събота, 31 май 2008 г.

Водка Absolut представя един по-Absolut-ен свят


дата : 30 май 2008 г. 13:05 ч.
Новата кампания дава отговор на въпроса: "Какво ще стане, ако всичко в света е малко по-Absolut-но?"



Водка Absolut, известна със своите легендарни рекламни кампании в последните 27 години, сега представя новата си маркетингова концепция "In an Absolut world".

"In an Absolut world" има за цел да провокира дискусия, в която всеки има възможност да сподели как си представя един по-Absolut-ен свят.

Новата кампания дава отговор на въпроса: "Какво ще стане, ако всичко в света е малко по-Absolut-но, по-добро, по-идеално?" Не е нужно да е перфектно, а да направи света по-добър, дори и само за малко, чрез един по-свеж, по-позитивен и по-цветен поглед!

В България е създаден официален блог www.absolutworld-bg.com, където всеки ще може да се информира за всички проявления на Absolut-ния свят, както и да сподели своето виждане за него.

Революционното в новата маркетинг кампания на водка Absolut е наличието на телевизионна реклама. В двадесет и седем годишната история на марката, този рекламен инструмент ще се използва за първи път.

Официалното представяне на кампанията се състоя на 25 и 26 май във Варна. Гостите се потопиха в Absolut-ния свят като станаха свидетели на оживяването на рекламите.

Чрез розови балони към награди

Капитал - 52 стр.
Чрез розови балони към награди



Напоследък животът изглежда розов за българската PR агенция All Channels Communication не само заради активностите им за Avon.
За втора поредна година те се връщат със златна награда от европейското издание на конкурса SABRE, организиран за 11-и път от Holmes Report - едно от най-влиятелните PR издания в света на бившия главен редактор на PR Week Пол Холмс (а преди седмица спечелиха три награди на родния "PR Приз"). Тази година All Channels спечелиха одобрението на журито с кампанията си "От любов към живота. AVON срещу рака на гърдата". Кампанията бе отличена в категорията "Маркетинг, обвързан с кауза". На предишното издание на конкурса те бяха наградени за кампанията си за CARE Bulgaria срещу трафика на хора.
All Channels имаха още една номинация в категория "Потребителски маркетинг - съществуващ продукт" за кампанията "Говорете помежду си", част от проекта "Пламък за секс" за медикамента за еректилна дисфункция Levitra на фармацевтичната компания Bayer.
Другата българска агенция, получила номинация на SABRE тази година, е Publicis | MARC Consultants за Visionary Forum, организиран за и заедно с Globul в категорията Executive Leadership.
"Втората ни международна награда и номинацията ни от SABRE Awards ни помогна да сверим часовниците си с европейския пазар и особено с балканските агенции. От една страна, доказахме на себе си, че кампаниите, които правим, са на конкурентно ниво, но от друга, остава разочарованието, че освен MARC нямаше нито една друга българска PR агенция, достигнала до финалния кръг", коментира директорът на All Channels Александър Дурчев, уточнявайки, че няма информация дали са участвали и други агенции, които не са били допуснати до финала. Според него подобни участия са полезни и за професията като цяло. "Ако искаме нашата PR индустрия да се легитимира пред международния пазар, да черпи опит от него и така да се развива в посока професионализиране и изчистване от шума в системата, е жизненоважно добрите примери от България да участват на подобни конкурси и по възможност да печелят награди. Това не носи просто престиж, а е много добра инвестиция в нови контакти с компании от цяла Европа, което означава обмен на идеи, нови възможности и защо не перспективи за бъдеща експанзия на нашите агенции към нови пазари", убеден е Дурчев.
И ако родните практици биха погледнали с пренебрежение на подобни твърдения, може би големият победител от тазгодишното издание на конкурса ще ги убеди. Младата румънска агенция The Practice обра овациите на журито, като с една брилянтна кампания, "Ден на мъжа" за бирения гигант InBev спечели три награди - злато в индустриалната секция, в категорията "Храни и напитки", злато в в източноевропейската категория на географската секция и голямата награда Platinum SABRE за най-добра кампания на годината. "Това е невероятен успех за агенцията ни. The Practice стартира през ноември 2006 г., имаме дейност само от година и половина и екип от 11 души", разказва управляващият партньор на агенцията Габриела Лунгу. В Румъния агенцията е част от комуникационната мрежа на румънския клон на Leo Burnett, а на международно ниво си партнира с Publicis Consultants. Кампанията е била част от по-мащабна активност, проведена от Leo Burnett (една от най-успешните рекламни агенции в Източна Европа). Цялата кампания е била проведена за марката бира Bergenbier с цел да внесе баланс в несправедливото отношение към мъжете, що се касае до празници, подаръци и внимателно отношение към тях. Бирата е позиционирана като най-мъжката на румънския пазар. За Ден на мъжа е определен 5 май, като PR кампанията е трябвало да подготви публиката и да легитимира "празника" чрез гласуване в подкрепа на официалното му обявяване. Известни футболисти са привлечени за говорители на кампанията, използвани са и някои неконвенционални истории, насочени към жените, които ще трябва да се оправят сами на този ден, като припомняне как се сменя изгоряла крушка и разпространение на специални, малки чукове. Кампанията преизпълнява два пъти и половина поставените цели за брой достигната аудитория и дори марка като Wash&Go, насочена основно към жените, провежда своя кампания в подкрепа на Деня на мъжа.
събота, 31 май 2008 04:18:38

„Телеман" само с авторски продукти

24 Часа - 31 стр.
„Телеман" само с авторски продукти



Стартът на продуцентската компания „Телеман" е на 20 март 2004 г. Тогава тръгва предаването й "Горещо" по Нова тв с водеща Венета Райкова.
Четири години по-късно тя продължава да доказва, че е перфектният избор за тв лице на добре измислен формат - рейтингът на "Горещо" е между 15 и 20 пункта.
"Телеман" има едно изключително качество - досега разработва само авторски предавания. Такова е и "Отечествен фронт" с водещ Мартин Карбовски, което е в ефира на Нова тв от май 2006 г. В него авторът сам намира историите си и сам ги снима с камера в ръка, не му трябва нито осветител, нито оператор.
Между другото това е първото българско предаване, направило добро впечатление на Националната филмотека
Наскоро тя подписа дого-ворсНоватви продуцентите всяка неделя да излъчва по едно издание от "Оф" в софийското кино "Одеон". Сделката е за 52 седмици, а входът за зрители е безплатен. Миналата неделя бе премиерата на прожекциите, като сред гостите са били Пили Иванова и Вежди Рашидов.
От 2 седмици "Телеман" се е захванала с "Искрено и лично" на Миглена Ангелова. Водещата на Би Ти Ви се премести заедно с рубриката си в Нова тв. "Телеман" й е изпълнителен продуцент - занимава се с производството, докато Ангелова отговаря за съдържанието. Миналата година продуцентите предложиха свой проект за риалити шоу на БНТ - "Емигранти". Грандиозно замисленото предаване трябваше да заснема български емигранти в чужбина и техните роднини в студио тук. За водещ беше поканен Иван Гарелов, но преди време той обяви, че не иска повече да чака старта на шоуто. Ако то бъде пожелано от някоя телевизия, много вероятно е негов водещ да стане Карбовски.
Още един проект отлежава в чекмеджето на продуцентската къща - "Зелена карта". Навремето той беше предложен на прохождащата ТВ 7, но тя го намери за твърде скъп. Идеята е българки да си избират американци за съпрузи пред зрителите.
"Телеман" е на Боян Петков и на режисьора Николай Русакиев, който прави всичките й предавания. Къщата е дъщерна фирма на американската компания „Глобъл мениджмънт венчърс".
събота, 31 май 2008 00:01:00

"Господари на ефира" остава в Нова тв

24 Часа - 31 стр.
"Господари на ефира" остава в Нова тв



„Имаш поща май няма да види следващ сезон
След като БиТиВи и Нова тв 2 седмици наддаваха за „Господари на ефира", в крайна сметка смешното шоу остава там, откъдето тръгна.
В тв кулоарите дълго се говореше, че Нова тв сваля всички предавания на продуцента Магърдич Халваджиян. Отношенията им се подобрили, след като другият продуцент - Нико Тупарев, си тръгна шумно от телевизията.
„Много държим на „Господари на ефира", както и те на нас", каза шефът на Нова тв Павел Станчев. Предаването стана изключително популярно именно в националната телевизия. Една година преди това то се излъчваше по „Седем дни".
Заради нисък рейтинг обаче „Имаш поща" с Гала едва ли ще продължи да е на екрана през следващия тв сезон. То е на същия продуцент. Халваджиян има две продуцентски компании със сходни имена
От 2002 г. „Глобал филмс"
произвежда филми, тв програми, рекламни и музикални клипове. Нейни са „Море от любов" и „Сладко отмъщение" по Би Ти Ви, музикалното шоу „Стар Академи" и „Пълна промяна" по Нова тв.
Напоследък компанията направи две доста успешни предавания за Би Ти Ви -„Ясновидци" по английски лиценз и благотворителното шоу „Великолепната шесторка".
Именно то скарва Халваджиян и Слави Трифонов, въпреки че повечето музикални клипове на тв водещия са произведени от арменеца.
Трифонов имал намерение да покани Димитър Рачков за водещ на „Пей с мен". Запознати твърдят, че Халваджиян разбрал за проекта и предложил подобен - „Великолепната шесторка", на Би Ти Ви.
Препирнята вероятно е приключила, тъй като наскоро Халваджиян създаде Национална тв академия, в която покани за участие и Трифонов. Тя ще раздава годишни тв награди.
Въпреки многото предавания мечтата на Магърдич е да снима филми
Засега е направил пълнометражния „Печалбата", излъчен по БНТ през 2001 г., и сериала „Морска сол", показан по Нова тв през 2004 г.
Другата продуцентска къща на Магърдич - „Глобал вижън", е създадена в съдружие с брат му Джуди и Асен Чанков. Тя се появява на екрана през 2003 г. с „Господари на ефира" и „Руска рулетка" по БНТ.
Миналата година „Глобал вижън" започна да работи и за ТВ 7, като направи „Игра за милиони". Заради нея бе построено най-голямото и модерно студио в България.
събота, 31 май 2008 00:01:00

„Седем осми" се рои на продуценти

24 Часа - 30 стр.
„Седем осми" се рои на продуценти



Една от най-популярните продуцентски компании е „Седем осми" - дори не толкова заради продуктите си, колкото заради собственика си Слави Трифонов.
Два вида реакции имаше сред останалите продуценти, след като съдружникът му Росен Петров си тръгна миналата седмица.
Една част се радваха, защото решиха, че така компанията ще отслабне най-вече творчески и трудно ще предлага многобройни тв идеи.
„Не се радвам на раздялата им, защото Росен Петров вероятно ще направи своя компания и така продуцентите ще се увеличат", каза Нико Тупарев.
Самият Петров обясни, че има намерение да се занимава с тв продуцентство. Почти веднага след тръгването си от Би Ти Ви разговаряли с него да прави предаване. Предложили са му гледаемо време през уикенда или всекидневна рубрика в късните часове на деня.
Покана за предаване Петров е получил и от Нова тв.
Интересът на телевизиите е обясним, тъй като „Седем осми" показа, че за нея работят талантливи хора, от които стават и кадърни продуценти.
Един от примерите е Евтим Милошев, който напусна Слави и екипа миналата година. Той създаде продуцентската къща „Дрийм тийм" заедно с актьора Любо Нейков и пусна в ефира на Би Ти Ви шоуто „Комиците". Телевизията бързо му гласува доверие и му повери втория сезон на „Сървайвър". Сега Милошев е в Панама за третото издание, ще се върне през август.
събота, 31 май 2008 00:01:00

