събота, 23 февруари 2008 г.

Майкрософт прави стъпки към отваряне на продуктите си

Майкрософт прави стъпки към отваряне на продуктите си

дата : 22 февруари 2008 г. 15:17 ч.
Тези стъпки представляват важна крачка и значителна промяна в това как споделяме информация за нашите продукти и технологии



Софтуерният гигант "Майкрософт" обяви на 21 февруари, че започва серия от стъпки, които чрез промени в технологиите и бизнес практиките ще повишат степента на откритост на продуктите на фирмата и по-голяма оперативна съвместимост.

В съобщение на компанията се казва, че "Майкрософт" ще прилага четири нови принципа за оперативна съвместимост по отношение на високопродуктивните си продукти за бизнеса.

Принципите са: осигуряване на отворени връзки; налагане на преносимост на данните, подобряване на съпорта за промишлените стандарти и поощряване на по-открито ангажиране с изискванията на клиентите и IT индустрията, по отношение на исканията за предоставяне на отворени кодове.

"Тези стъпки представляват важна крачка и значителна промяна в това как споделяме информация за нашите продукти и технологии", смята изпълнителният директор на "Майкрософт" Стив Балмър, цитиран в съобщението.

"За последните 33 години ние сме споделили доста информация със стотици хиляди партньори по света и сме спомогнали за изграждането на индустрията, но днешното обявление представя едно значително разширяване към още по-голяма прозрачност", казва Балмър и допълва, че целта им е да наложат по-голяма оперативна съвместимост, възможности и избор за клиентите и програмистите, като правят продуктите си по-отворени и като споделят повече информация за технологиите, използвани във въпросните продукти.

Според Рей Ози, главен софтуерен архитект в "Майкрософт", промяната в политиката на компанията е в резултат от значението, което отделните личности и бизнесът отдават на лекотата на споделяне на информация. И тъй като хетерогенността е закон в строежа на предприятието, взаимната съгласуваност между приложенията и услугите е станала ключово изискване.

"Клиентите имат нужда всичките им доставчици, включително и специално "Майкрософт", да доставят софтуер и услуги, които са достатъчно гъвкави, така че всеки програмист да може да използва техните открити интерфейси и данни с цел ефективно интегриране на приложения или за съставяне на изцяло нови решения", смята Ози.

Принципите и действията за оперативна съвместимост се отнасят до няколко високоефективни продукти на "Майкрософт", в т.ч.Windows Vista (включително .NET Framework), Windows Server 2008, SQL Server 2008, MS Office 2007, Exchange Server 2007 и Office SharePoint Server 2007, и бъдещите версии на тези продукти.

За да осигури отворени връзки към високоефективните си продукти от продукти на други производители, "Майкрософт ще публикува на своя уеб сайт документация за всички програмни интерфейси и протоколи за комуникация.

Програмистите нямат нужда да получават лиценз, да заплащат такъв или някаква друга такса за достъп до информацията. Отвореният достъп до тази документация ще осигури програмисти на трети страни да могат да се свързват с ключовите продукти на "Майкрософт" точно както вътрешно го правят другите продукти на "Майкрософт".

От 21 февруари "Mайкрософт" започна да публикува в MSDN (Microsoft Download Network) над 30 000 страници документация за клиентски и сървърни протоколи на Windows, които преди бяха налични само по лиценз за търговска тайна чрез Програмата за сървърен протокол на работна група (WSPP) и Програмата за комуникационен протокол на "Майкрософт" (MCPP).

В идващите месеци ще бъде публикувана протоколна документация за още продукти, като Office 2007 и всичките други ключови продукти, обхванати от тези принципи.

"Майкрософт" ще посочи на своя уеб сайт кои протоколи са в обхвата "патентовани" на компанията и ще лицензира всички тези патенти при разумни и недискриминиращи условия, с ниски такси.

За да подпомогне заинтересуваните да разгледат даден патентен лиценз, "Майкрософт" ще даде списък на конкретни свои патенти и патентни приложения, които обхващат всеки протокол.

"Майкрософт" осигурява споразумение да не преследва съдебно програмистите, използващи отворен код за разработване и нетърговско разпространение на приложения на тези протоколи. За разработката на продукти тези програмисти ще могат да използват документацията безплатно. Фирмите, ангажирани с търговското разпространение на тези приложения на протоколи ще могат да получат патентен лиценз от "Майкрософт".

За повишаване на прозрачността и налагане на взаимната съгласуваност и оперативна съвместимост, когато "Майкрософт" подкрепя даден стандарт в продукт, той ще работи с други главни приложители на стандарта за постигане на здрави, последователни взаимно съгласувани изпълнения в голям диапазон от широко разпространени продукти.

"Майкрософт" ще разработи и нови приложни интерфейси за програми (API) за приложенията Word, Excel и PowerPoint в Office 2007, за да могат програмистите да включват допълнителни документни формати като подразбиращи се при запаметяване на документи.

"Принципите и действията, обявени днес от "Майкрософт", са много важно разширяване на нейните усилия за налагане на взаимната съгласуваност на операциите", смята Манфред Ванглер, вицепрезидент по корпоративни изследвания и технологии, софтуер и инженеринг в "Сименс".

Итнициативата на "Майкрософт" също така дава значителни възможности за широкото мнозинство програмисти на софтуер, което ще подпомогне насърчаването на взаимната съгласуваност, възможности и избор на пазара", твърди Томас Фогел, началник управление на информацията на "Новартис Фарма".

"След решението на Първоинстанционния Европейски съд от миналия септември, "Майкрософт" е решен да предприеме всички необходими стъпки, за да осигури пълното ни съответствие с европейските закони", каза Брад Смит, главен юридически съветник в "Майкрософт".

По думите му, чрез стъпката "Майкрософт" поема отговорността да изпълнява принципите в частта от решението на първоинстанционния Европейския съд за взаимната съгласуваност във всички ключови продукти на "Майкрософт".

Помощ, следят ме

Помощ, следят ме
в. Капитал
Петър ГАВРИЛОВ
Как да опазим кореспонденцията си от непозволен достъп
Имате чувството, че комуникациите ви са подслушвани? Някой (или някои) ви четат пощата и съобщенията no Skype и ICQ? Има няколко прости начина това да не става.
На първо място - дори и полицията да има всевъзможни законови (подзаконови или направо незаконни) начини и основания да ви следи, никой нормативен акт не ви задължава да ги улеснявате в тези им занимания. Т.е. активната или пасивна защита на собствените ви комуникации не подлежи на санкции по нито един закон, каквото и да говорят служителите в разни силови ведомства. Освен тях може да ви следят конкурентите или работодателят (ако работите в обладан от параноя български телеком например), както и някой друг субект, желаещ да има информация за парите или имотите ви. Може да става дума и за комбинация от горните фактори - например МВР служител прави „приятелска" услуга на ваш не толкова добър приятел.
Криптиране и шифроване
На първо място „почистете" компютъра си от всички съмнителни програми, особено от тези, които отварят нови портове за връзка. Много внимателно следете за „троянски коне" и софтуер, който записва какво набирате на клавиатурата си. След това се погрижете никой да не може да „слуша" връзката между вас и доставчика ви. Най-често там комуникациите могат да претърпят пробив. При преноса на данни между самите доставчици сигурността е доста по-голяма, кабелите не позволяват неоторизирано „закачане" и не на последно място обемът на информация е толкова голям, че ще е трудно да бъдете случайно следен.
Ако интернет доставчикът е дал достъп до вашите данни, тогава ситуацията е различна. Ако не желаете да бъдете идентифицирани по IP адрес, ползвайте публичен достъп до интернет - Wi-Fi или интернет кафета - там IP-та се раздават автоматично и едва ли някой ще ви запомни, освен ако не се набивате много на очи. Ако ползвате хотелски мрежи, които се плащат с кредитни карти, имайте предвид, че това е все едно да се подпишете под В? адреса, ако картата е на ваше име. Ползвайте пощи, които са извън България (Yahoo и Gmail), както и не влизайте в няколко пощи от един и същ IP адрес -иначе лесно може да се засече, че те водят към вас.
Ако имате няколко акаунта
(потребителски имена) за Skype и ICQ, ползвайте същите методи. Не е задължително информация да се предава в текстов файл - може да заснемете писмо с фотоапарат и да го пратите като jpg, да изговорите текста пред микрофон или камера и да го качите на сървър под друго име с разширение .avi или .мрЗ - това са елементарни трикове, но в играта на котка и мишка и те могат да са от полза.
Има доста криптиращи програми (както и хардуер), така че, ако писмата ви бъдат прихванати по канала за достъп до интернет, да бъдат трудни за разкодиране. Заслужава си да опитате софтуери като RoboForm, AutoKrypt, Secure Text и др. Старо правило е, че няма парола, която да не може да бъде разбита, въпросът е дали времето и ресурсите, които ще отнеме това, си заслужават усилията. В повечето случаи не.
Проверете помещението, в което държите компютъра си за сканиращи, подслушващи и записващи устройства - може да звучи като сценарий на тъп филм, но те вече са достатъчно евтини и малки, за да може за около 1000 лева да окичат дома ви с камерки и микрофончета. Има ги и в няколко софийски магазина, и в интернет, разбира се. Може да ползвате и радио, и GSM смутители, ако се съмнявате, че около вас има дистанционно предаващ скрит приемник - на цена от 150 до 300 лева покриват почти напълно радиоспектъра. Това обаче не ви спасява, ако предавателят е с кабел, по който се захранва и предава данни.
Телефони
В случай че имате предплатена SIM карта, не я слагайте в телефона, в който сте ползвали редовната си - апаратът излъчва IMEI код, с който може да бъде идентифициран. Телефонът може да бъде и установен като местоположение в пространството благодарение на сигналите, които излъчва към околните клетки на оператора. Може да бъде следен цял периметър за наличие на телефони, работещи в него.
Ако ползвате два или три апарата, и те могат да бъдат „закачени" за подслушване поради факта, че непрекъснато са били в компанията на първоначално следения. Ако искате ниво на секретност над нормалното, включвайте втория (третия и т.н.), когато останалите са изключени. Нестандартен ход е ползване на карти от чужди (небългарски) оператори в роуминг. Не е невъзможно да бъдат следени, но цялостното проследяване на комуникациите през задграничен номер ще постави следящите ви служби в по-официално положение, в случай че ви следят незаконно. В България можете да бъдете закачен за следене, без дори телекомът да разбере това - МВР има апаратура и кодове за достъп, предоставени според лицензите на трите оператора от самите тях.
И накрая - ако не искате важна за вас информация да бъде проследена, просто не я пращайте през интернет и не я казвайте по телефона...
***
Текст под снимка
Личният ви живот също може да се вижда на някой монитор
стр. 85

Интернет партия иска държавата да ограничи цената за .bg

Интернет партия иска държавата да ограничи цената за .bg
Big.bg
Мярката е напълно непазарна, но в областта на bg-домейните пазар не съществува, а има монопол, който значително ощетява потребителите, заяви в писмо до медиите Добри Божилов
Правителството да въведе пределна цена за регистрация на адрес в областта .bg, предложи Добри Божилов, който напоследък се занимава със строителство на Българска Интернет Партия (БИП).
“Мярката е напълно непазарна, но в областта на bg-домейните пазар не съществува, а има монопол, който значително ощетява потребителите”, посочва Божилов в писмо до медиите. Поради тази причина, подобна намеса е обоснована, смята той. По същия начин наскоро Европейската комисия административно намали цените на роуминга, които бяха поддържани неестествено високи от GSM операторите, припомни Божилов.
Според него, цената на .bg трябва да се ограничи като „не по-висока от два пъти цената на .com”. Равнището на последната ще се определя като усредненото ниво на десет случайно избрани фирми, предлагащи регистрация в България. Изчислението ще се прави веднъж в годината – през декември, и определената пределна цена за .bg ще важи за следващата календарна година.
В момента средната цена на име в .bg е около 5 пъти по-висока от тази на .com. От години Интернет общността се бори с монопола, но досега никой не е постигнал успех. Според Добри Божилов, досегашният модел на борба не е бил правилен. „Реално не е възможно да се премахне монополът на Регистър.бг, защото той е обусловен от международни фактори”, твърди основателят на БИП.
Идеята „някак си” да се създаде конкуренция и тя да свали цените, е обречена, убеден е Божилов. Предлаганият от БИП модел е обратен – да се признае неизбежността на монопола и спрямо него да се действа като към такъв. Т.е. да се приложат разработените по цял свят методи за регулация на монополи. Един от тези методи е именно принудителното намаляване на цените.
22.02.2008

Строй се, преброй се!

