събота, 17 май 2008 г.

Фотограф видя България на 360°


Фотоизложбата "360° България" се отрива в София на "Моста на влюбените" на 20 май и е първата по рода си арт-инициатива. Експозицията ще покаже уникални родни пейзажи, уловени във въздуха с "най-чистото" летене - с парапланер и мотоделтапланер.

Изложбата, организирана от списание "1" и Globul ще посети 4 от най-големите градове в страната за четири месеца. След 30-дневен престой в София "360° България" ще пристигне последователно в Бургас (26 юни - 23 юли), Варна (31 юли - 28 август) и Пловдив (5 септемвери - 3 октомври).

Автор на всичките 120 фотографии, които ще бъдат показани, е Александър Иванов. Той се качва за пръв път на мотоделтапланер на 50 г., с което доказва, че да опознаеш страната по свой си начин никога не е късно. Творецът се занимава с професионална фотография вече от 30 години, въпреки че по образование е инженер-химик.

Уловил едни от най-красивите природни кътчета на България, той споделя, че удоволствието от летенето се преплита ведно с удоволствието от снимането.

Изложбата кръстосва страната от Русе до Мелник и от Белоградчик до Царево. Резервати, язовири, заводи, пасища и овощни градини, рибарници и реки - природните красоти на България са уловени от обектива на Александър Иванов.

Фотографът събира творбите си в продължение на осем години, за да могат те днес да бъдат пред възможно най-много публика.

Освен, че снимките са повод за гордост от българското природно богатство, са и аларма за размисъл за това, което притежаваме, а можем много лесно да изгубим. Преди 120 години в България е имало 344 000 коня, днес те са не повече от 10 000.

Колко от нас знаят, че в езерото Алепу зимно време има лебеди, че Джендема означава "пъкъл" и че в Казанлъшката долина тракийските могили са 1 500. И кой от нас помни, че през 1989 година в Банско е имало само осем хотела?

Рибарниците край село Мечка, "най-българското" дърво в землището на село Шейново, Странджа, Беклемето, река Ропотамо, Тевно езеро, "Ухото на звяра", Царският плаж до Созопол, Мраморният дял на Пирин, Голям Кадемлия и Тъжанското ждрело са сред 120-те обекта във фотографиите на Александър Иванов, които чакат да бъдат открити в София, Бургас, Варна и Пловдив.

EVA и "Антена" в атака през интернет

Поглед - 15 стр.
EVA и "Антена" в атака през интернет

Евелина СТРАХИЛОВА, ЕЛИЦА ДИМОВА
Партньорите работят над нов модерен сайт
Най-успешното българско списание EVA и собственикът на Нова телевизия - „Антена-България", атакуват родния медиен пазар и през интернет. Това научи ПОГЛЕД седмица след сделката, при която „Антена" придоби 80% от EVA. Основателят и главен редактор на женското издание - Милена Попова, съобщи, че вече се работи над нов и по-модерен интернет портал, много по-различен от познатия www.eva.bg.
„Интернет е пазар, който се развива успешно, и ние сами се убеждаваме в това. Сайтът на EVA е изключително популярен, всеки месец имаме по 100 000 уникални посещения", допълва Милена Попова. Стартът на портала е предвиден за есента, когато списанието ще отпразнува и 10-годишния си юбилей.
В интернет страницата ежедневно ще се публикуват актуални новини от света на модата,
здравето, лайфстайла и всичко, което вълнува съвременната жена. Идеята на екипа е да направи интернет място, където модерната българка да прекарва поне един час в забавления. Черешката на тортата ще са видеоанонсите на най-ексклузивните интервюта с интересни личности или световноизвестни дизайнери, които EVA прави всеки месец.
В същото време се водят преговори и за нови печатни издания, сред които обаче със сигурност няма да има вестник. „Когато за първи път „Антена груп" стъпи на българския пазар, собственикът й - г-н Минос Кириаку, ми каза, че когато атакуваш чужда територия, много е важно вестниците да бъдат местен продукт и да не се намесва външен капитал в тях", коментира и председателят на борда на директорите на Нова телевизия - Силва Зурлева. Какви ще бъдат бъдещите издания на Нова тв и EVA, засега обаче остава тайна.
събота, 17 май 2008 05:20:00

No comment

Капитал - 46 стр.
No comment

Зорница СТОИЛОВА
Дръжте се лю-без-но! Hu-ko-га не лъжете журналиста! Мислете от гледна точка на но-ви-ни-те!" - на-търтва професорът no PR още в първия си урок пред студентите в университета.
В практиката обаче АБВ-то на професионалните и коректни взаимоотношения между PR специалисти и журналисти често отстъпва пред абсурдни PR маниери и похвати.
Дали поради некомпетентност, дали поради липса на време или пък от престараване, но всекидневието изобилства от христоматийни примери как PR практиците не трябва да се държат, когато общуват с медиите.
Колко струва едно интервю?
„Здравейте, искам да попитам как бихме могли да участваме във в. „Капитал" с представяне на нашата компания и/или кратко интервю с изпълнителния директор" -този цитат от реално съобщение на електронната поща е евфемистична версия на директното: „Колко струва отразяването във вашата медия?"
Което по подразбиране и в държавите, където се е родил PR-ът, е грубо нарушение на журналистическата етика. След това журналистът получава покана за бизнес закуска, на която, ако реши да отиде, „поема ангажимент да отрази представянето . Отново цитат от действителен формуляр за медийна акредитация за събитие на т.нар. Медиен моден съвет, в който дори трябва да посочиш какъв вид и размер ще бъде публикацията. Преди въобще да си посетил събитието. PR специалистите в сериозните комуникационни агенции посрещат тези примери със смях. Д-р Десислава Бошнакова, управител на ROI Communication и преподавател по PR в Нов български университет, обаче бързо оставя веселия тон и казва: „От научна гледна точка е абсолютно непрофесионално." Мария Гергова, управляващ партньор в PR агенция United Partners, разказва, че те се срещат със същите безумия, но от страна на своите клиенти. „Когато при нас постъпват запитвания от типа колко струва материал на първа страница, и на нас ни се налага да обясняваме, че работата ни не е да продаваме статии."
Добър ден, вие ли сте здравният репортер?
Далеч по-безобидни, но не по-малко дразнещи за журналистите са прессъобщенията, задръстващи inbox-a, които в много от случаите не само не засягат ресора на конкретния журналист, но и въобще не биха заинтересували изданието предвид спецификата и аудиторията му. Така например се стига до ситуацията отделът, занимаващ се с човешки ресурси, да получава съобщение за състезание за фолклорно надпяване „Засвирили и запели"...
„При всекидневната работа с журналисти е недопустимо практикът да не е наясно със специфики-те на тяхната професия -като се тръгне от кратките срокове, в които се работи, мине се през чисто езиковите особености на журналистическия текст и се стигне до различните информационни потребности, които имат различните видове медии", категоричен е Чавдар Петров, мениджър на PR отдел в APRA Porter Novelli.
Десислава Бошнакова пък припомня друга азбучна истина, на която учи своите студенти - че в професията PR най-важното е да подадеш правилната информация на правилния човек. Тя обяснява: „Това, което правим, за нас може да е много важно, но журналиста да не го интересува."
По-честото обновяване на базата данни на PR
практиците със сигурност би им спестило и доста неудобните ситуации със сбъркани имена на журналисти или пратени на не когото трябва покани за събития. Самата Бошнакова разказва през смях случка от нейния опит като редактор на списание „Медиа свят": „Изданието не излиза от 2006 г., но аз продължавам да получавам прессъобщения."
Получихте ли поканата?
„Добър ден, получихте ли факса? Когато чуе този въпрос, всичко, което журналистът иска да направи, е да побегне от телефона колкото е възможно по-бързо", пише американският специалист по комуникации и бивш журналист в USA Today и CNN Сали Стюарт в своята книга „Как да общуваме с медиите. Библия за PR специалисти и журналисти".
Другата версия на презастраховането за свършена работа е изпращането на едно и също прессъобщение около 10 пъти. За всеки случай. Престараването обаче не води до очакваните резултати. „В PR няма гаранции като при рекламата", коментира Десислава Бошнакова от ROI Communication, но пък тя е убедена, че ако се държиш коректно и възпитано, няма начин да не изградиш добри взаимоотношения с медиите.
Сали Стюарт също предупреждава PR практиците: „Репортерите не са ваши приятели." Но не са и врагове, макар и на специалистите в професията често да им се налага да се държат като куче пазач, когато защитават интересите на своята организация. „Без коментар" и „Можете да прочетете всичко в прессъобщението" обаче в никакъв случай не са адекватни отговори според комуникационните специалисти. „Защото всеки би си помислил, че се опитвате да скриете нещо важно", директна е Стюарт.
***
Текст под снимка
Скрита мечта на всеки PR практик е да командва журналистите като оловни войници
***
Добрата практика
Ето и някои от примерите как е редно да се общува с журналисти, на които PR специалистите се учат в университета: Да бъдат винаги на разположение. Да следят базата си данни и да я обновяват всекидневно. Да цитират точно имена, титли, факти и цифри, защото журналистите много държат на цифрите. Да мислят от гледна точка на нуждите на журналиста, тоест да мислят като журналисти. Винаги да задават въпросите КОЙ, КАКВО, ЗАЩО, КЪДЕ, КОГА И КАК и да се убеждават, че в новините присъстват техните отговори. Да не очакват отговор от журналист. Прессъобщението е фактически послание, а не разговор. И най-вече да не очакват да ги споменат. Често пъти съобщението се прочита, а се използва едва по-късно, и то в различен контекст, казват правилата за връзките с медиите.
събота, 17 май 2008 04:40:30

Нищят ролята на пиарите

Експрес - 19 стр.
Нищят ролята на пиарите

"Над 50% от работещите хора в България не знаят каква е посоката, в която се развива тяхната компания. 61% от хората твърдят, че разполагат с достатъчно информация, за да си вършат добре работа. Въпросът е как успяват да работят останалите 39%?" Това попита лекторът на майсторския клас по Вътрешни комуникации Нели Бенова, след като изнесе данни от национално представително изследване на Apeiron Communication от 2007 г. Семинарът се провежда в рамките на Втория PR фестивал, организиран от Асоциация ИМАГИНЕС и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО).
"Специалистът по вътрешни комуникации трябва да съвместява ролите на стратег и тактик при изпълняване на задачите си", заяви Бенова. Тя поясни, че едва когато има стратегически поглед към ситуацията, която се управлява, може да се действа не в отговор или реакция на случващото се, а да може да се предвижда развитието на дадена ситуация. Идеалният вътрешен комуникатор е високо комуникативна личност, добре познаващ и лоялен към компанията, с добре изградена мрежа от контакти, умения за работа в екип и взимане на решения, способност да разрешава проблеми и конфликти.
събота, 17 май 2008 05:12:33

