събота, 8 март 2008 г.

Деница Сачева, изпълнителен директор на Intel Day Solution: Да колекционираш...емоционални мигове

Деница Сачева, изпълнителен директор на Intel Day Solution: Да колекционираш...емоционални мигове
сп. Пик
Илеана СТОЯНОВА
Известно е, че в XXI в. да ръководиш добре бизнес, означава да управляваш неговото бъдеше, а да управляваш бъдещето - да управляваш информацията. Днес немалко хора се занимават с модерната специалност public relations, или, както вече е придобило гражданственост, PR. У нас ги наричат консултанти по публичен имидж и връзки с обществеността и се смята, че в голяма степен управляват информационните потоци.
Никога не съм планирала живота си, не предполагах, че иде се занимавам с връзки с обществеността, споделя Деница Сачева, изпълнителен директор на една от младите, но бързо развиващи се фирми в областта на PR-a, агенцията Intel Day Solution. 35-годишната блондинка определя себе си като умерен оптимист и щастлив човек. За нея духовният живот е от голямо значение - духовните изживявания са движещата сила напред. Не се вълнува от материалните ценности, без да страда от излишно охолство. Споделя, че до момента не й се е налагало да взема решение, което да се е основавало само на парите. От години, твърди Деница Сачева, за нея парите са средство, но не и цел.
Първоначално завършва туристически мениджмънт, а впоследствие социална педагогика и връзки с обществеността. Занимавала се е с туризъм, със социални дейности, със здравеопазване. Била е началник на кабинета на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев през 1999 - 2001 г. Разбира се, през цялото време е присъствало и онова свързващо звено - комуникацията с хората и управлението на комуникациите.
Общоприето е PR-ът да се свързва единствено с медиите. Според Деница Сачева това е секторът, който по някакъв начин структурира комуникацията и информацията между хората. При завръщането си в края на януари т. г. от Ню Йорк, където участва в годишната среща на Международната асоциация no PR /IPRA/, в която членуват приблизително 1100 специалисти no PR от 100 страни, тя споделя, че там е коментиран смисълът на тяхната професия, а именно, че те са „архитекти на разговора". И наистина всеки е бил свидетел как в немалко ситуации са възниквали ненужни спорове между хора, които „не говорят на един език" или просто говорят, без да се чуват. Затова според Деница Сачева ролята на PR-a е да изгради тази „архитектура" на разговора между хората.
Стратегическо мислене и усет към дребните неща
- това е житейската и професионалната й философия.
Започва да прави PR в Министерството на труда и социалната политика преди 12 години, но активно и целенасочено се заема с професията
през 2001 г., когато заедно със състуденти от факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет със собствени капитали създават PR агенцията Intel Day Solution. Впоследствие привлича и колеги от Нов български университет и така формира един мотивиран да успее младежки екип. Това е особено важно за креативните и интересни решения, но от друга страна, е недостатък в днешно време, защото липсва сериозен „икономически гръб". Известно е, че повечето подобни агенции са създадени от икономически структури или като клонове на чужди организации. В България има около четири-пет PR агенции като Intel Day Solution, създадени от „абсолютното нищо", споделя Деница Сачева. Това не пречи обаче през 2007 г. да грабне престижния приз на световната PR общност и по-специално на IPRA за националната кампания за превенция на болестта „птичи грип", която агенцията направи в района на с. Слънчоглед, където възникна кризата. Наградата е присъдена, защото агенцията всъщност не е използвала медиите в своята кампания, комуникационни канали са били джамиите и магазините за хляб. Хората от селото смятали, че Аллах е пратил страшната болест по птиците, и затова младежите от Intel Day Solution предложили чрез джамиите да им обясняват как да се предпазват в бъдеще.
френският писател Антоан дьо Сент-Екзюпери смята, че има само едно истинско богатство, и то е общуването между жората... Това е така, защото човек се чувства удовлетворен от общуването, между него и заобикалящите го протичат идеи, знания, чувства...
Аз се чувствам удовлетворена тогава, когато от работата ми има смисъл. Много хора смятат, че за една PR кампания най-важното е да има лого и послание. А според мен най-важно е да има смисъл и дух, Защото, ако е без смисъл, не е професионално предизвикателство. Затова тези, които са с общественополезен смисъл, са най-интересни. Разбира се, частна фирма, която трябва да осигури издръжката на 12 души, не може да си позволи лукса винаги да избира, понякога се налага да работи и по комерсиални проекти.
Фирмите за връзки с обществеността имат за цел осигуряването на публичност, както и създаването на корпоративен имидж. Интересно е как те определят какво да се каже, на кого и колко често. Секторите, в които работи агенцията Intel Day Solution, са здравеопазване, социална политика, култура и политически PR. Определящото е опитът на хората, които работят в нея. За да направиш една кампания, трябва добре да познаваш сектора, за който работиш - проблемите, структурите в него, неформалните отношения между хората там. Защото, ако не си по-задълбочен в работата си, ще бъдеш занаятчия. Неслучайно са се нарекли така - Intel Day Solution - интелигентни решения всеки ден...
За да се успее в този бизнес, трябват въображение, чувство за хумор и богат интелект
В нашата професия човек трябва да има много голямо въображение, тъй като няма готови рецепти. Всичко зависи от конкретните хора и от конкретните проблеми. Необходимо е да познаваш обстановката в страната, какви са общите тенденции - политически и икономически. Нужна е гъвкавост, добронамереност и позитивност при решаването на проблемите. Трябва да умееш да обшуваш с различни хора - умни и глупави; много богати и много бедни... Когато пък се работи политически PR, там отношенията са съвсем различни, разнородни хора с различни идеи и амбиции. А това е много изтоидително и бих казала „енергийно изпиващо". С обикновените хора е различно - тези хора са възхитителни и ме вдъхновяват. Виждам как приемат нещастието, как го преживяват, каква философия имат за живота. Много е важно как един човек преживява страданието, защото то е голям „лакмус" за човешкия характер. Всичко това споделя Деница Сачева и допълва, че е работила с роми и с турци, със самотни майки, с приемни семейства, с увредени деца, разказва, че се е натъквала на много житейски истории, които са я вдъхновявали в последствие...
Широко разпространено е твърдението, че за да се направи успешна кариера днес, са необходими гениалност, вяра и постоянство.
Винази се заплаща цена и тя е висока
Успехът си има своята цена, която всеки избира дали да заплати. Понякога коства здравето, свободното време, контактите с близки хора. Но когато човек осъзнае, че има талант за някаква работа, трябва да го развива.
До момента съм заложила повече на кариерата си, отколкото на личния живот, споделя Деница Сачева. Сметнала съм, че така съм по-полезна на този етап. Вероятно в друг момент ще разменя приоритетите. Професионалното ми напрежение е огромно.
Все пак според нея има баланс между това, което дава от себе си, и това, което получава. Намира баланса между работата и личните емоции. Тя харесва живота си. За нея личният живот представлява общуване между двама души със сходни интереси, то8а прави Връзката стабилна и смислена.
Според стара китайска поговорка, ако не променим посоката си, вероятно ще стигнем там, закъдето сме се запътили. Младата жена обича устойчивите неща, нещата, които са смислени, обича да върви напред. Закъде се е запътила? Интересни са й международните PR кампании, които
обхващат повече от една страна, няколко континента, няколко култури... С други думи, трудните, мащабните проекти, интересните политически или бизнес проекти. Нова професия, която се оформя напоследък, е т. нар. „обществена дипломация", от която е увлечена и тя.
„Колекционира" четирилистни детелини и...емоционални мигове
Напоследък психолозите твърдят, че ако човек умее да изживява с пълнота Всеки свой миг, той е направо интелигентен, защото притежава най-сигурното оръжие срещу стреса и неврозите.
Изживявам пълноценно всичко, което ми се случва, и имам памет за хубавото. В трудни моменти си припомням хубави емоции и това ме зарежда. Непрекъснато търся нещо, което да ме зарежда духовно. Нещо дребно, което ми носи радост - например страстта ми към отглеждане на цветя. Обичам да „колекционирам" четирилистни детелини. Много често ги намирам из полето, веднъж даже намерих седем на едно място край брега на река Дунав В Русе. Изобщо съм от хората, които забелязват и дребните неща, дори това ме радва.
„Ахилесовата пета"
Хората от зодия Скорпион са прекомерно емоционални. Това понякога помага, друг път вреди. Според Деница Сачева прекалената й добронамереност към хората и-нещата от живота й пречи, постоянно дава шанс както на хора, така и на конкретни ситуации да се развият, да се съградят. Грешила е многократно и твърди, че успехът е функция на талант, късмет и провали.
Правейки равносметка за себе си, смята, че се развива благодарение на това, че е самокритична, а също така, защото винаги търси етиката 8 отношенията между хората. Държи да не изменя на своята същност, да бъде в хармония с вътрешното си „аз".
Къде е .мястото на мечтите
Мечтите ми помагат - винаги успявам сама „да се изтегля от блатото за косата" подобно на Барон Мюнхаузен и така да се измъкна от временните състояния на падове. Мечтая за пътешествия до далечни екзотични страни, до непознати и странни места. Пътуванията винаги ме зареждате енергия. Мечтая за определени неща както в професията си, така и в личния живот. Имам планове и за фирмата Intel Day Solution, които ще реализирам.
стр. 52 – 53, 54 – 55

Честваме Международния ден на жената

Честваме Международния ден на жената

дата : 8 март 2008 г. 8:47 ч.
От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март



Днес е Международният ден на жената, който се чества като празник на международната солидарност, сила и сплотеност на жените. Началото на съвременния празник е свързано с женските движения за равни права с мъжете и борба против войната и насилието.

Още в древността жената е водила борба за равнопоставеност в обществото. В древна Гърция Лизистрата обявила сексуална стачка на мъжете, за да се сложи край на войната.

По време на Френската революция парижките жени излизат по улиците с лозунгите "свобода, равенство, братство". Идеята за Международен ден на жената възниква в началото на 20 век.

Историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.

През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американските жени са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари.

През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва ежегодно.

В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия.

От 1914 г. отбелязването в различните страни е на датата 8 март. Този празник се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

Инвазията на блоговете

Инвазията на блоговете

И нередовното поддържане на уебдневници вече се отплаща добре с рекламни приходи
в. Капитал
Андриан Георгиев

Хората, които публикуват в блогове, като цяло са по-щастливи от офлайн аудиторията. До това парадоксално заключение е стигнало скорошно проучване на Swinburne University of Technology. Добрите новини сочат, че интернет публицистите водят по-здравословен и щастлив социален живот. Изследването дори твърди, че блогърите са по-малко депресирани и угрижени.

