пазар



Г-жо Несторова, развива ли се креативността на българския рекламен пазар?
- Определено. Постоянната надпревара за вниманието на аудиторията несъмнено развива креативността както на визуалните и вербалните послания, така и на използваните комуникационни канали. Интересна тенденция е разширяването на медийния микс от нетрадиционни форми, които чрез масовото налагане се превръщат в традиционни. В рекламното пространство постоянно се появяват оригинални носители на послания, които впоследствие стават тарифирани комуникационни канали. Брандиране на таксиметрови автомобили, обществени тоалетни, фитнес клубове, магазини и заведения вече не е нова медия. Креативността се изразява в оригиналния подход при употребата на тези медии.
Според вас хората възприемат ли по-добре рекламните послания по нетрадиционните канали в сравнение с тв рекламата например?
- Световна тенденция е аудиторията да бъде обстрелвана с послания през цялото ежедневие и чрез всички възможни носители на информация. Получаваме реклами по телефона, по интернет, в пощенската кутия, по телевизията, в колата, на улицата и дори сред природата. Ето защо възниква необходимост от постоянното създаване на нови нетрадиционни способи, които да пробиват резистентността на аудиторията към заливащия отвсякъде информационен поток. Ако те са внимателно подбрани и съответстват на маркетинговата стратегия, със сигурност биха могли да донесат голям успех на рекламната кампания. Проблемът е, че при тях ефективността е трудно измерима. Въпреки всичко телевизията остава каналът, който гарантира бързо и широко покритие.
В България интернет наложи ли се вече като задължителна част от цялостната медийна кампания на бизнеса?
- Категорично да. Бързото развитие на технологиите и нарастващото ежедневно потребление на интернет превърна този канал в неизменна част от медийния микс. Навлизането и на системи за измерване и поточно планиране в интернет повишава доверието в него като медия.
Какви са тенденциите в развитието на рекламния пазар?
- Рекламният пазар нараства динамично всяка година, което е пряко изражение и на развиващата се икономика, и на нарастващите инвестиции в България. Медийните канали се пренасищат с рекламни послания, което изморява потребителите и изисква
все по-голяма креативност. През последната година се наблюдава скок в развитието на външната реклама, например лавинообразното навлизане на мегабордовете по фасадите на сградите. Проблем е недоизкусурената нормативна уредба по отношение на външната реклама. Прокарването на рекламни послания в телевизията извън рекламните блокове също е част от динамиката на сектора, където отново съществуват законови ограничения, които спъват развитието и креативност-та. Единственият начин да се излезе законово регламентирано извън рекламен блок е чрез маркиране на съобщението - “платено”, или чрез така наречения product placement. Това създава пъстра картина на цялостното развитие на медийния пазар - постоянно се появяват нови тв канали, списания, радиа и т.н. Навлизането на световни медийни корпорации и инвестициите им на нашия пазар също стимулират бранша.
Очаквате ли да се появят добри примери за политическа реклама във връзка с предстоящите парламентарни избори през 2009 г.?
- Наблюдава се тенденция на все по-рекламистки политически кампании. Възниква въпросът обаче дали рекламният подход при провеждането на политически кампании е ефективен в български условия. И това ще бъде голямото предизвикателство пред рекламните специалисти на предстоящите избори.
Политиците в България имат ли нужда от реклама? Под каква форма и с какви послания трябва да е тя?
- Колкото и цинично да звучи, политиците са продукт, който се продава чрез тяхната политическа платформа. В този смисъл, да -политиците имат нужда от реклама. Грешка би било обаче да се приеме, че рекламната опаковка е единственото нещо, необходимо за разгръщането на една политическа кампания. Най-трудното в предстоящите избори, които се очаква да бъдат най-ожесточените, респективно и най-скъпите, би било политиците да накарат избирателите да повярват в техните послания. Лъган толкова години, българинът вече не иска да вярва в светлото бъдеще. Затова посланията трябва да бъдат реалистични и реализируеми в краткосрочен период.
На ФАРА тази година има рекорден брой заявки. На какво се дължи това?
- Навлизането на нови компании и на свеж капитал в българската икономика стимулира появата на нови рекламни агенции, което повишава конкуренцията и е предпоставка за развитието на рекламния пазар. Новите комуникационни канали и борбата за вниманието на аудиторията повишават качеството на работата на рекламните агенции. Реализират се все по-добри идеи.
Имате ли свой фаворит сред заявките или агенциите?
- С всяка изминала година нивото на заявките се покачва, което е добре за развитието на рекламния пазар. Като член на журито не бих искала да показвам пристрастие.
Смятате ли, че ще настъпят големи промени на рекламния пазар след мащабните сделки с ТВ2 и „Нова тв“?
- Със сигурност промяната на тв пазара ще се отрази и на рекламния пазар. Както знаете, освен ТВ2 и „Нова тв“ bTV също е в процес на продажба, което практически означава смяна на собствеността на над 80% от тв пазара. Надявам се тези промени да се отразят и на качеството на програмата - да се даде по-голям избор на зрителя от интересни и интелигентни програми, да се развият часовите пояси извън праймтайма, както и да се наложат тематични програми с лоялна аудитория. Смяната на собственост е предпоставка и за промени в условията за закупуване на рекламно време. В момента се очаква и много силен есенен сезон с голяма конкуренция за аудитория, което също ще даде своето отражение върху цени и рекламна политика за 2009 г.
Какво ново очаквате да се случи на фестивала?
- ФАРА е мерило за оригиналност и креативност на творческите разработки, създадени и оценявани от творци. Включването на медийни категории, оценявани от медийни специалисти, разширява понятието креативност в рекламата и превръща рекламния фестивал в истински форум.

