петък, 1 август 2008 г.

След нощни преговори в Лондон вчера рано сутринта гърците от "Антена" обявиха: Отличникът Нова донесе на Кирияку 620 милиона евро

24 Часа - 2 стр.
След нощни преговори в Лондон вчера рано сутринта гърците от "Антена" обявиха: Отличникът Нова донесе на Кирияку 620 милиона евро

Паола ХЮСЕИН

Това е втората по размер цена за българска компания след БТК
Миналата нощ в Лондон двама бизнесмени си стиснаха ръцете заради сключената сделка. Единият -гръцкият магнат Минос Кирияку, получи 620 млн. евро за продукта си. Другият - представител на шведската медийна компания MTG, се сдоби с българската Нова тв.
За първи път българска медия се продава за толкова висока сума. Това е втората по размери сделка с български активи след препродажбата на БТК. Тя със сигурност ще качи цената и на Би Ти Ви, също обявена за продан. "Би Ти Ви струва поне два пъти повече ", каза запознат с преговорите за първата частна национална ефирна телевизия.
Придобиването на Нова тв ще бъде финансирано от ликвидните фондове на шведската компания, както и с 3 млрд. крони (494 млн. долара) от нов заем, пише в изявление на MTG.
За 620-те милиона евро MTG се добра до ефирния тв пазар у нас,
след като се опитва да го направи от 1999 г. (виж карето долу). Сега тя получи 100 процента от Нова тв и от кабелния й канал Нова+ и 80 на сто от списание „Ева". Печатното издание бе купено скоро от телевизията, като 20 на сто останаха за предишния му собственик Милена Попова.
Наесен Нова тв трябваше да започне да издава и лицензното сп. "Мари Клер", но при новата ситуация това вече не е сигурно.
Инвестиционен посредник на сделката между гръцката "Антена груп" и шведската компания е била "Морган Стенли", а Клифърд Чанс е бил правен
консултант.
Преговорите са продължили близо 2 месеца, като първоначално Кирияку е продавал едва 30% от телевизията.
„След това обаче дойде нова оферта за цялата телевизия, на която не можа да устои", каза шефката на телевизията Силва Зурлева.
Тя остава председател на Борда на директорите на Нова тв поне още годи-на-година и половина. След това вероятно ще бъде сменена.
Но пък със сигурност ще продължи да представлява семейство Кирияку в България. "Още 100 години ще си наш представител", казал й лично гръцкият магнат.
Между другото той има намерението да инвестира цялата сума от продажбата в България, въпреки че от доста време се говори за незавидното финансово положение на "Антена Груп" в Гърция.
„Успоредно с процеса на продажба на Нова тв „Антена" възнамерява да продължи своите инвестиции в региона", потвърди и вицепрезидентът на компанията Теодор Кирияку.
" Част от парите ще бъдат вложени у нас в други проекти в различни области", каза Зурлева. Едно от сериозните предположения е, че собственикът Минос
Кирияку се подготвя да инвестира в бъдещ мултиплекс
- цифров оператор, който ще излъчва пакет от цифрови програми.
При тази ситуация Нова тв би му била пречка. В промените на Закона за радиото и телевизията, които още не са приети, се предвижда собствениците на мултиплекси да не могат да имат собствени програми.
Операторите, които създават български програми, вероятно ще бъдат вписани в регистър и едва тогава ще могат да преговарят с мултиплексите да излъчват чрез тях.
Засега няма ясни цени за мултиплексите, въпреки че експерти изчисляват сумата от 130 млн. евро за един. Нагласата на Комисията за регулиране на съобщенията е за мултиплексите да бъде обявен търг, а не конкурс.
Въпреки смяната на собственика Нова тв едва ли ще се промени коренно на екрана. „Никой голям инвеститор не гони кадърните си хора. Затова не мисля, че колегите в Нова тв са уплашени. Стратегията за развитие на телевизията ще остане същата - обективна информация, без политически оцветявания", обясни Зурлева.
Защо има бум в продажбите на телевизии?
„Защото сме във възход", каза шефката на Нова тв. Според нея секторът се развива изключително бързо в момента, но това не е константа. Догодина примерно нещата може и да са в за-
стой. Заради сегашния пик на телевизиите обаче това е най-подходящото време да се продава.
„Като бизнес това беше много добра сделка", смята Зурлева.
„Пазарът се развива, това е тежък бизнес и цените са такива", каза Красимир Гергов, който е медиен консултант на голяма част от българските телевизии.
Дори и в СЕМ са изключително доволни от продажбата.
„За първи път сме свидетели на такава сделка за българска медия. Продажбата и сумата са показателни, че медийният пазар много бързо се развива", каза шефката на съвета за електронни медии Мария Стефанова.
Според нея продажбите на двете телевизии - ТВ2 и Нова тв, са в много подходящ момент след доклада на ЕК. Те давали добър знак за
развитието на държавата ни.
Влизането в сила на сделката трябва да бъде одобрено от регулаторните органи у нас и да бъде финализирано в рамките на три месеца от сключването й.
Нова тв се появява в българския ефир през 1994 г., когато получава лиценз за градска софийска телевизия. Тогава тя е собственост на сърбина Дарко Таминджич, който взема разрешителното си от Стефан Софиянски - по онова време шеф на Комитета по пощи и далекосъобщения.
Незнайно как, сърбинът купува интересни сериали от ЮАР, пуска и собствена програма, дори и сутрешен блок.
През 2000 г. успява да продаде медията на гърците от „Антена" за 3,7 млн. долара. Запознати разказват как гръцките пари му били занесени с куфарче.
***
Сделка с Би Ти Ви до края на лятото?
Цената на Би Ти Ви може да удари милиард евро, подозират медийни експерти след продажбата на Нова тв.
До края на лятото се очаква да бъде осъществена и третата продажба на телевизия в България, казват запознати с преговорите. Това ще е сделката за Би Ти Ви, за която вече се знае, че има поне 4 кандидати, подготвили документи. Те са инвестиционните фондове Warburg Pincus (собственик на кабелния оператор „Евроком", който е в процес на купуване на „Кейбълтел"), лондонският GMT Communications Partners и „Адвент интернешънъл", който купи навремето БТК. Желание имало и от страна на RTL Group.
Тв продажбите започнаха от началото на седмицата, когато ТВ2 и спортният кабел „Ринг тв" минаха в ръцете на медийната компания „Сентрал юропиън медия ентърпрайсиз". Тя е регистрирана на Бермудите и е собственост на американския милиардер Роналд Лаудер.
***
Кои са чужденците от MTG
Скандинавската компания „Модърн таймс груп" (MTG) се опитва да влезе на българския тв пазар от 1999 г. Тогава тя кандидатства за честотата на Ефир 2 в първия конкурс за частна национална телевизия. Играе чрез дружеството „Медия бродкастинг сървисиз" (MBS), в което е съдружник с Кеворк Кеворкян.
Конкуренти са й друга скандинавска компания - SBS Broadcasting, и „Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок.
Изходът от конкурса е ясен за всички -печели проектът за Би Ти Ви.
Загубилите конкуренти пробват отново на конкурса за втора частна национална телевизия, но отпадат заради Нова тв.
Забележителното в тези конкурси е, че чуждите играчи направиха невъзможни неща, но в крайна сметка всички те по някакъв начин останаха на българския пазар.
SBS купиха преди няколко години кабелната тв „Веселина" и сега излъчват на мястото й The Voice, която е за съвременна чужда поп и рок музика. Имат и няколко радиа.
MTG дойде миналата година, купувайки телевизиите „Диема" и музикалната ММ (другия музикален канал М2 го закриха). Шведите си поделят собствеността върху кабелните тв с английската компания „Ъпейс медия". Този път обаче работят без Кеворкян.
Днес MTG притежава втората по големина мрежа от електронни медии в Европа като географско присъствие.
Неин е Viasat Broadcasting - най-големият тв оператор в скандинавските и балтийските страни, който излъчва ефирно и чрез сателит. Има канали в Чехия, Унгария, Словения, на Балканския полуостров.
Компанията не е особено силна в правенето на национална политематична телевизия. Повече набляга на развитието на специализирани канали, но смесени, от типа „Диема" - спорт и филми, спорт и сериали. Неин е и един от най-успешните филмови канали „Тв 1000".
Групировката обаче има голям опит в разработването на платена телевизия (pay tv), така че в скоро време вероятно ще го приложи и у нас.
***
Текст под снимка
Наскоро Нова тв се премести в сградата на „По-рше бизнес център". Освен че там е по-широко за екипа, студиата и телевизията са оборудвани с последната дума на техниката.

петък, 1 август 2008 05:18:51

Доц. Маргарита Пешева, член на съвета за електронни медии: Част от радиопазара остава в сивата икономика

Кеш - 17 стр.
Доц. Маргарита Пешева, член на съвета за електронни медии: Част от радиопазара остава в сивата икономика



У нас цифровизацията се забавя, защото регулаторната рамка не е готова
►Медийният бизнес е стратегически отрасъл, който изисква много големи инвестиции и човешки потенциал, които все повече се оказват по джоба и мащаба на големите компании.
- Г-жо Пешева, какво свърши СБМ на заседанието си във вторник?
- СЕМ принципно реши, че ще довърши структурирането на радиосредата, като обяви конкурси за нови радиопрограми в онези областни градове, където радиоконкурси не са провеждани. Това са Пазарджик, Перник, Силистра, Разград и Търговище. Към тях добавихме и гр. Гоце Делчев, който се намира на границата, където е особено важно да се чуват повече и по-качествени български програми. Още преди месец представихме за обществено обсъждане проект за критерии за оценка на представените конкурсни документи и получихме становището на най-влиятелната неправителствена организация АБРО, което Съветът смята за коректно. В случая говоря само от свое име като член на СЕМ.
Обявяваме наесен радиоконкурси за конкретни формати в Пазарджик, Перник, Силистра, Разград и Търговище.
- Ще има ли някаква промяна в подхода на регулаторния орган при обявяването на новите конкурси?
- Да, Съветът прие, че този път ще обявява радиоконкурси за конкретни формати, като за целта ще са необходими социологически изследвания на потребностите и медийните нагласи на отделните градски аудитории. Съветът ще получи доклади и от регионалните си центрове, които ще представят социално-демографската картина в отделните градове, някои особености на региона, които могат да имат отношение към избора на конкретна радиопрограма. Тази информация ще подпомогне Съвета, за да направи правилен избор на конкретен радиоформат, който най-добре отговаря на нарастващите медийни изисквания на градската аудитория. Един пример - ако обявим конкурс за гр. Каварна, той може да е за рок радио или пък в гр. Пазарджик, изхождайки от някои социално-димографски особености, можем да обявим конкурс за етно или попфолк радио.
- Каква ще бъде позицията на Съвета по отношение на онези оператори в тази градове, които работят на основание §9а от медийния закон?
- Смятам, че, както и досега, тя ще бъде конструктивна. Ще бъде добре, ако СЕМ се съобрази с форматите на тези радиостанции, които работят от дълги години и положиха доста усилия за разработването на местните па-
зари, за изграждането на градската радиосреда. Което не означава, че СЕМ автоматично ще препотвърди техните временни разрешения и ще им издаде лицензии. Конкурсното начало ще остане водещо, но опитът на един кандидат, особено на местния радиопазар, ще му дава известно предимство.
- Кога ще обявите конкурсите?
- Вероятно през есента, но тяхното провеждане ще е стъпаловидно - надявам се да ги финализираме до края на годината. Регулаторният орган смята, че е наложително структурирането на радиосредата предимно чрез големите градски аудитории, защото при тях общественият интерес и медийни потребности са най-големи.
- Радиопазарът по-малко динамичен ли се оказва от телевизионния?
- Напротив - напоследък се наблюдава много голяма динамика в радиосредата - смяна на собственост, формати, имена, което отговаря на бързото развитие на медийната среда и приобщаването ни към ЕС. Но динамиката на радиопазара е по-различна, защото той е по-малък и по-уязвим при навлизането на новите медийни платформи - интернет, мобилна телевизия. За жалост, все още част от радиопазара остава в сектора на сивата икономика, това се определя и от високата конкуренция, която невинаги създава най-добрите условия за растежа на радиорекламата, която напоследък е подложена на силния натиск на интернет рекламата. Това доведе до известно окрупняване на сектора в няколко основни радиовериги.
- Това положителен процес ли е?
- Това е нормалното развитие на медийната среда във времето на новата глобална икономика, която създава новите технологически гиганти, изградени от електронни медии, телекомуникации, информационни технологии. Медийният бизнес е стратегически отрасъл^ който изисква много големи инвестиции и човешки потенциал, който все повече се оказва по джоба и мащаба на големите компании. Именно те притежават нужния ресурс, за да инвестират в качествени програми, от които зрителите и слушателите имат нужда. Ето защо не бива да се изненадваме, че на българския пазар също се продават медии. Когато на един национален медиен пазар влезе голям стратегически инвеститор, той става и гарант за по-доброто качество на програмата. Само чрез качествена и атрактивна програма той може да привлече нови зрители и слушатели, което означава - да разшири пазарния си дял.
- Тогава как в бъдеще ще изглежда медийната регулация?
- Новите мобилни комуникации в бъдеще ще правят регулацията по-малко нужна - тя ще намалява за сметка на саморегулацията, на дейността на неправителствени организации като АБРО, които се грижат за въвеждането на общи професионални стандарти и етични кодекси. Особено важна е корегулацията - взаимодействието между регулаторния орган и неправителствения сектор. В новата Директива за аудиовизуалните услуги се обръща специално внимание на корегулацията, както и на медийната грамотност Опитът на един кандидат, особено на местния радиопазар, ще му дава известно предимство.
- Ще успее ли България да въведе цифровата телевизия до края на 2012 а?
Няма как да не успее. След този срок целият аналогов спектър в страните от ЕС се изключва. У нас цифровизацията се забавя, защото регулаторната рамка не е готова. Законът за изменение и допълнение на ЗРТ, който пряко се отнася до цифровизацията, трябваше да бъде приет още през ноември 2007 г., а през юни тази година да стартира първа фаза на цифровизацията. Вероятно този законопроект ще бъде разгледан и приет от парламента през неговата есенна сесия. Въобще новите технологии се развиват много бързо и те отдавна изпреварват медийното законодателство и регулацията. Докато цифровизацията реално навлезе у нас, тя вече е изпреварена от мобилната телевизия и от web платформата за излъчване на радио- и телевизионни програми и пренос на информация.