Освен намаляване на стреса онлайн дневниците имат още един позитивен ефект, изразен в шумолене на зелени банкноти. Или поне за някои от авторите. Вече почти не се изискват технически знания, за да създадете популярен блог и да намерите своята аудитория, стига да имате нещо ценно за казване, казва Ким Малоун Скот, директор онлайн продажби в рекламната програма Google AdSense, пред Асошиейтед прес. Тя допълва, че колкото по-ценна е информацията, толкова повече читатели ще натрупате, а оттам и рекламни приходи. Много хора, които в професията си нямат нищо общо с интернет, поддържат блогове единствено като хоби. Това явление е познато като нередовно блогване (casual blogging) и съществува от доста дълго време. Отскоро обаче тези странични интереси се превръщат и в

Съвсем рентабилна дейност

Кандис Чои от Асошиейтед прес дава пример със Зак Брукс и неговия midtownlunch.com. Авторът на блога обикаля кулинарните заведения в Манхатън и споделя своите наблюдения за евтините обяди, които може да откриете там. Неговият двегодишен блог разчита на дневна аудитория от около 2000 души, но въпреки това Брукс изкарва от това $1000 месечно. Друг успешен модел е намерен от Самюел Чи - бивш спортен журналист, който ден преди мачовете от колежанското първенство по американски футбол публикува своите прогнозни резултати на bcsguru.com. През уикендите, когато играят отборите, броят на неговите читатели надхвърля 4000 души, а приходите му за целия сезон достигат $8000. За разлика от професионални автори като Майк Арингтън (TechCrunch), Ом Малик (GigaOm) и Ариана Хъфингтън (HuffingtonPost), отчитащи шестцифрени годишни приходи, нередовните блогъри като Чи и Брукс пишат единствено за свое удовлетворение и не разчитат на интернет, за да изкарват своята прехрана.

Ако все още се колебаете дали да започнете блог, помнете съвета на The Manolo, който пише за обувки в специализирания shoeblogs.com. Той заявява пред ReadWriteWeb, че най-важното условие да успееш е да си различен, тъй като в претъпканата блогосфера има още поне 50 хил. души, които вероятно публикуват на избраната от вас тема. Със сигурност няма да загубите нищо. Не можем да кажем същото обаче за вестниците, които са най-големите потърпевши от растящата популярност на интернет дневниците. Сравнение между термините newspaper и blog в статическата услуга Google Trends показва, че тази нова онлайн медия е в пъти по-търсена дума в интернет от хартиените издания.


Блогване на живо
Все по-популярно става отразяването на събития в реално време на страниците на различни онлайн дневници, или т.нар. live blogging. Това могат да бъдат спортни мачове, конференции, политически речи и т.н. По този начин може да създавате дискусии на живо, да предизвикате моментални коментари и да задържате интереса на посетителите си. Появи се и безплатната уебуслуга CoverItLive, която помага на начинаещите онлайн репортери максимално лесно и интуитивно да организират записките си.

Ентусиазмът около live blogging обаче подминава някои организатори на събития, които открито се опълчват срещу това явление. Международният съвет по крикет (ICC) например обмисля да наложи забрана на блогъри, отразяващи мачове, освен ако не си платят за това. Заради live blogging-а Националната колежанска атлетическа асоциация (NCAA) дори въведе ограничения за броя на публикациите за всяко полувреме.

Качествената програма е лукс, но всеки може да си я позволи

Качествената програма е лукс, но всеки може да си я позволи

Ключът към успешното развитие на платената телевизия е в богатата оферта от големи кинохитове
Фотограф: Архив: HBO

Профил

Александър Кутела е вицепрезидент оригинална продукция и управление на марката на HBO за Централна Европа и президент на НВО в Полша. През 2000 г. става генерален директор на НВО в Полша, където следи за развитието на каналите HBO, Cinemax и AXN. От 2005 отговаря и за HBO в България и Румъния.

"Семейство Сопрано", "Сексът и градът" , "Рим" са някои от най-известните и обичани сериали на платения тв канал HBO. Съвсем логично те са любими и на вицепрезидента на HBO за Централна Европа Александър Кутела. Идната седмица той ще дойде в България, за да представи документалните поредици и локалните продукции на HBO в Централна Европа за годината.

Въпреки че има вече 36-годишна история, каналът навлезе на българския пазар едва през 2002 г. Общият брой на домакинствата в страната, гледащи филмовите канали от групата на НВО (НВО и "Синемaкс") , надхвърля 130 000 по данни на HBO - България.

Луксът платена телевизия

НВО е първата и единствена засега в България платена телевизия, което прави конкурирането й с останалите на пазара малко по-особено. Когато аудиторията има възможността да избира, тя е взискателна и трудно плаща за добавената стойност на каналите. Според Кутела ключът към успешното развитие на подобен тип телевизия е в богатата оферта от нови и големи кинохитове плюс собствена продукция, чието съдържание да е ексклузивно и да може да се гледа само по този канал. Важен елемент в случая на HBO, който й дава предимство, е липсата на реклами, тоест продължителни прекъсвания на програмата.

Кутела е категоричен, че платената телевизия все още е вид лукс, който обаче повечето хора могат да си позволят. Той твърди, че за да бъдат адекватни на българските условия, те задължително се съобразяват с местните специфики. "Хората от централноевропейските страни имат много общо, но от друга страна, имат и важни различия. Ние наблюдаваме зрителските предпочитания и навици чрез телеметрия и качествено проучване." Наред с разбирането на особеностите на всяка страна Кутела посочва, че тяхната основна задача на пазарите, на които оперират, е да създават модата и стандартите, а не да ги следват.

Диференцирай или умри

Например в Полша, разказва Кутела, тв средата е много по-наситена от българската. Там НВО се бори и с други платени канали като Canal+, Nonstop Kino, както и VoD (Video on Demand - видео по заявка) каналите. Това прави полския пазар уникален, защото по принцип на един тв пазар няма повече от един платен канал. Изходът в тази ситуация е: "Диференцирай или умри", цитира Кутела любимия си маркетинг гуру Джак Траут и допълва: "Ключът към успеха е да изградиш уникална оферта, базирана на най-добрите филмови продукции, най-актуалните и тези с най-добрия подбор на популярни актьори и впечатляващи бюджети." Александър Кутела обяснява още, че за да си конкурентен на такъв пазар, трябва да си в час с новите технологии. Не пропуска да даде и пример с най-актуалната услуга, която предлагат в Централна Европа - HBO Digital, чрез която зрителите ще имат възможност да си направят собствена програмна схема. "Новите технологии могат и трябва да се използват за доставяне на нови услуги на клиентите, отколкото да предизвикват страх", казва вицепрезидентът на HBO в отговор на другото предизвикателство пред платените телевизии - интернет и Pay per view услугите. Според него, ако предлагаш достатъчно атрактивно съдържание на разумна цена, няма начин да не си успешен, независимо от начина на разпространение.
в. Капитал

Самюел Джексън е новото лице на "Върджин медия"

Самюел Джексън е новото лице на "Върджин медия"
actualno.com
Самюел Джексън е новото лице на британската кабелна ТВ компания "Върджин медия", съобщи Ай Ем Ди Би.
Актьорът е поредната знаменитост, която ще популяризира телекомуникационната марка.
Той ще смени звездата от "Криминале" Ума Търман. Джеймс Кид от "Върджин медия" заяви: "Много ще се радваме да работим със Самюел в новата ни рекламна кампания, защото той се харесва на млади и стари.
Не бихме могли да измислим по-добра реклама от него за най-добрата телевизионна компания във Великобритания". Рекламите с участието на Джексън ще бъдат излъчени на Острова през април. БТА
07.03.2008

Би Ти Ви са първи и без Ани Салич

Би Ти Ви са първи и без Ани Салич
в. Труд
Ваня ЕМИЛОВА, Соня СПАСОВА
„Ани Салич я няма! Кой ли изобщо вече гледа новините на Би Ти Ви?" Тъжен фен на известната нови-нарка е изплакал мъката си в интернет. И други подобни мнения провокираха „Труд" да провери какви са рейтингите на новинарските емисии по националните телевизии през февруари и дали и без Ани Салич „Би Ти Ви новините" са най-гледаните в ефира.
Според данните на Тв план/ТНС най-много зрители са се осведомявали какво се е случило през деня от вечерните новини на Би Ти Ви с водещи Юксел Кадриев и временната му партньорка Ирина Костадинова. Предпочитали са ги средно 1,3 млн. души всяка вечер, колкото общо е аудиторията на другите две централни емисии - по Нова тв и БНТ. С уговорката, че новините на Би Ти Ви започват и най-рано - от 19 ч, а на държавната медия са последни - от 20 ч.
Данните на другата пийпълметрична агенция -ГФК, с която работи Нова тв, са по-различни. Според тях новините на Нова се следят средно от 561 500 души, а на конкурентите им от Би Ти Ви -1 085 800 зрители.
От телевизията на Рупърт Мърдок уточниха, че Ани Салич е ползвала 20-дневен отпуск след края на шоуто „Великолепната шесторка" и от този понеделник ще бъде на екран.
Освен за новините поискахме данни за гледаемостта и на сутрешните блокове през втория месец от годината, защото и при тях конкуренцията става все по-ожесточена. Шефката на пийпълметричната агенция Тв план ЯНС Мила Николова наскоро обяви, че от началото на годината аудиторията на ранните предавания се е увеличила с близо 1 млн. души за всички блокове. А и водещите на „Тази сутрин", „Здравей, България" и „Денят започва" стават все по-добри в импровизациите пред екрана и в подбора на нестандартни гости и идеи.
Анна Цолова от Би Ти Ви наскоро направи истинска сензация в ефира - тя бе на косъм да се разридае. Емоционалната водеща първо жестоко се скара на русенците от кв. „Средна кула", които обясняваха защо няма да пуснат децата от Могилино да живеят до тях. А после аха да заплаче.
Преди ден пък „Здравей, България" пусна репортаж за уж мъртъв мъж, който се събудил и поискал да яде. Репортерката не успя да говори с него пред камерите, защото „мъртвецът" се напил и избягал от болницата. Аудиторията със сигурност обаче се е забавлявала с тази случка, както и с последвалия репортаж за истински цирк.
Според данните на Тв план/ТНС и през февруари най-много зрители са се будили с Би Ти Ви. Пик в интереса към „Тази сутрин" (523 хил. зрители) е имало на 29 февруари, точно в деня след пожара във влака София - Кардам, при който загинаха 9 души. Най-добрите постижения за „Здравей, България" на Нова тв са били на 21 февруари - 263 000 зрители, а на „Денят започва" на БНТ -126 хил. зрители - на 18-и.
Според данните на Тв план/ТНС сутрешната аудитория на частните телевизии се е покачила спрямо октомври 2007 г. с по около 100 000 души за сутрешните блокове на Би Ти Ви и Нова тв. При БНТ има спад от 99 000 на 96 000 души през февруари. Според данните на ГФК
сутрешният блок на Нова тв се гледа средно от 217 800 души, на Би Ти Ви - 351 600, а на БНТ-от 112 500 души.
***
Според данните на пийпълметричната агенция Тв план/ТНС новините на Би Ти Ви имат най-висок рейтинг сред конкурентите си.
стр. 16