Нико Тупарев се раздели със СИА, ще работи за Би Ти Ви

24 Часа - 30 стр.
Нико Тупарев се раздели със СИА, ще работи за Би Ти Ви



„Стани богат" се маха от Нова тв догодина
„Стани богат" - най-популярната тв игра у нас, може да изчезне от програмата на Нова тв догодина.)
Продуцентът й Нико Тупарев се скара с медията и реши да не работи за нея. Той отказа да прави четвъртия сезон на „Биг Брадър", няма да снима и „Сделка или не". Лицензите за двете предавания принадлежат на Нова тв, която нае други продуценти за тях. Разрешителното за „Стани богат" обаче е на Тупарев. Ако отношенията му с Нова тв не се затоплят, той ще премести играта в друга медия. Единственото сигурно е, че тя ще е по Нова тв до края на годината, когато свършва договорът за излъчването й
Само преди седмица настъпи разривът с Нова тв - медията, която на практика направи Тупарев почти толкова известен, колкото са и водещите в предаванията му. Той преговарял с шефа на Нова тв Павел Станчев, след което поискал един ден за размисъл, разказа самият Тупарев. През това време ръководството на медията поканило негови колеги от екипа на „Биг Брадър" да снимат риалити шоуто, но без шефа си.
„При тези условия няма да работя. Отказах се от „Биг Брадър 4", съобщи продуцентът.
„Имахме желание да работим с новата му компания, но не стигнахме до споразумение. Държим „Биг Брадър" да се прави сериозно, докато той ще има много ангажименти за други телевизии", обясни шефът на Нова тв Павел Станчев.
Докато беше в СИА, Тупарев имаше предавания в почти всички телевизии -„Вкусно" по БНТ, „Стани богат", „Сделка или не", „Биг Брадър" и „VIP Брадър" по Нова тв, вечерното шоу на Азис" по ТВ 2. Беше време, когато и „Сблъсък" на Иван и Андрей се правеше от тях, също и „Рекламнапауза" с Део по БНТ.
Би Ти Ви май е единствената телевизия, с която Нико е работил най-малко. Една от причините е била, че той е прекалено свързан с Нова тв.
Когато в телевизията на Мърдок научават, че Слави ще прави „Пейсмен" за конкуренцията, ръководството силно се притеснило, че ще претърпи провал с „Мюзик айдъл". Смятало, че останалите продуценти на пазара няма да се справят с формата. Шефовете обсъждали да наемат и Тупарев, но се притеснявали, че той е човек на Нова тв. Накрая го поканили да помага на Иван и Андрей и рейтингите не ги разочаровали.
Дали успехът на шоуто, или скандалът с Нова тв, или съвсем трета причина, но Тупарев влиза на бял кон в Би Ти Ви от тази есен.
Той ще прави 7 предавания, предимно форматни, за първата частна национална тв у нас. Най-тежкото, с което се захваща, ще е сериалът, за който Би Ти Ви разказва от миналата година. Той ще е по български сценарий, а сюжетът му ще се върти около семейната сага на един наш род.
Би Ти Ви замисля и публицистично предаване в неделя преди обяд на мястото на „В десетката" на Иво Инджев. Ще го даде на външен продуцент, който може би ще е Тупарев.
Водеща ще е Мира Баджева, изпълнителен директор на издателството за списания „Болкан медиа груп" („Жената днес", „Идеален дом", „По-здрави").
„Искам в портфолиото ми да има различни сегменти от тв продукции - хумор, токшоу, риалити, сериал, игри", казва Тупарев. С тази амбиция той започва риалити наесен, но по БНТ - „Животът на другите". В него хора живеят заедно, но на принципа на антагонизма -например богат с бедни, националист в циганско гето, семейство с едно дете при многодетни. Всеки епизод ще представя различен случай, а целта е да опознаем другите.
Държавната телевизия е избрала да купи и семейна игра, правена от Тупарев. Семейства - мама, татко и аз - ще се състезават на принципа „бързи, смели, сръчни".
***
Текст под снимка
Ники Кънчев може би ще води „Стани богат" в друга тв.
събота, 31 май 2008 00:01:00

Продуценти тв звезди

24 Часа - 29 стр.
Продуценти тв звезди

Паола ХЮСЕИН

Два шумни развода в гилдията предизвикаха голямо разместване на предавания
Продупентите са едни особено важни хора на тв пазара, а тяхно обичайно качество е, че остават непознати за широката аудитория. В същото време държат много власт в ръцете си, защото произвеждат тв звезди, продуктите им вдигат и свалят рейтингите на телевизиите и по този начин диктуват печалбите им И не на последно място повечето продуценти са твърде заможни хора.
И в България е горе-долу така с тази разлика, че продуцентите са почти толкова известни, колкото и създадените от тях тв водещи.
Една от причините е, че големите продуцентски къщи са малко, а телевизиите вече са много - всяка ги дърпа към себе си. Другата е, че преди да станат продуценти, някои бяха и все още са тв водещи.
Две симптоматични раздели в тази гилдия доведоха до бързо и все още незавършило разпределение на телевизии, чиито последици ще са видни чак наесен. Тогава ще се появят на екрана новите предавания, за които медиите дават много пари и пазарят продуценти този месец. Само преди седмица Росен Петров си тръгна от „Шоуто на Слави" и продуцентската къща „Седем осми", където беше съдружник. Слави остана сам собственик на компанията. Почти сигурно е, че Петров ще направи своя продуцентска къща и ще се занимава с това, което може най-добре -телевизия.
Още един продуцентски развод бележи този тв сезон - Нико Тупарев се раздели със съдружниците си от „СИА Адвъртайзинг". Той също прави своя компания за тв продукти. Останалите в СИА, въпреки че досега се занимаваха с реклама и кино, също обърнаха поглед към малкия екран и поеха огромен товар - ще правят четвърти сезон на „Бит Брадър".
И в двете големи компании продължават юридическите процедури по раздялата. Това обаче не попречи много от продуцентите да си разменят местата в телевизиите. Слави Трифонов беше първият, който направи най-шумния трансфер през този сезон. Неговата компания - вярна на Би Ти Ви 7 години, отиде да снима музикално шоу за Нова тв -„Пей с мен". Междувременно Нова тв придърпа и Миглена Ангелова с „Искрено и лично" от телевизията на Мърдок. НикоТупарев,кой-то досега почти не беше стъпвал в Би Ти Ви, ще влезе в нея със 7 предавания!
До оня ден двете частни национални телевизии наддаваха за „Господари на ефира" и в крайна сметка Нова си ги запази.
Дори и БНТ потърси големите продуценти за свои предавания. Все пак не всичко в телевизията може да се прави със собствени сили. Там мозъчният тръст е един и едва ли ще измисля все оригинални неща. Заради голямото търсене на продуценти самите те са решили да си направят асоциация, която да защитава интересите им. Преди години имаше опит да се обединят, но тогава Слави Трифонов отказал да участва и организацията се разпаднала.
***
Текст под снимка
Главният редактор на „Биг Брадър" Николай Николов, продуцентът Нико Тупарев и шефът на Нова тв Павел Станчев днес са скарани и няма да работят заедно.

Още три медийни групи ползват услугите на Nielsen

Money.bg - България
Още три медийни групи ползват услугите на Nielsen



Три нови медийни групи се присъединиха през месец май към услугата на глобалния лидер в изследване на интернет продукти и услуги Нилсън Онлайн.
Това са Color.bg, AB и Golden Pages.
Измерването чрез метриките на Нилсън Онлайн (Nielsen Online) ще включва информация за сайтовете Slava.bg (собственост на медийната група AB), Goldenpages.bg (собственост на Golden Pages), както и Bpost.bg, News-bg.com, Novinitednes.com и Template.bg (собственост на групата Color.bg).
С това броят на компаниите, които измерват аудиторията на сайтовете си с единна валута, става шестнадесет.
В края на месец февруари осем медийни интернет компании - Атол Медиа, Дарик Уеб, Икономедиа, Инвестор.БГ, Мейл.БГ, Нет Инфо.БГ, Санома Блясък България и Уеб Медия Груп - сключиха първото за България споразумение със световния лидер.
В допълнение, от 1-ви юни към метриката се присъединяват още тринадесет нови марки на медийните групи, измервани от Нилсън Онлайн от месец февруари насам: новият проект на Investor.BG с име Nasamnatam.com, петте марки Focus.bg, Fokus.bg, Rezonmedia.eu, Spektar.bg и Stroitelen.biz на Rezon Media, трите марки Ruse24.bg, Varna24.bg и Burgas24.bg на Media Group 24, два нови проекта на Нет Инфо.БГ - Sinoptik.bg и Pariteni.bg, както и двете марки, наскоро придобити от Дарик Уеб - Lex.bg и Tax.bg.
Тринадесетте марки ще бъдат класифицирани в общо около 40 сайта в различни категории по съдържание.
30.05.2008
събота, 31 май 2008 00:01:00