сряда, 3 септември 2008 04:38:55

Ще загубят рекламите

Стандарт - 16 стр.
Ще загубят рекламите

Слави ВЪСЕНСКИ, управител на "Телеком груп"

- Г-н Въсенски, след като спряхте излъчването на bTV, поискаха ли оттам да се срещнат с вас?
- Юристката им поиска среща с нас. Но тя не може да вземе решение. Затова трябва да се срещнем с някой от собствениците. Утре (б.а.-днес - сряда) в 12,30 ч в столицата ще седнем на масата за преговори. Ще ни представляват Петър Колев и Велимир Алтънов. Подчертавам, че нашата позиция в случая е принципна, защото на опашката чакат още други телевизии като bTV.
- Има ли вариант да се споразумеете и всичко да е наред?
- Надеждата умира последна. Но ние очаквахме да се разберем много по-рано и да не се стигне до тук. Клиентите ни са ощетени. Недоволстват, че обявилите се за цифрови телевизии предават bTV, а ние не. Освен това телевизията на Мърдок се разпространява и ефирно, при това безплатно. Лошото е, че те не поискаха да се разберем по цивилизован начин. Две седмици преди 1 септември им изпратихме официално писмо, в което ги предупредихме, че в началото на този месец ще спрем излъчването.
- Ако се стигне до отлив на абонати, ще прекратите ли бойкота?
- Възможно е да има отлив на клиенти. Но сме готови да платим и тази цена, само да си спестим неприятностите с останалите телевизионни програми. Избираме по-малкото зло. Напоследък е модерно телевизиите да се роят. Така Диема бе една в началото, сега са няколко. И вървят в пакет. От bTV ни предлагат да вземем в пакет още три телевизии. Но в тях се въртят почти еднакви програми. Значи за едно и също нещо ние трябва да плащаме по 3-4 такси. Няма логика. Телевизиите обаче си правят някакви проучвания, обявяват колко висок рейтинг имат и съответно вдигат цената на таксата силно нагоре.
- Но се очертават загуби за вас? Само вие ли ще понесете негативи от конфликта?
- Сигурно е, че ние ще претърпим загуби, ако проблемът не се реши. Но това ще се върне като бумеранг и в bTV. Знаете колко много разчитат на рекламодатели. А когато една реклама не се излъчва в десетки градове, в цял един регион на страната, какво се случва?! Сяда се на масата и цената се коригира надолу.