Повсеместно покачване

Повсеместно покачване
в. Капитал
Пазарът на тв реклама в България се разраства като горски пожарМ
Много ни се искаше да можем да изведем една-две компании, благодарение на които пазарът на тв реклама е отчел позитивен резултат през 2007 г. Но не можем.
Не защото няма ръст, а защото от 50 компании, включени в класацията, само една ("Агрима холдинг") е намалила бюджета си през изминалата година. Всички останали отчитат ръст или са нови попълнения в топ 50 инвестиращи в тв реклама. Благодарение на това пазарът отчита умопомрачителните 62% ръст, като при най-големите рекламодатели нарастването е още по-голямо в сравнение с 2006 г. - 69%. В пари това означава, че през 2007 г. в тв реклама са вложени 563.779 млн. лева в сравнение с 349.604 млн. лева.
Данните, използвани за класацията на най-големите инвеститори в телевизионна реклама, са от мониторинга на агенцията за маркетингови проучвания Market Links. В него попадат само 10 от тв каналите в страната - bTV, "Нова тв", "Канал 1", Fox Life, Diema+, TV7, Mad TV, BBT, City TV и The Voice. Мониторингът не включва рекламите на sms игри, продажба на мелодии и картинки за мобилни телефони и концертна дейност. Данните са базирани на официалните тарифи на телевизиите и не отчитат комисионите, отстъпките за обем и бартерните сделки на рекламните агенции, медиа шоповете и рекламодателите, купуващи директно рекламно време. За получаването на по-реална представа за рекламните инвестиции от тези суми е прието да се вадят от 15% до 50%.
Абсолютен рекордьор по ръст е компанията Reckitt Benckiser (базирана в Лондон мултинационална компания за бързооборотни стоки) с 549% увеличение до 10.497 млн. лева спрямо 2006 г., което праща компанията от 33 място преди година до 12 позиция за 2007 г. "Ръстът на продажбите е изключително висок, марките на Reckitt Benckiser са с голяма популярност на българския пазар", обяснява Марина Тенева, търговски маркетинг мениджър на компанията. Тя казва, че в някои от продуктовите категории марките на Reckitt Benckiser са единствените, подкрепяни от рекламни активности и дава за пример Vanish и Calgon. "През есента на 2005 г. [компанията] закупи Boots Health Care, с което придоби две изключително силни марки за българския пазар - Nurofen и Strepsils, като Reckitt Benckiser поема бизнеса в България през 2007 г.", допълни Тенева.
Друг рекламен шампион е веригата магазини 2be с бюджет от 6.343 млн. лева, ръст от 148% спрямо 2006 г. За разлика от конкурентите си, 2be няма ексклузивен договор с някой от операторите и работи с всички на пазара. Това разнообразие кара компанията да рекламира активно различните оферти на различните оператори, които често се променят дори и повече от веднъж на месец. По думите на маркетинг директора на 2be Ани Няголова "имаме предложения за всяка социална група, за всяка възраст и за всеки модел на потребление. Този сегментиран подход към пазара също влияе на рекламните ни бюджети." Друга причина са инвестициите не само в продуктови кампании, но и "в имиджови кампании, които са съвсем отделно перо в бюджета", обяснява Няголова.
Въпреки че MTel са увеличили тв бюджета си почти два пъти, все още са далеч зад вечния първи - най-големият рекламодател в света Procter & Gamble.
И Марина Тенева, и Ани Няголова очакват техните пазари да продължат да се разрастват през тази година. Което ще повиши и рекламните инвестиции на играчите. "Очаквам нарастване на конкуренцията и динамична среда, от която ще спечели клиента", казва Няголова. Големите риалити продукти на телевизиите също ще бъдат удобен носител на посланията на големите рекламодатели.
стр. 45, 46

Тръгват реклами за извънземни

Тръгват реклами за извънземни
в. Новинар
Британски производител на чипс ще изпрати първата реклама в Космоса, за да се види от евентуални извънземни. Астрономи канят британците да снимат за конкурс още 30-секундни клипове, а рекламата на победителя ще бъде излъчена от норвежки космически център в Свалбард. Сигналът ще бъде насочен към Слънчева система, отдалечена на 42 светлинни години от Земята и ще пътува 7 години до планети, обикалящи около звезда, подобна на Слънцето. Тя можело да има обитаема зона и по-малки планети, подобни на Земята, с извънземен живот. Авторът на спечелилата реклама ще получи 20 000 лири. Чакат се предложения до 18 май на www.doritos.co.uk.
стр. 32

Наистина добър пакет

Наистина добър пакет
в. Капитал
Няма нищо по-лошо от държавния или общинския монопол, освен... частния. Това би трябвало да знае най-добре Столична община, която има дългогодишен опит със скандалите и зле свършената работа от страна на двата концесионера - по чистотата и "Софийска вода". В момента обаче общината се опитва да потрети грешката.
Става въпрос за подготвяния договор, с който една фирма срещу комисиона ще продава билетите за градския транспорт от името на общината, като въведе единна електронна (тикет) система. Освен това тя ще реконструира спирките, като получи правото да отдава под наем прилежащите рекламни пана и павилиони.
Практиката на общината до момента е големите проекти да се задвижват главно преди избори. Така се случва и с този. Основната дейност по него е свършена от предишния общински съвет, който през лятото на 2007 г. открива процедура за избор на дългосрочен партньор, чиято основна задача е да въведе нов принцип за реализиране на приходите от градския транспорт. Водещата комисия, която се занимава с конкурса, е транспортната с председател Радослав Тошев - по това време общински съветник от "Гергьовден", а сега от управляващата група на ГЕРБ. Сред другите дейности, които общината иска да прехвърли на "партньор", е и доста общо зададеното "подобряване на сигурността и удобствата на пътниците". Идеята е това да става в сътрудничество с общинската транспортна фирма "Столична компания за градски транспорт" (СКГТ), с която да бъде създадено смесено дружество.
Обявата за конкурса е публикувана еднократно в "Труд" и "24 часа" (8 август 2007). Интересни са и изискванията към кандидатите. Само един поглед стига, за да се разбере защо една-единствена фирма се оказва заинтересувана от проекта. Активи с балансова стойност, не по-ниска от 85 млн. евро, и възможност за инвестиране минимум 30 млн. евро са долната граница за всички желаещи. Освен това се иска и участникът в публично-частното партньорство да има опит с подобна дейност в град от ЕС с над 1 млн. жители (американци не стават!?), както и да докаже два проекта за не по-малко от 85 млн. евро, в които си партнира с други държавни или общински предприятия. В общи линии няма да е пресилено да се каже, че критериите са писани като за австрийската група "Соравия" (виж карето), която има точно фирмената история, пожелана от СОС. Така след изтичането на срока за подаване на офертите общината се оказа организатор на класическо надбягване с един кон.
В медийно-рекламната месомелачка
Интригата се заплете през февруари 2008 г. когато кметът на София Бойко Борисов най-неочаквано удължи процедурата по тикет системата, въпреки че вече беше позволил сроковете и валидността на офертите да изтекат на 9 януари 2008 г. Сделката беше забавена заради смяната на караула в СОС след редовните местни избори през октомври 2007 г., а предишният общински съвет не посмя да я гласува в последните си дни. Всъщност с удължаването на процедурата Борисов изненадващо върна в играта "Соравия", която единствена беше подала документи за участие чрез дъщерната си фирма "СПТ България" ЕАД.
За естеството на публично-частното партньорство обаче и за неговите параметри стана ясно едва след като неофициално изтече проектодоговорът между "Столична компания за градски транспорт" (СКГТ), общината, "Метрополитен" ЕАД (фирмата, която обслужва метрото) и регистрираната от австрийската група "Соравия" специално за проекта "СПТ България". Този документ накара няколко агенции за външна реклама, собственици и разпространители на вестници да настръхнат. В него черно на бяло се видя, че частният партньор, освен че поема ангажимент да реконструира 1600 спирки и да изгради поне 1200 автомата за билети, ще придобие и правото да ползва и експлоатира и павилионите и рекламни пана. Това не ставаше ясно от първоначалните обяснения на общината.
Рекламите по спирките в центъра на София досега се държат от фирми на Красимир Гергов (виж в. Капитал - стр. 20), а сергиите за вестници винаги са били чувствителна тема. Сега, когато се очаква една фирма да контролира всичко това, общината и в частност кметът се оказват притиснати между непримирими интереси. При това не е съвсем ясно дали с удължаването на срока Борисов цели да форсира, или да провали сделката.
"Ние нямаме намерение да се намесваме в разпространението на вестници, нито ще ставаме фирма за малка външна реклама", коментира Димитър Самодумов, представител на "Соравия" и СПТ за България пред "Капитал". По думите му тези съоръжения ще бъдат отдадени на търг в напълно честна процедура и няма да бъдат разпределяни под масата. "Контактуваме с Радослав Тошев не защото баща му е главен редактор на в. "Труд", а защото той е председател на транспортната комисия", каза Самодумов. И добави, че "Соравия" не иска да размества установената бизнес среда по отношение на рекламата и разпространението на вестници и няма никакво намерение да обявява война на никой от рекламните и медийните босове.
Като тип успокоение към потенциалните засегнати страни от договора за тикет системата може би трябваше да подейства и писмото на кмета, изпратено преди седмица до съюза на издателите и асоциациите на рекламодателите. "Изграждането на съпътстващи елементи в обхвата на спирките (...) обекти за продаване на печатни издания, рекламни пана е акцесорно (допълнително задължение - бел. ред.) за процедурата, а не неин предмет", пише Борисов и продължава, че сключването на договор за тикет системата не предопределя управлението и стопанисването на тези обекти.
Кофти договор
Аргументите срещу договора със "Соравия" не свършват с вестниците и рекламата. Дори и главните (неакцесорните, ако използваме езика на кмета) задължения на частната фирма - свързани с продажбата на билети, контрола над пътниците чрез специално наети за целта от СПТ контрольори и полицаи и над трафика чрез GPS система за всички превозни средства, будят притеснение сред общинските съветниците от всички партии. От проектодокумента ясно се вижда, че големият задължен е общината.
Според финансовото предложение на "Соравия" фирмата се ангажира да инвестира в целия проект "минималната сума (но не повече от) 50 млн. евро". Срещу това в продължение на 10 (или 15) години ще получава комисиона от средно 11.3% от приходите от билети. Тя се ангажира да повиши приходите с 30%, като спре нередовните пътници. Според собствените й изчисления парите, за управление, които ще получи през първите четири години след въвеждането на системата, са около 90 млн. евро.
Освен това без ангажименти за конкретен размер на инвестиции "Соравия" ще ползва и отдава под наем всички активи и запаси, собственост на общината - спирки, преместваеми съоръжения.
Зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов отказа да коментира договора със "Соравия", но напомни, че през юни София ще има тикет система. Става дума за проект на чешката фирма "Микроелектроника", която срещу 2.9 млн. евро (от тях 2.5 млн. евро грант от холандското правителство) трябва да изгради апарати за билети в електротранспорта. За разлика от случая със СПТ обаче "Микроелектроника" няма да оперира със средствата от билетите.
"Неудобно ми е да коментирам думите на Стоилов, но искам да напомня, че това, по което работи чешката фирма, е тестова система за електронни билети. Техните апарати дори не са фискални и са на хартия като касови бележки", коментира Димитър Самодумов.
Все пак дори и представители на ГЕРБ признават, че в конкурса на СОС има пропуски и най-вече става дума за Закона за обществени поръчки (ЗОП), който би следвало да се прилага в подобни случаи. Председателят на транспортната комисия Радослав Тошев коментира, че процедурата не е по ЗОП, защото не се харчели обществени пари. Все пак запитан за правната формулировка на конкурса, който тече в момента, Радослав Тошев заяви пред "Капитал", че това е въпрос, който предстои да се уточнява.
Според представителя на "Соравия" Самодумов може да се говори за "отворена състезателна процедура, която прилича на всеки европейски търг, само че няма точен обект и не влиза в ЗОП". Проблемът е, че общината няма достатъчно опит с публично-частното партньорство, добави той.
От друга страна, обаче общината има
Достатъчно опит с договори за по 10-15 години
Липсата на яснота по въпроса и наличието на твърде много общински съветници, които "се информират от медиите", не дава индикации, че на едно толкова важно партньорство се гледа достатъчно сериозно. Поне не със същото внимание, с което австрийската страна си следи нещата, ако се съди по факта, че посланикът е лобирал за проекта. А по думите на Ервин Соравия, собственик на фирмата, самият кмет на Виена също е изпратил писмо на софийския си колега. Така стигаме до най-важния човек в схемата - Бойко Борисов, който за момента пази дипломатично мълчания за бъдещето на сделката, очевидно в очакване заинтересованите страни да се разберат сами. Ще дадем пресконференция до 10 дни, обещаха и Самодумов и Соравия. Означава ли това, че дотогава ще има подписан договор?
***
"Соравия" в България
Австрийската група "Соравия" планира да инвестира около 300 млн. евро в различи сектори в България до 2011 г. Досега дъщерната компания "Соравия риъл естейт" има построени три бизнес сгради в София - "Интернешънъл бизнес център", "Соравия център" и "Европарк". "Соравия" е на българския пазар от 1998 г. Компанията търси подходящи проекти в областта на недвижимите имоти в Сърбия и Румъния. Планира да навлезе и в бизнеса за безалкохолни напитки, натурални сокове и минерална вода в Югоизточна Европа. Австрийците вече купиха бутилиращата компания за вода с марката "Девин", която държи 30% от пазара в България. Третият сектор, в който "Соравия" планира да навлезе на българския пазар, е в областта на външната реклама. Групата развива тази дейност в Австрия, Словакия, Полша и Хърватия. У нас вече е регистрирала гружеството "Мегаборд", което е 100% собственост на групата.
стр. 18 – 19, 20