Строй се, преброй се!
в. Капитал
Андриан ГЕОРГИЕВ
Nielsen Online, агенция за уеб пийпълметрия, ще анализира интернет пазара у нас в партньорство с осем български компании
Интересуват ли ви данните за аудиторията на любимите ви сайтове? Повечето хора вероятно ще отговарят с не.
Ако обаче искате да рекламирате в интернет, тази информация може да се окаже жизненоважна за вас. Възможността да знаете профила на средния посетител на вашата уебстраница е безценна. Тя ще ви помогне да анализирате своето съдържание най-адекватно и да привлечете рекламни бюджети по най-ефективния начин.
С това убеждение осем български компании тази седмица подписаха договор с пийпълметричната агенция Nielsen Online за изграждане на единна система за измерване на интернет пазара у нас. Основателите са „Нет Инфо БГ", „МейлБГ", „Икономедиа" (издател на вестниците „Капитал" и „Дневник"), „Инвестор БГ", „Уеб медия груп", „Синера", „Дарик нюз" и „Санома Блясък". Тези компании притежават повече от половината пазар на онлайн реклама у нас и са собственици на много сайтове от висшата лига доставчици на съдържание като abv.bg, vbox7.com, start.bg, investor.bg, mail, bg, capital.bg, dnevnik. bg, news.bg, elmaz.bg, dariknews.bg, rozali.com и още много други. От своя страна Nielsen Online е сред глобалните лидери в проучването на уебнавиците на потребителите и има силни позиции на няколко континента.
Споразумението е на стойност 117 500 евро (на година) и ще се подели между българските участници в проекта. Срещу тези пари Nielsen Online ще осигури на интернет компаниите свръхподробна информация за техните посетители. Нещо повече - в рамките на общодостъпната метрична система компаниите ще могат да обменят рейтингите помежду си.
Според управителя на „Мейл БГ" Момчил Шумаков с този ход българските онлайн предприятия едновременно ще улеснят рекламодателите и ще увеличат доверието. Интегрираната система за измерване е с едни и същи критерии за всички участници. Според Бисер Боев, изпълнителен директор на „Икономедиа", метричната услуга ще въведе единен стандарт за всички сайтове, като по този начин ще дисциплинира пазара на интернет реклама у нас и ще ускори нарастването му.
Съвместната инициатива с Nielsen Online е отворена за всички представители на онлайн бизнеса и в бъдеще нейната членска маса вероятно ще се увеличава. Според управителя на „Нет инфо БГ" Виктор Пенев данните ще са от най-голяма полза за рекламодателите при изчисляването на техните бюджети, заделени за интернет. Това е и основният мотив зад споразумението - привличането на Повече рекламни пари в мрежата
Nielsen Online ще извършва измерването по своята световно призната методология. Тя работи с вграждане на специални тагове в кода на уебстраниците, които следят в реално време трафика и наблюдават няколко показателя като брой посещения, брой уникални потребители, време, прекарано в разглеждане на сайта, и други. Периодично ще се извършват анкети, в които, докато браузвате, ще бъдете питани за пол, местоживеене, работа и т.н. Всички данни ще се обработват от сървъри извън България и на месечна основа ще бъдат представени на онлайн компаниите. Информацията може да се окаже съдбоносна за рекламодателите, желаещи да фокусират своите кампании и средства на правилното място.
Характерното при Nielsen Online е, че правата за собственост върху данните са изцяло в ръцете на сайтовете. Те имат възможността да правят с тях каквото пожелаят. Например да бъдат разгласени в общественото пространство. Всичките осем играча, подписали пийпълметричния договор, обещават, че първите данни от проведените измервания на българското онлайн пространство ще бъдат публикувани в края на март тази година. Тогава за пръв път ще имаме възможност да проследим
Рейтингите на няколко десетки сайта изчислени с едни и същи критерии за представителност.
В България отскоро присъства още една метрична агенция, занимаваща се с проучване на онлайн аудитории. Това е полската фирма Gemius, която работи на наша земя от средата на 2007 г. Компанията вече има договори с портала Дир БГ, сайта на в. „Пари" - ipo.bg, и групата WebGround. Някои от подписалите с Nielsen Online имат индивидуални споразумения и с полската пийпълметрия. Такива са „Икономедиа" и „Инвестор БГ". Управителят на Gemius Веселин
Ангелов сподели, че компанията е в преговори с още десетина други партньори, но все още е твърде рано за изявления. В международен план Gemius е най-голямата агенция за интернет проучвания в Централна и Източна Европа. Освен това има водещи позиции в Дания и Израел. Технологично полската система е аналогична като функции с тази на Nielsen Online и предлага близка функционалност.
Владимир Жеглов, изпълнителен директор на портала „Дир БГ", обяснява избора на Gemius с аргумента, че метриката им се е доказала в близки на българските условия. Според него Nielsen, в преговорите с които „Дир БГ" също са участвали и са се отказали, нямат опит в Централна и Източна Европа и не са готови за навлизане в неузрялото българско уебпространство. Сред аргументите им да се откажат е също включването в групата на онлайн видеотеката vbox7.com, собственост на „Нет Инфо БГ", която е с неуредени авторски права и това е проблем.
Включването на vbox7 в партньорството с Nielsen сигурно е особено неприятно за „Дир БГ". В тяхната конкурентна услуга video.dir.bg е включено само легално съдържание и вероятно по тази причина тя изостава в състезанието за уебимпресии.
Как ще повлияе наличието на две отделни метрични системи върху българското уебпространство? Веселин Ангелов от Gemius смята, че в краткосрочен план това ще се отрази добре на рекламодателите. По този начин те ще бъдат запознати с двете алтернативи и ще изберат най-доброто за техните нужди. Той също така мисли, че за по-дълъг период от време двата източника на данни могат да предизвикат проблем в планирането на кампании и избора на онлайн партньори.
Някои доставчици на онлайн съдържание обаче не са съгласни с тази гледна точка и смятат, че наличието на две системи е добре за пазара. И че колкото повече информация има, толкова по-добре за рекламодателите и за медиите. Първите ще могат по-точно да таргетират рекламните си бюджети и затова ще ги увеличат, а така вторите ще получат повече пари.
***
Кой влиза в споразумението с Nielsen Online
Бисер Боев, изпълнителен директор на „Икономедиа" Част от нейното портфолио са сайтовете:
capital.bg
dnevnik.bg
karieri.bg
Виктор Пенев,
управител на „Нет Инфо БГ" Част от нейното портфолио са сайтовете:
abv.bg
gbg.bg
vbox7.com
Прокопи Кюркчиев,
директор
на Web Media Group Част от нейното портфолио са сайтовете:
news.bg
gladen.bg
topsport.bg
Димитър Друмев,
изпълнителен директор на „Санома Блясък" Част от нейното портфолио са сайтовете:
rozali.com
bliasak.bg
cosmopolitan.bg
Любомир Леков,
изпълнителен директор на „Инвестор БГ" Част от нейното портфолио са сайтовете:
investor.bg
start.bg
mp3.bg
Момчил Шумаков,
изпълнителен директор на„Мейл БГ" В нейното портфолио е пощенската услуга: mail.bg
Людмил Кърджилов,
управител на„Дарик нюз" Част от нейното портфолио са сайтовете:
darikradio.bg
lev.bg
novinite.com
Диана Маринова,
представител на„Синера" Част от нейното портфолио са сайтовете:
elmaz.bg
atol.bg
sibir.bg
стр. 64 – 65

Чатът е най-опасен за децата

Чатът е най-опасен за децата
в. Сега
Сайтовете за социални мрежи от доста време са под обстрел, тъй като разполагат с прекалено слаби мерки за сигурност. Показването на снимки и видео на техните потребители води до дискриминация и сексуални предложения към непълнолетни, използващи сайтове като MySpace и Facebook.
През декември миналата година семейство повдигна съдебен иск срещу MySpace, след като тийнейджърка, станала жертва на кибер хулиганство в сайта, се самоуби, припомня
dailytech.com.
През миналата година и конкурентът на MySpace - Facebook, стана обект на съдебни дела, когато главният прокурор на Ню Йорк повдигна обвинения срещу сайта за сексуално насилие срещу непълнолетни.
Резултатите от ново проучване обаче, проведено от изследователи на детското здраве, разкриват малко по-различна картина за това къде е най-вероятно тий-нейджърите и децата да станат жертви на нежелани сексуални предложения и насилие.
Въпреки образа, който двете шумно огласени дела създават за социалните мрежови сайтове, новото проучване показва, че младежите е много по-вероятно
да бъдат
насилени онлайн чрез мигновени съобщения
или в чат румове
От 1600 деца на възраст между 10 и 15 години, участвали в проучването на организацията „Интернет решения за децата" и Изследователския център за престъпления срещу децата на университета Ню Хемпшир, 4% споменават за нежелани сексуални предложения, а 9% за насилие в социалните мрежи.
В същото време анкетираните признават, че са получили с 59% повече нежелани предложения чрез мигновени съобщения и с 19% повече в чат румовете.
Като цяло с 96% е по-вероятно децата да бъдат наранявани онлайн чрез незабавни съобщения, отколкото в социални мрежови сайтове. Авторите на проучването използват тези данни с цел да покажат на родителите, че трябва да знаят какво правят техните деца онлайн изобщо.
Авторите също така подчертават, че по-голямата част от децата, използващи социални мрежи, мигновени съобщения или чат румове, никога не са били жертви на онлайн насилие или неприлични предложения.
Проучването заключава, че много често хората, които изпитват проблеми в мрежата,
имат проблеми и в реалния живот
Ето защо родителите трябва да обръщат повече внимание на
своите деца, като им отдават необходимата подкрепа и напътствия.
Какво е положението в България? 38% от българските деца са онлайн всеки ден. Най-често те ползват интернет вкъщи - 81%, 14% - в училище, а само 7,4% - в интернет клуб. Това съобщи Жюстин Томс от българския детски портал „Аз, детето" на националната кръгла маса за безопасността на децата в интернет.
Най-активни в мрежата са децата на възраст между 9 и 15 години. Анкета, проведена сред 6-до 14-годишни в София, показва, че всички те ползват интернет.
По-голяма част от родителите смятат, че контролират децата си, а близо половината изказват опасения, че те прекарват много време онлайн.
Над 90% от възрастните споделя!', че нямат специален софтуер, който да предпазва децата им от посещения в нежелани сайтове, сочат данните.
Според Жюстин Томс от „Аз, детето" малките
не смятат, че интернет е опасно място,
а че е част от истинския живот. фондацията вече е разпространила Седем златни правила за безопасно сърфиране, а за осмото има 1800 предложения от цялата страна.
На изминалия Международен ден за безопасен интернет стана ясно, че вече има софтуер, който всеки родител може да свали безплатно и така да предпази детето си от недоброжелатели. Това е Child Defender - програма, разработена специално за България с подкрепата на „Майкрософт".
стр. 46

Демонстрации срещу повторното публикуване на карикатурите на пророка Мохамед се проведоха в Индонезия

Демонстрации срещу повторното публикуване на карикатурите на пророка Мохамед се проведоха в Индонезия
ДПА
Джакарта. Две демонстрации срещу повторното публикуване на карикатурите на пророка Мохамед се проведоха в Индонезия, предаде ДПА. Част от демонстрантите призоваха карикатуристите да бъдат убити.
По-рано този месец 17 датски вестника публикуваха отново карикатурите на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите по целия свят през 2006 година. Изданията отново ги препечатаха, след като бяха арестувани трима души, планирали да убият карикатуристите.