петък, 1 август 2008 04:04:54

Глобален бизнес с комерсиални измерения

Кеш - 23 стр.
Глобален бизнес с комерсиални измерения

Петър ХРИСТОВ

Рекордните 1.8 милиарда долара са вложени в спортните обекти в Пекин
Ярка тенденция в развитието на съвременния спорт е отдалечаването му от олимпийския модел за принципа на участието на Пиер де Кубертен. В момента икономическите фактори и интереси са движеща сила в спорта и олимпийското движение.
В периода от 2004 до 2007 г. МОК събра общо 6 милиарда „Долара. Половината от средствата - 2.900 милиарда, са от продажбата на .телевизионните npaga, 2.100 млрд. долара се съберат от спонсори, 380 млн. - от продажба на билети, и 100 млн. - от мърчандайзинг. Деветдесет и два проиента от глобалната сума се разпределя между организационните комитети на игрите в Атина през 2004 г. и Торино през 2006 г. и 199 национални олимпийски комитета. Останалите осем процента са за издръжка на централата. Преди две години ръководството на МОК взе решение за създаване на телевизионна и радиокомпания "Олимпик Бродкастинг Сървис", която да предава картина и звук от Олимпийските игри през 2008 а Досега МОК бе само търговец на правата си, като за предаванията на зимни игри през 2002 г. в Солт Лейк Сити в САЩ и игрите в Торино - Италия, през 2006 г., получи съответно 738 милиона и 832 милиона долара, а за летните игри през 2004 г 8 Атина -1.5 млрд. долара. През 2008 г. в Китай цената на правата за целия свят е 1.8 милиарда долара. Констатацията на маркетинговите специалисти е, че няма стоки или услуги в света, чиито цени да са скочили с толкова много за толкова кратко време. А организаторите на телевизията добре знаят, че никое друго спортно събитие - нито Световното първенство по футбол, нито Формула 1, успяват да привлекат такава аудитория. Занапред продажбата на излъчваната картина ще бъде предоставена на специална маркетингова агенция, в която МОК ще има основната дума. МОК примамва апетитни спонсори
Водещите спомоществователи на Олимпийските игри са Coca-Cola, John Hancock, Kodak, Mc'Donalds, Visa, Xerox, Time, Sports, Illustrated, Schlumberger Sema, Pfizer, Daimler Chrysler, Panasonic, Samsung, Mizuno, Swatch и Swissair. Очевидно е, че преобладават американски компании или такива с американско участие. Представителите на Mc'Donalds u Visa твърдят, че самото им участие 6 олимпиадата раздвижва бизнеса им. От Kodak например използват игрите, за да покажат новите си технологии. Свързаната с МОК маркетингова програма ТОР VI анонсира 866 милиона долара приходи от спонсори за Олимпиадата в Китай през 2008 г. За пръв път китайска марка - в случая Lenovo, производител на компютри, ще е сред единайсетте партньора на олимпийските игри. Осем корпорации вече подписаха договор за местно партньорство - Bank of China, China Network, Sinopec, CNPC, China Mobile et Air China плюс двете чуждестранни марки "Фолксваген" и "Адидас". Радващо е, че много мултинационални компании идват в Китай с идеята да укрепят и да засилят марките си. В построяването на олимпийските обекти за Пекин 2008 са вложени 1.8 милиарда долара. Състезанията, които започват на 8 и завършват на 24 август, ще се провеждат на 37 свръхмодерни съоръжения. Най-много пари са вложени в изграждането на олимпийския стадион, наричан „Птиче гнездо" -486 милиона долара. Половината от тях бяха дадени от държавата, а останалите - от частни инвеститори. За тази цел властите в Китай приеха специален закон преди три години, който позволява привличането на частни капитали за строителство на спортни обекти за олимпиадата. На стадиона "Птиче гнездо" ще се проведат церемониите по откриването и закриването на игрите. Драконовски мерки срещу спекулантите на билети Междувременно организаторите в Китай предприемат драконовски мерки за предотвратяване на спекулата с билети за спортните събития, както и за пласирането на фалшификати. Според властите се очаква мнозина да опитат да спечелят от този "бизнес", след като в интернет се предлагат билети за откриването на олимпиадата на цени с около 20 пъти по-високи от номиналните. Организаторите до момента са продали 6.85 милиона билети за състезанията по всички 28 вида спорт Три четвърти от тях са пласирани в Китай, а останалите са предоставени за продажба на Националните олимпийски комитети на останалите държави по света. Американска телевизия продаде реклами за $900 милиона Световноизвестната американска телевизионна компания NBC продаде рекламното си време по време на Олимпиадата в Пекин за около 900 милиона долара. Това е абсолютен рекорд в историята. NBC ще излъчи общо 3600 часа състезания в китайската столица. Най-голям интерес се очаква да предизвикат мачовете на националния отбор на САЩ по баскетбол за мъже, в който са включени всички най-добри играчи от НБА. Специалистите предвиждат и рекордна гледаемост на стартовете по лека атлетика, и най-вече в спринта на 100 метра. Планирани са 4500 допинг теста Международният олимпийски комитет (МОК) планира да бъдат извършени 4500 проби за допинг на състезатели по време на Игрите в Пекин. Проверките на представители на Международната антидопингова агенция (WADA) ще обхванат участници в абсолютно всички спортове. Специалистите очакват на тази олимпиада да се стигне до множество положителни проби. Преди четири години в Атина бяха извършени общо 3000 проверки, като хванатите с допинг спортисти бяха 24. „Сега има далеч по-добри технологии, които не позволяват да останат скрити стимуланти в организма на състезателите. Всички ние сме решени да продължим своята война срещу допинга, който е съвременният враг №1 на спорта. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни срещу провинилите се спортисти. Нашата задача е веднъж завинаги да изчистим това петно от спорта" коментира президентът на МОК Жак Рох. По негово предложение състезатели, които дадат положителна проба за допинг по време на Олимпиадата, няма да имат право да участват в следващите игри в Лондон.
Осигуряват 10 000 велосипеда за гостите на Олимпиадата
Ръководителите на градското управление по туризма в Пекин решиха да предоставят на хотелите в китайската столица 10 000 безплатни велосипеда. Те са предвидени за гостите на Олимпийските игри. Велосипеди ще получат 119 хотела, които имат подписани договори за обслужване на гости на Игрите, както и всички 5-звездни хотели в Пекин. Ръководителите се надяват да избегнат по този начин гигантските задръствания по време на Олимпиадата. За тази цел ща бъде въведен и временно закон за четните и нечетните номера, който ще ограничи използването на личните автомобили. Действието му ще намали броя на автомобилите в Пекин до 2 милиона. Глобата за неспазилите закона ще е 15 долара. В града са открити три нови линии на метрото, чиято обща дължина достигна 200 км.
***
Текст под снимка
Президентът на МОК Жак Рох може да бъде доволен от финансовите резултати на управляваната от него организация

петък, 1 август 2008 04:08:24

Милиарди игри

Кеш - 24 стр.
Милиарди игри

Иво ИВАНОВ

Олимпиадите невинаги се изплащат, но стават все по-скъпи
Ако с вгледаме 6 разходите и приходите на игрите от Мюнхен 1972 до Пекин 2008 не може да не забележим, че разходите прогресивно растат, докато обявените от националните олимпийски комитети и МОК приходи са твърде съмнителни. Загубата, отчетена на олимпиадата във Федералната република, е обяснима с терористичното нападение на палестинците и прекъсването на състезанията. Никой не отчита подкупите за получаване на олимпийското домакинство като разходи, за да прикрият следите в Атланта дори подпалиха архива на игрите. В Монреал 1976 бойкотът от редица африкански и арабски страни не оказва влияние върху приходно-разходната част Но големите загуби идват от 6-кратно увеличените пари за строителство на олимпийските обекти. Оказа се, че сложността на терена под повечето от олимпийските съоръжения е подценен а и се изискваха значителни инвестиции за укрепване на постройките. Много големи са и загубите от игрите в Москва 1980 г. Няма ги обичайните големи спонсори. Няма и приходи от продажба на телевизионни права. Спорен е дори курсът, по който се изчисляват разходите - 60 копейки за долар. По стандартите на социалистическия реализъм проявата дори няма официално одобрен държавен бюджет Средствата се отпускат на принципа „колкото поеме". Така че и официално отчетената загуба от 200 млн. долара е много по-голяма. На фона на предишните игри проявата в Лос Анджелис през 1984 г. също е бойкотирана на свой ред от соцлагера, Иран и Либия. За да отчетат печалба от 215 млн., организаторите правят редица икономии, дори използват стари съоръжения, построени още за олимпиадата през 1932 г. В Сеул 1988 г. за първи път разходите са под планирания бюджет, защото много от съоръженията са построени от градските власти за предходните Азиатски игри. Официалната печалба от 426 млн. всъщност е по-малка, защото не отчита ремонтите на редица инфраструктурни обекти, но все пак игрите са доходоносни заради значителното стимулиране на бизнеса и туризма. Състезанията в Барселона през 1992 г. ще се запомнят не само с участието на първия сборен немски отбор на ФРГ и ГДР, но и с първото разпадане на съветския отбор, бойкотиран от прибалтийските държави. С голяма мъка организаторите отчитат печалба от 3.5 млн. долара, но според ироничните забележки в МОК те едва ли могат да покрият само рушветите, дадени от испанците за спечелване на домакинството. Въпреки че повечето олимпийски съоръжение днес са оставени на саморазрушаване и не се използват, градът печели значително като реклама на нова туристическа дестинация. Игрите в Атина са рекордьор по 10-кратно надвишаване на предвидения бюджет. Олимпиадата в Атланта е най-доходоносната за всички времена. Освен официалната печалба на МОК от всякакви продажби на права и билети за 900 млн. долара в икономиката на щата Джорджия игрите привличат над 5.1 млрд. долара инвестиции. Любопитен факт е, че преди ревизията по обвиненията на Атина, че американците са дали тлъсти подкупи за спечелване на игрите, всички документи в архива на организаторите чудодейно изгарят. Сидни 2000 е сполетяна от лошата съдба на прекомерните олимпийски очаквания. Туристическият поток не достига планираните размери. След игрите спортните съоръжения също остават неизползваеми. Но официално е отчетена печалба от 230 млн. долара. Че здраво, по балкански се е пипало на игрите в Атина, личи от 10-кратното рекордно надвишаване на планирания бюджет. Официално приходите и разходите се изравняват до нула, но скандалите за подкупите продължават и до днес. Ние в България така и не видяхме олимпийската магистрала „Струма" но на атиняните поне им останаха метрото до летището и новият олимпийски стадион. Колкото за Пекин 2008 г., и тук е ясно, че всеки бюджет е съмнителен при курс на юана 6.8 за долар. Принципът отново е по социалистически - „колкото поеме". Никой не се наема да отчете и загубите от спирането на транспорта и редица предприятия в Пекин и пристанището Тянцзин, за да се достигне обещаната от домакините чистота на въздуха.
***
Текст под снимка
Вместо да извлече политически дивидент от игрите, Пекин фокусира негативно внимание.