Yahoo дръпна пред Google по онлайн реклами

Yahoo дръпна пред Google по онлайн реклами
в. Сега
За пръв път през януари Google отбеляза спад на използването на платени линкове, което някои анализатори изтълкуваха като началото на края на периода на изключителен растеж на доходите от реклама на компанията.
Броят на потребителите на интернет, кликнали с мишката върху връзки с платен достъп при сърфиране в мрежата чрез търсачката Google, е намалял през януари с 0.3%, предаде АФП, като се позовава на проучване на комСкор (comScor).
През декември техният брой бе нараснал с 13%, а през третото тримесечие на 2007 г. - с 25%. За лидера сред интернет търсачките и рекламата онлайн този рязък спад контрастира с повишението от 15%, регистрирано при неговия по-малък събрат Yahoo.
При номер 3, „Майкрософт", спадът е от 9%. Проучването на комСкор, публикувано преди затварянето на Нюйоркската борса в понеделник миналата седмица, стана причина за спад с 4% на акциите на Google. Обезценяването продължи и във вторник - до 7% в края на деня. Краят на златната ера за Google приключи с -4.57% при 464.19 долара за акция, което е поевтиняване с повече от 32% от началото на годината.
Подобен развой е необичаен за Google, който привикна пазара към символични рекорди от 100-те долара в първия ден от появата си на борсата през август 2004 г. до 600 и 700 долара през октомври 2007 г. Вълнението на пазара нарасна и поради факта, че Google не се опита да изтълкува данните.
Това означава, че предвижданията на „Уолстрийт" може би трябва да се преразгледат по посока надолу, ако тенденцията продължи, изтъкват водещи анализатори. Според едни прогнозата е тревожна, според други - тя е преувеличена поради факта, че се отдава прекалено голямо значение на изследванията на комСкор.
Анализаторът Джордан Роън от „Кепитал Маркетс" е на мнение, че пазарът прекалено се взира в обемите. Той смята, че подобряването на доходността чрез нови разработки може да компенсира спада при обема.
стр. 46

Жената на Лачев рекламира "Булгартабак"

Жената на Лачев рекламира "Булгартабак"
в. Телеграф
Драгомир АНТОНОВ Катя ИЛИЕВА
900 000 евро е изхарчил "Булгартабак" за реклама на цигари във Ватикана, Италия и Сан Марино. Дали папата е пропушил българско "Виктори", още не е известно. Но гигантската сума за реклама е отишла при Мирела - жената на Христо Лачев, изпълнителен директор на "Булгартабак".
Благият семеен бизнес е установен от вътрешна проверка, назначена през септември 2006 г. Само един-единствен ТИР с цигари е продаден след мощната рекламна кампания.
Кампанията
Баснословната сума е пръсната, въпреки че предварително проучване е показало, че нашите папироси нямат реален шанс да се наложат на пазара в тези държави. Към тях интерес биха проявили само родните гастербайтери. В Сан Марино и Ватикана те не са много. Освен това проявили интерес само към "Виктори".
Информацията, че рекламната кампания е започнала преди фирмата да осъществи износ за тези държави, бе потвърдена и от бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката Георги Кадиев.
Кадиев уточни, че след приключването на проверката в "Булгартабак", фирмата е продължила да изнася цигари за Италия. Продуктите й обаче са останали нерентабилни, и се оказало, че пръснатите 900 000 евро са отишли на вятъра, тъй като цигарите почти не се търсели.
Позиция
"Износът започна едва месеци, след като са били наливани парите за реклама. Не знам дали това е маркетингов трик, но на нас ни се стори странно", добави Кадиев. - Констатирали сме странности, но за нередности тогава не успяхме да съберем доказателства. Сигнализирахме бившия министър на икономиката, и аз мисля, че той стори каквото е нужно. Всички тези странности са част от оперативната дейност на компанията, за която отговаря изпълнителният директор Христо Лачев".
стр. 8

Инвестор.БГ със 123% ръст на продажбите през февруари на годишна база

Инвестор.БГ със 123% ръст на продажбите през февруари на годишна база
Investor.bg
Инвестор.БГ АД реализира продажби в размер на 176 хил. лева през месец февруари 2008 г., което представлява ръст на продажбите от 123% в сравнение със същия месец на 2007 г., показва съобщение на дружеството в Бюлетин Investor.bg.
За януари 2008 г. размерът на продажбите беше 120 хил. лв., което е със 115% ръст на годишна база спрямо януари 2007 г. Ръстът през февруари спрямо януари тази година е 46,66%.
За 2008 г. Инвестор.БГ АД е обявил очаквания за 600 хил. лв. печалба, спрямо 362 хил. лв. печалба за 2007 г.
На 20 февруари тази година Инвестор.БГ АД и още седем интернет компании подписаха договор с Nielsen Online за измерване на интернет аудиторията в България. Целта на договора е основните играчи в сектора да постигнат максимална прозрачност при измерванията на аудиторията и при установяването на най-ефективните практики за онлайн реклама.
Така интернет секторът излезе крачка напред пред телевизиите, чиито продължаващи проблеми с измерването на рейтингите обединиха през февруари 11 от най-големите рекламодатели в България в Асоциация на българските рекламодатели (БАР).
За 2007 г. рекламният пазар у нас е нараснал с 28% до 243 млн. евро. Ръстът на рекламата в интернет беше 89%, а при външната реклама - 63%.
По време на днешната борсова сесия акциите на Инвестор.БГ отстъпиха с 5,18% до 13,73 лв. средна цена. За последните 12 месеца акциите на дружеството са се повишили със 78,12%.
07.03.2008

Hoвa тв взима 80 % от "Ева"

Hoвa тв взима 80 % от "Ева"
в. Експрес
"Антена България" ЕООД, под чиято шапка е Нова телевизия, е подала уведомление в Комисията за защита на конкуренцията, с което комисията се уведомява за желанието на компанията да придобие 80% от капитала на "Агенция Ева" ООД- гр. София - т.е. става дума за дамското сп. "Ева". Като резултат от сделката ще се засегне пазара на месечни списания, съдържащи информация за жената и на рекламата в такива списания. "Ева" е лидер в бранша и по тираж, и като рекламни приходи.
стр. 19

За прането и за лицето - милиони поравно

За прането и за лицето - милиони поравно
в. 24 часа
Десислава КОЛЕВА
40% от тв рекламите са прицелени в нежния пол.
По патриархалния модел мъжът осигурява прехраната на семейството, а жената е домакиня.
Дали това е минало? Или още е българска действителност?
Трудно бихме получили отговор и ако погледнем през картината, която ни представят тв рекламите, насочени към дамската половина от зрителите. В българските мащаби обаче те са 40% от бюджета на всички реклами в десет от най-гледаните телевизионни канали в България (по данни на „Маркет линкс" от края на миналата и началото на тази година).
Рекламите на перилни и почистващи препарати определено ще ни приближат към традиционната представа за жената като обслужваща домакинството персона, която пере, мие, чисти, глади.
Безспорно е, че тези реклами са насочени главно към жените въпреки някои мъжки персонажи (с мускули и/или без коса).
Ако пък се опитаме да си припомним рекламите за прахове за пране, неминуемо в съзнанието ни изникват един или два женски образа.
За изминалата 2007-а фирмите, по-голямата част от които са едни от най-големите рекламодатели, са инвестирали 71 599 милиона лв. за да убедят дамите, че именно техният продукт е най-подходящ за тях, когато са в ролята на домакинята.
От синия екран можем да видим и друг образ - този на еманципираната и модерна жена, за която поддържането на външността има съществено значение. Тук ще отнеме много редове да опишем многообразието от продукти за каузата на женската красота и самочувствие.
Но да маркираме най-съществените като шампоани и бои за коса, кремове за лице, спирали, червила, дезодоранти, парфюми, епилатори, маски и т.н.
Всички те са плодове на козметичната индустрия, която за миналата година е похарчила около 72 млн. лв. за телевизионна реклама. Доказателство за това са бюджетите за последните три месеца на някои популярни у нас марки като Pantene (634хил. лв.),
Head&Shoulders (732 хил. лв.), Wash&Go (277 хил. лв.), Elseve (318 хил. лв.), Nivea (218 хил. лв.) и Dove (169 хил. лв.).
Не бива да забравяме също, че около празници като 8 март и Свети Валентин активността на производителите на козметични продукти е значително повишена.
Повечето съвременни български жени в XXI век избират да приемат ролята не само на домакинята, но и на самоуважаваща се и държаща на своя външен вид дама.
Данните са на базата на мониторинг на „Маркет линкс" на 10 телевизионни канала в периода ноември 2007 - януари 2008 г. Рекламните бюджети са изчислявани спрямо официалните тарифи на телевизионните канали, без да бъдат отчитани отстъпки за медияшопове и рекламни агенции.
стр. 15

петък, 7 март 2008 г.

5 пъти повече приходи от такси за външна реклама очаква СО през 2008 г.


5 пъти повече приходи от такси за външна реклама очаква СО през 2008 г.