Жириновски харчи най-много за изборите

Жириновски харчи най-много за изборите
vsekiden.com
Лидерът на либералите дал за кампанията си 152 млн. рубли
Кандидатът за президент на Русия и лидер на Либералнодемократическата партия Владимир Жириновски е похарчил най-много средства за своята избирателна кампания. Това съобщиха руските медии като се позоваха на информация от Централната избирателна комисия на страната. Жириновски е изхарчил от предизборния си фонд 152 млн. и 116 хиляди рубли (около 7 млн. долара) и в момента разполага със 7 млн. 883 хиляди рубли.
В началото на предизборната кампания Владимир Жириновски обяви, че смята да похарчи 15 милиона долара. Той уточни, че 5 милиона долара от тази обща сума ще бъдат предназначени за “външна реклама” като билбордове, още 5 милиона за друга платена реклама и последните 5 милиона - за печатна продукция”.
Лидерът на Компартията Генадий Зюганов е изхарчил 51 млн. 103 хиляди рубли, като в неговия фонд остават 2 млн. 286 хиляди. Фаворитът на Владимир Путин за Кремъл Дмитрий Медведев е похарчил 23 млн. 370 хиляди рубли за предизборна агитация. На него му остават още над 165 млн. рубли.
Най-скромен е лидерът на Демократическата партия на Русия Андрей Богданов, който също е кандидат-президент. Той е похарчил 4 млн. 359 хиляди рубли, като му остават 490 хиляди рубли. От ЦИК обясниха, че кандидатите трябва да върнат на своите спонсори средствата, които са останали неизползвани.
Същевременно ЦИК обяви, че няма да настоява за сваляне на кандидатурата на Жириновски от предизборната кампания въпреки грубото му държане по време на предизборните дебати по телевизионния канал “Звезда”. Преди два дни лидерът на ЛДПР нападна застъпника на кандидата от Демократическата партия на Русия Андрей Богданов - Николай Гоц. Ексцентричният руски политик се нахвърли върху опонента си след словестна атака. Гоц обвини Жириновски, че критикува правителствените проекти в парламента, но когато идва ред на гласуването, на екрана в Думата се изписва „въздържал се”.
Лидерът на ЛДПР в отговор нарече опонента си „шизофреник”, като допълни, че в следващия парламент от партията на Гоц няма да има депутати, защото за кандидат-парламентаристите се изисква документ, доказващ психическото им здраве. След това Жириновски се нахвърли срещу опонента си и го удари по лицето. Двамата бяха разтървани от охраната на телевизията. Вчера от партията на Богданов обявиха, че ще заведат дело срещу лидера на ЛДПР.
22.02.2008

Рекламният пазар в Русия достигна 9 млрд. долара през 2007 г.

Рекламният пазар в Русия достигна 9 млрд. долара през 2007 г.
Investor.bg
Разходите за реклама в Русия през 2007 г. са достигнали 9 млрд. долара, пише вестник „Комерсант”, като още 2,4 млрд. долара рекламодателите са изразходили за съпътстващи мероприятия като промоции, разнасяне на рекламни стоки по домовете и други.
Данните са на Асоциацията на комуникационните агенции на Русия, като се уточнява, че в посочената сума не влизат комисионите за посредници, разходите за PR и други. Според експерти, с отчитане и на тези разходи общите разходи за мероприятията за продажба на стоките и услугите в Русия ще надминат 13 млрд. долара.
Обемът на рекламния пазар е нараснал с 26% като цяло спрямо 2006 г. Отчита се, че само два вида реклама – тази в пресата (ръст от 16%) и външната реклама (ръст от 10%), бележат по-малък ръст от посочения среден. Като основна причина за намаляване на темпа на ръста на рекламата в пресата се считат наложените ограничения за рекламата на алкохол.
В посочените 9 млрд. долара влизат сумите, които получават непосредствено медиа компаниите, без да се отчитат комисионите за посредници, хонорарите за производство на самата реклама и подобни, които представляват средно около 10% от рекламните бюджети, или общо близо 900 млн. долара.
Отбелязва се, че според комуникационните агенции, само считаните за допълнителни рекламни разходи, като платени линкове в интернет, отправените запитвания за цени и други струват годишно общо между 225 млн. и 247 млн. долара.
22.02.2008

„Ентусиазъм" за British Council

„Ентусиазъм" за British Council
в. Капитал
Студио „Ентусиазъм" създаде криейтив концепцията за нова социална кампания, разработена от българското поделение на British Council. Заедно с аниматорите от FinFilm „Ентусиазъм" създадоха серия тв клипове, визии за интернет и външна реклама. Цялата кампания можете да видите на diversity. britishcouncil.bg.
стр. 4

Вицепрезидентът на Global Catalyst Havas Media Франсиско Сера: Потребителите са новите медии

Вицепрезидентът на Global Catalyst Havas Media Франсиско Сера: Потребителите са новите медии
в. Капитал
Борислав КАНДОВ, Зорница СТОИЛОВА
Ако искаш да бъдеш успешен в новия свят, трябва да търсиш иновативни комуникационни решения, съветва маркетинговият експерт от медийната група Havas Франсиско Сера. Вицепрезидентът на Global Catalyst Havas сподели опита и наблюденията си за актуалните тенденции в сферата на медиа планирането в София по покана на Media Planning Group България (медиа агенцията на същия холдинг).
Масовият маркетинг е отживелица
Традиционните канали са изхабени, твърди Сера, и не са вълнуващ начин да отправиш своето послание към целевите публики. И дава пример: „Ако искам да достигна до младите хора, не бих използвал телевизия. Защото те прекарват много повече време в интернет, играейки видеоигри, общувайки в програми за съобщения, слушайки музика на iPod-a си, изпращайки sms-и от телефона си."
Днес трябва не само да умееш да слушаш, но и да се включваш активно в социалните връзки на своята аудитория. Новият начин да кажеш „здравейте" на хората е чрез сайтове и портали като You tube, Facebook и My Space, смята Франсиско Сера. Социалните мрежи от този тип печелят милиони потребители и увеличават броя си с всеки изминал ден, защото дават възможност на всеки да заяви себе си, да бъде чут и да срещне други, които мислят като него. „Те са като пожар, който постоянно се разраства", обяснява успеха им той и убедено добавя маркетингът „от уста на уста" в арсенала на задължителните рекламни инструменти.
Ясни и прости послания
Като експерт в сферата на маркетинговите анализи, Сера подчертава, че успешна комуникация се постига чрез директни послания и ясно дефинирани цели. Но най-големият проблем според него е, че компаниите не знаят какъв точно ефект търсят чрез дадено действие и не формулират адекватно стремежите си. Затова една от основните задачи на комуникационните агенции е да убедят клиентите си, че не само функционалните печалби имат значение. „Повечето клиенти се обаждат по телефона и ни питат колко СТР (Cost per thousand, цена за хиляда контакта с аудиторията - бел.ред.) можете да постигнете утре в телевизията с 10 000 долара например." Важно е обаче не само колко хора ще достигнеш, а дали ще ги достигнеш ефективно, твърди той.
Каквото измериш, това ще пожънеш Франсиско Сера съветва рекламодателите да инвестират
пари в предварителни проучвания на пазара и нагласите на потребителите, защото липсата на авансово планиране води до изненади след това. Той обяснява просто: „Струва по-малко пари да се провалиш, преди да пуснеш един рекламен клип, отколкото след като той вече се е завъртял по телевизията." Експертът от Havas, който е бил част от маркетинг екипа на Procter&Gamble, подчертава как в компанията задължително се извършват щателни изследвания на потенциала на всички рекламни активности, преди те да бъдат стартирани. „В последните години P&G
се съсредоточават повече върху въпроса как да достигнат до потребителите си, отколкото върху това какво искат да комуникират като послание", казва Сера. Трийсетсекундният телевизионен спот вече не е работещо решение за тях и затова търсят нови пресечни точки на общуване между своите брандове и целевите публики. И това търсене им се отплати. Тази година журито на най-престижния рекламен фестивал, този в Кан, реши да обяви именно P&G за рекламодател на годината. Събитие, което само преди няколко години би било немислимо да се случи.
стр. 46

Всичко мога, всичко знам, списание ще издавам сам

Всичко мога, всичко знам, списание ще издавам сам
в. Капитал
Издаването на списания в България е като да имаш парцел в центъра на София. Ако ще и да си го оставил да обрасне в бурени, пак ще изкараш пари. За втора поредна година седмичните и месечните списания са основните движещи сили на пазара на пресреклама според данните от монито-ринга върху рекламните инвестиции на TNS/ TV Plan. Двата сегмента отчитат съответно 25% и 21% ръст на рекламните инвестиции спрямо 2006 г. В левове този ръст се равнява на вложения от 16.954 млн. лева за седмичните и 52.779 млн. лева за месечните издания. При последните основните действащи, хм, заглавия са женското Arnica, което само за три месеца успя да влезе в топ 20 и дава сериозна заявка да размести челните позиции в класацията през 2008 г., мъжките МАХ и FHM, бизнес изданието „Мениджър" и интериорното „Домът днес и утре". Сред по-малките издания добро впечатление правят „Мода" (с ръст 93%), „Бакхус" (част от „Иконо-медиа", издател на „Капитал", с ръст 69%) и БЕЛА (49% ръст). Дори и бившето „Егоист", сега EGO, за което новият му издател - бизнесменът Спас Русев каза че е една от големите грешки в живота му в интервю за „Труд", се представя добре с 40% ръст на привлечените рекламни левове.
„Ева" продължава да удържа на атаките от страна на лицензните международни заглавия с ръст от 18%, колкото имат иЕ11е. Общите инвестиции в пресреклама за 2007 г. са 153.195 млн. лева, или ръст 10.6% спрямо 2006 г. Мониторингът на TNS/ TV Plan обхваща 14 всекидневника, 22 седмични вестника, 15 седмични и близо 60 месечни списания (в таблиците публикуваме приходите на най-големите). При разглеждането на данните трябва да се има предвид, че те са изчислени по официалните тарифи на съответните медии и не включват отстъпките за количество, комисионите на рекламните агенции и рекламодателите и бартерните договори. В сумите не са включени рекламите на игри, лотарии, тв канали и радиостанции, вестници, списания, издателска дейност, благотворителни организации, социологически и рекламни агенции. За да се придобие по-реална представа за вло-женията в пресреклама, обикновено се вадят между 10% и 50% от официалните стойности. Въпреки ръста на лъскавите си братовчеди сегментът на всекидневните издания все още остава с най-голяма тежест. Общите вложения в реклама във вестниците са 64 млн. лева, или ръст 4%. Но веднага се набива на очи спадът в привлечените инвестиции на двете издания на „Вестникарска група България" „Труд" и „24 часа". В мониторинга на TNS/TV Plan те присъст ват като едно издание заради политиката си на „огледална реклама" (рекламодателите купуват едновременно еднакви площи в двете издания, като след редица жалби през годините Комисията за защита на конкуренцията разпореди те да освободят два дни от седмицата, в които това правило да не важи). Макар и едва 0.8%, спадът е показателен за все по-голямата конкуренция в сегмента. Сред жертвите през 2007 г. са още „Монитор" (-6%), „Новинар" (-25%) и „Сега" (-13%).
Стабилният ръст на „Дневник" (част от групата на „Икономедиа") от последните години продължава и през втората половина на 2007 г. вестникът успява да изпревари конкурента си при бизнес всекидневниците - „Пари".
При седмичните вестници „Капитал" продължава да държи първото място, като спадът от 12% се дължи на факта, че от началото на 2007 г. TNS/TV Plan изчисляват приходите на седмичното приложение Light отделно. Ако двете суми бъдат събрани, изданието отчита 8.8%
ръст. Осем от 20-те заглавия в класацията обаче отчитат спад на рекламните приходи, което води до отрицателен прираст от -6% на целия сегмент.
При седмичните списания безплатното „Програмата" продължава да държи първото място със смайващ ръст от 49% спрямо 2006 г., следвано от „Журнал" и Light. След гръмовния си старт през 2006 г. през миналата година българското издание на BusinessWeek се стабилизира на 4-5 позиция.
Въпреки забавянето на растежа при всекидневни-
те и седмичните вестници и през 2008 г. пазарът на пресреклама ще отбележи положителни резултати. И вероятно отново благодарение на списанията. С развитието на икономиката доста международни модни и козметични марки стъпват на българския пазар, а те са априори клиенти именно на лъскавите издания. Вероятно през тази година и Ikea най-после ще открие магазин тук, за Starbucks вече официално е потвърдено, а и двата старта ще бъдат подкрепени от масирани рекламни кампании.
стр. 44 - 45