Натиснете тук

Капитал - 12 стр.
Натиснете тук



Може би си представяте българското интернет пространство като гъста джунгла. Това, което знаете за него, едва ли е много. Вероятно предполагате, че го населяват предимно тийнейджъри, които си губят времето в точене на музика, филми, виртуални битки, игри и други безполезни дейности.
Всъщност грешите. По-добре забравете всичко това и започнете да се информирате отначало. През последните няколко седмици българският интернет за пръв път започна да се "измерва" по обективни критерии. По този начин трябва да стане ясно кой кой е, какво място заема на онлайн пазара и каква аудитория има. Неманипулираните данни са особено важни както за собствениците на сайтовете, които да могат да привличат реклама, така и за компаниите, които дават пари, за да маркетират своите продукти в интернет. Не на последно място и за всички фирми и организации, които търсят да популяризират идеите си.
Изследванията, които дават картината на българския интернет, са изготвени от две конкурентни агенции за изследване на уебаудиторията и са първите по рода си. Компаниите Nielsen Online и Gemius вече няколко месеца проучват какво правят интернет потребителите в България. Преди тяхната поява на онлайн пазара нямаше къде да намерите подобни данни. За пръв път от началото на интернет икономиката у нас уебпространството се проучва от доказани и най-важното независими от местните интереси анализатори. Американският Nielsen Online е част от колоса в сферата на маркетинговите проучвания The Nielsen Company. Другата компания е полската Gemius, която е със силно присъствие на онлайн пазарите в Централна и Източна Европа, Израел, Дания и Русия.
Целта на първите по рода си данни е най-вече да задоволят "глада" на рекламните агенции, рекламодателите и медиа шоповете, които ще знаят къде сърфира търсената от тях аудитория. Това ще им помогне да преразпределят своите бюджети, от които интернет ще изяжда все по-голям дял. Подобно мнение застъпва Катерина Буюклиева от медиа агенцията Initiative Media Club. "Интернет вече е достатъчно конкурентна медиa и все по-често е един от задължителните елементи в медиa плана", споделя тя.
От своя страна уебкомпаниите инвестират в проучвания, за да могат да затвърдят доверието на рекламодателите в себе си с обективни цифри, за да могат да увеличат своите приходи. Повечето пари в мрежата ще накарат собствениците на сайтове да инвестират в нови услуги, от което накрая ще спечели и крайният потребител. Най-грубо казано, в тази ситуация всеки печели по нещо.
От подробната информация интерес има не само бизнесът. Неправителствените организации и дори политическите партии също ще спечелят, ако се научат как да развиват своите кампании в онлайн среда. Изобщо всички, занимаващи се с разпространение и налагане на идеи, вече могат да си дадат по-ясна представа каква е ролята на интернет в живота на съвременните българи. Защото за разлика от традиционните медии глобалната мрежа може да "каже" какви точно са нейните потребители. И все пак наличието на две конкурентни методики за измерване на интернет аудиторията в известна степен изкривява картината и прави данните по-трудни за анализиране. "Макар [и] две различни и макар и непълни, е хубаво, че ги има", коментира Мария Тойчева от "БТК груп", която е един от най-големите рекламодатели в интернет.
Какво показват данните
Априлските проучвания на Nielsen Online определят компанията "Нет Инфо.БГ" като онлайн лидер. Нейните най-популярни сайтове са електронната поща abv.bg и видеопорталът vbox7.com. Първата услуга съществува от 1999 г. и вече е затвърдила водещата си позиция в българската мрежа. От своя страна онлайн видеотеката следва отъпкания път на глобалния видеопортал YouTube. Vbox7.com предлага над милион и половина клипове, немалка част от които обаче са с неуредени авторски права. Близо половината от аудиторията и на двата сайта е на възраст до 24 години.
Третата най-посещавана дестинация от портфолиото на "Нет Инфо.БГ" (и изобщо от изследванията на Nielsen) се казва gbg.bg и е онлайн портален сайт. Трябва да се отбележи обаче, че 60% от неговия трафик се прави от автоматично пренасочени потребители на abv.bg (т.нар exit page). Освен това Netinfo.bg е най-посещаваният новинарски сайт в България, сочат изчисленията на Nielsen. Същият собственик има и най-търсеният спортен портал - sportni.bg.
Другата голяма интернет компания в България е "Дир.БГ". Нейната аудитория се измерва единствено от Gemius и според нейното изследване за април наброява над милион и двеста хиляди уникални посетители. Едни от най-посещаваните секции от портала са финансовият banks.dir.bg (с почти 140 хил. реални посетители), онлайн магазинът market.dir.bg (повече от 150 хил.) и новинарските life.dir.bg (близо 350 хил.) и dnes.dir.bg (над 420 хил.).
Първи подгласник на "Нет Инфо.БГ" според методиката на Nielsen е компанията "Инвестор.БГ". Нейният флагман е сайтът за запознанства aha.bg (четвърта позиция в общото проучване на Nielsen). В тон с това над 60% от неговите абонати са на възраст до 24 години. Средно те престояват онлайн по 31 минути, което е абсолютен рекорд за всички проучени сайтове. Aha.bg се измерва и от конкурентната агенция Gemius, чиито месечни данни показват, че аудиторията му прекарва на месец средно повече от пет часа и половина.
Следващите по посещаемост интернет проекти на "Инвестор.БГ" са съответно порталът start.bg, новинарският dnes.bg и фотокаталогът snimka.bg. Почти една десета от трафика на последните два автоматично се генерира от изходящите потребители на aha.bg. Едноименният investor.bg с бизнес информационно съдържание пък привлича най-голям дял работещи (72%) и висшисти (67.5%) в сравнение с всички останали сайтове. Най-големият дял от цялата изследвана учеща аудитория (56.3%) е съсредоточен в портала на "Инвестор.БГ" teenproblem.net.
Бронзовото отличие отива при "Резон медиа". Най-силният сайт на интернет групата е mobile.bg. Това е онлайн автомобилна борса, която очаквано привлича над 50% мъже.Четвъртото място в класациите на Nielsen Online е за "Атол медиа", която доскоро се казваше "Синера.БГ". Варненската компания се е специализирала в поддържането на сайтове за запознанства като elmaz.com, sibir.com и едноименния atol.bg. Вероятно поради това делът на техните абонати само със завършено средно образование е сред най-високите за всички изследвани сайтове. Най-оспорваната борба
е за петото място. С много малка разлика в категорията среднодневни уникални браузъри са съответно групите "Икономедиа" (издател на вестниците "Капитал" и "Дневник"), "Мейл.БГ" и "Уеб медиа груп". Първата реализира най-много трафик от новинарския сайт dnevnik.bg, който е онлайн издание на едноименния вестник. Големият брой на неговите читатели го нарежда на трето място в категорията "Новини и информация". Сайтът държи и един от най-високите проценти от аудиторията на възраст над 50 години - 8%. Групата "Икономедиа" до голяма степен владее новинарския сегмент - от двадесет и три проучвани сайта от Nielsen 15 са именно собственост на компанията. В категорията на сайтовете за високи технологии и компютри издателите на "Капитал" и "Дневник" поддържат четири от петте проучвани уебдестинации. Потребителите на odit.info пък прекарват средно повече от 13 минути на сайта, което е най-високата стойност в групата на информационните сайтове.
"Мейл.БГ" присъства само с един сайт в метриката на Nielsen Online. В нея е включена едноименната пощенска услуга mail.bg, която привлича средно на ден над 50 хил. уникални браузъри. Това й отрежда второто място в България след abv.bg, която води по този показател почти седем пъти."Уеб медиа груп" заема седмо място в класацията по групи. Нейният най-посещаван сайт е topsport.bg, който в спортната тематика отстъпва единствено на sportni.bg. Другият популярен проект на "Уеб медиа груп" се казва lifestyle.bg, трети по посещаемост в категорията "Семейство и начин на живот". Един от най-известните информационни сайтове news.bg също е собственост на компанията.Представителят на "Дарик радио" на онлайн фронта поддържа спортния сайт gong.bg, чиито посетители прекарват средно най-много време от този сегмент на ден - над 7 минути. Информационният портал на английски език novinite.com надминава по посещаемост своя конкурент sofiaecho.com (собственост на "Икономедиа"). Трябва да се отбележи също така, че Nielsen и Gemius показват само трафика в териториалните граници на България, а чуждите потребители не се броят. Това автоматично декласира голямата група на българските емигранти, чиито посещения в интернет не се взимат предвид и съответно техните предпочитания остават неизвестни. Априлските данни включват и "Диджитъл медиа груп", които са водещи в категорията за високи технологии и компютри със своя проект kaldata.com. Убедително се представя и dtrailer.com, където безплатно могат да се гледат рекламните клипове на световната киноиндустрия през годините. Студентите, посещаващи сайта, са с 39% повече от средното за всички изследвани интернет портали.
Планината от данни, събрани от Nielsen Online и Gemius, тепърва ще бъде старателно анализирана, а аудиторията - проучена до най-малката подробност. Детайлното опознаване на рекламния бизнес с уебпотребителите предстои в следващите месеци и може да доведе само до положителни резултати. Все пак в тази ситуация всеки на пазара печели по нещо.
събота, 31 май 2008 04:02:13

Как се проучват сайтове?

Капитал - 13 стр.
Как се проучват сайтове?



Такъв е демографският профил на типичния български интернет-обитател
Когато посетите даден сайт, на вашия компютър се запазва малък проследяващ файл, наречен куки (cookie). Оттук нататък всяко влизане на въпросната интернет страница, проучвана съответно от Nielsen или Gemius, се записва. Освен посещенията методиките отчитат и колко време сте отделили за сърфиране на дадения сайт. На този етап и двете системи засичат само брой кукита, а не реални хора. За да превърнат виртуалните данни в истински потребители, двете метрики пускат и специални анкети до посетителите на сайтовете. Чрез тях те събират необходимата демографска информация. Така например след попълване на въпросника машините ще отчетат, че куки номер 123456 е мъж на 27 години, който живее в София, с месечен доход над 600 лв. и т.н. По този начин статистиците създават извадка от реални интернет потребители, чиито посещения продължават стриктно да се засичат. До този момент от Nielsen Online са събрали отговорите на над 40 хил. души, а Gemius - около 58 хил. От полската агенция стигат още по-далеч и допълнително съпоставят интернет данните със социологически проучвания офлайн. Именно това дава и увереност на Gemius да твърди, че измерва реални посетители, а не браузъри или кукита. От Nielsen не правят офлайн проучвания, а разчитат единствено на информацията, събрана онлайн. Тяхното убеждение е, че новата медиа е динамична и с твърде специфична аудитория, за да бъде "засичана" и с традиционни подходи.
събота, 31 май 2008 04:02:43

Млади, образовани, любопитни

Капитал - 14 стр.
Млади, образовани, любопитни

Ася КОЛЕВА

За доставчиците на интернет вие сте просто един IP адрес. Нещо от типа на 192.168.197.42. Тази поредица от знаци е вашата самоличност онлайн. Фигурирате като поредица от цифри в документацията на своя интернет провайдър или пък в изследванията, които следят популярността на сайтовете, които посещавате...
Рекламната индустрия обаче не се задоволява с подобни цифри. Тя иска повече подробности за потребителските навици на живи, платежоспособни хора. Още повече сега, когато прогнозите сочат, че битката за онлайн пазара ще става все по-ожесточена, а интернет медиите са поели своя кръстоносен поход, с който да докажат своето преимущество пред архаичните аналогови телевизии, радиа и печатни издания. Поради тази причина интересът на рекламния бизнес вече преминава отвъд цифрите на вашия интернет адрес и се вълнува силно от личността и предпочитанията ви. Кои са вашите любими виртуални места, колко често ги посещавате, поръчате ли пица с два клика, търсите ли курсовата си работа в Google...
Профилът на интернет потребителя търпи постоянна метаморфоза
Допреди 10-15 години беше лесно да се посочи типичният уеб обитател - най-често очилат компютърджия с висок коефициент на интелигентност и ексцентричен вкус. Днес обаче дори в българското виртуално пространство живеят съвсем нормални хора от най-различни социални слоеве и възрастови групи. Ученици и студенти, жадни за информация, тършуват из най-дълбоките кътчета на глобалната мрежа; майки обменят опит и съвети за отглеждането на децата си и в коя банка трябва да държат спестяванията си; бизнесмени се информират относно последните тенденции в професионалната им сфера, а пенсионирани баби и дядовци откриват магията на социалните мрежи и дистанционната комуникация със своите внуци.
До някаква степен профилът на българския онлайн потребител може да бъде видян в годишните изследвания на "Алфа рисърч" за развитието на интернет потреблението (последното е от януари 2008 г.), представителни за пълнолетното население на страната. Иска ли ви се обаче да научите повече за навиците на българското виртуално общество?
Онлайн предпочитанията С тази задача се нагърби световната пийпълметрична агенция Nielsen Online, която през февруари сключи договор с осем водещи български интернет компании за изграждане на единна система, с която да измерва интернет пазара у нас. Сред участниците в начинанието са "Нет Инфо БГ", "Мейл БГ", "Икономедиа" (издател на вестниците "Капитал" и "Дневник"), "Инвестор БГ", "Уеб медия груп", "Синера", "Дарик нюз" и "Санома Блясък" и по-късно присъединилите се "Диджитъл медиа груп" и "Резон медиа". Общият брой уеб дестинации, които влизат в полезрението на Nielsen Online, е повече от 150.
От началото на април започна и панелно онлайн проучване, което има за цел да покаже средния демографски профил на тяхната аудитория. До момента повече от 40 хиляди посетители на уеб страници, попадащи в портфолиото на някоя от въпросните онлайн компании, са взели участие в анкетата. Засега на база на проучването не могат да се направят пълни заключения за интернет потребителя в България, защото има големи играчи, които по една или друга причина не работят с Nielsen Online. Сайтовете на тези, които работят обаче, обхващат повече от половината български пазар на онлайн реклама. Социодемографски профил
От незапомнени времена битува схващането, че мъжете се разбират по-добре с новите технологии. Резултатите от анкетите на Nielsen Online обаче сочат, че това не е точно така. Силният пол отстъпва по присъствие в интернет пред дамите, които неуморно кръстосват разнообразни по вид и съдържание интернет дестинации - форуми, електронни медии, специализирани сайтове и други. За сметка на това обаче изследването показва, че мъжете са по-активната категория в мрежата.
Според проучването типичният виртуален гражданин е между 18 и 34 години, като в тази група попадат близо две трети от всички сърфиращи. Най-младите обитатели на мрежата (под тази граница) са едва 15.1%, а всеки пети уеб жител е на възраст между 35 и 54 години. В българското уеб пространство доминираща общност са висшистите. Близо половината от анкетираните имат полувисше или висше образование.
София освен физическа столица на България спокойно може да се определи и като виртуална такава, защото 35% от всички участници в допитването живеят именно в най-големия град в страната. Като цяло тенденцията, която се очертава, е, че най-много интернет потребители има в областните градове (80%), за сметка на по-малките населени места. Причините за това са основно ниският доход, липсата на компютри и евтин интернет достъп в тези райони. За сравнение, според доклад на Ofcom - британския телекомуникационен регулатор, миналия месец потреблението на високоскоростен интернет в британската провинция задмина това в големите градове на Острова.
Но да се върнем отново в българското виртуално пространство, където почти половината от интернет потребителите са клалифицирани служители/експерти (26%) и ученици (20.4%). Това са едни от най-активните потребители, които търсят информация, забавление, комуникация и се възползват от различни по вид услуги. След тях намират място студентите с 13.4%, а в дъното на класацията с пренебрежително присъствие са мениджъри от високо равнище, безработни, работодатели и хора със свободни професии. Пенсионерите, които посещават сайтовете на десетте интернет компании, работещи с Nielsen Online, са едва 0.8% от общия брой анкетирани.
Онлайн навици
На първите места в класацията на сайтовете с най-голям среднодневен брой уникални браузъри се нареждат abv.bg (електронна поща), vbox7 (споделяне на видеосъдържание), gyuvech (търсене), aha.bg (запознанства), netinfo.bg (новини), mobile.bg (автомобили), start.bg (портал), mail.bg (поща), elmaz.bg (запознанства). Като цяло разликата в посещението по пол не е фрапираща. Тя се движи в границите между 40 и 60 процента в зависимост от сайта. Въпреки това в първите десет интернет страници мъжката аудитория взима превес единствено в mobile.bg, а всички останали сайтове се посещават повече от жени.
Типични български черти прозират и при анализа на данните относно интернет пазаруването. Всеки трети потребител е търсил информация за даден продукт онлайн, но го е закупил офлайн - недоверието към тази "нова" среда е все още налице. "Цели" 13.47% от анкетираните пък са се престрашили да поръчат и закупят предмет през последния месец. Това показва, че българинът все още се отнася подозрително към пазаруването в интернет, но въпреки това е склонен да се информира в мрежата, преди да излезе на пазар и да изхарчи своите пари офлайн. Крайната цел е нещата да се случват по точно обратния начин - хората разглеждат стоката в магазините, прибират се и я поръчват онлайн.
Доказателство за нарастващата сила на интернет като новинарска медиа е фактът, че 72.17% се доверяват на сайтовете като основен източник на информация за сметка на 36.65%, които научават за актуалните събития от телевизия, 11.13%, които разчитат на радио, 8.64%, четящи вестници и 7.4% - списания. Така че е въпрос на време рекламната индустрия, PR-ът и всички други бизнеси, осребряващи обществените нагласи, също да осъзнаят това. И да облъчат българските уебобитатели със своите таргетирани маркетингови послания и онлайн.
събота, 31 май 2008 04:02:57