Бербатов в реклама на банка

24 Часа - 40 стр.
Бербатов в реклама на банка

Капитанът на националния ни отбор Димитър Бербатов е подписал дългосрочен договор като рекламно лице на Първа инвестиционна банка, съобщиха от финансовата институция. В понеделник в София ще се снима и първият клип с участието на футболиста на „Тотнъм".
Бербатов и Мартин Петров попаднаха сред първите 25 в крайното класиране по коефициента на АКТИМ за ефективност през отминалия сезон в Англия.
Димитър Бербатов е класиран на 16-о място, въпреки че взема пети места в двете индивидуални класации - пети при голмайсторите с 15 попадения и пети по асистенции с 11 завършващи подавания.
Бербатов е най-челно класираният играч на „шпорите" в подреждането с актив от 519 точки.
Крилото на „Манчестър Сити" Мартин Петров остана 25-и с 467 точки, въпреки че на полусезона бе трети в класацията.
Врачанинът се отчете през сезона с 5 гола и 9 асистенции, а пред него от състава на „гражданите" е само Бенжани Мварувари, който е 18-и с 517 точки, но те бяха натрупани от него като играч на „Портсмут".
Победител в класацията убедително с 838 точки стана португалецът Кристиа-но Роналдо, който стана голмайстор на Висшата лига с 31 гола и е с основна заслуга за титлата на „Манчестър Юнайтед". Втори се нареди Емануел Адебайор от „Арсенал" със 730 точки, а трети остана Фернандо Торес от „Ливърпул" с 682 точки.
Асистентът на Хуанде Рамос в „Тотнъм" Густаво Пойет заяви, че Димитър
Бербатов е най-големият проблем на клуба в момен- ■ та, тъй като все още за него няма нито една оферта.
Пойет призна, че плановете на клуба за покупки през лятото зависят от това дали Димитър Бербатов ще остане на „Уайт Харт Лейн".
„С ръка на сърцето ще кажа, че не знам какво ще стане с Бербатов. Хората трябва да разберат, че ние искаме Берба в клуба и ако той остане, това ще бъде прекрасно. Но ако напусне, ще ни трябва заместник. Трябва да изчакаме. За момента няма оферти", заявява уругваецът.
„Манчестър Юнайтед" и „Барселона" изразиха интереса си към Бербатов, но все още те не са отправили конкретна оферта за българския нападател.
В „Тотнъм" са убедени, че до началото на лятната им предсезонна подготовка, която започва на 3 юли, Димитър Бербатов ще бъде продаден.
Собственикът на „Манчестър Сити" Танксин Шинаватра бе принуден официално да опровергава пред клубния сайт новините в британската преса. Последният хит бе, че той е сложил целия отбор в трансферния списък, след като бил недоволен от класирането на тима.
„По-голяма лъжа не е публикувана", твърди бившият тайландски премиер. Отборът в момента е на турне в родината му и ще играе няколко приятелски мача. След това Мартин Петров ще може да се прибере в София също за серия от мачове, като първият е с ЦСКА на 24 май.
събота, 17 май 2008 05:28:39

петък, 16 май 2008 г.

Предричат люта битка на уеб фестивалa в Албена

News.bg - У нас
Предричат люта битка на уеб фестивалa в Албена

85 сайта вече са заявили участие в конкурсната част от Международния уеб фестивал, като организаторите очакват те да надхвърлят 100, съобщи techNewsbg.
Събитието ще се състои от 4 до 8 юни 2008 г. в черноморския курорт Албена, като до момента са заявени и 52 участия за съпътстващата тематична конгресна програма на уеб бранша.
Уеб сайтовете ще се състезават за награди в 22 категории.
Всеки сайт може да участва в една или повече категории.
Най-голям интерес тази година е към категорията "Информация- портали, справки, социални контакти, работа и услуги", както и към "Финанси - банкиране, застраховане, корпорации и услуги".
По брой на заявките следва от броя на заявките за "Нови медии - електронни и интернет издания". Очаква се оспорвана борба и в категорията "Търговия - електронни каталози и магазини".
Професионално жури ще селектира и номинира по три сайта във всяка категория, които ще се борят в номинациите за най-добър сайт.
Ще бъдат присъдени две специални награди за „Най-добър създател на уеб сайт" и „Най-добра услуга/продукт, предлагани чрез уеб сайт", както и „Голямата награда за най-добър уеб сайт".
Интернет потребителите ще гласуват онлайн за своите фаворити в 22-те отделни категории. Те също ще излъчат победители.
На 4 и 5 юни 2008 г., като част от Фестивалната програма, номинираните в отделните категории уеб сайтове ще се представят пред журито и широката публика.
В рамките на точно 5 минути, финалистите трябва да убедят присъстващите защо техният сайт трябва да спечели.
Все още заявките с анотации на български и на английски за участие на сайтове във Фестивала се приемат на http://2008.bwa.bg/и http://www.mediamixx.info/.
Срокът изтича на 17 май в 18.00 часа.
Международния Фестивал за Уеб се организира съвместно от Българската уеб асоциация и Медиамикс Груп.
Целта е да се поощрят с награди най-добрите уеб сайтове, създадени през последните две години, като се стимулират съвременните практики в областта на уеб съдържанието, дизайна и функционалността.
16.05.2008 г.
събота, 17 май 2008 00:01:00

Архипелагът на социалните острови

Капитал - 49 стр.
Архипелагът на социалните острови

Калина КАЛЧЕВА
Знаете ли коя островна група е с най-голямо население? Ако трябва да отговорите на въпрос за крупна сума в телевизионна игра, предлагаме да заложите на Индонезия.
Във всички останали случаи верният отговор е: архипелагът на обединените социални мрежи. През изминалата седмица представители на MySpace - най-голямата социална мрежа в света, обявиха проекта си Data Availability Initiative за свободен обмен на информация между нея и други популярни сайтове.
Оградите падат
Потребителите на MySpace ще могат свободно да управляват своята информация, която се подава към партньорските сайтове, с натискането на един бутон. Цели секции от сайта, включително текст, снимки, видео, лична информация и контакти, ще могат да бъдат местени и променяни автоматично. На практика по този начин досадното създаване и обновяване на профил в многобройните социални мрежи ще остане в миналото. Специално внимание е обърнато на сигурността при достъпа до потребителските лични данни. За идентификация на приложенията ще се използва свободният протокол OAuth (Open Authorization), който ще гарантира, че ще бъде използвана единствено информацията, която искате да споделите.
Сред участниците в инициативата са Yahoo, онлайн аукционът eBay, Photobucket, който е един от големите сайтове за складиране на снимки, и микроблогът социална мрежа Twitter. Отправна точка при управлението на профилите ще е именно MySpace и основната информация ще се съхранява на сайта.
По принцип социалните мрежи дълго време се опитваха да задържат потребителите в своето си затворено кътче от глобалната мрежа. Според изпълнителния директор на MySpace Крие де Улф е дошло времето оградата около градината да падне. Това е подкрепено и с изследване на Parks Associates от 2007 г., което показва, че повечето потребители на социални мрежи не са много лоялни само към един сайт. Четиридесет процента от посетителите на MySpace имат акаунт и на друго място. Един от шест потребители има 3 или повече регистрации в различни социални мрежи.
Facebook отвръща на удара
Само ден по-късно Facebook, който е основният конкурент на MySpace, изостави окончателно стратегията за „задържане на блудните потребители". Ответният удар се нарича Facebook Connect, който в общи линии прилича на предлагания от MySpace модел за управление на информацията. Все още обаче не е известно кои сайтове ще се захранват с информация от Facebook. След като социалната мрежа на Марк Зъкърбърг заяви намерението си да разреши споделяне на съдържание извън нейните предели, вече е ясно, че тя наистина ще стане социална и по-отворена към света. Досега връзките на Facebook c други сайтове бяха само еднопосочни. Въпреки това мрежата създаде нова онлайн пазарна ниша, когато даде възможност на уебразработчиците да създават приложения и после да ги интегрират към сайта. Самите потребители могат да обогатяват личната си информация, като използват снимките си от големите специализирани сайтове Flickr и съперника му Picasa, мело-маните пък получават музика от акаунтите си в Lastfm.
Свобода за всички
Щеше да е изненадващо, ако Google, който е основен радетел за открита онлайн комуникация, бе останал пасивен през седмицата на „социалното освобождаване". Най-голямата онлайн търсачка планира да подпомогне сайтовете, които желаят да се сдобият с поне малко функционалност, типична за социалните мрежи. Новият проект на Google се нарича Friend Connect и според създателите си може да се похвали с лесната си употреба. След като добави съответния код за FriendSocial, всеки сайт може да използва някои от досегашните постижения на Google, като например социални приложения, разработените чрез платформата OpenSocial, свободния протокол OAuth и т.н. Освен това в бъдеще FriendConnect ще позволи на знайни и незнайни социални мрежи да обменят информация помежду си, стига да са инсталирали съответния софтуер.
събота, 17 май 2008 04:42:55