петък, 1 август 2008 04:08:51

Обама и Маккейн похарчил $50 млн. за реклама

Новинар - 8 стр.
Обама и Маккейн похарчил $50 млн. за реклама



Кандидатите за президентския пост в САЩ Варак Обама и Джон Маккейн са похарчили около 50 млн. долара и са излъчили над 100 000 телевизионни клипа от началото на кампанията през юни, сочи доклад, цитиран от Ройтерс. Похарчените финансови средства надвишават тези, изразходвани за кампанията през 2004 г., когато за същия период кандидат-президентите са излъчили само 77 000 телевизионни послания. Кандидатът на Демократическата партия в САЩ Барак Обама е похарчил за реклама 27 млн. долара за периода от 4 юни до 26 юли, докато съперникът му от лагера на републиканците е платил над 21 млн. долара. Чернокожият сенатор от Илинойс води и по брой излъчени рекламни клипове - 55 312. Това е с близо 9000 повече от тези на съперника му Маккейн, който има 46 453. Над 90% от рекламните клипове на Обама са позитивни и почти не споменават името на противника му. При кандидата на републиканците Маккейн около 1/3 от посланията са негативни, отбелязва докладът.

петък, 1 август 2008 05:36:35

Цената на bTV може да стигне 1.1 млрд. евро

Дневник - 2 стр.
Цената на bTV може да стигне 1.1 млрд. евро

Татяна ПУНЧЕВА

Цената на Би Ти Ви (bTV), телевизията с най-голям дял на българския пазар, може да стигне 1.1 млрд. евро. Сумата е изчислена на база стойността на сделката за „Нова телевизия". Скандинавската телевизионна група MTG се договори да придобие 100% от „Нова тв" за 620 млн. евро. Нетната печалба за 2007 г. на българската телевизия е близо 33 млн. лв., показват данните в класацията на най-големите български компании "Капитал юо". Това прави съотношение на предложената цена спрямо печалба (на борсов жаргон - Р/Е) от 36.75- Ако такова съотношение се получи и при евентуална сделка за Би Ти Ви, при печалба от 59 млн. лв. за миналата година цената на компанията е 1.1 млрд. евро. За сравнение - ден по-рано източници на агенция „Дау Джоунс" обявиха, че телевизията се оценява на между 600 и 700 млн. евро. Стойността на Би Ти Ви обаче може да варира, тъй като сделката за „Нова телевизия" включва и канала „Нова плюс" и 8о% от списание „Ева". Трябва да се отчете и фактът, че делът на Би Ти Ви на пазара на тв реклама през 2007 г. е почти два пъти повече от този на „Нова телевизия", показват данните на TNS -TV plan. Двете телевизии обаче успяват да постигнат близка норма на печалба от около 40%, т.е. за всеки приход от 1 лв. те успяват да запишат 40 ст. печалба. Атрактивността на българските телевизионни канали, измерена чрез съотношението цена/печалба на „Нова телевизия", е почти два пъти по-висока спрямо публичните компании от Централна и Западна Европа и три пъти повече спрямо американския гигант CBS (виж таблицата). Изключение прави Полша, където „Полсат" се търгува при Р/Е от 68. Трябва да се отчете и фактът, че към цената на „Нова тв" е прибавена и т. нар. премия за контрол, която може да стигне и 30%. За сравнение с телевизиите най-големите български публични компании, които са в основния индекс SOFIX, се търгуват при средно съотношение Р/Е от 14-52. Същевременно българските каналите постигат близо три пъти по-висока норма на печалба.
***
Първи реакции
Милин Джалалиев, изп. директор на Saatchi&Saatchi:
Сделката ще се отрази положително върху пазара. Очаквам телевизиите да станат по-гъвкави в своята рекламна политика. Предполагам, че оформящите се големи медийни групи все повече ще се стремят да продават услугите си в пакет, което невинаги е най-ефективно за клиента.
Нико Тупарев, продуцент: Колкото повече компании на пазара, толкова по-добре, стига в един момент да не се окаже, че играчите са само двама.
Мила Николова, директор на TNS/TVPIan : Важно е да се знае как ще се развиват в програмно отношение медиите. Надявам се сделките да доведат до нормализиране на ситуацията с двете пийпълметрични системи, което е признак не за развитие, а за незрялост на пазара.
София Пенева,управляващ директор на „Графити Би Би Ди О": Идването на международните компании е добра новина, това ще се отрази позитивно както на агенциите, така и на рекламодателите.
Светлана Василева, директор на„Фокс интернешънъл" за България:
Придобиването на „Нова тв" ще даде възможност на MTG да бъде много по-гъвкава в рекламно отношение. Това ще засили и конкуренцията на пазара.

петък, 1 август 2008 04:44:15

Отрова или любов в бяло

Дневник - 15 стр.
Отрова или любов в бяло



Съдбата на нови парфюми се решава онлайн
В света на парфюмите омайващият аромат за един е задушаваща смрад за друг. Способността на ароматите да предизвикат такава екстремна и силно лична реакция не е нищо ново за Пука Турин, експерт, който е помирисвал и рецензирал стотици парфюми през професионалния си живот, отбелязва вестник „Ню Йорк таймс". Турин описва аромата Attrape-Coeurs на Guerlain като „мощен залп от нотки на роза и ирис", но далеч не е така благосклонен към Love in White, парфюм на марката „Крийд". За него критикът отсича: „Ако това е шампоан, който ви предлагат, след като сте спали в палатков лагер два месеца, ще предпочетете да си останете мръсен." Тези колоритни рецензии отдавна са спечелили на Турин завидна репутация, благодарение на която много често към него се обръщат от най-различни модни списания и онлайн издания. Забавните полупрофесионални анализи на остроумници като Турин държат множество консуматори будни по малките часове, за да четат рецензии на най-новите парфюми по сайтове като makeupalley. com. Точно това онлайн бърборене сепна производителите на парфюми, защото доскоро те бяха свикнали винаги да имат последната дума, отбелязва изданието. „Парфюмерията е единственото изкуство, което досега е успяло да избегне откритото и честно рецен-зиране", споделя Турин с типичната си откровеност, спечелила му лошо име в козметичната индустрия. В своята наскоро излязла книга „Парфюмите: наръчник" Турин отбелязва, че само допреди година нюйоркската козметична компания Le Labo отказвала да му праща тестери, защото смятала, че да се пише за парфюми е като да рецензираш архитектурна творба чрез танц. Популярността на блогове като aromascope. com, scentzilla. com, boisdejasmin. com и perfumeposse. com обаче подсказва, че това пренебрежително отношение не отговаря на действителността. Експерти като Робин Круг от nowsmellthis. blogharbor.com и Чандлър Бър, който рецензира парфюми за T:The New York Times Magazine, са си спечелили почти култова популярност онлайн, като комуникират директно с потребителите, много от които сами се възприемат за разбирачи. Тези консуматори колекционират аромати и често натрупват по над 200 парфюма вкъщи. Много от тях са се образовали в парфюмерийното изкуство до такава степен, че могат да различават групи аромати като fougere (папрат) и gourmand (ядливи аромати). В амплоато си на критици те са безмилостни, изпадат в екстаз от едни аромати и реагират със злобно презрение към други. Един парфюм като Poison на „Диор" например предизвиква силно раздвоение сред блогърите, много от които са домакини или професионалисти в области, които нямат нищо общо с козметиката. Един от ентусиазираните блогъри в сайта Now Smell This описва Poison като „топло кадифено одеяло, метнато върху сатенено канапе". На същия сайт ароматът е критикуван като „стоманен болт в мозъка". „Черна орхидея" на Том Форд е хвален като аромат на „торта, топяща се върху кожата", но и хулен с описания като „престарял римлянин в оранжерия с месоядни орхидеи". Този онлайн ентусиазъм се оказва заразителен и днес самоуките блогъри са се превърнали във фактор, който парфюмерийната индустрия, оценявана на 2.9 млрд. долара годишно, не може да пренебрегне напълно, както правеше съвсем доскоро. С подкрепата на блогърите парфюмите без рекламни кампании и широка дистрибуция постигнаха растеж от 19 процента до 253 млн. долара през 2007, докато индустрията като цяло отбеляза лек спад, коментира Керън Грант, анализатор от маркетинговата компания NPD. Бутиковите аромати са удвоили пазарния си дял от 2005 г. насам и сега държат 9 процента от общите продажби на парфюми. За никого на е изненада, че нецензурираните коментари на онлайн критиците са анатема за „Есте Лаудер" и „Коти", козметични гиганти, свикнали да разчитат за успеха на продуктите си изцяло на рекламните си кампании и благосклонните рецензии в модните списания. „Често ми се обаждат топ мениджъри от козметични компании да ме молят да направя нещо срещу това онлайн жужене", коментира за изданието Рошел Блум, президент на търговската организация Fragrance Foundation. „Големите парфюмерийни компании губят контрол върху маркетинговия процес и това ги притеснява", отбелязва Алън Моутус, редактор на „Информейшънист", специализирано списание за козметичната индустрия. Луксозните марки започват да осъзнават, че не могат да притежават консуматора и неговото мнение, казва Моутус. И тяхната реакция не закъснява. Все повече блогъри се канят на медиини изяви, организирани от козметичните компании, които доскоро бяха запазени само за представители на именитите модни издания. Мариан Диорио, говорител на „Есте Лаудер", признава тази промяна в подхода. „Днес не бихме си и помислили да организираме представяне на нов аромат, без да се свържем с блогърите." Тези промени са добре дошли, ако питате Таня Санчес, която е съавтор на „Парфюмите: наръчник". Тя все още си спомня как един от по-известните блогъри бил заплашен със съд от козметична компания, защото рецензирал аромата й като „просто ОК" и „малко разочароващ". „Когато мултинационална корпорация е принудена да насъсква адвокати срещу една домакиня от предградията само защото не е харесала новия й парфюм, това е сигурен знак, че светът се променя", коментира със задоволство Санчес.
***
Текст под снимка
„Поизън" (дясно) и „Черна орхидея" са сред парфюмите, които предизвикват най-противоречиви реакции сред оценяващите нови аромати онлайн.

петък, 1 август 2008 05:03:50

Цените на рекламата започват да скачат

Стандарт - 2 стр.
Цените на рекламата започват да скачат

Росен ПЕТРОВ

Идването на големи и сериозни инвеститори у нас точно сега, преди да започне цифровизацията на медийния пазар, не е случайно. Ако трябва да се правят някакви прости бакалски сметки, макар че нещата не са толкова елементарни, в момента те инвестират по-малко, отколкото биха вложили, след като медиите станат дигитални. А и навсякъде по света това се счита за пазар с огромна възвръщаемост на инвестициите, неслучайно дори и големи финансови фондове, които нямат нищо общо с телевизията, влагат пари в цифрови канали. За мен навлизането на CME и MTG у нас доказва, че най-сетне сме достигнали европейското равнище на развитие на телевизията и оттук нататък ще има все по-качествени предавания, които да позволят да нарасне рекламният пазар. В момента той все още е неразвит, за мен тепърва предстои покачването на цените на рекламата дори в предавания и медии с нисък рейтинг. Смятам, че при цената, на която се продаде Нова тв, bTV сигурно струва поне с 200 милиона повече.

петък, 1 август 2008 04:44:10

Мир в Yahoo! засега

сп. BussinesWeek - 6 стр.
Мир в Yahoo! засега


Карл Икан знае кога да настъпва u кога да отстъпва. Две седмици преди годишното събрание на Yahoo!, инвеститорът активист сложи край на дългата битка, която бе упълномощен да води. Вероятно, усещайки, че не разполага вече с козове, той прие предложените му три места в управителния борд, едното от тях за него. Въпреки че ще бъде представител на крехко малцинство в 11-членния борд, Икан сигурно ще продължи да агитира компанията да се продаде или да сключи алтернативна сделка с Microsoft. След доклада на 22 юли за 19% спад в доходите за второто тримесечие, столът на глаВния изпълнителният директор на Yahoo! Джери Янг е все така неудобен.
***
Текст под снимка
Икан сключи сделка с Yahoo! за три места в управителния борд. но продължава да агитира
11.08.2008

петък, 1 август 2008 04:44:32

Google планира свое инвестиционно поделение

Монитор - 16 стр.
Google планира свое инвестиционно поделение



Световноизвестната търсачка Google обмисля дали да създаде свое инвестиционно подразделение за рискови операции, съобщи вестник Wall Street Journal. Според информацията новият отдел ще се води от Дейвид Друмонд, досегашен вицепрезидент на отдела за корпоративно развитие. За създаването на поделението е бил нает и Уилям Марис, бивш предприемач в областта на предлагането и поддръжката на уеб страници. От Google потвърдиха информацията за назначаването му, но отказаха по-нататъшен коментар. Близък до компанията източник обаче е заявил пред агенция Reuters, че създаването на инвестиционно подразделение за рискови операции е все още в начален етап на обмисляне и гигантът не е взел окончателно решение.