Забраниха реклама осмиваща Саркози

Забраниха реклама осмиваща Саркози
в. Телеграф
Рекламният отдел на обществения транспорт, обслужващ Париж и околностите му, забрани рекламен плакат на седмично списание, в който се намеква, че френският президент Никола Саркози е душевно болен, предаде ДПА. Рекламата показва корицата на новия брой на сп. "Курие ентернасионал", чието заглавието гласи: "Гледната точка на Мадрид: Саркози е сериозно болен човек".
стр. 12

"Уеб Медия Груп" АД купува марката "Топспорт" и едноименния вестник

"Уеб Медия Груп" АД купува марката "Топспорт" и едноименния вестник
money.bg
"Уеб Медия Груп" АД направи решителна крачка в програмата си за развитие, купувайки марката "Топспорт" и едноименния вестник.Следвайки неотлъчно набелязаните си цели, "Уеб Медия Груп" АД, притежаваща и поддържаща интернет сайта topsport.bg, предприе следваща стъпка от изпълнението й, а именно закупуването на в. Топспорт. След сключване на сделката, сайтът ще се използува и като електронно издание на вестника. Предвижда се екипът на в. Топспорт да премине към "Уеб Медия Груп" АД при спазване на трудовото законодателство. Това ще даде възможност за реализиране на модела "един екип - две медии" - оптимизиран екип, който да обслужва две медии на два различни пазара, с две различни аудитории. Решението за сключване на сделката бе взето на проведеното в края на януари 2008г. извънредно Общо събрание на акционерите, на "Уеб Медия Груп", а нейната стойност възлиза на 795 953 лв. Предвидено е финансираренето на сделката да бъде осъществено чрез емитирането на облигационна емисия на стойност 1 250 000 лв., с номинална стойност на една облигация - 1000лв. Срокът на издадената емисия е 5-годишен, а купонът е фиксиран в размер на 8.25% годишно, изчислен при база (Actual/365).Останалата част от приходите от емисия ще бъде използвана за развитието на съществуващата група от уеб базирани медии (news.bg, topsport.bg, 22.02.2008
money.bg, vsichko.bg, livestyle.bg) и затвърждаване лидерската позиция сред българските сайтове за масово осведомяване. Предвижда се преструктурирането, разширяването и програмното обезпечаване на принадлежащия към групата специализиран и водещ в областта си финансово-информационен сайт finance.news.bg, както и увеличаване полезностите в набиращия скорост най-млад член на групата Gladen.bg. Създадена е програма за развитие на вестник Топспорт в няколко основни направления, като редизайн в цветово и конфигурационно отношение, с цел създаване на една по-добра рекламна площадка и възможностите за развитие в тази насока. Предвиждат се създаването и разработването на стратегия за разширяване на рекламната и разпространителската дейност на вестника, както и такава по отбелязване на значимите вътрешни и световни спортни събития(европейски и световни първенства, олимпиади), изразяваща се в допълнителни специализирани притурки към вестника в периода на протичането им. С покупката на вестник Топспорт, "Уеб Медия Груп" целенасочено навлиза на пазара на ежедневниците и вестникарския рекламен пазар, с което приходите от дейността на дружеството ще се увеличат. В края на миналата година приходите на вестника са 440 000 лв., а търговската печалба - 33 000 лв. По направените икономически анализи и прогнози на дружеството, след покупката на вестника (ІІ-ІV тримесечие) приходите на Уеб Медия Груп АД от тази дейност ще достигнат близо 500 000 лв., а печалбата - около 40 000 лв.
22.02.2008

Силва Зурлева, шеф на борда на директорите на Нова тв за пътя към успеха пред Валентина Петкова: Лицемерието в телевизиите е убийствено

Силва Зурлева, шеф на борда на директорите на Нова тв за пътя към успеха пред Валентина Петкова: Лицемерието в телевизиите е убийствено
в. Труд
Идния вторник, на 26 февруари Силва Зурлева, шеф на борда на директорите на Нова телевизия, ще навърши 50 години. Тя е от онази категория мени, които не крият годините си и не се стряскат от неумоляващия им ход. Може би защото, като се обърнат назад, виждат, че време? то им не е минавало ей така, ден да мине друг да дойде, а е изпълнено с много усилия, работа, битки, победи, загуби и какво ли не от този прекрасен живот.
Силва ни посреща в голямата си хубава къща в Драгалевци, в която има всичко, но най-много е светлината, нахлуваща от градината и от прекрасните картини по стените.
- Къде живеехте преди 18 години, когато започнаха промените, г-жо Зурлева?
- През 1989 г. със съпруга ми живеехме в двустаен апартамент в „Западен парк". Беше ми трудно да убедя мъжа си да го продадем и да излезем на квартира, докато се построи кооперацията в „Лозенец", в която купихме по-голямо жилище. И по-късно се случваше така, че за да имаме нещо по-голямо, продавахме по-малкото. През 2000 г. построихме тази къща и се пренесохме тук. Но не си мислете, че тя е направена с парите, които изкарвам в Нова телевизия, където съм на заплата. Преди това аз имах печеливш собствен бизнес.
- Мнозина ще се запитат как става това, след като сте била преводачка и в
онези години сте работела в София прес?
-Да, през 1990 г. работех в балканския отдел на София прес и пишех за няколко гръцки списания и вестници. Тогава получих предложение за работа в консултантска компания, създадена
гръцки капитал. Тръгнах от най-ниското стъпало - секретарка. През 1995 г. се отделих и направих своя фирма.
- Но вие сте завършила българска филология, как човек се научава и пренастройва за съвсем друг вид работа?
- Да, аз не съм икономист, но през тези пет години научих много неща, работех по 12-15 часа. В началото на 90-те години имаше много работа за консултантските фирми. И за капиталите от Гърция, защото големите западноевропейски компании, които инвестираха в България, минаваха през гръцките им клонове.
- В какво се изразяваше консултантският ви бизнес, защото за много хора това звучи мъгляво?
- Работих по няколко големи проекта- сладоледите „Делта", фабриката за кроасани „Чипита", за колбаси „Никас" и др. Започвахме от нулата - от разрешителните за строеж, до изграждането на предприятието и вноса на суровини. Моята работа беше от зелената поляна до производството.
- Вие измислихте крилатото изречение „Делта - връх на сладоледа
- Така е. Но държа да се знае, че вършех всичко с екип от специалисти. През тези години успях да си извоювам име на коректен партньор в бизнеса. Всъщност, аз не познавах г-н Кириаку (собственика на Нова тв) до момента, в който той ми се обади по телефона.
- Защо се обади на вас?
- Защото собствениците на „Чипита" и „Делта" бяха ме препоръчали. Както във всяка западноевропейска страна, така и в Гърция собствениците на големи предприятия се движат в една и съща среда. Те постоянно продават дялове, сливат се, преструктурират се и се познават отлично помежду си. Наричат това приятелство „вълче", защото преди всичко са конкуренти. Нов същото време се доверяват на оценките си един на друг. И тъй като вече бях се доказала пред някои от тях, не беше трудно да бъда препоръчана.
- И се хвърлихте в непознатите телевизионни води?
- Предложението на г-н Кириаку беше да се заема с проект, който да участва в конкурс за първа частна национална телевизия в България. Но тъй като до конкурса имаше само месец, аз му предложих да купим единствената по онова време частна софийска телевизия - Нова телевизия. Така и стана. И започнахме драматична битка за национален лиценз.
- Която продължи три години. Но нали всичко е добре, когато свършва добре?
- Така е, но аз няма да се примиря, защото през това време дадохме преднина на Би Ти Ви. А телевизията е до голяма степен навик. Когато зрителят е научен, че една телевизия има национален обхват, много трудно е да пренастроиш мисленето му по-късно, че и друга телевизия може да се гледа от всяка точка в страната. И трябваше да се направи един продукт, който да привлече изцяло вниманието към Нова телевизия. За нас това беше първият сезон на „Биг брадър", който ни донесе грандиозен успех.
- Бих поспорила с вас, защото наложихте една бигбрадърска култура, от която лъха пошлост и простащина. Не изпитвате ли угризения?
- Човек трябва да се примири с някои неща, за да върви напред. Иначе не става тази работа. Силва дни преди юбилея си, който е решила да не отбелязва шумно, а само да почерпи колеги и приятели. Трябва да признаем, че тя е от малцината забогатели българи, запазили естественото си поведение. Може би поради здравите си корени. Неин голям учител в живота е баба й Юла, здраво стъпила на земята, но романтична жена. От нея внучката е поела доброта, безкористна обич и работоспособност. Когато Силва се тюхкала, че не е станала малко по-висока, баба й казвала: И ниска, и висока никой няма да свърши твоята работа.
Аз знаех какви ще бъдат обществените настроения след първия сезон на „Биг брадър", защото бях следила предаването в други страни. Видях, че има „герои", които в никакъв случай не могат да служат за пример. Но от друга страна, хората започнаха да се замислят за самите себе си. Създаде се дискусионна среда, в която се изразяваха различни позиции. Почти всички интелектуалци изказаха мнения, повечето против. Но така или иначе Нова телевизия имаше нужда от това предаване, за да Фокусира погледите. Бизнесът изискваше такава крачка и ние я направихме. Друг е въпросът, че много неща в телевизията не ми харесват, но тя е жив организъм и е заблуда,ако си мислиш, че можеш да го овладееш.
- Респектиращ началник ли сте?
- Не, аз съм мека Мария. И осъзнавам, че това е недостатък. Но структурата в нашата телевизия е такава, че аз и изпълнителният директор, който е значително по-строг от мен, се допълваме. Аз по-лесно мога да се развълнувам и да бъда омаяна от чисто човешки проблеми.
При него такива не минават. Той има един израз: „Ние не сме благотворително дружество" и въпросът приключва.
- Това ли преодолявате най-трудно?
- Трудно преодолявам неразбирането у колегите по някои въпроси, по които имат предпоставена теза. Освен това 90% от хората в телевизиите са с изключително високо самочувствие. Аз не съм такава и това ми създава дискомфорт.
- Какви са взаимоотношенията между телевизиите, говорите ли си помежду си?
- В първите години имаше негласно правило телевизиите да не контактуват помежду си, което много ме учудваше. Когато се създаде Би Ти Ви с кадри на Нова телевизия, за нас беше много тежък период. Тогава си тръгнаха Юксел Кадриев, Гена Трайкова, Люба Ризова... Разбира се, аз не можех никого да спра и им пожелах успех. И сега ще ви издам една тайна. Беше ми кошмар да не си тръгнат Ники Дойнов и Цветанка Ризова. Слава Богу, те останаха и мисля не съжаляват...
Днес, като се срещаме с някои бивши колеги, не се държа двулично. А и ми личи, ако излъжа, защото се изчервявам и става страшно. Ако не искам да разговарям с някого, го поздравявам и отминавам. Не съм лицемер. Има хора, които не са ми приятни и те го знаят. Онзи ден на награждаването на БТА в президентството видях една дама, която ме попита защо съм напрегната. Отговорих й: „Не съм напрегната, но не искам да разговарям с теб и ти знаеш защо."
За съжаление пазарът на телевизионни кадри у нас е малък. И когато ти трябва човек за някакво предаване, е трудно да го намериш.
Въртим се в един кръг и водим тежки битки. Може да прозвучи наивно, но бих
се радвала, ако можем да разчитаме на повече лоялност помежду си. Засега такава няма.
- Когато преди години от екрана беше свален Милен Цветков, се говореше, че е заради негови политически запитания. Вие ли решихте това?
- Да, решението беше мое. Той беше отстранен, защото такава беше конюнктурата. Когато една телевизия се бори за национален лиценз, това стои над всичко друго. Ако трябваше, и аз щях да си тръгна.
- Каква е интригата със Слави Трифонов?
- Слави няма да се появява при нас в новото шоу с лицето си. Той си остава в Би Ти Ви. Но неговата продуцентска компания може да произведе всичко, каквото й възложим, защото тя е независима. Въпросът е техният продукт да е успешен, правим голяма инвестиция и се надяваме на успех.
- Къде намирате утеха след професионалните шамари?
- А това е тежък за мен въпрос. Не мога да спазвам общоприетото правило и да оставам служебните въпроси на входната врата. Имало е случаи, когато влизам вкъщи, сядам на дивана и се разплаквам от нерви, от стрес или защото не съм успяла. За жалост мъжът ми гледа на медийния свят с ирония. Дори когато спечелихме през 2003 г. голямата битка за национален лиценз, той беше единственият човек, който не беше въодушевен. Каза ми само: „А, така ли. Браво, бе, ти успя."
- Това неразбиране не ви ли дразни?
- Е, как да не ме дразни. Караме се, имали сме дори скандали, защото аз приемам всичко навътре. И като се затръшкам за поредната телевизионна звезда, той умира от смях: „Не виждаш ли, че всичкото това е измислено." Според него хората в медиите, особено тези, които са на екран, по нищо не се различават от останалите, но трябва да са взискателни към себе си и да стъпват по земята.
- А не е ли така?
- Така е, но не се отнася за всички.
- Кой лекува раните ви и ви изправя на крака?
- По-малката ми сестра, тя умее да изслушва.
- И нямате емоционални забежки?
- А, как да нямам. Имам и забежки, и емоции, но не ги издавам... За мен работата е адреналин и аз много я обичам. Не мога да си представя живота ми да преминава в ходене по магазини, кафенета, среща с приятелки. Това е хубаво, но не може да е основното. Сигурна съм, че ако си остана вкъщи, това ще ме убие. Затова ще работя, докато съм жива.
И понеже наближава рождения ми ден, искам или не, си правя равносметка. Убедена съм, че всички, които работим това, което обичаме, сме големи късметлии.
***
Връзката с Гърция отваря много врати
„Аз съм много упорита и трудно се отказвам. Дори когато съм била най-отчаяна, съм знаела, че на другия ден ще стана и ще продължа напред", обяснява амбициозността си Силва. „С мъжа ми сме дисциплинирани и не се оплакваме. Все пак той е бивш военен." Минко Зурлев е завършил Военното училище във Велико Търново, където научава гръцки. Бил е помощник военен аташе в Атина. Силва също владее отлично новогръцки. Живели са в Гърция през 1985-87 г. и оттогава са контактите им с южната съседка. И двамата се увличат от купуване на картини, но се пазят да не ги завърти колекционерската страст. Сред любимите им автори са Златьо Бояджиев, Енчо Пиронков...
Дъщеря им Мила учи в Американския университет в Благоевград. Любимо място за почивка на семейството е къщата им в сърцето на Родопите - в прекрасната Ковачевица.
***
До една от любимите й картини на Златьо Бояджиев. От кюстендилските си предци Силва е наследила и хубава бяла кожа. Нейната баба е била модел на Майстора. Наскоро прочела във „Боа", че пластична операция на лицето преди 55 г. е проява на лош вкус. Иначе не е против това, което е нужно за добрия вид на жената. Козметиката е от големите й. инвестиции.
Изградила си е добър вкус, който личи както от къщата й, така и от начина, по който се облича. Предпочита класическата линия на „Ескада". Разбира се, и хубави чанти и обувки. Слабостта й обаче са бижутата. „Не съм прахосница, но не съм и стисната, готова съм винаги да платя сметката на приятели."
стр. 18-19