Войната на метриките

Капитал - 65 стр.
Войната на метриките

Андриан ГЕОРГИЕВ
Nielsen Online и Gemius влизат в борба за българските сайтове и рекламни агенции
Ако сърфирате активно в националното уебпространство, Вероятно сте забелязали анкетата, която изскача nog формата на прозорец върху някои от най-големите български сайтове.
Допитването е инициирано от Nielsen Online -една от големите световни агенции за онлайн пийпълметрия, и цели да установи как изглеждат онлайн потребителите им. В проучването се включиха големи собственици на уебстраници като „Нет инфо.БГ", „Инвестор.БГ", „Икономедиа", „Мейл. БГ", „Дарик уеб", bTV и т.н. Общото им портфолио изглежда доста впечатляващо - тук попадат някои от най-посещаваните български интернет страници като vbox7.com (обмен на видео), abv.bg (електронна поща), aha.bg (сайт за запознанства), dnevnik.bg (онлайн издание на едноименния вестник) и още близо 150 онлайн дестинации (не домейни).
Първите предварителни данни от продължаващото демографско проучване бяха оповестени през изминалата седмица. То започна в средата на април и досега в него са взели участие повече от 30 хил. души. Те са отговорили на въпроси като от кое място ползвате интернет в момента и ползвали ли сте интернет през последния месец, за да откриете желан продукт за покупка. Половината от проучената онлайн аудитория е на възраст между 18 и 35 години. От изнесените за пръв път данни става ясно, че всеки трети интернет потребител в България живее в София. Това според Христо Петков, PR мениджър на „Инвестор. БГ", дава повод да очакваме „огромен потенциал за ръст на пазара в близките години".
Информацията е предварителна
и затова не е толкова учудваща. Маргарита Боева, управител на маркетинговата агенция „Ноема", която е представител на Nielsen Online за България, коментира, че анкетата продължава и до края на май би трябвало да обхване около 40 хил. души. След предстоящото анализиране и коригиране от Ноема се надяват да превърнат публикуването на подобни данни в редовна практика всеки месец. Това ще стане факт, когато интернет компаниите, участващи в проучванията, се разберат как да изглежда крайният вид на данните. Сред спорните точки е критерият, наречен exit page -автоматичен механизъм, при който, излизайки от една интернет страница, автоматично се прехвърляте в друга с различно съдържание. Така например, когато напускате пощата си в abv.bg, се озовавате в портала gbg.bg, а когато излизате от сайта за запознанства aha.bg, отивате в новинарския dnes.bg. Уточнявайки, че неговата компания също използва exit page, Момчил Шумаков, управител на „Мейл.БГ", коментира, че този похват за пренасяне на трафик между българските сайтове трябва да спре. Той се обяви за компромисно решение по този въпрос между участниците в онлайн метриката с цел избистряне на данните. Друг спорен момент е онлайн съдържанието с неуредени авторски права. Явление, срещу което всички участници в метриката трябва да полагат повече усилия, казва Владимир Петков, директор „Интернет бизнес" в „Икономедиа" (издател на вестник „Капитал").
От Gemius, конкурентът на Nielsen Online, също показаха резултати от своите проучвания през изминалата седмица. Техните пийпълметрични изследвания включват „Дир.БГ", „Инвестор. БГ", „Икономедиа", „Дарик уеб", бизнес сайта ipo. bg, WebGround, сайта на телевизия bTV и т.н.
Данните, оповестени от двете агенции за интернет проучване, трудно могат да бъдат съпоставени и категорично не представят състоянието на интернет пазара у нас в неговата цялост. Това е така,
Поради отсъствието на големи играчи
и в двете метрики. В отбора на Gemius липсва „Нет Инфо.БГ", съответно „Дир.БГ" отсъства от проучванията на Nielsen Online. И все пак има ли допирни точки в двете проучвания? В метриката на Nielsen Online се говори за уникални браузъри, докато на Gemius - за реални потребители. Някои маркетингови експерти обаче не се съгласяват с определението на последните за истински хора, тъй като нито една пийпълметрия не може да гарантира това със сигурност. Категорията „уникален браузър" е формулирана от Nielsen Online като „една програма за влизане в интернет от един компютър". Техните експерти отчитат, че човек може да ползва два-три браузъра от един компютър и така на месечна основа да бъде преброен няколко пъти.
Иначе информационните блокове и на двете агенции не са обработени
с критерия exit page. He се опитвайте да събирате процентите, те надхвърлят 100 и при двете метрики. Това е така заради препокриването на интернет аудиториите.
събота, 17 май 2008 05:07:20

Помагало за блогъри

Капитал - 85 стр.
Помагало за блогъри

Андриан ГЕОРГИЕВ
Как да улесним максимално процеса на публикуване
Да блогвам или да не блогбам? Ако вече окончателно сте излезли от тази дилема и поддържате свой онлайн дневник, ето как може да организирате писането му
възможно най-ефективно.
Много често, докато подготвяте поредната публикация, се налага да копирате текст от друг сайт или блог. Сигурно ви е писнало от досадното натискане на бутоните copy /paste. Една приставка за браузъра Firefox е способна да промени това. Тя се казва AutoCopy и може да си я свалите от https://addons.mozilla. org/en-US/firefox/addon/383. За да копирате текст от едно място на друго, само трябва да го маркирате от източника и да натиснете средния бутон на мишката в желаното поле (колелцето върши същата работа).
Ако и вие не сте доволни от скоростта, с която пишете на компютър, никога не е късно да подобрите тези свои умения. В интернет могат да се намерят много сайтове, където ще откриете уроци как да тракате по клавиатурата с по-висока скорост. Изчерпателен списък може да намерите на адрес http:// mashable.com/2008/01/02/learnhow-to-type-faster-with-these-8-sites/. Може да се пробвате и в игра, чиято цел е да пишете възможно най-бързо, ако не искате да станете жертва на врага (http://www.crazymonkeygames. com/QWERTY-Warriors.html). Ако искате да се обучавате офлайн, хвърлете поглед на адрес http://typingsoft.com/all_typing_ tutors.htm. Там има тонове лин-кове към най-различни програми, които може да си изтеглите безплатно. Почитателите на платения софтуер също няма да останат разочаровани.
Като блогъри вероятно знаете колко голямо е въздействието на изображенията. Поставени в контекста на публикацията, те могат да бъдат много силно средство за убеждаване. Намирането на точната илюстрация отнема значително време, но не и ако знаете къде да търсите. Сред архивите със снимков материал с „отворен" достъп са Wikimedia, Creative Commons, sxc.hu и EveryStockPhoto. Повече връзки може да намерите на адрес http://lifehacker.com/ software/creative-commons/geekto-live-6-ways-to-find-reusable-media-197538.php. Оформянето на дадена картинка в подходящ размер също не е никак лесна задача, особено ако сте скарани с професионални софтуери като Photoshop. За щастие обаче има няколко безплатни алтернативи, които значително ще ви помогнат. От сайта Lifehacker препоръчват програмите ImageResizer (http://www.microsoft.com/ windowsxp/downloads/ powertoys/xppowertoys.mspx) и Picasa (picasa.google.com). Първата е предназначена само за Windows XP.
Понякога идеите за публикации може да ви навестят на най-неочаквани места. В този момент обаче пред вас няма компютър, а най-близкото му хардуерно подобие е мобилният телефон. Това отдавна не е фатално, защото вече можете да блогвате и от своята слушалка. Стига апаратът да е по-нов модел, разбира се. Ако имате регистриран уебдневник в мрежата на Blogger, публикуването става, като изпратите текста на адреса go@blogger.com и по-късно от компютър удостоверите, че мнението е ваше. Веднъж щом то е потвърдено, няма да имате нужда от компютър и публикацията ще се появи директно на вашия блог. За останалите мрежи като LiveJournal, TypePad и т.н. може да погледнете на адрес http://mashable.com/2008/03/10/ blogging-phone-tools/.
В търсене на информация
В случай че следите конкретна тема, като например последните новости в сферата на телекомуникациите, сигурно знаете, че пресяването на цялата налична информация онлайн е сложна задача. Има един инструмент обаче, който може значително да ви улесни. Услугата Google Alerts http://www.google. com/alerts) ще прерови най-новите тематични резултати, въведени в най-популярната търсачка, вместо вас и на момента ще ви ги изпрати на електронната поща под формата на линкове. Така новините ще идват при вас, а не обратното. Ако искате да си спестите още повече време, опитайте Google Custom Search (http://www.google.com/ coop/cse/). Това е търсачка, която вие собственоръчно настройвате къде да „гледа". По този начин може да я нагласите да преглежда само в посочени от вас сайтове. С този метод може да си направите търсачки за лично ползване, фокусирани върху най-разнообразни теми.
***
Текст под снимка
Няколко метода как да станем no-гръмогласни блогъри
събота, 17 май 2008 05:29:08

ЕС плаши със съд „Гугъл"

Труд - 9 стр.
ЕС плаши със съд „Гугъл"

Европейският съюз предупреди глобалната търсачка „Гугъл", че може да има сериозни проблеми, в случай че предложи услугата Street view (б.а. - улична гледка) на Стария континент. Това съобщи информационният портал „ЕЮ обзървър" вчера. Според Брюксел тази възможност към популярните карти на различните населени места по света противоречи на законодателството в областта на личните данни и персоналната сигурност.
„Улична гледка" позволява на потребителите да имат поглед на 360 градуса по улиците на различни големи градове. Така на практика те могат да направят виртуална разходка в населени места, където имат желание да отидат, но нямат финансова възможност да го направят наистина. Изображенията се получават чрез монтирани върху покривите на коли на „Гугъл" камери, които заснемат различните сгради и обекти.
Европейската политика в областта на личните данни е много по-строга от тази в САЩ. Ако „Гугъл" пуснат тази услуга и за европейските потребители, трябва да са наясно, че могат да последват редица съдебни дела, обяви европейският координатор в областта на персоналната сигурност Питър Хъстинкс. В много случаи да снимаш с фотоапарат или камера на улицата не е проблем, но в други може да има сериозни последствия, категоричен е Хъстинкс. Според него е съвсем различно, ако запечаташ кадри на туристи, разглеждащи „Емпайър стейт билдинг", и хора, които влизат да пазаруват в сексшоп или да гледат прожекция в кино за възрастни.
събота, 17 май 2008 04:32:45

Шефът на БТА Максим Минчев пред шефа на „М-Тел" Йозеф Винацер: Нужна е кампания за защита на авторското право

Труд - 17 стр.
Шефът на БТА Максим Минчев пред шефа на „М-Тел" Йозеф Винацер: Нужна е кампания за защита на авторското право