петък, 1 август 2008 05:19:53

Mediaset даде на съд YouTube за €500 млн.

Монитор - 16 стр.
Mediaset даде на съд YouTube за €500 млн.



Италианската телевизионната компания Mediset, която е собственост на семейството на премиера Силвио Берлускони, поиска чрез съда 500 милиона евро обезщетение от контролирания от интернет мотора Google видеосайт YouTube. Според адвокатите на ТВ компанията, която притежава три национални мрежи, американците разпространяват незаконно и експлоатират комерсиално аудио- и видеофайлове, нейна собственост. Става дума за 4643 филмови материала, с които могат да радват зрителите на една телевизия в течение на 315 000 дни. При това искът за 500 милиона евро щети е само „първоначален" и отчита нарушените авторски права, без да държи сметка за пропуснатите ползи от реклама в разпространените по мрежата филми и програми на Mediaset.
Както подчерта вчера в. Corriere della Sera, обръщането към съда на телевизионната компания на Берлускони е безпрецедентно за Италия и вероятно ще бъде последвано от редица други телевизии и филмови продуценти. Предполага се, че евентуалното удовлетворяване на иска на Mediaset в съдилищата на Рим, Лондон и Лос Анджелис ще доведе до изваждането на нейните филмови материали от YouTube. Нещо, което неотдавна е направено по настояване на Мадрид и Париж, при това след заплащането на тлъста глоба обезщетение.

петък, 1 август 2008 05:20:54

четвъртък, 31 юли 2008 г.

Наздраве с питието, предизвикало бунтове

Пари - Топ марките - 10 стр.
Наздраве с питието, предизвикало бунтове

Велина САШЕВА

Днес алкохолното чудо се продава с огромен успех навсякъде по света
Изкушението, наречено уиски, само по себе си е пълен със загадки обичай. Алкохолната напитка се получава при ферментация на жито, ръж или ечемик. Понякога бърбънът, който се вари от царевица, също се нарича уиски.
Вода на живота
Името на напитката е било съчинено от войници на Хенри П. Той нападнал Ирландия през XII в., защото местните жители отказали да произнасят правилно думите uisce beatha (уишкийба). Келтското словосъчетание е заимствано от латинското aqua vitae и означава "вода на живота". Така е наричана спиртната напитка от самото й създаване. С годините произношението се променило от "уишкийба" на "уиски".
Производство
Днес уискито няма нужда от представяне, но истината за неговата история се губи някъде из легендите. Спори се кога и къде са произведени първите капки от питието. За родина на уискито претендират Ирландия и Шотландия. Първите записани данни са от 1405 г. в полза на Ирландия, където уискито се дестилирало от монаси. Шотландия произвела първото си уиски през 1496 г. Съществува и версията, че напитката се е разпространявала дълго време преди да бъде официално регистрирана. Ирландците вярват, че свети Патрик има голям принос за разпространението на "водата на живота .
Технология
Шотландия много ревностно пази технологията си на производство и дълго време се смяташе, че всяко уиски, произведено извън Острова, не може да отговори на класическите стандарти за качество. Затова доскоро японците достойно разпространяваха уискито си само на местна територия. Напоследък след редица дегустации, организирани от сп. Whiskey, японското уиски е наредено сред водещите. В Индия 90% от уискито се получава след дестилация на меласа. Западната култура нарича тази напитка ром.
Любопитно
Празниците в Обединеното кралство не минават без свещения еликсир. Всяка година през октомври в Шотландия се провежда Национален фестивал на шотландско-келтската песен. Той се нарича Олимпийските игри Уиски. Хората се събират, пушат лула, свирят на гъдулка, четат поезия и цитират Библията. Десетки компании производителки на уиски се надпреварват да спонсорират събитието с рекламна цел. Уискито винаги е било много популярно. Оказва се, че дори е предизвиквало бунтове. Въстанието Уиски започва през 1791 г. в долината Мънонгахила, Вашингтон, щата Пенсилвания. То избухва заради данъчното облагане на спиртните напитки. Малките производители трябвало да плащат на галон, а големите - на домакинство. Засегнати трябвало да бъдат повече малките, а не големите производители. По това време Джордж Уошингтън също бил производител на уиски. Протести срещу данъка имало от деня на неговото влизане в сила. Фермерите от западните щати сметнали това облагане за дискриминация. Започнала дори кампания за тормоз на щатските данъчни инспектори. Организаторите на протестите, наречени "момчетата уиски", се бунтували в Мериленд, Вирджиния, Северна и Южна Каролина. Днес уискито се продава с огромен успех в САЩ и навсякъде по света. Алкохолното чудо е деликатес в областта на напитките и винаги ще съпътства приеми, приятелски и бизнес срещи.
***
Уиски Всички
1 Ballantine's 5,80%
2 Johnnie Walker 5,34%
3 Jim Beam 4,75%
4 Tullamore Dew 4,41%
5 jack Daniels 3,61%
6 Grant's 3,14%
7 Passport Scotch 2,77%
8 Teacher's 2,65%
9 J &. В 2,60%
10 Jameson 1,26%
Източник: Маркет Тест

четвъртък, 31 юли 2008 05:24:55

Казусът Нова Бразилия, или колко важно е да си пакетиран

Пари - Топ марките - 12 стр.
Казусът Нова Бразилия, или колко важно е да си пакетиран

Светлана ЖЕЛЕВА

Крафт Фуудс минаха през 9-те кръга на ада, за да защитят своя марка кафе
Българският клон на американската компания, която е втората най-голяма компания в света за хранителни продукти и напитки с годишен приход за 2006 г. от над 36 млрд. USD, у нас има водещи позиции в пазара на кафе и шоколад. Дотук добре. Фирмата щеше да продължи да пише фирмената си история у нас, ако не бе възникнал проблемът с кафето Нова Бразилия, след като Крафт Фуудс закупува завода за кафе в Костинброд и заедно с него купува и търговската марка Нова Бразилия през 2001 г. Любопитното е, че то се произвежда и продава само у нас и в Румъния. И то само пакетирано - във вариантите смляно и на зърна!
По следите на ментето
С развитието на потреблението на кафе у нас в магазините за насипно кафе се появи кафе с марката Нова Бразилия, която е много популярна, а после и с марката Якобс, също собственост на Крафт Фуудс. Някой си ползваше търговските ни марки, от което последиците бяха значителни - удари по имиджа ни, защото стоката няма как да е качествена, и клиентите се разочароваха ден след ден. А приходите от масирана реклама започнаха да отиват в чужди джобове, обяснява Ваня Джолева. Ситуацията налага кризисен PR. И екипът на Крафт Фуудс решава да го приложи.като използва различни канали за комуникация.
Начините
Българският клон на компанията предприема рекламна кампания, чийто слоугън е Истината е в пакетчето. Така на достъпен език трябваше да обясним на потребителите какви са разликите между истинското кафе и това, което се предлагаше с марката Нова Бразилия, казва Джолева. Рекламата носи и образователно послание. Крафт Фуудс - България се обръща към дистрибуторите и търговците. Те нямаха усещането, че правят нещо нередно. Нямаха усещането за кражба, което се проявява чрез ползване на марката, допълва мениджърката. Втората крачка е разпращане на огромно количество предупредителни писма до тях. В съобщението се казва, че Крафт Фуудс - България настоява да се спре от продажба насипното кафе, което носи марката Нова Бразилия. С този ход компанията започва да притиска търговците, които се опитват да шикалкавят, че не знаят, или да се правят, че не знаят за какво става въпрос. Лесна победа обаче няма. Те не свалиха подвеждащите надписи от табелите, с които се рекламира фалшивата стока, казва Ваня Джолева. Тревогата в мениджърското ръководство расте с всеки изминал ден.
Ходене по мъките
Започва прехвърляне на топката - от РИОКОЗ (бившия ХЕИ) към Комисията за защита на потребителите. А от Патентното ведомство им заявяват, че Бразилия е географско понятие и много трудно може да се защити като марка. Стигат до разговори с премиера Сергей Станишев и съветници. След многократни срещи Икономическа полиция предприема действия след сигнал. Най-сетне някой да вземе случая присърце. Започват проверки, в които се включват инспектори от още 3 институции - РИОКОЗ, Комисията за защита на потребителите, експерти на Патентното ведомство. И се стига до спиране на стоката менте.
***
РЕЗУЛТАТИ
- Това е опит за останалите компании как да постъпят в подобна ситуация
- След отстраняване на проблема от Крафт Фуудс - България отчитат 10% ръст на продажбите, а най-вече потребителите са защитени по отношение на качеството на кафето, което пият.
- България бе извадена от т.нар. черен списък на Американския департамент за страните, в които се ограбват търговските марки.

четвъртък, 31 юли 2008 05:25:32

Българските пивовари предлагат над 50 марки бира

Пари - Топ марките - 16 стр.
Българските пивовари предлагат над 50 марки бира

Мила КИСЬОВА

КОМПАНИИТЕ ВЕЧЕ ИЗГРАДИХА РАЗНООБРАЗНО ПОРТФОЛИО ОТ БРАНДОВЕ, СЕГА КОНКУРЕНЦИЯТА Е В ОПАКОВКИТЕ
Българските пивоварни компании предлагат над 50 марки бира у нас. Пет от тях влизат в Топ 100 на най-влиятелните брандове в страната. Това са Загорка, Каменица, Ариана, Шуменско и Пиринско пиво.
Портфолио
Изграждането на разнообразно порт-фолио от брандове на цени за всеки тип потребители беше първа задача на всички нови собственици след приватизацията на бирения сектор в България. Тонът бе зададен от тримата световни лидери, които придобиха пивоварни у нас, - InBev, Heineken и Carlsberg.
За бирения пазар обаче водеща е местната култура, затова не е случайно, че местните марки са най-силни. Вносните бири така и не пробиха сериозно и години наред държат около 2% пазарен дял. Българинът се оказа традиционалист и по отношение на вкуса. Той предпочита светлото пиво с алкохолно съдържание около 4-5% пред червената, бялата бира или пък бирите с различни плодови вкусове.
Конкуренция
С повишаването доходите на населението обаче пивоварите започнаха да произвеждат у нас едни от най-известните международни марки, които са в по-високия ценови сегмент. Направените инвестиции в модернизиране на оборудването и технологиите в пивоварните също се оказаха решаващи, за да се спазват оригиналните рецепти. В момента у нас се произвеждат девет лицензионни марки - Бекс, Старопрамен, Стела Артоа, Туборг, Холстен, Калтенберг, Амстел и Кайзер. Потреблението им е около 20% от целия бирен пазар. Биреният пазар в България вече е на такова ниво, че за да растеш, трябва да си изключително иновативен както по отношение на продуктите, така и в подхода към потребителите, казват пивоварите. А това е доста трудно на пазар, на който все още най-важна е цената. С това се обяснява и бумът на големите пластмасови бутилки - удобни и евтини, те заеха бързо пазарен дял над 40% от всички продажби на бира.
Сега след атаката на пластмасовите бутилки и лицензионните бири, конкуренцията между пивоварите се измества на полето на атрактивните опаковки. Бутилки с интересни форми, гравирани надписи, оригинални етикети - всичко е подчинено на желанието продуктът да се отличава. И това е разбираемо, защото в България 65% от продажбите на бира са в магазинната мрежа - предимно в големите супермаркети, където всички марки заедно са изложени на щандовете. Компаниите обаче не просто променят дизайна на бутилките, те се стремят да изградят изпяло нов имидж на марката. Набляга се на емоционалната стойност, която тя носи на потребителите. Затова и се влагат сериозни инвестиции за реклама.
***
ПРОДАЖБИ
За първите шест месеца на годината потреблението на бира в страната е нараснало с 2% при 16% за същия на период на 2007 г. От Съюза на пивоварите в България отчетоха, че са продадени 2.638 млн. хектолитра бира, докато за същия период на 2007 г. обемът им е бил 2.580 млн. хектолитра. Причините за слабия ръст през тази година са няколко - студената зима, продължителната и дъждовна пролет, слабият старт на туристическия сезон и високата инфлация, обобщи Владимир Иванов, председател на Съюза на пивоварите в България. Според него спадът се обяснява и със силната конкуренция и много наситения пазар. Расте обаче износът на българска бира. През шестмесечието са изнесени 8.5 млн. бутилки, което е с 80% повече от миналата година. Основният ни външен пазар е Румъния, където най-много изнасят Болярка и Ломско пиво, а в Македония - бира с марката Каменица, третата по потребление. Испания, Португалия и САЩ са другите направления ас сериозен износ заради големите български общности там.
***
Бира Всички
1 Kamenitza 24,20%
2 Zagorka 20,28%
3 Ariana 14,00%
4 Shumensko 11.87%
5 Bolyarka 11,12%
6 Ledenika 6,30%
7 Pirinsko 5,36%
8 Astika 5,20%
9 Beck's 5,16%
10 Burgasko 3.09%
Източник: Mapkem Teсm