дата : 7 март 2008 г. 9:20 ч.


През 2008 г. са предвидени 15 млн. лв. в бюджета на Столична община да бъдат събрани от таксите за външна реклама, пише в новия си брой столичният вестник "Фактор".
Сумата е 5 пъти повече от приходите от тази дейност през 2007 г., когато в столичната хазна от билбордове и други рекламни съоръжения са влезли около 3 млн.лв.

Амбициозната задача стъпва върху влязлата в сила в края на миналата година Наредба за преместваемите обекти, за рекламните, информационни и декоративно-монументални елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община.

Това е една от новите такси, които Столичният общински съвет (СОС) въведе с новата наредба. Тя не съществуваше досега, а и да я имаше, за външната реклама в София цареше повече от година анархия от липса на нормативен акт, по който да се поставят паната.

Защото приетата през юли 2005-а наредба за преместваемите обекти, където рекламата бе вкарана, естествено не проработи и естествено в началото на 2007-а ВАС категорично й сложи кръст. И понеже е знайно, че в мътна вода риба най-лесно се лови, София бе залята от рекламни послания, поставени на всички възможни и невъзможни места. Без от това в общинския бюджет да влезе един лев.

В новосформирания СОС бързо влезе проект за наредба, в която бе вкарана рекламата по улици и площади. И също толкова набързо бе приета в края на 2007-а. Според нея за 5 квадратни метра рекламна площ във втора зона на столицата ще се заплаща право за поставяне на рекламно съоръжение от 11 лв., а за площ до 12 квадратни метра - 8 лв. Правото за поставяне се дължи на общината, независимо дали рекламното съоръжение е върху общински или частен терен.

15-те милиона лева ще се събират и от наемите за поставяне на рекламни елементи върху общински терени. Те са между 50 и 300 лв. на месец в зависимост от това в коя част на града са разположени. За рекламни пана по тротоарите и спирките на градския транспорт наемът е 240 лв. на месец. Дотук всичко изглежда ясно и точно.

За да проработи и сега действащата наредба, е необходимо изпълнението на поне няколко условия. Преди да започне да събира пари, общината трябва да установи колко, къде и кои са правилно и неправилно поставените рекламни съоръжения. За тази, на пръв поглед непосилна задача, се очаква специална заповед на главния архитект.

Иначе наредбата определя шест зони за рекламни съоръжения на територията на Столична община и постановява, че в най-централната част на София е забранено поставянето на рекламни послания. Големият проблем, обаче, идва с премахването на билбордовете. Според новата наредба сроковете за това вече са настъпили и текат след 20-ти февруари.

Но според мълчаливото съгласие на общината и фирмите, които поставят съоръженията, този срок ще бъде удължен. Засега е ясно само, че поне докато стане известна фирмата, която принудително ще маха билбордовете, нещата остават по старому.

Самата фирма ще бъде избрана с обществена поръчка и намеренията са до края на март да бъде подписан договор с една или две фирми, които ще въвеждат ред в рекламната действителност по софийските улици.

Междувременно съветниците ще решават дали ще има концесия за местата с рекламни послания. И колко дълги ще са договорите с фирмите. А това са все въпроси, натоварени от минали и настоящи партийни надмощия, липса на публичност и въпреки това - с надежди, че интересите на града могат да се съчетаят с интересите на фирмите за външна реклама.

Едно добро очакване, което може и да донесе 15 млн.лв. в бюджета на София

Държавата ще отпусне 1,5 млн. лв. за ЕКСПО 2008 в Сарагоса


Държавата ще отпусне 1,5 млн. лв. за ЕКСПО 2008 в Сарагоса


дата : 6 март 2008 г. 12:25 ч.

Министерският съвет осигури 1,5 млн. лв. от централния бюджет за подготовката на страната за ЕКСПО 2008.
Средствата ще бъдат предоставени на "Международен панаир" АД - Пловдив, за подготовката, организацията и координацията на българското национално участие в световното изложение.
ЕКСПО 2008 ще се проведе от 14 юни до 14 септември в испанския град Сарагоса.
То ще премине под надслова "Вода и устойчиво развитие".
Участието ни в световното изложение ще даде възможност за привличането на чуждестранни инвестиции, за рекламирането на страната ни като туристическа дестинация с уникални водни ресурси и възможности за СПА и балнеотуризъм, за укрепването на търговско-икономическото сътрудничество с Испания, за развитие на партньорството между деловите среди.
През миналата година от бюджета за подготовка за световното изложение бяха осигурени 1,3 млн. лв.

Windows държи 92% от уеб достъпа, но отстъпва

Windows държи 92% от уеб достъпа, но отстъпва
Insurance.bg

Близо 92% от потребителите на интернет използват операционна система Windows, според последните данни на NetApplications, цитирани от TechNews. Въпреки умопомрачителната преднина, делът на майкрософтската система, който сега е 91,58%, е намалял с 1,33%, в сравнение с една година по-рано. В същото време продължава да нараства популярността на епълските системи за Mac и iPod, които имат съответно 7,46% и 0,14%. Ръстът при Mac OS X спрямо миналата година е 1,06%, а iPod се нарежда непосредствено след първите три – Windows, Mac и Linux, която има 0,65% като платформа за сърфиране в интернет. По-забележим дял в уеб сърфирането имат още платформите PlayStation с 0,03% и SunOS, която държи 0,01%. Изследването на NetApplications обхваща над 40 хиляди уеб сайта, хоствани по целия свят. 06.03.2008

Очаква се зелена светлина за сделката Google-DoubleClick

Очаква се зелена светлина за сделката Google-DoubleClick
investor.bg

Според осведомени източници идната седмица се очаква регулаторите към ЕС да одобрят напълно оцененото на 3,1 млрд. долара закупуване на рекламната компания DoubleClick от Google, съобщава Ройтерс. Съгласието е дългоочаквано, имайки предвид оповестеното през януари решение на Европейската комисия да не възпрепятства официално спогодбата между двете компании. Комисията, в качеството си на основен регулатор на конкуренцията към Европейския съюз, няма практика да възлага забрани върху търговски сделки, без да е изложила официално аргументите си „против“. Защитници на личната неприкосновеност се обявиха срещу сливането, предупреждавайки, че то ще предостави на двете компании възможност за безпрецедентен достъп до информация за потребителите. В отговор от комисията заявиха, че това е въпрос извън тяхната компетенция. Сделката ще съчетае доминацията на Google в сектора на онлайн рекламата чрез платени препратки с лидерската позиция на DoubleClick в пазарната ниша на банер-рекламите. Планираното сливане получи одобрението на Федералната търговска комисия през декември. За последните шест години от ЕС не са отказвали сделка, предварително одобрена от щатските власти. Сливането е част от общия процес на консолидация, протичащ в рамките на рекламната индустрия в интернет. През миналата година Microsoft закупи aQuantive за 6 млрд.долара, Yahoo - BlueLithium за 300 млн. долара, а интернет компанията AOL, собственост на Time Warner, придоби Tacoda за сума, която не беше оповестена.

Интернет - първа "спирка" за новини в САЩ

Интернет - първа "спирка" за новини в САЩ
investor.bg

Интернет е основният източник на новини и информация, смятат 48% от американците, взели участие през февруари в анкета на Zogby International, поръчана от медийния мозъчен тръст iFOCOS. Телевизията е основен източник на новини за 29% от анкетираните, следвана от радиостанциите с 11% и вестниците с 10%. Не е изненадващо, че предпочитанията към онлайн новините са по-изразени сред по-младите. Около 55% от тези на възраст между 18 и 29 години твърдят, че получават най-много новини и информация онлайн, спрямо 35% за тези на възраст над 65 години. Две трети от респондентите казват, че традиционната журналистика е далеч от това, което искат от новините, а 64% не са доволни от качеството на журналистиката в местните си общности. „Предизвикателството пред традиционните новинарски компании е сложно. Те трябва да инвестират в нови продукти и услуги. И го правят. Но също така трябва да инвестират в качество, влияние и въздействие. Трябва да инвестират в журналистика, която променя живота на хората. Това е морално предизвикателство, както и бизнес възможност за този, който може да се изправи пред нея“, казва Андрю Начисън, съосновател на iFOCOS, цитиран от eMarketer.

четвъртък, 6 март 2008 г.

Днес се открива 12-то издание на София Филм Фест


Днес се открива 12-то издание на София Филм Фест


дата : 6 март 2008 г. 11:55 ч.

В 19:30 ч. в Зала 1 на НДК най-новият филм на режисьра Рангел Вълчанов "А днес накъде"ще постави началото на киномаратона, в който щи имаме възможност да избираме от около 100 заглавия.
Който има желание, може да си припомни в 17:00 часа в кино Люмиер "А сега накъде", филмът, чието продължение е "А днес накъде". В него 26 млади актьори се явяват на изпит пред анонимна комисия. Те са готови на всичко, за да постигнат мечтата си да играят на голяма сцена. Изцяло зависещи от милостта на невидимите изпитващи, младежите се оказват в капана на безмилостни манипулации, провокации и унижения. "А сега накъде" постави началото на кариерите на имена като Албена Ставрева, Ани Вълчанова, Чочо Попйорданов и др.
При откриването на фестивала режисьорът проф. Владислав Икономов ще получи Наградата на община София за цялостен принос към киноизкуството. В рамките на фестивала ще можем да гледаме и емблематичния за режисьора филм "24 часа дъжд".
В програмата за първия ден от фестивала са и филмите "Не искам да спя сам" на режисьора Цай Мин-лиан и "Мъжът от Лондон" на режисьора Бела Тар. И двата филма ще бъдат прожектирани в кино Люмиер съответно от 18.45 ч и 21 ч.

Преднината на Обама пред Клинтън почти не се е променила


Преднината на Обама пред Клинтън почти не се е променила


дата : 6 март 2008 г. 7:33 ч.


Барак Обама оцеля след поражения в първични избори в три щата с почти изцяло запазена преднина пред Хилари Клинтън в надпреварата за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ, предаде Асошиейтед прес.
Хилари Клинтън взе само 12 делегати повече от Обама въпреки че спечели първичните избори в щатите Тексас, Охайо и Роуд Айлънд. Обама спечели в щата Върмонт.
На първичните избори от 4 март Клинтън е спечелила най-малко 185 делегати, а Обама - най-малко 173. Остава да се разпределят още 12 делегати между двамата претенденти.
До момента Обама има 1567 делегати след като вчера получи подкрепата на още петима "суперделегати". Клинтън има 1462 делегати. За осигуряване на партийната номинация при демократите са нужни 2025 делегати.

Издателство HiEnd раздаде първите награди за най-добър технологичен продукт


Издателство HiEnd раздаде първите награди за най-добър технологичен продукт


дата : 6 март 2008 г. 11:58 ч.