На 19 май в Мадрид се открива Четвъртата световна среща на българските медии. Генерален спонсор на форума е „М-Тел". Това е и поводът да направим нестандартно интервю с Максим Минчев - генерален директор на БТА. Заедно с репортер на „ Труд" в ролята на журналист влезе и Йозеф Винацер - главен изпълнителен директор на най-големия български мобилен оператор „М-Тел".
Винацер: Г-н Минчев, срещите на българските медии, които БТА организира, станаха традиция и набират все по-голяма популярност. Каква е посоката, в която вървите?
Максим Минчев: Тези срещи са уникални, тъй като няма друг форум, на който да се събират водещите български медии. А както става ясно и от темата т.г., медиите са „задължителният трети" във всеки обществен дебат. Срещите концентрират внимание не само върху медийните проблеми, но и върху националните каузи. Тази година ще се фокусираме върху културата в рамките на ЕС и върху туризма, като част от икономиката на една страна. И всичко това през призмата на четвъртата власт. Без медии няма дебати в обществото.
Винацер: Какви участници и гости сте привлекли тази година?
- Основното ядро от участници се формира през тези 4 г., в които се случват срещите. Това са издатели и главни редактори на български медии, колеги, които макар и да не живеят в България, имат стратегия за запазване връзката с родината. Участниците т.г. са над 100.
„Труд": Очаква се да се говори много и за българския туризъм. Как медиите могат да помогнат за подобряването на имиджа на България?
- Испания е държава, която е на второ място в света по посещение на туристи, но и държава, където могат да бъдат видени както добрите, така и недотам позитивните практики в тази сфера. Надявам се да дискутираме как медиите, които са посредници между държавата и този бранш, могат да помогнат.
Винацер: Един от акцентите е и промотирането на българската култура. Смятате ли, че бизнесът има решаваща роля за това? (За поредна година в „Мобилтел" успяваме успешно да дадем тласък на съвременното българско изкуство чрез ежегодния конкурс, който провеждаме.)
- Едни от най-популярните национални култури по света, както и най-популярните автори, са от страни, в които или се реализира от години целенасочена държавна политика, или бизнесът е достатъчно узрял и отговорен, за да знае, че общуването на ниво култура е от важно значение за запазването на една нация и за икономическото развитие. За да се случи това и у нас, се изисква финансова подкрепа на бизнеса, която през последните години не липсва, както и много идеи със здрава работа. Не е лесно да се популяризира културата. Трябват идейни ресурси и финансови възможности. Затова и БТА, и Асоциацията на Българските медии по света толкова мащабно включват темата култура в ежегодните си срещи. Тази година културната ни програма включва премиера на испаноезичното издание на „Най-кратката история на България", плакатна изложба, две фотоизложби... Приветствам и инициативата на „Мобилтел" за промотиране на съвременното българско изкуство.
„Труд": Увеличават ли се българските медии?
- Да, българските медии по света се увеличават - повишава се броят на електронните медии, на сайтовете, на телевизиите и радиата, но за сметка на печатните издания.
Винацер: Като че ли телекомуникациите и медиите успяват все по-успешно да си взаимодействат. За пример ще ви дам мултимедийния портал Vodafone live! Как гледате на този вид нови медии?
- Телекомуникациите и медиите не могат един без друг. Ако медиите осигуряват общуването между отделните публики в едно общество, то вие осигурявате общуването между отделните личности. А едва ли можем да си представим живота си без телефон. Вече почти всеки месец БТА има нов клиент и той безусловно е сайт. Може би няма да е проява на излишна смелост, ако кажем, че следващата стъпка ще е телефонът като медия. Ако журналистите, политиците и бизнесът четат БТА през телефона си, ще пестят хиляди минути, през които стоят пред компютъра.
Винацер: Ако сте начело на голяма компания, каква инициатива бихте подели?
- Искате да си сменим ролите ли?! Не зная дали е необходимо това, тъй като реално БТА е голяма компания, произвеждаща и дистрибутираща информация. И от тази наша продукция ние формираме годишния си фонд работна заплата и евентуална печалба.
Бидейки начело на такава институция, бих подел инициатива, която е свързана с национална кауза. Една от темите, която ми хрумва, е кампания в защита на авторското право. Тъжно е, когато БТА или който и да е, организират форум, на който се „случват новините", а не се споменава в публикациите събитието и организаторът. Същото вероятно важи и за „М-Тел", когато с негово съдействие се реализира културен празник, а никой не знае за това. Примерите за подмяна на авторското право са десетки. И това е въпрос не само на закони, а и на манталитет, за чиято промяна явно са нужни години. Аз бих подел инициатива за ускоряване на този процес.
събота, 17 май 2008 04:44:53

Google защитава личния живот със замазване на лица


дата : 15 май 2008 г. 12:55 ч.
Разработката на системата е отнела около една година на Google



Интернет компанията Google пусна нова система, която замазва лицата на хората, показвани на снимките в картите на услугата Street View.

Специална програма автоматично определя лицата и ги "размива", пише technews.bg.

Разработката на системата е отнела около една година на Google. Първите тестове са проведени с картите на Манхатън. Макар и да не работи идеално, в повечето случаи технологията успява да разпознае лицата и автоматично ги замазва, споделят разработчиците.

Услугата Street View позволява на потребителите на Google Maps и Google Earth да се разхождат из най-големите градове на САЩ.

Системата зарежда множество снимки, направени с подвижна камера за наблюдение. Очаквана грешка от въвеждането на новата програма е замазване на лице на човек от рекламен плакат.

Google започна разработката на новата технология, след като реши да добави в Street View снимки на улици от големите градове в Европа.

Компанията обаче трябва да съобрази своята услуга с европейското законодателство за защита на личния живот.

Представители на авторските индустрии застанаха против промени в закона за авторското право


дата : 15 май 2008 г. 13:23 ч.
Законопроектът налага изкуствен монопол, който вреди както на правоносителите, така и на ползвателите. Снимка: sxc.hu



Представители на авторските индустрии се обявиха категорично против промените в Закона за авторското право и сродните му права, предложени от Министерство на културата през април.

Мотивите за този протест са отразени в отворено писмо до министъра на културата от сдруженията за колективно управление на права, творческите съюзи, асоциации и браншови организации от креативния авторскоправен сектор, връчено на зам-министъра на културата Явор Милушев преди дни в Пловдив.

Текстовете, предложени от МК, предвиждат коренна промяна на модела, който функционира в момента. А всяко посегателство върху инфраструктурата на колективното управление на права, ще се отрази върху цялостната дейност на творческите сдружения и ще доведе до финансов колапс на творческия сектор, категорични са авторите на протеста.

Новите текстове предвиждат въвеждането на неоправдано рестриктивен разрешителен режим за дружествата за колективно управление на права, на фона на общата тенденция за облекчаване на лицензионните и разрешителните режими.

Проектът се отнася пренебрежително към правото на сдружаване и демонстрира незачитане към капацитета на самоуправление на дружествата за колективно управление на права, творческите и браншовите съюзи, смятат представителите на авторските индустрии.

Според тях е недопустимо за гражданския сектор и творческите гилдии стойността и цената на техния продукт да се определя от т.нар. Тарифно-арбитражна комисия към Министерството на културата, чиито членове ще бъдат подбирани по непрозрачен и субективен начин. Факти, които още повече смущават създадените предпоставки за корупция и натиск.

Законопроектът налага изкуствен монопол, който вреди както на правоносителите, така и на ползвателите, допълват представителите на авторските индустрии.

Не на последно място, промените в закона представляват отлагане на възможността творческите индустрии и ползвателите на техните продукти да стигнат до взаимно съгласие помежду си за създаване на по-благоприятна правна среда.

Представителите на гражданските сдружения имат следните предложения: Цялостен и задълбочен ремонт на закона, а не козметични промяна на един член от него: чл.40 от ЗАПСП; Повече прозрачност в дейността на творческите сдружения и конкретно разписан режим за регистрация на дружествата за колективно управление на права;

Ясни и прозрачни контролни функции на Министерство на културата в тази сфера, подкрепени с гарантиран административен капацитет за извършване на тази дейност; Промените да съдействат за развитието на целия творчески сектор, като допълнят съществуващите празноти и предложат ефективни законодателни решения на специфичните национални проблеми тук и сега;

Промените да укрепят, а не да разрушат авторскоправната инфраструктура, която е гарант за възпроизводството и конкурентното развитие на целия творчески сектор в България.

четвъртък, 15 май 2008 г.

Две български журналистки наградени за разследващи материали

КАФЕНЕ - Новини
Две български журналистки наградени за разследващи материали

Дойче Веле съобщи, че две български журналстки са сред тазгодишните носители на наградата за свобода на пресата на международната организация “Репортери без граници”.
Едната от тях, Кристина Колева-Тунчева, бе отличена заради критичния й материал в предаването “На чисто” по Нова телевизия, в което тя разказва за тежкото положение на болните от рак в България.
Тя разказва за дискриминацията на болните от рак в България и то – от страна на държавните институции, каза пред журналисти във Виена президентът на австрийския клон на организацията “Репортери без граници” Рубина Мьоринг.
Журито избра този материал, защото той е и критика към българския здравен министър, който е призован да вземе отношение по въпроса, което той така и не прави, каза тя.
Другата българка с отличието на “Репортери без граници” е Светлана Баталова от отдела за журналистически разследвания на седмичника “168 часа”.
Тя получи награда, за разказа си за това как трафиканти на хора подлъгват мъже и жени от България с обещания за доходна работа в Гърция. Там обаче по-късно ги продават като роби.
В тази връзка Рубина Мьоринг казва, че това е история, която показва едно в Европейския съюз, защото Гърция е стара членка на Европейския съюз, а жители на Гърция са били готови да наемат тези роби, защото човек не може да ги нарече по друг начин.
Третият носител на тазгодишната награда за свобода на пресата на международната организация “Репортери без граници” е журналистът Овидиу-Михай Вангеле от румънската информационна агенция Медиафакс за материал, в който той изобличава вече бившия румънски аграрен министър Десебал Ремес в корупция и така предизвиква оставката му.
Материалите на тримата журналисти са избрани сред повече от 20 журналистически разследвания.
Организацията "Репортери без граници" е международна неправителствена организация, която защитава свободата на медиите и независимата журналистика.
15.05.2008 г.
петък, 16 май 2008 00:01:00

Новите собственици на „Дума"

Кеш - 24 стр.
Новите собственици на „Дума"