Агенция „Фокус" е най-четена

Агенция „Фокус" е най-четена
в. Труд
Читателите в Интернет предпочитат да научават новините най-често от информационната агенция „Фокус", похвали се шефът й Красимир Узунов. Сайтът на медията има около милион посещения за месец януари 2008 г. Около 17 млн. пък са влизанията в различните страници на „Фокус".
Сайтът на БТА е на второ място по популярност, според изследване на агенция MBMD, проведено в края на януари тази година. Ежедневно медията публикува повече от 1000 информации и над 600 снимки.
На ден държавната информационна агенция е четена средно от около 6000 души. 87% от влизанията са директни, а 16% са чрез връзки от други страници. Най-много посещения се отчитат в понеделник около 16 часа.
Най-четената емисия е вътрешна информация. Месечно клиентите на БТА ползват над 110 000 снимки от България.
Безплатната информация на агенция БГНЕС (неин собственик е Любчо Нешков - б.р.) също се чете от хиляди на ден, каза главният редактор Зелма Алмалех, но отказа да предостави точните цифри. „Можем да се похвалим, че бяхме първите, които още в началото на януари съобщихме,
че на 17 февруари Косово ще обяви независимост", допълни Алмалех. По думите й сред най-четените теми в агенцията са тези, които са свързани със социалните проблеми.
***
Шефът на „Фокус" Красимир Узунов се похвали, че са най-четени.
***
БТА начело с Максим Минчев наскоро празнува своята 110-годишнина.
***
Четат ни хиляди, казаха хората на собственика на БГНЕС Любчо Нешков.
стр. 16

Златната кокошка на ефира

Златната кокошка на ефира
в. Труд
Соня СПАСОВА
Хората, които искат да пеят и всички да ги гледат на екрана, се оказаха златната кокошка на телевизиите. Люта битка за повече приходи от реклама и за зрители тръгва само след броени дни между Нова тв и Би Ти Ви.
И двете медии стартират музикални предавания, в които освен неизвестни кандидати за слава, ще се изявяват и едни от „най-големите звезди на България". Друг е въпросът как точно ще си ги поделят.
Макар че „Пей с мен" по Нова тв и „Мюзикайдъл 2" по Би Ти Ви ще започнат по различно време, те ще се излъчват в продължение на три месеца в един и същи час - 20 ч. „Пей с мен" стартира на 10 март, а „Мюзик айдъл" - 25 февруари.
Би Ти Ви вече обяви рекламните си тарифи за „Мюзик айдъл 2" - 10 692 лв за 30-секунден клип. По груби изчисления това предаване би трябвало да донесе на медията колосалните 18 млн. лв. за трите месеца. За сравнение по неофициална информация приходите от предишния сезон на шоуто бяха около 15,6 млн. лв, но тогава сериите бяха 65.
Рекламен клип от 30 сек. в „Пей с мен" струва между 4800 и 7200 лв. в зависимост от това дали ще се излъчи в понеделник, сряда или петък. При лимит от 12 мин. реклама това означава поне 7,8 млн. лв.
Певчевските таланти не са единствените в битката за пари. Би Ти Ви ще се опита да завладее любителите на приключенията и мистиката с играта „Форт Бояр" и шоуто „Ясновидци". Те ще започнат да се излъчват в края на март. „Логистична подкрепа" ще им окаже и поредният сезон на „Отчаяни съпруги".
Нова тв също залага на хитови сериали. Оттам успяха да „откраднат" четвъртия сезон на кримката „24" с Джак Бауър, чиито предишни епизоди излъчваше Би Ти Ви. По Нова тв ще видим и комедийния сериал „Джоуи" - своеобразно продължение на култовите „Приятели", също запазена марка на Би Ти Ви. През април „Д-р Хаус" ще продължи да лекува пациентите си по познатия си екцентричен начин.
Канал 1 ще се опита да привлече вниманието на рекламодателите основно
по време на олимпийските игри в Пекин, Китай, през пятото.
Амбицията да се включи в голямата война за разпределение на средствата от реклама т.г. има и кабелната телевизия „Диема", която ще излъчи европейското първенство по футбол.
стр. 16

петък, 22 февруари 2008 г.

Революционни техники за водене на преговори


Революционни техники за водене на преговори
Bgnewsroom.com

За първи път в България тренинг център ще проведе семинар “Управление на комуникацията” изцяло с техники от Невро-лингвистичното програмиране (НЛП) тази събота от 10 часа в хотел “Ренесанс”. Семинарът се организира от Тренинг център: “Коучинг и бизнес програмиране”. Центърът, засега единствен у нас, работи с най-модерните техники на НЛП. Първият практически семинар е насочен към подобряване на бизнес отношенията и развиване на личните връзки. На него ще се демонстрират техники за по-добро общуване и постигане на цели. Техниките, комбинирани с ролеви игри имат за цел да подпомагат междучовешките отношения и по-доброто разбиране. НЛП възниква в началото на седемдесетте години на миналия век. За негови основатели се считат Джон Гриндер и Ричард Бендлер. Тяхната цел била да определят шаблоните и последователностите, използвани от водещи психолози и да ги класифицират. Двамата създават успешни модели за терапия, действащи на практика и лесно възприемани и прилагани от хората. На базата на тези първоначални модели, НЛП се развива в две взаимодопълващи се направления: като процес за откриване на "умение" в различни човешки дейности и като ефективен метод на мислене и комуникация, използван от водещи личности като политици, рекламни мениджъри, опиниън мейкъри и др. 21.02.08

Николай Кискинов, генерален секретар на Българската асоциация за електронна търговия: Доверието е най-важно в е-търговията

Николай Кискинов, генерален секретар на Българската асоциация за електронна търговия: Доверието е най-важно в е-търговията
в. Кеш

Ефективността на електронна търговия в България в момента е ниска, но предстои бурното й развитие, когато все повече потребители се уверят, че това е един евтин и надежден начин за пазаруване. По отношение на услугите, предоставяни в Интернет, смятам, че този сектор се развива изключително успешно и вече е привлякъл значителни инвестиции. Ето защо може да обобщим, че развитието на услугите в електронната търговия в България значително надвишава предлагането на стоките. Най-важно в настоящия етап е да изградим отношения на доверие и прозрачност с потребителите в електронната търговия. В тази насока БАЕТ предприема в момента първите опити за въвеждане на саморегулация в България в тази област, която отчита спецификите на електронната среда и ще е задължителна за всички членове на асоциацията. Гаранция за съобразяването с изискванията на закона и на асоциацията ще бъде членството на съответния електронен търговец при нас, което ще бъде означавано със съответното лого на сайта на магазина. По мои данни най-големи обеми в момента реализират продажбата по интернет на книги, музика и техника, като заплащането може да бъде осъществено по начините, които са обявени в сайта на съответния търговец. Наблюденията ми са, че най-често се използва плащане при доставката, банково нареждане и плащане с карта по електронен път в момента на поръчката. стр. 28