Победителите от първите български награди HiEnd Entertainment Product Awards за технологичен продукт на 2007 г. бяха обявени на церемония в Балната зала.
За отличието Продукт на годината се състезаваха 50 творения на водещи световни марки, разпределени в 15 категории. 12 117 човека дадоха своя глас за най-добрите домашни и преносими устройства за развлечение.
В продължение на два месеца читателите гласуваха в Интернет пространството на hicomm.bg за най-добрите устройства, продавани у нас през изминалата 2007 г. За отличията се съревноваваха продукти на Acer, Apple, BenQ, Canon, LG, Nikon, Nokia, Panasonic, Philips, Samsung, Sony, Sony Ericsson, Toshiba и др.
Продуктите бяха номинирани в 15 категории от специалисти по основните критерии и изисквания на потребителите: превъзхождаща функционалност, достъпна цена, открояващ се дизайн и уникални възможности.
Всеки фаворит в категорията си ще има правото да сложи на продукта и на местата за разпространението му отличителният знак на HiEnd EPA, който е гаранция за качество и признание от потребителите.
На церемонията присъстваха гости от бизнес и технологичните среди, артисти и фенове на технологиите, сред които режисьорът Сашо Моллов, модният фотограф Енчо Найденов, лицето на "Джони Уокър" за България - актьорът Дани Обретенов и певицата Белослава.

Женско предаване тръгва по ТВ2


Женско предаване тръгва по ТВ2


дата : 5 март 2008 г. 19:43 ч.

Тази седмица, в деня на жената - 8 март, ТВ2 започва излъчването на уникално женско предаване. "В салона" ще е едночасово шоу, в което под формата на квартален фризьорски салон ще бъдат представяни актуални теми, съвети и интересни гости.
За първи път в България се смесва жанрът сит-ком с риалити. "Животът в нашия салон ще тече така както животът във всеки квартален салон. Той ще е като умален вид на живота, с неговите красиви и тъжни моменти, с неговите проблеми и начините за решаването им, с практични съвети и всичко онова, което ни се случва ежедневно", споделя Александра Иванова, продуцент на предаването.
"В салона" ще има своите герои, които ще представят новини, ще дават съвети, ще клюкарстват и всичко това пред очите на зрителите. Водещата е всъщност любимата клиентка на салона, която по време на поредната процедура ще говори с други клиенти, гости на предаването.
"Идеята на предаването е уникална и се прави за първи път в България, което ни хареса. Освен това искаме да дадем най-доброто на нашите зрители, а аз смятам, че "В салона" ще се превърне в най-доброто женско предаване в телевизионния ефир", споделя Борислав Чучков, програмен директор на ТВ2.
Като всеки сит-ком и "В салона" има своите герои:
Рая - любимата клиентка на Доби и водеща на "В салона". Играе се от Райна Налджиева. Рая има сплотено семейство. Брат й е способен продуцент на кино и тв проекти. Тя е обичано дете и обичана сестра, затова и излъчването й е слънчево. Рая е уверено момиче, но с привкус на наивност. Учи за моден дизайнер и играе народни танци. Работи като секретарка.
Доби - собственик на Салона. Играе се от Добромир Пашов. Семейството му е с традиции и с добро финансово състояние. Майка му е преподавател по английски език, а баща му е архитект. Доби е бил чудесно дете, добър ученик и студент. Завършил е икономическия университет, но хобито му винаги е било фризьорството. Изкарал е всички курсове и достигнал степен майстор. Той е професионалист в своята работа, добър психолог, съобразителен и търпелив.
Стринка Латинка. Играе се от Латинка Петрова. Латинка е майка на едно дете, момче. Момчето е студент в чужбина и когато има възможност работи сезонна работа там. Стринка Латинка е разведена жена, тя сама е възпитала и отгледала сина си. Латинка е емоционална, често е дръпната, чувството й е, че не е разбрана.
Жужи - клюкарката на квартала. Играе се от Яна Атанасова. Жужи работи като касиерка в магазин за хранителни стоки. Обича да наблюдава хората и да ги коментира. Интересува се от всички жълти новини а по-някога и сама ги създава. Смята, че е харесван човек и нейното мнение се цени, следователно има право да се появява и налага своето присъствие по всяко време.
Роси - най-добрата маникюристка. Играе се от Роси Сарандалиева. Роси е компетентна в своята работа, а поведението й е умерено и сдържано. Съветите и мненията, които дава са точно на място.
Пощальонът. Човекът познава всички в квартала. Години наред раздава писма, колети и списания. Природно интелигентен е, но няма професионална насока. Интересува се от събитията в България и чужбина и съответно може да даде мнение по всяка тема.
Наемодателят на Салона. Човек със самочувствието, че разбира от всичко, но най-вече от интериор. Получил е наследство, което отдава под наем за допълнителен доход. Има печеливша фирма за мебели. Той е баща на две дъщери, които са в пубертета, а жена му е домакиня.
"В салона" започва тази събота и ще се излъчва всяка събота и неделя от 11:00 часа по ТВ2.

„Уолт Дисни” се насочва към японския телевизионен пазар

„Уолт Дисни” се насочва към японския телевизионен пазар
ДПА

Токио. Американската компания „Уолт Дисни” ще обедини усилията си с няколко японски компании за създаването на анимационна поредица за водещия телевизионен пазар в Япония, предаде ДПА. „Дисни” ще работи заедно с „Тоей Анимейшън”, „Медхаус” и „Джинис Анимейшън Студиос”. Целта на компанията е да намери по-широка публика за продукцията на „Дисни”. Съвместно с „Медхаус” ще бъде създадена поредицата „Стич”, продължение на познатите приключения на „Лило и Стич”.

„Вашингтон Пост”: Кремъл изразходва милиони долари за създаването на положителен образ на Русия

„Вашингтон Пост”: Кремъл изразходва милиони долари за създаването на положителен образ на Русия
Вашингтон Пост

Москва. Кремъл изразходва десетки милиони долари, за да създаде положителен образ на Русия зад граница, пише американският вестник „Вашингтон Пост”. Огромни са средствата за създаването на нови медийни ресурси, които са насочени към чуждестранната аудитория, за откриването на руски културни центрове, за провеждането на конференции и за създаването на неправителствени организации, чиято дейност се състои в критика на западната демокрация. Кремъл наема чуждестранни PR-експерти, чиято цел е да създадат образ на процъфтяваща икономика на Русия. Изданието отбелязва, че много по-добре би било за образа на Русия, ако в страната се спазват правата на опозицията.

Реклама на българския туризъм в Бундестага

Реклама на българския туризъм в Бундестага
Dw-world.de

"България представя възможностите си за развитие на туризма и икономиката". Така беше озаглавена конференция, която се проведе в Бундестага. Конференцията е във връзка с провеждащата се в Берлин международна туристическа борса, която е най-голямата в света. Пред германски депутати и експерти в областта на туризма българската посланичка Меглена Плугчиева и председателката на агенцията по туризъм Анелия Крушкова направиха достатъчно добра реклама на страната си като място за инвестиции и привлекателна туристическа цел. Това беше и смисилът на конференцията: да се излезе извън рамките на туристическата борса и да се привлече вниманието на онези, които формират мнението за България в германския парламент. Културният туризъм е централна тема за 2008-ма година Това заявиха от българската агенция по туризъм и намеренията им предизвикаха силен резонас у германските слушатели. Според Анете Фасе, говорителка на социалдемократическата фракция по въпросите на туризма с богатото си културно-историческо наследство България би могла да привлече по-притенциозните и по-платежоспособни туристи: "Ако искате да има туристи от по-висока класа, които са готови да платят повече, би трябвало да правите по-голяма реклама на културните си ценности. Понякога е от полза, ако културния туризъм се комбинира и с обичайната почивка на море. Мисля, че това би било голям шанс за страната Ви." И според Клаус Бремиг, говорител на християндемократическата фракция по въпросите на туризма България не бива да се ограничава само с възможностите, които предлага Черноморието: "Ако трябва да говоря като експерт бих ви препоръчал да се съсредоточите повече върху вътрешността на страната, върху планите, най-вече заради гарантирания сняг през зимния ски-сезон." Препоръките на германските депутати от комисията по туризъм По-силно присъствие в рекламата и по-добри транспортни връзки между България и Германия, това препоръчаха депутатите от комисията по туризъм. Макар и индиректно се чуха и предупреждения за прекалено голямото строителство по Черноморието. Клаус Бремиг, например, припомни тактично за грешките на Гърция и Испания в това отношение. Малко по-директна беше колежката му от социалдемократическата партия Анете Фасе. Тя изброи онова, към което германския турист е особено чувствителен и реагира алергично: наличието на повече бетон вместо зеленина и липсата на пречиствателни станции, които да гарантират чистота на морската вода. Това напомни на старата поговорка: "Казвам ти дъще, сещай се снахо." 05.03.2008

Рекламата в печата скача с 11,4% през 2007 година

Рекламата в печата скача с 11,4% през 2007 година
в. Класа

Мила Николова, изпълнителен директор на tns tv plan Мобилните оператори пак са В Топ 3 на рекламодателите Рекламните обеми в печата през 2007 г. са нараснали с 11,4% като стойност спрямо предходната година. Тенденцията на увеличаване дела на реклама 6 списания (седмични и месечни) за сметка на вестниците (национални всекидневници и седмичници) продължава - от 42% през 2006 година през следващите 12 месеца списанията са привлекли 47% от пресрекламата като стойност, докато вестниците бележат спад от 5 пункта. При задържане на тази тенденция след година-две може да се очаква изравняване на позициите на сегментите списания-вестници. Все пак през 2007 националните всекидневници остават водещи като тип печатна медия с общ дял 42% от пазара. Най-съществено увеличение на рекламни приходи наблюдаваме при "Стандарт", "Дневник" и "Телеграф", докато "Монитор" и "Новинар" губят от рекламни постъпления съответно 760 и 640 хиляди лева за година. Рекламодателите все по-уверено се прицелват в строго таргетираната аудитория на месечните издания, която освен това е и в активна възраст, предимно градско население и с доход над средния. През 2007 г. обемите в месечни списания нарастват с една четвърт, като без съмнение този ръст се дължи и на влизане на пазара на световни брандове като Алпса и утвърждаване на насочените към мъжката аудитория МАХ и FHM (последните две са на пазара от края на 2006 г.). Сегментът месечни списания е доминиран от женските и модните заглавия, които акумулират 44% от рекламните инвестиции, като водещи в класацията са утвърдените вече "Ева", Elle, Cosmopolitan, "Жената днес", Grazia. Следва категорията "мъжки списания" с дял 16%, а на трета позиция се класират месечниците за дома - обзавеждане и дизайн, където убедителен лидер е "Наш дом". Въпреки сериозно растящия брой заглавия в сегмента месечни списания има категории, в които липсва оспорвана надпревара. Прави впечатление значимият ръст в реклама при списание "Мениджър" - изданието е без пряка конкуренция като формат и през 2007 година увеличава постъпленията си до 2 470 000 лв. бруто, или с около 70% в сравнение с предходната година. National Geographic също е уникално като концепция на нашия пазар и се класира сред Топ 15 списания с рекламни постъпления от 1,48 млн. лева. Водещите 30 рекламодатели в печата формират 35% от общите обеми през 2007 г., като ясно се открояват три почти равностойни като рекламни разходи групи - телекомуникации (4 компании с общ дял 11,6% от пресрекламата), на второ място банки и финансови институции (9 компании с дял 10,2%) и на трето автомобилният сектор, представен от 10 фирми с общ дял 8,1%. Топ три рекламодателя и тази година са мобилните оператори, като общият им дял е намалял от 16% през 2006 г. до 10,5% през 2007 г. Чувствителен е спадът на рекламни инвестиции на "Вивател" - близо 2,9 млн. лева. В категорията телекомуникации значим ръст има при БТК, увеличила стойността на печатната си реклама два пъти. Най-рекламираната в пресата банка остава Първа инвестиционна, инвестирала с 1/3 повече в сравнение с 2006 година. Сред първите 10 рекламодатели с увеличени обеми се класират Райфайзенбанк, ОББ и СИБанк. В групата на автомобилните производители и вносители Moto Pfohe отстъпва лидерската позиция на Renault Nissan (брутен рекламен бюджет 1,78 млн. лв.) и General Motors (1,45 млн. лева). Насочените към дамската аудитория козметични гиганти L'Oreal и Beiersdorf инвестират значимо повече в печатна реклама през 2007 г. - съответно с 52% и 84%. Най-рекламирана в пресата медия през изминалата година е bTV, която се изкачва от 32-ро място до 17-о с милион и 300 хил. лева. От класацията на водещите рекламодатели в пресата през 2007 година отсъстват конкурентите "Винпром Пещер"а и Sis Industries, които през 2006 година заемаха съответно 16-о и 26-о място, а сега се класират около 60-а позиция. стр. 11