сряда, 3 септември 2008 04:09:15

Андреас Рудаш, управител на ВАЦ за Австрия и Източна Европа: Медиите критикуват кабинети, но това не ги прави родоотстъпници

24 Часа - 34 стр.
Андреас Рудаш, управител на ВАЦ за Австрия и Източна Европа: Медиите критикуват кабинети, но това не ги прави родоотстъпници



Интервюто на Андреас Рудаш е за австрийския в. „Ди Пресе". Той е бил управител на Австрийската социалдемократическа партия, а днес отговаря за изданията на ВАЦ в Австрия и Източна Европа. Издателската група притежава и половината от австрийския в. "Кронен цайтунг".
***
- Някога в социалдемократическата партия се грижехте за имиджа на лидера Виктор Клима в медиите. Какво се промени при вас?
- Намирам за забавно, че толкова малко неща са се променили в личен план. Много от участниците в диалога днес са добре познати от миналото лица, които бяха активни още по мое време. Тогава правехме медиен тренинг (за политици -бел. ред.), но това вече всеки го може. Днес трябва да се предложи нещо ново. Вълшебната дума е автентичност. И още нещо: Политическите партии не са разбрали колко важно нещо е интернет -преди всичко за младите избиратели.
- Какво казва ВАЦ за предизборната помощ за АСДП на файман (лидер на партията - бел. ред.)?
- Обсъжда се. Но ние имаме един ясен принцип: строгото разделение на издателство и редакция. То е като стена. Поддържаме я, защото сме на мнение, че няма добра и лоша намеса.
- Как решавате тогава конфликти?
- Когато например към един от нашите български вестници бяха отправени упреци, че публикува националистически материали, привлякохме Международната федерация на журналистите, за да се получи дебат по същество между журналисти, а не ние като издателство да се намесваме.
- Как се отнасяте към критичната позиция на „Кронен цайтунг" спрямо ЕС?
- Печатните медии, в които ВАЦ има дял, трябва да са за парламентарната демокрация, срещу насъскването на хората, трябва също така да спазват принципите на ОССЕ. Ние подкрепяме ЕС, той е важна тема във всички наши медии. От решаващо значение е реакцията в конкретната ситуация. Един критичен материал дали е анти-ЕС в същото време?
Ние казваме също така: Всеки от нашите вестници е критичен към правителствата, но това прави ли ги родоотстъпници?
- По какъв начин ВАЦ влия върху редакционната работа на „Кронен цайтунг"?
- Отговорността за редакционната работа е на фамилията Диханд. Независимо от това ние не искаме издатели, управители или мениджъри да казват на журналистите какво да пишат. Ние вярваме в самопречистващата сила на журналистиката.
- Имате ли някакви очаквания за новото правителство?
- Да не се съсипват разпространител-ските структури чрез закони - сега има законодателни предложения за наемането на чужденци. На електронните медии трябва да се позволи по-голяма конкуренция. И накрая - намирам удръжките от реклама за анахронични.
- Вие отговаряте и за бизнеса на ВАЦ в чужбина. Какво ново?
- Русия си е работа на пълен ден. Там изграждаме верига от регионални вестници чрез изкупуване и основаване на редакции. В Санкт Петербург поехме издателство за специализирани списания. В Албания купихме телевизионен канал и стабилизираме ангажимента си в съществуващите дялови участия.
- Има ли някакви по-особени проблеми в бизнеса на Изток, например политически натиск?
- Има много малко страни в Европа, където бизнесът и политиката не се опитват да влияят. Нека не се правим, че това е източноевропейски феномен.
- Но чуваме за случаи, които при нас биха били немислими.
- В България крайнодясната партия „Атака" опита да влияе на наш вестник, като завзе по груб начин редакцията и заплаши главния редактор. Тогава Бодо Хомбах отиде на място и постави въпроса пред президента. Реагира и ОССЕ. Има международни структури, които работят. И в Русия се налага да ходим заради бизнеса с регионалните вестници и списанията, но не сме били обект на икономически или политически натиск.
- Виждате ли съмнителни тенденции?
- Да, нещо, което не е типично източноевропейско - че личности с успехи в бизнеса имат политически амбиции и поддържат медии, които да налагат политическите им интереси.