Да продаваш кликове

Капитал - 17 стр.
Да продаваш кликове



Такъв е демографският профил на типичния български интернет-обитател
Съществува една група българи, която остава невидима за традиционните медии. Тези хора не гледат телевизия, използват радиото рядко и само за слушане на музика. Едва ли могат да си спомнят кога за последен са си купили хартиен вестник. Вместо това те четат новини онлайн, точат филми от торент сайтове, а winamp е най-честият заместител на тяхната стереоуредба. По всяка вероятност списъкът на техните приятели в ICQ или Skype е по-дълъг от броя на контактите в мобилния им телефон. Почти сигурно имат профил във Facebook, мечтаят да притежават iPhone, а може би вече имат такъв...
Ако си мислите, че става дума за група тийнейджъри с развинтена фантазия, значи много сте се объркали. Тези хора бяха тийнейджъри преди 10-12 години. В момента много от тях са съвсем истински, платежоспособни клиенти. Ако обаче сте консервативна фирма и искате да им продадете своя продукт, рекламирайки по традиционния начин, те никога няма да бъдат вашите клиенти. Начинът, по-който можете да ги достигнете, е един. Интернет.
Този безспорен факт започва да се приема все повече както от рекламодателите, така и от рекламните агенции. Макар и обемът на онлайн рекламния пазар да е все още малък, ръстът му е повече от впечатляващ. По данни на самите участници в този пазар през 2007 в интернет компаниите са инвестирани между 12 и 13 млн. лв. Това не изглежда много, сравнено с парите за реклама в телевизия и печатни медии - общо 716.974 млн. лв. Очакванията са обаче, че все по-голяма част от маркетинговите бюджети на компаниите ще се насочват към интернет и ръстът през следващите години ще бъде много сериозен.
"От значение са гъвкавите рекламни форми, които интернет предлага - от текстови карета, стандартни статични банери и флаш до мултимедиа и видеоформати. Интернет съдържа в себе си останалите медии", смята Людмил Каравасилев, ръководител сектор "Връзки с обществеността" в ОББ - третата по големина банка на българския пазар, която също рекламира активно в интернет.
Навлизането на двете метрики - Nielsen Online и Gemius, се приема по-скоро позитивно от рекламния бранш и неговите клиенти. Това ще затвърди доверието на рекламодателите в новата медиа, смята Венцислав Костов от отдел "Интернет реклама" на агенция "Пиеро 97", която заема водещо място при продажбата на онлайн реклама в България. Според него в момента почти 95% от бюджетите се харчат за реклама тип "импресии" (пълно зареждане на дадена уебстраница), с които се организират онлайн кампании по облъчване на посетителите. В останалите случаи (около 5%) се плаща за брой кликове (при всяко натискане на банер). Този модел (т.нар. pay per click, или PPC) издава по-сериозни намерения на потребителя и според Венцислав Костов ще става все по-предпочитан за в бъдеще. Експертът на "Пиеро 97" прогнозира, че 2012 г. ще бъде възлова за интернет маркетинга в България, Дотогава онлайн пазарът ще продължава да расте с поне 50% годишно, твърди той. Очаква се да нарасне употребата и на т.нар. performance marketing (тук се включват кликовете и модела pay per action, при който потребителят натиска банер, отива на друга страница и след това закупува рекламираната стока). Маркетинговият експерт прогнозира, че съвсем скоро може да видим и българска реклама на глобален сайт, като например социалната мрежа facebook.com, но ограничена само за местната аудитория.
Да поговорим в числа
Сумите, които се отделят за онлайн маркетинг, не са големи като абсолютна стойност, но отбелязват впечатляващ растеж. Венцислав Костов оценява рекламните пари, които са влезли в интернет медиите, на 12 млн. лв. за 2007 г. Иван Иванов, изпълнителен директор на агенцията за интернет маркетинг Zed digital Cybermark и един от създателите на уебпионера "Дир.БГ", също потвърждава тази сума. Според него интернет засега заема между 3 и 5% от общия обем на рекламния пазар.
Интересно е и разделението на типовете онлайн реклама в зависимост от интернет сайтовете. Най-значимите български уебдестинации използват реклама чрез импресии, тъй като имат постоянно голям трафик, разказва Иванов. По-малките страници пък продават рекламно време (това са случаите, когато един банер стои определено време на дадена позиция на сайта), тъй като регистрират по-малко посещения, допълва той. Директорът на Cybermark откроява консолидацията на българските сайтове като процес, който се развива с пълна пара. Основната причина е, че те изчерпват своя финансов ресурс и спешно се нуждаят от успешен мениджмънт, допълва той. Евентуалното окрупняване на играчите ще улесни рекламодателите, които ще съсредоточават парите си в ръцете на по-малко на брой компании, с които съответно би трябвало да се работи по-ефективно.
В момента най-големите рекламодатели в интернет са мобилните оператори, банките, автомобилните производители, букмейкърите, казва Иван Иванов. Пламен Калиников, маркетинг директор на втората по големина медиа агенция "Аргент", добавя към този списък и финансовия сектор. Според него в България има два подценени рекламоносителя: видеотеката vbox7.com и програмата за изпращане на съобщения в реално време ICQ, които имат голям потенциал за развитие.
събота, 31 май 2008 04:03:22

Маркетингът като удоволствие

Капитал - 50 стр.
Маркетингът като удоволствие



Да иновираш означава да превърнеш клиентите си в свои фенове. Иновативен си, ако казваш истината като увлекателна история. Иновацията се ражда, когато правиш грешки. Най-иновативните идеи идват от самите потребители.
Аудиторията на втория пореден Marketing Innovation Forum, организиран от "Капитал" - над 700 души на високи позиции в български и международни компании, имаше възможността да чуе и види четири различни гледни точки към маркетинга и правенето на бизнес, като всяка от тях разказваше историята на човек, който не се е поколебал да последва мечтите си.
Всеки може да го направи
"Ще ви разкажа историята на своя живот", призна Сахар Хашеми, емоционалната основателка на култовата верига от кафе заведения Coffee Republic във Великобритания. От адвокат, "напъхал част от себе си във фризера", и неук предприемач без опит в маркетинга и търговията на дребно тя създава компания с печалба от 30 млн. британски лири. Хашеми вярва, че всеки човек притежава креативни заложби и че предимството на това да нямаш представа как се прави бизнес е, че реализираш идеите си непринудено и спонтанно.
"Като презентатор Сахар Хашеми ми хареса най-много, защото има обаяние и успя да ни убеди, че когато влагаш душа и сърце, нещата се случват по начина, по който искаш", коментира впечатленията си от лекторите Мария Тойчева, старши мениджър "Маркетингови комуникации" в "БТК груп".
Самата Хашеми разказа, че трудностите и грешките, които е преживяла по пътя си, са я мотивирали да преследва целите си: "Ако никой не посрещне идеята ти с изречението "това е абсурдно", значи някой вече я е реализирал преди теб." Хашеми знае, че успехът не те връхлита за една нощ, и сподели, че когато с брат си Боби решават да изтеглят заем от банка, за да отворят първото си кафе, получават 19 последователни отказа с един и същ отговор: "Няма начин да накарате англичаните да пият кафе вместо чай." И наистина през първите шест месеца най-сериозният им клиент е майка им, която пие по толкова чаши с капучино на ден, "колкото е възможно за човешкия организъм да понесе". Но това не пречупва Сахар Хашеми. "Моето мото е скачай и мрежата сама ще се появи", казва тя.
Бизнес с добавена стойност
Спортният дух на Питър Дрейпър, бившият маркетинг мениджър на "Манчестър юнайтед", също предизвика емоции в залата. Той даде идея на специалистите в залата как да превърнат спортните ценности в бизнес уроци. "Направете така, че клиентите ви да станат ваши фенове", призова Дрейпър. Експертът по спортен маркетинг е убеден, че си струва да инвестираш в партньорства, не в спонсорства, защото взаимната обмяна на опит добавя допълнителна стойност на бизнеса. Той разказа, че когато започва работа като маркетинг директор в "Манчестър юнайтед" през 1999, в клуба не са чували за проучвания на аудиторията. "Най-голямата иновация, която се случи в "Юнайтед", беше, че осъзнаха, че им пука за 75 милиона фенове на отбора по света."
Енергичният Джей Левинсън, автор на поредицата от книги за "Guerilla Маркетинг", като че ли успя най-много да развълнува публиката. Той не само говори два часа без презентация зад гърба си и без да отегчи никого, но и успя да ангажира хората да записват внимателно простите му бизнес правила. "Забравете за Аз-маркетинга, отсече Левинсън, на хората не им пука за вашата компания, те се интересуват от себе си." Неговата "партизанска" концепция учи, че маркетирането не свършва с покупката, а едва тогава започва. "Попитайте хората как се чувстват, след като са избрали вашия продукт, и след всеки месец бройте колко нови контакти сте създали", посъветва той. Левинсън призова маркетинг специалистите да следят внимателно собствените си действия и да се уверяват ежедневно, че клиентите им са доволни от тях.
"Това беше първата лекция на голям форум, на която получих това, за което съм отишъл", отсече Ясен Ценков, координатор "Проекти" в Apeiron Communication, след презентацията на Джей Левинсън. Кристина Илчева, маркетинг мениджър на "Ел трейд", също посещава маркетинг форума заради практическата му насоченост. "Джей Левинсън ми хареса най-много, защото посочи конкретни средства и оръжия за справяне с маркетингови ситуации", коментира тя.
Работата като вдъхновение
Маркетинг мениджърът на Google за Европа Шон Корнуел нямаше възможност да сподели опита си на живо пред публиката, но беше записал специално видео, в което изложи идеите си за въздействието на интернет върху маркетинга. Той разказа, че водещите онлайн брандове дължат успеха си не на рекламата, а защото предлагат всичко, от което хората имат нужда. "Най-добрата реклама е отличното обслужване", обобщи той.
"Най-полезното, което научих, беше, че иновациите не са там, където сме свикнали да ги търсим, и че да си креативен не означава непременно да откриеш топлата вода, а да комбинираш стари елементи по нов начин", каза ентусиазираната Владимира Карабенчева, студент по PR в Нов български университет, победител в конкурса за студенти, с който "Капитал" даде възможност на един от тях да посети форума безплатно. А според Мария Тойчева от "БТК груп" най-ценното на маркетинг форума е, че дава възможност на маркетинг специалистите да виждат какво се случва по света и да го виждат тук, в България.
събота, 31 май 2008 04:17:43

Бащата на "партизанския" маркетинг Джей Конрад Левинсън:

Капитал - 51 стр.
Бащата на "партизанския" маркетинг Джей Конрад Левинсън:



Джей Конрад Левинсън е автор на на-продаваната поредица от книги за маркетинг "Guerilla Маркетинг". Той е председател на Guerilla Marketing International и маркетингов партньор на Adobe и Apple. Участвал е също в съвета на Microsoft за малкия бизнес. Левинсън е преподавал в Университета в Бъркли, Калифорния, и е водил месечна рубрика в списание "Предприемач" (Entrepreneur Magazine). Водил е още онлайн рубрики в няколко сайта като Netscape, America Online, Hewlett-Packard, Fortune Small Business.
"Имате хубави идеи, но нямате пари? И Apple започнаха така", усмихва се хитро Джей Конрад Левинсън, човекът, чиято книга "Guerilla Маркетинг" вдъхнови много предприемачи по света да реализират мечтите си и да превърнат малкия си бизнес в мултимилионна корпорация, следвайки простите му бизнес правила.
Ако има нещо, в което американците са дяволски добри, то това е да измислят 10 начина как да опростите живота си - от това как кучето ви да ви обича повече до това как да продадете пясък на бедуин. Така през 1984 г. Джей Левинсън измисля "500 начина как да маркетирате бизнеса си, без да влагате пари" и нарича своята иновативна идея guerilla маркетинг, което в буквален превод означава "партизански маркетинг". Впоследствие книгата му е продадена в 20 милиона копия и преведена на 52 езика.
Как се прави бизнес с малко пари
Той обаче обяснява скромно, че написва "Guerilla Маркетинг" за своите студенти от Университета в Бъркли, Калифорния: "Те ме попитаха дали мога да им препоръчам книга, от която да се учат как да правят бизнес с малко средства. И аз им обещах, но се оказа, че в най-големите библиотеки в САЩ всички книги за маркетинг бяха написани за хора с много пари. А моите студенти не бяха такива." Тогава Левинсън се амбицира да напише своята маркетинг философия как за да постигнеш традиционните цели, трябва да използваш нетрадиционни средства, без да предполага, че книгата му ще заживее собствен живот. Според него обаче истинската причина за успеха му е, че "тогава се случи експлозията от малки бизнеси по света, а аз просто имах късмета да напиша точната книга в подходящото време".
Всъщност тази проста истина стои и в основата на guerilla маркетинга, който казва, че четирите пера, в които си струва да се инвестира, са време, енергия, въображение и информация. Джей Левинсън е на мнение, че за да създадеш успешен продукт или услуга, не е необходимо нито да ти струва скъпо, нито пък да е сложно. "Компаниите не знаят как да използват традиционните медии ефективно, още по-малко пък интернет", коментира Левинсън влагането на огромни суми за реклама в съществуващите канали за комуникация.
"Това беше маркетингът в XX век, категоричен е бащата на guerilla концепцията, сега обаче сме в XXI век и нещата са различни." И добавя, че може да изброи поне 200 маркетингови оръжия, а компаниите ползват познатите пет-шест.
От авангард към мейнстрийм
"Научете се да пишете маркетингови планове в седем изречения. Излезте от офисите и отидете в клубовете. Пишете статии в медиите. Не изпращайте посланието си до всички, а го отправете само към онези потребители, с които чувствате, че трябва да говорите", съветва Джей Левинсън, отчитайки как се е променил маркетингът през годините. Нещо повече, според него самият факт, че големите корпорации започват да прилагат guerilla похватите като ефективни за тях решения, говори, че от авангарден маркетинг той се е превърнал в мейнстрийм.
Според Левинсън предимствата на guerilla маркетинга, които карат и големите компании да го предпочитат, са освен че е евтин и опростен, той дава възможност за много непосредствен контакт с потребителите. Понякога обаче, признава той, хората го разбират погрешно и не са изключени злоупотребите. Левинсън разказва за случай, когато подставени лица на телекомуникационната компания Erickson обикалят заведенията и снимат посетителите с най-новия телефон на марката и ги приканват: "Не е ли чудесен, от Erickson ми го дадоха!" Кампанията би била чудесен пример за приложението на guerilla концепцията, ако служителите на компанията бяха обяснили на хората: "Ние бяхме наети от Erickson да ви покажем това, не е ли чудесно?!"
"Сигурен съм, че Erickson вече не правят това", смее се Левинсън, но после става сериозен. "Guerilla маркетингът всъщност е етичен подход, защото учи, че трябва да си честен във всичко, което правиш, и хората да са информирани какво правиш и защо."
Той разказва и за добрите практики в бизнеса. Така например едни от най-популярните тенденции в guerilla маркетинга в САЩ са техниките на маркетинга от уста на уста. Джей Левинсън дава пример: "Вие отваряте ресторант и вместо да рекламирате по обичайния начин, отивате във фризьорските салони в града и раздавате на хората, които работят там, купони за две безплатни вечери. Казвате им: "Насладете се на две безплатни вечери, поръчайте каквото си искате!" Не ги карате да правят нищо друго, освен да посетят ресторанта ви, но когато се върнат на работа в салона, те ще кажат на клиентите си - аз бях в страхотен ресторант с вкусна храна, опитайте и вие!"
събота, 31 май 2008 04:18:15

Свободен, по-свободен... Майкрософт

Капитал - 53 стр.
Свободен, по-свободен... Майкрософт



"Дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо", е един от съветите на древнокитайския стратег Сун Дзъ, записан в трактата "Изкуството на войната". Тази мъдрост доста точно обобщава привидно странните действия на Microsoft в подкрепа на свободния софтуер и отворените файлови формати напоследък. Компанията от Редмънд най-накрая включва поддръжка на документи в стандарт ODF (Open Document Format за XML) и формата на Adobe, наречен PDF (Portable Document Format) в най-популярния пакет от офисни приложения - Microsoft Office.
Революционната промяна ще се случи през септември тази година. Тогава ще е възможно да отваряте и форматирате OpenOffice документи и PDF файлове директно в софтуерните програми на Microsoft след инсталиране на специален безплатен plugin за съвместимост. Въпросните файлови формати заедно с китайския стандартизиран формат за документи (Uniform Office Format или UOF), който се използва за административна документация в Поднебесната империя, ще бъдат напълно интегрирани в новия Microsoft Office Service Pack 2 през 2009 г.
Промяна в плана
До момента софтуерният гигант от Редмънд беше враждебен към отворените файлови формати и водеше "протекционистка" политика спрямо собствения си софтуер. Това разминаване между поддържаните от конкурентните софтуерни продукти файлови формати, затрудняване свободния достъп на потребителите до информация. Още през 2006 Крис Капосела - вицепрезидент на Microsoft, отговарящ за Office продуктите, заяви, че поддръжка с файлове с разширение ODF не се предвижда. Две години по-късно и след като компанията бе глобена 899 милиона евро от Европейската комисия заради нелоялна конкуренция, позицията на Капосела вече е коренно противоположна. Според него решението да се интегрира ODF към Office 2007 е резултат от желанието на Microsoft да направи работата със софтуера им по-лесна за конкурентите.
По принцип Microsoft се сблъска с много обвинения заради позицията си на монополист на софтуерния пазар. През 2004 г. Европейската комисия предяви обвинения към корпорацията заради размера на таксите, налагани на конкурентните компании, за да им се осигури съвместимост операционната система Windows. Други предписания на европейските антитръстови органи повеляват да се даде по-пълна технологична информация как работят приложенията на Microsoft и да се стандартизират XML Office форматите със съответната международна организация. Големи клиенти като държавни администрации и международни организации пък избраха да използват в администрацията си отворени формати, за да защитят правото на всеки да получи информация, което също бе удар за екипа на Бил Гейтс.
В резултат на това Microsoft пое нов курс - даде достъп до 44 хиляди страници документация за клиентски и сървърни протоколи на Windows, стана една от основните движещи сили (заедно с Google) в проекти за по-социална и свободна интернет комуникация като OpenID за идентификация и достъп с една парола до множество сайтове. И между другото успя да създаде и патентова свой собствен... отворен файлов формат.
Колко свободни формата стигат
Форматът ODF, който MS Office вече ще поддържа, е разработен от OASIS Forum (Organization for the Advancement of Structured Information Standards), който включва конкурентните на Microsoft корпорации IBM и Sun Microsystems. Работата по проекта започва през 2005 и завърши със създаването на OpenOffice - софтуерно приложение, което по функционалност прилича на Microsoft Office пакета и позволява файловете да бъдат съхранени в избран от потребителя формат. През май 2006 ODF получи признание от ISO/IEC* като първия отворен свободен формат за документи.
Microsoft от своя страна създаде втори конкурентен отворен стандарт, действие, което никой не би прогнозирал преди няколко години. Сътрудничеството между Microsoft и Ecma International (European Computer Manifacturers Association) за стандартизиране на XML базираните формати на компанията към изискванията на организацията пък започва през 2005 г. Резултатът е Office Open XML (към обичайните за Microsoft Office разширения е прибавена една буква x и така се стига до .docx ) - свободен отворен международен стандарт за документи. През април 2008 Open XML стана признат от ISO/IEC отворен стандарт.
Един отворен формат обаче явно не е достатъчен на Бил Гейтс и сега ODF ще бъде присвоен и използван от монополиста - така реагират в момента защитниците на свободния софтуер. От Европейската комисия пък започват разследване доколко е коректно приобщаването на ODF форматите към Microsoft Office и дали реално ще е в полза на съвместимостта и взаимната работа на различни софтуерни продукти.
събота, 31 май 2008 04:18:58

Сбогом на телевизорите

Капитал - 54 стр.
Сбогом на телевизорите



Когато завършвах гимназия, получих телевизор - много популярен подарък сред абитуриентите. Очакваше се, че след като се отделя от семейното огнище, телевизорът ще е една от най-важните вещи за самостоятелния ми живот. Така и не го ползвах. Любимите криминални сериали намериха друг канал, за да достигнат до мен - чрез онлайн телевизията. Стриймингът на видеосъдържание чрез интернет не е новост, но популярността му сред потребителите вече достигна такива размери, че и "традиционните" медии започват да се съобразяват с него.
Мигриращите зрители
Изследване на технологичния гигант Motorola от последния месец, което обхваща пет от най-развитите европейски държави показва, че 45% от хората с широколентов достъп до интернет гледат телевизия онлайн. Този процент е най-висок във Франция и достига 59 на сто. В същото време в САЩ се отчитат рекордно ниски нива на интерес към големите мейнстрийм телевизионни канали - NBC, CBS и FOX. Рейтингът на телевизиите сред активната демографска група на 18-49 годишните се е сринал със 17% в сравнение с 2007 г., сочат данните на TVWeek. Част от аудиторията просто е избрала алтернативен канал за достъп до съдържанието - интернет. Онлайн телевизията позволява по-голяма интерактивност - зрителите могат да изберат програма на живо или да гледат конкретно предаване по-късно, без да зависят от програмни схеми.
Бизнес моделите, по които работят сайтовете, предлагащи онлайн достъп до телевизионни програми, най-общо са два - платен достъп чрез абонамент или приходи от реклами, интегрирани към сайта.
Технологична цена
За разлика от обикновеното телевизионно излъчване, при което броят на зрителите не се отразява на технологичните разходи, при онлайн излъчването популярността води до значително увеличение на инвестицията. Изисква се по-голям капацитет на сървърите и висока скорост на трансфер на данни по интернет от доставчика, за да се обслужат едновременно всички зрители. По-евтин вариант е разпространението на съдържание peer-to-peer, при което само част от хората получават информацията директно от сървърите, а след това те я препредават на други потребители. Към въпросната технология, разработена от иновативната компания Joost, има голям интерес от страна на медийната империя FOX и Viacom, притежаващи музикалните канали MTV и кино студиото Paramount Pictures.
Доказателство, че бъдещето на стрийминг телевизията в следващите години ще е повече от бляскаво, е бързият успех на Hulu - общ проект на две от големите телевизионни мрежи в САЩ- NBC и News Corp. Два месеца след началото на проекта, през март тази година, потребителите на Hulu са гледали повече от 63 милиона качени материала, между които епизоди на култови сериали като The Simpsons и The Office, сочат данните анализаторите от онлайн агенцията Nilesen. Числата не са големи, сравнени с потреблението на YouTube, но привлечените към сайта рекламодатели (сред които са брендове като McDonalds и Blackberry) са показател, че традиционните телевизионни канали, които не се адаптират, скоро ще имат проблеми с рекламните си бюджети.
Българската реалност
Първият сайт в България, който предлага онлайн телевизия през 2005 г., е Neterra.tv. Платените му абонаменти са насочени предимно към българи, които живеят в чужбина, а каналите с по-нисък рейтинг са с безплатен достъп. Други подобни сайтове са Bgtelevizor.net и IPTV.bg . Докато големите сайтове са уредили авторските права върху излъчваните телевизионни програми, много от по-малките им събратя излъчват без такива "формалности". През април ГДБОП-НСП проведе акция в Русе, при която един от тези сайтове - gledai.tv, бе спрян, а сървърите му - конфискувани. Въпросната интернет страница е имала 10 000 посещения дневно от цял свят.
Постепенно самите телевизии решиха не само да търсят договорни взаимоотношения със сайтовете, които предлагат съдържание, но и сами да стриймват програмата си. В началото по-скоро ставаше въпрос за откъси и епизоди на водещите предавания, представяни с маркетингова цел, но тенденцията е цялото съдържание да се превърне в достъпно и чрез интернет. От февруари bTV позволи на потребителите си в българския интернет да гледат всички програми на телевизията безплатно онлайн, стига да са регистрирани на сайта й. Новата новинарска телевизия Re:TV (проект на фондация "Граждански медии", в съвета на дарителите на която влиза и Иво Прокопиев, издател на "Дневник" и "Капитал") също излъчва в реално време цялата си програма онлайн.
събота, 31 май 2008 04:19:30