Илонка СТЕФАНОВА
Съществуването на голям и авторитетен "ляв" вестник, както и на негов "десен" колега, е символ на демокрация
Еогато тръгва да създава болшевишката партия, Ленин написва програмната си статия "С чего начатъ?" и открива рецептата: трябва да се започне с вестник "Искра".
След много, много години в България някои вестникари и политици тълкуват разговорите за собствеността и бъдещето на вестник "Дума" като начало на предизборната кампания на БСП за следващите парламентарни избори. Което, за разлика от убедителните аргументи на Ленин и последвалите събития в Русия, е доста спорно.
Писмото на досегашния издател на "Дума" Петър Манджуков до „Позитано", че желае да прекрати действието на сключения преди години с БСП договор за издаването на левия вестник, се превърна в любопитна дъвка за пресата и много странични наблюдатели, които имат повече свободно време. Изказват се компетентно дори личности, които наричат "Дума" незнайно защо "орган" на БСП. Всъщност знайно е, те просто не знаят за какво става въпрос.
"Дума" е започнал своя живот и до ден-днешен е просто един "ляв" вестник. Каквито има по цял свят, както има и "десни" вестници, които пък разглеждат и тълкуват събитията от дясна гледна точка. Само за сведение на интересуващите се, легендарният френски ежедневник "Монд" също е "ляв". Без да е свързан с „Позитано".
Ръководството на БСП определи специална комисия, начело с главния секретар на БСП Димитър Дъбов, която да определи кой ще бъде следващият издател на "Дума", защото партията е притежател на правата върху запазената марка.
Текущите важни политически събития разтегнаха малко във времето окончателното решение на комисията, което даде възможност да се сътворят много спекулативни клюки. Заговори се за възможността акционерно дружество, съставено от пет известни заможни личности, близки до БСП, да стане колективен издател. Петте дяла щели да са равни.
Сред най-спряганите имена са Петър Кънев, Добромир Гущеров, Цветан Василев, Николай Малинов, Тончо Бебов. Спряга се дори и Тодор Батков, но този слух бе в повече.
Най-точно определи ситуацията секретарят на Изпълнителното бюро към Висшия съвет на БСП Антон Кутев: "До седмица ще стане ясно кой точно ще вземе вестника. Трябва да се обсъди всичко и тогава ще стане ясно." А тъй като седмицата изтича, не е чудно да четете тези редове, когато всичко ще е решено. От това ще спечели читателската аудитория, а най-вече колективът на вестника, който е получил предизвестие за прекратяване на трудовите договори и се чуди какво да прави...
Петър Кънев, известен в гилдията с името Демакса заради групата си печатници "Демакс"АД, се ползва с името на добър професионалист и коректен работодател. Той е роден през 1953 г., народен представител, заместник-председател на Комисията за икономическа политика и член на Комисията по бюджет и финанси, председател на Парламентарната група за приятелство "България-Русия", собственик на "Инфо радио".
Добромир Рущеров е известен крупен бизнесмен и щедър дарител, депутат от Коалиция за България. В редакцията на "Дума" много добре помнят, че той беше единственият човек в БСП, който преди две години абонира за вестника почти цял окръг партийни организации. Примера му за съжаление не последва нито един друг богат "червен". Неговото име като кандидат-издател на "Дума" се спряга от години.
Цветан Василев е роден през 1959 а в Габрово. Завършил е Международни икономически отношения във ВИИ "Карл Маркс". През 1992 г. основава финансово-брокерските компании "Бромак" и "Фина С" Бил е член на Съвета на директорите на ЦКБ. От средата на 2000 г. е председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Корпоративна търговска банка" АД, а от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката и председател на нейния Надзорен съвет.
Владее английски, френски, руски и полски език. Банкерът вече финансира покупката на бившите издания на Блъсков - „Телеграф", „Монитор" и „Политика" от „Нова медийна група" на Ирена Кръстева.
Николай Малинов е най-младият от спряганите за съиздатели на "Дума". Той е член на Висшия съвет на БСП и член на Комисията по медийна политика на партията. И неговото име отдавна се споменава като възможна кандидатура за издател на левия вестник, защото има медиен опит като собственик на бургаската кабеларка "Стар тв" и на бургаската ефирна телевизия "Рент". Има опит и в рекламата. Представител е на руския тв канал OPT у нас.
Тончо Бебов е собственик на радио „Браво". "Нарекох радиото си "Браво" защото се запомня, на всички езици носи заряд и дори има привкус на героизъм", казва в едно от интервютата си Бебов. Той е бил военен и е първият офицер, който е станал водещ на телевизионно предаване в единствената някога българска телевизия.
В интерес на всички заинтересувани е казусът с бъдещия издател на "Дума" да бъде решен експедитивно и мъдро.
За много издания и у нас, и по света може да се говори на първо място като за търговско предприятие. В този случай става въпрос за нещо по-специално. Съществуването на голям и авторитетен "ляв" вестник, както и на негов "десен" колега, е символ на демокрация. Партийните вестници са анахронизъм.
петък, 16 май 2008 05:46:57

Деница Сачева, Intel Day Solutions: Между медиите и PR-ume има напрежение

Класа - 11 стр.
Деница Сачева, Intel Day Solutions: Между медиите и PR-ume има напрежение

Доротея МЛАДЕНОВА
***
Визитка
Деница Сачева е родена 1973 г. Има дипломи по туристически мениджмънт, социална педагогика, здравен мениджмънт и Връзки с обществеността. Работи като консултант В повече от 10 проекта, финансирани от ЕК, Световната банка (СБ) и Американската агенция за международно развитие. Започва кариерата си В Министерство на труда и социалната политика (МТСП). Става един от първите 10 служители на НЗОК. Била е началник на кабинета на здравния министър д-р Илко Семерджиев. Член е на Асоциацията на здравните мениджъри в България, Съвета на международната асоциация на ПР-специалистите IPRA, Европейската асоциация на директорите по комуникации.
Председател на IPRA - България. Собственик е на българската PR агенция Intel Day Solutions, спечелила златната световна награда на IPRA за 2007 г. в категория "Публичен сектор" с кампанията за превенция на птичия грип.
***
Клиентите оказват натиск върху комуникационните практици
Има ли напрежение между медиите и PR-ume, г-жо Сачева?
- Между PR-ume и журналистите има конфликт, при това на различни нива -както между отделните PR-u и журналисти, така и на ниво главни редактори и корпоративни компании. Един от основните проблеми е свързан с упреците в непрофесионализъм, отправян и от двете съсловия. PR-ume не са доволни от начина, по който журналистите отразяват събитията, а журналистите не са доволни от начина, по който е поднесена информацията.
Как могат да се разрешат проблемите?
- Повечето проблеми биха могли да бъдат решени на субективно ниво. Напрежението би могло да се намали, ако всяка от страните инвестира в повече професионализъм и емпатия. Важно е всеки да се опита да разбере какво прави другият.
Често клиентът X иска да излезе на първа страница. Ние трябва да направим всичко възможно, за да види името и снимката си там. А всеки ден за място в медиите се борят близо 800 новини. Много пъти в този натиск към нас от страна на клиентите се получава цялостно изкривяване на PR пазара в България, защото се измислят псевдосьбития само и само да влязат в медиите.
Само у нас ли има проблеми между PR и медии?
- Взаимоотношенията PR и медии се дискутират по всички международни форуми, проблемите не са само у нас. Разликата е, че тук отношенията са все още незрели. Преди две години в Шатите избухна голям скандал. Разбра се, че са плащали на известен тв водещ, за да защитава политиката в образованието на Джордж Буш.
В Русия колеги си направиха следния експеримент - агенция с финландско участие пусна прессъобщение до медиите за отварянето на несъществуващ супермеркет. Една част от медиите веднага го публикуваха, без да проверят информацията. Друга част се обадиха на колегите и поискаха пари за публикацията и тогава пуснаха новината, въпреки че такъв магазин изобщо нямаше. Този случай бе широко дискутиран по форумите.
Целта бе да се изследва медийната среда, за да се разбере какво се случва сред журналистите. Докато има манипулатори и корумпирани хора, които искат да управляват информационно, независимо дали те са PR-u или журналисти, абсолютно винаги ще има и такива проблеми. Hue, PR-ume, искаме повече прозрачност от страна на медиите. Например, искаме официално да знаем какви са тиражите на медиите, да знаем кои са собствениците. Информацията ни е необходима за клиентите ни, които не винаги са наясно кой стои зад дадена медия. За да можеш да бъдеш архитект на обществената комуникация, каквито са PR-специалистите, трябва да знаеш всички тези взаимоотношения и неформални връзки.
Ефективно ли се мери работата на PR агенциите?
- Обикновено се прави медиен мониторинг и анализ на това колко материали са излъчени в медиите, но не само количествено, а и като качество. Важно е да са излъчени посланията. Въпросът е да е публикувано това, което сме искали да комуникираме, а не съобщения по темата. Друга практика, която у нас е много актуална, а в световен план категорично се отрича, е измерването на рекламен еквивалент на осъществените публикации. Според мен най-добрата оценка би се дала от социологически проучвания върху тартега за достигане на аудиторията. В гилдията все още дискутираме какви трябва да бъдат критериите. Освен това PR-ът не работи обезателно само с медиите. Комуникационни канали има много, ето например интернет пространството. Ние сме ползвали като комуникационен канал например джамиите и хлебарниците. Въпросът е да измислим най-добре как дадена информация да стигне до дадена група хора.
Миналата година се оказа изключително успешна за PR гилдията у нас, а и в световен план. На какво се дължи високият ръст от PR услуги, който е изчислен на 35 млн. лева?
- Така е, защото се изчислява изобщо оборотът от PR, a не се измерва хонорарът на PR агенцията. Компаниите организират специални събития като големи форуми и концерти и това помпа бюджета, но само по себе си не е PR
PR услугите са интелектуална дейност и се измерват финансово в хонорара на агенцията. Ако тръгнем да изчисляваме последните, то тогава реалният PR оборот ще бъде с по-малък. У нас все още за интелектуален труд се заплаща прекалено малко.
Защо оборотът от реклама у нас е пет пъти по-висок от този на PR?
- Защото доскоро в професията нямаше търсене. А пък и все още няма ясно знание за ефективността от PR услугата.
Никой не може без PR, като никой не може без адвокат. За държавните институции, компаниите, когато изграждат доверие, неправителствените организации също, особено фондонабиращите кампании, е абсолютно задължителен комуникационен практик.
Може би една от причините за това е имиджът на PR практика?
- PR-ът днес е с две лица. В единия вариант имаме хубаво момиче и то иска да се занимава с PR. Другият образ е на манипулатора, на сивия кардинал, на човека, който зад кадър измисля някакВи неща, свързва разни хора, плаща им нещо и като цяло хората се лутат между двете представи. Малцина знаят какво означават професионално изградените комуникации.
Кои са най-наболелите проблеми на родната PR индустрия?
- На първо място няма добро образование no PR. Има голяма фрагментация на различните учебни заведения. Друг проблем е липсата на професионални стандарти, защото хората не знаят какво може да очакват от PR професията. Примерно, никой не знае какъв е стандартът за пресконференция и прессъобщение. Повечето колеги предлагат най-различни неща и считат, че PR консултация е да кажеш на някой как да се облича.
Етичният кодекс на гилдията ви работи ли?
- Не, въпреки че го приехме преди 3 години. Няма и структури, които да съблюдават изпълнението му, не е достатъчно популяризиран. В България не би следвало да има PR практик, който да не го познава.
петък, 16 май 2008 06:20:06