сряда, 3 септември 2008 03:13:27

вторник, 2 септември 2008 г.

Нововъведение в блога

За тези от читателите, които все още не са забелязали, днес обявявам въвеждането на собствена търсачка в блога, осигурена от Google Custom Search. Тя съществува вече няколко дни на сайта, но се наложи да се отстранят някой проблеми в търсенето. Смятам, че вече действа безуречно и не съм забелязал неточности. Ще се радвам да опитате сами и да пишете, ако се наложи. Позиционирана е горе вдясно и не е трудно да се забележи. Така имате възможността да следите публикациите и медийната информация назад по три начина:

  1. Чрез архива на блога, който се намира вдясно и е добре структуриран за малки периоди от време.
  2. По медииния показател, който е над архива и тагва публикациите и техния брой за над 120 медии.
  3. Чрез току-що въведената търсачка - за намиране и отсяване на публикациите по интересуващи ви ключови думи.

Съвсем скоро броят на наличните публикации в архива ще достигне 2000. Надявам се този архив да ви бъде полезен, когато се наложи. От днес е добавена антибот и антиспам защита на блога.

Поздрави и успехи на всички !

Бисер

Комуникационна криза от ново поколение

Дневник - 17 стр.
Комуникационна криза от ново поколение

Яна МЕЛМОНТ

Много малко компании са подготвени за кризисни онлайн ситуации с готов и разигран план за действие. Освен вътрешното напрежение и трудностите на неочакваното положение трябва да се има предвид, че в такива случаи натискът на общественото мнение нараства лавинообразно. Той е толкова по-голям, колкото по-мащабна е кризата и колкото по-широка е сферата на дейност на организацията. Oтдавна общоприетите правила от учебниците по PR вече не са достатъчни, за да се овладее подобно кризисно положение. От момента, в който се появи и се развива интернет, се създадоха и продължават да се създават нови правила. Независимо от средата, в която се комуникира обаче, стандартните техники и реакции при състояние на PR криза си остават непроменени - oткритост и бързина на реакцията. Първата цел на една пресконференция или прессъобщение е да даде ясна и подробна информация за кризата, за да се ограничи смущението, несигурността и неразбирането, както и заплахата от алтернативни обяснения и пускането на слухове. Достъпът до изпълнителния директор на компанията винаги трябва да е максимално лесен за пресата
Адекватният анализ на ситуацията и последвалите видими действия трябва да са координирани, това е и най-структурираният начин за демонстриране на високи стандарти на корпоративна отговорност. Назначаването на външен одитор и поемането на отговорност са елементи, които трябва да се съобразят с вида криза и възможностите за излизане от нея. Но независимо дали спазваме стъпките или не, стандартните прийоми на действие вече не са достатъчни. Затова трябва да сте наясно, че Вашето НЕзнание носи вреда на вашия бранд.
Дори всичко, което е казано за вас, да е позитивно, вие трябва да знаете какво, кога и къде е било съобщено. Защо? Защото в онлайн света също както във физическия свят репутацията е всичко. А навременната реакция е повече от необходима.
Да започнем с мониторинга. Инструментите за онлайн мониторинг на репутацията ще ви помогнат да менажирате този аспект от онлайн рекламата. Ари Нюман, президент на www. filtrbox.com, споделя: “Filtrbox беше открит с една проста идея - да ми помогне да се справям с нарастващата информация, която преглеждам в интернет.“ Filtrbox e един от новите следящи инструменти, които помагат на маркетолози и PR специалисти да изчислят как техните брандове се справят в онлайн средата.
С други думи Flirtbox представлява мониторинг на онлайн средата преса, блогове, социални мрежи, в които някой, някъде, когато и да било споменава името на вашата компания. Как работи платформата? Създавайки специфична кампания на търсене по ключови думи, ние създаваме филтър. Веднъж създаден, филтърът дърпа съдържанието от мрежата - публикации в сайтове, социални мрежи и блогове. Всичко, което е свързано с темата, се събира, така че лесно се вижда какво и къде е казано и как е повлияло на бранда. Кризисните ситуации не се случват всеки ден, но случат ли се, последствията биха могли да бъдат фатални за компанията, ако екипът й не е подготвен с релевантен план за действие.
Най-важните компоненти за онлайн отреагиране са комбинация от няколко онлайн подхода, сред които осигуряване на атрактивно съдържание в средата, в която публиката получава информация. Информацията може да бъде представена нестандартно, като например видеоклипове в youtube, които генерират голяма гласност. Друг вариант е обхват и контакт с блогове и микроблогове пишещи по теми, близки до вашия сектор, а защо не и създаването на собствен корпоративен блог. При наличието на криза вашата публика директно ще има достъп до вас, както и вие до нея.
Навременните отговори и използването на SEO тактики ще предотвратят разрастване на кризата и нанасяне на по-големи щети. Средата и съдържанието трябва да имат взаимодействие с публиката, за което би могла да послужи и социалната мрежа Facebook например.
***
Случаят на Buf alo Grill
В края на 2002 г. френската верига ресторанти Buf alo Grill е заподозряна, че е внасяла месо от Англия след ембаргото, наложено заради разпространението на болестта луда крава. На 19 декември 2002 г. основателят на веригата и директорът “Продажби” са обвинени в непредумишлено убийство на двама клиенти. По данни от проучване след тази дата посещението в ресторантите на веригата рязко спада с 40%. Компанията се оказва напълно неподготвена за тази ситуация. Фирмата няма дори интернет сайт. Генералният директор Кристиан Пикар не може да се защити, защото е разследван, а за управител на надзорния съвет е назначен брат му Франсоа Пикар. В тази ситуация компанията не е в състояние да осъществи каквато и да било съгласуваност в публичната комуникация. След като запазват мълчание 48 часа, адвокатите и Франсоа Пикар започват да дават обяснения, но изявленията им си противоречат. Информацията за пресата не е подготвена на PR език, а борави с маркетингови и правни термини.

вторник, 2 септември 2008 04:06:32

Пенсионните компании ще обявяват инвестиционния риск в рекламите си

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Пенсионните компании ще обявяват инвестиционния риск в рекламите си