Неясна нормативна уредба за рекламата върху колите на градския транспорт

Неясна нормативна уредба за рекламата върху колите на градския транспорт
http://www.zagrada.bg/

"Столичен електротранспорт" алармира СОС за пропуски в новата наредба за рекламата Наредбата за преместваемите обекти и рекламната дейност в Столична община не регламентира поставянето на реклами в градския транспорт, сигнализираха с писмо до транспортната комисия на СОС от дирекцията по реклама на общинска фирма "Столичен електротранспорт". В наредбата не е записано дали общината или транспортните фирми ще сключват договорите с рекламодателите. След въвеждането на таксата, която плащат към общината лицата и фирмите, предоставящи обекти за реклама, не е записано дали трябва и фирмите по транспорта да бъдат таксувани за това право. Цената за реклама в момента се формира на квадратен метър. Според "Столичен електротранспорт" обаче по-удачно е да се плаща за брой превозни средства, защото площта на транспортните средства се измерва трудно и за нея няма формула, записана в наредбата. Друг проблем е, че рекламодателите трябва да плащат авансово за ползване на рекламна площ, се изтъква в писмото. За всички останали обекти, използвани за рекламна дейност, се плаща всеки месец. "Това са превозни средства - чупят се, винаги може да стане нещо и то да не излезе на работа. При това положение не могат да се изпълнят заявените квадратни метри, а няма механизъм, по който да се върнат пари от авансовото плащане", казват от рекламната дирекция на "Столичен електротранспорт". Те твърдят, че и тарифата от 10 лв. на месец на квадратен метър рекламна площ е твърде висока. Заради неясния регламент на наредбата нито един рекламодател не е подписал договор с фирмите за обществен транспорт, оплакват се от дружеството. Причината е неяснотите в наредбата. Това от своя страна намалява собствените приходи на компаниите. От комисията по транспорт решиха писмото да бъде изпратено на общинската комисия по нормативна уредба за становище. Предстои да се обсъдят предложенията на "Столичен електротранспорт" и евентуално да се внесе доклад за промяна на Наредбата за преместваемите обекти и рекламната дейност. 05.03.2008

Популизъм на max

Популизъм на max
в. Сега
Веселина ГАРЧЕВА

С изявите си след трагедията във влака София-Кардам и при обсъждането на бюджета на София Борисов ясно показа, че при него PR-ът е над всичко За да си добър политик и държавник, трябва да поемеш и някои отговорности. Това правило често е пренебрегвано в българската действителност, но все пак спазването му показва доколко сериозно можем да възприемаме обещанията и амбициите на определени личности, претендиращи да управляват една община или направо държавата. Само с две от действията си през последните дни столичният кмет Бойко Борисов показа, че той може и да се смята за политик, но трудно може да се нарече държавник. Най-фрапиращият пример дойде на националния празник, когато столичният кмет по странен начин се опита да забрани официалните мероприятия с аргумента, че България скърби за жертвите във влака София - Кардам. В последното беше прав. И щеше да заслужи адмирации, ако се бе ограничил само в рамките на правомощията си - т.е. да отмени само инициативите, организирани от общината. Но Борисов не би бил Борисов, ако пропусне повода да се изяви по всички медии с пространни обяснения колко лошо е правителството, как не може да управлява и трябва да си ходи. С което придаде откровен политически оттенък на трагедията Това не го казвам аз, казаха го роднините на жертвите, на които очевидно също им е писнало от лицемерието на всякакви политици. Допълнително доказателство за позата на кмета бе фактът, че забраната бе издадена само час преди началото на церемонията и не засегна дори митинга на "Атака", разрешен от същата община, който така или иначе се проведе. Обяснението на Борисов бе кратко: не можел да спре вече тръгналите от страната автобуси. В крайна сметка кметът успя да забрани един крос в Борисовата градина и един концерт на ансамбъл "Филип Кутев". Отделен въпрос е, че скръбта не попречи на Борисов да се появи на високосен бал още в деня на трагедията - петък. По ирония на съдбата ден преди огнения ад Борисов демонстрира още един фрапантен пример за непоследователно и популистко поведение, което ще има съвсем реално отражение върху софиянци. Без никакво логично обяснение на последната сесия на общината той нареди на съветниците от ГЕРБ да гласуват за предложенията на опозицията за три местни данъка. В резултат всички сметки в проектобюджета бяха тотално объркани, документът бе върнат за преработка и има всички шансове да бъде оспорен и оборен в съда. Поведението на кмета е абсурдно, защото бюджетът на София по традиция се обсъжда няколко месеца. Този път дискусията започна през януари и приключи в края на февруари, в последния възможен по закон срок. Окрилени от пълното си мнозинство в СОС, общинарите от ГЕРБ решиха, че могат в рамките на една сесия да приемат всички ключови за столицата документи - бюджет, размер на данъците и т.н. Придворните на Борисов пренебрежително отхвърлиха всички искания за по-детайлно обсъждане с аргумента, че цифрите вече са се гледали в комисиите и трябва само да се гласуват. Да, ама не. Направиха си сметката без кръчмаря, т.е. без Борисов След като 2 месеца подкрепяше бюджета, изготвен от приближените му, за 10 минути той се врътна и подкрепи идеите на опозицията. Така данък сгради трябва да се повиши с 25% вместо планираните 33%, при сделки общината ще получава 2.5% вместо 2% от стойността, а данъкът за новите коли ще остане непроменен. Решение, което би трябвало да донесе политически дивиденти на Борисов. От една страна, налозите в крайна сметка остават по-ниски. В същото време той формално дава вид, че е готов да се вслушва в аргументите на опозицията и да противоречи на собствените си хора. Това обаче също са сметки без кръчмар. Проблемът е, че в резултат на тази "гъвкавост" общината сега е без бюджет за 2008 г. и с неясно как гласувани два размера на данъка върху колите. А това е поредният пример, че кметство с популизъм не може да се управлява. И логично възниква въпросът, ако не можеш да се справиш с управлението на един град, как така претендираш да поемеш кормилото на държавата? Само добър PR не е достатъчен, трябва и малко работа. *** Текст под снимка Бойко Борисов рядко пропуска официална церемония. Затова се погрижи на 3 март отсъствието му да не остане незабелязано. стр. 9, 11

Кийт Ричард с стана лице на Louis Vuitton

Кийт Ричард с стана лице на Louis Vuitton
в. Дневник

Китаристът на „Ролинг стоунс" Кийт Ричардс е новото рекламно лице на френската марка за луксозни чанти и аксесоари Louis Vuitton. С ангажирането на музиканта марката продължава рекламната си кампaния The art of travel, или „Изкуството да пътешестваш". Известната модна фотографка Ани Лейбовиц му е направила фотосесия по време на едно от тези пътешествия, която според Louis Vuitton е невъзможно да бъде описана с думи. През 2007 г. в рекламните фотосесии се включиха Михаил Горбачов, Катрин Деньов, тенисистите Андре Агаси и Щефи Граф. Популярни актриси и модели като Скарлет Йохансон, Наоми Кембъл, Дженифър Лопес, Клаудия Шифър и Ева Херцигова също са били лица на известната марка. Сега към компанията от знаменитости се включва и китаристът Кийт Ричардс, а от Louis Vuitton обясняват избора си така: „Лицето му е познато не само на тези, които сега са на 65 и са израснали с музиката на „Ролинг стоунс", но и на двайсетгодишните хлапета." От компанията съобщават, че в новите епизоди на The art of travel ще се появи и 42-ят президент на САЩ Бил Клинтън, актрисата Натали Портман и Нелсън Мандела. Марката Louis Vuitton носи името на създателя си - дизайнерът Луис Вютон, който започва да произвежда куфари в Париж през втората половина на XIX век. Сто години по-късно продуктите с подписа на Vuitton са символ на качество по целия свят и са високо ценени в модния свят. Моделът на Louis Vuitton - Monogram Canvas, се смята за първия дизайнерски продукт на марката, създаден през 1896 г. с цел да се предпази от имитации. Днес обаче Louis Vuitton е една от най-подправяната марка в модната история и едва малко над 1% от всички Louis Vuitton продукти не са фалшиви. стр. 24

Лентяй печели 3500 лири за лежане

Лентяй печели 3500 лири за лежане
в. Телеграф

Холандски студент печели по 3500 британски лири за по-малко от 21 дена, като единственото, което прави, е да лежи или спи. 22-годишният Иде ван Деутеком е измислил как въпреки ужасния си мързел да изкарва пари. Той продава реклами в интернет, на които камера го снима как седи или лежи в леглото си. "Спането ми е хоби. Това е единственото нещо, което мога да правя добре", коментира мързеливецът. Единствените причини, които могат да го изкарат от леглото, са вземането на душ, ходенето до тоалетната и приготвянето на храна. Младежът планира да остане в това положение, докато не стане много богат от мързела си. Сайтът му е на адрес www. slapendrijk.nl. стр. 3 :)

Рекламата на вино остава символична

Рекламата на вино остава символична
в. Дневник
Екатерина СТОИЛОВА

На най-голямото изложение в Лондон за малко да се представим само с 9 компании Българските винари отново бяха заплашени със символично представяне на най-голямото изложение във Великобритания London International Wine Fair 2008 (LIWF 2008), което традиционно се провежда през май. При първата класация на одобрените изложители агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия към министерството на икономиката е одобрила само девет компании, чиито разходи за наем се поемат от държавата. Причината е в ограничения бюджет, обясни зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев. За тази година министерството е заделило 4.7 млн. лв. за участие на бизнеса в международни панаири и изложения. В сравнение с 2005 г. средствата са увеличени почти пет пъти, но въпреки това не достигат, защото поемаме разходите за близо 60 задгранични прояви не само за винопроизводство, но и за всички сфери от икономиката, включително и изложения за книги, обясни още зам.-министър Куюмджиев. По настояване на бизнеса площта за Лондон ще бъде увеличена от 94 кв.м на 150 кв. метра и компаниите ще могат още следващата седмица да кандидатстват отново, обясни още Куюмджиев. От Националната лозаро-винарска камара обаче настояват за по-тясна координация при определяне на изложителите, за да има цялостно представяне на бранша. При първото определяне на компаниите до изложението са допуснати и непроизводители на вино като компанията „Ида 2001", обясни Лили Стоилова, секретар на камарата. В същото време големите винарни не фигурират в списъка. От агенцията съобщиха, че са изпратили списъка за съгласуване с камарата на 29 февруари, но не обясниха защо не са изчакали отговора на браншовиците. Принципът за избор бил и нови компании да имат достъп до международно представяне. От камарата обясниха, че е редно в момент, когато България все повече губи пазарите си във Великобритания, да се представят компаниите с разнообразна селекция и по-големи възможности за износ.
***
Одобрени изложители за Лондон Валога ООД Винарска изба Хан Крум ЕТ Красимира Костова - Мира Винарна Лопушна АД Винекс Славянци АД Винарско имение Санта Сара АД Българска винена компания Ида - 2001 ЕООД Ковекс - 2 ЕООД
***
Одобрени изложители за Дюселдорф Телиш АД Пълдин АД Ковекс- 2 ЕООД Винимпекс ЕАД Винзавод АД Винпром Свищов АД Винпром Русе ЕООД ВИНИ Комерс ЕАД Тера Тангра ООД Едоардо Миролио ЕООД Винпром Ямбол ЕАД Дамяница АД Винекс Славянци АД ВертикалАД Винпром Търговище АД Логодаж ООД стр. V

сряда, 5 март 2008 г.