YouTube откри канал за гражданска журналистика

Класа - 11 стр.
YouTube откри канал за гражданска журналистика



Проектът ще се превърне в най-посещаваното място за новини онлайн, прогнозират експерти
YouTube създаде специализиран канал, в който потребителите могат да качват видеоматериали на журналистическа тематика, съобщи сайтът visionforweb. До момента 70 човека са "публикували" своите репортажи, интервюта, седмични обзори и неразказани в ефир истории.
"Каналът за гражданска журналистика дава уникалната възможност на обикновените хора от всички краища на планетата да споделят мненията си по най-наболелите проблеми в света и по тези, които засягат страните им. Това заяви Оливия Ма, мениджър "Новини" на YouTube. Тя поясни, че целта е да се
създаде ядро от граждански репортери, които да съобщават най-актуалните събития от всяка точка на земното кълбо. Специализираният канал има амбициите да се превърне в най-посещаваното място за новини в интернет. YouTube не е първата медия, която дава възможност за публикуване на подобни материали. В началото на тази година инициативата бе поета от CNN c пускането на сайта iReport. За селекцията на материалите, които се публикуват, отговаря цял екип, който одобрява едва 10% от тях
Свободата, която потребителите придобиха в мрежата, вдъхнови появата на ново направление не само във виртуалното пространство, но и в журналистиката - т.нар. гражданска журналистика, коментират експерти. Доскоро това понятие се свързваше само с писането на статии по актуални проблеми в създадените за тази цел блогове и специализирани сайтове. В момента обаче всеки, който желае да се изяви и да сподели своята позиция, може да го направи без никакви затруднения в мрежата.
Традиционната журналистика се разширява и включва не само писаното слово, но и аудиовизуалните репортажи, интервюта и т.н. С това броят на нещатните репортери по света се увеличава драстично. Специалистите пък са разделени на два лагера. Според едните гражданите-журналисти са изключително полезни за качеството на професията и могат да конкурират професионалистите. Според другата група - е необходим контрол, за да не се "раждат" изкривени информации, от които някой може да пострада. Като аргумент те дават отразяването онлайн на военни конфликти от нещатни репортери, чиято информация в някои от случаите е била подвеждаща.
В България гражданската журналистика също вече има традиция. Трите национални тв канала -БНТ, bTV и Нова телевизия, проведоха кампании, в които зрителите изпращаха новини, записани с мобилните им телефони.
събота, 31 май 2008 05:42:44

Globul с нов изпълнителен директор

Монитор - 7 стр.
Globul с нов изпълнителен директор



Харис Коцибос е новият главен изпълнителен директор на мобилния оператор Globul, съобщиха от компанията. Той ще замести Танасис Кацирубас, който се оттегля от поста след три години начело на оператора.От януари 2008 г. досега Коцибос е изпълнявал длъжността главен търговски директор на компанията.Харис Коцибос има 15 години опит в областта на маркетинга и продажбите. Той е работил в Procter & Gamble - Гърция, Unifon/Vodafone и Gr. Sarantis. От 2002 г. досега Коцибос заема длъжностите търговски директор в О.Т.Е. International, главен търговски директор в Armentel и търговски директор в OTEGIobe. Globul е търговската марка, с която "Космо България Мобайл" ЕАД предлага мобилни телекомуникационни услуги в България. Компанията е 100% собственост на мобилния оператор Cosmote.
събота, 31 май 2008 04:54:00

петък, 30 май 2008 г.

Отдават под наем част от Южния парк за пет години


Отдават под наем част от Южния парк за пет години


дата : 29 май 2008 г. 14:30 ч.





Да бъде отдадена част от Южен парк под наем, гласуваха днес общинските съветници.
Те взеха решението след конкурс той да бъде отдаден под наем за пет години в третата си част в район "Триадица".
Това решение разбуни духовете на общинските съветници, защото се взима, без да бъде разгледано от Комисията по екология.
Вили Лилков от ДСБ каза, че отдаването на част от парк, което е публична общинска собственост, е изключително сериозно. Според него няма позиция за развитието на парковете и зелените площи на столицата.
Грешна е концепцията на Столична община един от най-хубавите райони в Южния парк да бъде отдаден. Зелените системи трябва да се стопанисват и да се дават средства на общината, но не това е начинът, заключи той.
Според общински съветници се неглижира работата на комисията по екологията.

Маркетолози: И най-големите компании трябва да се променят

Медиа: Дневник - Компании&Финанси , стр. II
Дата: 30.05.2008
Маркетолози: И най-големите компании трябва да се променят
Албена БОРИСОВА

Специализираният форум на „Капитал" събра 700 мениджъри
Близо 700 бранд директори, маркетинг мениджъри и представители на РR и рекламни агенции присъстваха в четвъртък на второто издание на маркетинг форума, организиран от в. „Капитал". Лектори на събитието бяха трима от най-известните маркетинг специалисти в световен мащаб - бащата на guerrilla (партизански) маркетинга Джей Конрад Левинсън, Питър Дрейпър - бивш маркетинг директор на най-големия бранд сред футболните клубове в света „Манчестър юнайтед", и една от най-влиятелните жени във Великобритания - Сахар Хашеми, създателката на веригата „Кофи рипъблик" (Coffee Republic). Чрез видеовръзка във форума се включи и продуктовият маркетинг мениджър за Европа на Google Шон Корнуел. Представителите на най-големите български компании чуха, че не е нужно образование по право, бизнес или маркетинг, за да се прави успешен бизнес. Тази теза разви в лекцията си създателката на „Кофи рипъблик" Сахар Хашеми. Британката сподели личния си опит в създаването и налагането на известната верига, която през 2001 г., когато „Старбъкс" навлиза във Великобритания, разполага със но заведения. Благодарение на бизнеса си с кафе-ресторантите Сахар и нейният брат Боби вече са милионери. Ние самите не предполагахме, че това ще се случи, защото през първите 6 месеца, след като отворихме първия „Кофи рипъблик", не дойде нито един клиент, дори майка ни отказа да изпие едно капучино при нас, сподели Хашеми. За популяризиране на веригата й в Англия не е бил предвиден рекламен бюджет, фирмата е разчитала единствено на РR услуги. Според нея обаче решаваща за успеха на начинанието им е голямата страст, която влагат в него. Освен това е много важно човек да търси промяната, вместо да чака тя да го сполети и да го изненада, смята Хашеми. „Да запазиш позициите си на пазара не е успех, трябва непрекъснато да се променяш", беше основното послание и в лекцията на бившия маркетинг мениджър на „Манчестър юнайтед" Питър Дрейпър. Оказва се, че неговата агенция Time&Tide е в основата на проекта за нощната надпревара от Световния шампионат за Формула 1, която ще се проведе за първи път през септември тази година в Сингапур. Спортните среди вече определиха уникалното състезание на осветление като черешката на тортата за сезона. Обяснението на Питър Дрейпър за него беше просто - това бил най-удачният начин да се привлече вниманието на публика та към Сингапур. Компанията му вече е експериментирала с подобно нощно състезание по тенис като част от промоция на „Сони Ериксон". Взаимоотношенията между носителите на правата и спонсорите не са просто сделка, която цели да продава, обясни вижданията си Дрейпър.

Петият елемент на четвъртата власт

Гласове - 13 стр.
Петият елемент на четвъртата власт



Както информира световната преса, тази седмица бяха раздадени наградите за журналистика ..Черноризец храбър". Те са предшественик на империалистическата награда “Пулицър", която с всяка изминала година прогнива и запада. Последната церемония по награждаването отново премина под знака на вълнението и еуфорията и най-важното - всички награди за пореден път бяха спечелени от българи, което е още едно доказателство за невероятната класа на пашата журналистика. Разбира се, начело беше отново вестник ..Труд", които подобаващо отрази церемонията в своя неповторим стил на 28 май 2008 г.
„Труд" излезе с изключителното заглавие ..Читателите на ..Труд": вие сте №1". Безспорно е, че за да се измисли подобно заглавие, се изисква голяма доза талант, но това е само началото па гениалната дописка, която поради присъщатата па журналистите от този вестник скромност не е подписана. Ето и нейния незабравим увод:
„Труд" винаги е бил №1! Наградата е поредното доказателство за вашата сила. Всеки ден ви четем, продължавайте все така! Такива поздрави валяха вчера един през друг па редакционните телефони на най-авторитстния всекидневник в България. Поздравяваха ни не други, а най-верните ни приятели - читателите. Поводът беше Голямата награда за принос към българската журналистика „Черноризец Храбър", която „Труд" получи в понеделник вечерта".
Както се вижда от концептуалния увод, работещите в „Труд" наричат работното си място „най-авторитетния всекидневник в България". Последното, разбира се, е отново от скромност, защото „Труд" е най-авторитетният всекидневник в Европа, а защо не и в света. Статията продължава с цитиране па валящите поздрави, които по данни на БТК са блокирали системата й за тридесет и три минути. Милионите позвънявания с вещина са били отразени от Валерия Велева и Тошо Тошев, които са стоели цял ден на телефона. Но нека продължим нататък:
„Мисля, че получихте такова голямо признание със закъснение, ако зависеше от мен. щях да ви я давам всяка година. Купувам си всеки брой на ..Труд" от 10 г. насам и вече чувствам целия ви екип като мое семейство. обичам ви", обяви по телефона развълнуваната Петя величкова от Пазарджик".
Това е само началото на потоците от вълнение, радост и мъдрост, които са се излели в главите на Тошо Тошев и Валерия Велева под дъжда от поздрави. Прескачаме половин страница от подобни цитати и отиваме при поздравите, получени от колеги. Първи, разбира се. са в. „Стандарт" и Славка Бозукова със следното словесно бижу:
„Искам да ви поздравя с Голямата награда, защото „Труд" винаги е бил образец за нас - каза главната peдакторка на „Стандарт" Славка Бозукова. Това, че сме конкуренти, не значи, че не признаваме, че вие сте № 1, добави тя".
Искаме официално да заявим, че сме напълно съгласни с мнението на г-жа Бозукова, че „Труд" винаги е бил образец за „Стандарт", доказателство за което е честото присъствие на последния вестник в нашата скромна рубрика „Кич на седмицата".
Завършваме обзора на този материал с главния редактор на най-авторитетния вестник - Тошо Тошев, който поднася още една добра новина:
“При получаване на Голямата награда Тошо Тошев обяви, че ще предложи да бъде учредена значка на името на щатския президент Томас Джеферсън, на когото принадлежи крилатата фраза, че ако трябва да избира между свободна преса и демократично правителство, ще избере първото. Идеята, която спонтанно хрумна на Тошев, е тази значка да се дава на политици. които макар и бити от пресата, не се опитват да контролират и влияят па нейната неависимост".
Признаваме гениалността па спонтанната Тошо-Тошева идея и приветстваме новата значка, която, сигурни сме. ще допринесе за още по-голямото израстване на българския печат.