Милиардер изкупува акции на Yahoo

Insurance.bg - Новини
Милиардер изкупува акции на Yahoo

Целта на Карл Икан е да върне в преговорите Microsoft
Милиардерът Карл Икан е започнал да изкупува масово акции на интернет компанията Yahoo, според информация от Асошиейтед Прес. Целта на инвеститора е да предизвика смяна на съвета на директорите и да върне Microsoft на масата за преговори за поглъщане на Yahoo.
Към момента Икан вече притежава 50 милиона акции на Yahoo, което е около 3,6% от всички ценни книжа на компанията, информира TechNews. За да реализира своя план, милиардерът трябва предложи нов състав на борда на директорите до 16 май. Тогава изтича срокът за предложения, които ще се гласуват на събранието на акционерите на 3 юли.
Неотдавна Microsoft предложи близо 45 милиарда долара за Yahoo, но след няколкомесечни преговори сделката пропадна по вина на интернет компанията. Исканите от Yahoo 37 долара за акция се сториха много на Microsoft.
Известният финансист Карл Икан обича да се намесва в управлението на компаниите, в които е акционер. Примери от неговата практика са разместванията в ръководствата на корпорациите Blockbuster, Motorola и Mylan Laboratories.
15.05.2008
петък, 16 май 2008 00:01:00

Ask.com купува Dictionary.com

News.bg - По света
Ask.com купува Dictionary.com

Порталът Ask.com ще придобие Lexico Publishing, собственик на сайтове за справочна информация с емблематичните домейни Dictionary.com, Thesaurus.com и Reference.com, съобщи HiComm.bg. Цената на сделката не се разкрива официално, но според източник, запознат с въпроса, тя е от порядъка на 100 млн. долара - толкова, колкото Lexico прие при предишно предложение за придобиване. Говорител на Ask е отказал потвърждение или коментар на цената. Очаква се сделката да бъде финализирана през третото тримесечие. Преди по-малко от година, през миналия юли, Lexico се съгласи да бъде купена от Answers.com, която заяви, че ще даде 100 млн. долара. До сделка обаче така и не се стига, след като кандидат-купувачът не успява да събере нужните средства и в крайна сметка Lexico изкарва 500 хил. долара от Answers заради провала на сделката. Базираната в Калифорния Lexico е създадена през 1995 г. Сайтовете на компанията привличат значителен трафик, който ще увеличи трафика в мрежата на Ask с 11%до над 145 млн. уникални посещения месечно. От Ask твърдят, че така ще станат деветият най-голям сайт в света.
15.05.2008
петък, 16 май 2008 00:01:00

Как имейлът създаде интернет

Политика - 28 стр.
Как имейлът създаде интернет

Виктория ВИКТОРОВА
Освен всички други екстри, повечето уеб-базирани електронни пощи вече предлагат и софтуер, с който можете да преглеждате кореспонденцията си и от мобилния телефон
Безспорно едно от най-големите предимства на Интернет още от самото му създаване, че и преди това, е имейлът и възможностите, които тази услуга предлага. Вместо да плащаме за пощенски марки или за доставяне на колети с видео-касети и снимки, това става безплатно чрез електронната поща. Не се чака с дни, за да си сигурен, че писмото е получено, защото само след секунди то вече е при човека, за когото е предназначено. Ако пък е посочен несъществуващ имейл адрес, също като истинската поща, получавате писмото си обратно с обяснение за връщането, само че не след денонощия, а след минута.
Същност
Електронната поща (англ.е-Mail) е начин за създаване, съхраняване, изпращане, приемане и препращане на съобщения посредством електронни комуникационни системи.Терминът се отнася както за всички" публични" Интернет e-Mail системи, базирани на протокола SMTP, така и за "частните" Интранет системи, които доста често използват интернет протоколи за вътрешните си е-май услуги Електронната поща е предшественик на Интернет. През 1965 год. тя бива създадена първоначално като начин множество потребители да комуникират един с друг влизайки едновременно в един компютър и записвайки съобщения на диск, като имат възможността да ги четат. Скоро електронната поща се развива и позволява съобщенията да се пренасят на различни компютри чрез създадена между тях мрежа. Родоначалникът на Интернет ARPANET изиграва огромна роля в подкрепа на развитието на електронната поща. През 1969 г. се въвежда знака @ , за да се отдели името на потребителя от името на компютъра в адреса. През тези години тя набира популярност и се превръща в най-значителната част на ARPANET.
Предимства
Основно предимство на този вид услуга е, че посредством нея много по-лесно се поддържат контакти в други населени места и държави, както и че писмата пристигат доста по-бързо. Освен това някои електронни пощи осигуряват и възможност за гласови съобщения. Много сайтове я предлагат като безплатна услуга. Можете да използвате имейл, за да изпращате и получавате текстови съобщения. Можете да изпратите съобщение на всеки, който има имейл адрес. Освен текст, можете да изпращате с имейлите почти всякакви видове файлове, включително документи, картини и музика. Файл, изпратен в имейл съобщение, са нарича прикачен. Имате възможността да изпратите едно имейл съобщение едновременно на много адреси. Получателите могат да отговарят на цялата група, което позволява групови обсъждания. Можете и да препращате съобщения. Когато получите имейл, имате опция да го препратите на друг, без да му отговаряте. Освен това електронната поща е безплатна. За разлика от изпращането на обикновените писма, не са нужни марки и такси, независимо къде живее получателят. Единствените разходи са тези, които плащате за връзката с Интернет.
Изпращане
За да изпращате електронна поща, са ви нужни три неща: връзка с Интернет, както и програма за електронна поща или уеб базирана услуга. Програмата за електронна поща Windows Mail, включена в Windows е точно такава програма. По желание, разбира се, могат да се ползват и други програми, след като те бъдат инсталирани на вашия компютър. Ако предпочитате, можете да се абонирате за безплатни уеб-базирани имейл услуги като GMail, MSN HotMail или Yahoo! Mail). Ha трето място имате нужда и от имейл адрес, който получавате от вашия Интернет доставчик или от уеб-базираната имейл услуга, когато се абонирате. Имейл адресът се състои от потребителско име (избран от вас псевдоним, който не е задължително да бъде истинското ви име), знакът @ и името на вашия Интернет доставчик или доставчика на уеббазирана електронна поща, например pepi_84@gMail.coM.
Избор
Разбира се, всеки би могъл да има повече от един имейл адрес, но понякога е наложително да се сдобиете с един основен. За да го изберете обаче се налага да се преценят някои фактори. За щастие, вариантите са много и човек не е ограничен в избирането.
Abv.bg е най-използваният доставчик на уеб-базирана електронна поща в българското пространство. Освен че предлага нормалните за една поща изисквания и услуги, abv.bg имат предимство и благодарение на факта, че работят заедно с ICQ, което дава възможност на потребителя да види имейла си през своето ICQ. Предлагат и SMS-известие за нови писма, а отскоро имате възможност да запазвате адресите на хора, на които често пишете в своя адресна книга. В " Чекмедже" пък можете да съхранявате файлове в различни или в една директория, като общото пространство, което ви се дава, е 1000 мегабайта. Размерът на самата пощенска кутия пък е 3000 мегабайта, а възможността за прикачване на файлове в писмо позволява прикачването да е до 8 мегабайта. Abv.bg предлагат защита от СПАМ, чрез която писмата се филтрират и вредните или ненужни отиват в отделна папка. Има и разделение за чернови - когато не сте успели да довършите някое писмо или не сте сигурни как точно да изглежда, работният вариант може да почака там. Със своите 10 гигабайта свободно пространство, и то напълно безплатно, Mail.bg се нарежда сред най-големите пощи в световен мащаб. Освен това те предлагат технологии от т.нар. изкуствен интелект - антиспам, антивирус и антифишинг. Mail.bg също предлагат SMS-известяване за нови писма. Предлага се и версия за GSM, чрез която можете да пишете писма и да си проверявате пощата по всяко време от мобилния си телефон. Интересна е и офертата на портала data.bg - в обединение с Google те дават 6 гигабайта свободно пространство. 4 гигабайта от тях е мястотп за входящи писма, лична страница с адрес user.data.bg, както и достъп до всички услуги на data.bg. Услугата за поща на рогtal.bg пък предлага удобен визуален редактор, многоезичен интерфейс, календар, чекмедже, разширени потребителски настройки, антиспам и антивирусни филтри, както и хронология на операциите. jabse.coM също предлагат автоматичен антиспам филтър. Размерът на пощенската кутия при тях е 5 гигабайта, но имат и опция за търсене в текста на съобщенията. Друг от най-големите български доставчици на електронна поща dir.bg - предлага почти всички споменати за другите имейли възможности. Антиспам, търсене из съобщенията, получаване на новини, множество филтри, изпращане на големи файлове, органайзер, sms - известяване, разглеждане през GSM, a освен всичко друго, при тях се намира и възможността, поставила началото си от пощата на Google -gMail.coM - чат през пощата. HotMail.bg - също лидери в българското пространство - предлагат 1000 мегабайта безплатна поща, а световният гигант gMail.coM предоставя 6 гигабайта. Yahoo.coM пък предлагат и свой месинджър, конкуриращ се безупречно с ICQ и Skype.
***
Текст под снимка
Знакът @ се въвежда през 1969 г., за да се отдели името на потребителя от името на компютъра в адреса.
петък, 16 май 2008 05:31:07

И Microsoft пусна виртуален телескоп

Монитор - 21 стр.
И Microsoft пусна виртуален телескоп

Американският софтуерен гигант Microsoft пусна нова безплатна услуга - за потребителите на Windows XP и Vista, съобщи technews.bg. Клиентите на операционната система вече ще могат да се възползват от виртуален телескоп, който ще предоставя данни от множество телескопи от целия свят и от космическия телескоп Хабъл.
Потребителите на Worldwide Telescope ще могат да разглеждат галактиката, планетите на Слънчевата система и небето, като за целта трябва само да си свалят и пуснат програмата.
Според анализатори новата услуга на Microsoft може да се смята и като опит на гиганта да се конкурира световната търсачка Google.
петък, 16 май 2008 06:09:50

В НБУ се открива форум за подбор на персонал "Кариери и студенти"


В НБУ се открива форум за подбор на персонал "Кариери и студенти"


дата : 15 май 2008 г. 9:37 ч.