е-търговията - жертва на предразсъдъци

е-търговията - жертва на предразсъдъци
в. Кеш
Дони ЕДРЕВА

Българите прилагат старата поговорка „Страх лозе пази" в модерната електронна търговия В България само 3% от интернет потребителите използват услуги и купуват стоки online, сочи изследване на Евростат. Като цяло нивото за последните няколко години 6 целил Европейски съюз (ЕС) се е увеличило от 24% за 2005 г. до 30% през 2007 г., но Всеки осми европеец избягва пазаруването по интернет, защото се притеснява от злоупотреба с личните данни и номера на кредитната си карта. Най-скептични са в Испания (27%), Финландия (26%) и Кипър (20%). 1/4 от всички граждани в ЕС са имали вирус на компютъра си през последните 12 месена. Най-често такива атаки има в Литва (41% от интернет потребителите) и Словения (35%), в България са били засегнати 17%. От кабинета на комисаря по информационното общество и медиите - Вибиан Рединг, увериха, че в политиката и законовите си инициативи Европейската комисия (ЕК) е оси- гурила официалната забрана срещу "спама", а престъпни действия като хакерството и други форми на атаки срещу комуникационната мрежа са обект на строги наказания. Експерти от офиса на Редин дават и някои препоръки към интернет потребителите - мнозинството от фирмите, които оперират online знаят, че доверието на потребителите е най-ценната им придобивка. Обикновено те използват редица технически начини, за да гарантират сигурността на процеса, включително използването на номера на кредитната карта и личните данни на техните клиенти. Има и редица начини, за да се защитиш, когато сърфираш в интернет и използваш кредитната си карта. Преди да започнеш транзакцията е добре да се провери, дали интернет магазина, от който пазаруваш, предлага ясна и разбираема информация на своя сайт като например адрес и възможност за възстановяване на сумата при възникването на проблем. Въпреки продължителните усилия на индустрията и правителствата, подкрепени от ЕК, спамът все още е проблем. Той не просто е нахлуване в личното пространство, но също и начин за разпространение на вируси. Различни изследвания постоянно показват, че между 40 и 90% от целия e-mail трафик е именно спам. Рисковете са очевидни - доверието на потребителите в използването на модерни комуникации - от пазаруване по интерент до общуване с приятели и обмен на информация спада. стр. 28

четвъртък, 21 февруари 2008 г.

Кой каза, че банковата реклама е скучна?

Кой каза, че банковата реклама е скучна?
в. Кеш
Милена Бурнаска, началник на управление "Маркетинг и продажби" на Банка ДСК

Независимо колко добър е един продукт, рекламата му не би привлякла никого, ако не е интересна и запомняща се Основната цел на рекламата е да продава. Във все по-трудната конкурентна среда това е почти невъзможно, ако няма уникално търговско предложение от страна на продавача. Това, че има някакъв нов продукт или промоция, не би било толкова важно, ако предложението не се свърже с конкретните нужди и с желанията на потенциалните клиенти. Независимо колко добър е един продукт, рекламата му не би привлякла никого, ако не е интересна и запомняща се. Именно за това Банка ДСК инвестира време и средства в създаването на свежи, забавни и изключително добре снимани реклами, носещи ясно послание за предимствата, които продуктът и самата Банка носят на своите клиенти. От години Банка ДСК прави едни от най-запомнящите и харесващите се банкови реклами на Българския пазар. Тридесетсекундните телевизионни спотове с лекота привличат вниманието на зрителите, но процесът по създаването им е дълъг и сложен. Голямото разнообразие от банкови продукти отговаря на нуждите на различни групи клиенти. Следователно е от изключителна важност рекламното послание да направи впечатление на тези клиенти, за които съответният продукт би представлявал интерес, а не да се загуби в общия рекламен шум. За тази цел творческата концепция и медия планирането се изготвят след внимателно проучване на навиците, интересите и медийното потребление на целевата аудитория, за която е предназначен продуктът. Да вземем за пример интернет банкирането. Клиентите, за които тази услуга представлява интерес, са no-скоро млади професионалисти, които нямат времето да посещават банков клон, а новините и информацията, която им е нужна, получават предимно от интернет. За тях Банка ДСК създаде рекламна визия, която привлича тяхното внимание и те лесно успяват да се идентифицират с нея: млад музикант, който приема пари само по интернет. "Не приемам кеш" също е фраза, която по-младите възприемат по-добре, от колкото да кажем "Не приемам пари в брой". Медийното планиране поставя тази реклама на точното място, където ще бъде забелязана: популярните сред младите интернет страници и портали, списанията, насочени към по младите. Посланието на продукта е семпло и ясно: интернет банкирането е по-лесно и необременяващо от използването на пари в брой. Имиджовото послание също не липсва: Банка ДСК предлага модерни продукти, съобразени с нуждите на своите клиенти. Съвсем различна е концепцията за любимите на България клипове с китайците: сама по себе си визията на рекламата е изключителна; тя напомня на холивудска продукция. Но посланието не може да се загуби: всеки знае, че когато имаш нужда от пари, отиваш в Банка ДСК. Творческата концепция е създадена да привлича голяма част от аудиторията: мъже и жени над 30 години със своите различни финансови нужди. Клипът е интересен, приятен, свеж и разсмива. Планирането също рефлектира медийното потребление на тази целева аудитория: много телевизия, концентрирано излъчване във вечерните часове, публикации в националните ежедневници и най-четените списания и интернет портали. стр. 27

Близо един милион и петстотин хиляди лева събра благотворителното шоу на БТВ “Великолепната шесторка”

Близо един милион и петстотин хиляди лева събра благотворителното шоу на БТВ “Великолепната шесторка”
БТВ, новини в 22.30 часа

9.Новина Близо един милион и петстотин хиляди лева събра благотворителното шоу на БТВ “Великолепната шесторка”, което приключи преди броени минути. От шестте дуета, които безвъзмездно се посветиха на каузата, най – много зрителски гласове спечелиха Марияна Попова и Тити Папазов. Те получиха като награда уникалната възможност да представят отчета на “Великолепната шесторка” пред директора на “Уницеф” Европа Мария Каливис. Всички участници в предаването получиха и титлата приятели на “Уницеф”. “Общата сума за децата в Могилино става 1 483 111 лева. аплодисменти за вас уважаеми зрители. “ “Ще помоля, ще помоля всички ние да се поклоним и да кажем любимата ми фраза, любимата ми фраза “Благодаря ти България”, защото тя заслужава да й благодарим. Всички заедно:” “Благодаря ви България”.

„М-САТ" глобени за нелоялна конкуренция

„М-САТ" глобени за нелоялна конкуренция
в. Дума

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 80 000 лв. на "М-САТ' АД, София, за извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията. Производството е образувано по молба на "Анонс - 94" АД. Двете дружества са конкуренти в предлагането на кабелна телевизия на територията на курорта Златни пясъци. КЗК установи, че през 2003-2007 г. "М-САТ' АД е предоставяло достъп до кабелна телевизия на цени, по-ниски от себестойността на услугата. В резултат на това фирмата успява значително да увеличи пазарния си дял, за сметка на "Анонс - 94" АД. Комисията счита, че "М-САТ' е наложило дъмпингови условия. стр. 5

Рекламистите с 12-ти форум

Рекламистите с 12-ти форум
Dnes.bg

Асоциацията на рекламните агенции - България организира за дванадесети пореден път РЕКЛАМЕН ФОРУМ на 26 февруари 2008 година в зала №6 на НДК. На събитието ще участват двама от най-известните австрийски рекламисти. Алфред Коблингер - CEO of BBDO Group Австрия ще представи пред участниците лекция „Creativity to hell – we have to sell!” Руди Кобза - Chairman of Draftfcb Kobza & Lowe GGK , който е бил президент на журито за рекламни кампании на Фестивала „Голден Дръм” 2007 година, ще запознае родните рекламисти с победителите от престижната селекция - Review on the winning campaigns at Golden Drum 2007”. Във форума ще бъдат споделени и добрите практики от опита на Словакия при създаване на ефективна система за саморегулация на рекламата. Гледната точка на рекламодателите във взаимоотношенията рекламодател – рекламна агенция ще представи Ралица Скорчева – Славова от Maxxium България. Специално място в тазгодишната среща на рекламистите е отделено и за интернет. От Инвестор БГ ще запознаят специализираната аудитория с най-ефективните начини за реклама в мрежата. Асоциацията на рекламните агенции е поканила и доц. д-р Симеон Желев от Прагматика , който ще изнесе лекцията “Употреби и злоупотреби с груповите дискусии”. Телевизиите бТВ, GTV, Диема, ТВ2 и Fox ще направят презентации на най – новите си продукти. От Икономедиа ще бъде разгледана темата "В2В (business-2-business) медиите като информационен източник и рекламен носител" както и Одит бюрото по тиражите. Форумът ще бъде открит от Председателя на АРА – Красимир Гергов. Програма на събитието и регистрационна форма можете да намерите тук 21.02.2008