четвъртък, 31 юли 2008 05:27:26

Агресивен маркетинг, качество задържат всяка фирма на върха

Пари - Топ марките - 38 стр.
Агресивен маркетинг, качество задържат всяка фирма на върха

Светлана ТРИФОНОВСКА

Над 41% от пазара на маргарини е на Белла България с марките Bella, Tommi и Flora
Мегахолдингьт Белла България е лидер в производството на маргарини и държи над 41% ат пазара със своите марки Bella, Tommi и Flora. Благодарение на Tommi и Нога компанията е безспорен пазарен лидер и при нискомаслените маргарини, оставяйки далече зад себе си останалите участници.
Трите кита
Качество, агресивен маркетинг и корпоративната марка са трите компонента, които държат Белла на върха. Агресивният маркетинг е съществена част от цялостната успешна стратегия, която прилага холдингът. Всички продукти на компанията се комуникират по възможно най-подходящия начин. Разчита се както на конвенционална реклама, така и на различни промоционални дейности. Целта е една - потребителят да разпознае своята добавена стойност в предлагания продукт.
Познатият бранд
Съществено влияние върху решението за покупка има и корпоративната марка. Ефективността на отправяните послания и качеството на работата през годините са позиционирали бранда в съзнанието на потребителите в положителна светлина. От компанията заявиха, че всеки ден работят върху запазването и надграждането на тази асоциация. От друга страна, така целят по-лесното
и бързо налагане на новите продукти.
Изследователска работа
Изключително много превантивна изследователска работа и постоянен контрол върху производствените процеси са едни от най-съществените компоненти за успеха на продуктите. Съществено е съобразяването с вкусовите предпочитания на българина. Ниското съдържание на мазнини в Tommi и Flora ги прави предпочитани и им отрежда първенството в сегмента.
***
1992 година е създадена Белла България, която е една от най-бързо разбиващите се компании в хранително вкусовата промишленост
***
Маргарин Всички
1 Bella 44,07%
2 Tommi 25,63%
3 Kaiiakra 20,79%
4 Kaiiakra sandwich 15,80%
5 Unco 12,12%
6 Rama 11,29%
7 Oiineza 7,65%
8 Flora 3,97%
9 Sarina 2,72%
10 Remia 1,83%
Източник: Маркет Тест

четвъртък, 31 юли 2008 05:36:45

Ройтерс: Шведска медийна група купува българската Нова ТВ

Ройтерс (САЩ) - новини
Ройтерс: Шведска медийна група купува българската Нова ТВ




Стокхолм. Шведската медийна група MTG съобщи, че е сключила сделка за закупуването на българската Нова телевизия за 620 млн. евро, предаде Ройтерс. В изявление на компанията се посочва, че придобиването на Нова ТВ, втората по-големина телевизия в България, ще бъде финансирано от ликвидните фондове на шведската компания, както и с 3 млрд. крони (494 млн. долара) от нов заем.

четвъртък, 31 юли 2008 10:24:48

Очакваме филмов и забавен канал от CME

Пари - 7 стр.
Очакваме филмов и забавен канал от CME

Христо ЛАСКОВ

Новият собственик на TV2 ще гони мултиканална стратегия
Новият собственик на TV2 - Central European Media Enterprices, планира да стартира бързо още няколко канала, чийто таргет ще бъдат специфични демографски групи. От компанията коментираха, че стратегията й за страната ни няма да се различава много от плановете й за развитие в Румъния, където тя управлява няколко телевизии. В техния профил се включва един забавен канал, изцяло ориентирана към жените и една изцяло към мъжете програма, няколко телено-вели и сериали, токшоута, младежки канал в лицето на MTV Romania и филмова програма.
Стратегия
В стратегията ни за България се включва безплатен канал за забавни програми, както и няколко кабелни или сателитни канала, фокусирани върху специфични таргет групи, заявиха от CME за в. Пари. От компанията планират да използват румънските си канали, чието съдържание ще бъде нагодено към изискванията на българския пазар.
Локалното съдържание също не е поставено на заден план, казват от компанията. Планираме да започнем да работим върху местни новини и програми, твърди директорът Корпоративни комуникации в CME Романа Томасова.
Опозиция
Днес се очакват още подробности около сделката с TV2. Те ще бъдат разкрити от Николай Йонков, бивш собственик на Топ Телевизия Николай - една от регионалните медии, погълнати от четвъртата национална телевизия. Той не бе открит за коментар. Central European Media Enterprices купи 80% от TV2 и Ринг ТВ за 172 млн. USD. Двете телевизии са притежание на компанията Top Tone Media Holdings Limited, зад която се твърди, че стои Красимир Гергов. По негови думи той е бил само посредник в сделката.

четвъртък, 31 юли 2008 04:46:54

Разходите за медии и развлечения в световен мащаб се вдигат с 6,4%

Класа - 11 стр.
Разходите за медии и развлечения в световен мащаб се вдигат с 6,4%



Разходите за медии и развлечения в световен мащаб са се увеличили с 6,4% през 2007 г., а до 2012 г. предстои растеж на нововъзникващите и големи постъпления за развитите пазари. Това сочи глобалната прогноза за следващите пет години на консултантската и анализаторска фирма PricewaterhouseCoopers (PwC).
Документът обхваща най-големите сектори в медийната индустрия, сред които разходите по осигуряването на интернет достъп и рекламирането в мрежата, телевизионната, радио и външната реклама, издаването на вестници и списания.
Разходите за интернет достъп в световен мащаб ще се вдигнат с двуцифрено число до 2012 година и ще достигнат 340,9 млрд. долара. Това е голям скок за стандартите на индустрията, в сравнение с 85,7 млрд. долара за 2003 г. Аналогично, интернет рекламирането се очаква да се повиши с 22,1% до 77,1 млрд. долара през следващата година. До 2012 г. пък цифрата почти ще се удвои и ще достигне 120,3 млрд.
Златният век на новите пазари
Експертите прогнозират сериозно разширяване на икономиката и медийния сектор за страни с нововъзникващи пазари като Пакистан, Китай, Колумбия, Филипините.
Благодарение на инфраструктурни промени Саудитска Арабия и страните от Панарабския регион (Обединените арабски емирства, Египет, Кувейт, Катар и др.) се очаква да отбележат най-голям ръст в сектора - 19,1% годишно. Пазарът за осигуряване на интернет достъп в този регион ще расте с 30,1% на година, достигайки 13,8 млрд. долара до 2012 г. Стойностите надвишават тези на сектора в Русия и Франция. Други държави, в които се очаква забележително разрастване, са Индия (18,5%), Индонезия (18,1%) и Турция (16,7%). През 2007 г. пазарът на интернет достъп в САЩ е струвал 41,252 млрд. долара и според прогнозите ще се увеличи до 48 млрд. до края на 2008 г. След пет години той ще бъде 69 млрд. Рекламирането в интернет на територията на Щатите също е плодоносно с приход от 21,9 млрд. през 2007 г. Очаква се да достигне $26 млрд. до края на годината. Прогнозата за 2012 г. е за над $44 млрд.
280 млрд. долара ще стигнат таксите от тв лицензи и абонамент Телевизионното рекламиране също върви нагоре с ръст от 3,7% през изминалата година. Според експертите до 2012 г. то ще достигне приходи от 216 млрд. долара. Таксите за лицензи и тв абонамент също поскъпват. Глобално изчисление ги оценява на 280,7 млрд. долара до 2012 г. Увеличението е с повече от $107 млрд. в сравнение с миналата година.
Анализите сочат, че световната вестникарска индустрия има печалби от 186 млрд. долара за 2007 г. и едва достига 0,1% нарастване. Американските издания дори отчитат спад от 6,7% спрямо печалбата от почти 60 млрд. долара през 2006 г. Въпреки че издаването на списания все още върви добре, доходът на цялата индустрия в световен мащаб се е покачил само с 2,1% през 2007 г. Това довежда до 80,2 млрд. долара постъпления за сектора.
Дигиталните билбордове ще генерират повече приходи
От PwC отчитат, че пазарът на радиорекламирането и външната реклама има 3,3% покачване през 2007 г., с доход от 74,4 млрд. долара. В САЩ външната реклама се развива по-добре с 6,9% ръст до $27 млрд., докато радиорекламата е спечелила 32 млрд. долара - само с 1,4% повече от предходната година. Занапред се очаква дигиталните билбордове да генерират повече приходи, тъй като могат да показват няколко реклами едновременно.
Както и други индустрии, радиото също се сблъсква с жестока конкуренция от страна на интернет в областта на рекламирането. Цялостният радиопазар се очаква да нарасне с 2,6% до $53,8 млрд., а според прогнозата приходът от външно рекламиране ще бъде с 6,8% повече - 38 млрд. долара.

четвъртък, 31 юли 2008 05:21:34

Външната реклама ще доминира на ФАРА

Дневник - 14 стр.
Външната реклама ще доминира на ФАРА



Категорията „Външна реклама“ е привлякла най-много заявки (91) за участие във Фестивала на Асоциацията на рекламните агенции, който ще се проведе от 3 до 6 септември на Албена. Като цяло тази година проектите са общо 565 и са със 73 повече от миналогодишните, съобщиха организаторите. Заявките са подадени от 63 агенции, сред които New Moment New Ideas Company е с най-много - 39. Най-малък е интересът към категорията „Медия кампания“, в която са подадени едва осем заявки.

четвъртък, 31 юли 2008 04:39:30

Рекламният бос Красимир Гергов: Би Ти Ви ще се продаде само при много добра цена

24 Часа - 13 стр.
Рекламният бос Красимир Гергов: Би Ти Ви ще се продаде само при много добра цена