петък, 30 май 2008 07:25:55

Бивша шефка на тотализатора прави медийна групировка

КАФЕНЕ - Новини
Бивша шефка на тотализатора прави медийна групировка



Бившата ръководителка на спортния тотализатор Ирена Кръстева стана собственик и на спортния всекидневник "Меридиан мач".
По този начин Кръстева и нейният син - зам-министърът от ДПС Делян Пеевски закупиха 42% в дружеството "Обединени български вестници", което държи 90% от печатницата - ИПК Родина.
През месец юни миналата година бившата директорка на спортния тотализатор закупи от Петьо Блъсков други два национални всекидневници "Монитор" и "Телеграф" и седмичника "Политика".
В редакционното каре на вестник "Меридиан мач" вече пише, че той се издава от "Нова българска медийна група", която е собственик на трите издания. "Монитор", "Политика" и "Телеграф" бяха продадени заедно с недвижимо имущество и дялове от издателския комплекс "Родина".
В него участват издателите на "Банкер", "Стандарт", "Новинар", "Дума" и "Меридиан мач".
рена Кръстева и синът й Делян Пеевски са близки до Движението за права и свободи /ДПС/, което е част от управляващата тристранна коалиция.
ДПС е смятано за един от основните генератори на корупция в държавното управление. Западни медии цитираха през последната година имената на тримата министри от движението като виновници за негативния имидж на кабинета в Европа.
29.05.2008

петък, 30 май 2008 00:01:00

Скритото въздействие на емоциите върху потребителския избор

Money.bg - Медии и реклама
Скритото въздействие на емоциите върху потребителския избор



Маркетингът харчи несметни пари за да определи кои са неговите клиенти, какви са техните нужди - и как да им осигури позитивно изживяване, което ще се транслира в продажби. Това, което тези изследователи често пропускат, е ролята и важността на емоциите като въздействие върху потребителското поведение.
За Лайъм Фехи (Liam Fahey), специалист в области от стратегически мениджмънт и организационно поведение до маркетинг и конкурентно разузнаване, подобно недоглеждане е като да оставиш пари на масата.
Пред елитни маркетингови хора в своя реч Атланта през януари, Фехи, главен асистент в компанията „Мина Емоции" (Emotion Mining Company), също и съосновател на Лидерския форум, разисква върху често пренебрегвани области на емоциите, като е показал богати данни от изследване и измерване на емоциите, пише Knowledge@Emory.
"Когато стане въпрос за деконструкция на потребителското поведение, емоциите често не се разглеждат достатъчно внимателно. Това е особено удивително, тъй като всяко потребителско изживяване стимулира емоции. Да видиш реклама по телевизията, да използваш продукт или да общуваш с човек по продажбите може да събуди цял сноп чувства", отбелязва Фехи.
В добавка, емоциите обитават в сърцето на потребителските нужди и желания, изтъква Фехи; изборите на т.нар. „рационален клиент" винаги са обект на въздействие - и често са водени от емоционални разсъждения.
Например, клиент се склонява да купи продукт заради изключителната му функционалност, на същата цена като продукта на конкуренцията. Рационалният избор е продуктът да се купи- по-добра функционалност, същата цена. Но ако на клиента му е неудобна марката? Какво ако в магазина клиентът се чувства недооценен? Ако цветът на продукта събужда негативни емоции, асоциирани с най-нелюбимия футболен отбор на клиента? Това, което изглежда като прост рационален избор, вече става по-сложен процес на избор, в който емоциите на клиента играят съкровена роля и могат да доведат до решение за покупка, което критериите на т.нар. „рационален" избор може и да не са предвидили.
Досега Фехи заедно с невролога Томас Шнайдер разработват по-добри начини за оценка, измерване и въздействие върху емоциите. Двамата бързо трупат една от най-големите бази данни за потребителски емоции, затова е и името на организацията им - Компания „Мина емоции".
Изследване на емоциите
Фирмата на Фехи е разработила уеб - базирани методи за събиране и анализ на данни, осветяващи ролята, която емоциите играят при дефиниране и мотивиране на потребителското поведение. Например, уникална възможност на методите е да се разграничава между изразени съзнателни емоции и неочаквани несъзнавани емоции, емоциите които не са готови да бъдат надеждно изразени - емоции, за чието наличие клиентите може би даже не осъзнават.
Според Фехи, методите на дълбаене в емоциите могат също така да деконструират емоционалното изживяване на клиента като директно средство за разкриване на потребителските аспирации - накратко, нуждите, които в противен случай биха останали под екрана на радара за повечето маркетинг мениджъри, използващи традиционните методи за изследване.
"Да се разбере емоционалният живот на клиентите е твърде важно, защото това влияе на техните предпочитания, избори и привързаност към марки - и води до разнообразно поведение и подчертан финансов резултат", казва той.
Позитивни и негативни емоции
Един предварителен метод, използван от Фехи, дава процента на позитивните и негативните емоции, асоциирани с потребителското изживяване. „Макар това да представлява най-простото емоционално откритие, в много отношения то алармира маркетинга за наличие на нужда от промяна на изживяването, а в някои случаи нужда от сериозна промяна в изживяването. Неизпълнена емоционална нужда сигнализира присъствието на маркетингова възможност", обяснява Фехи.
За да илюстрира методологията на фирмата си, Фехи разказва случая с финансова компания, която е била клиент на Emotional Mining. Финансовата фирма продава застраховки на клиенти, анализът е показал, че процентът негативни емоции при продажбите достига 70%. "Нито клиентът, нито служителите по продажби се радваха на процеса купуване - продаване. Ясно, нещо с изживяването на клиента е фундаментално погрешно и ако то се коригира, само може да увеличи продажбите".
Изразени и неизразени емоции
Да прави разлика между това, което клиентите съзнателно „казват" и какво несъзнавано „чувстват" под изразените си емоции е друг аспект от изследването на Фехи и работата му в Компания „Мини емоция".
В примера с финансовата фирма, обяснява Фехи, клиентите съзнателно са давали вид, че се чувстват уверени в продукта, който купуват и той може да служи на финансовите им нужди. "Затова чувството на удобство и доверие за предлаганата застраховка трябва да бъде създадено в клиента; при отсъствие на тези емоции те ще са по-малко склонни да купуват това, което им се предлага".
Е, как маркетингът улавя нуждите и желанията на клиентите, които иначе остават неразкрити? Според Фехи, за да изолира и нацели „истинските клиентски нужди", маркетингът трябва да разкрие общо неразкритото, вместо да се фокусира върху типично изразяваните емоции, асоциирани с потребителското изживяване - това е първата задача на методологията Emotion Mining.
29.05.2008

петък, 30 май 2008 00:01:00

Да приберем милиардите на Google

сп. BussinesWeek - 61 стр.
Да приберем милиардите на Google


Ще нахраним с тях гладните и ще спасим дори пресата. Нещо против?
Трудни времена. Бензинът струва долар за литър и млякото върви нататък. Ипотеките и потребителското доверие падат надолу, обществените приходи се сриват - град Валехо 6 Калифорния току-що фалира. Какво да прави един кандидат за президент? Ами да потърси в себе си нещо от характера на Уго Чавес. Венеиуелският диктатор блажено експроприира печалбите на петролните компании. Но в САЩ дори при дразнещите печалби при $130 за барел петролните гиганти не са лесен прииел. Питайте жителите на Валдес, Аляска, къде е обезщетението за петролния разлив на Exxon. Така че предлагам да ударим Сп BussinesWeek
стр. данък гигантските печалби на Google. Да, точно на Google. Сам по себе си картел, мегаиграчът е със $ 180 млрд. пазарна капитализация, разполага с огромни средства и се радва на норми на печалба, типични за наркобарона Пабло Ескобар. Нещо повече, кредото на Google "не бъди зъл" е с изтекла годност. На практика неговото печалбарство причи-няВа доста страдания и плаче за възстановяване на справедливостта с един целеви фискален трансфер. Като данъкоплатец, искащ резултати, предлагам следните конкретни мерки. Популяризира твърде свободен печат. Като основния получател на dot-com таксите Google е и основният враг на журналистиката такава, каквато по принцип ценим високо. Цифровата конвергенция и ин-тернет миграцията са сигурно страхотни фрази в един годишен отчет. Но за журналистиката тези идеи са разрушителни." Концепцията, че огромната цена на истинското но-Винарство може да бъде платена от графичната реклама или чрез разпределение на приходите от кутийката за търсене на Google отстрани, е сама по себе си идиотска", казва Крейг Морети, вицепрезидент и старши анализатор в Bernstein Research. He че търсачка-та трябва да се притеснява: до следващата година Google ще управлява или ще посредничи за половината от световната онлайн реклама, която възлиза на $55 млрд. Въпреки че Google печели много пари, компанията няма да плати, за да назначи и пази кореспонденти в Багдад, нито ще плати мартинито на репортера, интервюирал бившата любовница на мениджър на хедж фонд, докато тя го изобличава. През 2007 станахме свидетели на най-големите съкращения на новинарските екипи от три десетилетия насам, а онлайн дейността не се разрасна достатъчно, за да поеме всички вестникари. Приходите от реклама и пазарната стойност на американските вестници и списания бяха успешно присвоени от Google. Инвеститор в голям технологичен хедж фонд обяснява: "Те изпомпват пари в големи количества от всички, а после пръскат обратно по малко и само понякога." Пример: покупката на You Tube за $1.7 млрд. от Google възлизаше на повече от половината от стойността на New York Times Co. u два пъти тази на McClatchy, собственик на 80 вестника. Каква загуба. Каква обида. Плези се на хвърчащите цени на храните. Има зърнена мафия в Мексико и оризови бунтове във фи-липините. Аз самия свалих летвата дотам, че да се примирявам с американско второкачествено говеждо. В същото време екипът на Google се наслаждава на неограничени порции соеви шейкове, макробиотични салати и ризото с манатарки, украсено със златни люспи. Кой казва, че няма безплатен обяд (закуска, вечеря или целодневен достъп до закусвалнята)?
Според Васант Сридхаран от Silicon Alley Insider компанията харчи $70-75 млн. годишно за изхранване на своите 9600 и без това добре платени служители в Маунтин Вю, Калифорния, и в централата в Манха-тан. Дори думата "централа" не може да се сравнява с помпозния Googleplex на Западния бряг: кам-пус с увеселителни къщички с фитнес уреди, стаи за масаж, роял, маси за билярд и футбол на маса, безплатни перални и сушилни. Как си позволява Google тези сметки за храна? "Лесно - пише Сридхаран. - През 2007 компанията спечели $4.2 млрд."
Ако не обложим с данъци подобно разточителство, гладуващите, притиснати от цените независими избиратели биха щурмували Googleplex - и единственото, което ще остане да плува сред млечните шейкове, ще е онзи роял.
Задушава иновацията. Цялата тази разточителност щеше да е разбираема, ако Google нямаше престъпната склонност да задушава прогреса. Горкичкият Microsoft посвети десетилетия, за да ни завещае Word, Excel и незаменимата Vista. Той отблъсна досадните яростни атаки на Netscape и "апаратчиците" от регулаторните органи. За благодарност Google изяде апетитния бизнес с търсачки на Microsoft, наводни системата със своя безплатна алтернатива на Office c отворен код и се кикотеше сатанински, когато династията, която Гейтс изгради, не успя да пипне Yahoo!
Дори и закоравял монополист, Google има повече пари, отколкото може да похарчи. Крайно време е да си върнем част от тях. Останете с тв канала на Конгреса C-Span и ме очаквайте в предаването "Срещи с пресата" на NBC.