3 и половина милиона българи в дрехи втора употреба

3 и половина милиона българи в дрехи втора употреба
в. Земя
Живка АНГЕЛОВА

Европейците подаряват, американците ги продават. 47 на сто от българите пазаруват в търговски обекти, в които се продават дрехи на килограм, сочат статистики на този тип магазини. Тези данни разбиват на пух и прах всеобщото мнение, че такова облекло става само за прекопаваме на домати или когато си чистим мазето. Нелицеприятните статистики доказват, че доста хора купуват дрехи втора употреба, превъзмогнали обществените предразсъдъци, пък и от скъпотията в другите магазини. Първите търговски вериги за дрехи втора употреба се появиха веднага след 10 ноември 1989 г. и особено през първите години се ползваха с широка популярност. И до днес от синдикатите твърдят, че пристигналите от Западна Европа като помощи дрехи първоначално са били разпределяни между близки и познати и чак накрая - каквото останело, се предлагало за продажба. По онова време дори турските стоки се смятаха за луксозни, а много хора изпитваха панически страх да не лепнат кожна болест от дрехите втора употреба. И още тогава дори собственици на „бутици" по централните улици купуваха вече носени дрехи и ги излагаха на витрините си. Но специфичната им миризма, която се дължи на използваните препарати, не може да не бъде разпозната от купувачите. С времето се появиха и цели вериги из страната -„Американ Маркет", „Шик-шик", „Банана Парадисо", „Мания" и други. Чак през 2005 г. с наредба № 27 -„За стоки, имащи значение за здравето на населението", се уреди законово продажбата на тези облекла, които вече идват в страната след служебна регистрация и издаване на санитарно разрешение. Пред тези магазини, които са останали и днес, винаги чакат опашки от 20-30 души, и то още преди да са отворили вратите си сутрин. В някои от реномираните шопове от този тип могат да се видят не само Маркови облекла, но и известни лица, надвесени над тях да разглеждат или да мерят харесаното. Най-върли привърженички на такъв тип дрехи и аксесоари се оказва немалка част от труженици на шоубизнеса и най-вече тепърва изгряващи „звезди". Тези, които още не са натрупали пари за шопинг зад граница. Магазините second hand haute couture или по-висша мода се зареждат всеки понеделник. Тогава изборът е най-голям, цените са най-високи, а с всеки следващ ден това, което е останало, поевтинява и постепенно намалява. Голяма част от редовните клиентки на тези „бутици" проверяват по телефона кога точно пристига новата стока. Някои дори получават правото първи да разгледат и да напазаруват с предимство. По-предприемчивите пък са си купили специални карти за намаление. На вратите на подобни магазини всеки ден стоят табелки - „Днес -12 лева за килограм" и т.н. Ако една рокля в понеделник струва 14 лева, в сряда цената й вече е паднала на 8 лева. Най-евтино за пазаруване е в петък и събота, когато само за 2-3 лева жени на всякаква възраст могат да се обзаведат с пола, блуза и сако. От чужбина стоките пристигат натъпкани в прозрачни найлонови чували, след което се сортират по качество на място и се продават на цени на едро на килограм. Екстра качество струва 11 лева с ДДС за кг, първо качество - 5-6 лв., второ качество - 2,50 лв. за кг, трето качество и нататък се предлагат по договаряне. В магазините, преди да ги изложат на витрината или на закачалките, дрехите се гладят, за да придобият по-търговски вид. Пак там на око се слагат цените им спрямо това колко са запазени и кое е модерно за момента. Най-бързо, естествено, се продават марковите дрехи - в чувалите има облекла от известните марки „Зара", „Бенетон", „Макс Мара", „Бети Баркли", „Хенеси" и други. Дрехите са внос предимно от страни на Европейския съюз - Холандия, Дания, Франция, Англия. Има доста и от САЩ, особено за децата, тъй като зад океана в моловете, по време на промоции, те са на изключително изгодни цени. Известна част от дрехите в магазините у нас за втора употреба са чисто нови, но от стари колекции отпреди три-четири години на различни производители. За да освободят място за новите колекции, фирмите бързат да продадат купища дрехи на символични цени. Понякога в такива шопове с реклами отвън „Ретро дрехи" или „Ровирови" се правят промоции и цените падат с по 2-3 лв. Най-търсени са сезонните стоки, които в обикновените магазини се срещат на космически за обикновения българин цени - ски комплекти, шлифери, кожени якета, палта и т.н. Изискването към вносителите на дрехите е стоките да са здрави, почистени, дезинфекцирани и да са без видими дефекти и петна. Не се допуска продажбата на дрехи, носени вече веднъж, за бебета до една година, лично бельо, бански костюми, обувки и детски играчки. Вносителите обаче не спазват тези ограничения с твърдението, че детските дрехи са най-запазени, защото в Европа нямало практика между майките носените облекла да се продават, а да се подаряват. Особено бебешките. Затова и голяма част от тези комплектчета се събират зад граница в църквите. Не се спазва и забраната, наложена от здравното министерство, за продажба на носени обувки. При тях дезинфекцията е доста трудна, защото гъбичките са упорита инфекция. Освен това обувките задължително се деформират по крака на човека, който ги е носил, твърдят от дирекция „Обществено здраве" към Министерството на здравеопазването. Самите шопове са поделили помежду си и пазара, и клиентелата си. Ако дрехите са от САЩ, за купувачите е ясно, че облеклата са в спортен стил, ако са от Франция - за болните на тема мода, а ако са от Скандинавските страни, са най-подходящи за децата и привържениците на милитъри стила. Дори и в тези магазини някои купувачи си позволяват дребни хитрости. Правят петно с червило, късат копчета или пък разшиват част от подгъв, за да им направят отстъпка в цената на стоката. Продавачките на стоки втора ръка съветват да не се ходи в такъв магазин за нещо конкретно, защото истинските „шедьоври втора ръка" се откриват винаги неочаквано. Много хора вярват в твърденията на екстрасенсите, че всяка дреха носи енергията на своя последен притежател. Никой обаче не може да узнае на кого е принадлежала купената дреха и що за птица е бил собственикът й. Затова екстрасенсите препоръчват дрехите да се дадат на химическо чистене и после да се напръскат с „енергийна вода". „Отварата" се приготвя, като в чист стъклен съд се налее обикновена чешмяна вода, а в нея се пусне вързан с конец златен пръстен. Той трябвало да престои там две денонощия. Със същата вода се гладела „новата" дреха. На такива предписания могат да се хванат само суеверните. За магазини с дрехи втора ръка се опитват да минават пред данъчните власти някои собственици на т.нар. митнически магазини. В тях стоката е нахвърляна и никъде няма цени, освен ако не попиташ кое колко струва. Влизащите в магазините обаче са напълно наясно какво точно търсят и какво ще купуват. Наясно са и с цените, които по правило са по-ниски от тези в нормалните магазини, просто защото стоката не се обмитява или в краен случай на границата е вече декларирана като стоки „second hand". ПО СВЕТА Магазините „second hand" са се появили в Европа след Втората световна война, когато в нея е пренесена американската традиция да се продават на безценица излишни войнишки вещи и предмети. На европейците тази търговия толкова им харесала, че събирали стари дрехи в един от градските си квартали и после ги продавали в съседния. След като пораснал жизненият им стандарт, европейците започват да ги изпращат като помощ на развиващите се страни. Днес в пощенските кутии на много страни от ЕС се пускат специални книжни пакети. Европейците слагат в тях старите си облекла и ги оставят пред вратите си. Те не получават пари за това, но пък държавата намалява данъците им за проявената „щедрост". В САЩ се правят сезонни разпродажби на стари и непотребни вещи. И понеже в Америка всичко е пари, никой не дава даром нищо. ДЕЗИНФЕКЦИЯТА Според изискванията на Министерството на здравеопазването дрехите втора употреба трябва да минат през задължителна дезинфекция, преди да бъдат пуснати на пазара. Обработката обикновено се извършва в страната, от която се внасят, като повечето от търговците имат сключени договори за това със специализирани фирми. В документите се отбелязва количеството дрехи, които са минали през топлинна обработка и специални процедури с биоциди. Търговецът не може да премине границата със стоката, без да е показал документ, който да удостоверява извършената дезинфекция. Глобите за нарушителя, ако е едноличен търговец, са от 100 до 1500 лв., а при повторно нарушение скачат между 3000 и 9000 лв. Когато нарушението е направено от юридическо лице - ООД, ЕООД или АД, санкцията може да стигне до 12 000 лева. Контролът върху магазините за продажба на дрехи втора ръка се извършва от РИОКОЗ и от Комисията на потребителите. стр. 10-11

Бил Гейтс: Интернет цензурата няма бъдеще


Бил Гейтс: Интернет цензурата няма бъдеще


дата : 21 февруари 2008 г. 7:35 ч.


Опитите на държави като Китай да ограничат размяната на информация в Интернет са обречени на провал. Това каза председателят на "Майкрософт" Бил Гейтс пред студенти в САЩ.
"Няма глобална опасност някой да ограничи потока на свободното слово в Интернет. Просто никой не може да контролира Мрежата", подчерта Гейтс. През последните години въпросът за Интернет цензурата в Китай стана доста сериозен.
"Майкрософт" и още няколко други американски компании, бяха обвинени за помощта, оказана на китайското правителство за цензуриране на материали в Мрежата.
"Въпреки всичко, накрая свободното слово ще победи. Тази победа е неизбежна и ще се дължи най-вече на бизнес изискванията.
Ограниченията, наложени на свободното слово, ще се отразят негативно върху бизнес дейността, което означава, че комерсиалните сили ще се борят против цензурата", каза още 52-годишният Бил Гейтс и добави: Ако една държава иска да има развита икономика, то тя трябва да отвори Интернет.

actualno.com

2008 стана година на редките езици


2008 стана година на редките езици


дата : 21 февруари 2008 г. 8:08 ч.


2008 година е обявена от ООН за година на езиците. ЮНЕСКО, организацията за образование, наука и култура на ООН, организира множество инициативи, в чийто фокус попадат застрашените от изчезване езици.
На езика на юнитите от Северна Гренландия разстоянията се измерват не в километри, а в синики, тоест сън. Колко дълго трябва да спя, за да стигна от точка А до точка Б. В страна с ужасен климат и климатични условия километрите и часовете нямат смисъл.
Това е само един пример за езика като огледало на култура и традиция. Защото, езикът, който е израз на културата, традицията и начина на живот, е част от идентичността на народите. Когато един език изчезне и културата изчезва. Давит Хикс, главен редактор на Ойроланг, новинарска агенция за малки, европейски езици твърди: "Езиковото многообразие е част от биологичното.
Когато животинските и растителните видове изчезват, това е лошо за планетата. Аз твърдя, а и други хора също, че ако изгубим езиците си и останат само немски, френски, английски и китайски, светът ще стане малко по-беден".
За да се запази езиковото многообразие и биоразнообразието на културата, ООН обяви 2008 за година на езиците. Тя ще бъде официално открита от ЮНЕСКО днес, 21 февруари, Международния ден на майчиния език. Това ще се случи в централата на организацията в Париж, където участници от цял свят ще представят регионални и национални стратегии за запазване на езиковото многообразие.
Днес са познати около 7000 говорими езици, повече от половината са заплашени от изчезване. Редица държави днес са далеч по-толерантни към езиците на малцинствата, но кюрдският например все още не се преподава в училищата в Турция, много езици отмират преди въобще да са били записани на книга.
В Африка има около 2000 езици, но в повечето държави на континента английският, френският и португалският са единствените официални. Това се отразява върху гражданското общество, твърди езиковедът Кофи Якпо. "Езикът, управляващият режим и демокрацията са тясно свързани помежду си.
Това означава, ако имаме една страна, където се използва изключително някогашния колониален език, тогава се намираме в ситуация, в която по-голямата част от населението не може да участва пълноценно в социалния живот".Днес стремежите са местните езици да имат по-важна роля в информационната политика.
Как например да се обясни болестта СПИН, когато кампаниите се правят на езици, които разбира само половината от населението. Например Индия - хинди, заедно с английският са двата официални езици, но ги използват само около 40 на сто от населението. Близо 600-те планински народи в страната говорят езици, които не се преподават в училищата.
От 400 индийски езици само 60 се преподават на децата. В Народна република Китай има най-малко седем специфични езикови групи и повече от 130 различни диалекта, но от 1950 година мандаринският и кантонският са официалните. При това само половината от китайците владеят мандарински.
Затова вероятно много от диалектите ще изчезнат с времето. Такива са опасенията и на ЮНЕСКО. Въпреки че днес има и положителна тенденция за едно по-съзнателно разбиране за връзката между език, култура и идентичност. Днес например се пишат книги на езици, които по-рано са се предавали само устно.

actualno.com

Обама води убедително в Хавай


Обама води убедително в Хавай


дата : 20 февруари 2008 г. 11:22 ч.

Барак Обама печели убедително първичните избори за номинацията на демократите за предстоящите през ноември президентски избори в САЩ в Хавай - щатът, в който е отрасъл.
Това показват предварителни резултати, предаде ДПА. По данни на Си Ен Ен след преброяването на 8% от гласовете Обама има 77% срещу 23 за Хилари Клинтън.
Очертаващият се успех в Хавай за сенатора от Илинойс и неговата победа на първичните избори в Уисконсин му дават ясна преднина пред бившата първа дама, отбелязва ДПА.
За да измести Обама от първото място, Клинтън се нуждае от драматични победи на предстоящите идния месец първични избори на демократите в Охайо и Пенсилвания.

actualno.com

Mirrorball man ще бъде домакин на J&B Start a Party



Mirrorball man ще бъде домакин на J&B Start a Party


дата : 20 февруари 2008 г. 11:59 ч.