Водещи компании на пазара у нас ще представят дейността си пред студентите в Нов български университет (НБУ).
Инициативата е част от форума за подбор на персонал "Кариери и студенти", който ще бъде открит днес от ректора на НБУ доц. д-р Сергей Игнатов.
По време на форума, който се организира за шеста година, работодателите ще се запознаят със съдържанието на учебните програми в НБУ и ще се срещнат с потенциални кандидати за работа и за студентски стажове.
Участието си в проявата са потвърдили над 35 компании от различни професионални сфери.
Над 70 студенти на НБУ са започнали работа или стаж благодарение на форума миналата година.

Димитър Найденов: Колосално бедствие №1 в кризисна ситуация е постулатът – „Никакви медии!”

ЕКСПРЕС.БГ - Общество
Димитър Найденов: Колосално бедствие №1 в кризисна ситуация е постулатът – „Никакви медии!”
Петя ЛАЗАРОВА

Всички успешни кампании си приличат, всяка неуспешна е нещастна по своему. С тази парафраза от „Анна Каренина” започна лекцията си, посветена на кризисния ПР, Димитър Найденов. Тя се провежда в рамките на Втория ПР-фестивал, организиран от Асоциация ИМАГИНЕС и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО). ЕКСПРЕСБГ.БГ е медиен партньор на събитието. „Не е непременно необходимо да е гениален, но винаги помага, особено когато бъде съпроводено с мъжество на гениалността”, така описа фигурата на кризисния ПР Димитър Найденов. „Възприемай ме като своя зъболекар и ако не искаш да ми кажеш кой точно зъб те боли, после ще се стигне до това да ти го извадя”, е личната формула за действие в ситуация на криза, която Найденов сподели. „Колосално бедствие №1 в кризисна ситуация е постулатът – „Никакви медии!” По парадоксален начин, най-често мениджърът на компания, която е изпаднала в криза, се стреми да се скрие от медиите, но медиите са само канал за разпространение на посланията”, заяви ПР-специалистът. Той построи алгоритъма и правилата, които трябва да се спазват при решаване на кризисни ситуации от ПР-експертите. Първата стъпка при възникване на криза е затварянето на каналите на кризисните послания, което означава насищане с фактология по скандала. Найденов подчерта, че опитите да се реши ситуацията, като се правят безпринципни договорки с медии, не може да е ефективен. „По-добре да сбъркаш, преувеличавайки размера на кризата, отколкото да я отричаш”, категоричен е Найденов. Втората стъпка според него е рационализирането на кризата, което означава, че тя може да се неутрализира, ако се разбере. Найденов подчерта необходимостта от говорител и щаб за управление на кризата. „Дяволът тук е в два елемента – за кризата говори само един. Нужно е да са създаде лидер и митологизирането на лидер в отношението към кризата. Усилията за овладяване на кризата са по-ефективни, когото бъдат персонализирани. Тогава може да се включи митологемата „герой срещу чудовище”, каза още експертът. Водещо условие в този процес е формулиране и налагане на антикризисни послания. Последна стъпка е отварянето и налагането на собствени канали, тъй като кризата бележи традиционните канали със степен на замърсяване. „Изборната ситуация е много близка до тази на криза и е поредица от военни действия. Никой не може да ме убеди, че този, който иска да участва в окото на тайфуна, каквито са самите политици и партии, не може да се подготви за тях. Въпросът е защо и откъде идва мнението на българския политик, че не е нужно да се подготвя за изборите”, риторично попита по време на дискусията Аня Дайнова, председател на асоциация ИМАГИНЕС на имиджмейкъри и специалисти по връзки с обществеността и управител на ПР-агенции CNR и CNR communications. Според нея именно това поведение на политиците води до факта, че все по-малко специалисти по ПР искат да се занимават с политика. Като илюстрация на правилото, че криза не се решава, като се купуват медии, Найденов разказа в края на дискусията следната история: Преди няколко столетия в кризисна ситуация кралят на Англия Хенри VІІ наел публицисти, които да пишат поръчково в негова полза. Един от наетите, който бил и данъчен агент, написал по поръчка „История на Англия”, в която разказвал от самото начало за създаването на британската нация и така стигнал до Хенри VІІ. Той оставил за него следното свидетелство – „Мнозина мислят, че Хенри VІІ е по природа алчен, отмъстителен и злобен. Истината е, че той стана такъв, когато затъна в корупция и започна да краде, това произведе неговата алчност, а това доведе до неговата отмъстителност”. 14.05.2008
четвъртък, 15 май 2008 00:01:00

Националната университетска телевизия ”Алма Матер” ще започне излъчване на 25 ноември

БНР (Хоризонт) - Новини 01:00 ч.
Националната университетска телевизия ”Алма Матер” ще започне излъчване на 25 ноември


2.Новина Националната университетска телевизия ”Алма Матер” ще започне излъчване на 25 ноември. Първоначално ефира на Българската национална телевизия, концепцията предвижда поетапно да бъде създадена 24-часова програма излъчвана по кабел, сателит и Интернет. Телевизията ще бъде със статут на обществен оператор. Студентската програма вече има цифрово студио и цифрова монтажна и репортажна техника. Програмата на студентската телевизия ще включва дискусионни студия, студентска проблематика, младежкия поглед към обществените програми, пародийно музикално развлекателни предавания. Отново ще оживее и студентската програма ”Куку”, това идеята на студентите по журналистика. ”Надявам се да бъде изпълнена с повече студентска продукция, която ние да така или иначе в крайна сметка изготвяме по време на учебната си практика. Различни репортажи, портрети, в зависимост, дори и дипломни работи също така”. ”Предимно ще бъде за студентска аудитория, за млади хора според мен, ще се правят, от млади хора с по-разчупено мислене не толкова ориентирана политически трябва да бъде”. ”Студентите наистина имат какво да покажат, още по-хубаво е това, че те могат да го направят професионално”. ”Телевизия ”Алма Матер” ще има една много голяма аудитория, изключително интересно ще бъде на зрителите например да гледат едно възродено ”Куку” предаване”. Случва се нещо изключително с историята на Софийския университет, каза ректорът проф. Иван Илчев и уточни, че за да се превърне телевизията в една истинска студентска програма тя се нуждае от: Иван Илчев: Помощта, финансова, материална и в апаратура на представителите на българския бизнес.
четвъртък, 15 май 2008 01:47:55

ВАЦ учредява Международна награда за журналистическа смелост

24 Часа - 12 стр.
ВАЦ учредява Международна награда за журналистическа смелост


Медийната група ВАЦ и Международната федерация на журналистите учредиха награда за журналистическа смелост. Решението за наградата бе оповестено на форум в град Есен вчера. Още през лятото на 2007 г. ВАЦ и МфЖ се договориха да започнат партньорство, чиято цел е общата подкрепа за свободата на печата, за качествената журналистика и за подобряване на условията за работа на журналистите. С финансираната от тях Международна награда за журналистическа смелост ще отличават достойни примери на журналистическо поведение, при които журналистът е изпълнил своята роля да бъде коректив на властта и не се е поддал на натиск иил на опитите за въздействие и сплашване. Медийната група ВАЦ в Есен и Международната федерация на журналистите в Брюксел оповестиха учредяването на наградата на първата си годишна среща. Отличието е парично и възлиза на 10 000 евро. За него могат да се състезават редакции и журналисти от печатни и онлайн издания във всички страни, в които ВАЦ има свои издателства. Журито за наградата ще се състои както от представители на медийна група ВАЦ и на МфЖ, така и от изтъкнати дейци в областта на политиката, медиите и културата. Подробности за условията за кандидатстване за наградата ще бъдат оповестени на Втория медиен форум на страните от Източна Европа през ноември в София. Наградата за журналистическа смелост ще бъде връчена за първи път през 2009 г. *** Бодо Хомбах, главен управител на медийна група ВАЦ снимка: "24 часа"
четвъртък, 15 май 2008 00:01:00

Myspace осъди спамери за $234 млн.

News.bg - Технологии
Myspace осъди спамери за $234 млн.

Популярният портал Myspace осъди известни спамери за 234 милиона долара, като по този начин постави рекорд по сума за компенсации, получена от такова дело, съобщи AP. Съдът задължи да изплатят тази сума Сенфорд Уолъс (Sanford Wallace), известен с прозвището "Краля на спама" и Уолтър Рейнс (Walter Rines) - двама от най-големите разпространители на спам в интернет. Отбелязва се, че двамата ответника по делото не са се явили в съда. Според представители на Myspace, дори и компенсацията да не бъде изплатена, решението на съда се окачествява от компанията като голяма победа в борбата със спама. Хеманшу Нигам (Hemanshu Nigam), ръководител на отдела по защита на информацията в Myspace, смята, че сега заинтересуваните от разпространение на спам лица ще помислят два пъти, преди да започнат да го правят. През 90-те години на миналия век компанията на Уолъс Cyber Promotions е изпращала по 30 милиона спам-писма на ден. През 1997 г. за успешната му дейност в интернет Уолъс бил удостоен с Шнобелова премия, шеговит аналог на Нобеловата премия, присъждана за съмнителни достижения в някоя област. Местоживеенето на Уолъс и Рейнс остава неизвестно. 14.05.2008 четвъртък, 15 май 2008 00:01:00