Правят оценка на цялата „Болкан нюз корпорейшън” с телевизии, радиа и списания Моето участие в туризма се поизчерпа • Надали някой знае кой е собственикът на ЦСКА. И аз не знам
- Г-н Гергов, станахте консултант на медийната компания „Сентрал юропиън медия ентърпрайсиз" (СМЕ) за ТВ2 и Ринг тв, които тя купи. Защо избраха вас?
- Подписаха договор с мен, тъй като съм бил консултант на ТВ2 от самото й създаване. Тя има национален лиценз, издаден за 27 регионални честоти за 27-те бивши окръжни градове, т.е. излъчва ефирно за цяла България. Това на практика е същият лиценз, какъвто имат Би Ти Ви и Нова тв. СМЕ купува и Ринг тв. В сделката има и радио - „Мила", което излъчва в София и Перник. Форматът му ще бъде променен, но отсега не мога да кажа какъв ще е. Ще се правят проучвания. Компанията на Роналд Лаудер купува и още един тв лиценз за ефирна честота в София. Навремето беше на тв "Седем дни".
- Сега на тази честота излъчва Би Би Ти. Това означава ли, че компанията купува и Би Би Ти?
- Не. Би Би Ти ще излъчва кабелно, както преди.
- Вие сте консултант на цялата сделка, така ли?
- Да, ще бъда овъзмезден добре за тази сделка. Отделно е консултантският договор, като за услугите компанията
ще ми плаща 5-цифрено число месечно
- Как СМЕ научи, че се продават български телевизии? Вие ли ги потърсихте, или те вас?
- Това не беше единствената компания, с която контактувах, докато търсех партньор за ТВ2. Говорих и с други компании, които сега няма да кажа. СМЕ има телевизии във всички по-големи държави в Източна Европа без Полша, Сърбия и България. Затова е нормална нейната експанзия тука.
- Какво ще се случи с новозакупените телевизии?
- Напоследък на международния пазар на продукциите цените се покачиха. Тв продукциите, правени в чужбина, станаха по-скъпи от българските. Затова смятам, че основното в ТВ2 ще бъде все повече местна продукция. Обликът й ще се запази, но с повече инвестиции в нея. След няколко месеца
ще започнат новини. Има намерение да бъде вкарана възможно най-модерната дигитална техника. Огнян Димов ще продължи да ръководи ТВ2.
Тепърва ще се решава какъв да бъде форматът за софийската ефирна честота.
- Сделката е за 172 млн. долара. Наистина ли струват толкова тези медии?
- Не знам как са стигнали до тази цена, макар че за последните 7-8 години рекламният тв пазар нараства с 25-30% всяка година. Има стабилност, валутен борд, който я гарантира. За 2007 г. бях прогнозирал ръст на рекламния пазар от 27%, а той стигна 33%.
- Откъде идва този огромен растеж?
- В момента има много банкови услуги, които доскоро не бяха достъпни за обикновения гражданин. Това предизвиква голяма консумация на продукти, които се нуждаят от реклама. А и кризата в Америка и Европа няма да повлияе скоро на България, тъй като ние сме все още на дъното на потребителската таблица в Европа. Затова очаквам, че изравняването на българския с европейския стандарт ще бъде не само на ниво магистрали, комуникации и инфраструктура, а
ще се доближим и до европейското ниво на заплати
Това още ще вдигне консумацията.
- Вие сте консултант и на Би Ти Ви - най-успешната телевизия засега у нас. Тя все още ли се продава?
- Би Ти Ви е много просперираща и е в полезрението на доста големи компании, които имат интерес към България. „Нюз корпорейшън" решиха да проверят каква е стойността на Би Ти Ви на един толкова динамичен пазар. Затова беше възложена оценка на компанията. Дали една компания ще бъде продадена или не, зависи от собственика, но най-вече от
цената, която ще бъде предложена, и цената, която ще бъде поискана. Ако тези две цени се доближат максимално, сделка има. В този случай засега има единствено оценка на компанията.
- Каква е оценката?
- Тази оценка е важна и за борсата, тъй като „Нюз корпорейшън" е на Американската стокова борса, където в момента не е най-здравословното състояние на пазара. През последните няколко месеца почти целият стоков пазар е паднал. По тази причина е добре да се направи оценка. Нов нея не се стига до цена. Дават се базови данни, чрез които специалистите в различните компании предлагат някаква сума.
- Колко печели на година Би Ти Ви? Австралийски вестник написа миналото лято, че печалбата й е 40 млн. долара годишно.
- Би Ти Ви печели толкова, колкото декларира -между 40 и 50 млн. лева годишно. Но цената за продажба се изчислява по други показатели, които са по-сложни от чистата печалба. Примерно разпространението й, екипът, който я ръководи, приходите и пазарният й дял през годините, каква е тенденцията за развитие. По тези показатели мисля, че Би Ти Ви има най-добрите данни на пазара. Затова смятам, че „Нюз корпорейшън" ще продаде Би Ти Ви само при много добра цена.
- Какво ще стане с останалите канали на „Нюз корпорейшън" у нас -„Фокс лайф" и „Фокс крайм"?
- „Фокс интернешънъл ченълс" (собственик на двата кабелни канала -б.а.) е отделна компания в „Нюз корпорейшън". Тя е в период на развитие, непрекъснато отваря канали в цяла Европа и тези у нас не са предмет на оценката.
- Би Ти Ви е собственост на „Болкан нюз корпорейшън". Какво се оценява -
само Би Ти Ви или цялата компания, в която влизат и радиа, и списания?
- Всичко, което е собственост на „Болкан нюз корпорейшън", би могло да влиза в оценката.
- Преди години, когато още не беше приет Законът за радиото и телевизията, вие имахте първата частна тв „Триада комю-никейшънс", която днес е преобразувана в Джи Ти Ви и е с друг собственик. Какво се случва с нея, след като и там сте консултант?
- Не съм много запознат със структурите на Джи Ти Ви, но доколкото съм консултант, знам, че тя и Би Ти Ви работят под един мениджмънт. Може да се каже, че
Джи Ти Ви е част от Би Ти Ви
Навремето бях принуден да продам Джи Ти Ви, тъй като бе създаден този закон, който спря хората с рекламна дейност да имат и медии. Затова няма нито една рекламна компания на борсата в България. Благодарение на този закон не може да има българи, които да са сериозни инвеститори в електронните медии, тъй като не могат да събират пари от пазара, за да инвестират. Телевизиите не могат да излязат на борсата, тъй като човек, ако има в регистрацията си рекламна дейност, не може да си купи и една акция.
- След като телевизиите са печеливши, защо ги продават?
- Има приоритетни пазари. Не само в България пазарът се развива, има и други интересни места за инвестиции. Но според мен никой не е решил да продава Би Ти Ви на всяка цена.
- Кои компании имат интерес към Би Ти Ви?
- Може би ще стане ясно в края на август дали изобщо някой има интерес да купува Би Ти Ви. Доколкото знам, и Нова тв също проявява интерес да си намери партньор или да провери каква е цената й в момента. Продава 30%.
- Споменахте за приоритети. Вие сте шеф на Националния борд по туризъм. Какви са приоритетите пред българския туризъм, който тази година е почти пред провал?
- Отидох в този борд само за да събудя обществената реакция към един основен сектор в икономиката ни. Влизането ми там е малко закъсняло, тъй като всички мерки за туризма ни, включително и рекламата, трябваше да бъдат направени миналата година, за да берем плодове сега. Междувременно се срещнахме с всички държавни институции и с всички заинтересовани, има програма, по която се работи. Мисля, че моето участие се поизчерпа, тъй като направих достатъчно за туризма. Нямам нищо против други хора с нови идеи да дойдат и да помогнат.
- Вярно ли е, че в момента у нас най-добрият хотел е продаденият?
- В центъра на София всичките хотели са пълни, доколкото знам. В някои курорти по морето наистина има празни, но това е ефект, породен от няколко причини - презастрояване, лошо обслужване, никаква стратегия в планирането на туризма като дестилация. Затова разчитаме на случайни приходи. Много хора инвестираха в туризма, без да имат достатъчно квалификация, защото смятат, че това е перспективно място. Но няма сегментиране на пазара. Не знаеш какво можеш да очакваш. Във всеки момент пред хотела ти може да се появи друг хотел, който да закрие гледката, да ти спрат инфраструктурата. Така че всички, инвестирали в туризма, са обречени на големи изненади.
- Как ще коментирате кризата в ЦСКА? Бяхте член на управителния съвет, но напуснахте преди месец.
- Влязох там, защото смятах, че собственикът ще вкара достатъчно средства и с моята експертна помощ ЦСКА ще стане шампион. Случи се, така че аз изпълних моето задължение. Но не съм предполагал, че отборът ще остане без платени данъци. Ръководството на ЦСКА, което се виждаше, начело с Александър Томов, направи максималното този отбор да стане шампион, да подготви добри състезатели, да бие с 16 точки. Собственикът е този, който трябва да плати данъци. Финансите са негов проблем, а не на управителния съвет. Честно да ви кажа, дори не знам кой е собственикът в момента. Надали някой знае.
Навремето ЦСКА беше отборът на цялата народна армия. В момента държавата няма отношение към спортните клубове. Не може един отбор, който носи името ЦСКА или "Левски", да бъде оставен от държавата да си плаща наема за стадиона, който ползва. На футболните клубове трябва да се гледа като на потенциал, който зависи от собственика. Но държавата трябва максимално да ги облекчи -да им даде задължително базите. Когато те получат един обект, ще имат отговорност да го поддържат. Може да направят и съпътстваща дейност, с която да изкарват пари и да поддържат отбора. Но така просто някой да извади пари от джоба си и да поддържа един отбор, е несериозно.
Повече няма да вляза в нито един клуб, защото изпълних своето задължение. Никога не съм имал намерение да ставам собственик, тъй като не разбирам от този вид бизнес. Футболът е бизнес.

четвъртък, 31 юли 2008 04:17:44

Някои го предпочитат марково

Пари - Топ марките - 1 стр.
Някои го предпочитат марково

Светлана ЖЕЛЕВА

Фирмите в топ 100 и топ 10 в ревностна конкуренция кой е по-по-най
Палмата на първенството в класацията на в. Пари за най-популярните марки у нас за втора поредна година грабна легендарната Coca-Cola. Нямат грешка мениджърите й, защото е лесно да станеш номер едно, но е трудно да се задържиш на върха. Въпреки че е една от най-разпознаваемите марки, нейните реклами не спират. Само за миналата година българският й клон е похарчил 21 млн. лв., което я прави третия по големина рекламодател у нас след P&G и М-Теl.
Съревнование
В класацията на в. Пари призовите места за поредна година си поделят още Nokia, Samsung, Mercedes, Sony, Devin, Zagorka, Adidas, Ariel и Milka. Силата на Nokia се гради върху вярата, че най-важна е индивидуалността, няма значение чия- на служителя, бизнес партньора или клиента. Всеки е индивидуален, дори докато работим заедно като екип, казва мениджърът Йорма Олила, който тласна Nokia към върха.
Общуването с марките е най-невероятно пътешествие. То е емоция, преживяване, в което обикновените неща се превръщат в необикновени.
Ноу-хау
За подготовката на маркетинговите анализаторски текстове и класации
в изданието екипът на в. Пари се довери на две от маркетинговите агенции у нас - Маркет тест и Синовейт. Синовейт изготви голямата Топ 100 класация на най-познатите марки, а Маркет тест е авторът на поредицата от специализирани класации по продуктови ниши. Общо за подготовката на своите класации двете агенции са анкетирали над 12 хиляди души. Синовейт използва двуетапно проучване, в което участват равен брой мъже и жени. Това е така нареченото ад-хок проучване. То се прави с анкети между потребители и чрез 5 фокус групи, формирани на база пол и възраст. Така върху основата на предпочетените при ад-хок проучването брандове са формирани данните за Най-популярните и разпознаваеми от потребителите брандове.
Показател
Класациите на Маркет тест показват кои са най-популярните брандове в различни продуктови ниши. Брандът е модерната формула на успеха днес. Виталността й зависи от две неща - силата на нейните послания и качествата на продукта, които тя представя. Класациите на в. Пари показват и още нещо - в бранда пулсира и динамиката на времето.

четвъртък, 31 юли 2008 05:16:12

Стоян Михайлов, изп. директор на Синовейт България: Топмарките са мечтата на милиони клиенти

Пари - Топ марките - 30 стр.
Стоян Михайлов, изп. директор на Синовейт България: Топмарките са мечтата на милиони клиенти

Светлана ЖЕЛЕВА

Традиция и новаторство вървят ръка за ръка при налагане на брандовете
- Господин Михайлов, какво в класацията за топмарките ви впечатли тази година?
- Впечатляващо е колко устойчиви са нагласите на сънародниците ни в така динамично променящия се пазар - за поредна година най-мощните и влиятелни марки за българските потребители остават Кока-Кола, Нокиа и Сони. Самсунг присъства традиционно сред водещите 10, но сега е отстъпил до 8-а позиция. От десетката отпадат Нестле и Панасоник, а сред водещите 10 новото име е Нивеа. Много от марките в Топ 10 са най-популярните, марките икони в тяхната категория - такива са Кока-Кола, Мерцедес, Нокиа, Адидас. Те съчетават традицията с новаторството и това им дава шанса да се задържат на върха въпреки жестоката конкуренция и шеметната динамика на пазара.
- Какви са шансовете на български марки да попаднат в силното съревнование?
- Загорка е марката, която стабилно присъства в Топ 20. Каменица е 21-ва в трета поредна класация, Девин за първи път влиза в тридесетицата. Проблемът е, че понятието марка е пряко свързано с понятието пазар. А такъв у нас има от няколко години (максимум 10). Докато най-важните показатели за силата и влиянието на една марка са популярността (която изисква дълга и целенасочена комуникация за изграждане на подходящ имидж и позициониране на марката), признание и доверие (които се градят с времето). Друг въпрос е, че чуждите марки разполагат като правило с по-големи ресурси.
- Каква е чувствителността на българските потребители към марките?
- Преди ерата на пазарната икономика живеехме в класическа икономика на дефицита. Марките за нас бяха знаците на "другия" свят, най-видимиге символи на гнилия, но сладък Запад и подобно на симпатичния бушмен от "Боговете сигурно са полудели" бяхме склонни да ги
фетишизираме и обожествяваме. Кока-Кола, Мерцедес и Адидас бяха не просто силни марки, за нас те бяха мечти. Освен носталгичните спомени от това отминало време днес влиянието на водещите марки се гради и върху постоянната промяна, станала принцип на съществуването им. Тя откроява нови черти на познатите марки, с които те привличат нови групи потребители. Потреблението на влиятелните марки носи престиж и социален статус, дава определена свобода и разнообразни изживявания. За младите то е част от процеса на себеоткриване и себеутвърждаване, за по-улегналите е сигурност и предвидимост, удържане на вече изградения собствен свят.
- Маркетингът на топбрандовете с какво е no-различен от това да наложиш нова марка?
- При топбрандовете винаги става дума за дългосрочна стратегия и стриктно следвана маркетингова политика, обезпечена с необходимите ресурси, което при всички случаи им осигурява конкурентно предимство. Неслучайно в двадесетицата присъстват марки на едни от най-големите мултинационални компании в света. От друга страна, задачите пред всяка нова марка винаги са по-сложни: тя трябва да преодолее както конкуренцията, така и инерцията и стереотипите на потребителя, за да се пребори за място на пазара.