Стартира кампанията "За бъдеще без страх от рак на гърдата"


Стартира кампанията "За бъдеще без страх от рак на гърдата"


дата : 5 март 2008 г. 10:53 ч.


Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и марката козметика за баня и тяло, препоръчвана от Английското кралско семейство - Bronnley (Бронли), стартират национална благотворителна кампания за превенция рака на гърдата.

Мотото на инициативата у нас е "За бъдеще без страх от рак на гърдата". Тя е част от международна кампания за превенция на болестта чрез дарение на специално разработена серия продукти с българско розово масло. Колекцията се нарича Forever Rose и е по поръчка на Английската асоциация за борба с рака на гърдата, чиито патрон е принцът на Уелс - Чарлз. У нас обаче кампанията стартира няколко месеца по-рано отколкото във Великобритания и е първата кампания, която ще се обръща и към мъжете и тяхната роля в превенцията на болестта.

Всеки може да се включи в благотворителната инициатива като закупи и подари на своята любима, близка или приятелка лосион за тяло, душ-гел, комплект сапуни с формата на сърце или един викториански сапун Forever Rose като по този начин деликатно й напомни да си направи профилактичен преглед. Кампанията стартира на най-женския празник - 08-ми март. Събраните средства ще бъдат дарени в края на 2008 г. на АПОЗ.

Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване при жените. Болестта годишно засяга над 321 000 души в цяла Европа. Най-новите данни на Националния раков регистър у нас за 2006 г. сочат, че над 3530 жени и дори 53 мъже са били диагностицирани. От рак на гърдата освен големият брой жени страдат и техните семейства. Годишно косвено засегнати са над 6000 мъже - близки, съпрузи, бащи, приятели на жените със злокачественото заболяване.

Установено е, че ранната диагностика може да намали смъртните случаи с над 30%. След навършване на 30 години, всяка жена трябва поне веднъж годишно да си прави профилактичен преглед. "За съжаление, повечето жени или не намират време за преглед, или са незапознати с начините за превенция на болестта.

В нашата кампания ние се обръщаме и към мъжете, защото те имат въздействие върху жените и могат по един приятен и ненатраплив начин - например като ги изненадат с "розов" подарък за 8-ми март, Цветница или Коледа - да ги подсетят, че грижата за тялото включва и специализиран преглед", споделя магистър-фармацевтът Любен Стаев и управител на представителството на Bronnley у нас.

Българското розово масло се използва в 90% от луксозната световната козметика и парфюмерия. То е основа за най-скъпите парфюми в света (например на Cristian Dior, Givenchy и Chanel), тъй като придава голяма трайност на аромата, от една страна, а от друга - има доказано благотворно влияние върху целия организъм - действа благоприятно върху стресирана кожа и стимулира произвеждането на енцефалин, веществото, което ни кара да се чувстваме добре.

Чрез Forever Rose за първи път българското розово масло става част от международна кампания за превенция рака на гърдата. Кампанията при се подкрепя от Виргиния Здравкова, Асоциацията на собствениците на аптеки, верига магазини Бонжур, аптеки Фармахит.

Лозанов: Властта трябва да е обект на тотален информационен натиск


Лозанов: Властта трябва да е обект на тотален информационен натиск

дата : 5 март 2008 г. 8:40 ч.

Напоследък в медийната среда не се говори за медиите и дори СЕМ не може да се включи в един дебат за това какво се случва в медиите като стандарти, защото този съвет е в анонимност.
Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV Георги Лозанов, медиен експерт, по повод изнесения от bTV списък с вероятни министри, които ще бъдат сменени, предава агенция Фокус.
Няма съмнение, че властта трябва да е обект на тотален информационен натиск и медиите не трябва да крият и да пазят информация, но за да влезе нещо в новините, то трябва да бъде със сигурен източник на информация.
Медиите трябва да пазят тези източници, защото понякога има последици, каза още той. Комисията по етика трябва обаче да прецени автентичността на документа, на който се базира информацията за смяната на министри.
Ако става въпрос за автентичен вътрешен партиен документ, то НДСВ не може да има претенции, подчерта Лозанов.

Охайо върна в играта Клинтън


Охайо върна в играта Клинтън


дата : 5 март 2008 г. 7:22 ч.


Сенатор Хилари Клинтън запази надеждите си за Белия дом с победа на първичните избори в Охайо за кандидат на Демократическата партия за президентския пост, предаде Ройтерс.
Тя победи съперника си за Барак Обама в щата, силно засегнат от икономическата криза, където според анализаторите трябваше да спечели на всяка цена, за да остане реален претендент.
Това бе най-важната победа на Клинтън от супервторника на 5 февруари. Оттогава тя не бе печелила в нито един щат. Охайо сложи край на поредицата от 12 победи на Обама.

Клип на Джак Никълсън в подкрепа на Клинтън стана хит


Клип на Джак Никълсън в подкрепа на Клинтън стана хит


дата : 4 март 2008 г. 22:03 ч.


Видеоклип в подкрепа на кампанията на кандидата за президентска номинация от демократите Хилъри Клинтън с откъси от филми на Джак Никълсън се превърна в хит в мрежата.
Според сайта YouTube клипът е гледан от над 1,2 млн. потребители след пускането му. Видеото, в което влизат моменти от "Батман", "Сиянието", "Китайски квартал" и други, завършва с изявление от самия Никълсън, в което той одобрява „това послание".
Никълсън е една от знаменитостите, които дадоха подкрепата си за Хилъри Клинтън. Сред останалите са режисьорът Стивън Спилбърг, певицата Барбара Стрейзънд и актрисата Ева Лонгория.
Същевременно Обама може да разчита на подкрепата на Опра Уинфри, Робърт Де Ниро и Джордж Клуни. Силвестър Сталоун пък е една от звездите, които застанаха зад лидера в кампанията на републиканците Джон Маккейн.

ЕС дава милиони за реклама на наш еликсир

ЕС дава милиони за реклама на наш еликсир
в. Марица
Веселина ТОДОРОВА

За винената реформа от 2008 до 2015 г. на България ще бъдат отпуснати 166 милиона евро. 20% от тях са предвидени за реклама на българските вина. Министерството на земеделието във всяка държава от ЕС само решава мерките, които да влязат във финансовия рекламен пакет, обяви българският евродепутат Петя Ставрева. 13 милиона и 18 000 евро е сумата, която ще бъде дадена на страната ни през 2009 г., а средно по 17 милиона и 500 000 евро на година са предвидени за финансиране на винения сектор у нас от 2010 до 2015 г., заяви Ставрева._ Целта на винената реформа, която ще се проведе във всички страни-членки на ЕС, е да се спестят 500 милиона евро годишно. Това са парите, които европейската общност отделя за освобождаване от излишни количества вино, заяви българският евродепутат Петя Ставрева, която бе организатор на Салон на българското вино в Страсбург. Тя поясни, че идеята за винената експозиция се е зародила именно по време на обсъждането на винената реформа в Комисията по земеделие в Европарламента. От ЕС считат, че провеждането на винената реформа ще засили ефективността на производството и ще стимулира точно този тип продукти, които не формират излишък, отбеляза българският евродепутат. С европейската винена реформа на винопроизводителите се дава възможност върху етикета на вина без географски означения по произход да се изписват сортът и годината на производство, обясни българският евродепутат. 04.03.2008 стр. 13

Мърдок учи рекламни лъвове в Кан

Мърдок учи рекламни лъвове в Кан
в. 24 часа
Ирина АСИОВА

Ако мечтата на всеки кинаджия е да гушне гологлавата златна статуетка на чичо Оскар, то рекламистите сънуват лъва на Cannes Lions - най-големия рекламен фестивал на планетата. Тази година от 15 до 21 юни бисерът на френската Ривиера - Кан ще събере за 55-и път звездите в рекламния бизнес от целия свят. Те може и да не са толкова известни, колкото филмовите, които всяка пролет се нижат по червения килим пред Фестивалния дворец, но със сигурност са не по-малко влиятелни и печеливши в своята област. Тук всяка година от малко повече от половин век се събират законодателите, които задвижват и насочват рекламния бизнес във всичките му категории -филм, преса, външна реклама, директна реклама, медия, компютърна реклама, радио, промоционална реклама, титанова, интегрирана реклама и новата категория дизайн. Заветната лъвска глава с изпружени лапи (златна, сребърна и бронзова) се превръща в магичен ключ, пред който няма затворени врати в света на рекламата. Да се докажеш на Cannes Lions, означава, че пред теб няма пречки да стигнеш и до най-желания клиент в планетарен мащаб. Повече от 9 хиляди делегати от 85 страни са посетили Меката на рекламата през миналата година. Тази година с десетте си наградни категории, разширената програма от семинари и уъркшопове се очаква най-популярното събитие в света на рекламата да привлече още повече гости и участници. Като всеки бързо развиващ се фестивал, Cannes Lions следи и създава последните тенденци в рекламата. За първи път тази година например в категорията "Филмов лъв" могат да се състезават филми, правени за излъчавне в интернет, върху телефонен дисплей и всякакви екрани на открити пространства. Истинският лукс, на който всяка година се радват участниците и гостите на рекламната олимпиада, е достъпът до хора и събития, концентрирани върху площта на Фестивалния дворец. Миналата година за специален лектор на фестивала бе поканен бившият вицепрезидентът на САЩ Ал Гор, който получи първия в историята Hav Cannes Lions "Зелен лъв". Тази година свой семинар ще води Рупърт Мърдок. Медийният магнат (и собственик на Би Ти Ви) ще разказва как е променил формата на медиите и маркетинга в неговата News Corporation's.