Весела ПАПАЗОВА

Рекламите на пенсионните фондове вече ще съдържат информация за поетия риск при инвестиция и пояснение, че е възможно доходността им да бъде отрицателна. Това ще стане от 1 октомври, след като заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Бисер Петков прие нови изисквания към информационните материали, които дружествата разпространяват. До момента няма случай пенсионен фонд да е имал отрицателна доходност за по-дълъг период от време, но на теория не е изключено. Това важи особено силно за фондове, голяма част от чиито активи са вложени в акции и в същото време на фондовите пазари има криза, както е в момента. Според изпълнителния директор на Ай Ен Джи ПОД Николай Стойков със сигурност промените са положителни и ще дават повече информация на осигурените лица. Това, че ще могат да се виждат различни коефициенти, е добре, тъй като така хората ще могат да правят сравнение освен за представянето на фондовете по абсолютни стойности и за рисковете, които са били поети, което е особено актуално в последните месеци, коментира Стойков.
Данните за поемания риск и колебанията на постигнатата доходност ще се изчисляват по методите на стандартното отклонение и коефициента на Шарп. Методиката и за двете е посочена в новите изисквания. Обичайно степента на риска се пресмята и чрез процента на книжата с променлива доходност в портфейлите на фондовете, каквито са акциите и дяловете.
Освен това от 1 октомври пенсионните дружества ще имат регламент по какъв точно начин могат да съпоставят постигнатата от техните фондове доходност с тази на други, конкурентни фондове. Такива сравнения ще могат да се правят само ако се предоставят условията и данните за целия пазар за дадения период. Няма да може да се прави сравнение на резултатите на един фонд с тези на отделни, избрани от него конкурентни фондове. Според изискванията на Комисията за финансов надзор инвестиционните резултати на пенсионните фондове се определят по две групи показатели - постигната доходност и поетия риск. Постигнатата доходност може да се обявява като номинална и реална. Номиналната е процентът на нарастване или намаляване на активите, който обикновено се дава на годишна база. Реалната доходност обаче се коригира и с темпа на инфлацията. Досега пенсионните дружества публикуват в рекламните си материали само номинален резултат и много рядко го коригират и с инфлацията. За миналата година например повечето пенсионни фондове биха приключили с отрицателна доходност, ако резултатите им се приравнят с инфлацията. Рискът на инвестициите се изчислява чрез методите на стандартното отклонение и коефициента на Шарп. Стойността на стандартното отклонение показва границите, в които доходността от инвестиции на фонда може да варира. Колкото по-висока е тя, толкова по-голямо колебание може да има в постигнатата доходност.

вторник, 2 септември 2008 04:18:19

Владилен Ачев, творчески директор на „Публисис МАРК груп“, член на творческото жури: Качеството на рекламата в България е под средното

Дневник - Компании&Финанси - VII стр.
Владилен Ачев, творчески директор на „Публисис МАРК груп“, член на творческото жури: Качеството на рекламата в България е под средното