Mirrorball man е неизменна част и символичен домакин на всяко J&B Start a Party по света. Той е един танцуващ симпатяга с диско топка на главата и ярко жълт костюм, който е част от кампанията на J&B за разумна консумация на алкохол. Един от най-забавните рекламни символи на J&B отправя провокативни послания към всеки купонясващ.
Образът на Mirrorball man в България ще бъде пресъздаден от Бисер Борисов - Бисер е брейк-треньор и хореограф в брейк формация "Фреш". Неговата партньорка Mirrorball girl (момичето с диско глава) ще бъде очарователната Венета Христова, отличила се с първа награда на танцов шампионат във Виена.
"За един истински купон не е необходимо нищо друго освен ти и твоето желание да се забавляваш". "Пий бавно и разреждай алкохола", "Остави си пари за такси или си намери шофьор, който да те закара вкъщи след партито". Това са част от посланията на Mirrorball man - приятел и гарант за истинско забавление на всеки приел предизвикателството да започне да се забавлява с J&B Srat a Party.
След като мина като "мексиканска вълна" през по-голямата част от света J&B Start a Party е вече и в България. На 22 февруари от 22 часа на сцената на Софийската опера и балет J&B Start a Party ще бъде спирката на един уникален купон.
Билетите за партито са 10 лв. и все още може да се открият в OЧЗ, Дюкян Меломан, книжарница Booktrading и на информационните щандове на магазини Пикадил в София. Специален гост на партито ще бъде DJ AnneMiek, а подгряващи от българска страна DJ Defo & DJ Steff.

actualno.com

„Майспейс" ще предлага музика на потребителите си

„Майспейс" ще предлага музика на потребителите си
в. Дневник

Компанията преговаря с големи имена в бранша Популярният сайт за запознанства „Майспейс" може да предлага на потребителите си музикално съдържание от каталозите на най-големите в света звукозаписни компании, съобщи „Уолстрийт джърнъл". Изданието се позовава на близък до „Нюз корпорейшън" източник, според когото компанията води преговори с „Юнивърсъл мюзик", „Уорнър мюзик", „Сони Би Ем Джи" и ЕМИ за предоставяне на музика на техните изпълнители за свободно слушане в „Майспейс". Новата услуга на „Майспейс" ще доставя на потребителите поточна музика, която може да се слуша, докато потребителят е на компютъра си. Според източника на „Уолстрийт джърнъл" обаче „Нюз корпорейшън", която е собственик на „Майспейс", обмисля и възможност за платено сваляне на музикално съдържание от сайта. Функцията за слушане на онлайн музика на „Майспейс" ще разчита на приходи от реклама, с част от които ще се компенсират звукозаписните компании. Възможно е и привличането на трети страни в ролята им на инвеститори за реализирането на проекта. Слушането на поточна музика в „Майспейс" е достъпно и сега. Потребителите обаче са ограничени в избора си, тъй като „Майспейс мюзик" предлага музикално съдържание само на изпълнители, които доброволно са пуснали своя музикална продукция в своите страници. Решението на „Нюз корпорейшън" е стъпка напред към преструктурирането на „Майспейс" от обикновена интернет страница за запознанства в мултимедиен уебсайт. Отскоро „Майспейс" започна да предлага и видеосъдържание от сайта за видеосподеляне Hulu, който също е собственост на „Нюз корпорейшън" и разчита на приходи от реклама. Новата стратегия е свързана и с нарастващата конкуренция от страна на сайтове като „Фейсбук", която принуждава „Майспейс" да разнообразява диапазона от предлагани функции. „Уолстрийт джърнъл" посочва, че предлагането на музикална продукция на водещите компании може да бъде затруднено, тъй като „Майспейс" все още не е разрешила съдебните си спорове с „Юнивърсъл мюзик". Преди малко повече от година звукозаписната компания заведе дело срещу „Майспейс", че сайтът дава възможност на потребителите си незаконно да слагат на личните си страници в „Майспейс" музика и видеосъдържание с авторски права. стр. II

сряда, 20 февруари 2008 г.

Microsoft на лов за гласове в Yahoo?

Microsoft на лов за гласове в Yahoo?
Investor.bg

Microsoft ще стартира кампания по печелене на гласове сред акционерите (т. нар. proxy fight) на Yahoo! тази седмица в опит да ги убеди да приемат офертата за придобиване, която ръководството на компанията отхвърли, съобщава DealBook, блогът на New York Times. Това е следващата стъпка от ескалиращата битка между двете компании, се казва в блога. Според него Microsoft, която се очакваше да повиши офертата си, първоначално на стойност 44,6 млрд. долара, ще номинира група директори на Yahoo!, с чиято помощ ще се опита да отстрани борда на компанията, ако нейното ръководство не стартира преговори със софтуерния гигант до 13 март. Говорител на Microsoft е отбелязал, че компанията си запазва правото да приложи всички възможни методи, но е отказал да коментира информацията на DealBook. Говорител на Yahoo! също е отказал коментар с думите, че не отговаря на слухове и спекулации. Източник, запознат със ситуацията, е коментирал пред Ройтерс, че такава битка би струвала на Microsoft между 20 и 30 млн. долара, но не е разполагал с информация относно евентуално решение в тази посока. „Microsoft постъпва умно, като прилага едновременно модела на моркова и на пръчката“, коментира анализаторът от Morningstar Тоун Тран. „Морковът представляваше голямата премия над цената на книжата на Yahoo!, а сега пръчката е заканата за тази proxy fight“, обяснява той. Наскоро Бил Гейтс коментира в интервю за Ройтерс, че няма нищо ново в развитието на ситуацията с Yahoo!. Офертата, която предвижда част от цената да бъде платена в акции, в момента е на стойност 41,6 млрд. долара поради спад в цената на акциите на Microsoft. Хонорарите за юристи и консултанти, които компанията трябва да заплати, в случай че реши да предприеме кампания от типа proxy fight, представляват една малка част от това, което ще струва на компанията да увеличи стойността на офертата. За всеки долар на акция, с който тя се увеличи, компанията ще трябва да заплати допълнителни 1,4 млрд. долара. PROXY FIGHT Ако Microsoft реши да стартира такава битка, компанията ще номинира група директори, които да застанат начело на борда на Yahoo! и да подкрепят предложението за придобиване. Гласуването за номинираните директори ще се състои по време на Общото събрание на акционерите на Yahoo! през юни.Това ще бъде една от най-мащабните подобни схватки през последните години, коментира Ройтерс. С приемането на враждебна позиция обаче Microsoft рискува да отблъсне редовите служители на Yahoo!. За разлика от производствените компании, при които материалните активи са от изключително значение, ключов актив за Yahoo! са талантливите инженери, а враждебен ход от страна на Microsoft може да доведе до отлив на инженери от Yahoo! към Google. Вчера Yahoo! съобщи, че въвежда схема за компенсация за служителите си при евентуално освобождаване без основателна причина в период от две години след продажбата на компанията. В такъв случай всеки служител ще продължи да получава базовата си годишна заплата и евентуални надбавки за период между четири и 24 месеца в зависимост от позицията си. Анализатори коментират, че е обичайна практика компания в позицията на Yahoo! да вземе такива мерки за защита на служителите си.

Суперхостинг.бг придобива хостинг дейността на "Интернет корпоративни системи"

Суперхостинг.бг придобива хостинг дейността на "Интернет корпоративни системи"
Insurance.bg

Между фирма “Нексброд технолъджис“ ООД, популярна с търговската марка Суперхостинг.бг и фирма "Интернет корпоративни системи" беше сключен договор за прехвърляне на хостинг услугите, предоставяни от "Интернет корпоративни системи" към Суперхостинг.бг. След подписването на договора всички домейни и хостинг акаунти на клиенти на "Интернет корпоративни системи" ще бъдат прехвърлени на сървърите на Суперхостинг.бг. Компанията осигурява постоянна техническа поддръжка по телефона, e-mail и специализирана “ticket“ система за запитвания, включително и през почивните дни, при непрекъснато нарастващ екип. Официалното споразумение с "Интернет корпоративни системи" идва около половин година след като подобен договор беше сключен между Суперхостинг.БГ и "Диекс България" ООД.

Новата социална мрежа - Dipal.net

Новата социална мрежа - Dipal.net
в. Монитор

Нова социална мрежа се появи в българското интернет пространство. Тя се намира на адрес dipal.net. Регистрацията е безплатна, а след като създадете ваш собствен профил, ще имате на разположение 10МВ дисково пространство. Можете да качвате лична информация, снимки, новини, статии. Освен това имате на разположение и собствен блог. Основен компонент от страницата обаче са групите по интереси. Всеки потребител може както да членува, така и да създаде своя собствена. Още на началната страница на dipal.net ви посрещат новини около последните блог-статии. В лявата част на страницата пък са разположени основните менюта - мрежова статистика, клюки, обяви. Директно от профила си пък можете да следите какво ново се случва с любимите ви приятели или групи стр. 27

Шоупрограми на Би Би Си могат да се свалят с iTunes

Шоупрограми на Би Би Си могат да се свалят с iTunes
в. Дневник

Телевизията в движение - гледана по мобилния телефон или по iPod-а - се оказа истински хит независимо от малкия размер на екрана, сочи изследване на Би Би Си. Данните показват, че половин милион програми се гледат всекиденевно онлайн - на персонални компютри, Мac и Apple, пише в. „Таймс". Би Би Си съчета оповестяването на проучването с новината, че пуска шоупрограми, достъпни за теглене при заплащане чрез iTunes. Хитовите в Англия Ashes to Ashes („Прах при прахта") и Little Britain („Малка Британия") вече ще могат да бъдат гледани на iPod. За да ползват услугата, британците ще плащат двойно повече в сравнение с американците, свалящи шоупрограми. От вчера зрителите в Англия могат да свалят любимото си шоу на мобилния или на iPod-a, като цената на епизод е 1.89 паунда (близо шест лева). В САЩ стандартната цена за подобна услуга е 1.99 долара (един паунд, или около три лева). Според Оливър Шусер, директор на iTunes Europe, 1.89 паунда е добра цена. „Различните страни имат ралични ценообразуващи модели", казва той пред „Таймс". Предимство на сваляните програми е, че съдържанието им може да бъде „прегледано" преди покупка и че не съдържат реклами. Процесът на теглене не отнема много време, а за по-голямо улеснение зрителят може да започне да гледа, докато файлът още се точи в mpeg4 формат. Епизодите на най-новите шоупрограми като Ashes to Ashes, ще са достъпни в iTunes осем дни след като вече са излъчени по телевизията. стр. 24

8 компании въвеждат единна валута за измерване на българския интернет пазар

8 компании въвеждат единна валута за измерване на българския интернет пазар
Netinfo.bg

"Нет Инфо.БГ", "Инвестор.БГ", "Икономедиа", "Мейл.БГ", "Уеб Медия Груп", "Синера", "Дарик Нюз" и "Санома Блясък България" сключиха договор с глобалния лидер в изследване на интернет продукти и услуги "Нилсен онлайн" 20.02.2008 "Нет Инфо.БГ", "Инвестор.БГ", "Икономедиа", "Мейл.БГ", "Уеб Медия Груп", "Синера", "Дарик Нюз" и "Санома Блясък България" сключиха договор за измерване аудиторията на своите уебсайтове с "Нилсен онлайн" - глобален лидер в изследване на пазара на интернет продукти и услуги. Въвеждането на единна валута ще осигури дългоочакваната и изключително необходима прозрачност на българския интернет пазар. Услугата ще бъде от полза както на компаниите, които развиват и поддържат интернет продукти и услуги, така и на рекламодателите, медиа планьорите, анализаторите и потенциалните инвеститори, единодушни са осемте медийни групи. Това е първото събитие от този мащаб на пазара, тъй като измерването ще включва информация за всички онлайн продукти, собственост на осемте компании - близо 70 на брой. Изследването ще предоставя актуална и детайлна информация за отделните сайтове и компаниите като цяло. Трафикът на сайтовете ще се измерва по показатели като посетители, импресии, честота на посещения на страниците, време, прекарано на страниците и др. Изследването ще позволява дълбочинна сегментация по всички стандартни демографски характеристики, като така предоставя задълбочен поглед върху трафика на сайтовете. Осемте компании и "Нилсен онлайн" планират да привлекат и други медийни компании към възможността за измерване на аудиторията на техните сайтове, за да подпомогнат по-цялостно и пълноценно измерване на интернет пазара у нас. Контакти със сайтовете, които биха измервали аудиторията си чрез методите на "Нилсен онлайн" ще осъществява "Ноема" - агенцията за маркетингови проучвания, представител на "Nielsen o­nline" за България. "Нилсен онлайн" (Nielsen o­nline) е глобален лидер в измерването на интернет аудиторията и предоставя независима и достоверна информация за онлайн пазара, като помага на своите клиенти във взимането на интелигенти бизнес решения. Осъществява важна част от дейността на компанията "Нилсен" (Nielsen) - световен лидер в предоставянето на маркетингови изследвания, измерване на аудитория, изследване на продукти и услуги, насочени към разнообразни бизнес клиенти. Компанията развива дейност в над 100 държави по целия свят, като дава професионален и задълбочен анализ на своите клиенти. 20.02.2008