петък, 30 май 2008 07:35:32

Отъвъд блога

сп. BussinesWeek - 29 стр.
Отъвъд блога



В неистово развиващия се новинарски бизнес, където историите остаряват за часове, една наша статия се държи необичайно. Година след година тя привлича тълпи читатели онлайн и не просто запазва позицията си сред актуалните материали. Текстът описва свят, в който YouTube тепърва ще излиза от гаража, a twittering (чуруликане) е дума, отнасяща се само за птиците.
Годината е 2005, а материалът - "Влоговете ще променят вашия бизнес" - отбелязва потапянето ни в света на преобърнатите наопаки средства за информация, на новините като "разговор". Много хора тогава, включително и в Сп BussinesWeek и из целия свят на бизнеса, приемаха блоговете като инструмент за публикуване на дребна, всекидневна информация за отровни и неоснователни нападки. Но в бъркотията на блогосферата, писахме ние, се случваше нещо важно: през 10-те минути, необходими за регистрацията на блог акаунт, всеки с интернет връзка имаше възможност да публикува текстове в глобален мащаб. Някои можеха да станат звезди и да натрупат власт. Това вече се случваше. В този нов свят всеки бизнес, който се надяваше "да контролира" информацията, се впускаше в разходка из непознатото. Това вещаеше трус в собствения ни медиен свят. Но и поставяше предизвикателства пред компаниите във всяка област. Всеки e-mail или меморандум можеше да бъде публикуван в блог. Всеки служител, без значение от поста, можеше да стане говорител на компанията - открито или не. "Вашите клиенти и конкуренти правят блогове", предупредихме тогава и добавихме: "Побързайте да ги настигнете... или кажете сбогом."
Следвайки собствения си съвет, завършихме статията с връзка към новия ни блог Blogspotting.net. Разговорът продължи там, там се води и до днес. Кого го беше грижа, че материалът от списанието полека остаряваше? Канарчетата не четат пожълтяващите страници, с които е застлана клетката им. GOOGLE ГОРИВО
Оказа се, че не е толкова просто. Архивирана на нашия уебсайт, статията продължи да привлича читатели и връзки в блоговете. Няколко лектори я включиха в учебната програма, препращайки студентите към публикацията. И материалът спечели високооктаново Google гориво. Напишете blogs business в някоя търсачка и нашата статия ще излезе първа сред резултатите, така е и към момента, в който подготвяме този текст. Стотици хиляди хора все още търсят blogs business, понеже са нетърпеливи да научат последните новини за бранш, променящ се с необичайна скорост. Тяхното внимание поддържа нашата реликва на върха на списъка. Това си е призив: те искат ново, ние им даваме старо. Затова и решихме да актуализираме реликвата. В началото на 2008 попитахме в Blogspotting какво се нужда еше от освежаване. Отговорите ни заляха. Обадихме се на стари източници, свързахме се с някои нови. Аноти-рахме оригиналната статия, допълвайки онлайн версията с десетки забележки и пояснения. Този подход върши работа за интернет с неговите рор-ир прозорци и неограничено място. Но за по-строгите ограничения на хартиеното издание трябва да си дойдем на думата (без да губим място). И така: преди три години написахме страхотен материал, но изтървахме по-голям. Концентрирахме се върху блоговете като нова форма на печатните медии, форма, която обърна надолу с главата икономиката на Гутенберг, правейки от всеки човек потенциален издател. Това грабна вниманието ни и поради факта, че тази революция в издателската дейност вече клатеше небостъргачите в нашата претъпкана с медии част на Манхатан. Въпреки значимостта на блоговете малка част от нас взима участие. Вероятно и вие не се занимавате с това. Според скорошно проучване на Forrester Research едва една четвърт от пълнолетните американци си чете блог веднъж месечно. Но блоговете са само един от многото "направи си сам" инструменти в интернет. Необятни социални мрежи като Facebook u MySpace предлагат нови начини за запознанства и обмен на информация. Сайтове като Linkedln дават възможност на милиони да изградят важни професионални взаимоотношения и съюзи. Нови приложения изникват ежеседмично. Докато само малка част от населението блогва, много по-голям дял от човечеството са нетърпеливи да намерят приятели, да установят контакти, да обменят снимки и музика, да споделят занимания и идеи. Тези социални връзки променят динамиката на компаниите по света. Милиони от нас сега "висят" в интернет с клиенти, стават приятели с конкурентите си, разглеждат снимки на шефа си на барбекю или гледат какво е чела тя на плажа. Стените на нашите компании сякаш изчезват, а старите организационни схеми падат настрани. Това сигурно тревожи висшите мениджъри, които губят контрол, защото служителите могат да пилеят часове в YouTube. Да използват социалните мрежи и да приковат на позорния стълб свой колега. Или да издадат тайни. Това са рисковете и компаниите, които не се приспособят, ще пострадат. Е, отслабеният контрол има и добра страна. Амбициозните служители използват тези инструменти, за да стигнат до нови сделки и да съберат глобални екипи по проекти за сътрудничество. За добро или за лошо потенциалът е огромен, продължава да расте и от 2005 съответните технологии се разпростряха далеч отвъд блога. Следователно първата ни корекция е да свалим "блога" от заглавието. Новото заглавие е: "Социалните медии ще променят вашия бизнес."
Дори когато проучваш материал като този, е лесно да паднеш в капана на старите модели. Започвайки, се питахме кои топ мениджъри "прегръщат" идеята за социалните медии? Главният изпълнителен директор на Sun Microsystems Джонатан Шварц е блогър. Какво е намислил? IBM направи Beehive (Кошерът), собствена социална мрежа за служители. В нея са 30 000 служители. Трябва непременно да им се обадим. Стоп. Ако ще пишем за новите мрежи, които се простират отвъд компаниите и събарят стените им, и ако тези технологии са често извън контрола на ръководството, какво целим, обаждайки се на тези шефове? Като много други в бранша и ние сме развили почти рефлекса на Павлов за контакт отгоре надолу в йерархията. Трябва да се депрограмира-ме. Добре. Как да стигнем до обикновените хора? Опитваме Twitter - микроблог сензацията. Хората го ползват да изпращат кратки хайку подобни съобщения (до 140 символа) на всеки, който иска да ги получи. Всеки от нас двамата има по неколкостотин души, отговорили на постинга или на страницата на Twitter, на сайтове като Facebook или (няколко фанатици) на мобилния телефон. Кои са те? Ами хора. Не са организирани по бранш или ниво в йерархията. Те са имена от екрана, точно като нас (stevebaker и heatherlgreen). Изчислено е, че 1 млн. души ползват Twitter в момента. Това е малък брой, но включва много влиятелни гласове, особено в областта на технологиите. Някои следят за съобщения от приятелите си, за да научат какво са закусвали или какво са видели във Ватикана. Но могат и да проверят какви технологии използват конкурентите им на първоначални тестове и да ДО 140 СИМВОЛА зпращаме няколко поста в Twitter (наречени tweets, m.e. чуруликане), питайки хората как социалните мрежи променят работата им. Изсипват се десетки отговори. Хо-пата научават с. какво се занимават колегите им вътпе и извън компанията. Виждат тенденциите. Осъществяват контакти. Учат. Някои дори продават. Служител на Dell, който се подвизава в Twitter nog името Ggroovin, ни разказа, че услугите на Dell в Twitter, последната година са донесли нови поръчки на стойност $500 000. Някои ползват Twitter, за да сменят работата си. "Новата автобиография е 140 символа", "туийтва" 23-годишната Аманда Мууни, която тъкмо си е намерила работа в сферата на PR.
Трябва да поговорим и с корпоративни босове. Как се справят с бума от инструменти за комуникация? Дж. Рангасуами е подходящият човек, с когото да започнем. Той отговаря за техническата част в ВТ, британския телекомуникационен гигант, и е известен с начина си на работа, смесвайки вътрешни и външни мрежи. Оставяме съобщения в отдела за връзки. Минава ден. Чудим се дали да не пробваме с друг номер, когато ни хрумна, че можем да стигнем направо до човека! Ето това ти позволяват социалните медии. Оставяме коментар в блога на Рангасуами ConfusedofCalcutta и незабавно получаваме отговор. Той пътува за Сан франциско, но предоставя данните си за контакт във Facebook и Twitter заедно с номера на мобилния си телефон. Часове по-късно Рангасуами описва какво се е променило от статията през 2005 до сега. Тогава, казва той, имаше или традиционна комуникация, или странни неща със смешни имена като блогове и уикита. Хората в ВТ усвояват днес пълния набор онлайн инструменти и ги ползват все повече, особено с присъединяването на млади хора към компанията. "Младите хора идват вече "заразени" от новия свят", допълва Рангасуами. Над 16 000 служители на ВТ работят заедно върху уикита, използвайки същата технология като Уикипедия, която позволява на всеки да публикува или да редактира статии. Но вместо да пишат и редактират онлайн енциклопедия, служителите се обединяват да пишат софтуер, позиционират базови станции за мобилни телефони, пускат маркетингови кампании на търговски марки. Почти всеки нов проект крие уики. Това е особено ценно в глобалната икономика, където инженерите от Азия могат да поемат проекта, когато европейците си лягат. Новите групи, които се развиват от тези уикита, сриват традиционните йерархии: стажант може да нанесе поправки в работата на старши инженер. В същото време около 15 500 служители на ВТ (за които знае Рангасуами) са вече във FaceBook. ВТ предлага и вътрешна социална мрежа. Но както FaceBook u Twitter, тя не работи, докато не привлече публика. Рангасуами не може да принуди никого да я ползва. Би било безсмислено да опитва. Всичко, което екипът му може да направи, е да осигури инструменти и да наблюдава. А има какво. "Прекарахме години 8 говорене за стойността на неформалните разговори до машината за вода, казва Рангасуами. - Сега имаме възможност да разберем на практика какви са тези взаимоотношения, как мигрират информацията и процесите по взимане на решения."
Контактните хора винаги са намирали начин да заобиколят пряката отчетност и пунктирните линии от диаграмите на структурата на компанията. Те създаваха еформални мрежи. Сега със социалните медии общителните имат бързо разрастващ се набор инструменти да разширят тези взаимоотношения и дори да променят своите компании. Шарлийн Ли и Джош Берноф от Forrester Research дават пример от BestBuy в своята книга за социални медии Groundswell. През 2006 двамата маркетинг мениджъри работили и през уикендите, за да създадат вътрешната социална мрежа Blue Shirt Nation. Сега тя се е развила до 20 000 участници, 85% от кошпо търговски сътрудници. В компания с текучество ( 60% новопостъпили и напуснали) тази група има само 8.5%, уверява в блога Гари Коелинг, един от основателите. И Blue Shirt Nation носи резултати. Кампания за повишения на сайта убеди 40 000 служители да подпишат специални пенсионни схеми. Този обърнат наопаки подход действа много по-бързо, отколкото инициативите, които лъкатушат по пътя на корпоративното одобрение. Недостатъци? Новият ред облагодетелства онези, които контактуват, вдигат шум и популяризират марката си. Мениджърите трябва да напраВят така, че по-свитите служители да не загубят. Промяната е още по-драматична при медиите. В света, който съзирахме през 2005, старите кучета от сериозните медии (като нас) усВояваха новите трикоВе на блога и ги използваха, за да разширят обсега и Влиянието си. Ние си представяхме, че ще сме заобиколени от съзвездия единични блогъри, всеки от които със собствена ниша.
КОНКУРЕНЦИЯТА
Снимка на цяла страница на Стив Рубел, PR шеф и водещ блог евангелист, отваряше материала ни от 2005. Той сваля якето си в стил Супермен насред просторната централна гара на Ню Йорк. Рубел помага на компаниите да комуникират в този нов свят. Той разшири марката си чрез блогване, остана авторитет в блогването и пое като директор цифровите медии в PR фирмата Edelman&Associates.
Нека преразгледаме и едно от най-смелите твърдения в старата статия. Може ли да се спука блог балонът? "Отговорът е лесен - писахме тогава -Не." Логиката: блогът, свободна форма за публикуване, е всичко друго, но не и високо капитализирана индустрия. Дори блог технологичните компании като Six Apart u Technorati са дребни риби, зад чийто гръб стоят само трохи от рисковия капитал в Силиконова-та долина. Как е възможно бизнес, изграден най-вече върху безплатен труд и безплатен софтуер, да се превърне в балон, още по-малко пък да се спука? Няма как. Но социалните медии със сигурност могат. От както материалът ни бе публикуван, големи инвеститори и корпорации се концентрираха върху потенциала за печалба от социалните сайтове. Като Twitter 'последователите' на Барън, на които бе отдадено такова значение, те обещават взаимоотношения, милиони взаимоотношения. Такива медии могат да струват състояние. И по-добре да е така. Последните три години технологични и медийни компании отварят портфейлите си за такава собственост. Google глътна YouTube за $ 1.65 млрд.; NewsCorp купи MySpace за$588 млн.; a Microsoft взе скъпичък дял от Facebook, който добави 15 млрд. към оценката на компанията, фирмите за рисков капитал междувременно се надпреварват да финансират множество новопоявили се компании в областта на социалните медии.
За много от тях бизнес планът остава неясен. Дори гиганти като MySpace се борят да пресметнат финансите. А няма гаранция, че уеб масите ще останат задълго лоялни. Инвеститорите губят доверие в тези нови начинания, изградени на взаимоотношения, в които може да настане пълен хаос. Те могат да раздрусат Wall Street, да задълбочат рецесията, да погълнат пенсионните фондове. Но на следващия ден отново ще сме по блогове и социални мрежи, проверявайки как са другите, какво правят, качвайки нашите анализи и издирвайки възможности сред бурята. Дори да се спука балонът - а ние прогнозираме, че ще стане така, - властта на социалните медии само ще расте.

петък, 30 май 2008 07:29:55