Албена БОРИСОВА

За четвърта поредна година „Дневник“ прави поредица интервюта с членове на журито на фестивала на Асоциацията на рекламните агенции (ФАРА). Тази година събитието ще се проведе между 3 и 6 септември в Албена. Въпросите на „Дневник“ целят да дадат представа какви са нагласите на оценяващите, тенденциите в бранша и състоянието на пазара като цяло.
Г-н Ачев, развива ли се креативността на българския рекламен пазар?
- Развива се толкова, колкото се е развивала и предишни години. Но в никакъв случай не смятам, че сме достигнали такова ниво на комуникация, което да е съизмеримо с това на развитите европейски държави. Дори Румъния например вече няколко години триумфира с множество награди по международни фестивали. Качеството на концептуално ниво и на реализация в България масово е под средното ниво, особено при нискобюджетните реклами е направо трагично. Да не говорим за реклами като „Eвтерпа“, „Лептен“, „Вита голд“, „Фемикур“, „Калорекс“, „Камагра“ и много други. Слава богу, има и изключения, които ме карат да продължавам да се занимавам с този бизнес. А рекламата с дините например и подобните на нея трябва да се цензурират и свалят от ефир. Понякога и самите агенции имат вина, че не си отстояват позицията и това обикновено не води до нищо добро. Рекламистите трябва да бъдат и обществено отговорни с нещата, които правят, а не да се водят само от финансовата страна на нещата.
На липсата на пари ли се дължи ниското ниво на комуникация?
- Проблемът е комплексен. Парите не са всичко, но и без тях не може. От една страна, е липсата на време за подготовка на подходяща комуникация. Все още малко компании правят предварителни изследвания за нагласата на потребителите към дадена концепция. Образователната ни система също не е от най-добрите. Липсата на кадри, съответно и на силна конкуренция, която кара хората да се задоволяват с посредствени неща, е също фактор, който влияе върху качеството на комуникацията. Наблюденията ми като цяло са, че се правят хубави неща за по-малки фирми и социални кампании например. Тази година едни от хубавите неща, които видях на фестивала, отново са за социални кампании, както и миналата. При социалните кампании бюджетите по принцип са малки, което от своя страна показва, че може и с по-малко пари да се правят добри неща. Подценяването на аудиторията понякога също има значение за качеството на едно рекламно послание или стратегия. Няма точна рецепта за това как се прави изключително добра реклама, но има няколко простички правила, които ако се спазват, нещата могат да се получат.
Според вас хората възприемат ли по-добре рекламните послания по нетрадиционните канали в сравнение с тв рекламата например?
- Всичко зависи от посланието. Не може да се говори по принцип за начина на възприемане. Според мен за рекламата отдавна вече не е задължителен този или онзи медиен канал. Тя трябва да се гради специфично и уникално за всеки отделен проблем, а не да се залага като предварително задание само защото определен медиен канал се е наложил през последните години. За такъв нетрадиционен подход се изисква увереност и доверие между агенция и клиент, които определено липсват в бранша. Много по-лесно е да играеш на сигурно, със сигурна печалба, макар и малка. А за съжаление при нетрадиционните канали няма конкретен измерител за постигнe на успех.