четвъртък, 31 юли 2008 05:33:24

Без изненади в класацията на мобилните телефони

Пари - Топ марките - 28 стр.
Без изненади в класацията на мобилните телефони

Христо ЛАСКОВ

Общо 9 от топ 100 брандове у нас се свързват с hi-tech индустрията
Фалиралата преди почти 2 години BENQ,-Siemens е втората най-популярна марка мобилни телефони, показва проучването за топмарките в България. Почти 14% от анкетираните твърдят, че това е тяхната мобилна марка GSM апарати. Причините за това са няколко. Още преди обединението с BENQ. Siemens бе на почит в България най-вече заради ниските цени, на които компанията предлагаше телефоните си. А изглежда подобни топли спомени остават дълго. Като цяло, ако изключим този феномен, изненади в класацията няма. Nokia е тотален фаворит за топмарка в страната ни, събирайки около 29% от гласовете на участниците в анкетата. Финландците са класирани на второ място в целия Топ 100 веднага след Coca-Cola. Това ги превръща в най-популярната марка в областта на информационните и комуникационните технологии у нас. Третото място при мобилните телефони остава за Samsung. Корейската марка е била посочена като фаворит от близо 12% от анкетираните българи. Това не е изненадващо, имайки предвид факта, че те са номер 2 по продажби в света според пазарната статистика. Четвърта позиция остава за Sony Ericsson c 10.4%, а на пето място е Motorola c 8.7%. Междувременно 9 от всички Топ 100 марки у нас са от ГТ сектора, показва статистиката. Най-напред е Nokia, която е номер 2 в цялата класация. След нея на трета позиция се нарежда Samsung. Петото място в Топ 100 е отредено за Sony, a останалите ГТ марки са извън Топ 10. Самата класация на мобилните телефони е много точно отражение на подреждането по пазарен дял на производителите на подобни устройства в света. Nokia е глобален лидер с 40% от всички продажби. Новото около компанията е, че тя най-накрая ще изкара телефон със сензорен дисплей. Това ще бъде и първото подобно устройство на финландците, които ще се опитат да върнат шамара на конкуренцията в лицето на iPhone, новото BTackBerry, което също разполага с подобна екстра, както и купищата работещи под Windows Mobile устройства на марки като Qtek, НТС и т.н. Преди време от компанията коментираха за в. Пари, че досега клиентите й не са искали подобно устройство, което да работи с touch screen. Втората позиция на глобалния пазар остава за Samsung, които през миналата година умело се възползваха от слабостта на Motorola и взеха среброто по продажби. И така от лятото на 2007 г. до днес те не са слизали по-надолу в класирането по продажби. Основното предимство на телефоните с корейската марка е стилният дизайн, който на моменти е за сметка на функционалността на апаратите й. Последното творение на Samsung, c което те ще се опитат да спечелят пазара, е Soul, който дебютира на тазгодишния Mobile World Congress, организиран от 3GSM в Барселона. Новото при него е начинът на навигация - той става посредством touch screen, разположен под основния дисплей. А бутоните на него се променят както като функционалност, така и като визия спрямо конкретното приложение, което потребителят използва на телефона си в момента.
На четвърта позиция у нас е класиран Sony Ericsson. Марката навлезе силно у нас още при създаването си и оттогава не спира да увеличава присъствието си в страната ни. Сред най-популярните й серии са К (вече преименувана в С), която е ориентирана предимно към любителите на снимки, и W, която е изцяло за феновете на музиката заради вградения в нея плейер Walkman. Най-новото около японско-шведския гигант обаче идва в друга насока - смартфоните. Компанията най-накрая успя да разработи свой изцяло собствен телефон, без да се налага да използва технологиите на Sony. Това е XPERIA XI, който, освен че е един от най-новите телефони на компанията, е и първият й апарат, работещ под Windows Mobile. Устройството разполага с QWERTY клавиатура, два дисплея и още куп екстри, с които ще се опита да впечатли бизнес потребителите си.
***
Мобилни телефони Всички
1 Nokia 28,76%
2 Samsung 11,90%
3 SonyErrcsson 10,37%
4 Motorola 8,68%
5 LG 3,05%
6 Alcatel 2,86%
7 Panasonic 2,47%
8 Philips 0,85%
9 Sagem 0,76%
Източник: Маркет Тест
Поради фалит на компанията BenQ Siemens, марката е извадена от класацията

четвъртък, 31 юли 2008 05:32:10

Европеецът предпочита стоки от стария континент

Пари - Топ марките - 18 стр.
Европеецът предпочита стоки от стария континент

Дарина ЧЕРКЕЗОВА

Изследване на Reader's Digest класира най-предпочитаните марки за осма поредна година
Съвременният европеец използва телефон Nokia, бялата козметика на Nivea, пазарува с кредитна карта Visa, има фотоапарат Canon, a компютърът му е HP. Общо взето, това е профилът, който му създава последното изследване на световното издателство Reader's Digest (Рийдърс Дайджест) - European Trusted Brands 2008. Целта е да се определят марките, на които потребителите имат най-голямо доверие и ги предпочитат пред останалите. Тази година проучването се провежда за осми пореден път и обхваща 16 европейски държави, включително Русия и Румъния. За да класират марки в 20 категории, от издателството са обработили 23 651 анкетни карти, събрани в периода от април до октомври 2007 г.
Лидерите
Още от старта на проучването Nokia е безапелационен лидер, предпочитана марка в абсолютно всички държави, които са включени в анкетата. Тази година не прави изключение. Почти същото е и отношението им към бялата козметика с марка Nivea, която за последните три години също получава абсолютно мнозинство във вота на европейския потребител.
Среброто
Висока оценка е дадена и на кредитните карти с марка Visa, които са предпочетени в 14 от 16 държави. Изключението са Унгария и Великобритания, където се доверяват най-много на MasterCard и Barclaycard. До миналата година обаче гражданите на Острова също са избирали Visa. Друга традиционна марка за европееца е Canon. Тази година тя успя да измести Kodak в Русия и завладя позиции в Швеция. Марката е избрана от 13 държави без Полша и Румъния, които залагат на Sony, както и Чехия, където правят снимки с Olympus. В класацията на Рийдърс Дайджест намират място и зърнените храни. Оказва се, че в Европа масово се залага на марката Kellogg's, която е предпочитана в 10 страни, Nestle остава на второ място, тъй като е фаворит в 5 държави, а в Унгария предпочитат да хапват Cerbona.
Родното
Оказва се, че когато става въпрос за пари, европеецът се доверява най-много на местните трезори. Така например унгарците избират ОТР Bank, германците - Sparkasse, Credit Agricole и т. н. По същия начин стои въпросът и когато трябва да посочат застрахователна компания. В Австрия залагат на Uniqua, в Белгия на Аха, а в Германия
на Allianz. Националността на компанията дава тежест и когато трябва да се избере туроператор например. Така например англичаните се доверяват най-много на Thomson, австрийците и германците - на Tui, белгийците - на Neckerman, руснаците - на руско-турската Tez Tour и т. н.
Автомобилът
Продуктовият национализъм се запазва частично и при автомобилите. Чехите например залагат на местното производство на Skoda. Така постъпват и французите, които пък избират Renault. В четири държави има фено-ве на Volkswagen - Германия, Австрия, Белгия и Полша. Mercedes се оказва предпочитана марка в Португалия, Румъния и Испания. Финландците и руснаците са дали най-много гласове за Toyota. В Унгария и Холандия се доверяват най-много на Opel, a във Великобритания - на американската Ford.
Компютърът
За марка, която се ползва с най-голямо доверие, може да бъде обявена HP Compaq, тъй като за нея са гласували в четири държави. Освен това обаче още три са посочили просто Hewlett-Packard. Така че победителят определено е HP. Стабилни позиции в Европа обаче имат и от американската Dell. Марката е избрана от общо три държави.
Ommyk-оттам
При домакинските уреди най-популярна се оказва германската марка Miele, която е предпочитана не само у дома си, но и във Великобритания, Австрия, Белгия, Холандия и Швейцария. При търговците на горива най-добър имидж има марката Shell. А категорията Интернет доставчик има най-много локални брандове -16 различни в 16-те страни.
***
НАЙ-НОМИНИРАНИТЕ БРАНДОВЕ В ЕВРОПА ЗА 2008 Г.
Марки, оценени от З и повече страни Брой страни
Nivea (грижа за кожата) 16
Nokia 16
Visa 14
Canon 13
Kellogg's 10
HP Compaq/Hewlett-Packard 7
Ariel 6
Miele 6
Avon 5
Nestle 5
Nivea (козметика) 5
L'Oreal 4
Shell 4
Volkswagen 4
Aspirin 3
Centrum 3
Dell 3
Mercedes 3
Pantene 3
Persil 3
Toyota 3
Yves Rocher 3
Източник: Reader's Digest