Нова услуга на Google - Friend Connect

News.bg - Технологии
Нова услуга на Google - Friend Connect

Google представи нова услуга с название Friend Connect, която позволява без особени усилия да се добавят социално ориентирани функции на обикновените сайтове, съобщава PCworld.bg. Google Friend Connect работи по следния начин. Собственикът на сайта, желаещ да добави в него социални елементи, трябва да избере от вече готови фрагменти на програмен код и да ги внедри в своята уеб страница. Google предоставя най-разнообразни социални допълнения, включително средства за обмен на съобщения, цифрови снимки, инструменти за разглеждане и т.н. Към ресурсите, използващи допълненията Friend Connect, посетителите могат да се включат с помощта на своите акаунти в Google, Yahoo, AIM, както и с акаунтите в други услуги, поддържащи системата за идентификация OpenID. Освен това, допълненията Friend Connect позволяват взаимодействие с посетителите на популярните социални мрежи, напримерFacebook, hi5, Orkut, Plaxo и др. Google подчертава, че услугата Friend Connect позволява на собствениците на сайтове, които нямат особена представа от уеб програмиране, без проблеми да придадат на своите ресурси социална насоченост. Всичко, което е нужно да се направи и е да се избере и да се вгради в страницата избрания код с нужната функционалност. За сега Friend Connect все още е на стадий закрити тестове и може да се пробва само със специална покана, а кога ще бъде пусната официално компанията не съобщава. В същото време, през миналата седмица Google представи новия си продукт Web Security for Enterprise. Това решение е предназначено за корпоративните потребители и позволява да се защитят компютърните мрежи от опасен софтуер. Освен това, Web Security for Enterprise дава възможност за предоставяне на услуги за безопасност на отдалечени служители по модела „софтуерът като услуга". 14.05.2008 четвъртък, 15 май 2008 00:01:00

Vbox7 сключи договори с Пайнер и ProAmSports

News.bg - У нас
Vbox7 сключи договори с Пайнер и ProAmSports

Популярният български сайт за обмен на потребителски генерирано съдържание vbox7.com сключи договори за ползване на оригинално съдържание с две български компании. ProAmSports.bg и Пайнер ще предоставят аудио, видео и снимков материал за целите на сайта, съобщиха от Нет Инфо.БГ, в чийто състав е vbox7. Оригиналното съдържание на сайта на спортна тематика и продукцията на Телевизия „Планета" ще бъдат представени в тематично обособени канали в сайта. „Така потребителите могат да намират по-лесно харесваните от тях песни и видео клипове на музикална и спортна тематика", каза Слави Николов, един от основателите и понастоящем управител на vbox7.com. Тази стъпка ще популяризира видеото като медиен формат не само със забавен, но и с образователен ефект, единодушни са страните-партньори. Според Христо Гюрковски, собственик на proamsports.bg, подобен тип партньорство позволява намирането в интернет на съдържание, което стандартните медии не могат да предоставят. „Винаги сме се стремели към легализиране и регламентирано разпространение на продуктите на „Пайнер" в интернет пространството. В лицето на Нет Инфо виждаме подходящ партньор, чрез който нашата концепция ще получи практическа реализация и реални измерения онлайн", заяви Христо Димитров, управител на телевизия „Планета". 14.05.2008 четвъртък, 15 май 2008 00:01:00

Как интернет избута журналистите в ъгъла

Дневник - 15 стр.
Как интернет избута журналистите в ъгъла


Радиото агонизира, пресата си отива, телевизиите откриват интернет сайтове, иде епохата на новите медии. След няколко години на ентусиазъм за дигиталното информационно бъдеще се появиха и първите тревожни сигнали, че нещо не е наред. Тази седмица „Дневник“ предлага част от дебата и откъси от няколко книги на тази тема, предизвикали бурни спорове. Не става дума за вас, журналистите, а за институцията. Вие не разказвате цялата истина и хората все по-малко ви вярват.“ Това обяснява американката Фей Андерсън, типичен представител на новата вълна на т.нар. гражданска журналистика. Хосе Антонио Варгас от в. „Вашингтон пост“, който разказва за това явление, шеговито подмята, че внимателно записва всяка нейна дума, за да не би случайно да го обвинят, че е цитирал госпожица Андерсън неточно. Според мислещите като нея хиляди и хиляди хора на Запад всеки може да бъде журналист, стига да има връзка с интернет. „Създайте си блог, много е лесно. Научете се да си записвате подкаст, няма да се измъчите.“ Иска ми се да й кажа „хей, не е толкова просто да си журналист“, но си държа езика зад зъбите и слушам, продължава Варгас. Защото е факт, че независимо от кандидатите за президент и техните предизборни щабове безпрецедентен брой американци участват в това грандиозно политическо начинание благодарение на глобалната мрежа. Огромни потоци от критики срещу водещите печатни издания и телевизионни канали и инструкции към начинаещите блогъри и граждани-журналисти заливат дигиталното пространство и под лозунга „Това е новата журналистика!“ дават шанс на милиони хора, чийто глас досега оставаше нечут. А чува ли ги някой изобщо? Наистина ли това е журналистика? Каква е разликата между гражданин-журналист и политически блогър? В термина гражданин-журналист има нещо оруелско, казва Андрю Кийн, автор на скандалната книга „Култът към аматьора“, критикуваща концепцията на Web 2.0, според която определено не е добре, че всеки може да качва съдържание в интернет. „Хората се превръщат в Биг брадър чрез камерата или клавиатурата си. Те търчат навсякъде след кандидатите и това е отвратително. Не се става изведнъж велик журналист по същия начин, по който не можеш лесно да си велик готвач или футболист. Журналистите следват определени стандарти и етичен кодекс. При тях господстващият принцип е обективността. Не е така в света на гражданската журналистика, където всичко може дамине и фактите се омесват с измислиците. Традиционната журналистика е тази на нюансите, интернет медиите размахват чук.“ Други смятат, че този процес обогатява журналистиката с истории за обикновени хора и техните гледни точки, въпроси и спорове. Майкъл Стивънс, който преподава история на медиите в Нюйоркския университет, казва, че гражданската журналистика ни връща във времената на новините, предавани от уста на уста, когато общността се е събирала на мегдана, или в по-нови времена - към бурните 60 години, когато гневната младеж бълваше лавина от листовки, памфлети и самиздат. Стивънс прави разлика между гражданската журналистика и политическия блог - първото е типична репортерска работа, а второто е по-скоро пропаганда. „Наистина няма определение какво е гражданин-журналист, само многобройни премери“, посочва Дан Гилмор, коментатор във вестник „Сан Хосе Мъркюри нюз“ и автор на книгата „Ние, медията: Теренната журналистика от хората и за хората“. Тези примери се простират от професионални журналисти до такива, които от време на време искат да разкажат нещо, без да претендират, че са новинари. „Те се възползват от целия нов арсенал от цифрови камери и блогове, като много често мотивацията им идва от голямото разочарование от традиционните медии и обвързването им с всевъзможни анализатори, политически кръгове, социолози, стратези и финансисти на кампании като източници.“ Но само няколко месеца по-късно нещата не изглеждат толкова революционни колкото ги описваха възторжено любителите на гражданската журналистика миналата есен. Обещанията, че се задават „YouTube избори“ се удавиха във вълната от пропаганда, заливаща избирателите през традиционни медии. Самите кандидати умело се защитават от т.нар. дигитални воайори и производители на аматьорски филмчета. Никой досега не е успял да пробие в личното пространство на Хилари Клинтън, Барак Обама или Джон Маккейн и да ги изтипоса с нещо скандално в интернет, където интересът се генерира именно от евтини скандали, а не от спорове за идеи и политически концепции. Затова засега интернет не е повлиял драматично на хода на кампанията. Не се случи и дигиталното цунами - вярно, че всеки кандидат инвестира в нови медии, чрез които да се рекламира, да присъства в популярни места като Facebook и MySpace и да набира там хиляди „приятели“. Но политическият ефект от подобни ходове е под въпрос най-малкото защото масовият потребител на тези сайтове не е на възраст да гласува. Нито един от кандидатите не е и творение на интернет. Да, през глобалната мрежа се набират милиони долари дарения за кампаниите. В САЩ се заговори за възникването на т.нар кликокрация - масирано използване на мрежата за организиране и финансиране на щабовете и симпатизантите. Стига да имате банкова карта, трябват ви три кликвания с мишката, за да дадете своя принос за предпочитания кандидат. Не случайно Клинтън и Обама заедно набраха онлайн 75 милиона долара само през февруари. Ако политиката е пари, сигурно сте забелязали, че на пазара има нова банка, коментира по този повод „Вашингтон пост“. Гражданската журналистика не замести традиционните медии като основно бойно поле на кандидатите. Блогосферата е доминирана от безкомпромисни крайнолеви или крайно-десни автори, но техните послания нямат ефект върху масовия избирател. Господар на дебата си остават сблъсъците пред телевизионните камери, а това, че Си Ен Ен ги предаваше и по YouTube, само потвърждава, а не опровергава този факт. Не се състоя и дигитализирането на политиката Всички кандидати обикалят от зала на зала за лични срещи с избиратели и поддръжници, а не седят пред компютъра, за да бъдат препредавани в интернет. Основната причина е, че интернет изисква 24-часово „включване“ на съответния политик, а това е не само физически невъзможно, но и подкопава контрола върху предаването на послания. Кампаниите са начинание централизирано, йерархично, разчетено във времето, със собствена хореография и контрол. Интернет може със светкавична скорост да разпространи послание, но и около него да се струпа цяла армия от потребители, които да го ликвидират. В това е очарованието, но и проклятието на мрежата. Избирателите могат по-лесно да четат и гледат посланията и да си ги препредават, но това не премахва традиционния проблем за оформяне на едно малко твърдо хиперактивно електорално ядро и голяма група неинформирани избиратели. Коварни са и опитите да се привлича внимание с триковете на интернет - ефектни клипове и виртуални реклами, които обаче не се превръщат в избирателна подкрепа в реалния свят. В същото време има нещо, което си заслужава да бъде забелязано - партньорството или дори т.нар. синергия между традиционни и нови медии Правят го Рупърт Мърдок и Би Би Си например и от това може да се роди мощна смес от журналистически професионализъм, предприемаческа агресивност и нови технологии. Благодарение на това рязко може да се повиши скоростта на движение на такива начинания по информационните магистрали, като се съхрани тяхната адекватност, съдържателност и отговорност. Което обаче не премахва фундаментален проблем на традиционната журналистика - че в очите на читателите, зрителите и слушателите си тя продължава да кара на автопилот и изглежда като портиер, който решава кое е важно за обществения интерес и кое не. Интернет разтвори с трясък охраняваната врата, избута встрани професионалните журналисти и превръща читателите в репортери и коментатори. Въпросът е къде е прагът, на който възторжените потребители ще преоткрият, че професионализмът трябва да се цени, че качествената информация струва пари и че в крайна сметка по-важна е самата информация, а не пътят, по който се стига до нея и начинът на създаването й.
четвъртък, 15 май 2008 04:15:33