Как ще обясните големия брой на заявките за външна реклама на ФАРА?
- Тази категория по принцип винаги е била с по-висока конкуренция заради броя заявки. Но нали знаете - количеството не определя качеството.
Смятам, че тази категория трябва да се раздели така, както е разделена и телевизионната реклама - на подкатегории. Пресрекламата също трябва да се категоризира. Не виждам логично обяснение защо в момента едни са разделени, а други не. В крайна сметка не е задължително в дадена категория да има награда. Ако категорията се раздели на подкатегории, повече добри идеи ще имат възможност за обективна оценка и респективно ще има повече награди.
Какви са тенденциите в развитието на рекламния пазар?
- При нас тенденцията е да се разработват по-добри, интересни, забавляващи и емоционални за потребителите идеи и медийни решения. Според мен е добре да се създаде и някакъв клуб, нещо като общество, където да могат да се обсъждат проблеми, нови тенденции в дизайна, да се правят повече обучения за развиване на практически умения за дизайн и идеи. По този начин ще се стимулира и развива дизайнът, ще се подобрява качеството на създаване и реализация на идеите.
Браншът изпитва ли проблеми с кадрите?
- Определено има глад за квалифицирани кадри. Голяма част от хората сменят агенциите, отивайки от една в друга, сменяйки повече клиентите си, а не толкова начина на работа. Мотивацията на хората също е проблем понякога, особено когато се налага да правят неща, които не са им по вкуса. Проблемът с кадрите не е само в рекламния бранш. Той е в цялата държава - почти всички други индустрии в България изпитват глад за квалифицирани и мотивирани кадри и решението по принцип трябва да дойде както от управляващите, така и индивидуално от всяка компания или организация.
ЕК обмисля въвеждането на ограничения за рекламата на автомобили. Как ще се отрази това на креативността? Има ли нужда въобще от засилване на регулацията в рекламния бизнес?
- Не съм запознат с този проблем, но от засилване на регулацията определено има нужда. Както вече казах, има случаи, в които някой трябва да цензурира рекламите, особено тези с порнографски послания например. Проблемът с регулацията по принцип е много деликатен.
В България какво конкретно трябва да се направи, за да се регулира по-добре рекламният бизнес?
- Просто някой трябва да започне да го прави. Особено тогава, когато се стига до крайности в посланията от морална гледна точка.
Очаквате ли да се появят добри примери за политическа реклама във връзка с предстоящите парламентарни избори през 2009 г.?
- Не, но човек никога не знае. По принцип тази категория е по-специфична, посланието е таргетирано към цялата българска общественост и се изисква да се съобразяваш с прекалено много фактори, което води до много по-премерена комуникация.
Имате ли свой фаворит сред заявките или агенциите?
- До момента сме журирали само някои категории в София и не съм видял абсолютно всички заявки. Тепърва предстои да се журират още категории в Албена, но определено има няколко, които ми допадат. Що се отнася за агенция, аз естествено съм предубеден.
Какво ново очаквате да се случи на фестивала?
- Очаквам да има нови победители и нови победени.

вторник, 2 септември 2008 04:24:48