четвъртък, 31 юли 2008 05:28:23

Марковите библии

Пари - Топ марките - 2 стр.
Марковите библии



Някои марки имат по-голямо влияние от други поради своята популярност, потребление, качество или новаторството си. Бихте ли казали кои са търговските брандове, които първи изникват в ума ви, независимо дали лично ги ползвате или не? Някои други? Нейно Величество Марката. Тя е бляскава, завладяваща, неустоима, тя предизвика дори езикова революция -лайфстайл, шопинг, имидж, визия... А поредната магия на марките - напр. Marc Cain. Той е плод на въображението на изпълнителния директор на марката Хелмут Шлотерер. Именно Шлотерер измисля никога несъщест-вувалия италиански стилист Marc Cain. Cain е италиански дизайнер на висша мода с USA паспорт. Двете му главни страсти са красивите жени и разбира се, бързите коли. И един хубав ден се пребива в жестока катастрофа, шофирайки ферарито си. Това няма нищо общо с действителността. Апропо, марката Marc Cain откри бутик у нас.
ЛЕГЕНДАРНИТЕ БРАНДОВЕ – КОИ СА ТЕ, КАК СЕ СЪЗДАВАТ И КАК СЕ УПРАВЛЯВАТ
Има марки, но има и легендарни марки. За потребителите те са онова, което са пророците за вярващите. Когато тези марки говорят, потребителите слушат внимателно. Когато тези марки действат, потребителите ги следват. Когато потребителите описват тези марки, в описанията им са вплетени емоционалност, персонална идентификация и личностна философия. Те не са просто маркетингова конструкция - те са образи в живота на потребителя... Това е само част от фразите, с които Лорънс Винсент пленява читателя в блестящата си книга "Легендарните марки", издадена у нас от Кръгозор. Изданието разкрива формулата за сътворяването на легендата на марката и посочва начините, по които легендарните брандове общуват със своите последователи, откроява примери от практиката, предлага средства и техники за изготвяне на подходящото повествование, изследва ролята на комуникациите извън телевизионните и печатните реклами.
СМЪРТЕН ГРЯХ
Рекламата работи най-вече с психологическите, а не с физическите характеристики на стоките, твърди Христо Кафтанджиев в книгата си "Хармония в рекламната комуникация - Много презаредена", издадена от Сиела. Луксозното томче, което отбелязва вече 6-о издание, е ужасно далеч от скудоумните писания на тази тема. Обикновено приписват на рекламата всевъзможни смъртни грехове и особено този, че манипулират потребителите. Но се забравя, че това е абсолютно вярно и за останалите общувания. Въпросът не е в това дали ни манипулират или не, а дали го правят в границите на доброто възпитание и на обществения договор, смята Христо Кафтанджиев.
ЛЮБОПИТНО
И накрая нещо любопитно - Доналд Тръмп има подадени заявки за 91 търговски марки, включително и за Златно пиво Тръмп и Доналд Тръмп ароматът. Опитът му обаче да регистрира търговска марка върху фразата Уволнени сте! се оказа неуспешен. Чудесно, нали!
***
ТОП 100 за 2008
1 Coca Cola
2 Nokia
3 Samsung
4 Mercedes
5 Sony
6 Devin
7 Zagorka
8 Adidas
9 Ariel
10 Milka
11 Kamenitza
12 Gorna Bania
13 Danone
14 Panasonic
15 Nivea
16 Pepsi
17 Opel
18 Nestle
19 Puma
20 Leki
21 KEN
22 Indezit
23 LG
24 Bonux
25 Kaliakra
26 Siemens
27 Fanta
28 Ford
29 Avon
30 BMW
31 Eho Savex
32 Sony-Ericsson
33 Nova Brazilia
34 VW
35 Bella
36 Philips
37 Svoge
38 Victory
39 Ariana
40 Delta
41 Audi
42 Aroma
43 Bankia
44 Sachi
45 Nike
46 Mtel
47 Naroden
48 Cappy
49 Borovec
50 Nescafe
51 Globul
52 Motorola
53 Teo
54 Dove
55 Gorenije
56 Gillette
57 Peugeot
58 Morena
59 Spetema
60 Renault
61 Oriflame
62 Peshtera
63 Whirlpool
64 2be
65 Rexona
66 Шардоне Търговище
67 Shumensko
68 Palmolive
69 Bosch
70 Purshevica
71 Fa
72 ВECO
73 Queen's
74 Olineza
75 Elena
76 L'oreal
77 Pirinsko
78 Na baba
79 Tandem
80 METRO
81 Orbit
82 Colgate
83 Astera
84 Hisar
85 Sami M
86 Jacobs
87 Toyota
88 Chicco
89 Sezoni
90 Evterpa
91 Citroen
92 Vivatel
93 Fiat
94 Mazda
95 Persil
96 Lavazza
97 Mura
98 Boni oborot
99 Vereia
100 Tuborg
***
ТОП 100 за 2007
1 Coca Cola
2 Nokia
3 Sony
4 Mercedes
5 Samsung
6 Panasonic
7 Ariel
8 Milka
9 Nestle
10 BMW
11 Nivea
12 Toyota
13 LG/Coldstar
14 Adidas
15 Siemens
16 Volkswagen
17 Sony-Ericsson
18 Audi
19 Gillette
20 Загорка
21 Avon
22 Opel
23 Indesit
24 Своге
25 Danone
26 Nescafe
27 Philips
28 Ford
29 Каменица
30 Pepsi
31 Bosch
32 Nike
33 Морена
34 Нова Бразилия
35 Peugeot
36 JVC
37 Motorola
38 Hewlett-Packard
39 Palmolive
40 Dove
41 Oriflame
42 Citroen
43 Heineken
44 Globul
45 Victory
46 Orbit
47 Rexona
48 AEG
49 Colgate
50 Ariston
51 Galina Blanca
52 Ариана
53 Zanussi
54 M-Tel
55 Gorenje
56 Yamaha
57 Bonux
58 Renault
59 Delta
60 Мултипак
61 Леки
62 Johnie Walker
63 Whirlpool
64 Diesel
65 Cappy
66 Калиакра
67 БТК/Vivatel
68 Копрен-Монтана
69 Volvo
70 Fanta
71 Tuborg
72 Мура
73 2be
74 Fa
75 На баба
76 Tide
77 Тандем
78 Пиринско
79 Булдозер
80 Schneider
81 Арома
82 Gamier
83 Versace
84 Боровец
85 Пършевица
86 Банкя
87 Пещера
88 Manhattan
89 Chicco
90 Persil
91 Marlboro
92 Сачи
93 КЕН
94 Eho
95 Zewa
96 КФМ
97 Дипломат
98 Астера
99 Nissan
100 Fiat
Източник: Синовейт
четвъртък, 31 юли 2008 05:18:55

Спад в онлайн кампаниите

Дневник - 14 стр.
Спад в онлайн кампаниите



Световната финансова криза се отрази и на рекламния пазар в интернет, показват шестмесечните отчети на гиганта Google. Данните за най-голямата търсачка в света показват намаляване на пазарния й дял от 7%. Чистите приходи на компанията за второто тримесечие на 2008 г. са 1.25 млрд. долара, което е с 35% повече от същия период на 2007 г., но по-малко от очакваното от компанията. Приходите на сектора за онлайн услуги, които включват и продажбите на реклами, са нараснали с 24%.

четвъртък, 31 юли 2008 04:39:42

сряда, 30 юли 2008 г.

СМЕ инвестира $172 млн. в TV2 и "РингТВ"

Класа - 11 стр.
СМЕ инвестира $172 млн. в TV2 и "РингТВ"



►Красимир Гергов ще продължи да консултира двете телевизии
$172 млн. в брой ще плати Central European Media Enterprises Ltd. (СМЕ) за закупуването на 80% от дяловете в две български телевизии- ефирната TV2 и кабелната "Ринг ТВ". Това съобщи американското издание U.S.Newswire. Новината за споразумението бе потвърдена и от TV2. Сумата е изчислена преди уреждането на дълговете и оборотния капитал, както и преди изплащането на потенциални необявени задължения. Сделката за тв каналите, които са собственост на Top Tone Media Holdings Limited, ще бъде финализирана до две седмици. Във връзка със закупуването СМЕ ще подпише и консултантско споразумение с бизнесмена Красимир Гергов. Той ще продължи да бъде консултант на двете телевизии, както и за останалите медийни активи на компанията в България. "Навлизането на българския пазар е първата нова територия за СМЕ през последните 3 г. и показва способността ни да продължим стратегията си за разрастване в региона", коментира Майкъл Герин, изпълнителен директор на американската компания. Той добави, че закупуването на национална ефирна мрежа, каквато е TV2 и кабелен канал като "Ринг ТВ" е много подходящо за техния мултителевизионен бизнес модел. "Гледаме напред към навлизането в България, която има динамична икономика и бързо разрастващ се пазар на телевизионни реклами", заяви още Герин. Програмният директор на СМЕ Адриан Сърбу коментира: "Българският тв пазар е доминиран от няколко основни играчи и вярвам компанията ни да стане лидер там през следващите 5 г. Сърбу допълни, че това е постижимо чрез развитието на местни програми, обединяване с румънски оператори и използване на доказаните умения на американската компания и ноу-хау. Сърбу описа сделката за купуването на двете телевизии като "поредния "крайъгълен камък" в стратегията на СМЕ за разширение чрез Централна и Източна Европа". След финалширането на договора Top Tone Media Holdings ще запази възможността си да продаде останалите 20% от двете телевизии. Това ще може да стане след 5 години, след като цената бъде окончателно финализирана. След този период СМЕ също ще има право да предложи 14% от своя дял. "За екипа на TV2 това е висока оценка. След като само за няколко месеца се утвърдихме на 6-о място по гледаемост, сега сме амбицирани да покажем, че с подкрепата на такъв сериозен инвеститор TV2 ще бъде една от водещите телевизии", коментира Яна Иванова, зам.-генерален директор на TV2. Не мога да коментирам, на почивка съм, заяви за "Класа" Ивайло Гюров, изпълнителен директор на "Ринг ТВ". Засега няма да има промени в екипите, а следващата седмица се очакват представители на СМЕ в София. TV2 е една от трите национални ефирни телевизии у нас, стартира през ноември миналата година и вече е достигнала 70% от техническите си възможности. TV2 излъчва на базата на програмен лиценз, издаден от СЕМ, който е валиден до 2010 г. При закупуването на медията СМЕ ще получи телевизия с развлекателен профил, 35% от продукцията на която е външна. Пазарът на тв реклами у нас бе около $168 млн. през 2007 г. и се очаква да нараства с около 20% годишно през периода 2008-2012 г. СМЕ е тв компания с водещи мрежи 8 6 централнои източноевропейски държави с население около 90 млн. души - Чехия, Румъния, Словакия, Словения. Неин управител е магнатът Роналд Лаудер, собственик на козметичния гигант Estee Lauder. Телевизионните станции на СМЕ са разположени в Хърватия (Nova TV), Чехия (TV Nova, Galaxie Sport, Nova Cinema), Румъния (PRO TV, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro, MTV Romania, PRO TV International), Словакия (TV Markiza), Словения (POP TV, Kanal A) u Украйна (Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino и Citi). СМЕ се търгува на борсата NASDAQ и на Пражката фондова борса CETV
***
Кой е Роналд Лаудер
Роналд Лаудер е син на основателя на козметичната империя Estee Lauder Джоузеф Лаудер. През 1964 г. започва работа В компанията на баща си, а през 1984 г. става заместник на помощник-секретаря на отбраната по Въпросите на Европа и НАТО В Пентагона. През 1989 г. участва В изборите за кмет на Ню Йорк В Републиканската партия, но губи от Руди Джулиани. От 2007 г. е председател на СВетоВния еврейски конгрес. През същата година състоянието му е оценено от списание Forbes на $3 млрд.

сряда, 30 юли 2008 04:15:23

Не съм продавач, а само консултант

Пари - 6 стр.
Не съм продавач, а само консултант

Боряна НИКОЛАЕВА

Рекламният бос ще продължи да бъде консултант на продадената вече ТВ2. Хонорарът, който бил получил за посредничеството при сделката, е 300 хил. USD
- откъде дойде интересът за продажбата на Тв2?
- Интересът дойде от страна на чуждите инвеститори Central European Media Enterprises (CME), които поискаха да инвестират в България. Аз ги консултирах и ги насочих именно към ТВ2, защото това е нова и просперираща телевизия с национален програмен лиценз и за кратко време се
нареди сред челните имена в бранша. Central European Media Enterprises пожелаха да развият така наречения multichannel модел, те. купиха ТВ2, Ринг ТВ и Радио N Joy.
- Кога започнаха преговорите за тази сделка?
- Преговорите протекоха през последните 3 месеца.
► Защо продадохте Тв2?
- Не съм я продал, защото не съм аз собственикът. Както вече казах, собствениците на СМЕ проявиха интерес, предложението им ни удовлетворяваше и сделката е налице. В България годишният ръст на рекламата е около 25-30% и една телевизия е повече от успешна инвестиция.
► Каква ще бъде вашата роля в Тв2 занапред?
- Ще бъда консултант на телевизията. Ще осигурявам експертна оценка и ще давам съвети за развитието на инвестициите на компанията в България. Тук е важно да се спомене, че голям минус за развитието на медиите в България е фактът, че законът не позволява електронни медии да бъдат листвани на борсата. Законът за радио и телевизия не е пазарен, остарял е и пречи на развитието на бизнеса. Надявам се много скоро да бъде променен в положителна посока.
► Ще има ли съществени промени в профила на Тв2?
- Категорично не. Телевизията ще запази своя развлекателен облик, но ще се опитаме да доразвием потенциала й и да затвърдим позициите й.
► в какъв сектор смятате да насочите инвестициите си?
- Нищо ново няма да се случва около мен. Инвестирам в голф игрища отдавна и ще продължа да го правя. Хонорарът ми за тази сделка е 300 хил. USD и ще правя с тях каквото пожелая.
- очаквате ли други крупни сделки в медийния сектор у нас?
- По принцип всичко се продава. И bTV, и Нова проучват възможности и търсят купувачи, но може да се коментира едва когато има нещо сигурно. Самите медии ще го оповестят в публичното пространство. Всеки може да продаде бизнеса си, стига да го устройват условията и парите, които ще получи.

сряда, 30 юли 2008 03:38:34

Онлайн рекламата носи $11 млн. приходи за 2007 г.

Insurance.bg - Новини
Онлайн рекламата носи $11 млн. приходи за 2007 г.



Според анализатори онлайн рекламирането е по-достъпно за малкия и среден бизнес
Приходите за медиите с местно покритие в САЩ от онлайн видеоклипове са $11 млн. за 2007 г., показват данните от доклад на The Kelsey Group. Очакванията са приходите да достигнат $1,5 млрд. през 2012 г., сочи още докладът.
Данните за онлайн рекламирането в американските медии, които нямат национално покритие, на Borrel Associates от април 2008 г. са още по-оптимистични. Според тях приходите в този сектор ще достигнат $1,2 млрд. още тази година.
Според старшия анализатор на eMarketer Дейвид Халерман, доставчиците на услуги правят създаването на видоеклипове и пускането им по местните телевизии по-достъпно за малкия и среден бизнес. Според него местните медии като телевизионните станции и вестниците вече предлагат повече онлайн видео съдържание, за да насърчат този вид рекламиране.
През 2007 г. 114,3 млн. американци са гледали online видео реклами. Според eMarketer до 2012 г. броят на хората, които поне веднъж в месеца са теглили или гледали директно online реклами ще достигне 190 млн.
29.07.2008

сряда, 30 юли 2008 00:01:00